Sam 90210

XXX.XXX.148.254
Nijak nepodporuji psy bez PP, jen už mě začíná štvát když se třeba na facebooku zvrhne skoro každá diskuze na téma PP/bez PP, ano osvěta je důležitá, ale proč se to musí cpát třeba i do diskuze ohledně obojků ? Jak jsem četla paní měla voříška a ptala se na obojek a nějaká slečna jí odpověděla - jé ten je pěkný má PP ? ne, tak to jste podpořila množky. uplně to odbočilo od tématu, strhla se hádka a příspěvek byl smazán. Jenže já se tady teď nechci bavit jenom o psech, stalo se mi že mě označili za množírnu když prodávám krásné mastné králíky přímo na pekáč, jako to to už mi trochu lezlo na nervy a taky krmné potkany, jak to že je mám bez PP a proč je množím, myslím že mé krajtě bude asi jedno jestli žere masíčko papírového původu nebo ne.Některý osobám to leze už trochu na mozek. Opravdu se tady nechci hádat a jet znova novou diskuzi na tma množírny, psi bez PP a pod, je jich na internetu x. chci se jen zeptat zda máte někdo obdobnou, pro mě docela humornou zkušenost, co se týče i jiných zvířat. zkuste se prosím trochu držet tématu, dík.
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
lev
napsal(a):
No, když prodáváte MASTNÉ králíky...co dodat...
Nejspíš neznáte mluvu u nás ve vesnici, tak jim říkáme, ne pouze masní
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak mastného králíka bych nechtěla. Musela bych ten tuk ořezat a vyhodit... tak proč za něj platit?
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
napsal(a):
Tak mastného králíka bych nechtěla. Musela bych ten tuk ořezat a vyhodit... tak proč za něj platit?
Bylo tím mysleno že je vykrmený
Sam 90210
napsal(a):
Nijak nepodporuji psy bez PP, jen už mě začíná štvát když se třeba na facebooku zvrhne skoro každá diskuze na téma PP/bez PP, ano osvěta je důležitá, ale proč se to musí cpát třeba i do diskuze ohledně obojků ? Jak jsem četla paní měla voříška a ptala se na obojek a nějaká slečna jí odpověděla - jé ten je pěkný má PP ? ne, tak to jste podpořila množky. uplně to odbočilo od tématu, strhla se hádka a příspěvek byl smazán. Jenže já se tady teď nechci bavit jenom o psech, stalo se mi že mě označili za množírnu když prodávám krásné mastné králíky přímo na pekáč, jako to to už mi trochu lezlo na nervy a taky krmné potkany, jak to že je mám bez PP a proč je množím, myslím že mé krajtě bude asi jedno jestli žere masíčko papírového původu nebo ne.Některý osobám to leze už trochu na mozek. Opravdu se tady nechci hádat a jet znova novou diskuzi na tma množírny, psi bez PP a pod, je jich na internetu x. chci se jen zeptat zda máte někdo obdobnou, pro mě docela humornou zkušenost, co se týče i jiných zvířat. zkuste se prosím trochu držet tématu, dík.
Tak co se týče potkanů s PP, tak hlavně jejich chovatelé s PP odchovávají šlechtěné potkany jako domácí mazlíčky a ne žrádlo pro krajty (a jiné plazy). Možná to ale bude tím, že lezete do špatných kruhů. Když se nacpete mezi chovatele zakrslých králíků nebo nekrmných potkanů, tak tam se svým krmným chovem nemáte v podstatě jak přispět. Jsou to dvě různé věci.
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
Žaneta kocková
napsal(a):
Tak co se týče potkanů s PP, tak hlavně jejich chovatelé s PP odchovávají šlechtěné potkany jako domácí mazlíčky a ne žrádlo pro krajty (a jiné plazy). Možná to ale bude tím, že lezete do špatných kruhů. Když se nacpete mezi chovatele zakrslých králíků nebo nekrmných potkanů, tak tam se svým krmným chovem nemáte v podstatě jak přispět. Jsou to dvě různé věci.
No nikam do skupin zakrslých králíku ani potkanů s PP jsem nelezla, dostala jsem to jako odpověď na můj inzerát mezi všemi jinými.
Sam 90210
napsal(a):
Označili vás za množárnu potkanů a králíků pro zisk asi zcela správně. Co jiného je to než množení pro užitek a zisk. Chov to není, je to množení...
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
bilusik
napsal(a):
Označili vás za množárnu potkanů a králíků pro zisk asi zcela správně. Co jiného je to než množení pro užitek a zisk. Chov to není, je to množení...
A množení potkanů a králíků s PP je podle vás co ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Sam 90210
napsal(a):
Rozmnožovací chovy užitkových zvířat jsou naprosto v pořádku, ať už slouží pro lidskou spotřebu nebo ke krmným účelům. Rozdíl je v tom, že vaši krmní potkani a masní králíci neplní útulky, a neživoří někde v hrozných podmínkách - to je to, co dělá všechny kdo mají psy opravdu rádi nepříčetnými!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Rozmnožovací chovy užitkových zvířat jsou naprosto v pořádku, ať už slouží pro lidskou spotřebu nebo ke krmným účelům. Rozdíl je v tom, že vaši krmní potkani a masní králíci neplní útulky, a neživoří někde v hrozných podmínkách - to je to, co dělá všechny kdo mají psy opravdu rádi nepříčetnými!
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Konečně rozumný názor, plně s vámi souhlasím

Sam 90210
napsal(a):
Bylo tím mysleno že je vykrmený
No vždyť- vykrmený, tedy taky obrostlý tukem...

napsal(a):
No vždyť- vykrmený, tedy taky obrostlý tukem...
Jéžiš a není to jedno? Určitě sem zadavatel přišel s úmyslem řešit, zda má nebo nemá obtloustlé králíky

T.k. co vás žere?

napsal(a):
T.k. co vás žere?
Co by mě mělo žrát? Nic, jen mi prostě přijde vtipný, že se tu řeší něco úplně jiného a Vy tu řešíte tuk králíků, na které se tu nikdo neptal a nebylo to myšleno zle nebo útočně, jen mě to pobavilo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.239.89
Ono lze předpokládat, že každá diskuze se nějak vyvíjí...
A proč zrovna se vždy zvrtne jestli s PP nebo bez PP je vždy otázka daného problému... Problém množení zbytečných vořechů (prakticky bez dalšího využití je prostě problém)!
Pokud množíš králíky na maso (masné králíky - taky jsem z vesnice a vždy jsme chovali masné králíky, nikoliv mastné) - chováš je za účelem masa. Pokud množíš potkany pro tvou krajtu, je to také v pohodě (ale kdybys množil potkany a pak je házel k popelnicím, za chvíli by u popelnic bylo mrtě potkanů, kteří by tam byli k ničemu akorát by škodili). Stejné, je to se psama... k čemu se produkují kvanta vořechů, který nikdo nechce (o čemž vypovídají přeplněné útulky) ?

Diskuze se nějak rozvíjí... Mně zase připadlo vtipné a legrační - mastný králík. Nejdřív jsem si představila chudáka králíka vymáchaného v tuku, jak má slepenou srst... a pak staženého jak z něj ten tuk ořezávám.
Řešit po stopětadvacáté množírny a ještě díky tak divně formulovanému úvodnímu dotazu či příspěvku, se mi fakt nechce.

Nechápu, proč se vždycky najde někdo, kdo se reakcím na problematiku PP diví. Zrovna včera jsem odnesla spoustu věcí organizátorům dobročinné akce pro psy. Patřím totiž do skupiny zodpovědných, co buď adoptují, nebo pamáhají, a taky bych nejradši utrhla hlavu všem zmetkům, co vyprodukovali štěňata a pak se na ně vykašlali. A nevidím rozdíl v tom, jestli jen chtěli štěňátka po své Fifince (teď spíš po Sárince), nebo produkovali na kšeft. Nikde to nehrotím a na nikoho nestartuji, protože zmetkům to prostě nevysvětlíte, ale naprosto chápu, když lidem, kteří ví, jak to vypadá v útulcích, rupnou nervy.
Do králíků a potkanů nevidím, tak bez reakce.
Sam 90210
napsal(a):
Když někdo chová potkany a králíky s PP a prodává je dále na mazlíky a další chov, věnuje se chovu s PP, jezdí na výstavy a uchovňuje, tak je chovatel. Když někdo práské bezpapírové potkany jen tak jako krmení pro hady a bezpapírové králíky jen tak na maso - tudíž vše jen pro finance, prospěch a zisk, a nejezdí na žádné výstavy, tak práská bezpapíráky pro zisk a je to jen množitel. Nebo snad chcete tomu co práská bezpapírové potkany jako žrádlko pro hady říkat chovatel ? Pochopte už ten rozdíl...

bilusik
napsal(a):
Když někdo chová potkany a králíky s PP a prodává je dále na mazlíky a další chov, věnuje se chovu s PP, jezdí na výstavy a uchovňuje, tak je chovatel. Když někdo práské bezpapírové potkany jen tak jako krmení pro hady a bezpapírové králíky jen tak na maso - tudíž vše jen pro finance, prospěch a zisk, a nejezdí na žádné výstavy, tak práská bezpapíráky pro zisk a je to jen množitel. Nebo snad chcete tomu co práská bezpapírové potkany jako žrádlko pro hady říkat chovatel ? Pochopte už ten rozdíl...
Tohle už je na palici, papírových zvířat se nenajíte. Nebo jste snad vegetarián ?
Nezdá se vám to zcestné, klasické užitkové zvíře se bude chovat na mazlíky ?Když to někdo musí mít, tak prosím, ale neodsuzujte toho, kdo ještě žije normálně a chová králíky na maso a ne na papír.
A dětem se bude vykládat, že to maso v supáči se dělá ve fabrice ?
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
Příspěvek je o tom, že někteří lidé už to s tím "papírováním" docela přehánějí, u psů je to podle mě na místě, ale má to také své meze, u ostatních zvířat mi to přijde scestné. Kdybych dostávala za jeden vrh králíků třeba 5 litrů, tak to klidně s nima budu jezdit všude kde se dá a vystavovat jím PP, pokud vím tak chov toho zase tolik neobnáší, nebo se jezdí krýt do zahraničí a dělají se drahé genetické testy ? Pochybuji.. ale když mě osočí za množírnu, že prodám přebytek - pro vás masných králíků, kteří se doma už nesní je na hlavu. "Výdělek" nepokryje skoro ani krmení.
AchJo

XXX.XXX.170.8
napsal(a):
Diskuze se nějak rozvíjí... Mně zase připadlo vtipné a legrační - mastný králík. Nejdřív jsem si představila chudáka králíka vymáchaného v tuku, jak má slepenou srst... a pak staženého jak z něj ten tuk ořezávám.
Řešit po stopětadvacáté množírny a ještě díky tak divně formulovanému úvodnímu dotazu či příspěvku, se mi fakt nechce.
Zvažte, zda by nebylo lepe psát k věci resp. nepsat vůbec nemáte-li k věci co říci nebo se vám dokonce "fakt nechce".
Toto je věčná a zhusta naprosto zbytečná polemika. Osobně to mám tak, že když si chci koupit psa a mít záruku, že bude splňovat určité charakteristiky dané příslušností k plemeni tak jednou z podpůrných věcí v mém výběru bude i to zda má pes PP. Nikoliv však jedinou. Chci-li psa a nemám požadavky na co největší jistotu, že bude charakterově a vzhledově odpovídat danému plemeni, případně jej chci na jídlo, je připlácení za PP zbytečné. To platí o jakémkoliv chovném zvířeti. Chovám například drůbež čistokrevnou protože se mi libí dané plemeno i nečistokrevnou, protože má lepší produkci.
Pokud jde o množírny ty jsou produktem doby a toho, že velká skupina lidí si kupuje psy jako kabelky = pouze módní doplněk. V této povrchní společnosti nemám, žádný problém s tím, že někdo tuto poptávku uspokojuje tím, že začne psy množit ve velkém bez PP. Pokud samozřejmě chová psy v odpovídajících podmínkách a zvířata netrpí. Tady je kámen úrazu neboť odpovídající podmínky jsou z mého pohledu v takovém případě srovnatelné s velkochovem jakéhokoliv jiného zvířectva. Tedy když tato společnost toleruje ve velkochovech slepic na jednu slepici cca 600cm2 nevidím problém s tím chovat na takové ploše jakékoliv adekvátně velké zvíře tedy i psa (případně samozřejmě dle velikosti plemene plochu adekvátně upravit). Pochopitelně milovníci psů budou mít vždy pocit, že psi jsou něco více než slepice - nejsou.
AchJo

XXX.XXX.170.8
Stran diskuse množitel x chovatel si myslím, že to je uměle vymyšlené dělení. Podle mě je to tak, že mnoho chovatelů si odmítá přiznat, že jsou vlastně taky množitelé, a tak zhusta trvají na důsledném rozlišování. Kolik já znám chovatelů čistokrevných plemen, kteří uvažují způsobem "když se zadaří a bude slušný odchov, tak letos vyměníme okna".
Jasně, že i u nich často platí, že když započtou všechny náklady, tak by bylo ekonomičtější nic nechovat a prostě ty peníze ušetřit.
Ale ono je to zpravidla kombinace. Chovám určité plemeno, protože mám pro to nějaký osobní důvod (líbí se mi, vždy jsem chtěl mít velkého psa, potřebuju hlídače, společníka apod.), no ale zase když už jsem do toho zvířete investoval, tak bych mohl zkusit odchovat a aspoň část nákladů se mi vrátí. A to je ono, jsem přece chovatel nedělám to primárně pro peníze, tak mě neházejte do jednoho pytle s těma ostatníma těm budeme říkat množitelé. Rozmnožujete a prodáváte jste v téhle umělé kategorizaci množitel, ať chcete nebo ne.
Jinými slovy žádné dělení na chovatele x množitele neuznávám. Já jsem chovatel, kde čeho a v případě některých chovaných zvířat prodávám přebytky z odchovů. Dělám to pro peníze, i když na tom nevydělám. Kategorii "množitel" si račte vetknouti za klobouk.
napsal(a):
Tohle už je na palici, papírových zvířat se nenajíte. Nebo jste snad vegetarián ?
Nezdá se vám to zcestné, klasické užitkové zvíře se bude chovat na mazlíky ?Když to někdo musí mít, tak prosím, ale neodsuzujte toho, kdo ještě žije normálně a chová králíky na maso a ne na papír.
Ne to není na palici, na palici jsou pouze někteří nechápaví lidé. Kdo množí bezpapírové potkany jako žrádlo pro hady není určitě chovatel. A ten co chová potkany s PP, ten to určitě nedělá na žrádlo pro hady. Podobné je to i u králíků, ten co to má jen na žrádlo ten množí králíky bez PP. Chovatel králíků s PP jezdí na výstavy, těší se z úspěchů z chovu a k tomu i nějakého králíka nevhodného pro další chov sežere - ale to žrádlo a zisk není v chovu s PP primární, je až druhořadé. Zatímco v množení bezpapírových potkanů a králíků je to zcela jinak. Kdo chce, tak ten rozdíl vidí a pochopí, kdo nechce nepochopí...
Sam 90210
napsal(a):
Příspěvek je o tom, že někteří lidé už to s tím "papírováním" docela přehánějí, u psů je to podle mě na místě, ale má to také své meze, u ostatních zvířat mi to přijde scestné. Kdybych dostávala za jeden vrh králíků třeba 5 litrů, tak to klidně s nima budu jezdit všude kde se dá a vystavovat jím PP, pokud vím tak chov toho zase tolik neobnáší, nebo se jezdí krýt do zahraničí a dělají se drahé genetické testy ? Pochybuji.. ale když mě osočí za množírnu, že prodám přebytek - pro vás masných králíků, kteří se doma už nesní je na hlavu. "Výdělek" nepokryje skoro ani krmení.
Fanatismus okolo PP dělají právě nejvíce ti, co množí vše možné bez PP a pořád dokola omílají, jak ke svému množení většinou pro užitek a zisk ( co mylně nazývají chovem ) papíry nepotřebují, ale pořád o nich píší a zakládají různé diskuze...

bilusik
napsal(a):
Ne to není na palici, na palici jsou pouze někteří nechápaví lidé. Kdo množí bezpapírové potkany jako žrádlo pro hady není určitě chovatel. A ten co chová potkany s PP, ten to určitě nedělá na žrádlo pro hady. Podobné je to i u králíků, ten co to má jen na žrádlo ten množí králíky bez PP. Chovatel králíků s PP jezdí na výstavy, těší se z úspěchů z chovu a k tomu i nějakého králíka nevhodného pro další chov sežere - ale to žrádlo a zisk není v chovu s PP primární, je až druhořadé. Zatímco v množení bezpapírových potkanů a králíků je to zcela jinak. Kdo chce, tak ten rozdíl vidí a pochopí, kdo nechce nepochopí...
Tohle už je trochu moc.

bilusik
napsal(a):
Fanatismus okolo PP dělají právě nejvíce ti, co množí vše možné bez PP a pořád dokola omílají, jak ke svému množení většinou pro užitek a zisk ( co mylně nazývají chovem ) papíry nepotřebují, ale pořád o nich píší a zakládají různé diskuze...
Je tam jeden veliký rozdíl, který zase nechápete vy. Králíci byli prvotně chováni na maso ( na žrádlo - podle vás ) a pak jen blázni z města z toho udělali hobby chov a chovají je na mazlíky.( Teď se omlouvám všem rozumným chovatelům čistokrevných králíků - ti rozumní totiž chápou, že králík je prvotně chovaný na maso a jako nadstavba jsou ty výstavy. ) Se psy je to trochu jinak.
Sam 90210
napsal(a):
Chov potkanů a králíků s PP, ježdění po výstavách a uchovňování těchto jedinců než se na nich začne množit, to je chov. Množení potkanů a králíků bez PP na maso a zisk je množení. Já v tom vidím dost značný rozdíl.

manako
napsal(a):
Má pravdu, kdo množí bezpapírové potkany jako krmení pro hady určitě nebude chovatel.
Takže hada živí množky. Fakt dobrý.
napsal(a):
Je tam jeden veliký rozdíl, který zase nechápete vy. Králíci byli prvotně chováni na maso ( na žrádlo - podle vás ) a pak jen blázni z města z toho udělali hobby chov a chovají je na mazlíky.( Teď se omlouvám všem rozumným chovatelům čistokrevných králíků - ti rozumní totiž chápou, že králík je prvotně chovaný na maso a jako nadstavba jsou ty výstavy. ) Se psy je to trochu jinak.
A množení bezpapírových potkanů pro zisk na krmení pro hady tomu budeme říkat chov ? To snad nemyslíte vážně.
manako
napsal(a):
A množení bezpapírových potkanů pro zisk na krmení pro hady tomu budeme říkat chov ? To snad nemyslíte vážně.
Jasně, CHOV potkanů a králíků je to, co teď frčí. Vystavíme tomu výpis předků, prodáme to za velký prachy, o genetice víme kulový, ale jasné, vždyť ty Ňuňátka jsou tak krásně barevný a huňatý...
Chovu krmných a užitkových zvířat se vždy říkalo chov a vždy to chov bude. I kdybyste se na hlavu stavěli. Vy doma žerete maso z množíren? My teda na, my ho máme z CHOVU zvířat.

manako
napsal(a):
Mě by zajímalo, co dělají chovatelé s těmi potkany s PP. Ti, kdo s nima krmí hady jsou množitelé, protože to dělají pro zisk. Ti s PP, ti nejsou na zisk, ti jsou na...? Nenechte se vysmát.

fawnalee
napsal(a):
Jasně, CHOV potkanů a králíků je to, co teď frčí. Vystavíme tomu výpis předků, prodáme to za velký prachy, o genetice víme kulový, ale jasné, vždyť ty Ňuňátka jsou tak krásně barevný a huňatý...
Chovu krmných a užitkových zvířat se vždy říkalo chov a vždy to chov bude. I kdybyste se na hlavu stavěli. Vy doma žerete maso z množíren? My teda na, my ho máme z CHOVU zvířat.
O čem se to dohadujeme ? Kdo je chovatel a kdo množitel ?
Zatím co právo má přesnou definici, kdo je chovatel, termín množitel se v něm nevyskytuje, takže každý si ho může definovat podle svého. Pro mně má označení množitel hanlivý nádech a představuji si ho jako chovatele ( jo, podle zákona je to taky chovatel) který množí a chová zvířata v nevyhovujících podmínkách, nestará se dostatečně o jejich zdraví a o zdraví produkovaného potomstva.

napsal(a):
Mě by zajímalo, co dělají chovatelé s těmi potkany s PP. Ti, kdo s nima krmí hady jsou množitelé, protože to dělají pro zisk. Ti s PP, ti nejsou na zisk, ti jsou na...? Nenechte se vysmát.
napsal(a):
Ano, chovatelé potkany s PP prodávají. Představte si to, že na jednom vrhu jedné samice trhnou třeba až celé 4 000 Kč. Při tom mohou mít na jedné samici maximálně 3 vrhy, ale obvyklé jsou jeden nebo dva vrhy. A kolik toho takový jeden vrh sežere, když mu člověk chce poskytnout řádnou péči, kolik jsou pořizovací náklady chovných zvířat, která ne vždy ani dorostou do kvality vhodné pro chov, a ještě ty potkany musí živit. Fakt chov "pro zisk".
bilusik
napsal(a):
Tohle je už nemoc a měla by se nějak nazvat a léčit at si na ní muže vydělat i někdo dalši.
ivulka2
napsal(a):
Tohle je už nemoc a měla by se nějak nazvat a léčit at si na ní muže vydělat i někdo dalši.
Jestli jsi nemocná, tak se běž léčit, to je tvůj problém. Ale kdo množí v nějaké stodole bezpapírové myši a potkany a prodává je jako krmení pro hady jen za účelem zisku, tak to bych chovem určitě nenazýval chovem to je množení. A kdo chová potkany s PP na chov a jako mazlíky, jezdí po výstavách a má to třeba jako koníčka, tak ten to určitě nedělá na krmení a to bych klidně chovem nazýval. Stále nevidíte v těchto dvou činnostech rozdíl ? Já si nemůže pomoc, já v tom rozdíl vidím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.239.89
napsal(a):
To přeháníš
Já si taky chovám myši pro svou Agamu, to jako každému holeti mám vystavit rodokmen, když jeho životnost od narození do tlamky agamy je asi 5 dní?
Nebuď směšná...
napsal(a):
Ano, jsou lidé co si množením myší a potkanů, tím že je množí a prodávají jako krmení přivydělávají. Jsou na to i výkupy, co tyto krmné myši a potkany vykupují, je to organizované stejně jako výkup bezapírových štěňat, která vykupují a vyváží pro zisk do zahraničí. Takže spousta lidí co chová hady a jiná terarijní zvířata si proto potravu sami nemnoží, normálně si potom krmné myši a potkany jdou koupit.
Tak to už je fakt jak u retardů, pasovat se o to, kdo je větší borec. Jestli chovatel hadů, který chová potkany jako potravu hadům nebo chvatel PP potkanů, který prodává potkany na mazla.
A co takhle chov cvrčků pro chameleony...
Možná by bylo dobré udělat ze psů vegetariány, abychom nepodporovali množitele masných zvířat.
Myslím si, že zadavatelka myslela svůj dotaz trochu jinak. Také mi přijde hrozné kam spousta diskuzí sklouzne. Zeptám se na obojek a za pár příspěvků jsem pranýřována úplně mimo téma. A opravdu je podle mě rozdíl mezi chovem psů, potkanů, slepic nebo cvrčků.
sufle
napsal(a):
Tak to už je fakt jak u retardů, pasovat se o to, kdo je větší borec. Jestli chovatel hadů, který chová potkany jako potravu hadům nebo chvatel PP potkanů, který prodává potkany na mazla.
A co takhle chov cvrčků pro chameleony...
Možná by bylo dobré udělat ze psů vegetariány, abychom nepodporovali množitele masných zvířat.
Myslím si, že zadavatelka myslela svůj dotaz trochu jinak. Také mi přijde hrozné kam spousta diskuzí sklouzne. Zeptám se na obojek a za pár příspěvků jsem pranýřována úplně mimo téma. A opravdu je podle mě rozdíl mezi chovem psů, potkanů, slepic nebo cvrčků.
No já v tom rozdíl vidím, proto jednomu říkám chov a jednomu množení. Je to stejné jako když někdo chová bezpapírová štěňata pro výkupy - tomu se také říká množení a ne chov. A na hloupou otázku - cituji...A co takhle chov cvrčků pro chameleony... Nevím, že by se někdy hmyz rozlišoval na chov s PP a množení bez PP. U chovu psů, koček, králíků a potkanů to lze rozlišit na chov s PP a množení bez PP. A množení bezpapírových myší a potkanů na krmení mi prostě jako chov nepřijde - to je prostě množení, stejně jako množení bezpapíráků pro výkupy, to také nenazývám chovem.
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
Ja bych řekla že v dnešní společnosti je chov synonymem množení
A co takhle tomu říkat chov užitkových a chov zájmových zvířat, hm? Já vnímám pojem množitel velmi negativně a schovávám si ho pro lidi, kteří množí zvířata v nevyhovujícíh podmínkách a nijak se nestarají o kvalitu životů těchto zvířat. Když někdo chová prasata na maso, chová prostě užitkové zvíře. Stejně tak může někdo mít a chovat prasátko jako kamaráda.
Opravdu bych nepoužívala stejný výraz pro člověka, který má chov krmných (užitkových) potkanů, má dobré podmínky, má rozdělené samice/samce atd... a člověka, který chová ať už psi nebo třeba ty potkany v příšerných podmínkách, kdy kojící samice je už zase březí.Mimochodem ze zverimexu bych si potkana na krmení nekoupila, protože pocházejí většinou právě z takto šílených podmínek.. proto si koupím potkana od pána (pro mě chovatele krmných potkanů), který dodržuje nějaké zásady. Stejně tak bych si potkana na mazlika koupila od chovatele, který se věnuje zájmovému chovu.
Jinak obecně platí, ze zvířata se chovaj a kytky pěstujou, jestli má někdo potřebu tu terminologii dále rozlišovat do větších podrobností, tak fajn.. ale v tom případě prostě nemůžete používat stejný výraz pro chov krmných/užitkových zvířat a množení, které je vlastně spíše týrání zvířat.
Že se na fóru o psech budou probírat PP potkanů a cvrčků, to bych si nepomyslel , ale asi je málo témat o psích PP.
Jinak orionka , jeden z rozumných názorů a náhledů na věc, který mě tady zaujal.
Nechápu ten zdejší věčný boj PP chovatelů vs. zlých množitelů. Přitom, "všechno je jinak", aneb nic není černé ani bílé. Psi bez PP nevymýtíme už proto, že si je žádá trh (už jsem o tom psal) a ROZHODNĚ ne všichni, kteří odchovají vrh štěňat bez PP jsou ti zlí, hnusní množitelé, kteří zvířata trápí v nevhodných podmínkách. A zisk? Jsou ti, kteří odchovají bez PP a zisk nemají žádný, štěňata rozdají. A potom existují ti, kteří odchovají opravdu špičkové, top psy a věřte, že zisk je tam hezký. (a jak se hned karta obrátila...) Je to těžké vidět/pochopit? O tom, že by byl ideál mít všechny pejsky registrované, s rodokmenem, s vyšetřeními atd., o tom není sporu. Bohužel, pouze ideál.
Poznámka na konec: Chov psů bez PP nepodporuji a ani jedno štěně, které jsem odchoval nebylo bez PP.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To přeháníš
Já si taky chovám myši pro svou Agamu, to jako každému holeti mám vystavit rodokmen, když jeho životnost od narození do tlamky agamy je asi 5 dní?
Nebuď směšná...
Jsi to nepochopila, vždyť já souhlasím.
bilusik
napsal(a):
Jestli jsi nemocná, tak se běž léčit, to je tvůj problém. Ale kdo množí v nějaké stodole bezpapírové myši a potkany a prodává je jako krmení pro hady jen za účelem zisku, tak to bych chovem určitě nenazýval chovem to je množení. A kdo chová potkany s PP na chov a jako mazlíky, jezdí po výstavách a má to třeba jako koníčka, tak ten to určitě nedělá na krmení a to bych klidně chovem nazýval. Stále nevidíte v těchto dvou činnostech rozdíl ? Já si nemůže pomoc, já v tom rozdíl vidím.
Vážený, vy asi o chovu myší a potaknů moc nevíte, což? Množit myši nebo potkany ve stodole? Jste blázen? Ona tato zvířátka už nejsou jako ty původní druhy, odolná a soběstačná. Pokud budete chovat myši ve stodole, bez patřičně vytápěných a odvětrávaných prostor, odchováte leda tak kulové, vymře vám to všechno.
A upřímně, zrovna u těch potkanů a třeba takových teddy králíčků a podobných zakrslíků s "výpisy předků" je to zcela opačně. Tam se ten "chov" s výpisama dá nazývat jen a pouze množením! A množení je to proto, že se mezi sebou kříží jakákoliv plemena víceméně náhodně, výhradně kvůli fenotypu, jen aby z toho vypadla co nejzajímavěji zbarvená zvířátka, která půjdou prodat za co největší peníz. Jde tam o to, aby byl králíček "co nejvíc mini", co nejvíc "satén" atd. atd. Zkuste si jen tak pro zajímavost prostudovat stránky nějaké "chovatelksé stanice" zakrslých králíčků. Věřte, že vám z toho půjdou oči koukolem. No a když si na podobné místo dosadíte třeba takovou čivavu - zjistíte, že mezi těmito ubohými ušáky a bez PP čivavkami není pražádný rozdíl. Tak proboha nemluvte o věcech, o kterých opravdu žádné znalosti nemáte. To, co páchají množitelé v "chovatelkých stanicích králíčků" je výhradně a jen množení, chov rozhodně ne.

fawnalee
napsal(a):
Vážený, vy asi o chovu myší a potaknů moc nevíte, což? Množit myši nebo potkany ve stodole? Jste blázen? Ona tato zvířátka už nejsou jako ty původní druhy, odolná a soběstačná. Pokud budete chovat myši ve stodole, bez patřičně vytápěných a odvětrávaných prostor, odchováte leda tak kulové, vymře vám to všechno.
A upřímně, zrovna u těch potkanů a třeba takových teddy králíčků a podobných zakrslíků s "výpisy předků" je to zcela opačně. Tam se ten "chov" s výpisama dá nazývat jen a pouze množením! A množení je to proto, že se mezi sebou kříží jakákoliv plemena víceméně náhodně, výhradně kvůli fenotypu, jen aby z toho vypadla co nejzajímavěji zbarvená zvířátka, která půjdou prodat za co největší peníz. Jde tam o to, aby byl králíček "co nejvíc mini", co nejvíc "satén" atd. atd. Zkuste si jen tak pro zajímavost prostudovat stránky nějaké "chovatelksé stanice" zakrslých králíčků. Věřte, že vám z toho půjdou oči koukolem. No a když si na podobné místo dosadíte třeba takovou čivavu - zjistíte, že mezi těmito ubohými ušáky a bez PP čivavkami není pražádný rozdíl. Tak proboha nemluvte o věcech, o kterých opravdu žádné znalosti nemáte. To, co páchají množitelé v "chovatelkých stanicích králíčků" je výhradně a jen množení, chov rozhodně ne.
Souhlasím. Chovatel krmných hlodavců musí mít svůj chov postavený na splnění přesných podmínek a musí mít k tomu nemalé znalosti, jinak mu to všechno vychcípá. Takových, co si myslí, že strčí myšáka k deseti samicím a budou se sypat korunky, každý rok začne několik a za půl roku už prodávají po inzerátech bedny, protože stejně rychle končí.
Ale tzv. chovatelské stanice králíků, to je husťárna.

Rozdíl mezi chovatelstvím a bezduchým rozmnožováním zvířat za jakýmkoliv účelem neleží na hranici PP nebo bez PP. Je to o cíli chovu. Je-li cílem k sobě dát holku a kluka a mít mláďata, pak je to množení a je dost jedno, jestli ta mláďata mají PP či ne. Je-li cílem něco víc, pak je to chov. K chovu je potřeba podrobná evidence, ale je fakt jedno, jestli té evidenci chcete říkat PP nebo ne.
napsal(a):
Rozdíl mezi chovatelstvím a bezduchým rozmnožováním zvířat za jakýmkoliv účelem neleží na hranici PP nebo bez PP. Je to o cíli chovu. Je-li cílem k sobě dát holku a kluka a mít mláďata, pak je to množení a je dost jedno, jestli ta mláďata mají PP či ne. Je-li cílem něco víc, pak je to chov. K chovu je potřeba podrobná evidence, ale je fakt jedno, jestli té evidenci chcete říkat PP nebo ne.
A množení potkanů a myší bez PP pro krmné účely mi stále vychází jako množení a ne jako cílený chov s nějakou registrací a evidencí. Stejně tak mi přijde bezduché množení bezpapírových štěňat bez nějaké registrace, evidence a chovatelského záměru, kde to velkomnožárny bezpapírových štěňat dělají hlavně pro výkupy. Ani jedné této činnosti množení bezpapíráků nelze říkat chov, já to nazývám množením.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Bezpapírová štěňata jsou špatně protože a milion důvodů...
bezpapíroví hlodavci tudíž ale špatně nejsou tam to množení pokud jsou vhodné podmínky tedy schvalujete? pak jste ale pokrytec. neb pes není lepší než ten králík nebo potkan.
A i chovatel hlodavců si nepustí dál do chovu (ano ono je nutné ty samice i samce obměňovat čas od času potomstvo od samice která má malé vrhy nebo nekvalitní potomky (moc malé hubené náchylné apod) taková samice nebo i samec je okamžitě z chovu vyřazen a většinou ihned zkrmen. Ono i ten chov na potravu není o tom že do jedný krabice naházim x samic k nim dva samce a pak jen vybíram mláďata když je chci nechat sežrat. jen se v takovémto chovu dává přednost jiným věcem než roztomilý ošiška a hebouškej kožíšek... ale to vy evidentně nevidíte. Je to chov jako každý jiný jen pro jiný účel než výstavy nebo mazlení se. Nic víc.
bilusik
napsal(a):
Tak bezpapírové množení čehokoli pro výkupy je množení určitě, ať jsou to psi, kočky nebo potkani, to bych chovem nenazýval.
Souhlasím. O potkanech nic nevím, ale velkomnožárny bezpapírových štěňat či koťat z chlíva či stodoly, kde to potom prodávají hlavně přes výkupy, bych také nenazval chovem. To je prach sprosté množení. A myslím si, že bychom k tomu měli přistupovat podobně u chovu čehokoli v zájmovém chovu, bez PP a evidence je to pouhé množení.

bilusik
napsal(a):
A množení potkanů a myší bez PP pro krmné účely mi stále vychází jako množení a ne jako cílený chov s nějakou registrací a evidencí. Stejně tak mi přijde bezduché množení bezpapírových štěňat bez nějaké registrace, evidence a chovatelského záměru, kde to velkomnožárny bezpapírových štěňat dělají hlavně pro výkupy. Ani jedné této činnosti množení bezpapíráků nelze říkat chov, já to nazývám množením.
Tak ještě trochu jinak : Množení = z jednoho páru, tedy 2 jedinců jich je nakonec 5 ( 10,15 ). Jestli ty mladé sežere had, zůstanou zase 2 jedinci. Kde vidíte množení ?
Měla jsem 3 kozy, na jaře jich bylo 8 ( např.),5 jich skočilo v mrazácích a na podzim byly zase 3 . Tak jakpak se zmnožily ?
U psů je to rozhodně jiné.
petr33
napsal(a):
Souhlasím. O potkanech nic nevím, ale velkomnožárny bezpapírových štěňat či koťat z chlíva či stodoly, kde to potom prodávají hlavně přes výkupy, bych také nenazval chovem. To je prach sprosté množení. A myslím si, že bychom k tomu měli přistupovat podobně u chovu čehokoli v zájmovém chovu, bez PP a evidence je to pouhé množení.
Také to vidím podobně.

bilusik
napsal(a):
Jistě, že je to cílený chov s evidencí. Teda u lidí, co se tím dlouhodobě živí. Protože jaksi je potřeba obměňovat chovné jedince a zde přichází na řadu selekce nového chovného materiálu. Holt selekce je zaměřená na plodnost, početné vrhy, dobré mateřské vlastnosti a jakou má myš barvu je zcela nepodstatné, ale to nic nemění na tom, že evidence a chovatelský záměr to potřebuje. Ty myši a potkani fakt nepotřebují PP nějaké zájmové organizace, stejně dobře totiž funkci toho PP zvládne sešitek chovatele.
Žaneta kocková
napsal(a):
Ono to bude možná tím, že někteří lidé vnímají chov jako odchov mláďat a někteří lidé vnímají chov jako šlechtitelskou práci, která má za cíl odchov, prošlechtění a uchování nějaké kombinace vlastností.
S tím souhlasím a já nazývám chovem to druhé, to první je u mne jen množení. Takže třeba rozmnožování myší a potkanů bez PP pro krmné účely a množení bezpapírových štěňat pro výkupy nazývám jen množením a ne chovem.

bilusik
napsal(a):
S tím souhlasím a já nazývám chovem to druhé, to první je u mne jen množení. Takže třeba rozmnožování myší a potkanů bez PP pro krmné účely a množení bezpapírových štěňat pro výkupy nazývám jen množením a ne chovem.
"která má za cíl odchov, prošlechtění a uchování nějaké kombinace vlastností."
Mno, znám paní, co chová štěňata za účelem jejich prodeje do výkupu a řeknu vám, co se jejího způsobu selekce zvířat na zdraví, bezproblémový a přirozený odchov a dobré mateřské vlastnosti týče, tzv. chovatelé s PP by se od ní měli hodně co učit. Co nerodí samo se s císařem hned kastruje a jde na mazlíka, co se nestará o štěňata, jde vykastrovat a na mazlíka... který z těch super a úžasných chovatelů tohle udělá se svým interšampionem? Ne, radši fenu před psem sváží nebo rovnou nainseminují a že štěňata pak odchovají na lahvi, nevadí, hlavně že budou krásná...
napsal(a):
Mno, znám paní, co chová štěňata za účelem jejich prodeje do výkupu a řeknu vám, co se jejího způsobu selekce zvířat na zdraví, bezproblémový a přirozený odchov a dobré mateřské vlastnosti týče, tzv. chovatelé s PP by se od ní měli hodně co učit. Co nerodí samo se s císařem hned kastruje a jde na mazlíka, co se nestará o štěňata, jde vykastrovat a na mazlíka... který z těch super a úžasných chovatelů tohle udělá se svým interšampionem? Ne, radši fenu před psem sváží nebo rovnou nainseminují a že štěňata pak odchovají na lahvi, nevadí, hlavně že budou krásná...
Takové znám i chovatelské stanice hlavně u loveckých a služebních plemen, ale z množitelů bezpapíráků pro výkupy neznám takového nikoho. Takže vaše tvrzení se dá v pohodě i obrátit. Takže pro mně je pořád množení bezpapíráků pro výkupy jen množení. A nekvalitních zvířat se množitelka zbavuje hlavně proto, aby měla na chov co nejnižší náklady. Upřímně řečeno dát třeba 6 nebo 7 tisíc Kč za císaře, a pak prodat do výkupu 3 štěňata bez PP za 5 tisíc Kč, tak to věřím, že by se jí spolu s krmením, odčervováním a očkováním takový chov moc nerentoval. Takže to třeba vámi uváděná množitelka bezpapíráků nedělá kvůli blahu svých bezpapíráků, ale hlavně kvůli své kapse a to je třeba tam také vidět... Takže mi její činnost stále vychází jako množení bezpapíráků s co nejmenšími náklady pro co nejvyšší zisk.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Otázkou je jak se kdo o zvířata stará a ne za jakým účelem je má. a to by mělo být vždy prvořadé já jako asi i další vnímáme označení množárna množení ve výrazu hanlivém pro lidi co se o své chovy řádně nestarají. Správný chov má vždy účel a dobré podmínky pro chovná zvířata - má účel a je fuk jestli účelem je odchovat dlouhosrstého králika s modrýma ošiškama nebo rychle rostoucí potkany s hodně svalstvem a početnými vrhy. Účelem prvně odchovaného je dělat dekoraci účelem druhého je být zkrmen a já mezitím fakt nevidím rozdíl pro mě je důležité v jakých podmínkách zvířata žijí.

bilusik
napsal(a):
Takové znám i chovatelské stanice hlavně u loveckých a služebních plemen, ale z množitelů bezpapíráků pro výkupy neznám takového nikoho. Takže vaše tvrzení se dá v pohodě i obrátit. Takže pro mně je pořád množení bezpapíráků pro výkupy jen množení. A nekvalitních zvířat se množitelka zbavuje hlavně proto, aby měla na chov co nejnižší náklady. Upřímně řečeno dát třeba 6 nebo 7 tisíc Kč za císaře, a pak prodat do výkupu 3 štěňata bez PP za 5 tisíc Kč, tak to věřím, že by se jí spolu s krmením, odčervováním a očkováním takový chov moc nerentoval. Takže to třeba vámi uváděná množitelka bezpapíráků nedělá kvůli blahu svých bezpapíráků, ale hlavně kvůli své kapse a to je třeba tam také vidět... Takže mi její činnost stále vychází jako množení bezpapíráků s co nejmenšími náklady pro co nejvyšší zisk.
No jistě že je to pro ní logické. To ale nic nemění na tom, že je mezi lidmi, kteří odchovávají štěňata malých módních plemen, jediná, o které vím, že na toto hledí a dělá na to aktivní selekci. V důsledku je úplně jedno, jestli jsou vedlejším efektem co nejnižší náklady na odchov. Pak máte lidi, kteří mají pidi fenku, která jim ale připadá tak "klááááááááásná" že si přece aspoň jedny štěňátka zaslouží a jestli se z ní pak bude tahat obrovské štěně císařem je jim úplně, ale úplně jedno. A lidi, kteří potřebují vyprodukovat štěňata po své extra typové obludečce, a že to samo nerodí je jim taky fuk.
napsal(a):
No jistě že je to pro ní logické. To ale nic nemění na tom, že je mezi lidmi, kteří odchovávají štěňata malých módních plemen, jediná, o které vím, že na toto hledí a dělá na to aktivní selekci. V důsledku je úplně jedno, jestli jsou vedlejším efektem co nejnižší náklady na odchov. Pak máte lidi, kteří mají pidi fenku, která jim ale připadá tak "klááááááááásná" že si přece aspoň jedny štěňátka zaslouží a jestli se z ní pak bude tahat obrovské štěně císařem je jim úplně, ale úplně jedno. A lidi, kteří potřebují vyprodukovat štěňata po své extra typové obludečce, a že to samo nerodí je jim taky fuk.
Ale zbytek dalších množáren bezpapíráků pro výkupy to tak určitě nedělá, takže co tím chtěl básník říct ? Drtivá většina velkomnožitelů bezpapíráků mají své chovy v horším stavu než chovatelé s PP. Množitelé bezpapíráků pro výkupy často kryjí každé hárání a nedodržují ani to minimum co se dodržuje a kontroluje v chovu s PP. Takže v drtivé většině případů mi stále chov s PP také vychází lépe než množení bezpapíráků.

sorana
napsal(a):
Ale zbytek dalších množáren bezpapíráků pro výkupy to tak určitě nedělá, takže co tím chtěl básník říct ? Drtivá většina velkomnožitelů bezpapíráků mají své chovy v horším stavu než chovatelé s PP. Množitelé bezpapíráků pro výkupy často kryjí každé hárání a nedodržují ani to minimum co se dodržuje a kontroluje v chovu s PP. Takže v drtivé většině případů mi stále chov s PP také vychází lépe než množení bezpapíráků.
Reaguji na tento komentář: Ono to bude možná tím, že někteří lidé vnímají chov jako odchov mláďat a někteří lidé vnímají chov jako šlechtitelskou práci, která má za cíl odchov, prošlechtění a uchování nějaké kombinace vlastností.
Ono to totiž vůbec není černobílé. Ano, jsou určitě další chovy pro výkupy, kde se toto neděje. Ale stejně tak máte i chov s PP, kde je cílem pouze rozmnožit populaci psů a nějaká šlechtitelská práce se nekoná.

napsal(a):
Tuhle paní tady dáváte za příklad?! Když má fenu k produkci štěňat, která musí na císaře nebo se nestará, tak se jí zbaví?! V drtivé většině PP chovek jsou seniorky, nikdo je nevykopne, když už nerodí štěňata. Někdy je těch mimo chov i víc než polovina, protože fena má často jen dva vrhy za život a pes taky nekryje nonstop, protože v chovu není úplně ideální mrskat to jak Baťa cvičky.
napsal(a):
Reaguji na tento komentář: Ono to bude možná tím, že někteří lidé vnímají chov jako odchov mláďat a někteří lidé vnímají chov jako šlechtitelskou práci, která má za cíl odchov, prošlechtění a uchování nějaké kombinace vlastností.
Ono to totiž vůbec není černobílé. Ano, jsou určitě další chovy pro výkupy, kde se toto neděje. Ale stejně tak máte i chov s PP, kde je cílem pouze rozmnožit populaci psů a nějaká šlechtitelská práce se nekoná.
Vazeny diskutujuci nehnevajte sa ale meliete tu sprostosti, ja sàm som pred 6 rokmi odkupil skor vykupil 4 yorksirske teriery z ich utrpenia, psy boly chovanè v otrasnych podmienkach dnes z zo svorice zije uz len pes mà 12 rokov.ja som odchoval priblizne 25 steniatok za tu dobu skoncily u roznych majitelov psy nemaly pp.Dalej som otraseny cize vy mi tu budete tvrdit ze ked zajac co ide na pekàc tak je zmnoziarne to chov neni ale potkan podlamna ich je dost vonku zazluzia si ratimor;s pp je zlaty umna to bude len potkan.nebyt tzv mnoziaren kdeby ludia ako chovatelia bytovych maznàkov kupovali, maso.asi na balkone alebo bysa isly pàst.chovatelstvo je dvojeho typu uzitkovè;alebo zàujmovè.co vy tu oznacujete za mnoziaren je tyranie zvierat a tàkèto vyhlasenia jeden o druhom nesu trestnopràvnu zodpovednost.este ako jeden priklad uvediem rozmnozily sa mi skreckovia dzungarsky nikto ich nechcel ani zadarmo tak mala kamaràtova krajta veceru zadara uz som mnozitel.Chovàm zajace NOS z stalo sa mi ze z 50 zvierat bolo vhodnych na dalsie vystavnè ucely 7 kusov ostatnè som predàval na maso som mnozitel ?Meliete tu blàboli ktorè nikam nevedu a dovolim si tvrdit ze najvacsi zisk maju majitelia zvierat s pp. Ako priklad uvediem za 20 porazkyschopnych nekvalitnych jedincov som ziskal asi 250 za 7 ks vystavnych 600 euro nàklady su rovnakè vydime rozdiel.
Nevím o čem se dohadujete. Chov je termín pro odchování mláďat. JAkýchkoli zvířat. Kdo se teda podílí na tom, že se v jeho domácnosti narodí mláďata ať už užitkových, hospodářských, nebo pet zvířat je chovatel. PAk jsou různé typy chovů. MJ i chov rozmnožovací.
U tohoto typu chovu se kouká spíše na užitkovost a výtěžnost produktů.
Takže chovatel - šlechtitel, chovatel množitel když chcete, ale chovatel je to vždy.
A jinak, pokud jde o psy, chovám je výhradně s PP.
Ale pokud jde o zvířata užitková - prasata, slepice nebo kozy, tak opravdu nepotřebuju vejce, šunky ani sýr s rodokmenem.
napsal(a):
Tuhle paní tady dáváte za příklad?! Když má fenu k produkci štěňat, která musí na císaře nebo se nestará, tak se jí zbaví?! V drtivé většině PP chovek jsou seniorky, nikdo je nevykopne, když už nerodí štěňata. Někdy je těch mimo chov i víc než polovina, protože fena má často jen dva vrhy za život a pes taky nekryje nonstop, protože v chovu není úplně ideální mrskat to jak Baťa cvičky.
Souhlasím, také se mi to zdálo jako hloupý příklad, dávat za vzor množitelku bezpapíráků pro výkupy, která se toho co nešlape a nevynáší bez nízkých nákladů jak má šmahem zbavuje. Ale tak to dělá hodně množitelů bezpapíráků, co nevynáší nebo je staré, tak toho se zbavují, to prodávají a na místo těchto jedinců již nevhodných k chovu nastupují nová produktivní zvířata, seniory nebo zvířata nevhodná pro množení u nich nevidíte, aby se kvantita stále točila dokola a prašulky se sypaly. Takže dost zcestný příklad, z množitelů bezpapíráků pro výkupy si soudný člověk vzor neveme...

Ono je úplně jedno jak to kdo nazývá.existuje chov jatečných zvířat, at už jde o prasata, kachny, králíky apod ty jsou určeni na maso a není u nich potřeba žádný průkaz původu. To samé bude u krmných myší, morčat, potkanů apod.Ovšem pes u nás není určen k tomu aby se jedl, a tak není potřeba rozmnožovat všechny jedince, ale jen ty nejlepší což zaručí průkaz původu. tak by to mělo být i u ostatních zvířat která jsou chována pouze jako společník člověka a ne ke krmným účelům. Pak se jedná ještě o další věc, v jakých podmínkách ty zvířata žijí, at už jsou s pp, nebo at jde o zvířata určená ke spotřebě, měly by žít ve vyhovujících podmínkách aby nedocházelo k jejich týrání.
bilusik
napsal(a):
Tak teď nevím zda jsem chovatel nebo množitel .Odchovávám králíky s rodokmenem a zároveň i křížence. A proč křížence? Začalo to před lety tím, že jsem měla doma dva králíky a prostě jsem je připustila. Kříženci se mi zalíbili barevně. Nějaké jsem si nechala a pořídila jsem si k nim ještě čistokrevné králíky které jsem začala chovat s rodokmenem. Já křížence prodávám jako křížence - levně. Nevymýšlím si jako jiní že mám chovatelskou stanici (u králíků až na pár výjimek neexistují) a neprodávám králíky s vymyšleným výpisem předků za nehorázně předražené sumy jak to bývá poslední dobou běžné.
A králíci na maso jsou chovaní na finance a zisk? Prospěch chápu, ale jaký z toho má člověk zisk když králíka vykrmí, zabije a sní?
Sam 90210
napsal(a):
Souhlasím, nechtěla bych si koupit králíka s PP, abych ho klepla a hodila na pekáč a zatopila těma PP .
bilusik
napsal(a):
Mám králíky s rodokmenem a křížence ve stejných podmínkách. Všechny samice mi odchovají jeden vrh mladých ročně. Všechny samice i mladí mají stejnou péči. Všechny králíky prodávám přímo zájemcům. Do žádných výkupů nebo do zverimexů je nedávám.
Takže králíky s rodokmenem chovám a křížence množím. Chápu to tedy dobře
U nás ve zverimexu mají často čistokrevné, ještě nenatetované králíky s rodokmenem.
Ti jsou tedy od chovatelů?
napsal(a):
Teoreticky každý z nás chovatelů r o z m n o ž u j e zvířata, ať už čistokrevná nebo křížence. Vše má pud k množení, plození. Včetně člověka.
Ale proč tedy máme termín chovatel a ne rozmnožovatel? Protože chovatelem máme na mysli, že se o svá zvířata pokud možno řádně stará, ať už svým zvířatům povolí (nebo je nutí) se rozmnožovat, nebo takové ambice či plány nemá a naopak jim v rozmnožování brání (vykastruje nebo důsledně drží odděleně dle pohlaví).
C h o v a t e l je tedy jakási menší skupina rozmnožovatelů, jsou to ti, kteří chovají zvířata v optimálních podmínkách, dobře o ně pečují, a většinou, pokud se věnují jejich rozmnožování, chovají s PP, aby zvíře mělo doklady a v nich jméno chovatele (v dokladech míněn ten, u koho se narodilo). Může chovat psy s PP, nebo králíky bez PP na maso, pořád může být chovatelem, dokonce dobrým chovatelem.
Pak je tu další skupina rozmnožovatelů - označován jako m n o ž i t e l, množič - prostě člověk, který s vidinou zisku ubere na kvalitě ustájení a chovu vůbec.Nestíhá se o tolik zvířat dobře postarat, dát jim dostatek prostoru, krmiva, zdravotní péče. Protože většinou by se zvířaty takto drženými nesplnil standardy dané požadavky plemenné knihy a celkové úrovně chovu, není v jeho zájmu "chovat na papírech".
Dle mého názoru není tedy rozhodující, kolik kdo má vrhů za rok, kolik zvířat má celkem a pod. Rozhodující je blaho zvířat, dodržování welfare. A to se dá rozlišit i u krmných potkanů nebo masných králíků, bez ohledu na to, zda mají PP či ne.
Fiona.Praha
napsal(a):
Souhlasím, nechtěla bych si koupit králíka s PP, abych ho klepla a hodila na pekáč a zatopila těma PP .
Chovatel králíků, co se věnuje chovu s PP a jezdí po výstavách, by zase nechtěl asi králíka bez PP, protože by mu nebyl na nic a v rovině jen na maso asi takový chovatel nepřemýšlí na rozdíl od jiných. Ne každý zatím vidí jen maso a užitek, někdo to má i jako náročný koníček. Je to stejné jako v chovu psů, ne každého by uspokojovalo množit bez ladu a skladu bezpapíráky pro výkup jen za účelem výdělku. Jsou i chovatelé co mají vyší cíle, třeba povahové vlastnosti, zdraví, pracovní upotřebitelnost a podobně. Množitel se snaží za každou cenu vydělat - na rozdíl od chovatele, který to má jako finančně náročného koníčka, kterého třeba dotuje z jinde vydělaných peněz.
bilusik
napsal(a):
Chovatel králíků, co se věnuje chovu s PP a jezdí po výstavách, by zase nechtěl asi králíka bez PP, protože by mu nebyl na nic a v rovině jen na maso asi takový chovatel nepřemýšlí na rozdíl od jiných. Ne každý zatím vidí jen maso a užitek, někdo to má i jako náročný koníček. Je to stejné jako v chovu psů, ne každého by uspokojovalo množit bez ladu a skladu bezpapíráky pro výkup jen za účelem výdělku. Jsou i chovatelé co mají vyší cíle, třeba povahové vlastnosti, zdraví, pracovní upotřebitelnost a podobně. Množitel se snaží za každou cenu vydělat - na rozdíl od chovatele, který to má jako finančně náročného koníčka, kterého třeba dotuje z jinde vydělaných peněz.
Opravdu? Tak tohle by mne ani ve snu nenapadlo, díky za vysvětlení. Nechodit na ifaunu, jsem naprosto neinformovaná mimoňa, která by snad ani neměla chodit mezi lidi.
A teď vážně - to nepoznáte vtip? Nebo máte potřebu neustále poučovat ostatní? Vždyť je to pořád dokola .
O tom byl původní příspěvek, proč se každá diskuse o psech stočí na diskusi PP versus bez PP.
Tak odpovězte, možná to bude zajímat i ostatní a hlavně zadavatelku - proč jsem jako reakci na králíka s PP musela číst poučování o chovu psů s PP a množírnách? To už mi nepřijde jako osvěta, ale otravná reklama, kterou nikdo nevnímá.
samain
napsal(a):
Nevím o čem se dohadujete. Chov je termín pro odchování mláďat. JAkýchkoli zvířat. Kdo se teda podílí na tom, že se v jeho domácnosti narodí mláďata ať už užitkových, hospodářských, nebo pet zvířat je chovatel. PAk jsou různé typy chovů. MJ i chov rozmnožovací.
U tohoto typu chovu se kouká spíše na užitkovost a výtěžnost produktů.
Takže chovatel - šlechtitel, chovatel množitel když chcete, ale chovatel je to vždy.
A jinak, pokud jde o psy, chovám je výhradně s PP.
Ale pokud jde o zvířata užitková - prasata, slepice nebo kozy, tak opravdu nepotřebuju vejce, šunky ani sýr s rodokmenem.
Vidím to velmi podobně... a pokud to chce někdo nazývat jinak tak chovatel chová, má odchovy a množitel množí a má odmnože?
Množitel psů odmnožil odmnož něčeho, co vypadalo jako NO, jehož matka byla velmi kvalitní odchov známé chovatelské stanice XY, která neprošla procesem uchovnění (třeba z důvodu lenosti majitele) a otcem byl pes (asi 10 titulů za jménem) ze známé chovatelské stanice AB, kterého nezodpovědný majitel, toho času čerstvý množitel na tuto fenu pustil...A jelikož to tím pádem není odchov, nýbrž odmnož, tudíž je po tom houby, tak šup s tím na pekáč...
Můžu jen souhlasit.. říkat, že koupí psa bez PP podporuji množírny je dost zcestné. Před týdnem jsem na jedné přednášce poslouchala rozhovor dvou mladých kynologů, majitelů chovatelských stanic na australáky a na setry a jezevčíky, majitele několika desítek psů. Chlapec se chlubil, jak jim prodej štěňat vynáší, kritizoval psy konkurence - prý to jsou hnusní chcípáci, zmínil se také o štěněti, které chtěli utratit, protože nebylo dostatečně lesklé, a tak ho nemohli prodat, aby jim ten hnusný krypl nedělal ostudu.
Tak se ptám, v čem jsou tihle chovatelé lepší? Co dají svým psům víc? Čas a lásku určitě ne..
...marťa...
napsal(a):
Můžu jen souhlasit.. říkat, že koupí psa bez PP podporuji množírny je dost zcestné. Před týdnem jsem na jedné přednášce poslouchala rozhovor dvou mladých kynologů, majitelů chovatelských stanic na australáky a na setry a jezevčíky, majitele několika desítek psů. Chlapec se chlubil, jak jim prodej štěňat vynáší, kritizoval psy konkurence - prý to jsou hnusní chcípáci, zmínil se také o štěněti, které chtěli utratit, protože nebylo dostatečně lesklé, a tak ho nemohli prodat, aby jim ten hnusný krypl nedělal ostudu.
Tak se ptám, v čem jsou tihle chovatelé lepší? Co dají svým psům víc? Čas a lásku určitě ne..
Celé vlákno jsem nepročetla, ale přidám k tomu taky trošku. Tady se například jedná o "chovatelku" psů a koček s PP: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/jihomoravsky-kraj/1343034-ve-sklepe-chovala-psy-podle-zaloby-nektere-ubila-trest-ji-hrozi-i.
Sama mám doma 3 psy i kocoura s PP, ale to neznamená, že budu odsuzovat kohokoli kdo chce odchovat štěňata nebo koťata bez PP naopak se mi nelíbí velkochovy jen a jen pro prachy a je jedno jestli s nebo bez PP...
Grandina
napsal(a):
Vidím to velmi podobně... a pokud to chce někdo nazývat jinak tak chovatel chová, má odchovy a množitel množí a má odmnože?
Množitel psů odmnožil odmnož něčeho, co vypadalo jako NO, jehož matka byla velmi kvalitní odchov známé chovatelské stanice XY, která neprošla procesem uchovnění (třeba z důvodu lenosti majitele) a otcem byl pes (asi 10 titulů za jménem) ze známé chovatelské stanice AB, kterého nezodpovědný majitel, toho času čerstvý množitel na tuto fenu pustil...A jelikož to tím pádem není odchov, nýbrž odmnož, tudíž je po tom houby, tak šup s tím na pekáč...
Znala jsem opravdového CHOVATELE, bylo mu jedno, co chová. Šla kolem slepice-vzal si ji na klín, hladil a choval ji, králíky-choval, přišla za ním kočka-choval ji, své dva psy-choval. Kdyby chytil myš ve svém domě, asi by ji taky pochoval . Všechna jeho zvířata byla na chování zvyklá a zemřela stářím
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Mnozitel se snazi vydelat. Takze ten kdo ma doma x desitek hadu a pro sve potreby ma i potkany, mysi popr kraliky je chova nebo mnozi? Ma je pouze zq ucelem odchovu kusu na zkrm tudiz ne na vydelek nicmene pp to taky nema tak ten je potom jako co? A tohle ma kazdej druhej hadar.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mnozitel se snazi vydelat. Takze ten kdo ma doma x desitek hadu a pro sve potreby ma i potkany, mysi popr kraliky je chova nebo mnozi? Ma je pouze zq ucelem odchovu kusu na zkrm tudiz ne na vydelek nicmene pp to taky nema tak ten je potom jako co? A tohle ma kazdej druhej hadar.
Dle zdejší diskuze je ten kdo má zvířata na zkrm množitel. Pokud tomu zvířeti před tím než ho dá hadovy vystaví rodokmen, stane se rázem místo množitele chovatelem
sorana
napsal(a):
Přesně. Pořád lepší chov s PP alespoň s nějakými minimálními pravidly a chovatelským řádem a kontrolou, než bezhlavé množení pro výkupy a útulky bez žádných pravidel a bez žádné kontroly.
Mamutka
napsal(a):
Celé vlákno jsem nepročetla, ale přidám k tomu taky trošku. Tady se například jedná o "chovatelku" psů a koček s PP: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/jihomoravsky-kraj/1343034-ve-sklepe-chovala-psy-podle-zaloby-nektere-ubila-trest-ji-hrozi-i.
Sama mám doma 3 psy i kocoura s PP, ale to neznamená, že budu odsuzovat kohokoli kdo chce odchovat štěňata nebo koťata bez PP naopak se mi nelíbí velkochovy jen a jen pro prachy a je jedno jestli s nebo bez PP...
No, já myslím, že těch množitelů bezpapíráků v hrozných podmínkách je daleko více než chovatelů s PP, to je třeba si popravdě také přiznat, viz třeba diskuze tady množitel bezpapíráků Kurtin, Bártů, a podobní- http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1088979-chovatelka-tyrala-v-mnozirne-v-dacicich-80-psu.
jako001
napsal(a):
Vazeny diskutujuci nehnevajte sa ale meliete tu sprostosti, ja sàm som pred 6 rokmi odkupil skor vykupil 4 yorksirske teriery z ich utrpenia, psy boly chovanè v otrasnych podmienkach dnes z zo svorice zije uz len pes mà 12 rokov.ja som odchoval priblizne 25 steniatok za tu dobu skoncily u roznych majitelov psy nemaly pp.Dalej som otraseny cize vy mi tu budete tvrdit ze ked zajac co ide na pekàc tak je zmnoziarne to chov neni ale potkan podlamna ich je dost vonku zazluzia si ratimor;s pp je zlaty umna to bude len potkan.nebyt tzv mnoziaren kdeby ludia ako chovatelia bytovych maznàkov kupovali, maso.asi na balkone alebo bysa isly pàst.chovatelstvo je dvojeho typu uzitkovè;alebo zàujmovè.co vy tu oznacujete za mnoziaren je tyranie zvierat a tàkèto vyhlasenia jeden o druhom nesu trestnopràvnu zodpovednost.este ako jeden priklad uvediem rozmnozily sa mi skreckovia dzungarsky nikto ich nechcel ani zadarmo tak mala kamaràtova krajta veceru zadara uz som mnozitel.Chovàm zajace NOS z stalo sa mi ze z 50 zvierat bolo vhodnych na dalsie vystavnè ucely 7 kusov ostatnè som predàval na maso som mnozitel ?Meliete tu blàboli ktorè nikam nevedu a dovolim si tvrdit ze najvacsi zisk maju majitelia zvierat s pp. Ako priklad uvediem za 20 porazkyschopnych nekvalitnych jedincov som ziskal asi 250 za 7 ks vystavnych 600 euro nàklady su rovnakè vydime rozdiel.
Prosím vás, víte, na co slouží ve větě interpunkce? Tolik práce si dáte s napsáním takhle dlouhého příspěvku... a ono se to nedá číst...
To Sam 90210 : Milá Sam, jestli chováte králiky, slepice, prasata nebo potkany pro vlastní potřebu resp.potřebu svých hadů, tak je v klidu chovejte dál. To, že vás někdo nazve množitelem, ať vám žíly netrhá. Svědomí máte čisté, žádné útulky tím nezatěžujete. Na ty kecy kolem se vybodněte.
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
aj
napsal(a):
To Sam 90210 : Milá Sam, jestli chováte králiky, slepice, prasata nebo potkany pro vlastní potřebu resp.potřebu svých hadů, tak je v klidu chovejte dál. To, že vás někdo nazve množitelem, ať vám žíly netrhá. Svědomí máte čisté, žádné útulky tím nezatěžujete. Na ty kecy kolem se vybodněte.
Souhlasím,
chi jen podotknout že chovám jen pro svou vlastní potřebu, prodávám pouze přebytky a výdělek nepokryje náklady. Slovo množitel či množírna je pro mne označení velice hanlivé.Množitel je pro mne člověk který týrá zvířata - podotýkám že zvířata mám v dobrých podmínkách, nikde ve sklepě či stodole.Tento "hejtující" trend se rozšířil právě od psů a příjde mi že ho panelákové dětičky, které znají pouze pet králíčky, myši a pod. jen jako domácí mazlíčky roznáší mezi ostatní druhy zvířat.Všechno ostatní bez PP/VP pochází podle nich od odporných množitelů, to mi připadá prostě špatné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
No my doma nemáme problém poňuchňat potkáňátko dát mu piškotek... a za hodinu ho nechat sežrat zatím bydlím v malém podnájmu takže množitel ze mě ještě chvíli nebude ale časem se dopracuju i k tomu.. neb až mi doroste hroznýší dorost... to bude mazec
awake
napsal(a):
To jste psala Vy - " Takže třeba rozmnožování myší a potkanů bez PP pro krmné účely a množení bezpapírových štěňat pro výkupy nazývám jen množením a ne chovem.".
Tak to zase lžeš, já jsem psal, že kdo chová s PP, tak ty potkany nechová pro krmné účely a ta štěňata s PP nechová pro výkupy. Ty jsi tam začala psát nějaké čípoviny a vystavování papírů před skrmením (a podobné bezduché rádoby vtipné blbosti ) a začala jsi to přetáčet úplně jinam. Já psal o něčem úplně jiném, než se mi ty snažíš podsunout. Já tvrdím, že kdo chová potkany s PP a dá si s tím tu práci a papírování navíc, tak ten je nechová pro krmné účely, ale třeba na mazlíky a má to jako koníčka - a toho určitě nazývám chovatelem. Zatímco kdo chová bezpapírové potkany pro krmné účely, je opravdu jen množitel pro zisk. Stejně tak je to s těmi bezpapíráky štěňat pro výkupy - to také není v pravém slova smyslu chovatel, ale jen pouhý množitel.
petr33
napsal(a):
Souhlas.
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
bilusik
napsal(a):
Tak to zase lžeš, já jsem psal, že kdo chová s PP, tak ty potkany nechová pro krmné účely a ta štěňata s PP nechová pro výkupy. Ty jsi tam začala psát nějaké čípoviny a vystavování papírů před skrmením (a podobné bezduché rádoby vtipné blbosti ) a začala jsi to přetáčet úplně jinam. Já psal o něčem úplně jiném, než se mi ty snažíš podsunout. Já tvrdím, že kdo chová potkany s PP a dá si s tím tu práci a papírování navíc, tak ten je nechová pro krmné účely, ale třeba na mazlíky a má to jako koníčka - a toho určitě nazývám chovatelem. Zatímco kdo chová bezpapírové potkany pro krmné účely, je opravdu jen množitel pro zisk. Stejně tak je to s těmi bezpapíráky štěňat pro výkupy - to také není v pravém slova smyslu chovatel, ale jen pouhý množitel.
Z toho teda vyplývá, aby člověk nebyl množitelem, měl by plazy a jiné druhy živočichů živící se masem předělat na vegetariány, nebo před skrmením vytisknout myším PP
Sam 90210
napsal(a):
Z toho teda vyplývá, aby člověk nebyl množitelem, měl by plazy a jiné druhy živočichů živící se masem předělat na vegetariány, nebo před skrmením vytisknout myším PP
Z toho pouze vyplývá, že kdo množí bezpapírová štěňata pro výkupy, tak není v pravém slova smyslu chovatel, ale jen obyčejný množitel. A kdo množí bezpapírové potkany a myši ve velkém pro zisk, jako krmení pro hady a pro laboratoře na pokusy, ten také není v pravém sova smyslu chovatel, ale jen obyčejný množitel.
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
bilusik
napsal(a):
Z toho pouze vyplývá, že kdo množí bezpapírová štěňata pro výkupy, tak není v pravém slova smyslu chovatel, ale jen obyčejný množitel. A kdo množí bezpapírové potkany a myši ve velkém pro zisk, jako krmení pro hady a pro laboratoře na pokusy, ten také není v pravém sova smyslu chovatel, ale jen obyčejný množitel.
No a z toho vyplývá... viz. můj předchozí příspěvek ale zajímalo by mě čím mám krmit svého hada abych nebyla množitel.. ?
Sam 90210
napsal(a):
No a z toho vyplývá... viz. můj předchozí příspěvek ale zajímalo by mě čím mám krmit svého hada abych nebyla množitel.. ?
Tím, že jen něco rozmnožujete ke svému prospěchu či finančnímu zisku jsi prostě jen množitel, to z tebe chovatele neudělá. Opravdové chovatelství podle mne stojí na jiných základech a principech než obyčejné množení, kde smyslem a účelem je jen kvantita a ne kvalita.
Já to vidím takhle.. Když někdo chová kvalitní zájmová zvířata, dá si s tím práci, záleží mu na každém jednotlivci a má jasný směr v chovu, tak za něj mluví jeho výsledky. Takový člověk má svojí klientelu, vybírá si, komu zvíře prodá a podle mě nemá potřebu rejpat se v tom, co znamená slovo chovatel, protože nepotřebuje nikomu nic dokazovat.
Ostatní sedí na foru a křičí kolem sebe "ty nejsi chovatel, ty jen množíš na zisk"! Takže prosím, klidně říkejte lidem, kteří doma chovají (pardon množí), králíky na maso, že jsou množitelé a nic víc. Nebo třeba můžete zavolat dodavatelům hovězího a jiného masa, že na obalu mylně uvádějí, že maso pochází z českého chovu, protože správně by mělo být uvedeno, že maso pochází z množírny.
Nebo možná otevřete pojmový slovník a trochu se vzdělejte. Protože tady vymejšlíte "čipoviny". Všichni se snad shodnem, že mít zvířata ve špatných podmínkách je nepřijatelné, že množit křížence psů a nekvalitní plemenné psy ať už s pp nebo bez pp je taky na facku atd. Ale ať chcete nebo ne, když někdo chová zvířata na kvalitu nebo na kvantitu, v českém jazyce je to pořád chovatel. Můžete se tak maximálně bavit o tom, jestli je to dobrý/špatný chovatel a jestli má zájmový nebo užitkový chov. Já totiž z vašich příspěvků cítím, že máte potřebu zájmový chov povyšovat nad ten užitkový, ale to je zas jen váš pocit. Rozumný chovatel pp potkanů nemá vůbec nic proti chovateli krmných potkanů, nemá potřebu ho nazývat množitelem, každý se prostě věnují jiné činnosti. Každý z těch chovů má svuj účel, každý slouží k něčemu jinému. To je jak kdybyste řekli, že člověk, co šlechtí kytky je pěstitel, kdežto zahrádkář, co pěstuje jenom mrkve a brambory na jídlo je obyčejnej nevim co, asi množitel kytek. Jsou to prostě různé druhy činnosti a nelze říct, že je jedna hodnotnější než druhá.
Myslím, že tady tedy zadavatelka krásně vidí, že měla pravdu, dneska se najde spousta lidí, co má potřebu ve všem se šťourat, místo aby za sebe nechali mluvit svoji práci. Snažit se odlišovat od ostatním použitím různých pojmů je pro mě směšné, daleko smysluplnější je odlišit se výstupy (v tomto případě zvířaty, které odchovám).
loraena
napsal(a):
Já to vidím takhle.. Když někdo chová kvalitní zájmová zvířata, dá si s tím práci, záleží mu na každém jednotlivci a má jasný směr v chovu, tak za něj mluví jeho výsledky. Takový člověk má svojí klientelu, vybírá si, komu zvíře prodá a podle mě nemá potřebu rejpat se v tom, co znamená slovo chovatel, protože nepotřebuje nikomu nic dokazovat.
Ostatní sedí na foru a křičí kolem sebe "ty nejsi chovatel, ty jen množíš na zisk"! Takže prosím, klidně říkejte lidem, kteří doma chovají (pardon množí), králíky na maso, že jsou množitelé a nic víc. Nebo třeba můžete zavolat dodavatelům hovězího a jiného masa, že na obalu mylně uvádějí, že maso pochází z českého chovu, protože správně by mělo být uvedeno, že maso pochází z množírny.
Nebo možná otevřete pojmový slovník a trochu se vzdělejte. Protože tady vymejšlíte "čipoviny". Všichni se snad shodnem, že mít zvířata ve špatných podmínkách je nepřijatelné, že množit křížence psů a nekvalitní plemenné psy ať už s pp nebo bez pp je taky na facku atd. Ale ať chcete nebo ne, když někdo chová zvířata na kvalitu nebo na kvantitu, v českém jazyce je to pořád chovatel. Můžete se tak maximálně bavit o tom, jestli je to dobrý/špatný chovatel a jestli má zájmový nebo užitkový chov. Já totiž z vašich příspěvků cítím, že máte potřebu zájmový chov povyšovat nad ten užitkový, ale to je zas jen váš pocit. Rozumný chovatel pp potkanů nemá vůbec nic proti chovateli krmných potkanů, nemá potřebu ho nazývat množitelem, každý se prostě věnují jiné činnosti. Každý z těch chovů má svuj účel, každý slouží k něčemu jinému. To je jak kdybyste řekli, že člověk, co šlechtí kytky je pěstitel, kdežto zahrádkář, co pěstuje jenom mrkve a brambory na jídlo je obyčejnej nevim co, asi množitel kytek. Jsou to prostě různé druhy činnosti a nelze říct, že je jedna hodnotnější než druhá.
Myslím, že tady tedy zadavatelka krásně vidí, že měla pravdu, dneska se najde spousta lidí, co má potřebu ve všem se šťourat, místo aby za sebe nechali mluvit svoji práci. Snažit se odlišovat od ostatním použitím různých pojmů je pro mě směšné, daleko smysluplnější je odlišit se výstupy (v tomto případě zvířaty, které odchovám).
A co mluví za množitele bezpapírových štěňat v otřesných podmínkách co kryjí své feny každé hárání pro výkupy z chlívků a stodol ? Tomu říkáte také chov a chovatelská práce ? To přece není chov, ale jen množení. Chov je něco zcela jiného.
bilusik
napsal(a):
A co mluví za množitele bezpapírových štěňat v otřesných podmínkách co kryjí své feny každé hárání pro výkupy z chlívků a stodol ? Tomu říkáte také chov a chovatelská práce ? To přece není chov, ale jen množení. Chov je něco zcela jiného.
Za ně mluví nemocná, zbídačená zvířata. Když bych to měla přirovnat k něčemu jinému, tak mi to připadá jako čínské padělky.. je to z nekvalitního materiálu, vlastně to ani nemusí dělat to, co by to dělat mělo a pravděpodobně se to brzo rozbije. Ale kdo chce šetřit, tak si to koupí. Třeba firma, která vyrábí vlněné prádlo se nesnaží za každou cenu vymyslet, jak pojmenovat tyhlecty podvodné výrobce. Místo toho se věnuje výrobě kvalitního zboží a zákazníkovi se snaží vysvětlit, proč je dobré si koupit jejich kvalitní ale dražší výrobek. Protože ve výsledku nejde o to, jak věci nazýváme. Kdo chce, pochopí. Kdo nechce, bude se do nekonečna hádat o tom, co je chov a co není chov.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Takze vetsina dobrych chovatelu hadu a jine terarijni zvere jsou jen mnozitele protoze chovaji mysi, atd i hmyz a papiry mu samozrejme nevystavuji nebo jen chovatele neb s hady se piplaj, slechti urcite barevne mutace a znaky atd? A jen pro info 99%z nich zadnemu odchovanemu hadu papiry nedela. Co vim tak v cr jsem zatim natrefila na dva. Spis nez doklad o danem hadu to je potvrzeni o koupi hada urcite barvy, stari a pohlavi od daneho chovatele. Takze sme vsici mnozitele neb ani v rizenem a piplanem a peclive hlidanem chovu hadu pp neexistuji. Kupodivu to nikomu nevadi a funguje to. Ano i tady obcas nekdo ma otres podminky ale ten se rychle odkope sam neb zvirata od takoveho koupena rychle pochcipaj a dalsi rok uz zajem nebude. A ze se tohle siri hodne, rychle a drzi se to sakra dlouho.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takze vetsina dobrych chovatelu hadu a jine terarijni zvere jsou jen mnozitele protoze chovaji mysi, atd i hmyz a papiry mu samozrejme nevystavuji nebo jen chovatele neb s hady se piplaj, slechti urcite barevne mutace a znaky atd? A jen pro info 99%z nich zadnemu odchovanemu hadu papiry nedela. Co vim tak v cr jsem zatim natrefila na dva. Spis nez doklad o danem hadu to je potvrzeni o koupi hada urcite barvy, stari a pohlavi od daneho chovatele. Takze sme vsici mnozitele neb ani v rizenem a piplanem a peclive hlidanem chovu hadu pp neexistuji. Kupodivu to nikomu nevadi a funguje to. Ano i tady obcas nekdo ma otres podminky ale ten se rychle odkope sam neb zvirata od takoveho koupena rychle pochcipaj a dalsi rok uz zajem nebude. A ze se tohle siri hodne, rychle a drzi se to sakra dlouho.
Souhlasím. Také se chystám na chov hadů a jelikož žádné PP není, tak si prostě člověk musí zjistit, kdo chová dobře a kdo špatně. Když si to nezjistí, pravděpodobně špatně dopadne. To stejné se musí dělat i u psů s PP, protože i PP chov může stát za h*o. Stejně tak krmné potkany mohu koupit kvalitní, ze selektivního chovu, kde se chovatel snaží vyřadit nemocné a slabé jedince a nechává na další chov jen ty velké, silné, zdravé a nebo si koupim nějakou malou podraženou mrchu ze zveráku. Prostě každý jen sleduje jiné znaky (buď barvičky, kresbu... nebo porodnost, velikost...), to ale podle mě neznamená, že jedno je chov a druhé množení. A kdo se chovaným zvířatům nevěnuje, je špatný chovatel.
bilusik
napsal(a):
Mimochodem vy házíte (pojmově) do jednoho pytle chov bez PP a chov masných králíku, krmných potkanů a užitkových zvířat. Podle vás jediný, kdo má právo říkat si chovatel, je člověk, co chová zájmová zvířata. To mi prostě přijde jako blbost už jenom proto, že člověk první choval užitková zvířata a až potom přišel nějaký zájmový chov. Váš pohled na tuhle problematiku mě nutí si představovat situaci, kdy je nutné přepsat učebnici dějepisu a výroky typu "člověk začal místo lovu zvířata chovat" a předělat to na "člověk začal místo lovu zvířata množit". Prostě pro vás je naprosto zásadní nimrat se v pojmech i když to nemá uplně smysl.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co to je za blbost, proč mícháte chov terarijních zvířat a hadů s chovem psů s PP či jiných zvířat, kde průkazy původu v chovech prostě jsou a existují ? To je úplně něco jiného, co nelze míchat a slučovat. Prostě v chovu psů a třeba koní průkazy původu a knihy odchovů a plemenné knihy existují. A kdo množí bezpapírové psy v chlívku, tak ještě prostě není chovatel, ale jen rozmnožovatel, čili množitel. Jste na psí diskuzi, tak nesrovnávejte s chovem psů chov něčeho, kde se průkazy nevydávají a co srovnáním úplně něco jiného.
bilusik
napsal(a):
S tím také plně souhlasím. Kdo něco ve psech bez PP ve stodole namnožil, toho ještě nebudeme nazývat chovatelem psů.
sorana
napsal(a):
Co to je za blbost, proč mícháte chov terarijních zvířat a hadů s chovem psů s PP či jiných zvířat, kde průkazy původu v chovech prostě jsou a existují ? To je úplně něco jiného, co nelze míchat a slučovat. Prostě v chovu psů a třeba koní průkazy původu a knihy odchovů a plemenné knihy existují. A kdo množí bezpapírové psy v chlívku, tak ještě prostě není chovatel, ale jen rozmnožovatel, čili množitel. Jste na psí diskuzi, tak nesrovnávejte s chovem psů chov něčeho, kde se průkazy nevydávají a co srovnáním úplně něco jiného.
V tom případě nahlašte adminovi, ať smaže celou diskusi. Zadavatelka totiž psala hned v prvním příspěvku, že se nebaví pouze o psech.
"Jenže já se tady teď nechci bavit jenom o psech, stalo se mi že mě označili za množírnu když prodávám krásné mastné králíky přímo na pekáč, jako to to už mi trochu lezlo na nervy a taky krmné potkany, jak to že je mám bez PP a proč je množím, myslím že mé krajtě bude asi jedno jestli žere masíčko papírového původu nebo ne.".
Sam 90210
napsal(a):
Proč se každá diskuse zvrtne v diskusi s PP versus bez PP?
Myslím, že si uděláte obrázek sama, jen z téhle diskuse, která je velmi trefně nazvaná PP fanatismus
Jsou prostě tací, co známé a omleté věci budou neustále opakovat a diskutovat o nich dokola a každého poučovat, ať o to stojí nebo ne.
Na diskuse o psech chodí 2 druhy lidí.Ti, co uznávají jen PP a druzí, co obhajují bez PP. Do toho se občas přimotá někdo, kdo názor nemá nebo se přijde zeptat na jakoukoli věc a časem se diskuse rozjede na téma s PP/bez PP.
Šmarjápanno, to je zase diskuze...
kdo chce patlat hrušky a jablka, ten si to tu užívá.
domnívám se, že množitelé u psů jsou ti, kteří práskají štěňata bez ohledu na jejich kvalitu, nezajímá je nic jiného, než kolik jich vyprodukjují a jak dobře a co nejdřív je střelí. Obvykle mají oba rodiče doma na dvorku/ve sklepě, feny kryjí každé hárání a ani jim ani štěňatům neposkytují žádný servis, výchovu, socializaci, dobrou stravu atd... často dávají štěňata dříve, než je určeno zákonem, a začasto jim falšují očkováky. Jejich jedinou starostí je, aby ze své činnosti měli co nejvíce peněz.
Pejskařům vadí především příšerné podmínky, ve kterých jejich psi i štěňata vegetují, dále fakt, že kříženci či netypičtí představitelé (prostě psi, kteří neprošli podmínkami uchovnění) jsou prodáváni jako určitá rasa (tedy parazitují na práci předchozích generací chovatelů) a taky to, jak velké množství nejrůznějších kříženců se ocitá v útulcích.
Množitelé vs. chovatelé u potkanů atd... tady snad nemůže mít slovo "množitel" podobně pejorativní nádech, protože potkani nenaplňují útulky a (asi) nestrádají bez kontaktu s lidmi stejně jako štěňata. Takže si mezi potkany říkejte chovatelé či množitelé, jak je libo, pejskařům to bude fuk, protože to se netýká problematiky psích množíren. I když podle zákona je i množitel vlastně "chovatel", dovolte pejskařům užívat tato dvě slova k rozlišení docela zásadní věci: udržení čistého genofondu jednotlivých ras vs. množení pouze pro peníze, velmi často spojené s oblbováním naivních kupujících.
Šarina
napsal(a):
domnívám se, že množitelé u psů jsou ti, kteří práskají štěňata bez ohledu na jejich kvalitu, nezajímá je nic jiného, než kolik jich vyprodukjují a jak dobře a co nejdřív je střelí. Obvykle mají oba rodiče doma na dvorku/ve sklepě, feny kryjí každé hárání a ani jim ani štěňatům neposkytují žádný servis, výchovu, socializaci, dobrou stravu atd... často dávají štěňata dříve, než je určeno zákonem, a začasto jim falšují očkováky. Jejich jedinou starostí je, aby ze své činnosti měli co nejvíce peněz.
Pejskařům vadí především příšerné podmínky, ve kterých jejich psi i štěňata vegetují, dále fakt, že kříženci či netypičtí představitelé (prostě psi, kteří neprošli podmínkami uchovnění) jsou prodáváni jako určitá rasa (tedy parazitují na práci předchozích generací chovatelů) a taky to, jak velké množství nejrůznějších kříženců se ocitá v útulcích.
Množitelé vs. chovatelé u potkanů atd... tady snad nemůže mít slovo "množitel" podobně pejorativní nádech, protože potkani nenaplňují útulky a (asi) nestrádají bez kontaktu s lidmi stejně jako štěňata. Takže si mezi potkany říkejte chovatelé či množitelé, jak je libo, pejskařům to bude fuk, protože to se netýká problematiky psích množíren. I když podle zákona je i množitel vlastně "chovatel", dovolte pejskařům užívat tato dvě slova k rozlišení docela zásadní věci: udržení čistého genofondu jednotlivých ras vs. množení pouze pro peníze, velmi často spojené s oblbováním naivních kupujících.
Ano, souhlasím s tím, že někteří začali patlat dohromady hrušky a jablka a srovnávat dohromady nesrovnatelné. Nelze srovnávat chov něčeho, kde se vystavují průkazy s tím, kde se prostě nikdy nevystavovaly. Nelze srovnávat třeba chov psů, koní a třeba králíků s chovem terarijních zvířat a hadů. To by mohl snad každý pochopit a nedávat sem nesmyslná přirovnání.
Fiona.Praha
napsal(a):
Myslím, že si uděláte obrázek sama, jen z téhle diskuse, která je velmi trefně nazvaná PP fanatismus
Jsou prostě tací, co známé a omleté věci budou neustále opakovat a diskutovat o nich dokola a každého poučovat, ať o to stojí nebo ne.
Na diskuse o psech chodí 2 druhy lidí.Ti, co uznávají jen PP a druzí, co obhajují bez PP. Do toho se občas přimotá někdo, kdo názor nemá nebo se přijde zeptat na jakoukoli věc a časem se diskuse rozjede na téma s PP/bez PP.
Já myslím, že to není diskuze s PP vesrsus bez PP, ale že se tu diskutuje hlavně o tom, co správně nazývat v chovu třeba psů, koní, králíků apod chovem a co nazývat jen rozmnožováním nebo množitelstvím.
bilusik
napsal(a):
Já myslím, že to není diskuze s PP vesrsus bez PP, ale že se tu diskutuje hlavně o tom, co správně nazývat v chovu třeba psů, koní, králíků apod chovem a co nazývat jen rozmnožováním nebo množitelstvím.
Díky za poučení, zase jsem o něco chytřejší. Už jsem se lekla, že se mi snad nedostane vysvětlení nějakého všeobecně známého pojmu
Fiona.Praha
napsal(a):
Chodí sem víc druhů lidí . Já neuznávám jen chov s PP ale ani neobhajuji chov bez PP.
Mám sice psy s PP (a jiné bych si úmyslně nepořídila. Pečlivě vybírám chovatele a psy "na mazla" jsem si "raději" dovezla z ciziny), ale mám i křížené slepice, kočky vesnické směsky, králíky s rodokmenem ale i křížence. Za množitele se rozhodně nepovažuji i když dle zdejší diskuze jím jsem.
Vadí mi vydávání křížených psů za plemeno a prodávání za několik tisíc, vadí mi úmyslný odchov křížených psů, vadí mi držení a chov zvířat ve špatných podmínkách, vadí mi časté krytí fen, vadí mi prodávání křížených králíků pod "chovatelskou stanicí" za předražené ceny (u králíků až na vyjímky chovatelské stanice neexistují), ale takových inzerátů na králíky s vymyšleným výpisem předků prodávající předražené králíky stále přibývá. Vadí mi ale i odchovávání na chovných fenách každý rok od začátku až do konce chovnosti. Vadí mi odchov na jedincích kteří jen tak tak prošli bonitací.
Určitě by se toho našlo víc.
Šarina
napsal(a):
I psi s PP se "dají" odchovávat v otřesných podmínkách, bez socializace a můžou být draze prodána "průměrná" štěňata. Tam kde mají více jedinců Vám nikdo nezaručí kdo je otec a kdo je matka. Slyšela jsem před mnoha lety jednoho chovatele co kryl v zahraničí že doma fenu ještě překryl aby měl jistotu že bude březí. Zřejmě nebyl jediný, nyní je u plemene povinně test DNA. Takže ani chov psů s PP není jen OK a někdo kdo odchová na feně jediný vrh bez PP (nebo křížence) není na 100% množitel. Taková štěňata mohou vyrůstat v lepších podmínkách než štěňata s PP. Tím ale neříkám že odchov psů bez PP a kříženců (u psů) schvaluji.
awake
napsal(a):
Chodí sem víc druhů lidí . Já neuznávám jen chov s PP ale ani neobhajuji chov bez PP.
Mám sice psy s PP (a jiné bych si úmyslně nepořídila. Pečlivě vybírám chovatele a psy "na mazla" jsem si "raději" dovezla z ciziny), ale mám i křížené slepice, kočky vesnické směsky, králíky s rodokmenem ale i křížence. Za množitele se rozhodně nepovažuji i když dle zdejší diskuze jím jsem.
Vadí mi vydávání křížených psů za plemeno a prodávání za několik tisíc, vadí mi úmyslný odchov křížených psů, vadí mi držení a chov zvířat ve špatných podmínkách, vadí mi časté krytí fen, vadí mi prodávání křížených králíků pod "chovatelskou stanicí" za předražené ceny (u králíků až na vyjímky chovatelské stanice neexistují), ale takových inzerátů na králíky s vymyšleným výpisem předků prodávající předražené králíky stále přibývá. Vadí mi ale i odchovávání na chovných fenách každý rok od začátku až do konce chovnosti. Vadí mi odchov na jedincích kteří jen tak tak prošli bonitací.
Určitě by se toho našlo víc.
Snažila jsem se zadavatelce obecně vysvětlit, proč se z mého pohledu diskuse na jakékoli téma zvrtne v diskusi s PP/bez PP.
Kdybych byla PP fanatik, začnu na Váš příspěvek reagovat, že máte PP na mazla a nikam neposouváte plemeno, podporujete namnožené vesnické kočičandy. Proč nemáte na mazla psa z útulku, které praskají ve švech, atd...
Kdybych byla přítelem psů bez PP budu reagovat, proč nemáte bez PP, když nechcete chodit na výstavy, protože PP jsou přece zbytečné, když nechcete vystavovat a stejně nezaručí 100% zdraví psa a sousedovic pes je bez PP a je krásnější než starostova fenka s PP, atd...
No a toho se chytí buď ti nebo ti a už jede diskuse na stokrát omleté téma.
Chodím sem chvíli o psech toho dost vím, taky čtu a zajímám se. V téměř každé diskusi se opakuje pořád slovo množitel, množírna, trpící matky, neustále rodící, nemoci, výdaje za veterinu, pár ušetřených korun za utrpení fenek, které rodí pořád dokola,... a pochybuji, že to baví někoho číst. Je to pořád to samé dokola a kdo si jenom trošku dokáže představit, jaké to je, že fenky rodí někde ve sklepích v zimě, tmě a strachu, bez pořádné péče, tak přece chápe, že je to špatně.
Téměř všichni na ifauně to chápou a odsuzují (pochybuji, že sem chodí někdo bez vztahu ke zvířatům) a přesto se o tom pořád dokola přesvědčují a znova a znova a znova a je úplně jedno, jaké je původní téma.
bilusik
napsal(a):
Takže znovu
Pokud budu několikrát za rok připouštět samici a mladí budou mít rodokmen (u králíků) jsem chovatel i když dám mladé do zverimexu.
Pokud jednou za rok připustím samici a odchovám vrh kříženců který prodám přímo zájemcům jsem množitel? Je to tak?
manako
napsal(a):
Tím, že jen něco rozmnožujete ke svému prospěchu či finančnímu zisku jsi prostě jen množitel, to z tebe chovatele neudělá. Opravdové chovatelství podle mne stojí na jiných základech a principech než obyčejné množení, kde smyslem a účelem je jen kvantita a ne kvalita.
Víte, že si svým příspěvkem docela dost odporujete? Protože ten, kdo chová myši (potkany, kuřata, krůty, králíky atd., dosaďte si jakékoliv hospodářské nebo krmné zvíře) chová vždy na kvalitu. Fakt pro něj asi nemá smysl, aby si držel v chovu matku myš (králici, potkanku, prasnici), která mu bude špatně zabřezávat, špatně odchovávat malé, mláďata budou neživotaschopná, budou pomalu růst i při dostatečném přísunu krmiva... Takže pokud by se v těchto chovech nechovalo na kvalitu, šlo by to do kopru. Jenže ty kvality jsou prostě jiné než u psů - nejde o exteriér, ale o zdraví, o dobré přírůstkly, životaschopnost populace, dobré rozmnožovací a mateřské instinkty atd. Kolikrát by si chov psů mohl vzít z tohoto způsobu chovu příklad. Kam to dopracovala spousta plemen, chovem na exteriér, je snad známo. Plemena, která jsou přešlechtěna do takových extrémů, že nejsou schopna sama se spářit, sama porodit, postarat se o mláďata... Až tam to to slavné "posouvání" plemen bohužel dotahlo. Takže si dovolím vážně tvrdit, že jakémkoliv ať už malo či velkochovu hospodářských i krmných zvířat jde o určitý způsob kvality zatraceně dost.

fawnalee
napsal(a):
Víte, že si svým příspěvkem docela dost odporujete? Protože ten, kdo chová myši (potkany, kuřata, krůty, králíky atd., dosaďte si jakékoliv hospodářské nebo krmné zvíře) chová vždy na kvalitu. Fakt pro něj asi nemá smysl, aby si držel v chovu matku myš (králici, potkanku, prasnici), která mu bude špatně zabřezávat, špatně odchovávat malé, mláďata budou neživotaschopná, budou pomalu růst i při dostatečném přísunu krmiva... Takže pokud by se v těchto chovech nechovalo na kvalitu, šlo by to do kopru. Jenže ty kvality jsou prostě jiné než u psů - nejde o exteriér, ale o zdraví, o dobré přírůstkly, životaschopnost populace, dobré rozmnožovací a mateřské instinkty atd. Kolikrát by si chov psů mohl vzít z tohoto způsobu chovu příklad. Kam to dopracovala spousta plemen, chovem na exteriér, je snad známo. Plemena, která jsou přešlechtěna do takových extrémů, že nejsou schopna sama se spářit, sama porodit, postarat se o mláďata... Až tam to to slavné "posouvání" plemen bohužel dotahlo. Takže si dovolím vážně tvrdit, že jakémkoliv ať už malo či velkochovu hospodářských i krmných zvířat jde o určitý způsob kvality zatraceně dost.
fawnalee
napsal(a):
To si teda vůbec neodporuje, protože množitel třeba bezpapírových psů, potkanů a podobných kříženců bez PP nechová v drtivé většině na kvalitu, ale hlavně na kvantitu. A jak víme, kvantitat nejde většinou ruku v ruce s kvantitou. Takže tvrdit, že množitel bezpapírových štěňat a bezpapírových potkanů na krmení chová na kvalitu je velice zcestné a mylné. Takže si příspěvkem vůbec neodporujete a vy píšete pěkné nesmysly, a vidíte v příspěvku napsané co tam vůbec není.
sorana
napsal(a):
Ano, souhlasím s tím, že někteří začali patlat dohromady hrušky a jablka a srovnávat dohromady nesrovnatelné. Nelze srovnávat chov něčeho, kde se vystavují průkazy s tím, kde se prostě nikdy nevystavovaly. Nelze srovnávat třeba chov psů, koní a třeba králíků s chovem terarijních zvířat a hadů. To by mohl snad každý pochopit a nedávat sem nesmyslná přirovnání.
Přesně.
aj
napsal(a):
Myslím, že používat termín "množitel" pro chovy hospodářských zvířat je nesmysl - právě to je PP fanatismus.
...množitel třeba bezpapírových psů, potkanů a podobných kříženců bez PP... Kde je tam psáno o hospodářských zvířatech o těch tu nikdo nepíše. A v zájmovém chovu, kde lze chovat s PP i bez PP u třeba psů, koček a i těch potkanůje na místě rozlišovat zda se jedná o chovatele nebo jen množitele něčeho. Takže v rozlišování chovu s PP nebo množení bez PP v zájmovém chovu, tak u tohoto rozlišování nevidím žádný fanatismus, jen rozlišení a správné pojmenování.
To bilusík: Podle mně je hospodářské zvíře to, které se chová pro hospodářský užitek.
A je úplně jedno jestli zájmovém chovu či ve velkochovu na farmě. Zadavatelka tématu vzpomínala králíky a ti podle mně hospodářský užitek přinášejí..
Koneckonců, v jejím případě i ty potkany chová jako hospodářské zvíře - i když to zní divně. Nejsou to pet mazlíčky. Je to krmivo pro hady.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25
napsal(a):
Normální je nejíst tkáň mrtvých zvířat, tedy maso. Je hezké, že jsou ochránci psů a koček, ale myslíte, že taková kráva, prase, králík, brojler atd. necítí utrpení a bolest? Chráníte zvířata v zájmových chovech a přispíváte k obrovskému utrpení ostatních zvířat ve velkochovech tím, že jste rozežraní a jíte maso. Člověk ho vůbec k ničemu nepotřebuje, jenom nám to chutná. Mně taky. Ale je to špatně. Ta zvířata jsou týráná daleko více, než psi v útulcích.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Normální je nejíst tkáň mrtvých zvířat, tedy maso. Je hezké, že jsou ochránci psů a koček, ale myslíte, že taková kráva, prase, králík, brojler atd. necítí utrpení a bolest? Chráníte zvířata v zájmových chovech a přispíváte k obrovskému utrpení ostatních zvířat ve velkochovech tím, že jste rozežraní a jíte maso. Člověk ho vůbec k ničemu nepotřebuje, jenom nám to chutná. Mně taky. Ale je to špatně. Ta zvířata jsou týráná daleko více, než psi v útulcích.
Flip ty tady moc radši nepiš o hezkém chování k zvířátkům, stačí mi diskuze jak vrátit psa chovateli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25
Co kdybyste se držel tématu. Nic špatného jsem neudělala. Jen mě podvedla jedna chovatelka. A snažím se nežrat zvířata.
aj
napsal(a):
To bilusík: Podle mně je hospodářské zvíře to, které se chová pro hospodářský užitek.
A je úplně jedno jestli zájmovém chovu či ve velkochovu na farmě. Zadavatelka tématu vzpomínala králíky a ti podle mně hospodářský užitek přinášejí..
Koneckonců, v jejím případě i ty potkany chová jako hospodářské zvíře - i když to zní divně. Nejsou to pet mazlíčky. Je to krmivo pro hady.
Já myslím, že spíš ty budeš to hospodářské zvíře, ta hloupoučká kra vička...
aj
napsal(a):
Když si o to říkáš - tak asi jediná hospodářská k*r*a*v*i*č*k*a tu budeš asi jen ty sama...

D) hospodářským zvířetem zvíře chované pro produkci živočišných produktů, vlny, kůže nebo kožešin, popřípadě pro další hospodářské nebo podnikatelské účely, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, králíci, kožešinová zvířata, zvěř a jiná zvířata ve farmovém chovu a ryby, včetně zvířat produkovaných jako výsledek genetických modifikací nebo nových genetických kombinací
Potkani či jiní hlodavci chovaní pro účely prodeje jako krmivo jsou taktéž hospodářským zvířetem. Ono koneckonců i pes, chovaný pro podnikatelské účely, je hospodářským zvířetem.
aj
napsal(a):
To Bilusík: To je váš protiargument na mé tvrzení, že králík je hospodářské zvíře ?
Pes, kočka, potkan, o kterých s v diskuzi také bavíme o jejich chovu s PP nebo množení bez PP jsou také hospodářská zvířata, to asi ne ? Nevytrhávej z kontextu jen jedno zvíře z celé diskuze...
napsal(a):
D) hospodářským zvířetem zvíře chované pro produkci živočišných produktů, vlny, kůže nebo kožešin, popřípadě pro další hospodářské nebo podnikatelské účely, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, králíci, kožešinová zvířata, zvěř a jiná zvířata ve farmovém chovu a ryby, včetně zvířat produkovaných jako výsledek genetických modifikací nebo nových genetických kombinací
Potkani či jiní hlodavci chovaní pro účely prodeje jako krmivo jsou taktéž hospodářským zvířetem. Ono koneckonců i pes, chovaný pro podnikatelské účely, je hospodářským zvířetem.
Jo, ale ti co chovají psi, kočky a nebo i ty - potkany s PP, tak to mají jako zájmový chov. Nebo myslíte, že někdo chová potkany s PP a dává si s tím práci - výstava nebo bonitace, placení průkazů, aby je choval jen na skrmení ( jako v hospodářském chovu bez PP ), to asi ne, to má jako koníčka, jako chovatelskou činnost. Je třeba asi drobet rozlišovat.

bilusik
napsal(a):
Jo, ale ti co chovají psi, kočky a nebo i ty - potkany s PP, tak to mají jako zájmový chov. Nebo myslíte, že někdo chová potkany s PP a dává si s tím práci - výstava nebo bonitace, placení průkazů, aby je choval jen na skrmení ( jako v hospodářském chovu bez PP ), to asi ne, to má jako koníčka, jako chovatelskou činnost. Je třeba asi drobet rozlišovat.
To přece záleží. Co myslíte, že se stane třeba s králíky, co nemají požadovanou kresbu či mají jinou exteriérovou odchylku?
bilusik
napsal(a):
Pes, kočka, potkan, o kterých s v diskuzi také bavíme o jejich chovu s PP nebo množení bez PP jsou také hospodářská zvířata, to asi ne ? Nevytrhávej z kontextu jen jedno zvíře z celé diskuze...
Přečtěte si první příspěvek od Sam 90210.
Přečtěte si příspěvek od Bodlinky.
Přečtěte si veterinární zákon §3 odst.1, písmeno a, a c,.
napsal(a):
To přece záleží. Co myslíte, že se stane třeba s králíky, co nemají požadovanou kresbu či mají jinou exteriérovou odchylku?
Ani u psů a koček či těch potkanů nekončí vše uchovněné v chovu, něco končí jen na mazlíka a do chovu nikdy nezasahnou. Ale chovatel králíků s PP nechová prvotně jen kvůli tomu pekáči - jako množitel bezpapírových králíků, kde pekáč je prvotní zájem a cíl. Je jasné, že chovatel králíků s PP to co neskončí v chovu s PP, nevyhodí, ale sní - ale není to prvotní cíl toho, proč třeba ty králíky s PP chová a šlechtí.

bilusik
napsal(a):
Ani u psů a koček či těch potkanů nekončí vše uchovněné v chovu, něco končí jen na mazlíka a do chovu nikdy nezasahnou. Ale chovatel králíků s PP nechová prvotně jen kvůli tomu pekáči - jako množitel bezpapírových králíků, kde pekáč je prvotní zájem a cíl. Je jasné, že chovatel králíků s PP to co neskončí v chovu s PP, nevyhodí, ale sní - ale není to prvotní cíl toho, proč třeba ty králíky s PP chová a šlechtí.
Ne, je to velice často tak, že člověk začne chovat ty králíky pro pekáč a pak některé z nich zaujme určité plemeno a odchovávají i něco na výstavy, případně zjistí, že čistokrevní králíci se dají prodat živí a vydělají pak nějakou korunu na krmení pro ty ostatní...

A co je třeba takový člověk, který má kravín... je množitelem, nebo chovatelem?
napsal(a):
Ne, je to velice často tak, že člověk začne chovat ty králíky pro pekáč a pak některé z nich zaujme určité plemeno a odchovávají i něco na výstavy, případně zjistí, že čistokrevní králíci se dají prodat živí a vydělají pak nějakou korunu na krmení pro ty ostatní...
I tak to může být, ale to nijak neodporuje tomu co jsem napsal...

bilusik
napsal(a):
I tak to může být, ale to nijak neodporuje tomu co jsem napsal...
Odporuje, pekáč totiž u chovu králíků může být a velmi často je prvotním účelem chovu a výstavy jsou jen taková perlička na obzvláštění, případně chlubírna. To samé drůbež. Nepočítáme-li vyloženě okrasná plemena, cílem je mít svoje vlastní domácí vejce, a když soudružka nesnáší, je jí kroužek a oceňovací lístek k prdu.

bilusik
napsal(a):
Já se tu bavím hlavně o zájmovém chovu psů, koček či těch potkanů s PP a tam je rozdíl mezi chovatelem a množitelem vcelku dost zřejmý.
No tak dobře, když má někdo doma pět kravek, je chovatel nebo množitel?

manako
napsal(a):
Krávy nepatří do zájmového chovu, jako psi, kočky atd, takže podle mne je to docela zavádějící otázka a nelze to asi srovnávat. To je hospodářský chov.
A králík není hospodářský chov? Vždyť je to to samé.
Zákon na ochranu proti týrání: „zvířetem v zájmovém chovu zvíře,
u kterého hospodářský efekt není hlavním účelem chovu, a to buď chované v prostorách
k tomu určených, nebo v domácnosti, jehož chov slouží především zájmové činnosti
člověka, nebo zvíře sloužící člověku jako jeho společník.“.
hospodářským zvířetem zvíře chované pro produkci živočišných produktů, vlny, kůže nebo kožešin, popřípadě pro další hospodářské nebo podnikatelské účely, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, králíci, kožešinová zvířata, zvěř a jiná zvířata ve farmovém chovu a ryby, včetně zvířat produkovaných jako výsledek genetických modifikací nebo nových genetických kombinací,
Zadavatelka tématu nechová potkany jako mazlíčky, čili se nejedná o zájmový chov.
napsal(a):
A králík není hospodářský chov? Vždyť je to to samé.
Pes, kočka, potkan, když to někdo chová s PP v zájmovém chovu pro potěšení a na mazlíky, tak bych ani ty potkany neřadil do hodpodářského chovu, jako když je někdo produkuje bez PP jen na krmení. Takže i chovatel králíků s PP nebo i těch potkanů s PP může vidět svůj chov jako zájmový. Když dva dělají podobnou věc nemusí to být vždy to samé a ne každému jde v chovu s PP vždy jen primárně o maso.
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
Děkuji Wikipedii za přesné označení - Fanatismus (z lat. fanaticus, posedlý, od fanum, posvátné místo) je slepá vášnivá zaujatost, nekompromisní a krajně jednostranný postoj nebo jednání člověka, který nějaké téma, myšlenku nebo věc pokládá za tak cennou - případně tak ohroženou - že námitky či odpor proti ní vyvolávají jeho zuřivost. Fanatik se vyznačuje neschopností kritického odstupu, intolerancí, nepoučitelností a jistou omezeností.
Já bych řekla že na jisté lidi v této diskuzi to docela sedí, nemyslíte ?

manako
napsal(a):
Pes, kočka, potkan, když to někdo chová s PP v zájmovém chovu pro potěšení a na mazlíky, tak bych ani ty potkany neřadil do hodpodářského chovu, jako když je někdo produkuje bez PP jen na krmení. Takže i chovatel králíků s PP nebo i těch potkanů s PP může vidět svůj chov jako zájmový. Když dva dělají podobnou věc nemusí to být vždy to samé a ne každému jde v chovu s PP vždy jen primárně o maso.
A je člověk, jehož chov není zájmový, ale hospodářský, množitel?
Fiona.Praha
napsal(a):
Takhle reaguje dospělý člověk, který se snaží obhájit své názory?
Tak asi jsi špatně četla příspěvky výše, já rýpat nezačal, je to pouze reakce na skoro stený příspěvek - Anja7 napsal(a):
To bilusík: Podle mně je hospodářské zvíře... A je známo, že jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. Takže nevím, proč to komentuješ a pitváš jen jednostranně.
Sam 90210
napsal(a):
Děkuji Wikipedii za přesné označení - Fanatismus (z lat. fanaticus, posedlý, od fanum, posvátné místo) je slepá vášnivá zaujatost, nekompromisní a krajně jednostranný postoj nebo jednání člověka, který nějaké téma, myšlenku nebo věc pokládá za tak cennou - případně tak ohroženou - že námitky či odpor proti ní vyvolávají jeho zuřivost. Fanatik se vyznačuje neschopností kritického odstupu, intolerancí, nepoučitelností a jistou omezeností.
Já bych řekla že na jisté lidi v této diskuzi to docela sedí, nemyslíte ?
Téma diskuse bylo krásně vybrané - myslím, že na mnoha příspěvcích zjistíme i bez Wiki, co fanatismus je
bilusik
napsal(a):
Tak asi jsi špatně četla příspěvky výše, já rýpat nezačal, je to pouze reakce na skoro stený příspěvek - Anja7 napsal(a):
To bilusík: Podle mně je hospodářské zvíře... A je známo, že jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. Takže nevím, proč to komentuješ a pitváš jen jednostranně.
To by mně tedy moc zajímalo, co vás v mém příspěvku urazilo.
Nepsala jsem, že vy jste hospodářské zvíře, ale že hospodářské zvíře je to, co se chová pro užitek. To vás urazilo ?
manako
napsal(a):
Ale však o tom, jestli se jedná o zájmový nebo hospodářský chov, vůbec nerozhoduje, jaké zvíře dotyčný chová. O tom přeci rozhoduje účel chovu ne? Ono víceméně každé zvíře může být chováno pro oba účely. Takže uplně v pohodě může být zájmový chov králíků a hospodářský chov králíků, stejně jako zájmový chov hadů a hospodářský chov hadů (dneska se rozjíždí i v Evropě hadí maso jako luxusní pochutina).
Ten nesmysl, kterej v tom já vidim, je to, že bilusik chov králíku na maso označuje jako množení na maso. Ale on je to prostě hospodářskej chov.
Množení je podle mě to, když někdo má "zájmový chov", tzn chová třeba pejsky na mazliky, ale jede to ve velkym bez ladu a skladu, bez podmínek atd.
bilusik
napsal(a):
Jo reakce
To bilusík: znamená pro bilusik. Pravděpodobně Anja7 neumí nebo nechce kopírovat příspěvky, na které reaguje. Stačí si víc všímat.
Možná bych to chtělo silnější brýle nebo víc u příspěvků přemýšlet.
Nepitvám, natož jednostranně - vadí mi urážení a bezdůvodné napadání.
manako
napsal(a):
Také si myslím, že lze u čehokoli rozlišovat, jestli je to opravdu chov nebo jen bezhlavé množení. A množení bezpapírových štěňat ve velkém, v chlívku nebo stodole bych určitě chovem nenazval.

petr33
napsal(a):
Také si myslím, že lze u čehokoli rozlišovat, jestli je to opravdu chov nebo jen bezhlavé množení. A množení bezpapírových štěňat ve velkém, v chlívku nebo stodole bych určitě chovem nenazval.
Jenže po fauně běhají lidi, pro které je jakýkoliv chov, jehož výstupem není zvíře opatřené průkazem původu, množení. Takže včetně králíků, krmných hlodavců nebo já nevím čeho ještě.
napsal(a):
Jenže po fauně běhají lidi, pro které je jakýkoliv chov, jehož výstupem není zvíře opatřené průkazem původu, množení. Takže včetně králíků, krmných hlodavců nebo já nevím čeho ještě.
Množení bezpapírových potkanů jen na kvantitu pro krmení a pro zisk, bych chovem také neznazýval. To bych přirovnal k množení bezpapírových štěňat pro výkupy, také jen pro zisk a chovem bych nenazval ani jednu z těchto dvou činností.

petr33
napsal(a):
Množení bezpapírových potkanů jen na kvantitu pro krmení a pro zisk, bych chovem také neznazýval. To bych přirovnal k množení bezpapírových štěňat pro výkupy, také jen pro zisk a chovem bych nenazval ani jednu z těchto dvou činností.
Dobře, takže chovatel krmných potkanů je množitel. Chovatel králíků na maso je taky množitel? Chovatel skotu pro mléko je rovněž množitel?
Jde mi o ujasnění pojmů. Je podle vás člověk, který nechová zvířata ze záliby, ale jako zvířata hospodářská, množitel?

napsal(a):
Dobře, takže chovatel krmných potkanů je množitel. Chovatel králíků na maso je taky množitel? Chovatel skotu pro mléko je rovněž množitel?
Jde mi o ujasnění pojmů. Je podle vás člověk, který nechová zvířata ze záliby, ale jako zvířata hospodářská, množitel?
I hospodářská zvířata lze chovat ze záliby, a to dokonce i bez PP .
Ona taková koza bez PP je stejně milá, jako ta s PP.
A už jsem to tu někde psala, jestliže mám trvale 3 matky, tak jaképak množení. Protože piju mlíko od svých zvířat, tak jsem množitel ?
Nějak je to celé nesmysl.
Často si rodina oblíbí jednoho králíka ( z králíkárny ), pak je to mazlík a bez PP ( světe zboř se ! ) a z chovatele hospodářských zvířat je množitel - no, fuj.
napsal(a):
Ale nepřeváděl bych to pořád na hospodářská zvířata ( jako krávy a kozy ), o ta se tu nikdo nepře. V zájmovém chovu s PP například těch psů, koček, a i třeba těch potkanů si myslím, že už je to vcelku ujasněno. A určitě nebudeme tvrdit, že kdo množí ve velkém bezpapírová štěňata pro výkupy, že je chovatel, a že kdo množí ve velkém bezpapírové potkyny jen na krmení a pro zisk, že je chovatel. Takže si myslím, že je to dost jasné a já bych nemíchal dohromady zájmový chov a hospodářský chov - v zájmovém chovu jsou pojmy podle mne dost jednoduše rozlišitelné a čitelné a v zájmovém chovu opravdu vše nelze nazvat chovem. Něco zůstane vždy jen množením.
aj
napsal(a):
Používáte víc nicku nebo majestátní plurál ?
A pořád bych se ráda dozvěděla, co vás urazilo na mém příspěvku.
Ale pokud bych si odmyslel dvě počáteční písmena, tak to mohlo zavádět skrytým dvojsmyslem a rýpáním -...bilusík: Podle mně je hospodářské zvíře... Takže pokud to tak nebylo, tak beru také zpět.
bilusik
napsal(a):
Ale pokud bych si odmyslel dvě počáteční písmena, tak to mohlo zavádět skrytým dvojsmyslem a rýpáním -...bilusík: Podle mně je hospodářské zvíře... Takže pokud to tak nebylo, tak beru také zpět.
?
"Pokud bych si odmyslel první dvě počáteční písmena" a OČIVIDNĚ ZBYTEK VĚTY, "tak...
Anja7 napsal(a):
Na polovinu špatně přečtené věty jste reagoval příspěvkem:
bilusik napsal(a):
Když si o to říkáš - tak asi jediná hospodářská k*r*a*v*i*č*k*a tu budeš asi jen ty sama...
A ještě napíšete - takže pokud to tak nebylo, tak beru také zpět.
Jako co jak nebylo? Anja7 napsala větu, kterou jste si přečetl z poloviny, napsal urážku a omluva je taková - že pokud to Anja7 myslela fakt jako větu, tak to berete zpět.
TO JAKO MĚLA BÝT OMLUVA?

bilusik
napsal(a):
Ale nepřeváděl bych to pořád na hospodářská zvířata ( jako krávy a kozy ), o ta se tu nikdo nepře. V zájmovém chovu s PP například těch psů, koček, a i třeba těch potkanů si myslím, že už je to vcelku ujasněno. A určitě nebudeme tvrdit, že kdo množí ve velkém bezpapírová štěňata pro výkupy, že je chovatel, a že kdo množí ve velkém bezpapírové potkyny jen na krmení a pro zisk, že je chovatel. Takže si myslím, že je to dost jasné a já bych nemíchal dohromady zájmový chov a hospodářský chov - v zájmovém chovu jsou pojmy podle mne dost jednoduše rozlišitelné a čitelné a v zájmovém chovu opravdu vše nelze nazvat chovem. Něco zůstane vždy jen množením.
A kdo rozlišuje, jaká zvířata jsou hospodářská a jaká ne? Nějaký bilusik? Lidé, kteří chovají krmné hlodavce nebo třeba laboratorní zvířata, to fakt nemají ani náhodou jako zájmový chov, nikdy to zájmový chov nebyl a že je možné potkana chovat i v chovu zájmovém je, představte si, až druhotná záležitost.
Ano, nemíchejte dohromady zájmový a hospodářský chov, asi tak. Člověk, který má hospodářský chov, není množitelem, i když chová zvířata živočišných druhů, u kterých se vám to nelíbí
napsal(a):
A kdo rozlišuje, jaká zvířata jsou hospodářská a jaká ne? Nějaký bilusik? Lidé, kteří chovají krmné hlodavce nebo třeba laboratorní zvířata, to fakt nemají ani náhodou jako zájmový chov, nikdy to zájmový chov nebyl a že je možné potkana chovat i v chovu zájmovém je, představte si, až druhotná záležitost.
Ano, nemíchejte dohromady zájmový a hospodářský chov, asi tak. Člověk, který má hospodářský chov, není množitelem, i když chová zvířata živočišných druhů, u kterých se vám to nelíbí
O ničem nerozhoduji, jen píšu svůj názor stejně jako vy. A myslím si, že zájmový chov s PP hlavně psů, koček, a třeba i těch potkanů s PP určitě do hospodářského chovu nepatří a hospodářským chovem bych to určitě nenazýval, jako třeba chov skotu či prasat nebo ovcí. Takže člověk co práská bezpapírové psy a kočky ve velkém pro výkupy v nějaké stodole či bývalém prasečáku určitě nebude chovatel, ale jen množitel, ať se vám to líbí nebo ne.
Jsou zvířata, které tak nějak tradičně patří do zájmového chovu např. psi, kočky. Chovají se jako společníci lidí, popřípadě pro nějakou svou vlastnost, službu, kterou lidem poskytují, např.chytají myši. Nechovají se však pro žádný produkt,
Pak je ale veliká skupina, které můžou být jak v hospodářském, tak v zájmovém. Velice často jde původně o hospodářská zvířata z kterých se vyšlechtili zakrslé nebo okrasné formy.
Králíka lze chovat na maso, ale např, Teddy králiček se chová jako mazlík. To samé platí pro okrasnou drůbež, zakrslé kozy, holuby apod.
Zda se jedná o hospodářský nebo zájmový tedy neurčuje chované zvíře,
ale cíl a záměr chovu !
bilusik
napsal(a):
O ničem nerozhoduji, jen píšu svůj názor stejně jako vy. A myslím si, že zájmový chov s PP hlavně psů, koček, a třeba i těch potkanů s PP určitě do hospodářského chovu nepatří a hospodářským chovem bych to určitě nenazýval, jako třeba chov skotu či prasat nebo ovcí. Takže člověk co práská bezpapírové psy a kočky ve velkém pro výkupy v nějaké stodole či bývalém prasečáku určitě nebude chovatel, ale jen množitel, ať se vám to líbí nebo ne.
Víte co, koukněte například do Irska, do Anglie, do Španělska. Tam jsou sice greyhoundi a další chrtí plemena chována samozřejmě s PP, ale mají status hospodářského zvířete. Myslím tím konkrétně závodní linie. Pokud pes není vhodný k dalšímu závodění neby by nedával dostatečně výkonné potomstvo, je prostě bez milosti utracen. Nikdo se tam nad tím extra moc nepozastavuje, chová se výhradně na "kvalitu na výkon". Kdo nesplňuje, je usmrcen. Proč myslíte, že se k nám ze zahraničí stále vozí tolik chrtů? Prostě aby unikli smrti, ale to štěstí má bohužel jen dost málo z nich. Takže pojem "hospodářské zvíře" opravdu není určen druhem chovaného zvířete, ale účelem daného chovu. Takže ti, co tam chovají psy na dostihy jsou tedy množitelé? Asi by se do Vás silně obuli, protože přece chovají psy s PP a "posouvají" plemeno...
fawnalee
napsal(a):
Víte co, koukněte například do Irska, do Anglie, do Španělska. Tam jsou sice greyhoundi a další chrtí plemena chována samozřejmě s PP, ale mají status hospodářského zvířete. Myslím tím konkrétně závodní linie. Pokud pes není vhodný k dalšímu závodění neby by nedával dostatečně výkonné potomstvo, je prostě bez milosti utracen. Nikdo se tam nad tím extra moc nepozastavuje, chová se výhradně na "kvalitu na výkon". Kdo nesplňuje, je usmrcen. Proč myslíte, že se k nám ze zahraničí stále vozí tolik chrtů? Prostě aby unikli smrti, ale to štěstí má bohužel jen dost málo z nich. Takže pojem "hospodářské zvíře" opravdu není určen druhem chovaného zvířete, ale účelem daného chovu. Takže ti, co tam chovají psy na dostihy jsou tedy množitelé? Asi by se do Vás silně obuli, protože přece chovají psy s PP a "posouvají" plemeno...
"Posouvání plemene" to už se tu taky někde řešilo.
xxxyyy

XXX.XXX.17.137
bilusik
napsal(a):
Množitelem je obecně vnímán člověk co chová zvířata ve velmi špatných podmínkách pro zisk. Stalo se z tohoto slova velmi handlivé označení!
Všichni co chovají pro zisk, ale v dobrých podmínkách jsou tedy také množitelé?
Mám v tom guláš, co mám teda dělat, když chci nakrmit hada a nechci podporovat množitele?
Sam 90210

XXX.XXX.148.254
xxxyyy
napsal(a):
Množitelem je obecně vnímán člověk co chová zvířata ve velmi špatných podmínkách pro zisk. Stalo se z tohoto slova velmi handlivé označení!
Všichni co chovají pro zisk, ale v dobrých podmínkách jsou tedy také množitelé?
Mám v tom guláš, co mám teda dělat, když chci nakrmit hada a nechci podporovat množitele?
Dejte mu salát ale jen od bio farmářů z dobrých podmínek
xxxyyy

XXX.XXX.17.137
Sam 90210
napsal(a):
Dejte mu salát ale jen od bio farmářů z dobrých podmínek
Nastrouhala jsem mu mrkev, ale ta mu nejede. Tak zkusím ten salát, dííky za radu
Fiona.Praha
napsal(a):
Lze "posouvat" plemeno, šlechtěné pro výkon - koně pro dostihy, saňové psy také na rychlost a vytrvalost, stejně tak rychlost u chrtů.
U ostatních plemen nic neposouváme. Plemeno vzniklo, byl popsán ideální jedinec = standard plemene. Takže např. jezevčík se nešlechtí, aby byl stále delší a delší než původní jezevčíci, ale do chovu se vybírají jezevčíci stále stejně dlouzí jako jejich předkové, a naopak, z chovu se vyřadí jedinci, u kterých by se projevilo, že jsou krátcí, nebo delší, než mají být.
Neposouváme tedy exteriér někam dál, ale "konzervujeme" to co dělá plemeno plemenem.
Je fakt, že množiteli bude asi jedno, že jeho fena jezevčíka je moc dlouhá, hlavně že má dělohu a schopnost dávat štěňata. Jezevčíka a jeho délku beru jako teoretický příklad vady jedince, nechci se nikoho dotknout. Pokud u tohoto vymyšleného příkladu zůstanu, tak samosebou příliš dlouhý jezevčík bude více trpět na záda a pod. Příliš krátký už nebude vypadat jako jezevčík, ale to se na štěněti nepozná - množitel ho prodá u benzínky a tradá domů s penězi...
Fiona.Praha
napsal(a):
"Posouvání" tu zaznělo v jiné diskuzi, ale podle mě je to hra se slovíčky, která byla (možná záměrně?) špatně pochopena, aby se diskuze stočila jiným směrem.
Jsou plemena, která jsou "posouvána" k přehánění plemenných znaků až za hranici týrání chovem. Jsou ale plemena, kde se toto neděje a to "posouvání" je myšleno tak, že chovatel se snaží vyšlechtit uvážlivých křížením svůj kýžený typ psa v rámci standardu. Tedy jakousi svoji "značku". Prostě to je tak, že když se v rase vyznáte, už na dálku poznáte, do které chovky ten který pes patří. Na výstavě to pak vidíte v závěrečkách, kde se předvádějí chovatelské stanice, například. To pochopitelně lze až při určitém počtu fen a po určitých letech (S jedním vrhem za rok toho patrně nedocílíte). Tak jsem ten termín "posouvání" v oné diskuzi myslela třeba já...
Šarina
napsal(a):
"Posouvání" tu zaznělo v jiné diskuzi, ale podle mě je to hra se slovíčky, která byla (možná záměrně?) špatně pochopena, aby se diskuze stočila jiným směrem.
Jsou plemena, která jsou "posouvána" k přehánění plemenných znaků až za hranici týrání chovem. Jsou ale plemena, kde se toto neděje a to "posouvání" je myšleno tak, že chovatel se snaží vyšlechtit uvážlivých křížením svůj kýžený typ psa v rámci standardu. Tedy jakousi svoji "značku". Prostě to je tak, že když se v rase vyznáte, už na dálku poznáte, do které chovky ten který pes patří. Na výstavě to pak vidíte v závěrečkách, kde se předvádějí chovatelské stanice, například. To pochopitelně lze až při určitém počtu fen a po určitých letech (S jedním vrhem za rok toho patrně nedocílíte). Tak jsem ten termín "posouvání" v oné diskuzi myslela třeba já...
Ok, tomu rozumím. Třebas se CHS specializuje na barvu, nebo na kvalitu osrstění a pak tedy odchovanci v daném znaku nápadně vynikají.
aggitta
napsal(a):
Ok, tomu rozumím. Třebas se CHS specializuje na barvu, nebo na kvalitu osrstění a pak tedy odchovanci v daném znaku nápadně vynikají.
Posouvání plemene se řešilo v jiné diskusi a tady bylo myšleno ironicky.
Někteří vidí jako prima to, že se plemeno posouvá a stává se z něj v podstatě jiný nebo dost odlišný pes. A vidí to posouvání trošku jako poslání.
Já a jiní v tom nevidí nic úžasného. Když mám dnes psa nebo jsem měla v dětství a budu si ho chtít pořídit za 20 let, chci si pořídit toho dnešního nebo psa z dětství. Nechci nějakého jiného s jiným povahovým rysem, v jiné velikosti, s jinou barvou a uchem, než jsem si oblíbila.
Fiona.Praha
napsal(a):
Posouvání plemene se řešilo v jiné diskusi a tady bylo myšleno ironicky.
Někteří vidí jako prima to, že se plemeno posouvá a stává se z něj v podstatě jiný nebo dost odlišný pes. A vidí to posouvání trošku jako poslání.
Já a jiní v tom nevidí nic úžasného. Když mám dnes psa nebo jsem měla v dětství a budu si ho chtít pořídit za 20 let, chci si pořídit toho dnešního nebo psa z dětství. Nechci nějakého jiného s jiným povahovým rysem, v jiné velikosti, s jinou barvou a uchem, než jsem si oblíbila.
Tak to třeba máte vy... já jsem u našeho plemene 40 let a jsem vděčná za dnešní psy, a to jak exteriérem, tak povahou, Po těch, kteří se tady rodili v době uzavřené železné opony, kdy se v rodokmenech točilo jen pár -relativně průměrných- psů, se mi neztýská. A to i přesto, že na mé tehdější psy vzpomínám s láskou...
Šarina
napsal(a):
Tak to třeba máte vy... já jsem u našeho plemene 40 let a jsem vděčná za dnešní psy, a to jak exteriérem, tak povahou, Po těch, kteří se tady rodili v době uzavřené železné opony, kdy se v rodokmenech točilo jen pár -relativně průměrných- psů, se mi neztýská. A to i přesto, že na mé tehdější psy vzpomínám s láskou...
Nechci s Vámi o tom polemizovat, je to věc názoru. Nevím, co máte za plemeno, ale já o posouvání plemen nestojím a chci psa, který se mi líbil a vyhovoval mi kdysi. Nevím už v jaké diskusi se o tom diskutovalo - kam až se některá plemena posunula.
Fiona.Praha
napsal(a):
Nechci s Vámi o tom polemizovat, je to věc názoru. Nevím, co máte za plemeno, ale já o posouvání plemen nestojím a chci psa, který se mi líbil a vyhovoval mi kdysi. Nevím už v jaké diskusi se o tom diskutovalo - kam až se některá plemena posunula.
Bohužel se jich posunulo dost a ne vždy ideálním směrem. Stačí kouknout třeba na takového skotského ovčáka (kolii). Dříve krásný elegantní pes, dnes koule chlupů, kvůli kterým siluetu těla neuvidíte. Německý ovčát, kdysi krásný mohutný pes, teď psisko co tahá zadek po zemi. Takový anglický buldok nebo francouzský buldoček - tvar hlavy a čenichu vyhnaný tak do extrému, že pořádně dýchat nemůže, feny rodí císařem protože porodit přrozeně štěně s takhle stavěnou hlavou zvládne málokterá... Mám pokračovat? Když se podíváte na fotky těchto psů před 20 či 30 lety, opravdu vypadali o dost odlišně.
fawnalee
napsal(a):
Bohužel se jich posunulo dost a ne vždy ideálním směrem. Stačí kouknout třeba na takového skotského ovčáka (kolii). Dříve krásný elegantní pes, dnes koule chlupů, kvůli kterým siluetu těla neuvidíte. Německý ovčát, kdysi krásný mohutný pes, teď psisko co tahá zadek po zemi. Takový anglický buldok nebo francouzský buldoček - tvar hlavy a čenichu vyhnaný tak do extrému, že pořádně dýchat nemůže, feny rodí císařem protože porodit přrozeně štěně s takhle stavěnou hlavou zvládne málokterá... Mám pokračovat? Když se podíváte na fotky těchto psů před 20 či 30 lety, opravdu vypadali o dost odlišně.
Já ale nesouhlasím s posunováním plemene
Právě proto, že se to posunuje tam, kde se mi to nelíbí. Netvrdím, že teda u všech plemen, ale u některých ano. Nechci ovčáka, co tahá zadek po zemi. Nechci ufuněného frbula - co nepopadne dech. Nechci psa, který přes chlupy pod krkem nevidí na zem. Nechci loveckého psa, kde má fena ve standardu do 7 kg a vyhraje na výstavě ta ve výstavní kondici, vážící 10 kg.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.32
Moc moc souhlasim! Týraní zvířat chovem se to jmenuje a v některých zemích např. Německo, nebo Anglie se to už resi. Dle mého názoru se má normálně stavěný vorisek v kvalitním útulku lépe, než třeba milovaný mops na kanapi. Já bych se teda nechtěla cely život dusit a riskovat, ze když kychnu, že mi vypadne možná oko.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moc moc souhlasim! Týraní zvířat chovem se to jmenuje a v některých zemích např. Německo, nebo Anglie se to už resi. Dle mého názoru se má normálně stavěný vorisek v kvalitním útulku lépe, než třeba milovaný mops na kanapi. Já bych se teda nechtěla cely život dusit a riskovat, ze když kychnu, že mi vypadne možná oko.
No, takhle do extrému bych to určitě nehnala. Osobně si myslím, že jakýkoliv pes v útulku prostě trpí a nemá se rozhodně lépe, než jakýkoliv jiný pes na gauči. Samozřejmě je to věc názoru. Ale sebelepší péče v útulku nenahradí domácí prostředí, vlastní smečku a pocit bezpečí.
Což mne přivádí k otázce - jak to skončí s Archiem, který skončil v útulku?
Pro neinformované odkaz na diskusi, založenou Flip
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3019443/jak-vratit-psa-chovateli#a3027349.
Já vidím v chovu na PP hlavně tu výhodu, že je chovatel registrován, tedy není anonymní a tudíž je jeho chovatelská práce víc vidět. Navíc se k PP váže celý registr chovu, takže logicky se dá lépe dělat šlechtitelská práce. A je celkem jedno, jestli to jsou psi, králíci, morčata nebo potkani.
U zvířat s PP se dá dohledat majitel, chovatel, předkové, dá se s trochou úsilí dohledat zdraví celého rodu. V tom vidím největší přínos.
Jenže za vším jsou lidé, i chov s PP se dá dělat špatně a chov bez PP dobře, co se týká podmínek života zvířat.
Cílem registrace chovatelů a zvířat určitého plemene je přece zajištění těch nej podmínek pro všechna zvířata. Měl by to být ten ideální stav, kdyby existovali pouze inteligentní a zodpovědní chovatelé. Bohužel lidé jsou různí, ale proto se přece ti rozumní nepřestanou snažit, aby toho ideálu dosáhli.
Krásný by byl svět bez psích útulků, bez týraných psů zavřených ve stodolách, v klecích, se špatným žrádlem, zdravých a šťastných vedle svých milujících lidí. S tím snad souhlasí každý, ať obhajuje chov s PP nebo bez PP.
Co moc nechápu je to, že lidé stále nevidí, kolik je v útulku a v těch hrozných podmínkách bezpapíráků a kolik psů s PP. Že si takhle jasnou věc neumí spočítat. Že si neotevřou jakoukoli webovou stránku jakéhokoli útulku a nepodívají se, kolik tam těch opovrhovaných PP psů, s naprosto zbytečným rodokmenem, je. Kdyby jen pro tohle, tak pro mě má PP smysl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.249
To bezpochyby. Nechápu, jak může chovatel nacpat svůj odchov do útulku. Vyzvedla jsem ho.
Nechápu proč. Chovatelka ho chtěla, u vás bude jen dalším z mnohých vašich psů.
Pro dobro toho psa, měla jste se ho vzdát. Prý se věnujete výcviku psů, nač vám bude tento pes ? Je nemocný, takže výcviku asi těžko.
Někde jste psala, že vašima rukama prošlo víc jak sto psů. Zdá se mi, že při tom množství jste je začala brát jako zboží, ne jako individuality.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.249
Zatím nevím, samozřejmě, na výcvik vhodný vzhledem k nemoci není. Nicméně mám povinnost se o něj postarat. Chovatelka se o něj nechtěla postarat, kdyby ano, tak ho přeci nedá do útulku.
Chovatelka zavolala policii a ta ho vzala do útulku. Prohlášení chovatelky je k dispozici i zde, na fauně a dle něho měla o psa zájem, po nezbytných formalitách ho chtěla z útulku vyzvednout.
To, že máte povinnost o psa se postarat jste věděla i dříve a stejně jste vážila cestu do Olomouce jen aby jste ho vrátila.
Mám takový neodbytný pocit, že jste se vrátila pro psa jen kvůli poprasku, co se kolem něho spustil. To samozřejmě na vás a vaše podnikání nevrhá dobré světlo. Dále jste si možná uvědomila, že pes tak bezcenný není a něco by se něm ještě dalo trhnout.
Možná vám křivdím, ale moc důvěryhodná mi nepřipadáte.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zatím nevím, samozřejmě, na výcvik vhodný vzhledem k nemoci není. Nicméně mám povinnost se o něj postarat. Chovatelka se o něj nechtěla postarat, kdyby ano, tak ho přeci nedá do útulku.
No, nevidím do toho, ale majitelkou jste Vy. Chovatelka má určitě kupní smlouvu, podle které Vám prodala psa Archieho.
Osobně bych taky váhala, zda bych si takto "doručené zvíře zpět do CHS", nechala nebo se zachovala jako chovatelka. Pes je totiž Vaším majetkem a chovatelka by neměla důkaz, že Vám Archieho neodcizila např. ze zahrady. Očividně mezi Vámi a chovatelkou probíhá nějaká komunikace (nechci se přiklánět ani na jednu stranu, nevidím do toho) a skončilo to tak, že nemocný pes byl uvázán někde u baráku a následně odvezen MP do útulku.
Pokud o Archieho nestojíte, darujte ho chovatelce zpět, ať se o něj postará ona.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
V jakém stavu byl když se dostal k chovatelce a pak do útulku - to mluví za vše a je to hnus. Takže ne nestarala jste se o něj dobře takže v zájmu toho psa, dejte ho komukoliv s darovací smlouvou neb u vás tak maximalně chcípne stylem vaší péče zájmu a lásky o něj.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chovatelka není majitelka, nemohla si psa jen tak vzít domů. Kdyby nezavolala policii, tak mohla mít sakra problém. Nehledě na to, že si nebyla jistá, že je to pes z jejího odchovu, čemuž se vzhledem k tomu, jak strašně vypadal, vůbec nedivím.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám takový dotaz - je Archie přímo u Vás nebo jste ho dala někomu do dočasné péče?

Nemůže to být tak, že si pro něj Flip dojela, aby za něj nemusela pobyt v útulku zaplatit ?
Dál by mě zajímalo, kdo ho uvázal u souseda. Flip tvrdí, že ho dala chovatelce do ruky, ta tvrdí, že ho našla u souseda. Chudák pes ! A proč všechny tyhle tanečky ? Nechápu.
Takové krásné, veselé zvířátko to bylo ! Tak nějak je to na přesdržku !
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.249
Ne, není pravda ani jedno toto tvrzení, ten člověk je chorobny ogar. Svým veřejným lhanim už naplňuje skutkovou podstatu trestného činu. Zítra je předvolaná na státní policii v Olomouci. Myslím, že oni mají už dost jasno.
A ještě jedna věc - jak očekáváte, že bude vypadat velice vážně nemocný pes? Nadherne, jako když jde z výstavy? Mám kompletní dokumentaci veterinarni péče o něj. Absolutně nic jsem v tomto směru nezanedbala. Chovatelka byla předem mailem upozornena, ze ji psa přivezu. Odmítla ho převzít. Korespondence mezi mnou a ji je založena ve spisu na policii. Ten člověk lze tak, ze mam dojem, ze je psychicky nemocná. I to, ze tvrdí, ze psa nepoznala. Vždyť mi ho prodala az v osmi měsících. Pes ms přeci svůj typický projev, obličej, projevy... Navíc ji vítal, skákal na ni. A ona tvrdí, ze ho nepoznala a odveze ho do útulku?
Víte co, vezměte se i s paní chovatelkou za ruce a jděte už obě někam! Ale než vyrazíte, dejte toho ubohého psa člověku, který o něj bude opravdu stát a pro kterého bude znamenat něco víc, než finanční zisk nebo ztrátu!
Díky Vašim excesům je teď Archie tak "slavný", že se jistě najde dost hodných lidí, kteří mu nabídnou laskavý domov.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne, není pravda ani jedno toto tvrzení, ten člověk je chorobny ogar. Svým veřejným lhanim už naplňuje skutkovou podstatu trestného činu. Zítra je předvolaná na státní policii v Olomouci. Myslím, že oni mají už dost jasno.
A ještě jedna věc - jak očekáváte, že bude vypadat velice vážně nemocný pes? Nadherne, jako když jde z výstavy? Mám kompletní dokumentaci veterinarni péče o něj. Absolutně nic jsem v tomto směru nezanedbala. Chovatelka byla předem mailem upozornena, ze ji psa přivezu. Odmítla ho převzít. Korespondence mezi mnou a ji je založena ve spisu na policii. Ten člověk lze tak, ze mam dojem, ze je psychicky nemocná. I to, ze tvrdí, ze psa nepoznala. Vždyť mi ho prodala az v osmi měsících. Pes ms přeci svůj typický projev, obličej, projevy... Navíc ji vítal, skákal na ni. A ona tvrdí, ze ho nepoznala a odveze ho do útulku?
Chovatelka je chorobný ogar?
I nemocný bílý pes může být bílý.
Spory s chovatelkou asi bude muset vyřešit PČR nebo soud - upřímně, je mi jich líto. Místo, aby se všichni zabývali důležitějšími věcmi, budou řešit, kdo psa opustil, kdo ho nechal odvézt do útulku, kdo by se o něj měl postarat, jestli bude někomu náležet nějaká finanční kompenzace, kdo koho pomlouvá, ...
A kde a jak skončí nemocný Archie?

Někdo už to tady napsal : Jedna za 18, druhá bez dvou za 20. A doplácí na to pes. Rozhodně to není zvíře do kotce !

My to tady nevyřešíme. Nicméně si neodpustím, že nemoc, kterou tady majitelka zmiňovala, neznemožňuje aspoň základní péči o srst, aby nemusel vypadat jako vesnický hlídací pes od boudy. Kdybych takhle viděla štěně od svého psa, tak se asi rozbrečím.

napsal(a):
My to tady nevyřešíme. Nicméně si neodpustím, že nemoc, kterou tady majitelka zmiňovala, neznemožňuje aspoň základní péči o srst, aby nemusel vypadat jako vesnický hlídací pes od boudy. Kdybych takhle viděla štěně od svého psa, tak se asi rozbrečím.
Mám to podobně, stačilo mi vidět ho na fotkách z útulku. Baby na zabití !
Přesně v tomhle případě mělo zaznít : Odebrat a umístit. Odebrat ho oběma a umístit k milujícím lidem.
napsal(a):
Mám to podobně, stačilo mi vidět ho na fotkách z útulku. Baby na zabití !
Přesně v tomhle případě mělo zaznít : Odebrat a umístit. Odebrat ho oběma a umístit k milujícím lidem.
Připomnělo mi to vtip z Kameňáku:
Soudíme se s manželem o děti, on je taky nechce.

aj
napsal(a):
Na FB stránkách útulku jsou chovatelkou vložené výsledky krevních testů.
Jj, viděla. Ale podle mě tam byla zvýšená jen hodnota související s játry, jinak všechno v normě.
napsal(a):
Jj, viděla. Ale podle mě tam byla zvýšená jen hodnota související s játry, jinak všechno v normě.
Ještě jsou tam lehce zvýšené hodnoty močoviny (BUN/Urea = 11).
Mimochodem pokud je uváděná diagnóza glomerulonefritida správná, tak odborné zdroje neuvádějí, že by se jednalo o dědičnou poruchu (akorát jsou vyjmenovaná plemena s vyšším výskytem tohoto onemocnění a pudl mezi nimi není). Glomerulonefritida je onemocnění podmíněné imunologickými procesy v důsledku prodělaných bakteriálních infekcí, boreliózy, chronického zánětu kůže atd.
balisek
napsal(a):
Ještě jsou tam lehce zvýšené hodnoty močoviny (BUN/Urea = 11).
Mimochodem pokud je uváděná diagnóza glomerulonefritida správná, tak odborné zdroje neuvádějí, že by se jednalo o dědičnou poruchu (akorát jsou vyjmenovaná plemena s vyšším výskytem tohoto onemocnění a pudl mezi nimi není). Glomerulonefritida je onemocnění podmíněné imunologickými procesy v důsledku prodělaných bakteriálních infekcí, boreliózy, chronického zánětu kůže atd.
A to je dobře nebo špatně? Nejsem zdravotník, neumím si udělat názor.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chovatelka byla upozorněna, že jí psa přivezete a odmítla ho převzít. Takže jste se měla otočit a psa si zase odvézt. Ano, sice je pěkné, když se chce chovatel o své odchovy postarat, ale není to jejich povinnost. Může se najít takový chovatel, který si prostě ten svůj odchov nevezme.
Mimochodem, připomínáte mi mého strýce... ten je taky Ing. a taky má vždycky pocit, že ostatní naplňují skutkovou podstatu trestného činu a řeší to s policií. Posledně mu to jeho přesvědčení vyneslo pokutu za napadení. Ačkoliv on je stále v domnění, že právem zadržoval zlodějku a policie a soudy jsou podplacené.
LájošM
napsal(a):
Já vidím v chovu na PP hlavně tu výhodu, že je chovatel registrován, tedy není anonymní a tudíž je jeho chovatelská práce víc vidět. Navíc se k PP váže celý registr chovu, takže logicky se dá lépe dělat šlechtitelská práce. A je celkem jedno, jestli to jsou psi, králíci, morčata nebo potkani.
U zvířat s PP se dá dohledat majitel, chovatel, předkové, dá se s trochou úsilí dohledat zdraví celého rodu. V tom vidím největší přínos.
Jenže za vším jsou lidé, i chov s PP se dá dělat špatně a chov bez PP dobře, co se týká podmínek života zvířat.
Cílem registrace chovatelů a zvířat určitého plemene je přece zajištění těch nej podmínek pro všechna zvířata. Měl by to být ten ideální stav, kdyby existovali pouze inteligentní a zodpovědní chovatelé. Bohužel lidé jsou různí, ale proto se přece ti rozumní nepřestanou snažit, aby toho ideálu dosáhli.
Krásný by byl svět bez psích útulků, bez týraných psů zavřených ve stodolách, v klecích, se špatným žrádlem, zdravých a šťastných vedle svých milujících lidí. S tím snad souhlasí každý, ať obhajuje chov s PP nebo bez PP.
Co moc nechápu je to, že lidé stále nevidí, kolik je v útulku a v těch hrozných podmínkách bezpapíráků a kolik psů s PP. Že si takhle jasnou věc neumí spočítat. Že si neotevřou jakoukoli webovou stránku jakéhokoli útulku a nepodívají se, kolik tam těch opovrhovaných PP psů, s naprosto zbytečným rodokmenem, je. Kdyby jen pro tohle, tak pro mě má PP smysl.
Vcelku souhlasím A pořád mi vychází chov s PP podle nějakých chovatelských řádů, podmínek a nějaké kontroly chovu lépe, než bezhlavé velkomnožení bez PP, bez kontroly a bez žádných podmínek a omezení. Ve velkomnožárnách bezpapírových štěňat tam je týrání chovem asi nejrozšířenější a nejhnusnější.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Jestliže je to s tou nemocí tak jak píšete klidně si jí mohl uhnat až u flip... a nikoli ještě u chovatelky. Flip, jste obyčejné prase kterému jde pouze o zisk a o psa se jakž takž zajímáte jen proto že se do vás všichni pustili. Okamžitě ho nechte uspat nebo dejte na dožití někomu kdo se o něj postará, protože jestliže ho fláknete do kotce s tím že mu tam jen dolejete vodu a hodíte granule, to není láskyplná péče o umírajícího psa. A zatím jsem taky nikde neviděla vámi proklamovanou fotku jak Archieho vracíte přímo chovatelce.
milka000

XXX.XXX.97.97
Ano souhlasim s tebou, je jedno jestli pes nebo jiné zvire ma pp nebo ne. vzdyt je to jenom kus papiru.
Žaneta kocková
napsal(a):
Chovatelka byla upozorněna, že jí psa přivezete a odmítla ho převzít. Takže jste se měla otočit a psa si zase odvézt. Ano, sice je pěkné, když se chce chovatel o své odchovy postarat, ale není to jejich povinnost. Může se najít takový chovatel, který si prostě ten svůj odchov nevezme.
Mimochodem, připomínáte mi mého strýce... ten je taky Ing. a taky má vždycky pocit, že ostatní naplňují skutkovou podstatu trestného činu a řeší to s policií. Posledně mu to jeho přesvědčení vyneslo pokutu za napadení. Ačkoliv on je stále v domnění, že právem zadržoval zlodějku a policie a soudy jsou podplacené.
Myslím, že je Flip "porouchaná".
IQ ? Nevím.......
EQ - nula. Katastrofa pro psa - psy.......

Fiona.Praha
napsal(a):
Co je EQ?
Koeficient empatie?
rapotacka11
napsal(a):
Http://search.seznam.cz/?q=eq&sourceid=szn-HP&trp=1.
Netušila jsem, že se to již dá měřit a má označení EQ - žiji v dojmu, že člověk buď empatii má či nikoli.
milka000
napsal(a):
Ano souhlasim s tebou, je jedno jestli pes nebo jiné zvire ma pp nebo ne. vzdyt je to jenom kus papiru.
Je to kus papíru bez kterého se chovatelé neobejdou . Já si vedu pro sebe evidenci o předcích i u křížených králíků. Bez znalosti předků chov jakéhokoliv zvířete prostě nejde.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ještě jedna věc - jak očekáváte, že bude vypadat velice vážně nemocný pes? Nadherne, jako když jde z výstavy?
Ale to je zajímavé. NA diskusi "Jak vrátit psa chovateli", Píšete toto:
Když jsem chovatelce napsala, že jí Archieho vezu vrátit a že vypadá docela fit, tak se mě vyptávala, jak dlouhou má srst. Měl jí hodně dlouhou, byl krásný. Bála jsem se, že ho taky hned prodá a je pravda (přiznávám se), že jsem ho ošklivě ošmikala já sama
NA mně to tak spíš působí, že se zamotáváte VY do vlastních lží.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25
Pudla dělá srst. Když má krásně dlouhou a načesanou, vypadá krásně, když se ošmiká, ukáže se pravda! Tady si nic neodporuje.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pudla dělá srst. Když má krásně dlouhou a načesanou, vypadá krásně, když se ošmiká, ukáže se pravda! Tady si nic neodporuje.
Jistě že odporuje.
Nejprve tvrdíte že pes vypadá blbě protože je nemocný a nato zase, že vypadá blbě protože jste ho ostříhala.
Takže z mého pohledu se zamotáváte do vlastních lží.
Krom toho, já dlouhosrsté psy chovám. Vážně dlouhodobě nemocný pes nemá nikdy výstavně kvalitní srst. No a s tím červenavým zabarvením taky válíte. Já tu mám půdu hnědou, takže by psi měli být do hněda ne? Ale nějak nejsou. Bílí jsou bílí. Červenavé zabarvení jsme tu měli, když jsme měli problém s blechami.

fikovnice
napsal(a):
Ale EQ není kvocient empatie. Sice je to celkem příbuzné, ale jde o emoční kvocient udávající emoční inteligenci.
Dík za vysvětlení. Však jsem to psala s otazníkem, nebot´ jsem si to vymyslela .
Chtela jsem se zeptat, zda je mozne mit cistokrevne štenata bez PP?cetla jsem jednu diskuzi na facebooku, kde se to dost vasnive rozjelo.nikdy jsem se o to nejak zvlast nezajimala co znm. PP (jedine co vim ze je to prukaz puvodu) :D mam doma dva cistokrevne vorišky bez PP takze asi tak :D jen jsem myskela, ze kdyz jsou oba rodice zlaťaci např.jsou to čistokrevna štenda, akorat ze rodice bez PP tak i tak stenata..je mi jasne ze je to vlastne neco co se neda dokazat na 100%..takze k tomu ty PP?omliuvam se, jestli to je stupidni dotaz, ale opravdu jsem se s PP nesetkala:).
wejka
napsal(a):
Chtela jsem se zeptat, zda je mozne mit cistokrevne štenata bez PP?cetla jsem jednu diskuzi na facebooku, kde se to dost vasnive rozjelo.nikdy jsem se o to nejak zvlast nezajimala co znm. PP (jedine co vim ze je to prukaz puvodu) :D mam doma dva cistokrevne vorišky bez PP takze asi tak :D jen jsem myskela, ze kdyz jsou oba rodice zlaťaci např.jsou to čistokrevna štenda, akorat ze rodice bez PP tak i tak stenata..je mi jasne ze je to vlastne neco co se neda dokazat na 100%..takze k tomu ty PP?omliuvam se, jestli to je stupidni dotaz, ale opravdu jsem se s PP nesetkala:).
Nejsem PP fanatik ani bezPP fanatik.
PP je průkaz původu. Je to lepší než rodný list člověka, protože je tam víc informací. Je tam napsáno, co je to za rasu, datum narození, pohlaví, jméno štěněte, jakou má barvu, kdo je matka a rodiče, prarodiče matky, kdo je otec, rodiče a prarodiče. Jsou tam zaznamenány výstavní úspěchy nebo lovecké zkoušky rodičů. Prostě rodokmen štěněte.
Čistokrevná štěňata bez PP můžou být štěňata rodičů s PP (ať uchovněných nebo neuchovněných). Pořídím si fenku s PP a nepříbuzného pejska s PP stejné rasy, ale nebudu chodit na výstavy a nechám svou fenku s PP nakrýt svým psem s PP. Štěňata nebudou mít PP, protože jsem neabsolvovala výstavy, bonitace a tím pádem nemám psy nebo jednoho z nich uchovněného.
Pak můžu mít čistokrevná štěňata bez PP po rodičích s PP, kdy jsem si záměrně, protože nestojím o výstavy, pořídila nestandardní fenku s PP nebo nestandardního pejska s PP stejné rasy, nebo oba. Vím, že nebudou chovní (nebo jeden z nich), protože už takové jsem si je kupovali, i když mají PP.
Jejich bezPP štěňata budou čistokrevná, protože jsou po rodičích s PP. Rodiče nebyli uchovněni buď z mé lenosti nebo protože mají vadu, vylučující z dalšího chovu (divná barva, výška, jedno varle, padající uši, chybějící zuby, předkus, podkus, narodí se bez ocásku, mají modré oči, víc mne nenapadá, u každého standardu je to napsané). Ale budou vypadat jako plemeno, které mají rodiče napsané v PP.
Ale abych tohle mohla tvrdit, muselo by se mi vše odehrávat v obýváku.
Tak to totiž bývávalo kdysi, než se z chovu bezPP stala celkem dost výdělečná činnost.
V rámci boje proti množírnám a výkupům se začala nedávno všechna štěňata bez PP (tedy jasného doložitelného rodokmenu) označovat jako nečistokrevná, tj. kříženci nebo wořeši.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25
samain
napsal(a):
Jistě že odporuje.
Nejprve tvrdíte že pes vypadá blbě protože je nemocný a nato zase, že vypadá blbě protože jste ho ostříhala.
Takže z mého pohledu se zamotáváte do vlastních lží.
Krom toho, já dlouhosrsté psy chovám. Vážně dlouhodobě nemocný pes nemá nikdy výstavně kvalitní srst. No a s tím červenavým zabarvením taky válíte. Já tu mám půdu hnědou, takže by psi měli být do hněda ne? Ale nějak nejsou. Bílí jsou bílí. Červenavé zabarvení jsme tu měli, když jsme měli problém s blechami.
Vy jste ale hádavý člověk. Tak takhle - vypadal blbě, protože byl nemocný a ostříhaný k tomu.
Každá půda má jiné složení a strukturu, některá barví jiná ne.
Naše půda se jmenuje permská červenka. Má velice vysoký obsah železa. Díky tomu je náš český chmel tak vynikající. Tato půda je velice vzácná. I bílého švýcaráka a světlé australáky mám do červena a to mají tzv. samočistící srst, což pudl nemá.
Blechy nemá a i kdyby se to stalo, tak ho prostě odbleším. Žádná tragédie. Srst úplně dokonalou neměl, už proto, že měl ostříhané nohy kvůli kapačkám a břicho a boky kvůli biopsii. Ale jinak měl srst fakt dlouhou, mě ho bavilo česat a byl pěkný. Krásný močná ne, třeba jsem se vyjádřila přehnaně, tak se šíleně omlouvám, ale mě se líbil a když jsem s ním šla a byl učesaný, tak se za ním lidi otáčeli. No, to je celé, ale když se budete chtít hádat, tak zas něco napište, pokusím se to vysvětlit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25
Fiona.Praha
napsal(a):
Jak se Archie má? Psala jste, že přidáte nějaké fotky.
Archie se má celkem dobře. Nafotila jsem ho, jak lítá po louce a řádí se psy. Pak taky jak hrabe nějaké myši a potom se s labroušema vyválel v koňském hnoji. Je z útulku ostříhaný, takže se dá dobře osušit. Vím, že pudlaře asi z toho raní mrtvice, ale pudl je docela normální pes, veselý, hravý, není to žádná princeznička, která se bojí šlápnout do bahénka, nebo nesežere myš, když jí vyhrabe. To akorát lidi z něho dělají neco strašného. Mě to až mrzelo, když jsem byla na vánočních návštěvách příbuzných (někteří nepejskaři) a oni (protože jsme se bavili o mém problému) chtěli vidět jak velký pudl vypadá. Tak to jeden kluk našel pohotově na mobilu - fotky, samozřejmě, z výstav - a tam ty šílené ondulace - ty boule na nohách a na vyholeném zadku, ty vlasy vyčesané do drdolů. Celá návštěva se začala strašně smát. Tohle podle nich není pes, ještě nalakovat drápečky. Lidi, pudl je výborný pracovní pes, má skvělou vstřícnou povahu, neutíká, nepere se, je nadšený ze spolupráce s člověkem. Je i přes chov na exteriér poměrně zdravý. Vždyť i Archiemu jsem nechala udělat mnohá vyšetření - DKK, DLK, OCD, oči - vše úplně čisté. V tomto klub dělá velký kus výborné práce. Bohužel, prý ne všechny kluby, pod kterými se pudlové chovají dbají na zdraví.
Fotky bych se dala, ale nevím, jak se dávají, poraďte, prosím!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Archie se má celkem dobře. Nafotila jsem ho, jak lítá po louce a řádí se psy. Pak taky jak hrabe nějaké myši a potom se s labroušema vyválel v koňském hnoji. Je z útulku ostříhaný, takže se dá dobře osušit. Vím, že pudlaře asi z toho raní mrtvice, ale pudl je docela normální pes, veselý, hravý, není to žádná princeznička, která se bojí šlápnout do bahénka, nebo nesežere myš, když jí vyhrabe. To akorát lidi z něho dělají neco strašného. Mě to až mrzelo, když jsem byla na vánočních návštěvách příbuzných (někteří nepejskaři) a oni (protože jsme se bavili o mém problému) chtěli vidět jak velký pudl vypadá. Tak to jeden kluk našel pohotově na mobilu - fotky, samozřejmě, z výstav - a tam ty šílené ondulace - ty boule na nohách a na vyholeném zadku, ty vlasy vyčesané do drdolů. Celá návštěva se začala strašně smát. Tohle podle nich není pes, ještě nalakovat drápečky. Lidi, pudl je výborný pracovní pes, má skvělou vstřícnou povahu, neutíká, nepere se, je nadšený ze spolupráce s člověkem. Je i přes chov na exteriér poměrně zdravý. Vždyť i Archiemu jsem nechala udělat mnohá vyšetření - DKK, DLK, OCD, oči - vše úplně čisté. V tomto klub dělá velký kus výborné práce. Bohužel, prý ne všechny kluby, pod kterými se pudlové chovají dbají na zdraví.
Fotky bych se dala, ale nevím, jak se dávají, poraďte, prosím!
Díky za zprávu. Fotky se dávají dole pod příspěvkem "vybrat soubor" (pod smajlíkama).
Fiona.Praha
napsal(a):
PP je průkaz původu. Je to lepší než rodný list člověka, protože je tam víc informací. Je tam napsáno, co je to za rasu, datum narození, pohlaví, jméno štěněte, jakou má barvu, kdo je matka a rodiče, prarodiče matky, kdo je otec, rodiče a prarodiče. Jsou tam zaznamenány výstavní úspěchy nebo lovecké zkoušky rodičů. Prostě rodokmen štěněte.
Čistokrevná štěňata bez PP můžou být štěňata rodičů s PP (ať uchovněných nebo neuchovněných). Pořídím si fenku s PP a nepříbuzného pejska s PP stejné rasy, ale nebudu chodit na výstavy a nechám svou fenku s PP nakrýt svým psem s PP. Štěňata nebudou mít PP, protože jsem neabsolvovala výstavy, bonitace a tím pádem nemám psy nebo jednoho z nich uchovněného.
Pak můžu mít čistokrevná štěňata bez PP po rodičích s PP, kdy jsem si záměrně, protože nestojím o výstavy, pořídila nestandardní fenku s PP nebo nestandardního pejska s PP stejné rasy, nebo oba. Vím, že nebudou chovní (nebo jeden z nich), protože už takové jsem si je kupovali, i když mají PP.
Jejich bezPP štěňata budou čistokrevná, protože jsou po rodičích s PP. Rodiče nebyli uchovněni buď z mé lenosti nebo protože mají vadu, vylučující z dalšího chovu (divná barva, výška, jedno varle, padající uši, chybějící zuby, předkus, podkus, narodí se bez ocásku, mají modré oči, víc mne nenapadá, u každého standardu je to napsané). Ale budou vypadat jako plemeno, které mají rodiče napsané v PP.
Tak to totiž bývávalo kdysi, než se z chovu bezPP stala celkem dost výdělečná činnost.
V rámci boje proti množírnám a výkupům se začala nedávno všechna štěňata bez PP (tedy jasného doložitelného rodokmenu) označovat jako nečistokrevná, tj. kříženci nebo wořeši.
A potom jsou ještě ti, kteří mají fenu kterou nakryl nějaký neznámý pes a štěňata se naštěstí podobají matce, tak je prodávají jako zaručeně čistokrevná. Takové křížené štěně které jeho majitel považuje za čistokrevného se dále kříží s dalším psem který je "také zaručeně čistokrevný" a je tu to, co vadí mě. To že se kříženci "vydávají" za čistokrevné plemeno a prodávají se za několik tisíc.
Fiona.Praha
napsal(a):
Dekuji za vycerpavajici odpoved :).
awake
napsal(a):
A potom jsou ještě ti, kteří mají fenu kterou nakryl nějaký neznámý pes a štěňata se naštěstí podobají matce, tak je prodávají jako zaručeně čistokrevná. Takové křížené štěně které jeho majitel považuje za čistokrevného se dále kříží s dalším psem který je "také zaručeně čistokrevný" a je tu to, co vadí mě. To že se kříženci "vydávají" za čistokrevné plemeno a prodávají se za několik tisíc.
Odpovídala jsem na dotaz, zda je možné mít čistokrevná štěňata bez PP.
Možné to je, tak jak jsem popsala - to nepopřete. Taky jsem tam ale připsala, že by se mi to muselo dít v obýváku, abych měla 100% jistotu.
O množírnách a zaručeně "jakočistokrevných" po rodičích s PP jsem psát nechtěla, bylo toho o nich napsáno už mnoho.
Očividně, ale zatím pořád není jasné, jak je to s tím PP a jejich štěňaty.
Mám kamarádku, která má psa s PP, který má šílené šuple (podkus), kupovala ho staršího za pár korun, protože byl pro chovatelku "neprodejný" jako výstavní pes. Miluje ho, je z něj nadšená tak, jak má být. Pak ji napadlo, že si koupí fenku bez PP a nakryje ji tím svým s PP a štěnda budou s PP. Když se mi to nelíbilo, řekla, že si teda koupí PP fenku a nakryje. Bylo hrozně těžké jí vysvětlit, že byť její pes je s PP, tak ho musí někdo prohlédnout na výstavě a bonitaci a tam ho vyhodnotí jako "vadný kus" a prostě nebude mít štěňata s PP, kdyby se na hlavu postavila. A už vůbec se jí nelíbilo, že by neměla ani uvažovat o tom, že by někdy toho svého PP nechala nakrývat a ideál by bylo, kdyby ho nechala vykastrovat. S kastrací nesouhlasí obecně a tak doufám, že její PP nikdy nebude mít potomka.
V podstatě byla dotčená, že mluvím o jejím miláčkovi jako o vadném kusu. Ale že za něj dala zlomek ceny právě proto, že je to vadný kus, jí nevadí
wejka
napsal(a):
Ale opakuji, muselo by se mi to dít pod nosem, v mém obýváku, s mou fenkou a mým psem, abych měla 100% jistotu, že mám opravdu čistokrevná štěňata bez PP.
U inzerátů tomu nevěřte ani omylem.
U oblíbených modních ras není to uchovnění tak náročné, ani drahé, aby to správný chovatel nepodstoupil.
Množitel nechce investovat ani korunu navíc.

wejka
napsal(a):
Ona ta odpověď není až tak moc vyčerpávající. U mnohých plemen jsou podmínkou chovnosti, kromě výstav a bonitace, také zdravotní vyšetření. DKK ( displazie kyčelního kloubu ) je to nejběžnější, dále to bývají lokty a dále oči - a to je kámen úrazu, do toho se majitelům fen a psů nechce. Je to časově i finančně poměrně náročné. A pak, vždyť se na tu jejich fenku
( psa ) podívejte, lítá jako čert, jíst jí chutná - tak jaképak testy - je zdravá jako řípa.
U některých plemen nemohou být spolu připouštěny některé barevné rázy - přinášelo by to genetické zdravotní problémy. Tím se také chovatelé- laici - nezabývají.
Proto když má někdo fenu ( psa ) s PP a rozhodne se, že chce chovat, pak by měl splnit podmínky chovu. ( Odpustila bych mu první vrh, když by ještě neměl splněná všechna kritéria pro chov - někde jsou povinné zkoušky - a fena už by měla na první vrh věk. Zdravotní testy by však měla mít fena, resp. pes, hotové vždycky.).
awake
napsal(a):
"Odpovídala jsem na dotaz, zda je možné mít čistokrevná štěňata bez PP."
Já vím a souhlasím s tím co jste napsala.
Jen spoustu lidí si myslí, že je jejich štěně zaručeně čistokrevné po rodičích s PP a on je to přitom kříženec.
To je právě ono, že se ze psů bez PP stala dobrá živnost.
Myslím, že i před 30ti lety byly bez PP, ale vypadali jako rasy a nebylo jich tolik.
Když se kolem sebe rozhlédnu, tak na sídlištích vidím mnoho bílých nudlí s nějakým flekem na těle, už od pohledu je jasné, že jsou to většinou bez PP, protože je každý jinak velký, dlouhý, s jinou hlavou, ušima, ocáskem, povahou. To samé yorkové, od 1,5 kg nedochůdčat s dlouhýma nohama po 8 kg podlouhlé tanky
Fiona.Praha
napsal(a):
To je právě ono, že se ze psů bez PP stala dobrá živnost.
Myslím, že i před 30ti lety byly bez PP, ale vypadali jako rasy a nebylo jich tolik.
Když se kolem sebe rozhlédnu, tak na sídlištích vidím mnoho bílých nudlí s nějakým flekem na těle, už od pohledu je jasné, že jsou to většinou bez PP, protože je každý jinak velký, dlouhý, s jinou hlavou, ušima, ocáskem, povahou. To samé yorkové, od 1,5 kg nedochůdčat s dlouhýma nohama po 8 kg podlouhlé tanky
A nejvíc mně udivuje, když panička má značkové kozačky, kabelku, bundu i rifle, protože no name hadr by na sebe prostě nenatáhla. U psa, který je 10-15 let už to tak důležité není.
aj
napsal(a):
A nejvíc mně udivuje, když panička má značkové kozačky, kabelku, bundu i rifle, protože no name hadr by na sebe prostě nenatáhla. U psa, který je 10-15 let už to tak důležité není.
Jééé, to mi připomnělo nějaký seriál, hrála tam Čvančarová Michel a dělala v modním časopise. Koupila si jrt Diora. Přinesla si ho do práce, tam se pipky asistentky rozplývaly a jedna jí povídá: Ten je určitě značkovej, viď?
Pak ho Michel přinesla v psí tašce do práce druhý den, s novým obojkem a prohlásila, že obojek byl ukrutně drahý, takže Dior nebude 3 dny žrát
Kde Dior skončil, už si nepamatuji - myslím, že ho někomu darovala, protože zjistila, že se o něj musí starat, venčit a krmit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25
Fiona.Praha
napsal(a):
Díky za zprávu. Fotky se dávají dole pod příspěvkem "vybrat soubor" (pod smajlíkama).
Tak se pokouším poslat fotky Archieho. Jsem v jednání s chovatelkou.

wejka
napsal(a):
Takhle se "vyrábějí" čistokrevní bezpapíráci... Zkopírováno z inzertní části ifauny. Na feně, která má špatné kyčle...
Hledám psa s PP na krytí
hledám pro naší fenu nar.10.2.2013, černo-žíhanou s PP z chov.st.Černý Šaolin, výstavně úspěšnou, ( vítěz tř.mladých v Č.Budějovicích v r.2014 ), pracovně vedenou - vhodného a hlavně zdravého psa na krytí. Rtg.kyčlí jsme dělali pozdě a nedopadl nejlépe, ale protože je úžasná, hlavně povahově, ráda bych si nechala po ní štěně. Děkuji za všechny informace a doporučení.
Plemeno Cane Corso
Pohlaví fenka
Věk. kategorie dospělý pes
Průkaz původu Ano
28.11.2015 21:54 | Počet zobrazení55x
Prodávající - kontakt
Středočeský kraj
604 256 307
evavavrova@hotmail.cz

napsal(a):
Takhle se "vyrábějí" čistokrevní bezpapíráci... Zkopírováno z inzertní části ifauny. Na feně, která má špatné kyčle...
Hledám psa s PP na krytí
hledám pro naší fenu nar.10.2.2013, černo-žíhanou s PP z chov.st.Černý Šaolin, výstavně úspěšnou, ( vítěz tř.mladých v Č.Budějovicích v r.2014 ), pracovně vedenou - vhodného a hlavně zdravého psa na krytí. Rtg.kyčlí jsme dělali pozdě a nedopadl nejlépe, ale protože je úžasná, hlavně povahově, ráda bych si nechala po ní štěně. Děkuji za všechny informace a doporučení.
Plemeno Cane Corso
Pohlaví fenka
Věk. kategorie dospělý pes
Průkaz původu Ano
28.11.2015 21:54 | Počet zobrazení55x
Prodávající - kontakt
Středočeský kraj
604 256 307
evavavrova@hotmail.cz
Asi má pocit, že odchovat vlastní štěně ( s blbou displ.) je výhodnější, než koupit jiné třeba kvalitnější. Jestli nakryje, pozná realitu.

napsal(a):
Asi má pocit, že odchovat vlastní štěně ( s blbou displ.) je výhodnější, než koupit jiné třeba kvalitnější. Jestli nakryje, pozná realitu.
Paní Eva Vávrová zcela jistě vůbec nechápe, co to dyspazie je, a jak může březost, porod a péče o štěňata její feně nevratně ublížit. Fena sice může být ta nejúžasnější na světě, ale nikde není napsané, že potomek či potomci budou stejně úžasní. Chudák fena...