Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.1.2016 10:19

Pro mne osobně jsou PP specielně a malých společenských plemen a plemen moderních kvůli svému vzhledu jen cár papíru a význam mají jen když se k uchovnění požaduje zkouška z výkonu - ta se ošidit nedá. Když jsme bydleli v Praze chovala jsem střední pudlici s PP a když už byla starší pořídili jsme si ještě štěně - voříška z útulku. Při hárání nám jí přiskočil a když jsem se poptávala kdo by si případně vzal štěně pokud se narodí(nakonec z toho naštěstí nic nebylo) ozvala se paní, která měla zájem o všechny fenky, na dotaz, K čemu?"mi vysvětlila že má chovnou stanici pudlů a přece nebude plundrovat své výstavní feny častými porody. Na štěněti se vada na kráse nepozná a chodí jí spousta zájemců, kteří chtějí sice psa s pp, ale stejně vystavovat nebudou. Byl to velmi poučný rozhovor.
Pak jsem měla známého, měl jednu fenu sPP a bonitací-Schitzu a dvě další neuchovněné(chybějící zuby), feny hárají společně, tak se vždy nakryly a ta papírová měla vždy tolik štěňat - hotová rekordmanka.
Po těchto a dalších zkušenostech nevyhazuju peníze za papíry a vždy si raději velmi pečlivě prohlídnu prostředí kde štěně chovají, jestli zdravé, není bázlivé apod. Teď mě to pár let nečeká, mám mladou čivavu bez PP, podle mého názoru je v ní kus krysaříka, ale je zdravá, veselá a to je pro mě nejdůležitější.
Omlouvám se poctivým chovatelům, ale pro příliš mnoho lidí je chov psů ať s PP NEBO BEZ NICH pouze velmi dobrý byznys.

1.1.2016 10:41
samain

XXX.XXX.34.246

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vy jste ale hádavý člověk. Tak takhle - vypadal blbě, protože byl nemocný a ostříhaný k tomu.
Každá půda má jiné složení a strukturu, některá barví jiná ne.
Naše půda se jmenuje permská červenka. Má velice vysoký obsah železa. Díky tomu je náš český chmel tak vynikající. Tato půda je velice vzácná. I bílého švýcaráka a světlé australáky mám do červena a to mají tzv. samočistící srst, což pudl nemá.
Blechy nemá a i kdyby se to stalo, tak ho prostě odbleším. Žádná tragédie. Srst úplně dokonalou neměl, už proto, že měl ostříhané nohy kvůli kapačkám a břicho a boky kvůli biopsii. Ale jinak měl srst fakt dlouhou, mě ho bavilo česat a byl pěkný. Krásný močná ne, třeba jsem se vyjádřila přehnaně, tak se šíleně omlouvám, ale mě se líbil a když jsem s ním šla a byl učesaný, tak se za ním lidi otáčeli. No, to je celé, ale když se budete chtít hádat, tak zas něco napište, pokusím se to vysvětlit.

Myslím že jsou to všechno kecy v kleci.
Znám pár chovatelů z žatecka a nikdo nemá psy do červena. Vaše výroky se vylučují, v jednom tvrdíte že pes vypadá mizerně kvůli nemoci, ve druhém že jste ho okudlala proto, aby ho chovatelka znova neprodala za drahý peníz jak skvěle vypadá.
Podle mně zkrátka lžete a nijak to neokecáte.
Ale klidně můžete. Já už mám názor na vás celkem udělaný.

1.1.2016 10:47

samain napsal(a):
Myslím že jsou to všechno kecy v kleci.
Znám pár chovatelů z žatecka a nikdo nemá psy do červena. Vaše výroky se vylučují, v jednom tvrdíte že pes vypadá mizerně kvůli nemoci, ve druhém že jste ho okudlala proto, aby ho chovatelka znova neprodala za drahý peníz jak skvěle vypadá.
Podle mně zkrátka lžete a nijak to neokecáte.
Ale klidně můžete. Já už mám názor na vás celkem udělaný.

Jo, srst teda fakt dokonalou neměl :D Hlavně nohy kvůli kapačkám vůbec ostříhané nemá, teď jsem se ještě pečlivě koukala na ty fotky z útulku.

1.1.2016 10:50
samain

XXX.XXX.34.246

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pro mne osobně jsou PP specielně a malých společenských plemen a plemen moderních kvůli svému vzhledu jen cár papíru a význam mají jen když se k uchovnění požaduje zkouška z výkonu - ta se ošidit nedá. Když jsme bydleli v Praze chovala jsem střední pudlici s PP a když už byla starší pořídili jsme si ještě štěně - voříška z útulku. Při hárání nám jí přiskočil a když jsem se poptávala kdo by si případně vzal štěně pokud se narodí(nakonec z toho naštěstí nic nebylo) ozvala se paní, která měla zájem o všechny fenky, na dotaz, K čemu?"mi vysvětlila že má chovnou stanici pudlů a přece nebude plundrovat své výstavní feny častými porody. Na štěněti se vada na kráse nepozná a chodí jí spousta zájemců, kteří chtějí sice psa s pp, ale stejně vystavovat nebudou. Byl to velmi poučný rozhovor.
Pak jsem měla známého, měl jednu fenu sPP a bonitací-Schitzu a dvě další neuchovněné(chybějící zuby), feny hárají společně, tak se vždy nakryly a ta papírová měla vždy tolik štěňat - hotová rekordmanka.
Po těchto a dalších zkušenostech nevyhazuju peníze za papíry a vždy si raději velmi pečlivě prohlídnu prostředí kde štěně chovají, jestli zdravé, není bázlivé apod. Teď mě to pár let nečeká, mám mladou čivavu bez PP, podle mého názoru je v ní kus krysaříka, ale je zdravá, veselá a to je pro mě nejdůležitější.
Omlouvám se poctivým chovatelům, ale pro příliš mnoho lidí je chov psů ať s PP NEBO BEZ NICH pouze velmi dobrý byznys.

Aha. TAkže vy jste natrefila na jednu podvodnici, tak si radši za nemalý peníz koupíte psa u kterého vůbec není jisté zda je čistokrevný.
No, nezlobte se, já nemám nic proti voříšlům. Ale byla bych za něj ochotná dát jen náklady které jejich chovatel vynaložil.

Jinak, čistokrevný - to je terminus technicus. V chovu jakýchkoli domestikovaných zvířat to znamená, že jedinec má certifikovaný původ, nejméně 4 generace stejného plemene.
Jinak nelze jedince za čistokrevného považovat.
P.S.Nevím kdy jste bydleli v Praze, ale dnes, při možnosti ověřit původ psa DNA testy by ta paní pudlí chovatelka asi brzo dochovala.

1.1.2016 10:52
samain

XXX.XXX.34.246

Jo, srst teda fakt dokonalou neměl :D Hlavně nohy kvůli kapačkám vůbec ostříhané nemá, teď jsem se ještě pečlivě koukala na ty fotky z útulku.

Jo. Taky nemocný pes po tom, co byl uvázán na kliku, strávil nějaký ten čas v útulku a prodělal cestu zpět, chytil lufta a řádí jak smyslů zbavený. To už asi bude brzo po něm. Ono se říká že se před smrtí uleví.

1.1.2016 11:16

samain napsal(a):
Aha. TAkže vy jste natrefila na jednu podvodnici, tak si radši za nemalý peníz koupíte psa u kterého vůbec není jisté zda je čistokrevný.
No, nezlobte se, já nemám nic proti voříšlům. Ale byla bych za něj ochotná dát jen náklady které jejich chovatel vynaložil.

Jinak, čistokrevný - to je terminus technicus. V chovu jakýchkoli domestikovaných zvířat to znamená, že jedinec má certifikovaný původ, nejméně 4 generace stejného plemene.
Jinak nelze jedince za čistokrevného považovat.
P.S.Nevím kdy jste bydleli v Praze, ale dnes, při možnosti ověřit původ psa DNA testy by ta paní pudlí chovatelka asi brzo dochovala.

Ono jich bylo víc, třeba paní chovající v bytě2+1 v klecích asi 15 jorkšíráků a 4 bedlington teriéry, kamarádi si od ní koupili po10000 dva pejsky no málokdy se vidí větší chudáci. Já neříkám že všichni chovatelé společenských psů se chovají neseriózně, ale je pro mě rozhodně důležitější prostředí v jakém psa chovají než to jestli je s papíry. A s těmi testy DNA máte absolutní pravdu, myslím že by se mnohý majitel psa s PP hodně divil kdyby do nich investoval.
A ano máte pravdu, dala jsem radši 4000 paní, která má dvě přerostlé fenky čivavy a vzorně se o ně stará, pejska vlastní její soused a nelituji ani jedné koruny, protože já vím za co jsem je dala.
Jak nejsem pro zbytečné regulace státem, tak v chovu psů by se určitě vyplatilo zákonem určit kolik psů může jeden člověk chovat, myslím že nikdo nepotřebuje mít doma dejme tomu víc než tři psi k vlastní potěše. Dnešní stav kdy lidé mají doma x psů vede jen k tomu že mohou existovat právě vámi kritizované množírny psů nebo se lidé nezvládají o zvířata adekvátně postarat, ať už co se týká veteriny, výchovy či krmení.

1.1.2016 12:35
aggitta

XXX.XXX.249.59

No hurá, že
a) mám všechny klisny v hlavní plemenné knize (a samozřejmě s PP)
b) klisna je březí 11 měsíců, mají tedy pouze 1 hříbě za rok
Proč hurá? Nemůžu být podezírána, že nějak falšuji původy...

Psy máme 4 (2 feny,2 psy) a fakt neplánuji od nich žádná štěňata smajlík

1.1.2016 17:37
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

To měla paní s Shi-tzu fakt "kliku", přijde mi to jako info z agentury JPP (jedna paní povídala).
Mám současně 3 fenky už pár let a nikdy neháraly společně, nikdy. Ani když byly jen dvě, nebo jsou tři, nehárají najednou. Vždy jedna dohára a cca týden po ní začne další a zase dohárá a zase za cca týden začne další.
Netuším, jestli existuje něco, co by se fenkám píchlo nebo podalo, aby háraly stejně a měly stejně plodné dny. Nezajímám se, nejsem množírna.

1.1.2016 18:33

Podívejte, já nechci rozhodně říct že každý chovatel zvířat s PP je podvodník, ale jsou mezi nimi také. Ve chvíli, kdy se najdou lidé ochotní zaplatit za psa horentní sumu peněz tak to zkrátka bude tyhle lidi lákat. Bohužel v České republice není žádná regulace a je jedno jestli se tu budeme dohadovat, dokud mohou lidé mít doma třeba 15 nebo 50 psů a je jedno jestli sPP nebo bez, bude tenhle byznys pokračovat.
Vy chováte tři pejsky a myslím že když je máte vyvenčit, rozčesat, nakrmit eventuelně se ještě postarat o štěňata máte toho tak akorát. Nevěřím tomu že lidé co jich mají víc se o ně zvládnou dobře postarat. Nebo možná ano, dokud jim slouží zdraví, ale pak onemocní nebo zestárnou a jistě víte jak to dopadá. Nikdo, ani lidé s chovnými stanicemi, pokud se nejedná o účelový chov např služební psi pro policii a tak nepotřebuje mít doma větší počty psů, pak už to je nezodpověnost nebo množení za účelem výdělku a to mi prostě nikdo nevymluví.

1.1.2016 18:33

To s tou chovatelkou pudlů je blbina veliká jako věž. Buď prostě chtěla štěnda do výkupu, lehce získat, dráž prodat a nechtěla s pravdou ven, nebo je to celé lež.
Na štěněti se sice vada na kráse nepozná, ale to štěně vyroste, bude mít PP, bude nezaměnitelně označeno a vyroste z něj voříšek ? Zamyslete se a sama tomu neuvěříte.

1.1.2016 18:40

..."A ano máte pravdu, dala jsem radši 4000 paní, která má dvě přerostlé fenky čivavy a vzorně se o ně stará, pejska vlastní její soused a nelituji ani jedné koruny, protože já vím za co jsem je dala."...
Jestli paní důvěrně osobně znáte, pak možná máte pravdu. Jinak klidně mohla feny na předání štěňat přivézt ze stodoly. Množáci jsou vynalézaví.

1.1.2016 18:55

Bohužel blbina to není, ale věřit mi to samozřejmě nemusíte, je mi to jedno. A paní samozřejmě znám, také zdůrazňuji nutnost vždy si pečlivě prohlédnout prostředí chovu a štěňata než si je přinesu domů.
Mějte se pěkně hodně štěstí v Novém roce, jdu něco dělat.

1.1.2016 19:04
aj

XXX.XXX.50.88

Já mám dvě fenky, mají sedm let a vždy hárali spolu, Maximální posun byl 2-3 dny. Chovám malé společenské plemeno a věřím, že podobné praktiky jako popisovala Hexa jsou u některých chovatelů běžné.

1.1.2016 19:17
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Bohužel blbina to není, ale věřit mi to samozřejmě nemusíte, je mi to jedno. A paní samozřejmě znám, také zdůrazňuji nutnost vždy si pečlivě prohlédnout prostředí chovu a štěňata než si je přinesu domů.
Mějte se pěkně hodně štěstí v Novém roce, jdu něco dělat.

Samozřejmě znáte paní s "něcojakočivavama" a samozřejmě Vám to nemusíme věřit.

Pokud máte od sousedky štěně z blbosti z obýváku a ještě jste jí dala 4000 za jasného křížence, budiž Vám to přáno a možná budete mít štěstí, že bude Váš kříženec zdravý a dožije se vysokého věku. Jen doufám, že nemáte fenku a nepořídíte si další štěňata "něcojakočivava" s pejskem s podobným "rodokmenem" a genetickou výbavou v obýváku, která byste prodala za 4000 dalším zájemcům, kteří nestojí o PP. Přesně takhle totiž vznikají množírny a "čistokrevné něcojakoplemeno".

Jestli jste si koupila štěně od neznámého člověka na inzerát a byla v navoněném bytě, kde bylo několik štěňátek "něcojakočivavy" a Vy jste za to takové štěně dala 4000, tak jste pravděpodobně byla v množírně, kde chov se odehrává někde úplně jinde nebo u překupníka.

PEČLIVĚ SI PROHLÉDNOUT PROSTŘEDÍ CHOVU - co to znamená? Udělat prodávajícímu prohlídku bytu a přilehlých prostor? Výborná rada

1.1.2016 19:31

hexa - vy naprosto nemáte páru, co to průkaz původu je, a proč se vydává. Jinak byste nemohla napsat tolik nesmyslů, co jste tu vyplodila. Doporučuji doplnit vzdělání.

1.1.2016 19:42
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aj napsal(a):
Já mám dvě fenky, mají sedm let a vždy hárali spolu, Maximální posun byl 2-3 dny. Chovám malé společenské plemeno a věřím, že podobné praktiky jako popisovala Hexa jsou u některých chovatelů běžné.

To, že nakoupím křížence a budu je vydávat za svá štěňata, nechám vystavit PP, tak to mu nevěřím ani omylem.

Podvody se samozřejmě dělají i v CHS,
Tyhle báchorky o podvodech v CHS vykládají množitelé a majitelé psů bez PP, aby obhájili, že buď množí bez PP nebo mají křížence za částku o trošku nižší částku než by byl nestandardní pes s PP.

Vím, že všichni, co mají "něcojakoplemeno", mají své miláčky rádi a nedali by je nikomu, nic méně je štve, že mají "něcojakoplemeno" za takové prachy.
Kdo má v mém okolí wořecha z útulku nebo ze zdroje daruji má svého wořecha rád a čekal, co jim z roztomilého štěněte vyroste. Mám takovou útulkačku a je to kříženec kříženců kříženců a není poznat kolik ras se potkalo, ale je úžasná, milá a rozhodně není zklamáním, je to wořech.
Kdo ale měl štěně "něcojakoplemeno", tak prostě zklamaný je. Samozřejmě, že i oni své psy milují, ale jsou zklamaní. No, je to sice ovčák, který je drobný, uši má do stran, ale nám to nevadí a milujeme ho (NO bez PP za 4000). Naše čivava má 7 kg - je sice trošku větší a nestojí jí uši a je taková delší než ty ostatní čivavy, ale nám to nevadí, nám se to líbí a ona je skvělá (čivava za 5500). Chtěli jsme miniyorka a on má 9 kg a nestojí mu uši, ale to nevadí, máme ho rádi (york za 6000).
Myslím, že všem to vadí, nezdůrazňovali by ty vady a nepřidávali ALE.

1.1.2016 20:56
aj

XXX.XXX.50.88

To Fiono z Prahy: Aby bylo jasno, já vůbec neobhajuji cílené množení kříženců nebo psů bez PP. O tom, že z koupeného bezpapíráka může vyrůst něco jiného, než co bylo očekávané, jsem se přesvědčila na vlastní kůži. A jak píšete, byl roztomilý, chytrý a vůbec nej, nej, ale když jsem si vzpomněla, že jsem za něho dala 5 tisíc, tak mi stoupal adrenalín.
To co konkrétně opisovala Hexa ( koupě kříženců a následný prodej jako PP) je asi nereálné. Ale já psala, že podobné praktiky existují. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že se kryjí feny ve vyšším věku ( po 8 roku) a štěňata se napíší na mladší fenu, že se po krytí, ještě doma překryje jiným psem a pod.
A i když tohle všechno možné je, tak pořád je to lepší než kupovat psa bez PP.
Ono totiž prohlédnout si prostředí lze i u CHS a navíc chovatel není anonymní. A ač to tu, podle některých diskusí nevypadá, tak já věřím, že je hodně těch, kteří o případné negativní ohlasy a propírání na webu nestojí, takže vždy lze u nich "reklamovat" štěně.

1.1.2016 21:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.34

Fiona
- mám čivušku, je větší, je s PP a miluju ho .

1.1.2016 21:17
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aj napsal(a):
To Fiono z Prahy: Aby bylo jasno, já vůbec neobhajuji cílené množení kříženců nebo psů bez PP. O tom, že z koupeného bezpapíráka může vyrůst něco jiného, než co bylo očekávané, jsem se přesvědčila na vlastní kůži. A jak píšete, byl roztomilý, chytrý a vůbec nej, nej, ale když jsem si vzpomněla, že jsem za něho dala 5 tisíc, tak mi stoupal adrenalín.
To co konkrétně opisovala Hexa ( koupě kříženců a následný prodej jako PP) je asi nereálné. Ale já psala, že podobné praktiky existují. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že se kryjí feny ve vyšším věku ( po 8 roku) a štěňata se napíší na mladší fenu, že se po krytí, ještě doma překryje jiným psem a pod.
Ono totiž prohlédnout si prostředí lze i u CHS a navíc chovatel není anonymní. A ač to tu, podle některých diskusí nevypadá, tak já věřím, že je hodně těch, kteří o případné negativní ohlasy a propírání na webu nestojí, takže vždy lze u nich "reklamovat" štěně.

Ani mne nenapadlo, že byste obhajovala množení kříženců nebo bezPP. To můj příspěvek možná špatně vyzněl.

To mne těší, že mi cizí člověk potvrdil to, co cítím ze sousedů a známých - mám wořecha za takové prachy. I já bych byla zklamaná, kdybych si koupila vysněného psa a ono by z něj bylo "něcojakoplemeno", jiné uši, jiná barva očí, jiný chlup, delší nebo kratší nohy. No když bych si uvědomila, že jsem za ty prachy mohla mít x takových "něcojakoplemeno", tak bych byla taky... (stoupal by mi adrenalin a tlak). Nic by to nezměnilo mou lásku k psovi.
U své útulkačky, kterou mám od jejích cca 3 měsíců, jsem nečekala nic, ani povahově, ani vzhledově, čekala jsem, co z ní vlastně bude. Ona mne nemohla zklamat, kdyby vypadala jak sánská koza

O tom, že se dělají v CHS podvody a hnusárny, asi není nutné dlouze psát. Ale není to ve všech. Znám CHS, které jedou co to dovoluje chov.řád. Také znám CHS, kde si vyrábějí další generaci sami pro sebe a rodinu, takže mají třeba 3 vrhy za 20 let a odchovy mají doma nebo v rodině nebo u kamarádů.

1.1.2016 21:19
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

rapotacka11 napsal(a):
Fiona
- mám čivušku, je větší, je s PP a miluju ho .

Tak tomu se říká fakt smůla.
Pokud jste si ho teda nekupovala s tím, že je to fakt větší štěně proti jiným a pravděpodobně přeroste a přerostl

1.1.2016 21:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.34

Kupovala, byl trošku větší. Bylo mu 14 měs, ale vůbec mi to nevadí.

1.1.2016 21:45
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

rapotacka11 napsal(a):
Kupovala, byl trošku větší. Bylo mu 14 měs, ale vůbec mi to nevadí.

Já to chápu, kupovala jste staršího, většího a věděla, do čeho jdete. Asi i cena byla upravená, takže máte psa s PP většího vzrůstu za zřejmě nižší cenu. Protože ho máte na mazlíka, bez výstavních ambic, ale s jistotou čistokrevnosti.

Myslíte, že pes s PP je blbost?
Já ne, protože si fakt myslím, že PP je záruka jen toho, že máte čivavu a ne něcojakočivavu (čivakrysaříka, čivarusselteriera, čivapapilona, čivayorka).

1.1.2016 22:46
rapotacka11

XXX.XXX.32.119

Já to chápu, kupovala jste staršího, většího a věděla, do čeho jdete. Asi i cena byla upravená, takže máte psa s PP většího vzrůstu za zřejmě nižší cenu. Protože ho máte na mazlíka, bez výstavních ambic, ale s jistotou čistokrevnosti.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Cena byla velmi příjemná a to stvoření je větší malej zázrak.
Viděla jsem ho na fotce v inzerci, obrázek mě uchvátil a měla jsem
štěstí. Docela dlouho jsem se rozhodovala, prožívali jsme těžké období
a připadalo mi až morbidní, chtít si udělat radost...
Ani na vteřinku jsem nemusela litovat, že jsem pro něj jela,
je dokonalost sama .
O čivavě jsem nikdy nepřemýšlela, ani ve snu. A mám ji.
Preferuji NO, ale toho už mít nikdy nebudu...

1.1.2016 22:59
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

rapotacka11 napsal(a):
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Cena byla velmi příjemná a to stvoření je větší malej zázrak.
Viděla jsem ho na fotce v inzerci, obrázek mě uchvátil a měla jsem
štěstí. Docela dlouho jsem se rozhodovala, prožívali jsme těžké období
a připadalo mi až morbidní, chtít si udělat radost...
Ani na vteřinku jsem nemusela litovat, že jsem pro něj jela,
je dokonalost sama .
O čivavě jsem nikdy nepřemýšlela, ani ve snu. A mám ji.
Preferuji NO, ale toho už mít nikdy nebudu...

To se tak někdy přihodí, že člověk udělá něco, co by ho nenapadlo a ono je to to správné rozhodnutí.

2.1.2016 08:14
samain

XXX.XXX.34.246

aj napsal(a):

Ale pokud o takových praktikách víte a jste schopná je doložit, tak je klidně jmenujte. PP chovatelé už z principu nemohou být anonymní.

2.1.2016 08:21
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Ono jich bylo víc, třeba paní chovající v bytě2+1 v klecích asi 15 jorkšíráků a 4 bedlington teriéry, kamarádi si od ní koupili po10000 dva pejsky no málokdy se vidí větší chudáci. Já neříkám že všichni chovatelé společenských psů se chovají neseriózně, ale je pro mě rozhodně důležitější prostředí v jakém psa chovají než to jestli je s papíry. A s těmi testy DNA máte absolutní pravdu, myslím že by se mnohý majitel psa s PP hodně divil kdyby do nich investoval.
A ano máte pravdu, dala jsem radši 4000 paní, která má dvě přerostlé fenky čivavy a vzorně se o ně stará, pejska vlastní její soused a nelituji ani jedné koruny, protože já vím za co jsem je dala.
Jak nejsem pro zbytečné regulace státem, tak v chovu psů by se určitě vyplatilo zákonem určit kolik psů může jeden člověk chovat, myslím že nikdo nepotřebuje mít doma dejme tomu víc než tři psi k vlastní potěše. Dnešní stav kdy lidé mají doma x psů vede jen k tomu že mohou existovat právě vámi kritizované množírny psů nebo se lidé nezvládají o zvířata adekvátně postarat, ať už co se týká veteriny, výchovy či krmení.

Předpokládám, že když máte takové špatné zkušenosti, tak jste je alespoň nahlásila chovatelskému klubu, pod kterým ti špatní chovatelé chovají, že?

2.1.2016 08:57
Šarina

XXX.XXX.231.146

Stále častěji je požadován DNA profil psa. Zatím třeba "jen" v zahraničí, takže se vás to týká pouze když se chcete uplatnit na jejich scéně...DNA profil stojí 1.000, - Kč, tedy něco jako poplatek na větší výstavě, takže nic nepředstavitelného.
Troufám si tvrdit, že se to dříve nebo později stane běžnou součástí uchovnění i u nás.

2.1.2016 09:07

Žaneta kocková napsal(a):
Předpokládám, že když máte takové špatné zkušenosti, tak jste je alespoň nahlásila chovatelskému klubu, pod kterým ti špatní chovatelé chovají, že?

Nic nenahlásila, jsou to většinou jen takové fantasmagorie, jedna paní povídala. Určitě jsou i chovatelé psů s PP, jak to napsat a neurazit - to zvíře, prasata, kteří jsou schopni ledačeho. Ale budeme věřit, že se na ně voda vaří. ( Mám fenu s PP, kterou jsem kupovala se sfalšovaným oč.pr. Řešila jsem s podvedeným veterinářem. Ta ch.st. toho měla na triku víc, problémy měla, ale myslím chová dál. )
Ale ta historka, jak někdo nakoupí, očipuje ( otetuje ) křížence a prodává je za psy s PP a nikdo to nepozná a nereklamuje, když dospějí - no, to už je z říše pohádek. Ale že by je mohla prodávat za čistokrevná bez PP, to už takové scifi není.

2.1.2016 09:12

Žaneta kocková napsal(a):

To jsou jen takové typické řeči.. A totálně neobjektivní pohled. Psi bývají často v chovu i jen čtvrtinu života a zbytek žijí v rodině jako senioři, když nepočítám mládí. Při hypoteticky povoleném počtu tří psů, jejichž průměrný věk je 15 let a nezřídka i víc, bych měla v chovu dost velké prostoje, pokud bych neměla tři feny s odpovídajíím věkovým odstupem. Tohle by byl úlet.

2.1.2016 12:36
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

No nebudeme si nalhávat, že jen množitelé jsou ti zlí a chovatelé jsou všichni ti hodní (skvělí, poctiví, nepodvádějící).
Všichni asi víme, že takhle to není.
A všichni se asi shodneme na tom, že při koupi psa s PP mám cca 99,99% jistotu, že si koupím plemeno, které chci. U neznámých lidí na inzerát, nemám jistotu nikdy. Jistotu bych měla jen snad jen u toho sousedovic odchovu v obýváku z blbosti na neuchovněných psech s PP.

Nepsala jsem o zdraví a kráse, psala jsem o jistotě, že u psa s PP mám takové plemeno, které jsem chtěla a nemám "něcojakoplemeno".

2.1.2016 13:25
aggitta

XXX.XXX.249.59

Napsala bych to ještě takto: pokud pořizujete štěně, dejte přednost koupi štěněte s PP. I kdybyste měli smůlu, a vaše štěně se zrovna moc nepovedlo (přerostlo, nebo nějaká jiná vada proti standardu), pořád bude vypadat na své plemeno. Na dejme tomu 99%, to je skoro 100.
Pokud pořizujete staršího psa, tak klíďo píďo na inzerát "daruji", nebo z útulku. Bude bez PP, možná vořech jako vyšitý, nebo "skorojakoplemeno". Ale budete vidět, co ze psa vyrostlo, jaké má chování, velikost a pod. Já už takto sehnala rodičům druhého jezevčíka. Poptávám jezevčíka, čímž popíšu velikost i plus minus vzhled, abych mohla pak z nabízených vybrat. Obě fenky tedy nejméně na 90 % vypadají jako jezevčík. Nechodím na výstavy psů, takže těch 10% nechávám jako možnou odchylku mého názoru na jezevčíka a názoru těch, co toto plemeno "posouvají" dál.

Neregistrovaný uživatel

2.1.2016 19:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

wejka napsal(a):
Chtela jsem se zeptat, zda je mozne mit cistokrevne štenata bez PP?cetla jsem jednu diskuzi na facebooku, kde se to dost vasnive rozjelo.nikdy jsem se o to nejak zvlast nezajimala co znm. PP (jedine co vim ze je to prukaz puvodu) :D mam doma dva cistokrevne vorišky bez PP takze asi tak :D jen jsem myskela, ze kdyz jsou oba rodice zlaťaci např.jsou to čistokrevna štenda, akorat ze rodice bez PP tak i tak stenata..je mi jasne ze je to vlastne neco co se neda dokazat na 100%..takze k tomu ty PP?omliuvam se, jestli to je stupidni dotaz, ale opravdu jsem se s PP nesetkala:).

NELZE!

Pokud jsou rodiče bez PP není možné určit původ, tedy čistokrevnost...
Čistokrevné bez PP je naprostá hloupost... asi jako říct o polívce z bujónu, že je to pravý vývar...

2.1.2016 19:46
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

NELZE!

Pokud jsou rodiče bez PP není možné určit původ, tedy čistokrevnost...
Čistokrevné bez PP je naprostá hloupost... asi jako říct o polívce z bujónu, že je to pravý vývar...

Dovolím si nesouhlasit.

Štěňata bez PP rodičů s PP, kteří nejsou uchovnění, mám je doma a vše mi probíhalo před očima v obýváku, čistokrevná jsou.

Nechci se dohadovat, ale tvrdit, že čistokrevná jsou jen štěňata s PP a neexistuje možnost mít čistokrevné štěně bez PP, opravdu zavání PP fanatismem bez zdravého rozumu.

Neregistrovaný uživatel

2.1.2016 19:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Fiona.Praha napsal(a):
Dovolím si nesouhlasit.

Štěňata bez PP rodičů s PP, kteří nejsou uchovnění, mám je doma a vše mi probíhalo před očima v obýváku, čistokrevná jsou.

Nechci se dohadovat, ale tvrdit, že čistokrevná jsou jen štěňata s PP a neexistuje možnost mít čistokrevné štěně bez PP, opravdu zavání PP fanatismem bez zdravého rozumu.

Ok, tohle je jeden jediný způsob, jak "čistokrevné" bezpapíráky vyprodukovat, ale nic to nemění na tom, že tys měla být ta, která měla ohlídat, aby se to nestalo...

2.1.2016 20:03
aggitta

XXX.XXX.249.59

Fiona.Praha napsal(a):
Dovolím si nesouhlasit.

V podstatě čistokrevní jsou (= mají geny plemene), ale
1)neprošli svodem a jinými povinnými selekčními věcmi (= není kontrola, zda mají správnou kombinaci genů)
2)není na tu čistokrevnost doklad a tedy se nedají jako čistokrevná prodávat.

Pojem čistokrevný je prostě zavádějící pojem. Proto je lépe hovořit o např. jezevčíkovi s PP a "jezevčíkovi" bez PP (u něž je míra skutečné čistokrevnosti neznámá, nezaručená)
Zrovna třebas ti jezevčíci se mnohdy chovají třeba 10 - 20 generaci bez PP a tedy se jedinci použití k produkci štěňat neporovnávají se standardem a pokud by tedy v první generaci použil někdo "kratšího" jezevčíka a vybíral ke svému množení stále kratší jezevčíky (omlouvám se, že zjednodušuji vzhled plemene na délku trupu), nakonec vyšlechtí ne-jezevčíka s krátkým tělem...

PP štěňat prostě prokazuje, že někdo na chovateli nezávisle zkontroloval rodiče, zda odpovídají standardu a lze tedy na 99% očekávat, že štěňata budou odpovídat standardu plemene.

2.1.2016 20:13
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Ok, tohle je jeden jediný způsob, jak "čistokrevné" bezpapíráky vyprodukovat, ale nic to nemění na tom, že tys měla být ta, která měla ohlídat, aby se to nestalo...

Dotaz jsem pochopila tak, jak jsem popsala.
Je možné mít čistokrevná štěňata bez PP? Ano, je to možné.

2.1.2016 20:20
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aggitta napsal(a):
1)neprošli svodem a jinými povinnými selekčními věcmi (= není kontrola, zda mají správnou kombinaci genů)

Pojem čistokrevný je prostě zavádějící pojem. Proto je lépe hovořit o např. jezevčíkovi s PP a "jezevčíkovi" bez PP (u něž je míra skutečné čistokrevnosti neznámá, nezaručená)
Zrovna třebas ti jezevčíci se mnohdy chovají třeba 10 - 20 generaci bez PP a tedy se jedinci použití k produkci štěňat neporovnávají se standardem a pokud by tedy v první generaci použil někdo "kratšího" jezevčíka a vybíral ke svému množení stále kratší jezevčíky (omlouvám se, že zjednodušuji vzhled plemene na délku trupu), nakonec vyšlechtí ne-jezevčíka s krátkým tělem...

PP štěňat prostě prokazuje, že někdo na chovateli nezávisle zkontroloval rodiče, zda odpovídají standardu a lze tedy na 99% očekávat, že štěňata budou odpovídat standardu plemene.

Co je to za blábolovinu?

ad a) Kdo neprošel svodem a jinými selekčními věcmi? Ta štěňata? Nebo snad rodiče? Když nejsou rodiče s PP uchovnění, nejsou čistokrevní?
ad b) Na jakou čistokrevnost není doklad? Pokud mi můj neuchovněný pes s PP nakryl mou neuchovněnou fenku s PP (nebo klidně uchovněnou s PP) doma v obýváku, tak jak to že nemám doklad na čistokrevnost? Matka s PP, otec s PP.

Opakuji znova, odpovídala jsem na dotaz - zda mohou být čistokrevná štěňata bez PP? Mohou a vysvětlila, jak se to tak může stát.

Krom toho jezevčík bez PP je tedy taky blbost, protože když nemůže podle Vás být čistokrevný pes bez PP, nemůžu ho tedy označovat názvem nějakého plemene, ne?

2.1.2016 20:38
anonymx

XXX.XXX.229.255

PROBLEM je, ze o tom kryti v obyvaku neni doklad a jediny svedek jste vy. O puvidu štěňat neni zadny doklad a tudiz rodice jsou de facto neznami.Ono to slovicko o ciste krvi zbamena predevsim to, ze ji lze prokázat.

2.1.2016 20:40

Fiona.Praha napsal(a):
Co je to za blábolovinu?

ad a) Kdo neprošel svodem a jinými selekčními věcmi? Ta štěňata? Nebo snad rodiče? Když nejsou rodiče s PP uchovnění, nejsou čistokrevní?
ad b) Na jakou čistokrevnost není doklad? Pokud mi můj neuchovněný pes s PP nakryl mou neuchovněnou fenku s PP (nebo klidně uchovněnou s PP) doma v obýváku, tak jak to že nemám doklad na čistokrevnost? Matka s PP, otec s PP.

Opakuji znova, odpovídala jsem na dotaz - zda mohou být čistokrevná štěňata bez PP? Mohou a vysvětlila, jak se to tak může stát.

Krom toho jezevčík bez PP je tedy taky blbost, protože když nemůže podle Vás být čistokrevný pes bez PP, nemůžu ho tedy označovat názvem nějakého plemene, ne?

Proč blábolovinu?
ad a) Ano, pokud nejsou rodiče s PP uchovněni, jsou pro další chov s PP nepoužitelní. Jistě ale svou "modrou krev" neztratí, když se z takového vrhu narodí bezpapíráci.
ad b) Přesně to, co píšete = štěňata bez PP. Byť v F1 generaci si můžete hrdě napsat do inzerátu, že po rodičích s PP, čiliže čistokrevnými, ale neuchovněnými. Doklad na takováto štěňata si ale můžete vytisknout akorát doma v tiskárně.

2.1.2016 20:47
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

anonymx napsal(a):
PROBLEM je, ze o tom kryti v obyvaku neni doklad a jediny svedek jste vy. O puvidu štěňat neni zadny doklad a tudiz rodice jsou de facto neznami.Ono to slovicko o ciste krvi zbamena predevsim to, ze ji lze prokázat.

Čtete?
I Vám musím extra vysvětlit, že jsem odpovídala na dotaz - zda mohou být čistokrevná štěňata bez PP? Mohou, výše popsaným způsobem.

2.1.2016 20:48
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Proč blábolovinu?
ad a) Ano, pokud nejsou rodiče s PP uchovněni, jsou pro další chov s PP nepoužitelní. Jistě ale svou "modrou krev" neztratí, když se z takového vrhu narodí bezpapíráci.
ad b) Přesně to, co píšete = štěňata bez PP. Byť v F1 generaci si můžete hrdě napsat do inzerátu, že po rodičích s PP, čiliže čistokrevnými, ale neuchovněnými. Doklad na takováto štěňata si ale můžete vytisknout akorát doma v tiskárně.

Takže znova - Odpovídala jsem na dotaz, zda mohou být čistokrevná štěňata bez PP. Mohou.

2.1.2016 20:48
aggitta

XXX.XXX.249.59

aggitta napsal(a):

Chybička se vloudila, má být 1) r o d i č e neprošli...

A jinak, je potřeba p o c h o p i t, že plemeno nedělá jen to, že rodiče byli příslušníci toho daného plemene (= rodiče jsou s PP), plemeno dělá s e l e k c e, tj. kontrola, zda jedinec aspirující na zařazení do chovu splňuje tzv. selekční kriteria. Zjednodušeně řečeno - je potřeba zkontrolovat, co z čistokrevného štěněte vyrostlo a zda se to vejde do rozmezí standardu, zda pes nemá nepovolené vady atd.

Proto pes a fena s PP automaticky nezplodí zaručeně pravého psa daného plemene. To jsem se snažila vysvětlit na možném příkladu s jezevčíkem.

2.1.2016 21:11
aj

XXX.XXX.50.88

Čistě hypoteticky:
1, rodiče jsou s PP, uchovněny, jenže jsem líná a nevybavím si chovku a štěňatům PP
výsledek : čistokrevná bez PP
2, rodiče s PP, neuchovněny
výsledek: čistokrevná štěňata s vyšší pravděpodobností, že nebudou úplně standardní
3, čistokrevní rodiče bez PP
výsledek: čistokrevné štěňata, velmi pravděpodobně nestandardní, ale čím víc předků dozadu je bez PP, tím větší je nebezpečí, že máme křížence.
Prosím berte to čistě teoreticky.Pokud otázka zněla, zda může být pes bez PP čistokrevný, tak lze.

2.1.2016 21:22
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aggitta napsal(a):
Chybička se vloudila, má být 1) r o d i č e neprošli...

A jinak, je potřeba p o c h o p i t, že plemeno nedělá jen to, že rodiče byli příslušníci toho daného plemene (= rodiče jsou s PP), plemeno dělá s e l e k c e, tj. kontrola, zda jedinec aspirující na zařazení do chovu splňuje tzv. selekční kriteria. Zjednodušeně řečeno - je potřeba zkontrolovat, co z čistokrevného štěněte vyrostlo a zda se to vejde do rozmezí standardu, zda pes nemá nepovolené vady atd.

Proto pes a fena s PP automaticky nezplodí zaručeně pravého psa daného plemene. To jsem se snažila vysvětlit na možném příkladu s jezevčíkem.

Znova opakuji Co to blábolíte?

Pes s PP a fena s PP nezplodí automaticky zaručeně pravého psa daného plemene?
A to jako proč? Pes s PP, kterému chybí zub, přestává být příslušníkem plemene? Nebo pes s PP, který má línou majitelkou a nechodí s ním na výstavy, už není příslušníkem plemene?

Pletete si pojmy - štěně s PP a čistokrevné štěně.

2.1.2016 21:24

Jenže stejně to jsou ve finále jen "asi čistokrevná" štěňata, protože tu jistotu bude mít maximálně majitel psů.

2.1.2016 21:28
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Jenže stejně to jsou ve finále jen "asi čistokrevná" štěňata, protože tu jistotu bude mít maximálně majitel psů.

Odpověděla jsem na dotaz - mohou být čistokrevná štěňata bez PP? Mohou.
Byť budu mít já jediná jistotu, protože se mi to stalo doma v obýváku s mými psy. Ale budou čistokrevná.

2.1.2016 21:33

Fiona.Praha napsal(a):
Odpověděla jsem na dotaz - mohou být čistokrevná štěňata bez PP? Mohou.
Byť budu mít já jediná jistotu, protože se mi to stalo doma v obýváku s mými psy. Ale budou čistokrevná.

Tak technicky samozřejmě ano, to nepopírám, klidně ve stopadesáté páté generaci. :).

2.1.2016 21:37

Fiona.Praha napsal(a):

A to jako proč? Pes s PP, kterému chybí zub, přestává být příslušníkem plemene? Nebo pes s PP, který má línou majitelkou a nechodí s ním na výstavy, už není příslušníkem plemene?

Bože, to je zase diskuse o hovně a slovíčkaření.
Pes s PP, kterému chybí zub, nebude uchovněn. Nemůže tedy mít potomky s PP.
Stejně tak na tom bohužel bude i pes, který má línou majitelku a nepodnikne se standardním, zdravým psem kroky k uchovnění.

Definujte laskavě pojem "čistokrevné štěně". Já to vidím coby štěně s PP a štěně bez PP. Tedy doložitelný původ a označení (čip, tetování) a případně genetické testy rodičů versus ta naše je s PP, vám je ukážu, a tuhle ten pejsek ji obskočil, ale jestli to byl její bráška z třetího kolene, nebo jen vořech, to nějak nedokážeme.

Pro mě čistokrevnost = průkaz původu.

2.1.2016 21:38
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aj napsal(a):
Čistě hypoteticky:
1, rodiče jsou s PP, uchovněny, jenže jsem líná a nevybavím si chovku a štěňatům PP
výsledek : čistokrevná bez PP
2, rodiče s PP, neuchovněny
výsledek: čistokrevná štěňata s vyšší pravděpodobností, že nebudou úplně standardní
3, čistokrevní rodiče bez PP
výsledek: čistokrevné štěňata, velmi pravděpodobně nestandardní, ale čím víc předků dozadu je bez PP, tím větší je nebezpečí, že máme křížence.
Prosím berte to čistě teoreticky.Pokud otázka zněla, zda může být pes bez PP čistokrevný, tak lze.

Jediná, co pochopila, o čem byl dotaz i moje odpověď

2.1.2016 21:46
aj

XXX.XXX.50.88

To Plaka: to je sice hezké, ale je to čistě váš výklad.
Čistokrevný je pes, když x generací předků byli příslušníci daného plemene.
PP je doklad o tom, že x generací předků byli příslušníci daného plemene.
Každý pes s PP je čistokrevný ale ne každý čistokrevný pes musí mít PP.

2.1.2016 21:46
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Bože, to je zase diskuse o hovně a slovíčkaření.
Pes s PP, kterému chybí zub, nebude uchovněn. Nemůže tedy mít potomky s PP.
Stejně tak na tom bohužel bude i pes, který má línou majitelku a nepodnikne se standardním, zdravým psem kroky k uchovnění.

Definujte laskavě pojem "čistokrevné štěně". Já to vidím coby štěně s PP a štěně bez PP. Tedy doložitelný původ a označení (čip, tetování) a případně genetické testy rodičů versus ta naše je s PP, vám je ukážu, a tuhle ten pejsek ji obskočil, ale jestli to byl její bráška z třetího kolene, nebo jen vořech, to nějak nedokážeme.

Pro mě čistokrevnost = průkaz původu.

Proč na diskusi o hov.ně a slovíčkaření reagujete dalším slovíčkařením?

Definovat?
Za 1) nejsem ve škole ani jinde u výslechu,
za 2) Vy nechápete pojem čistokrevnost?

Takže štěně prokazatelně po rodičích stejného plemene s PP není podle Vás příslušníkem stejného plemene jako jeho neuchovnění rodiče?

Tak takhle vypadá PP fanatismus v reálu

2.1.2016 22:19

Fiona.Praha napsal(a):
Dovolím si nesouhlasit.

Fiono, asi právě kvůli tomu, že doma se vám asi povedlo spojení neuchovněných psů s PP, stala se z vás fanatička "čistokrevných" psů bez PP?
Už výše psalo pár lidí, že čistokrevnost = PP. Vaše štěňata nejsou tedy čistokrevná, nemají PP, ač údajně jste na krytí těch neuchovněných rodičů koukala v obýváku. Jsou to štěňata bez PP, vztekejte se jak je libo. PP jim můžete opravdu natisknout dle těch svých pejsků na koleni, pokud vám to uleví, že jste vytvořila "čistokrevná" štěňata. Něco jako časté inzeráty, štěňata bez PP po rodičích s PP.
Ano, já jsem strašlivý fanatik, řeknu to svému vořechovi, bubububububu, že jsem fanatička.

.

2.1.2016 22:42
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Fiono, asi právě kvůli tomu, že doma se vám asi povedlo spojení neuchovněných psů s PP, stala se z vás fanatička "čistokrevných" psů bez PP?
Už výše psalo pár lidí, že čistokrevnost = PP. Vaše štěňata nejsou tedy čistokrevná, nemají PP, ač údajně jste na krytí těch neuchovněných rodičů koukala v obýváku. Jsou to štěňata bez PP, vztekejte se jak je libo. PP jim můžete opravdu natisknout dle těch svých pejsků na koleni, pokud vám to uleví, že jste vytvořila "čistokrevná" štěňata. Něco jako časté inzeráty, štěňata bez PP po rodičích s PP.
Ano, já jsem strašlivý fanatik, řeknu to svému vořechovi, bubububububu, že jsem fanatička.

.

Jste vedle jak ta jedle

Opravdu to napíši jen pro Vás, ale fakt už naposledy:
Odpovídala jsem na dotaz - zda mohou být čistokrevná štěňata bez PP. Mohou.

Ať se Vám to líbí nebo ne, čistokrevnost se nerovná PP.
Jak zde bylo napsáno: každý pes s PP musí být čistokrevný, ale každý čistokrevný pes nemusí mít PP.
Je to srozumitelnější i Vám?

Jako PP fanatik se projevujete, když hlásáte, že čistokrevnost = PP.

Žádná štěňata bez PP jsem nevytvořila. Nevím, jestli to víte, ale štěňata se netvoří na žádných psech.

No a ta poslední věta... fakt jste mne "pobavila" a u toho se mi vybavil refrén z jedné písničky:...a plácá, a plácá...

2.1.2016 22:48
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

.

Když si myslíte, že mám doma štěňata bez PP, je vidět, že jste "četla" diskusi pečlivě, "pochopila" a Vaše reakce není jen takové plácání do větru
Dál myslím, není nutné o tom diskutovat, ne?

3.1.2016 08:38
samain

XXX.XXX.34.246

Fiona.Praha napsal(a):
Dovolím si nesouhlasit.

Nemáte pravdu. Víte, chovatelství není jen koníček (Psi, kočky, papoušci), ale také profese - hospodářská zvířata.
A z profesionálního hlediska je pojem čistokrevnost vyhrazen pouze těm zvířatům, která mají nejméně 4 generační doklad o původu se kterým jsou nezaměnitelně spárováni - trvalým značením.

Asi tak. Kdyby celý hřebčinec viděl, jak šampion a derby vítěz připouští vítězku trojkoruny, potomek z tohoto spojení, nejsou-li dodrženy výše popsané náležitosti, nikdy nemůže být zván čistokrevným A 1/1 a nemůže se zůčastnit derby.

Já už nevím jak srozumitelněji to vysvětlit.

3.1.2016 08:41
samain

XXX.XXX.34.246

Zkrátk když někdo nechce vydat peníze za zvíře čistokrevné, musí se smířit s tím, že má zvíře plemenu podobné.
Rodokmen je důležitý nástroj pro jakéhokoli plemenáře. Bez něj opravdu nelze.
Viděla jsem čistokrevné psy, kteří plemeno připomínali jen vzáleně. Přesto byli čistokrevní. A viděla jsem také křížence, kteří připomínali jedno z rodičovských plemen natolik, že dokázali oblbnout i odborníky.(a to jsem věděla stoprocentně že jde o křížence).

3.1.2016 08:44
samain

XXX.XXX.34.246

Snad možná - absolvujete kompletamente celou lékařskou fakultu. Ale pokud jí řádně nezakončíte a nezískáte diplom, nikdo vám doktor říkat nebude. I když budete mít sto svědků, že jste na tu fakultu chodila.

3.1.2016 09:36

samain napsal(a):
Snad možná - absolvujete kompletamente celou lékařskou fakultu. Ale pokud jí řádně nezakončíte a nezískáte diplom, nikdo vám doktor říkat nebude. I když budete mít sto svědků, že jste na tu fakultu chodila.

3.1.2016 09:40
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

samain napsal(a):

Takže ještě jednou extra pro Vás, očividně nemáte celou diskusi přečtenou.

Odpovídala jsem na dotaz - zda je možné mít čistokrevná štěňata bez PP. Je to možné.

Ať se Vám to líbí nebo ne.
Tím, že rodiče s PP nejsou uchovnění, nepřišla štěňata o jejich geny a nepřimíchaly se tam cizí geny.
Jak tu bylo napsáno - každý pes s PP musí být čistokrevný, každý čistokrevný pes nemusí mít PP.

Co je na tom tak těžkého pochopit?
Kde je zdravý rozum?

3.1.2016 09:44

Fiona.Praha napsal(a):
Takže ještě jednou extra pro Vás, očividně nemáte celou diskusi přečtenou.

Odpovídala jsem na dotaz - zda je možné mít čistokrevná štěňata bez PP. Je to možné.

Ať se Vám to líbí nebo ne.
Tím, že rodiče s PP nejsou uchovnění, nepřišla štěňata o jejich geny a nepřimíchaly se tam cizí geny.
Jak tu bylo napsáno - každý pes s PP musí být čistokrevný, každý čistokrevný pes nemusí mít PP.

Co je na tom tak těžkého pochopit?
Kde je zdravý rozum?

Jasný, tím, že člověk nemá diplom z té fakulty, přece nezmizelo všechno to, co se během studia naučil, ne?

3.1.2016 09:57
aj

XXX.XXX.50.88

To Samain- já s vámi nesouhlasím.
Průkaz původu je jen doklad o čistokrevnosti, není o čistokrevnost samotná.
Vždyť když se mi narodí v CHS štěňata, tak jsou bez PP, to se jim teprve vybavuje. Čili podle vás jsou nečistokrevná a pak jak zázrakem vytisknutím PP a štemplem se najednou změní na čistokrevná ?

3.1.2016 10:17
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aj napsal(a):
To Samain- já s vámi nesouhlasím.
Průkaz původu je jen doklad o čistokrevnosti, není o čistokrevnost samotná.
Vždyť když se mi narodí v CHS štěňata, tak jsou bez PP, to se jim teprve vybavuje. Čili podle vás jsou nečistokrevná a pak jak zázrakem vytisknutím PP a štemplem se najednou změní na čistokrevná ?

3.1.2016 10:58
aggitta

XXX.XXX.249.59

Fiona.Praha napsal(a):

Vadou vylučující chovnost může být velikost, zbarvení, postavení uší a další výrazné vady, které se mohou vyskytnout u čistokrevných psů s PP, ale tito následně nebudou v rámci daného plemene chovní.
Jejich potomstvo se tedy pak už liší od původního plemene, protože se vady (nebo vlohy k nim) předávají dál.
Plemeno je plemenem právě že se nepovedení jedinci z chovu vyřadí.

3.1.2016 11:06
aggitta

XXX.XXX.249.59

samain napsal(a):

Nemáte pravdu. Víte, chovatelství není jen koníček (Psi, kočky, papoušci), ale také profese - hospodářská zvířata.
A z profesionálního hlediska je pojem čistokrevnost vyhrazen pouze těm zvířatům, která mají nejméně 4 generační doklad o původu se kterým jsou nezaměnitelně spárováni - trvalým značením.

Asi tak. Kdyby celý hřebčinec viděl, jak šampion a derby vítěz připouští vítězku trojkoruny, potomek z tohoto spojení, nejsou-li dodrženy výše popsané náležitosti, nikdy nemůže být zván čistokrevným A 1/1 a nemůže se zůčastnit derby.

Já už nevím jak srozumitelněji to vysvětlit.

Když jsme u těch koní, tak tam se může stát, že spojíte:
hřebce, který má PP jako anglický plnokrevník - A1/1, ale byl uchovněn pro plemennou knihu českého teplokrevníka - ČT - (žádoucí přilití plnokrevné krve)
a klisnu také s PP anglického plokrevníka, která neběhala na dráze, ale sportovala a je uchovněna v plemenné knize ČT jako ten hřebec.
A potomek těchto dvou plnokrevníků n e b u d e mít papíry anglického plnokrevníka, ale ČT!
Přitom dle pojmu "čistokrevnosti" budou čistokrevnými anglickými plnokrevníky!
V čem je vtip? Nesplnili požadavky plemenné knihy A 1/1, ale "pouze" požadavky plemenné knihy ČT a proto potomek těchto 2 koní uchovněných v plemenné knize ČT bude českým teplokrevníkem. A basta.

3.1.2016 11:17
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aggitta napsal(a):
Vadou vylučující chovnost může být velikost, zbarvení, postavení uší a další výrazné vady, které se mohou vyskytnout u čistokrevných psů s PP, ale tito následně nebudou v rámci daného plemene chovní.
Jejich potomstvo se tedy pak už liší od původního plemene, protože se vady (nebo vlohy k nim) předávají dál.

Takže poslední pokus, jen pro Vás.

Když budu mít dva neuchovněné psy s PP stejného plemene (nebo jen jednoho neuchovněného) a nechám svou fenku nakrýt tím svým psem, budou štěňata dle mého názoru čistokrevná, ale bez PP.
Nechám udělat svým štěňatům genetické testy, které potvrdí, že rodiče mých štěňat jsou ti dva neuchovnění mí psi s PP.

Podle Vás nebudou štěňata čistokrevná - kam se tedy ta "čistá krev" neuchovněných rodičů s PP ztratila?

Poslední věta je fakt perla
Takže pes, který neprošel z nějakého důvodu bonitací (třeba chybějící zub), přestává být plemenem a stává se wořechem. Majitel může PP vzít a vyhodit ho do koše, protože nemá plemeno, ale wořecha.

Nezlobte se na mne, ale jestli tohle není PP fanatismus, tak je to naprosté nepochopení a rozlišení pojmů jako je čistokrevnost a PP.

3.1.2016 11:51
aj

XXX.XXX.50.88

To aggitka: nevím jak je to koní, ale mám pocit že do pojmů čistokrevnost a průkaz původu jste zapletla ještě pojem chovnost.

3.1.2016 11:59
Arni

XXX.XXX.111.238

aggitta napsal(a):

Souhlasím s vámi, tak je to v pořádku. Bylo tady napsáno že líná majitelka nechodí na výstavy a potom nemůže být pes uznán chovným. Neprošel hodnocením že splňuje standart plemene.
Ne každý si pořizuje psa s PP aby chodil na výstavy. Takže může mít doma jedince, který není chovný ale může splňovat standart plemene.Takto se sejdou dva jedinci s PP a splnují standart ale nejsou chovní. Potomci mají holt smůlu, nebudou mít PP. A ta čistokrevnost se ztratila kde? Asi v pravidlech chovu.
Proti tomu nemám nic.Jen se zamýšlím nad tou čistokrevností.
To jsem psal jako že to tak teoreticky může být.

3.1.2016 12:08
aggitta

XXX.XXX.249.59

aj napsal(a):
To aggitka: nevím jak je to koní, ale mám pocit že do pojmů čistokrevnost a průkaz původu jste zapletla ještě pojem chovnost.

Ono to souvisí, protože jedinec s PP zůstává jedincem daného plemene (narodil se jako třeba pudl, (nebo A 1/1), a bez ohledu na jeho vady je celý život pudlem, (bez ohledu na jeho výkonnost je hřebcem či klisnou A 1/1).
Ale potomstvo těchto zvířat je sice "čistokrevné", pokud použijete samce a samici stejného plemene, ale už to je "jakopudl" a (v uvedeném příkladě koňařském - oba rodiče A1/1 uchovnění jako ČT je hříbě plemene ČT).
Proč "jakopudl"? Protože i když oba rodiče byli s PP, neprošli uchovněním a nevíme, zda-li splňují standard, mohou (ale nemusí) být nestandardní, a tedy jejich potomek může (ale nemusí) být také nestandardní.
Problém je právě v tom, že nikdo rodiče neprověřil (svod a pod), a tedy není doklad o jejich bezvadnosti. A když se něco n e v í, musí se konstatovat, že to n e n í.
Pokud by plemenné knihy nepožadovali žádné splnění základních standardů, asi by pak mohli všichni chovat s PP, protože by jenom ohlásili otce a matku štěňat a byl by vystaven PP prostě všem, ať už potomkům výstavně úspěšným, šlechtěným pudlům, tak "takypudlům" již se výrazně odchylujícím od ideálu standardu.
Prostě nejde jen o to, že mám psa a fenu s PP, takže štěňata budou čistokrevná bez PP. Z hlediska genů asi ano, z hlediska úředního jsou to vořeši. Protože to, že jsou pudli, nedoloží. Jde jen o předpoklad a víru kupce, že mu takový "takypudl" postačí.
PP tedy dokládá, že oba rodiče náležitosti plemenné knihy splnili.

3.1.2016 12:11
aj

XXX.XXX.50.88

To Arni: Ale žádné pravidla chovu neřeší čistokrevnost. Je to jen souhrn PRAVIDEL, které musí ten, kdo chce na tu čistokrevnost DOKLAD dodržovat.
Vložím ještě jeden příklad : oba rodiče s PP, uchovněny, štěňata z tohoto spojení mají PP.
Po osmém roku rodičů opakuji tohle spojení, štěňata nebudou mít PP, protože jsem nedodržela PRAVIDLA. Ale genetiky se nijak nebudou lišit od starších sourozenců s PP, ( které se mi narodili, když ještě rodiče byli mladší). Štěňata budou čistokrevná ale nebudou mít na to doklad.

3.1.2016 12:18
aggitta

XXX.XXX.249.59

Arni napsal(a):
Souhlasím s vámi, tak je to v pořádku. Bylo tady napsáno že líná majitelka nechodí na výstavy a potom nemůže být pes uznán chovným. Neprošel hodnocením že splňuje standart plemene.
Ne každý si pořizuje psa s PP aby chodil na výstavy. Takže může mít doma jedince, který není chovný ale může splňovat standart plemene.Takto se sejdou dva jedinci s PP a splnují standart ale nejsou chovní. Potomci mají holt smůlu, nebudou mít PP. A ta čistokrevnost se ztratila kde? Asi v pravidlech chovu.
Proti tomu nemám nic.Jen se zamýšlím nad tou čistokrevností.
To jsem psal jako že to tak teoreticky může být.

Ano, dalo by se říct, že ta čistokrevnost se ztrácí n e s p l n ě n í m pravidel chovu.
Mám 2 brazilské fily, otec je krycí pes, matka je též s PP, ale byla neohlídaná a nakrytá mladší, než povolují pravidla plemenné knihy. Chovatel vrh nenahlásil a prodal štěňata bez PP.
Jsou čistokrevná? Z hlediska genů ano. Ale je jim to naprd.
Mám brazilské fily bez PP? Ano, ale asi tak, jako mám "takyjezevčíka" z x-té generace chovu bez PP. Nebo čtvrtého psa - mix brazilské fily (50%), dogy (25%) a NO (25%), přičemž ani jeden jedinec nebyl chovný, ani neměl PP. Mám prostě 4 vořechy.- 3 velké hlídací psy a 1 gaučáka.
Je mi to fuk, štěňata vyrábět neplánuji, nemám k tomu podmínky.
Vyřádím se chovatelsky v chovu koní.

3.1.2016 12:20
Arni

XXX.XXX.111.238

aj napsal(a):
To Arni: Ale žádné pravidla chovu neřeší čistokrevnost. Je to jen souhrn PRAVIDEL, které musí ten, kdo chce na tu čistokrevnost DOKLAD dodržovat.
Vložím ještě jeden příklad : oba rodiče s PP, uchovněny, štěňata z tohoto spojení mají PP.
Po osmém roku rodičů opakuji tohle spojení, štěňata nebudou mít PP, protože jsem nedodržela PRAVIDLA. Ale genetiky se nijak nebudou lišit od starších sourozenců s PP, ( které se mi narodili, když ještě rodiče byli mladší). Štěňata budou čistokrevná ale nebudou mít na to doklad.

Píšeme myslím jedno a to samé, jen každý jinak

3.1.2016 12:23
aj

XXX.XXX.50.88

To Agitka: celý váš příspěvek mluví o dokazovaní původu a k tomu PP slouží. PP je to, co je. Je to PRŮKAZ PŮVODU. Dokazuje, že pes je čistokrevný, že x generací dozadu jeho předci byli čistokrevní a chovní. Přečtěte si prosím můj příspěvek ze včerejška z 21:11.

3.1.2016 12:24
aj

XXX.XXX.50.88

Arni napsal(a):
Píšeme myslím jedno a to samé, jen každý jinak

OK. Asi jsem tak úplně nepochopila váš příspěvek

3.1.2016 12:33
aggitta

XXX.XXX.249.59

aj napsal(a):
To Agitka: celý váš příspěvek mluví o dokazovaní původu a k tomu PP slouží. PP je to, co je. Je to PRŮKAZ PŮVODU. Dokazuje, že pes je čistokrevný, že x generací dozadu jeho předci byli čistokrevní a chovní. Přečtěte si prosím můj příspěvek ze včerejška z 21:11.

Myslím, že rozumím vašemu názoru, a souhlasím, že v podstatě štěňata mohou být čistokrevná (z hlediska genů), ale protože toto nelze doložit, tak jak už jsem napsala, co se nedá doložit, neexistuje. Může se jen předpokládat, a to podle míry důvěryhodnosti chovatele.
Viz můj příklad s brazilskými filami - koupená štěňata mohla být po krycím psovi, jak tvrdil chovatel, ale mohla být i po sousedovic vořechovi. Nemají PP, chovatel mi za nic neručí.

3.1.2016 12:35
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aggitta napsal(a):
Ono to souvisí, protože jedinec s PP zůstává jedincem daného plemene (narodil se jako třeba pudl, (nebo A 1/1), a bez ohledu na jeho vady je celý život pudlem, (bez ohledu na jeho výkonnost je hřebcem či klisnou A 1/1).
Ale potomstvo těchto zvířat je sice "čistokrevné", pokud použijete samce a samici stejného plemene, ale už to je "jakopudl" a (v uvedeném příkladě koňařském - oba rodiče A1/1 uchovnění jako ČT je hříbě plemene ČT).
Proč "jakopudl"? Protože i když oba rodiče byli s PP, neprošli uchovněním a nevíme, zda-li splňují standard, mohou (ale nemusí) být nestandardní, a tedy jejich potomek může (ale nemusí) být také nestandardní.
Problém je právě v tom, že nikdo rodiče neprověřil (svod a pod), a tedy není doklad o jejich bezvadnosti. A když se něco n e v í, musí se konstatovat, že to n e n í.
Pokud by plemenné knihy nepožadovali žádné splnění základních standardů, asi by pak mohli všichni chovat s PP, protože by jenom ohlásili otce a matku štěňat a byl by vystaven PP prostě všem, ať už potomkům výstavně úspěšným, šlechtěným pudlům, tak "takypudlům" již se výrazně odchylujícím od ideálu standardu.
Prostě nejde jen o to, že mám psa a fenu s PP, takže štěňata budou čistokrevná bez PP. Z hlediska genů asi ano, z hlediska úředního jsou to vořeši. Protože to, že jsou pudli, nedoloží. Jde jen o předpoklad a víru kupce, že mu takový "takypudl" postačí.

"Prostě nejde jen o to, že mám psa a fenu s PP, takže štěňata budou čistokrevná bez PP. Z hlediska genů asi ano,..."

Ano, o to celou dobu jde - o geny a čistou krev příslušníků jednoho plemeno. O nic jiného.

Konečně máte našlápnuto k tomu, abyste pochopila

3.1.2016 12:39
aggitta

XXX.XXX.249.59

Fiona.Praha napsal(a):
"Prostě nejde jen o to, že mám psa a fenu s PP, takže štěňata budou čistokrevná bez PP. Z hlediska genů asi ano,..."

Ano, o to celou dobu jde - o geny a čistou krev příslušníků jednoho plemeno. O nic jiného.

Opakuji:
Myslím, že rozumím vašemu názoru, a souhlasím, že v podstatě štěňata mohou být čistokrevná (z hlediska genů), ale protože toto nelze doložit, tak jak už jsem napsala, co se nedá doložit, neexistuje. Může se jen předpokládat, a to podle míry důvěryhodnosti chovatele.
Viz můj příklad s brazilskými filami - koupená štěňata mohla být po krycím psovi, jak tvrdil chovatel, ale mohla být i po sousedovic vořechovi. Nemají PP, chovatel mi za nic neručí.

Proto se takové psy bráním označovat za čistokrevné bez PP, protože bych tvrdila něco, co se nedá doložit a nemusí být pravda. Mám prostě 2 vořechy, vypadající jako brazilská fila.

3.1.2016 12:47
aj

XXX.XXX.50.88

To agittka: Já taky chápu váš přístup
Kdyby otázka wejky zněla: chci si koupi psa bez PP, mám věřit, že je čistokrevný? Odpověděla bych podobně jako vy. Jenže otázka zněla, zda může být pes bez PP čistokrevný. A u odpovídám, že lze, jenže u čistokrevnost nelze dokázat.

3.1.2016 12:48
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aggitta napsal(a):
Opakuji:

Proto se takové psy bráním označovat za čistokrevné bez PP, protože bych tvrdila něco, co se nedá doložit a nemusí být pravda. Mám prostě 2 vořechy, vypadající jako brazilská fila.

Jupíííííííííííí.

Nechci nic dokládat, nechci ani taková štěňata odchovat, nechci ani obhajovat taková štěňata, jen tvrdím, že jsou čistokrevná, tj. čisté krve, tedy příslušníci plemene po svých rodičích s PP (neuchovněných, nestandardních, uchovněných bez CHS, uchovněných po produktivním věku).
Prostě pořád to jsou čistokrevní příslušníci plemene po rodičích s PP (za předpokladu, že se mi to stalo doma v mém obýváku s mými psy, takže vím, že oba moji psi s PP jsou "jedinými" rodiči štěňat).

Netvrdím, že když si koupím štěně pudla bez PP po rodičích s PP od cizího člověka, mám čistokrevného pudla.

3.1.2016 13:28

aj napsal(a):
To agittka: Já taky chápu váš přístup
Kdyby otázka wejky zněla: chci si koupi psa bez PP, mám věřit, že je čistokrevný? Odpověděla bych podobně jako vy. Jenže otázka zněla, zda může být pes bez PP čistokrevný. A u odpovídám, že lze, jenže u čistokrevnost nelze dokázat.

Tu čistokrevnost lze dokázat pomocí testů DNA.

jolyha

3.1.2016 13:33
jolyha

XXX.XXX.229.100

aggitta napsal(a):

Tak to možná chodí v ČR. Víte o tom, že v jiných evropských státech (snad kromě Slovenska a ještě Německa - tam pokud vím je to dobrovolná a prestižní záležitost) něco jako bonitace nemají a každý pes s PP může mít potomky s PP? Je to pouze na uvážení chovatele zda dané zvíře do chovu použije nebo ne. Jen u některých plemen je to někde podmíněno ještě zdravotními testy, ovšem zdaleka ne u všech a všude. Bonitace máme asi proto, že český človíček prostě nemůže rozhodovat sám, musí mít někoho nad sebou, asi jsme za ta léta poněkud zblbli. Nechápu to. Za svůj chov zodpovídá chovatel, ne nějaký klub. Tak k čemu ty slavné bonitace jsou? Aby "konkurence" rozhodovala o tom kdo ano a kdo ne? Zvláštní.

3.1.2016 14:25
aggitta

XXX.XXX.249.59

jolyha napsal(a):
Tak to možná chodí v ČR. Víte o tom, že v jiných evropských státech (snad kromě Slovenska a ještě Německa - tam pokud vím je to dobrovolná a prestižní záležitost) něco jako bonitace nemají a každý pes s PP může mít potomky s PP? Je to pouze na uvážení chovatele zda dané zvíře do chovu použije nebo ne. Jen u některých plemen je to někde podmíněno ještě zdravotními testy, ovšem zdaleka ne u všech a všude. Bonitace máme asi proto, že český človíček prostě nemůže rozhodovat sám, musí mít někoho nad sebou, asi jsme za ta léta poněkud zblbli. Nechápu to. Za svůj chov zodpovídá chovatel, ne nějaký klub. Tak k čemu ty slavné bonitace jsou? Aby "konkurence" rozhodovala o tom kdo ano a kdo ne? Zvláštní.

Nevím jak to chodí v chovu psů v zahraničí, takže k tomu se vyjadřovat nebudu.

Ale mám zkušenost z chovu shetland pony.
U nás hřebec musí projít výběrem před komisí, když uspěje, má celoživotní licenci.
V Holandsku hřebce vybírají před komisí, pak získá mladý hřebec dočasnou licenci, poté je za 3 roky posouzeno potomstvo a hřebec buď v chovu končí, nebo obdrží doživotní licenci.
V Británii je opravdu na chovateli, jakého hřebce na své klisny připustí, vyžaduje se pouze vyjádření veterináře. Chce-li mít prodejná hříbata, nebude si kazit chov špatným hřebcem. Takže i tam se hřebci do chovu vybírají, ale vybírá chovatel.
Doplním ještě, že česká praxe vychází z plemenářského zákona (kůň je hospodářské zvíře), ale kriteria výběru si přes chovatelský svaz určili sami chovatelé.

Psi plemenářskému zákonu nepodléhají, takže chov řídí pouze organizace, kterou pověřili chovatelé. Pokud si nějaký klub odhlasuje, že nejsou potřeba svody, bonitace, zkoušky, výstavy, tak podmínkou nebudou. Aspoň takto chápu chovatelskou demokracii.

Vrátím se ještě k té britské "anarchii". Je fakt, že toto umožňuje, aby chovatel použil v chovu více hřebců (není náročné jejich uchovnění), nemá pak 1 hřebec haldu potomků, udržuje se rozmanitost populace. To je pozitivní. Pokud chovatel chybuje a hřebcovo potomstvo není vydařené, už s ním klisny nepřipouští a dá prostor jinému svému hřebci.

3.1.2016 15:22
aj

XXX.XXX.50.88

To Balu: To víte jistě ? Mně se to nezdá. Podle mně DNA testy dokáží, zda je jedinec potomek konkrétních rodičů, prarodičů a dalších předků. Myslím, že DNA profil psů je tak podobný, že pokud někde v sedmé-osmé generaci bylo zamícháno jiné plemeno, tak to nepoznají.
Ale můžu se mýlit, proto se ptám, odkud čerpáte informace.

3.1.2016 15:26
aj

XXX.XXX.50.88

To Jolyha: nevím jak je to v jiných státech, ale já považuji bonitace za užitečnou záležitost.
Jestli má být chov na nějaké úrovni, tak právě bonitace zajišťují, aby se nestandardní jedinci vyloučili.

3.1.2016 16:06

Tak už se tu dva dny bavíte o ničem. Teoreticky je možné, aby dva psi ( tedy pes a fena ) s PP měli čistokrevná štěňata. Pravda je ovšem taková, že často majitel feny buď neví, který pes mu fenu pokryl, nebo záměrně mlží, nebo jde o blízkou příbuzenskou plemenitbu ( taky žádný zázrak, že ), vybere se čemu se štěnda nejvíc podobají a už se to střihá za cenu jen o něco nižší než psi s PP ( i kdyby o půl, stejně je to hodně - už pro ten podvod ) a pak vám krásné štěňátko pudlíčka naroste do délky a máte kudrnatého jezevčíka. Vždyť kolikrát ti "chovatelé" ani nevědí co mají doma a tak nabízejí zaručeně čistokrevné trpasličí německé pinče ( např.), nebo nedávno jack parson russela...atd. Takže pak se ta čistokrevnost fakt kamsi vytratila.

3.1.2016 16:42

aj napsal(a):
To Balu: To víte jistě ? Mně se to nezdá. Podle mně DNA testy dokáží, zda je jedinec potomek konkrétních rodičů, prarodičů a dalších předků. Myslím, že DNA profil psů je tak podobný, že pokud někde v sedmé-osmé generaci bylo zamícháno jiné plemeno, tak to nepoznají.
Ale můžu se mýlit, proto se ptám, odkud čerpáte informace.

Spojím-li dva jedince téhož plemene s PP, jejichž potomci nebudou mít PP, pak můžu čistokrevnost těchto potomků doložit tak, že nechám udělat testy DNA. A musím předpokládat, že rodiče s PP jsou čistokrevní v tom smyslu, že se nikdy v minulosti jejich předci nestali předmětem podvodu, tedy že mezi jejich předky nebyl zamíchám genetický materiál jiného plemene,.

3.1.2016 16:46
Arni

XXX.XXX.111.238

Spojím-li dva jedince téhož plemene s PP, jejichž potomci nebudou mít PP, pak můžu čistokrevnost těchto potomků doložit tak, že nechám udělat testy DNA. A musím předpokládat, že rodiče s PP jsou čistokrevní v tom smyslu, že se nikdy v minulosti jejich předci nestali předmětem podvodu, tedy že mezi jejich předky nebyl zamíchám genetický materiál jiného plemene,.

Udělám testy DNA a doložím je komu?

3.1.2016 16:49

Arni napsal(a):

Pohybujeme se pouze v teoretické rovině, testy DNA jako producent bez PP asi stejně neudělám, protože stojí cca 1000 Kč jeden.

3.1.2016 16:51

Arni napsal(a):

Pozorně si přečtěte na jakou citaci odpovídám ve 13:28. Pak se nebudete muset ptát.

3.1.2016 16:53
Arni

XXX.XXX.111.238

Děkuji za odpověd, podívám se.

3.1.2016 17:07
tapina

XXX.XXX.211.33

Tak trochu sci-fi, ne?
Co dělá např. argentinskou dogu argentinskou dogou?
V DNA není úsek, který řekne - tohle je argentinská doga. tohle je bulteriér. tohle je pyrenejský horský pes.
V DNA jsou úseky, které kódují velikost, barvu, kvalitu srsti a hromadu dalších věcí co dělá konkrétního psa tím konkrétním psam. Je definována ta hromada věcí, která vám řekne, že tohle je argentinská doga a ne kříženec argentinské dogy z bulteriérem?
Ano, pokud budete znát genom předků, můžete říct, tohle je potomek těchto jedinců. Nebo naopak si nechat udělat "getetický otisk prstu" svého psa - např. pro případ krádeže nebo při prodeji ceněného chovného jedince.
Můžete hledat některé choroby s genetickým podkladem.

3.1.2016 17:12
aj

XXX.XXX.50.88

Tak v praktické rovině mají DNA testy význam, když mám podezření, že můj PP pes nemá rodiče uvedené v PP.
http://tn.nova.cz/clanek/stene-s-papiry-stale-vic-chovatelu-podvadi.html.

3.1.2016 17:19
tapina

XXX.XXX.211.33

aj napsal(a):
Tak v praktické rovině mají DNA testy význam, když mám podezření, že můj PP pes nemá rodiče uvedené v PP.

No dobře, to je to, co píšu. Ve článku je uvedeno, že nemá matku ani otce uvedeného v průkazu. To znamená, že museli otestovat "matku" a "otce" a toho psa. Tím zjistili, že ten pes není potomkem těch dvou. Není to nic o tom, jestli je to ta nebo ta rasa.

3.1.2016 17:30

tapina napsal(a):
Tak trochu sci-fi, ne?
Co dělá např. argentinskou dogu argentinskou dogou?
V DNA není úsek, který řekne - tohle je argentinská doga. tohle je bulteriér. tohle je pyrenejský horský pes.
V DNA jsou úseky, které kódují velikost, barvu, kvalitu srsti a hromadu dalších věcí co dělá konkrétního psa tím konkrétním psam. Je definována ta hromada věcí, která vám řekne, že tohle je argentinská doga a ne kříženec argentinské dogy z bulteriérem?
Ano, pokud budete znát genom předků, můžete říct, tohle je potomek těchto jedinců. Nebo naopak si nechat udělat "getetický otisk prstu" svého psa - např. pro případ krádeže nebo při prodeji ceněného chovného jedince.
Můžete hledat některé choroby s genetickým podkladem.

Prosím vás, přečtěte si moje příspěvky ještě jednou.
Nemůžu za to, že nechápete, že píšu o testu DNA na to, zda udávaní rodiče s PP stejného plemene jsou opravdu rodiči daného jedince, který PP nemá. A pokud se potvrdí, že daný jedinec je potomkem deklarovaných rodičů s PP, pak je předpoklad, že tento jedinec je čistokrevný. Je to úplně to samé, jako určování paternity v PP chovech při pochybnosti, ale zde by byla určována testem DNA i matka.
Samozřejmě jen teoretizujeme, kdo by dělal testy DNA u bezpapíráka.

3.1.2016 17:30
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aj napsal(a):

Proč dělal klub testy DNA? Asi je 16 štěňat na berňáka moc, ne?
Pokud to bylo třeba opakovaně nebo byla štěnda z předchozím vrhů tak odlišná, že někdo pojal podezření?

Každopádně, chudáci noví majitelé - mají "výstavně bezcenné" psy a nemyslím, že se někdy dočkají peněz zpět.

3.1.2016 17:42
tapina

XXX.XXX.211.33

Prosím vás, přečtěte si moje příspěvky ještě jednou.
Nemůžu za to, že nechápete, že píšu o testu DNA na to, zda udávaní rodiče s PP stejného plemene jsou opravdu rodiči daného jedince, který PP nemá. A pokud se potvrdí, že daný jedinec je potomkem deklarovaných rodičů s PP, pak je předpoklad, že tento jedinec je čistokrevný. Je to úplně to samé, jako určování paternity v PP chovech při pochybnosti, ale zde by byla určována testem DNA i matka.
Samozřejmě jen teoretizujeme, kdo by dělal testy DNA u bezpapíráka.

"Spojím-li dva jedince téhož plemene s PP, jejichž potomci nebudou mít PP, pak můžu čistokrevnost těchto potomků doložit tak, že nechám udělat testy DNA. A musím předpokládat, že rodiče s PP jsou čistokrevní v tom smyslu, že se nikdy v minulosti jejich předci nestali předmětem podvodu, tedy že mezi jejich předky nebyl zamíchám genetický materiál jiného plemene."

To jste psala. Kdyžtak se teda vyjadřujte trochu přesně, abyste nebyla blbě chápána.

Ten předpoklad to děla docela lichým ne? Mícháte moc věcí dohromady. Kdybyste nenapsala ten předpoklad, docela by to dávalo smysl.

Ovšem už jen to, že je potřeba dokazovat čistokrevnost psů bez PP je docela nesmysl. Snad by bylo výhodnější otestovat nepřítomnost chorob resp. vloh pro ně, ne?
PP mu už asi zpětně nedají.
Nehledě na to, že rodiče, ač s PP, třeba nemuseli být chovní, právě pro ty vady, povahu atd.
No to už je ale mimo.

3.1.2016 17:54
tapina

XXX.XXX.211.33

Stručně tím chci říct to, že Vám to otestuje že to štěně je (nebo není) štěnětem těch dvou. Bez ohledu na to, byl - li kdy v historii učiněn nějaký podvod nebo osvěžení krve. PP je v tomto případě opravdu jen papír. Až se několik generací budou dělat genetické profily, pak to bude mít smysl.

3.1.2016 18:23
aj

XXX.XXX.50.88

Jo, ťapino, máte pravdu. Ono ve snaze být stručný, vynecháváme některé okolnosti a pak snadno dojde k nedorozumění.
Když mám dva PP rodiče, DNA testy mi dokáží, že štěně je nebo není jejich potomkem.
Když mám rodiče, případně další předky bez PP, nelze pomocí DNA dokázat, že se tam přimíchalo nějaké jiné plemeno.
Čili DNA lze dokázat pouze zda konkrétní jedinci jsou předci, ale ne už jejich plemeno.

3.1.2016 19:48

tapina napsal(a):
"Spojím-li dva jedince téhož plemene s PP, jejichž potomci nebudou mít PP, pak můžu čistokrevnost těchto potomků doložit tak, že nechám udělat testy DNA. A musím předpokládat, že rodiče s PP jsou čistokrevní v tom smyslu, že se nikdy v minulosti jejich předci nestali předmětem podvodu, tedy že mezi jejich předky nebyl zamíchám genetický materiál jiného plemene."

To jste psala. Kdyžtak se teda vyjadřujte trochu přesně, abyste nebyla blbě chápána.

Ten předpoklad to děla docela lichým ne? Mícháte moc věcí dohromady. Kdybyste nenapsala ten předpoklad, docela by to dávalo smysl.

Ovšem už jen to, že je potřeba dokazovat čistokrevnost psů bez PP je docela nesmysl. Snad by bylo výhodnější otestovat nepřítomnost chorob resp. vloh pro ně, ne?
PP mu už asi zpětně nedají.
Nehledě na to, že rodiče, ač s PP, třeba nemuseli být chovní, právě pro ty vady, povahu atd.
No to už je ale mimo.

Páni, doporučuju, abyste si fakt přečetla moji korespondenci v této diskuzi i s příslušnými citacemi. Pak vám snad dojde, proč píšu to, co píšu.

3.1.2016 20:18
tapina

XXX.XXX.211.33

Páni, doporučuju, abyste si fakt přečetla moji korespondenci v této diskuzi i s příslušnými citacemi. Pak vám snad dojde, proč píšu to, co píšu.

Ale jo, v zásadě se vším souhlas, jenže... smajlík

Sam 90210

3.1.2016 21:48
Sam 90210

XXX.XXX.148.254

Člověk tu chvilku není a jak se hezky diskuze vyvine měla jsem tuhle diskuzi nazvat spíš čistokrevný fanatismus, trochu mi to připomíná Němce za 2. světové s jejich posedlostí čisté německé krve a běda aby tam byla kapka jiné něco málo k zamyšlení..

3.1.2016 21:56

Sam 90210 napsal(a):
Člověk tu chvilku není a jak se hezky diskuze vyvine měla jsem tuhle diskuzi nazvat spíš čistokrevný fanatismus, trochu mi to připomíná Němce za 2. světové s jejich posedlostí čisté německé krve a běda aby tam byla kapka jiné něco málo k zamyšlení..

Pokud by se přestalo dbát na rasovou čistotu v chovu psů, úplně by za několik (nevím kolik) let zanikla plemena a byli by tu různě velcí kříženci... To snad nechceme, ne?

Sam 90210

3.1.2016 22:16
Sam 90210

XXX.XXX.148.254

Netvrdím že by se mělo přestat dbát na čistotu v chovu, jen mi tahle debata ohledně zaručeně čistokrevných psů přijde krapet na hlavu. Jak myslíte že vznikla plemena psů ? Přece křížením.
Nebo když uvidíte pudla odpovídajícího standardu na sídlišti, poznáte na první pohled, že je čistokrevný, tedy s PP ? ne, musíte se zeptat, ale přesto poznáte na první pohled že jde o pudla. Myslíte že nějakou babičku bude zajímat že pra pra ra pra děda její pudlice byl husky, když má doma psa co vypadá jako plemeno, které chtěla ?

3.1.2016 22:17

Sam 90210 napsal(a):

Kdyby se tohle neřešilo, tak jednotlivá plemena zaniknou. A spousta lidí, co chce plemeno bez PP, to logicky řeší taky, ačkoliv se naváží do chovatelů. To, že pak mají cosi, co v lepším případě neodpovídá exteriérem, v horším povahou, je jejich blbost a dobře jim tak. Na druhou stranu množky hodně často shánějí (mnohdy se psi i kradou) PP jedince, na kterých chtějí cíleně produkovat štěňata pro takové zájemce. Je to pokrytectví.

3.1.2016 22:47
aj

XXX.XXX.50.88

O Sam: jen málo plemen vzniklo křížením. Většina vznikla eliminací nevhodných jedinců ( bez požadovaných vlastností či vzhledu ) z chovu.

3.1.2016 23:19
awake

XXX.XXX.115.136

"nelituji ani jedné koruny, protože já vím za co jsem je dala." V předešlém příspěvku jste psala "podle mého názoru je v ní kus krysaříka, " Tak víte nebo nevíte co jste koupila za 4000 kč?

"myslím že nikdo nepotřebuje mít doma dejme tomu víc než tři psi k vlastní potěše" Představte si že jsem nedávno měla psů 5. Loni nám dva velcí zemřeli (každé jiné plemeno). Pes byl bez PP a fena s PP, uchovněná, vyšetřená a dokonce import. Ani jeden štěňata neměl. Mám ještě velkého psa, také import, uchovněný a také nekryl a krýt nebude (je mu 6 let). Dále mám dvě malé feny (matka s dcerou). Starší měla jeden vrh, mladší žádný. Se starší dělám Agility a mladší to čeká také. Jenže není takový akčňák jako matka a mojí dceru začínají psi také bavit a tak již přemýšlím nad dalším malým psem. Do toho "potřebuji" ještě hlídače a tak plánuji i jednoho velkého psa. A jsme zase na počtu minimálně 5ti psů. Kdyby bylo nařízení co navrhujete, musela bych se nějakého psa co mám doma zbavit abych si mohla pořídit to co "potřebuji" (na práci, na hlídání). Ale vlastně máte pravdu, já ty psy nepotřebuji. Mohu ležet doma a nic nedělat, a barák si můžu zamknout .

4.1.2016 06:44
samain

XXX.XXX.34.246

aggitta napsal(a):
Když jsme u těch koní, tak tam se může stát, že spojíte:
hřebce, který má PP jako anglický plnokrevník - A1/1, ale byl uchovněn pro plemennou knihu českého teplokrevníka - ČT - (žádoucí přilití plnokrevné krve)
a klisnu také s PP anglického plokrevníka, která neběhala na dráze, ale sportovala a je uchovněna v plemenné knize ČT jako ten hřebec.
A potomek těchto dvou plnokrevníků n e b u d e mít papíry anglického plnokrevníka, ale ČT!
Přitom dle pojmu "čistokrevnosti" budou čistokrevnými anglickými plnokrevníky!
V čem je vtip? Nesplnili požadavky plemenné knihy A 1/1, ale "pouze" požadavky plemenné knihy ČT a proto potomek těchto 2 koní uchovněných v plemenné knize ČT bude českým teplokrevníkem. A basta.

Ano. Prostě nárok na pojmenování "čistokrevný" má jenom ten jedinec, jehož rodiče splňují všechny náležitosti.
Jsou i výjímky u čistokrevného chovu psů, kdy je plemeno osvěžováno dejme tomu exportem ze země původu, který nemá kompletní 4 generační rodokmen. Ti pak mají v rodokmenu "registr" dokud nesplní podmínky pro plnohodnotný rodokmen ( 4 generace přadků)

Prostě jsou věci, které tu někteří nikdy nepochopí. JAko ta, jak už jsem zde psala, že !čistokrevný" je terminus technicus a jako takový je vyhrazen jen zvířatům splňujícím konkrétní administrativní podmínky.

P.S. třebas importované saluki mají mnohogenerační rodokmeny sahající 400 let dozadu a přesto nedostanou ony ani jejich potomci do 4 generace plnohodnotný rodokmen. Dostanou registr.
. Je to proto, že tyto doklady( u salik které jsou ze nečlenských zemí), FCI a následně ČMKU nepovažuje za dostatečně certifikované.
Chovatelé čistokrevných saluk s tím problém, na rozdíl od některých zde, nemají

4.1.2016 06:46
samain

XXX.XXX.34.246

Kdyby se tohle neřešilo, tak jednotlivá plemena zaniknou. A spousta lidí, co chce plemeno bez PP, to logicky řeší taky, ačkoliv se naváží do chovatelů. To, že pak mají cosi, co v lepším případě neodpovídá exteriérem, v horším povahou, je jejich blbost a dobře jim tak. Na druhou stranu množky hodně často shánějí (mnohdy se psi i kradou) PP jedince, na kterých chtějí cíleně produkovat štěňata pro takové zájemce. Je to pokrytectví.

Ano. Spousta keců o tom, jak PP jsou vlastně k ničemu, ale skoro ve všech inzerátech je první věta "Rodiče s PP".

4.1.2016 06:52
samain

XXX.XXX.34.246

Fiona.Praha napsal(a):
Proč dělal klub testy DNA? Asi je 16 štěňat na berňáka moc, ne?
Pokud to bylo třeba opakovaně nebo byla štěnda z předchozím vrhů tak odlišná, že někdo pojal podezření?

Každopádně, chudáci noví majitelé - mají "výstavně bezcenné" psy a nemyslím, že se někdy dočkají peněz zpět.

MAjitelé se mohou soudit a jelikož se prokazatelně stali obětí podvodu, měli by soud vyhrát.
Jelikož je štěně nezaměnitelně spárováno s certifikovaným PP, kde je uvedená plná adresa chovatele, nemůže tento svúj podvod zapřít.

4.1.2016 07:08
samain

XXX.XXX.34.246

Fiona.Praha napsal(a):

No tak jinak. JAk mi doložíte, že ta štěňata jsou čistokrevná?

Hypotetická situace. Spáříte dva skutečně čistokrevné psy doma v obýváku. NAtočíte to, nafotíte. Jenže dva dny před tím, vašem manželovi na procházce obskočil fenku jiný pes. Vůbec to nevíte. Budete mít štěňata po něm, nebo po obou.
Já si ausgrechnet koupím křížence a když pak budu reklamovat, že chci prachy zpět, tak vy můžete klíďo všechno popřít. Štěně nění nijak značené, nijak nedokážu že je od vás.
Dejeě tomu že zaplatíte DNA testy a ten kříženec bude překvápko i pro vás, protože se vám muž nesvěřil.

No a teď namítnete, že to se může stát i v čistokrevném chovu.
Může. Ale pak vás budu moci žalovat za podvod, protože jste mi prodala údajně čistokrevného psa, což je doložitelné rodokmenem, obsahujícím číslo čipu nebo tetování a vaši adresu a podpis jako chovatele.

4.1.2016 07:12
samain

XXX.XXX.34.246

No nic. Za sebe debatu končím. Já jsem zkrátka profesionálně postižená a tak nadále budu za doktora považovat jen toho absolventa LF, který má diplom a za čistokrevné jen to zvíře, které má čistokrevnost certifikovanou.

Což, vzhledem k tématu samosebou neznamená, že budu k jídlu vyžadovat králíky s rodokmenem.
Ale pokud půjde o psa, kočku nebo koně, tak když budu chtít "vořecha", tak si pořídím skutečného vořecha. A pokud budu chtít zvíře čistokrevné, budu trvat na certifikovaném rodokmenu.

4.1.2016 08:22

samain napsal(a):
No nic. Za sebe debatu končím. Já jsem zkrátka profesionálně postižená a tak nadále budu za doktora považovat jen toho absolventa LF, který má diplom a za čistokrevné jen to zvíře, které má čistokrevnost certifikovanou.

Což, vzhledem k tématu samosebou neznamená, že budu k jídlu vyžadovat králíky s rodokmenem.
Ale pokud půjde o psa, kočku nebo koně, tak když budu chtít "vořecha", tak si pořídím skutečného vořecha. A pokud budu chtít zvíře čistokrevné, budu trvat na certifikovaném rodokmenu.

Mám to stejně. Líbí se mi spousta kříženců ( v inzerátech i na živo ), ale když chci plemeno, tak ho mám s PP.
Nejvíc mě nadzvednou inzeráty : "po rodičích s PP", tam se vždycky ptám Proč ?
Uchovnění feny (psa) je určitě snažší (míň práce, starostí ) než březost feny, odchov vrhu. Ještě u plemene, kde jsou povinné zkoušky, ale u společenských plemen?
Nebo u loveckých. K čemu štěňata bez PP, byť po PP rodičích ?

4.1.2016 08:49
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Sam 90210 napsal(a):
Netvrdím že by se mělo přestat dbát na čistotu v chovu, jen mi tahle debata ohledně zaručeně čistokrevných psů přijde krapet na hlavu. Jak myslíte že vznikla plemena psů ? Přece křížením.
Nebo když uvidíte pudla odpovídajícího standardu na sídlišti, poznáte na první pohled, že je čistokrevný, tedy s PP ? ne, musíte se zeptat, ale přesto poznáte na první pohled že jde o pudla. Myslíte že nějakou babičku bude zajímat že pra pra ra pra děda její pudlice byl husky, když má doma psa co vypadá jako plemeno, které chtěla ?

...a babička řekne "Ale to je přece bedmintonteriér!". :D

(Ne, fakt, byla jsem svědkem podobné situace - "Jéé, to je hezký pudlík." :).

4.1.2016 09:28
balisek

XXX.XXX.109.177

"když uvidíte pudla odpovídajícího standardu na sídlišti, poznáte na první pohled, že je čistokrevný, tedy s PP ? ne, musíte se zeptat, ale přesto poznáte na první pohled že jde o pudla."

Když na sídlišti vidím pudla (jorka, westa, JRT atd.) odpovídajícího standardu, s min.90% pravděpodobností se jedná o jedince s PP. Bezpapíráci zpravidla neodpovídají rámcem, velikostí, tvarem hlavy, kvalitou srsti atd. Vše je navíc "vylepšeno" podivnou střihovou úpravou z místního psího salónu, kde to umí akorát se strojkem.

Právě na malých společenských plemenech je krásně vidět, co se stane, když se při plemenitbě přestane důsledně dbát na standard a jak rychle plemeno degraduje.

4.1.2016 20:39
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

samain napsal(a):
MAjitelé se mohou soudit a jelikož se prokazatelně stali obětí podvodu, měli by soud vyhrát.
Jelikož je štěně nezaměnitelně spárováno s certifikovaným PP, kde je uvedená plná adresa chovatele, nemůže tento svúj podvod zapřít.

Že se mohou majitelé soudit, to je jasné, možná i vyhrají. Ale prachy těžko zpět dostanou a mají "výstavně bezcenného" psa.

Ptala jsem se, proč dělal klub testy DNA?
Jestli náhodou někdo neví.

4.1.2016 20:49
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

samain napsal(a):

Hypotetická situace. Spáříte dva skutečně čistokrevné psy doma v obýváku. NAtočíte to, nafotíte. Jenže dva dny před tím, vašem manželovi na procházce obskočil fenku jiný pes. Vůbec to nevíte. Budete mít štěňata po něm, nebo po obou.
Já si ausgrechnet koupím křížence a když pak budu reklamovat, že chci prachy zpět, tak vy můžete klíďo všechno popřít. Štěně nění nijak značené, nijak nedokážu že je od vás.
Dejeě tomu že zaplatíte DNA testy a ten kříženec bude překvápko i pro vás, protože se vám muž nesvěřil.

Může. Ale pak vás budu moci žalovat za podvod, protože jste mi prodala údajně čistokrevného psa, což je doložitelné rodokmenem, obsahujícím číslo čipu nebo tetování a vaši adresu a podpis jako chovatele.

Takže znova - fakt je to jak u blbých.

Odpovídala jsem na otázku - zda mohou být čistokrevná štěňata bez PP. Mohou.
K tomu jsem přihodila příklad o obývákových štěňatech dvou nebo jednoho neuchovněného psa s PP, aby bylo tazatelce jasné, jak by se to tak asi mohlo stát.
Další odpověď byla (bohužel ne moje) - každý pes s PP musí čistokrevný, ale každý čistokrevný pes nemusí mít PP.

Také jsem v té odpovědi na dotaz psala, že bych to cizímu člověku nevěřila.

Je to jasné?
.
Opravdu to tu zavání PP fanatismem, kde zůstal zdravý rozum?

4.1.2016 20:53
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

samain napsal(a):

Očividně jste nepochopila nic.

Obýváková štěňata na neuchovněných rodičích s PP nemají PP, tak jsou to vořeši.

Ale ta štěnda čistokrevných berňáků, co sice mají PP, ale ani jeden rodič není rodičem - to je panečku, materiál. Na takové štěně byste měla certifikovaný rodokmen - no a co, že je falešný?

Myslím, že od Vás by se mohli v Kocourkově učit

Neregistrovaný uživatel

5.1.2016 01:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25

Každý pes s PP nemusí být čistokrevný. Jsou to sice výjimky, ale existují. Někde jsem to už psala - profi výcviková škola, kde jsem tehdy pracovala občas kupovala právě taková štěnda. Jednoduše chovatel choval více plemen a občas došlo k "nehodě". Pes se podhrabal, nebo přelezl a překryl již nakrytou fenu. Stalo se potom, že ve vrhu byla štěnda po obou rodičích. U některých plemen jako třeba když to byl zlaťák s labroušem to nebylo u malých štěňat poznat a průkaz původu dostala všechna. Teprve časem se dalo poznat, že to jsou kříženci. Nejraději vzpomínám na úžasnou fenu křížence labradora a cheasepeaka. Byla z velmi úspěšné CHS. Paní chovatelka měla podezření a tak jí raději prodala na výcvik, aby se jí nestalo, že to někdo předvede na výstavě. Postupně se fence zvlnila srst a byla to krásná černá cheasepíčka. Naprosto zdravá a pracovně výborná. Byl to povedený kříženec s průkazem původu FCI. Tohle se prostě občas může stát. I chovatelé jsou jenom lidi a občas něco neuhlídat je lidské.

5.1.2016 07:45
aj

XXX.XXX.50.88

To Flip: Jenže v tom případě byl PP vydán omylem, nebyl to platný PP, ve smyslu, že neuváděl skutečné předky štěňat.

Sam 90210

5.1.2016 09:08
Sam 90210

XXX.XXX.148.254

Takže čistě teoreticky, kdyby třeba papírovou čivavičku ( nebo prostě plemeno u kterého nejsou povinné DNA testy ) nevědomky nakryl "něcojakočivava" sousedky, bez přistižení chovatelů, v chovatelské stanici by si pak mysleli že se narodili štěňata po papírové matce i otci a o tom záletu se sousedem by se nikdo nikdy nedozvěděl, štěňata by pak byla křížená, ale naštěstí podobná na matku (PP matka, otec xčivava). Dostala by "omylem" všechna PP, ale vlastně by šlo o vořechy, to je možné ne ?

5.1.2016 09:13
aj

XXX.XXX.50.88

To Sam: Jsou věci mezi nebem a zemí, možné je všechno.
V dobré chovce by se to nestalo, chovatel si hárající feny hlídá, zvlášť v top období, když jsou svolné ke krytí.
A to už nemluvím o nepříjemnostech, které by ho čekali, kdyby si nějaký podezíravý majitel štěňete nechal udělat DNA testy.

5.1.2016 15:51
aggitta

XXX.XXX.249.59

aj napsal(a):
To Sam: Jsou věci mezi nebem a zemí, možné je všechno.
V dobré chovce by se to nestalo, chovatel si hárající feny hlídá, zvlášť v top období, když jsou svolné ke krytí.
A to už nemluvím o nepříjemnostech, které by ho čekali, kdyby si nějaký podezíravý majitel štěňete nechal udělat DNA testy.

Souhlasím. Stát se může leccos, psy chovají "jen" lidi, ne stroje, ale určitě se nestane, že fenu čivavy nakryje v téže říji kromě krycího psa ještě "jakočivava" od sousedů. Spíše se stane "nehoda" přímo u chovatele, má-li více psů, třebas i více plemen, pak nelze teoreticky vyloučit špatně zavřené dveře, nepozornost dětí, které nevěděli, že fenka musí být oddělená od ostatních a pod.
Ale nemyslím si, že je to pravidlo nebo častý případ.
Jednak hodně chovatelů má jen fenu a tu nakryje v plodných dnech a jinak pečlivě hlídá, a další velká skupina chovatelů má 1 krycího psa. Matka je jistá vždy a otec se tedy vyskytuje v CHS jediný.
Třetí skupina chovatelů, kteří tedy mají více krycích psů, se většinou do takového chovu s více psy pustí jen když mají vytvořené zázemí pro takový chov, tedy určitý psinec (= kotce pro bezpečné uzavření hárající feny, nebo naopak oddělují druhé pohlaví), a nechovají jen tak, že celá smečka bydlí pohromadě v obýváku.

5.1.2016 16:58
aj

XXX.XXX.50.88

To aggitka: brala jsem do úvahy zadání dotazu " Takže čistě teoreticky "- čili fakt teoreticky.
Osobně si myslím, že podobné záležitosti, pokud se stanou, tak jen jako nechtěné náhody. Záměrně by to nedávalo smysl, jelikož krytí se hlásí, takže by do toho podvodu musel být zainteresován i majitel fiktivního krycího psa. Což by už byla veliká divočina.

5.1.2016 21:42
bilusik

XXX.XXX.168.4

balisek napsal(a):
"když uvidíte pudla odpovídajícího standardu na sídlišti, poznáte na první pohled, že je čistokrevný, tedy s PP ? ne, musíte se zeptat, ale přesto poznáte na první pohled že jde o pudla."

Když na sídlišti vidím pudla (jorka, westa, JRT atd.) odpovídajícího standardu, s min.90% pravděpodobností se jedná o jedince s PP. Bezpapíráci zpravidla neodpovídají rámcem, velikostí, tvarem hlavy, kvalitou srsti atd. Vše je navíc "vylepšeno" podivnou střihovou úpravou z místního psího salónu, kde to umí akorát se strojkem.

Právě na malých společenských plemenech je krásně vidět, co se stane, když se při plemenitbě přestane důsledně dbát na standard a jak rychle plemeno degraduje.

5.1.2016 21:43
bilusik

XXX.XXX.168.4

samain napsal(a):

5.1.2016 21:43
bilusik

XXX.XXX.168.4

samain napsal(a):

8.1.2016 13:17
Ebra

XXX.XXX.191.130

Odpověď zadavateli :To není fanatismus. Prodejce obojků u psa / feny konkrétního plemene s PP dokáže s přesností +- 3 cem vědět obvod krku psa i zda je ten typ obojku pro toho psa vhodný. Když má někdo bezpapíráka tak jeho pes se plemenu podobat může ale taky jen hodně vzdáleně, je to prstě bezpapírák. Znám i frajera, který by svůj výrobek neprodal někomu kdo má bezpapíráka a vím i proč, nebudete to asi chápat jenom vy - zadavatel, když umíte namontovat do jednoho zadání chov masných králíků a krmných potkanů ( chybí už jen prasata a žirafy) s tématikou kYnologie a chovu ušlechtilých psů. Osvěta je a bude a když s vám to nelíbí tak to nečtěte. Pokud máte bezpapíráka dobře vám tak a neotravujte. Kdo nemá na psa s PP tak nemá prachy asi když si potřebuje koupit levné nekvalitní štěně, takže se pak nemůže divit že ho jaksi nevezmou " do klubu" a setká se ještě v životě mnoho krát s různými reakcemi, přesně proto že jeho vořech je bezpapírák...no a jako co ? Každý kdo věnuje svůj čas na osvětu zaslouží poděkování. Pokud se to komu zdá hysterické ať to nečte, stejně to pro něj není určeno protože už si bezpapíráka koupil, koupil levně, koupil špatně a prostě nemůže se nikdy divit že se jeho pes nemůže rovnat se psy s PP, nemůže protože nemá PP a o tom to celé je. Setkáte - li se s pohrdáním držte pec, je to oprávněné a stane se vám to ještě mnohokrát. Bezpapíráci jsou psi s nulovou hodnotou, chovatel je jenom ten kdo chová štěňata s PP, kdo produkuje štěňata bez PP není chovatel jenom si na něj hraje. Rád by možná byl jenže NENÍ, chápu že každý má rád svého psa a tak má tendenci ho bránit pokud psovi někdo něco vytýká...ale že bezpapírák je vořech s tím se smiřte. A že pokud třeba v konkrétním jednom případě který znám osobně vám umělecký výrobce ručně tepaných obojků položí dotaz jestli váš pes má PP a vy odpovíte že ne může se vám i stát že položí telefon, jmenuje se to pohrdání, takový člověk nemá zájem aby jeho umělecké dílo nosil na krku vořech a pokud to může ovlivnit tak to nedopustí a nic vám neprodá. On totiž nemusí. A já plně chápu proč. S některými jevy se budete muset smířit. Vypisování po diskusích nic nezmění.

Sam 90210

8.1.2016 14:02
Sam 90210

XXX.XXX.148.254

Ebra napsal(a):
Odpověď zadavateli :To není fanatismus. Prodejce obojků u psa / feny konkrétního plemene s PP dokáže s přesností +- 3 cem vědět obvod krku psa i zda je ten typ obojku pro toho psa vhodný. Když má někdo bezpapíráka tak jeho pes se plemenu podobat může ale taky jen hodně vzdáleně, je to prstě bezpapírák. Znám i frajera, který by svůj výrobek neprodal někomu kdo má bezpapíráka a vím i proč, nebudete to asi chápat jenom vy - zadavatel, když umíte namontovat do jednoho zadání chov masných králíků a krmných potkanů ( chybí už jen prasata a žirafy) s tématikou kYnologie a chovu ušlechtilých psů. Osvěta je a bude a když s vám to nelíbí tak to nečtěte. Pokud máte bezpapíráka dobře vám tak a neotravujte. Kdo nemá na psa s PP tak nemá prachy asi když si potřebuje koupit levné nekvalitní štěně, takže se pak nemůže divit že ho jaksi nevezmou " do klubu" a setká se ještě v životě mnoho krát s různými reakcemi, přesně proto že jeho vořech je bezpapírák...no a jako co ? Každý kdo věnuje svůj čas na osvětu zaslouží poděkování. Pokud se to komu zdá hysterické ať to nečte, stejně to pro něj není určeno protože už si bezpapíráka koupil, koupil levně, koupil špatně a prostě nemůže se nikdy divit že se jeho pes nemůže rovnat se psy s PP, nemůže protože nemá PP a o tom to celé je. Setkáte - li se s pohrdáním držte pec, je to oprávněné a stane se vám to ještě mnohokrát. Bezpapíráci jsou psi s nulovou hodnotou, chovatel je jenom ten kdo chová štěňata s PP, kdo produkuje štěňata bez PP není chovatel jenom si na něj hraje. Rád by možná byl jenže NENÍ, chápu že každý má rád svého psa a tak má tendenci ho bránit pokud psovi někdo něco vytýká...ale že bezpapírák je vořech s tím se smiřte. A že pokud třeba v konkrétním jednom případě který znám osobně vám umělecký výrobce ručně tepaných obojků položí dotaz jestli váš pes má PP a vy odpovíte že ne může se vám i stát že položí telefon, jmenuje se to pohrdání, takový člověk nemá zájem aby jeho umělecké dílo nosil na krku vořech a pokud to může ovlivnit tak to nedopustí a nic vám neprodá. On totiž nemusí. A já plně chápu proč. S některými jevy se budete muset smířit. Vypisování po diskusích nic nezmění.

A jak to souvisí s obojkem ? jestli je lepší stahovák nebo klasický... pro vořecha rovnou řetěz, ten nemá právo nosit obojky

jolyha

8.1.2016 14:05
jolyha

XXX.XXX.229.101

Ebra napsal(a):

Jsem sice zastánce chou s PP, ale z Vás je mi, vážený, na vyvrhnutí nejen dnešního oběda.

8.1.2016 14:25
aj

XXX.XXX.50.88

To Ebra: spousta prohlášení, žádný argument.

8.1.2016 15:51
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Ebra napsal(a):

Šmárjá, co je to za snůšku nesmyslů?

Vy jste si dnes zapomněl/a nebo nezapomněl/a vzít prášeček?
Nezdá se mi, že takový nesmysl napsal někdo svéprávný a příčetný.

P.S.
Pokud existuje člověk, který by mi neprodal cokoli, protože nemám psa s PP, jsem ráda, že by mi to neprodal, protože od takového člověk bych nic nechtěla ani zadarmo.

8.1.2016 20:55
sufle

XXX.XXX.176.84

Ebra napsal(a):

Uf, tak toto je PP fanatismus

Jinak většině lidí zde jde většinou opravdu o psy obecně (právě proto propagují PP chovy), ale tenhle příspěvek je tedy síla.

8.1.2016 21:39
Šarina

XXX.XXX.231.146

Anebo je to provokace?

Sam 90210

8.1.2016 22:14
Sam 90210

XXX.XXX.148.254

No doufám že se Ebra k diskuzi vrátí, její myšlení je velmi zajímavé.

8.1.2016 23:09
bilusik

XXX.XXX.168.4

...chovatel je jenom ten kdo chová štěňata s PP, kdo produkuje štěňata bez PP není chovatel... S tímto lze z příspěvku Ebry určitě souhlasit. Kdo mlátí bezpapíráky, tak opravdu není chovatel a nikdy nebude.

8.1.2016 23:13

Sam 90210 napsal(a):
No doufám že se Ebra k diskuzi vrátí, její myšlení je velmi zajímavé.

S úvodem musím souhlasit - obojky, oblečení apod. se vyrábí podle standardu plemene. Jako detailista jsem nebyla spokojená skoro se vším (i jemný rozdíl barvy nitě a materiálu mě dokáže rozhodit :D), tak jsem se naučila šít a obojky, postroje (po konzultaci s vet), oblečení, deky apod. tvořím doma, i pro přátele. Jednou se kolemjdoucí dáma rozsypala z bundy z vlněné skotské kostky s manšestrem a ukecávala mě, ať jí něco podobného ušiju. Jenže došlo na psa. Jork, standard, žádný neduživý "mini" od množitelů. PP? Ne, tak jsem trvala na zaměření, paní se urazila a už tak milá nebyla, konec. Pak jsem jakojorka viděla naživo a měl minimálně 8 kg, stejný jako kamarád malý knírač, který je na horní hranici standardu. Docela jsem si odfoukla, že z toho sešlo.
Nicméně proti bez PP psů nejsem, pouze proti jejich producentům. A zvlášť proti těm, co na svá štěňata kašlou a já a spousta dalších jakýmkoliv způsobem přebíráme jejich morální povinnosti k nim.

9.1.2016 06:56
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

S úvodem musím souhlasit - obojky, oblečení apod. se vyrábí podle standardu plemene. Jako detailista jsem nebyla spokojená skoro se vším (i jemný rozdíl barvy nitě a materiálu mě dokáže rozhodit :D), tak jsem se naučila šít a obojky, postroje (po konzultaci s vet), oblečení, deky apod. tvořím doma, i pro přátele. Jednou se kolemjdoucí dáma rozsypala z bundy z vlněné skotské kostky s manšestrem a ukecávala mě, ať jí něco podobného ušiju. Jenže došlo na psa. Jork, standard, žádný neduživý "mini" od množitelů. PP? Ne, tak jsem trvala na zaměření, paní se urazila a už tak milá nebyla, konec. Pak jsem jakojorka viděla naživo a měl minimálně 8 kg, stejný jako kamarád malý knírač, který je na horní hranici standardu. Docela jsem si odfoukla, že z toho sešlo.
Nicméně proti bez PP psů nejsem, pouze proti jejich producentům. A zvlášť proti těm, co na svá štěňata kašlou a já a spousta dalších jakýmkoliv způsobem přebíráme jejich morální povinnosti k nim.

Takže psi s PP jsou jak přes kopírák?
Tak tomu nevěříte ani sama, že ne?

9.1.2016 08:37

Fiona.Praha napsal(a):

Nejsou, měla jsem matku se synem ( s PP ). Matka byla na dolní hranici, syn možná cm přes horní. Zajímavý byl častý postřeh malých dětí, které jsme potkávali : Hele stejný psi, ale malý a velký smajlík

9.1.2016 09:08
samain

XXX.XXX.156.104

Fiona.Praha napsal(a):
Očividně jste nepochopila nic.

Obýváková štěňata na neuchovněných rodičích s PP nemají PP, tak jsou to vořeši.

Ale ta štěnda čistokrevných berňáků, co sice mají PP, ale ani jeden rodič není rodičem - to je panečku, materiál. Na takové štěně byste měla certifikovaný rodokmen - no a co, že je falešný?

Myslím, že od Vás by se mohli v Kocourkově učit

Myslím že v tomto případě jste nechápavá vy. Ale jak jsem řekla. Debatu končím. Už jsem k tomu napsala vše, zcela polopaticky, pokud někdo nemá dostatek neurálních synapsí aby pochopil, s tím já opravdu nic nenadělám.

9.1.2016 09:19

Fiona.Praha napsal(a):

Ježíš, to netvrdím. Ale u menších plemen si vystačíte s rozlišením fena/pes, s délkou zad a nastavitelností v řádech cm. Navíc poměry mezi zády, hrudníkem, krkem apod. se většinou neliší, což u rádoby čistokrevných mnohdy neplatí. Podívejte se třeba na čivavy, kolik jich vypadá jako jezevčík a bundy mají pomalu do půlky zad. O JRT ani nemluvím.

to Orionka: když jsme s nej ségrou, tak můj pes je běžně maminka a ona jeho malé štěnátko. Oba taky na opačných stranách hranice.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2016 09:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Já s Ebrou v mnohém souhlasím...
Makám ve zveráči a mám vždy obrovskou radost, když mi do krámu nakráčí dáma s pseudo Jorkem, který má 7 kg, s pseudo čivavou, která velikostí připomíná Německého špice, pseudo bišon/maltézák/jezevčík atd...
To je pak vždy údivu, že obleček mu prostě nesedí a že budou muset něco ušít...
A o 7 kg hovadu tvrdit, jak je to Jork, akorát ten větší, to mě opravdu vytáčí...

Další věc... obojky... Labrador, který má kolem krku 70 cm, i na mě bylo moc... když vezmu, že můj berňák má 65cm, šarplaninec rovněž tak... Klasický labrouš má kol krku max.50cm...

Všichni tihle rádoby plemena pro mě vždy budou vořeši, a je jen na majiteli daného psa, jak se s tím naučí žít... V prvé řadě, dobře mu tak! Pak se mi líbí, jak chodí brečet na diskuze, že jeho vořech je žlutej místo bílej, že jeho vořecha mu předali na benzínce atd...

ps: samozřejmě je řeč o lidech, kteří si úmyslně koupí psa bez PP od rádobychovatele...

9.1.2016 11:47
aggitta

XXX.XXX.249.59

Psala jsem že mám 2 nepapírové "fily", tzv. čistokrevné bez PP, fakticky vořechy v tvaru a velikosti daného plemene. Samozřejmě když kupuji obojek, řeknu prodavačce, že chci obojek na filu, tím se vyhneme nabídce všech trapně malých i středně velkých, též malých a hned mi nabídne ty největší obojky. Ale jinak je jejich jakoby plemenná příslušnost nedůležitá. Stejně tak jsem si mohla vzít dospělého vořecha z útulku.
Takže při nákupu některých potřeb může určení, jakému plemeni velikostně odpovídá, může pomoci.
U oblečků nemusí obleček přesně sedět ani na všechny jedince s PP daného plemene. U těch obojků záleží na kondici zvířat - "vykrmený" bude mít obvod krku vždy větší smajlík

9.1.2016 12:01
aj

XXX.XXX.50.88

Oblečky jsou možná speciální záležitost, ale u obojku není nic snadnějšího, než změřit obvod krku. Takže pokud někdo řekne, že dělá obojky jen pro PP psy, tak si pomyslím něco o sníženém IQ.
Já myslím, že se zde nemusíme neustále přesvědčovat o škodlivosti množení psů bez PP, o plných útulcích a pod.
Mně trochu vadí despekt a pohrdání majiteli bezpapíráků, které cítím z některých příspěvků.
( a to prosím, sama mám PP psi) Ne každý si koupil bez PP psa veden snahou ušetřit a převzal si ho někde na benzínce.

9.1.2016 12:08
Arni

XXX.XXX.111.238

Má zkušenost je že si psa beru sebou, vyzkouším a koupím, pokud nám to vyhovuje. Třeba vesta dle rozměrů dle návodu neseděla ani omylem a kšíry nekoupíte bez vyzkoušení, jen tak když řeknu že na foxteriera s PP. Prodavačky stejně většinou neví ani jak vypadá. To jim nemám za zlé, plemen je spousta. Takže jedině se psem.

9.1.2016 12:20
Arni

XXX.XXX.111.238

aj napsal(a):
Oblečky jsou možná speciální záležitost, ale u obojku není nic snadnějšího, než změřit obvod krku. Takže pokud někdo řekne, že dělá obojky jen pro PP psy, tak si pomyslím něco o sníženém IQ.
Já myslím, že se zde nemusíme neustále přesvědčovat o škodlivosti množení psů bez PP, o plných útulcích a pod.
Mně trochu vadí despekt a pohrdání majiteli bezpapíráků, které cítím z některých příspěvků.
( a to prosím, sama mám PP psi) Ne každý si koupil bez PP psa veden snahou ušetřit a převzal si ho někde na benzínce.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2016 12:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Ne každý si koupil bez PP psa veden snahou ušetřit a převzal si ho někde na benzínce.

A co člověka tedy vede k pořízení si psa bez PP ? Když né snaha ušetřit...
Jaký je tedy jiný racionální důvod koupě psa bez PP ?

9.1.2016 12:44

Ne každý si koupil bez PP psa veden snahou ušetřit a převzal si ho někde na benzínce.

Taky bych to ráda věděla...

9.1.2016 12:48
Arni

XXX.XXX.111.238

Když to vezmu obecně tak lidé třeba nemají na koupi psa s PP tolik peněz. Proto volí koupi psa bez PP. To je asi hlavní faktor.

9.1.2016 12:52
aj

XXX.XXX.50.88

Taky bych to ráda věděla...

Tak mohl ho třeba adoptovat z útulku.
Já myslím, že nejpodstatnější je, jak se o své zvíře majitel stará.

9.1.2016 13:01
Arni

XXX.XXX.111.238

aj napsal(a):

Taky třeba. Náš první pes byl nalezenec, ale nechápal bych kdyby mně někdo soudil za to že mám psa bez PP.

Sam 90210

9.1.2016 13:13
Sam 90210

XXX.XXX.148.254

A proč zrovna koupě ? Nezapomínáte na útulkáče a psy z ulice, nebo které někdo daruje ? Ti jsou převážně bez PP a když si je někdo vezme to si nemůže koupit obojek od "umělce" který jak bylo výše zmíněno dělá obojky jen pro papíráky a ostatními pohrdá. Myslím že když někdo takového psa zachrání, zaslouží si spíš uznání, mnohdy je třeba do takového psa investovat mnohem více financí a úsilí, než si prostě koupit štěně a pak by se měl člověk za svého vypiplaného psa hanbit jen proto že je to vořech ? O co jsou míň než kdejaký papírák ?V mém prvním příspěvku jsem se nevyjádřila jasně, hned v první větě je že nepodporuji psy bez PP, ale má tam být že nepodporuji bezhlavé množení ( chtěla jsem to pak přepsat ale příspěvek nejde upravit ). V ČR žije odhadem na 2 miliony psů, podle mě je číslo ale mnohem větší, proto psy považuji ( bez urážky ke komukoliv) za přemnožený druh bez žádné spotřeby, tak proč je dál rozmnožovat. Sama mám doma křížence všeho druhu a nehanbím se za něj, je to kříženec no a co, pes jako každý jiný, mohu v něm vidět kousek každého plemene co mne jen napadne, každý obdivuje jak je to krásný pes.Přítel jej našel před 6ti lety zmrzlého a sraženého v příkopě. Je to ten nejlepší hlídač a pastevec jakého jsem kdy měla, a ano jednou bych po něm chtěla potomka, ale zdravý rozum mi to nedovolí, proč zbytečně množit když je všude psů hafo.

9.1.2016 13:36

Dobře, tak jinak, abychom eliminovali to, že se někdo ujme psa zaběhlého nebo z útulku.
To je něco jiného. Můj první pes byl taky nalezenec, kříženec.

Takže otázka zní - proč si lidi koupí psa bez PP?
Proto, že nemají dost peněz, zněla odpověď Arniho. Ale budou mít takoví lidé dost peněz na kvalitní krmení a potřebnou veterinární péči? Stačí jeden úraz, a náklady na léčbu se šplhají do desetitisíců...

9.1.2016 13:46
Arni

XXX.XXX.111.238

Dobře, tak jinak, abychom eliminovali to, že se někdo ujme psa zaběhlého nebo z útulku.

Proto, že nemají dost peněz, zněla odpověď Arniho. Ale budou mít takoví lidé dost peněz na kvalitní krmení a potřebnou veterinární péči? Stačí jeden úraz, a náklady na léčbu se šplhají do desetitisíců...

Máte pravdu že tohle si lidi neuvědomují, a to platí když si berou psy z ůtulků, tak i když si kupujete psa z chs. Nikde není napsáno že pes s PP si nemůže přijít k ůrazu, nebo onemocnět. Ale lidé si opravdu neuvědomují co dnes stojí vet. péče.

9.1.2016 13:53

Tak nevím měla jsem pesany s PP i bez i křížence, ale určitě ne ve snaze ušetřit (mám vždy velké psy a pořizovací cena psa v porovnání s náklady na krmení, veta, pipety proti klíšťatům atd...je zanedbatelná (tedy beru cenu do dvaceti tisíc)
Chci jen říct, že je pro mě důležité z jakého prostředí štěně beru (bez PP a křížence jsem měla vždy od dobrých známých a znala jsem oba rodiče štěněte (jednou fena NO bez PP...její matka z výborného pracovního chovu - neuchovněna - přerostlá, výborná povaha, zdravá, zkoušky z výkonu...otec patřící těm samým majitelům - chovný pes...prostě fenu neuhlídali, nevidím důvod proč si takové štěně nevzít, nyní 2 kříženci BSPxbernardýn oba rodiče chovní, zdraví, oba patřící mé kamarádce...také fenu neuhlídala...také nevidím důvod, proč si od ní štěně nevzít.

Toto píšu jen pro ty, co nechápou, jak si někdo může vzít štěně bez PP a chci říct, že jsem také proti nesmyslného množení psů.

Sam 90210

9.1.2016 13:56
Sam 90210

XXX.XXX.148.254

Myslím že takhle dopředu přemýšlí jen zlomek lidí. Prvotní myšlenka je "já chci psa", tak vyberu v mé cenové hranici "dobře za psa dám maximálně 5000, za 15 000 si rači koupim auto" a doufají že se nenaskytne problém, někdo má třeba psa 15 let bez žádného nákladnějšího problému, to pak ušetří. Když si ale třeba někdo pořídí psa s PP, neznamená to hned že bude za x let mít finance na nákladný zákrok, životní situace se může u kohokoliv kdykoliv změnit a pak bude přežívat z životního minima ač má psa s PP, výstavně úspěšného za několik desítek tisíc.Tak samo když někdo koupi levně psa bez PP aby ušetřil a za pár let mu náklady za operaci nebudou dělat problém, je to stejné.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2016 14:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Arni napsal(a):
Když to vezmu obecně tak lidé třeba nemají na koupi psa s PP tolik peněz. Proto volí koupi psa bez PP. To je asi hlavní faktor.

To už je dneska taky vcelku dobrá výmluva, plno chovatelů ti daj psa s PP na splátky nebo pokud s ním nemáš jiné ambice, prodaj ti štěně, které nebude vhodné na výstavy a chov, toto štěně s PP se pak prodává i za nižší cenu než pes bez PP...

9.1.2016 14:03
aj

XXX.XXX.50.88

Tak jsem si přečetla svůj příspěvek a uvědomila jsem si, že v poslední větě může dojít k nedorozumění. Takže správné znění by mělo znít:
Ne každý ( kdo má psa bez PP), si (ho) koupil veden snahou ušetřit a převzal si ho někde na benzínce.
Doufám, že teď je to přesné a jasné.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2016 14:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

aj napsal(a):

Jak jsem psala...
"ps: samozřejmě je řeč o lidech, kteří si úmyslně koupí psa bez PP od rádobychovatele..."

Adopce psa z útulku je věc jiná...

Jde mi o koupi bez PP psů od množitele... o útulkáčích není řeč...

Sam 90210

9.1.2016 14:09
Sam 90210

XXX.XXX.148.254

Tak ono v inzerátech u psů PP většinou není uvedená cena, laici mají prostě v hlavě zavedeno že psi s PP jsou drazí, kdyby bylo štěně bez PP za 5t. a hned nad ním s PP a uvedenou cenou třeba za 6t. kupujíci by rovnou sáhl po tom s PP.

9.1.2016 14:11
aj

XXX.XXX.50.88

To už je dneska taky vcelku dobrá výmluva, plno chovatelů ti daj psa s PP na splátky nebo pokud s ním nemáš jiné ambice, prodaj ti štěně, které nebude vhodné na výstavy a chov, toto štěně s PP se pak prodává i za nižší cenu než pes bez PP...

Jasně, v tomto máte pravdu. Spousta lidí si koupí bezpapíráka třeba z blbosti ( nejčastěji slyším argumenty typu: stejně nechci chodit na výstavy) a později uznají svoji chybu. O psa se však starají příkladně. Mám nimi proto pohrdat ?

9.1.2016 14:23
hunter

XXX.XXX.22.6

Sam 90210 napsal(a):
Tak ono v inzerátech u psů PP většinou není uvedená cena, laici mají prostě v hlavě zavedeno že psi s PP jsou drazí, kdyby bylo štěně bez PP za 5t. a hned nad ním s PP a uvedenou cenou třeba za 6t. kupujíci by rovnou sáhl po tom s PP.

Z části to tím je. Cena by se měla vždy uvádět, já mám psy s pp a vždy jsem měl, ale nebaví mě se shánět po ceně. Navíc někteří chovatelé se cítí "dotčení", když se člověk zeptá na cenu, to se mi stalo několikrát.
Další je i neinformovanost laiků. Velká část lidí stále neví, co je PP, pro ně je to jen kus papíru, který je opravňuje chodit na výstavy, což spousta lidí nechce, tak nač si "připlácet" ?
Kdyby se k tomu začalo přistupovat stejně jako ke "šmejdům" a brát inzeráty na dosaďtesiplemeno bez PP jako klamavou reklamu a postihovat to, také by to pár lidí odradilo od koupě/prodeje.
Když inzerát by zněl: Prodám štěňata kříženců podobné plemenu dosaďtesiplemeno, tak i laik by měl větší šanci se nespálit.

9.1.2016 14:35
Arni

XXX.XXX.111.238

Lidi si řeknou chci psa, nemám na papírového tak mně stačí bez PP. Věřte tak to je. Dál to neřeší.
Ale stane se že třeba dva neuchovnění jedinci s PP v dobré kondici a zdravotně v pořádku, mají jednou potomky, protože majitel feny chce aby měla jednou za život štěnata, tak vzniknou pejsci bez PP. Tak taky může k tomuto dojít že se prodávají tato štěnata. Mohou být kvalitní dle mého názoru.. A tady to dovedu pochopit když si někdo takové štěně někdo koupí, třeba jejich kamarádi.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2016 17:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Arni napsal(a):
Lidi si řeknou chci psa, nemám na papírového tak mně stačí bez PP. Věřte tak to je. Dál to neřeší.
Ale stane se že třeba dva neuchovnění jedinci s PP v dobré kondici a zdravotně v pořádku, mají jednou potomky, protože majitel feny chce aby měla jednou za život štěnata, tak vzniknou pejsci bez PP. Tak taky může k tomuto dojít že se prodávají tato štěnata. Mohou být kvalitní dle mého názoru.. A tady to dovedu pochopit když si někdo takové štěně někdo koupí, třeba jejich kamarádi.

Ach... tak znova...

Plno chovatelů ti daj psa s PP na splátky (tedy jim třeba budeš měsíčně splácet 2.tis., nemusíš najednou vypláznout 10.tis.) nebo pokud s ním nemáš jiné ambice, prodaj ti štěně, které nebude vhodné na výstavy a chov, toto štěně s PP se pak prodává i za nižší cenu než pes bez PP...
Např. Můj BSP s PP není vhodný do chovu, díky nedostatečnému zbarvení na čumáku a protože jsem nechtěla chodit po výstavách, psa jsem chtěla spíš jako kámoše, tak místo 15.tis jsem za něj dala 5.tis, a když se podíváš na bez PP berňáka tak cena vořecha, připomínajícího Berňáka je kol 6.tis...

9.1.2016 17:59
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

samain napsal(a):
Myslím že v tomto případě jste nechápavá vy. Ale jak jsem řekla. Debatu končím. Už jsem k tomu napsala vše, zcela polopaticky, pokud někdo nemá dostatek neurálních synapsí aby pochopil, s tím já opravdu nic nenadělám.

Geny se tím, že pes není uchovněný prostě neztratí. O tom ta odpověď na dotaz - zda mohou být čistokrevní psi bez PP, byla.
Pokud si opravdu myslíte, že čistokrevný pes je JEN ten, který má PP, je mi Vás upřímně líto.

9.1.2016 18:03
Arni

XXX.XXX.111.238

Ach... tak znova...

Plno chovatelů ti daj psa s PP na splátky (tedy jim třeba budeš měsíčně splácet 2.tis., nemusíš najednou vypláznout 10.tis.) nebo pokud s ním nemáš jiné ambice, prodaj ti štěně, které nebude vhodné na výstavy a chov, toto štěně s PP se pak prodává i za nižší cenu než pes bez PP...
Např. Můj BSP s PP není vhodný do chovu, díky nedostatečnému zbarvení na čumáku a protože jsem nechtěla chodit po výstavách, psa jsem chtěla spíš jako kámoše, tak místo 15.tis jsem za něj dala 5.tis, a když se podíváš na bez PP berňáka tak cena vořecha, připomínajícího Berňáka je kol 6.tis...

To by bylo nekonečné nehájím odchov psů bez PP. Kdo třeba nemá peníze a chce třeba foxe tak nedá 10 - 14 000 za psa s PP. podívá se na inzerci na fauně a vidí fox s PP cena dohodou, zavolá tam a řeknou mu 12 000.Chovatel splátky nenabídl. Tak na to nemám a jde dál vidí fox bez PP rodiče s PP.2500. Podívej na toho máme, tak ho koupí.
Já jen že to tak může být.. Víc už k tomu nemám co dodat.

9.1.2016 18:24
aj

XXX.XXX.50.88

V lidech dodnes, hlavně na vesnicích přetrvává názor, že pes s PP je zbytečný luxus, když s ním nechtějí chodit na výstavy. O nějakých množírnách nemají ani tušení, o tom že koupí bezpapíráka můžou podporovat množitelství neuvažují. Netvrdím Wulfíno, že nemáte pravdu, ale vidíte to pohledem člověka, který se o psi intenzívně zajímá. Vy by jste např. prohledávala inzeráty a hledala nestandardní štěně, věnovala tomu čas a úsilí. Jenže většinou majitelé psů takoví nejsou, chtějí psa hned a za co nejlepší cenu, přitom svého psa můžou milovat a dobře se o něho starat.
Arni popisuje život, vy to, jak by to mělo být.

9.1.2016 18:35
hunter

XXX.XXX.22.6

Pokud někdo nechce za psa utratit 10tis, tak neutratí ani 5x2tis. To už si může šetřit sám než si vybere chovku. Stejně jako vždy budou existovat piráti filmů nebo hudby, budou existovat lidi, kteří prostě odmítají dát za psa 10tis. Takové jedince nepřesvědčíte nikdy.
Jde o ty, kteří si kupuj prvního psa a nevyznají se. Já se nejvíc setkávám s lidmi, kteří chtěli plemeno jen jako kámoše a mají stále zafixováno, že pp slouží jen k výstavám. Často nemají páru ani o standardu, natož aby věděli, že štěně, které není vhodné do chovu se dá pořídit levněji...
Dlouho jsem nedržel v rukou žádnou psí encyklopedii, ale dříve se tam nepsalo snad nic o průkazech původu. Pokud si plemeno najdete na netu, také se nedozvíte, že to co čtete se vztahuje na ideální jedince s pp. Laik vidí rozdíl jen v těch výstavách.

9.1.2016 20:05
Heligonka

XXX.XXX.208.214

Reaguju na příspěvek zadavatele- To že dnes někdo označí za množitele někoho kdo má na zahradě králíkárnu už je opravdu směšný-podle dnešních rádoby chovatelů a hlavně slečinek které nemaj nic jinýho na práci než hlídat inzeráty smajlík je množitel i stará babička z vesnice které uteče ze zahrady Ťapka a vrátí se nakrytá...šup a z babičky je množka...

9.1.2016 20:06
sufle

XXX.XXX.176.84

hunter napsal(a):
Pokud někdo nechce za psa utratit 10tis, tak neutratí ani 5x2tis. To už si může šetřit sám než si vybere chovku. Stejně jako vždy budou existovat piráti filmů nebo hudby, budou existovat lidi, kteří prostě odmítají dát za psa 10tis. Takové jedince nepřesvědčíte nikdy.
Jde o ty, kteří si kupuj prvního psa a nevyznají se. Já se nejvíc setkávám s lidmi, kteří chtěli plemeno jen jako kámoše a mají stále zafixováno, že pp slouží jen k výstavám. Často nemají páru ani o standardu, natož aby věděli, že štěně, které není vhodné do chovu se dá pořídit levněji...
Dlouho jsem nedržel v rukou žádnou psí encyklopedii, ale dříve se tam nepsalo snad nic o průkazech původu. Pokud si plemeno najdete na netu, také se nedozvíte, že to co čtete se vztahuje na ideální jedince s pp. Laik vidí rozdíl jen v těch výstavách.

Přesně tak, mám v okolí lidi, kteří peníze opravdu neřeší a mají psy bez PP. A je to jak píše hunter. Neměli ponětí o množírnách a ani nejsou schopni posoudit, zda pes odpovídá nějakému standardu a je jim to fuk. Psy milují a ti psi se maji báječně. Takto to prostě má většina lidí s bezpapírákama co znám.

9.1.2016 20:26
Heligonka

XXX.XXX.208.214

anonymx napsal(a):

A můžu se zeptat-u štěněte s PP jste u krytí někdy byla? Já tedy ne...

9.1.2016 20:40
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Heligonka napsal(a):

9.1.2016 21:15

Heligonka napsal(a):

No pokud si vyberete ChS, která "je vidět" a evidentně nehodlá chov zabalit, tak tam máte opravdu velkou jistotu, že vám žádnou kukačku nepodstrčí. Pokud by při podezření vyšel genetický profil v neprospěch ChS, tak končí. Ostatně dá se předpokládat, že někdy v budoucnu bude GP v PP chovu běžnou záležitostí.

9.1.2016 21:24
Heligonka

XXX.XXX.208.214

No pokud si vyberete ChS, která "je vidět" a evidentně nehodlá chov zabalit, tak tam máte opravdu velkou jistotu, že vám žádnou kukačku nepodstrčí. Pokud by při podezření vyšel genetický profil v neprospěch ChS, tak končí. Ostatně dá se předpokládat, že někdy v budoucnu bude GP v PP chovu běžnou záležitostí.

Co znamená "je vidět?" Třeba si někdo chce koupit štěně s PP a tak chce samozřejmě vidět oba rodiče ale v CHs to tak většinou není protože táta štěňat tam prostě neni-Je v zahraničí..a já bych třeba tátu štěňat vidět chtěla už kvůli povaze atd..a rozhodně nepojedu třeba do Francie na taťku se podívat..

9.1.2016 21:36
Angie1

XXX.XXX.210.194

My kupovali štěně s PP a majitelé psa, ač z Německa, ho v den odběru přivezli ukázat.

9.1.2016 21:37
hunter

XXX.XXX.22.6

Heligonka napsal(a):
Co znamená "je vidět?" Třeba si někdo chce koupit štěně s PP a tak chce samozřejmě vidět oba rodiče ale v CHs to tak většinou není protože táta štěňat tam prostě neni-Je v zahraničí..a já bych třeba tátu štěňat vidět chtěla už kvůli povaze atd..a rozhodně nepojedu třeba do Francie na taťku se podívat..

Logicky si tedy vyberu chovku, která kryla tuzemským psem. Mám lovecké psy a u většiny jsem viděl oba rodiče při práci. Vy třeba do Francie nepojedete, ale jiný zájemce ano, to už je svobodná volba. Samotná možnost existuje.

9.1.2016 21:37

Heligonka napsal(a):

"Je vidět" znamená to, že to není začínající chovka, a že má výsledky, které jsou vidět.

9.1.2016 21:41

"Je vidět" znamená to, že to není začínající chovka, a že má výsledky, které jsou vidět.

Budu se opakovat, ale mám fenu z chovky, která je opravdu "vidět" a měla zfalšovaný očkovák. Ani krásné webovky a výstavní úspěchy vám slušnost chovatele nezaručí.

9.1.2016 21:41
Šarina

XXX.XXX.231.146

Heligonka napsal(a):

To bylo určitě myšleno jinak; jsou prostě chovky, které jsou známé a ověřené, s tradicí a výsledky, a ty "jsou vidět". Ty jsou určitě zatraceně opatrné na to, aby si zbytečně zkazily reputaci.

9.1.2016 21:44
Šarina

XXX.XXX.231.146

Budu se opakovat, ale mám fenu z chovky, která je opravdu "vidět" a měla zfalšovaný očkovák. Ani krásné webovky a výstavní úspěchy vám slušnost chovatele nezaručí.

To určitě ne, ale u chovky, která "je vidět", lze zjistit i informace o osobních vlastnostech chovatele jednodušeji, než u nějakého no name chovatele, o anonymních množkách ani nemluvě.

9.1.2016 21:44

Měla jsem na mysli vysvětlení jako to, co napsala Šarina.

9.1.2016 21:45
Heligonka

XXX.XXX.208.214

Víte, já si nemůžu pomoct, ale některá plemena jsou dnes už tak přešlechtěná že mnohdy se už tomu plemenu podobají jen vzdáleně...je to můj názor..ale některý plemena jsou fakt už moc něco jinýho.A taky -spoustě lidem už opravdu vadí jak se chovatelé teda někteří chovají k lidem...je to hrůza!

9.1.2016 21:46

Heligonka napsal(a):
Víte, já si nemůžu pomoct, ale některá plemena jsou dnes už tak přešlechtěná že mnohdy se už tomu plemenu podobají jen vzdáleně...je to můj názor..ale některý plemena jsou fakt už moc něco jinýho.A taky -spoustě lidem už opravdu vadí jak se chovatelé teda někteří chovají k lidem...je to hrůza!

Souhlasím s Vámi.

9.1.2016 21:58

Heligonka napsal(a):

Teď asi úplně nechápu smysl sdělení. :) Nicméně je na každém, jakého psa si vybere. Pokud si někdo pořídí plemeno, u kterého se dá předpokládat, že bude na veterině jako doma, tak si pak nemůže stěžovat. Naštěstí je ale stále spousta plemen psů, která jsou relativně zdravá - jedno z hlavních kritérií mého výběru, daleko nad exteriérem.

9.1.2016 22:01

Šarina napsal(a):
To bylo určitě myšleno jinak; jsou prostě chovky, které jsou známé a ověřené, s tradicí a výsledky, a ty "jsou vidět". Ty jsou určitě zatraceně opatrné na to, aby si zbytečně zkazily reputaci.

Už to nechci rozebírat. Byla to chovka známá, nevím jestli se dá napsat ověřená, ale určitě s tradicí. V době, kdy se ke mě fena dostala
( nekupovala jsem ji z ch.st. ), nestačila jsem zírat, jak vyplouval jeden podvod za druhým. Zkazili si reputaci, určitě chovají dál, ale asi na někoho jiného. Je mi to tak nějak jedno.
Ale tím nechci vůbec říct něco špatného o všech chovatelích. Spíš jen to, že pro laika, který pořizuje psa jen tak na hraní, je i přes internet těžké se v kynologické džungli orientovat.

9.1.2016 22:06

Už to nechci rozebírat. Byla to chovka známá, nevím jestli se dá napsat ověřená, ale určitě s tradicí. V době, kdy se ke mě fena dostala
( nekupovala jsem ji z ch.st. ), nestačila jsem zírat, jak vyplouval jeden podvod za druhým. Zkazili si reputaci, určitě chovají dál, ale asi na někoho jiného. Je mi to tak nějak jedno.
Ale tím nechci vůbec říct něco špatného o všech chovatelích. Spíš jen to, že pro laika, který pořizuje psa jen tak na hraní, je i přes internet těžké se v kynologické džungli orientovat.

Ono taky nelze vybírat psa přes internet a už vůbec ne nějak náhle, vždyť je to většinou budoucí člen rodiny. Zmetci se holt najdou všude.

9.1.2016 22:07
Heligonka

XXX.XXX.208.214

Teď asi úplně nechápu smysl sdělení. :) Nicméně je na každém, jakého psa si vybere. Pokud si někdo pořídí plemeno, u kterého se dá předpokládat, že bude na veterině jako doma, tak si pak nemůže stěžovat. Naštěstí je ale stále spousta plemen psů, která jsou relativně zdravá - jedno z hlavních kritérií mého výběru, daleko nad exteriérem.

No tak to ne...plemeno u kterého se dá předpokládat častá návštěva veteriny?

Sam 90210

9.1.2016 22:13
Sam 90210

XXX.XXX.148.254

Ono taky nelze vybírat psa přes internet a už vůbec ne nějak náhle, vždyť je to většinou budoucí člen rodiny. Zmetci se holt najdou všude.

Ano, ale vysvětlete to laikovi, co všude čte že psi bez PP jsou ti "špatní" a psi s PP vždycky ti "dobří", na ifauně místo prvního psa bez PP sáhne po prvním s PP a dál informace o chovce hledat nebude.

9.1.2016 22:22
hunter

XXX.XXX.22.6

Heligonka napsal(a):

Klasické ospravedlnění svého rozhodnutí majitelů psů bez pp. Ten rozhovor, kdy to nakonec zakončí slovy, ale mě se vlastně nelíbí, kam se posunulo plemeno xy. Ne ? Tak proč sis koupil něco jako je plemeno xy, když se ti nelíbí ? Pokud vám vadí stav nějakých plemen, tak si vyberte jiné, možností je. To samé u chovatelů, nelíbí se mi jak se mnou jednají, jdu jinam.

V zásadě, ať si každý kupuje co chce. Jen, kdyby pak majitelé netvrdili, že mají určité plemeno. Přeci není hanba říct, mám křížence, který vypadá jako labrador. Nebo si přiznat, že ten kauf nakonec nebyl tak dobrý, jak jsem si představoval a vzít si z toho ponaučení.

9.1.2016 22:40
aj

XXX.XXX.50.88

To Heligonka: mám CHS a tak to vidím z druhé strany. Mně například štvou zájemci o štěňata, kteří si snad myslí, že jsou v samoobsluze a já jsem povinná jim štěně prodat. A to tedy, pokud se mi nelíbí, tak neudělám, sorry.

9.1.2016 22:46
Heligonka

XXX.XXX.208.214

hunter napsal(a):
Klasické ospravedlnění svého rozhodnutí majitelů psů bez pp. Ten rozhovor, kdy to nakonec zakončí slovy, ale mě se vlastně nelíbí, kam se posunulo plemeno xy. Ne ? Tak proč sis koupil něco jako je plemeno xy, když se ti nelíbí ? Pokud vám vadí stav nějakých plemen, tak si vyberte jiné, možností je. To samé u chovatelů, nelíbí se mi jak se mnou jednají, jdu jinam.

V zásadě, ať si každý kupuje co chce. Jen, kdyby pak majitelé netvrdili, že mají určité plemeno. Přeci není hanba říct, mám křížence, který vypadá jako labrador. Nebo si přiznat, že ten kauf nakonec nebyl tak dobrý, jak jsem si představoval a vzít si z toho ponaučení.

Jo jo máte pravdu smajlík já měla s PP několik psů a na všechny smůlu...a ty řeči tak si lidi najděte prověřenou chovku už jsou trapný..ale můžu říct že jedno plemeno je u nás v Čechách ve fakt katastrofálním stavu a nevysvětlíte to nikomu!Ale to je jedno.Všude na netu se píše fuj množitelům atd atd je to fakt už jako nějaká sekta!Já je samozřejmě nepodporuju! Ale to co se píše za nesmysly kolikrát je normálně šílenost! Ale to by jsme diskutovali rok minimálně..nejsem laik nejsem blbeček co o psech neví nic a bere si za pár korun štěně jenom proto že chce mít něco co je moderní jak píšu měla jsem vždy s PP a právě proto vim moc dobře jak to kolikrát v Chs vypadá.Ne ve všech samozřejmě ale hodně takovejch je.Mám třeba fenku Vlkodava s PP, když jsme si ji před lety přivezli byla začervená jako blázen, neznala nic- a přitom paní chovatelka tvrdila jak žije v domácnosti a bla bla, fenka se bála všeho i když jsme pustili vodu z kohoutku-tak utekla pod stůl no hrůza..prostě je to o lidech a je jedno jestli je to zareg.chovka nebo jen někdo kdo chce u své fenky štěňátka-kolikrát se k pejskům chovaj úplně jinak...ale jak říkám je to olidech takže já prostě nesnášim tvrzení Chovka a množitel...to je blbost..někdy i v chs jsou pejskové v klecích jen to nikdo neví...protože na focení je šoupnou na deku někam do předsíně a pak zase šup do garáže nebo kotce...vím je to hrozný ale bohužel je to tak.Je spousta chovatelů s pp kterých se tohle netýká ale je jich taky dost kterých se to týká a právě ty kolem sebe nejvíc kopou.No hlavně mě ted nesežerte smajlík

9.1.2016 22:52

Ale já si na psa nestěžuju smajlík, vybrala jsem ho náhle náhledem smajlík na internetu, jela pro něj 300 km a pak teprv zjišťovala jeho minulost a stejně jsem se jí asi nedopátrala docela. Ale srovnali jsme se spolu a až na to, že je trochu labil ( trochu asi vrozený, trochu nabytý ), tak spolu žijem spokojeně.

9.1.2016 23:07
hunter

XXX.XXX.22.6

Jasně, že to je o lidech. Jenže snad jedině v prodeji psů můžete zcela veřejně klamat zákazníka a nic se vám nestane. To jsou jednoznačné lži, všechny inzeráty plemeno bez pp. Tohle mi vadí.
Stále se opakuji, ale spousta lidí by se pro takovou koupi nerozhodla, kdyby věděli, že to je něcojakovysněnéplemeno, nebo by za něj byli ochotni dát menší částku. To by trochu zredukovalo trh samo od sebe.

Což samozřejmě nic nevypovídá o podmínkách v jakých žije. Jak se správně uvádí, ne každý člověk, co má rádobyplemeno je lidská zrůda, která má plný sklep klecí. Stejně jako ne každý chovatel je Mirek Dušín.

9.1.2016 23:10

Heligonka napsal(a):
Jo jo máte pravdu smajlík já měla s PP několik psů a na všechny smůlu...a ty řeči tak si lidi najděte prověřenou chovku už jsou trapný..ale můžu říct že jedno plemeno je u nás v Čechách ve fakt katastrofálním stavu a nevysvětlíte to nikomu!Ale to je jedno.Všude na netu se píše fuj množitelům atd atd je to fakt už jako nějaká sekta!Já je samozřejmě nepodporuju! Ale to co se píše za nesmysly kolikrát je normálně šílenost! Ale to by jsme diskutovali rok minimálně..nejsem laik nejsem blbeček co o psech neví nic a bere si za pár korun štěně jenom proto že chce mít něco co je moderní jak píšu měla jsem vždy s PP a právě proto vim moc dobře jak to kolikrát v Chs vypadá.Ne ve všech samozřejmě ale hodně takovejch je.Mám třeba fenku Vlkodava s PP, když jsme si ji před lety přivezli byla začervená jako blázen, neznala nic- a přitom paní chovatelka tvrdila jak žije v domácnosti a bla bla, fenka se bála všeho i když jsme pustili vodu z kohoutku-tak utekla pod stůl no hrůza..prostě je to o lidech a je jedno jestli je to zareg.chovka nebo jen někdo kdo chce u své fenky štěňátka-kolikrát se k pejskům chovaj úplně jinak...ale jak říkám je to olidech takže já prostě nesnášim tvrzení Chovka a množitel...to je blbost..někdy i v chs jsou pejskové v klecích jen to nikdo neví...protože na focení je šoupnou na deku někam do předsíně a pak zase šup do garáže nebo kotce...vím je to hrozný ale bohužel je to tak.Je spousta chovatelů s pp kterých se tohle netýká ale je jich taky dost kterých se to týká a právě ty kolem sebe nejvíc kopou.No hlavně mě ted nesežerte smajlík

Vy píšete skoro jako Flip. Když jsem si pořizovala posledního psa, tak jsem chovatelku znala už víc jak rok před jeho narozením a běžně jezdila na návštěvy. Nechtěla jsem nic podcenit, z mého pohledu normální postup, kterým můžete maximálně předejít zklamání, jakého se evidentně dostalo vám a ne jednou.

>>No tak to ne...plemeno u kterého se dá předpokládat častá návštěva veteriny?<<
Plemen s předpokladem častých návštěv u vet je mnoho. Z těch nejznámějších brachicefalická plemena, z nichž některá mají díky velkým záhybům sklony ke kožním problémům, spondylóza, berňáci často v mladém věku odcházejí na ledviny... Nejste laik, tak si určitě doplníte další desítky příkladů.

9.1.2016 23:11

Ale já si na psa nestěžuju smajlík, vybrala jsem ho náhle náhledem smajlík na internetu, jela pro něj 300 km a pak teprv zjišťovala jeho minulost a stejně jsem se jí asi nedopátrala docela. Ale srovnali jsme se spolu a až na to, že je trochu labil ( trochu asi vrozený, trochu nabytý ), tak spolu žijem spokojeně.

Ok, to nebylo konkrétně na vás, ale tak nějak všeobecně. :).

10.1.2016 03:28
Ebra

XXX.XXX.191.130

Asi hlavní důvod co je úplně špatně je umístění tohoto tématu-zadání konkrétně sem na Faunu. Protože zde se celá léta vyskytují inzeráty na štěňata s PP a současně na bezpapíráky. Což v lidech co si chtějí koupit štěně vyvolává mylný dojem, že se jedná o výběr ve smyslu máme pro vás širokou paletu nabídek stačí si vybrat...Králíky a potkany s dovolením vynechám...Naprosto jiný přístup k inzerci je na jiných místech internetu, např. na webových stránkách klubů jednotlivých plemen nebo i klubů zaštiťujících více plemen. Tam se s inzercí bezpapíráků nesetká nikdo, na stránkách nebo facebooku pro jednotlivá plemena psů vám umožní maximálně členství pokud pes bez PP odpovídá exterierem ale neumožní nikomu inzerovat štěňata bez PP. To je přesně proto aby si člověk, který chce koupit kvalitu měl z čeho vybrat a kde vybrat. Tam se nachází ta poctivá nabídka. Taky vím, že ne všechny chovatelské stanice jsou bez poskvrnky, ale většina chovek jsou seriozní a z toho je třeba vycházet, ne že jedna zná jednu chovku co za nic nestojí. ( stanice je chovatelská, chovná je fenka uchovněná ) Snad poslouží k dokreslení situace pro názornost příklad, jak bouchá na dveře golfového klubu ve Varech místní bezdomovec a dožaduje se členství. Nebude přijat a myslím se tomu nikdo nediví a to ani kdyby bezďák našel někde celou sadu golfových holí takže nářadí má...a jasně že na ten golfový klub bude plivat kudy půjde, s tím se počítá. Kvalitní ušlechtilé psy daného plemene odchovávají skutečně jenom chovatelské stanice a PP nebo-li rodokmen je především o třech generacích vypsaných předků, což je nejpodstatnější základ chovatelské-šlechtitelské práce, rodokmeny existovaly už před staletími a dokonce tehdy v zemích kde neuměli psát chovatel odrecitoval zpaměti celé generace předků a k tomu narůstala dlouhá řada dalších podle generací a bylo to pěkně dlouhé, mnohde např. u některých plemen v Rusku toto přetrvává jako tradice přestože samozřejmě psát umějí. Mezi psem s PP a bez PP je skutečně propastný rozdíl, skutečný chovatel psů to samozřejmě ví, stejně tak laici to nevědí vůbec a pro ně je a bude labradór jako labradór hlavněže jim bude lítat po zahradě protože sousedi už ho mají...je zcela zbytečné vysvětlovat blbečkovi, který vyšel ze sedmé třídy a tím ukončil své vzdělání, teorii relativity, protože ji nikdy nepochopí a maximálně se od něj dozvíte že relativní je úplně všechno, nebo podobná moudra na úrovni.

Tinky

10.1.2016 08:35
Tinky

XXX.XXX.4.2

Někdo je asi retardový, když někdo neví jak to pan myslel!

10.1.2016 09:11
rapotacka11

XXX.XXX.32.113

jolyha napsal(a):
Jsem sice zastánce chou s PP, ale z Vás je mi, vážený, na vyvrhnutí nejen dnešního oběda.

""""""""""""""""""""

Sam 90210 - No doufám že se Ebra k diskuzi vrátí, její myšlení je velmi zajímavé.

Zajímavé ?

Sam 90210

10.1.2016 09:13
Sam 90210

XXX.XXX.148.254

rapotacka11 napsal(a):

""""""""""""""""""""

Sam 90210 - No doufám že se Ebra k diskuzi vrátí, její myšlení je velmi zajímavé.

Zajímavé ?

Zajímavé myšleno ironicky mě prostě nakrkly ty obojky, tak bych chtěla vědět jaký by doporučila kříženci

10.1.2016 09:27
aj

XXX.XXX.50.88

To Ebra: podle vás jsou snad všichni majitelé kříženců a bezpapíráku dementi.
Když bych použila váš příklad s golfovým klubem- majitelé takových psů se do žádného elitního klubu necpou, to však neznamená, že nemůžou být dobrými majiteli, často lepšími než než ten majitel elitního PP psa.

10.1.2016 09:45
Arni

XXX.XXX.111.238

To Ebra : Do toho golf clubu vás taky jen tak nevezmou a můžete mít Porsche, hodinky Patek Philipe a já nevím co s certifikáty a PP na cokoliv. Tam kromě peněz musíte dosáhnout určitý handicap než vás vůbec pustí na hřistě.

Sam 90210

10.1.2016 10:19
Sam 90210

XXX.XXX.148.254

A teď si představte co by se stalo, kdyby si ten bezdomovec pořídil psa s rodokmenem..
Už by to nebyl bezdomovec ale elita národa.

10.1.2016 10:41
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Ebra napsal(a):
Asi hlavní důvod co je úplně špatně je umístění tohoto tématu-zadání konkrétně sem na Faunu. Protože zde se celá léta vyskytují inzeráty na štěňata s PP a současně na bezpapíráky. Což v lidech co si chtějí koupit štěně vyvolává mylný dojem, že se jedná o výběr ve smyslu máme pro vás širokou paletu nabídek stačí si vybrat...Králíky a potkany s dovolením vynechám...Naprosto jiný přístup k inzerci je na jiných místech internetu, např. na webových stránkách klubů jednotlivých plemen nebo i klubů zaštiťujících více plemen. Tam se s inzercí bezpapíráků nesetká nikdo, na stránkách nebo facebooku pro jednotlivá plemena psů vám umožní maximálně členství pokud pes bez PP odpovídá exterierem ale neumožní nikomu inzerovat štěňata bez PP. To je přesně proto aby si člověk, který chce koupit kvalitu měl z čeho vybrat a kde vybrat. Tam se nachází ta poctivá nabídka. Taky vím, že ne všechny chovatelské stanice jsou bez poskvrnky, ale většina chovek jsou seriozní a z toho je třeba vycházet, ne že jedna zná jednu chovku co za nic nestojí. ( stanice je chovatelská, chovná je fenka uchovněná ) Snad poslouží k dokreslení situace pro názornost příklad, jak bouchá na dveře golfového klubu ve Varech místní bezdomovec a dožaduje se členství. Nebude přijat a myslím se tomu nikdo nediví a to ani kdyby bezďák našel někde celou sadu golfových holí takže nářadí má...a jasně že na ten golfový klub bude plivat kudy půjde, s tím se počítá. Kvalitní ušlechtilé psy daného plemene odchovávají skutečně jenom chovatelské stanice a PP nebo-li rodokmen je především o třech generacích vypsaných předků, což je nejpodstatnější základ chovatelské-šlechtitelské práce, rodokmeny existovaly už před staletími a dokonce tehdy v zemích kde neuměli psát chovatel odrecitoval zpaměti celé generace předků a k tomu narůstala dlouhá řada dalších podle generací a bylo to pěkně dlouhé, mnohde např. u některých plemen v Rusku toto přetrvává jako tradice přestože samozřejmě psát umějí. Mezi psem s PP a bez PP je skutečně propastný rozdíl, skutečný chovatel psů to samozřejmě ví, stejně tak laici to nevědí vůbec a pro ně je a bude labradór jako labradór hlavněže jim bude lítat po zahradě protože sousedi už ho mají...je zcela zbytečné vysvětlovat blbečkovi, který vyšel ze sedmé třídy a tím ukončil své vzdělání, teorii relativity, protože ji nikdy nepochopí a maximálně se od něj dozvíte že relativní je úplně všechno, nebo podobná moudra na úrovni.

Mám pro Vás radu:
Založte si vlastní diskusní forum na téma PP a vstup dovolte jen tomu, kdo se prokáže, že má CHS nebo uchovněného psa s PP (nestandard nebrat ) a tam si vypisujte svá moudra, aby to nemohli číst blbečci ze sedmé třídy a bezdomovci s golfovými holemi nebo bez nich.

10.1.2016 14:32

Fiona.Praha napsal(a):
Mám pro Vás radu:
Založte si vlastní diskusní forum na téma PP a vstup dovolte jen tomu, kdo se prokáže, že má CHS nebo uchovněného psa s PP (nestandard nebrat ) a tam si vypisujte svá moudra, aby to nemohli číst blbečci ze sedmé třídy a bezdomovci s golfovými holemi nebo bez nich.

Předesílám, že nerozumím teorii relativity, přestože jsem nevyšla ze sedmé třídy a chodia do školy o něco déle.
..."na stránkách nebo facebooku pro jednotlivá plemena psů vám umožní maximálně členství pokud pes bez PP odpovídá exterierem "... docela by mě zajímalo, jak to taková skupina na FB kontroluje, jestli mám voříška, nebo psa s PP patřičné kvality. ( Přiznám se, že pro mě by vlastnictví psa, byť s PP, pro přijetí osoby mezi přátele rozhodující nebylo. Psa s PP vlastní tolik kreténů ! ).

10.1.2016 15:01
aj

XXX.XXX.50.88

To jako členství v FB skupině má být ten elitní klub ? To je směšné, FB skupin si každý může založit kolik jen chce.

10.1.2016 15:17

Předesílám, že nerozumím teorii relativity, přestože jsem nevyšla ze sedmé třídy a chodia do školy o něco déle.
..."na stránkách nebo facebooku pro jednotlivá plemena psů vám umožní maximálně členství pokud pes bez PP odpovídá exterierem "... docela by mě zajímalo, jak to taková skupina na FB kontroluje, jestli mám voříška, nebo psa s PP patřičné kvality. ( Přiznám se, že pro mě by vlastnictví psa, byť s PP, pro přijetí osoby mezi přátele rozhodující nebylo. Psa s PP vlastní tolik kreténů ! ).

Co vím o FB skupinách, tak v první řadě se vyhazuje. Nejvíc v partičkách, které jsou až militantně proti PP chovu. Tam se někdo zasnaží pípnout aspoň něco o zdraví a i když to s PP primárně nesouvisí, tak bez debat šupem letí.

10.1.2016 15:19
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Sam 90210 napsal(a):

Myslím, že celý problém tkví v neznalosti lidí. Lidé nevědí, co je PP, a malý český človíček se vždy snaží na všem ušetřit. Takže si ani nejsem jistá, zda by platilo to, co píšete Vy. Naopak by spousta lidí u takovýchto inzerátů zajásala, že může tisícovku "ušetřit".

10.1.2016 15:55

fikovnice napsal(a):
Myslím, že celý problém tkví v neznalosti lidí. Lidé nevědí, co je PP, a malý český človíček se vždy snaží na všem ušetřit. Takže si ani nejsem jistá, zda by platilo to, co píšete Vy. Naopak by spousta lidí u takovýchto inzerátů zajásala, že může tisícovku "ušetřit".

Souhlasím, že někteří lidé by rádi tisícovku ušetřili, ale také myslím, že spousta lidí by si řekla, že tisícovka zas není takový rozdíl a raději by připlatili za pejska s PP.

10.1.2016 16:07
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Souhlasím, že někteří lidé by rádi tisícovku ušetřili, ale také myslím, že spousta lidí by si řekla, že tisícovka zas není takový rozdíl a raději by připlatili za pejska s PP.

Myslím si také, že kdyby kupující věděl, že rozdíl mezi PP a bez PP je třeba tisícovka, neřešil by a koupil by si psa s PP, ale často v inzerátech je u PP napsáno dohodou.
Mezi lidmi se traduje, že se zájemce "nesmí" zeptat na cenu, že chovatel přestane reagovat nebo odmítne psa prodat. V dnešní době je pořizovací cena čehokoli důležitá. A když si myslím, že se od chovatele cenu jen tak nedozvím, v inzerátu cena není, začnu si prohlížet inzeráty bez PP (třeba jen ze zvědavosti a dumám o kolik by mohl být PP dražší). U bezPP mám v inzerátu vše dané a můžu porovnávat hned. A tak se mi může stát, že se "zamiluji" do fotky štěnda od množitele nebo překupníka.

Pro rýpaly opakuji, nejsem ani PP fanatik ani bezPP fanatik, měla jsem současně bez PP, s PP a wořešici z útulku.

10.1.2016 16:13
aggitta

XXX.XXX.249.59

Souhlasím s tím, že je velká škoda, že chovatelé nezveřejňují ceny štěňat s PP. Vím, že někdo oponoval, že i štěňata z 1 vrhu mají různé ceny, ale spíš to bude tak, že chovatelé do poslední chvíle doufají v co nejvyšší cenu, ale nechtějí si kupce odradit (to chápu, každý chceme raději víc než míň peněz). Doufají, že když už zájemce o štěně dorazí, tak už se nějak domluví.
Pevně udaná cena štěňat by asi prospěla prodeji štěňat s PP víc než jakákoliv diskuze. I kdyby bylo např. v inzerátu napsáno 2x pejsek s cenou 8000,1x špičkový 10000,1 nestandardní 6000,
u fenek obdobně. Možná by hodně lidí volalo na štěně za 6000, ale jakmile by složili rezervační poplatek, chovatel inzerát upraví a bude nabízet jen zbylá štěňata.
Koho z nás lákají inzeráty typu "cena dohodou", "musíte to vidět" ? Přitom každý, co něco prodává, dobře ví, kolik může nejvíc chtít a naopak co je jeho absolutní minimum. Takže pak lze dát cenu do inzerátu maximální a dodat - nebo dohodou, sleva možná. Pokud budou kupci vyžadovat tu slevu a bude zájemců dost, můžete říct, že se sleva týká hlavně těch, co už od vás štěně měli, nebo u koho je záruka složení zkoušek, absovování výstavy. Pokud i oni budou slibovat, můžete také slíbit - když uděláte zkoušky, vrátím vám 1000 (např.) z kupní ceny štěněte...
Myslím, že jsem neviděla inzerát na psy bez PP, aby tam nebyla cena. Tedy pokud nejde o darování, nebo pokud někdo nenabízí vořechy za úhradu očkování (tuto částku si snad dovedeme představit, ne?) A samozřejmě, hodně lidí má síto výběru nastavené - aby to nebylo pro psa daleko, abych nekoupil nejdražšího, a část zájemců - jedině s PP. Ale i ti koukají, aby cena byla dobrá, odpovídala kvalitě. Kolik z nás neřeší peníze? Horních 10 000? I když by každý druhý měl jednoho psa, a psi se dožívali jen 10 let, tak takových kupců by bylo jen 500 ročně...

10.1.2016 16:46

aggitta napsal(a):
Souhlasím s tím, že je velká škoda, že chovatelé nezveřejňují ceny štěňat s PP. Vím, že někdo oponoval, že i štěňata z 1 vrhu mají různé ceny, ale spíš to bude tak, že chovatelé do poslední chvíle doufají v co nejvyšší cenu, ale nechtějí si kupce odradit (to chápu, každý chceme raději víc než míň peněz). Doufají, že když už zájemce o štěně dorazí, tak už se nějak domluví.
Pevně udaná cena štěňat by asi prospěla prodeji štěňat s PP víc než jakákoliv diskuze. I kdyby bylo např. v inzerátu napsáno 2x pejsek s cenou 8000,1x špičkový 10000,1 nestandardní 6000,
u fenek obdobně. Možná by hodně lidí volalo na štěně za 6000, ale jakmile by složili rezervační poplatek, chovatel inzerát upraví a bude nabízet jen zbylá štěňata.
Koho z nás lákají inzeráty typu "cena dohodou", "musíte to vidět" ? Přitom každý, co něco prodává, dobře ví, kolik může nejvíc chtít a naopak co je jeho absolutní minimum. Takže pak lze dát cenu do inzerátu maximální a dodat - nebo dohodou, sleva možná. Pokud budou kupci vyžadovat tu slevu a bude zájemců dost, můžete říct, že se sleva týká hlavně těch, co už od vás štěně měli, nebo u koho je záruka složení zkoušek, absovování výstavy. Pokud i oni budou slibovat, můžete také slíbit - když uděláte zkoušky, vrátím vám 1000 (např.) z kupní ceny štěněte...
Myslím, že jsem neviděla inzerát na psy bez PP, aby tam nebyla cena. Tedy pokud nejde o darování, nebo pokud někdo nenabízí vořechy za úhradu očkování (tuto částku si snad dovedeme představit, ne?) A samozřejmě, hodně lidí má síto výběru nastavené - aby to nebylo pro psa daleko, abych nekoupil nejdražšího, a část zájemců - jedině s PP. Ale i ti koukají, aby cena byla dobrá, odpovídala kvalitě. Kolik z nás neřeší peníze? Horních 10 000? I když by každý druhý měl jednoho psa, a psi se dožívali jen 10 let, tak takových kupců by bylo jen 500 ročně...

Velký souhlas...musím říct i z osobní zkušenosti před několika lety jsem sháněla štěndo mojí kamarádce...a po tel.dotazu na cenu štěněte u několika inzerátů mi bylo řečeno s různými obměnami...přijeďte se kouknout a na ceně se určitě domluvíme...to mě tedy úplně přecházela chuť někam jezdit...a nevíte jestli si sebou máte vzít 5000, - nebo 20.000, - a jestli konkrétně toto štěně nebude nad vaše momentální finanční možnosti, protože samozřejmě i mezi štěňaty s PP jsou velké cenové rozdíly... a pokud nechcete vystavovat tak opravdu nemusíte mít štěně po interšampionech...

Přidejte reakci

Přidat smajlík