Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak velký vliv může na našeho pejska mít nový přírůstek do rodiny. Máme osmiměsíční štěňátko křížence čivavy a jorkšíra a teď jsme si před 2 týdny vzali domů kocourka.
Naše fenečka Sandy je velmi mazlivá, je to prostě miláček. Spinká s námi v posteli a teď se naučila spát tak, že si hlavičkou lehne na polštář jako člověk a spí se mnou v objetí :)
Je mi jasné, že jakmile přišel nový kocourek, byl to šok nejen pro něj, ale i pro pejska.
Sandy se tedy chovala vzorně, na kocourka šla opatrně, bylo vidět, že si ho chce pořádně prohlídnout a chce se seznámit. Kocour si jí pak docela pustil i blízko a nemají problém, až na to, že kocour teď zkouší svoje packy a drápky a ve formě hry startuje na Sandy, které se to moc nelíbí :D Nutno dodat, že náš pejsek je největší posera světa! Stačí, aby se vyndal lux a už je schovaná, zapne se mixér je opět v háji :D Naštěstí pračky se nebojí, to už by byl vrchol :D No ale teď jak je tu nový kocour, je vidět, že se Sandy cítí ohrožena a já mám strach, aby jí to nějak nepoznamenalo nebo aby jí to nebylo líto. Může z toho mít pejsek deprese, že je tu nový člen rodiny, kterému se věnujeme? Když kocoura mazlíme nebo ho jen máme v ruce, může se Sandy zbláznit, div nám neskáče na hlavu a kocourovi taky, vůbec jí v tu chvíli kocour nezajímá, tím myslím, že zapomene na svojí opatrnost vůči němu a klidně mu skočí až na hlavu. Snaží se vetřít do pozornosti. Já to chápu, jenže když tím leká kocoura a kocour se pak ani nenažere, docela mi to vadí. Jenže jsem slyšela, že když se i pejsek dožaduje pozornosti, nemá se odstrkovat, že je to špatné, prostě se má začít mazlit taky. Tak teď krmíme kocoura i Sandy zároveň, aby nikdo nepřišel zkrátka. Jestli mě něco štve, tak Sandyna zhltne to svoje během sekundy (nedá se nějak odnaučit psa hltat? tohle tempo je šílený!) a hned se dere kocourovi na to jeho, což mě taky štve a odhánět jí pořád dokola od jeho žrádla je taky únavné a oči nemáme furt všude. Kolikrát se stalo, že kocourovi to sežrala. Zatím mu to nedávám nikam do velké výšky, je malý, takže tam pes taky dosáhne. Zdá se mi zároveň jakoby byla Sandy od té doby nějaká, smutná", těžko říct, možná se mi to jenom zdá, ale často jen tak leží a kouká na nás smutnýma očima, občas na ní mluvím a ona na mě nereaguje.
Takže mám opravdu strach, jelikož se teď vše točí okolo kocoura, aby tím naopak netrpěl náš pejsek, protože ten tu byl první a na něj se nesmí zapomínat.
Ještě jedna věc, jsem celá šílená z toho, že tu došlo k tomu, že kocour žere psí žrádlo a to svoje nechce. Nejspíš bude problém v tom krmení, chtělo by to přejít na něco jiného, že? Sandy jsem taky kolikrát přistihla, že naopak žrala krmení kocoura, jak u bláznů :).
A Vám je přes 40 let, že jste tak protivná? To by totiž odpovídalo.
Pokud umí člověk číst, tak by pochopil i s průměrným IQ, že zde bylo napsáno, že kocour žere, jenom" psí žrádlo. A pakliže je někdo tak vzdělaný v otázce koček a psů, že tu musí textově, vzdychat" nad tím, co jsem napsala, měl by například tedy vědět, že kočky i psy mají odlišné složení potravy. Ne nadarmo je kočka masožravec a pes všežravec, tak jak by mohli jíst to samé? Navíc pokud si přečtete článek, který jsem si teď našla na stránkách veterináře, tak se to taky dozvíte a přestanete někoho urážet :)
viz: Pokud byste krmili kočku pravidelně psím žrádlem, tak jí ublížíte. Konzervy a granule určené pro psy obsahují méně bílkovin než kočičí. Psi potřebují 15 až 30 procent bílkovin ve stravě, zatímco kočky 30 až 45 procent. Navíc je v psích konzervách obsaženo více hořčíku, který zvyšuje pH moči. A to bývá prvotní příčinou vzniku močových kamenů u koček.
Takže buď se budeme bavit k věci a slušně, nebo vůbec. Od toho tu tato stránka je a zatím na nás všichni byli příjemní, kromě Vás. Mějte hezký den a trošku se usmějte.
Kobylatko: To děláme, spíš mě štve, že kocour žere psovi granule a žere opravdu hodně, takže pes v misce za chvíli nic nemá a sám z toho má moula prd. Fenečka je zvyklá mít v misce neustálý přísun granulí, aby si mohla dojít kdykoli během dne nebo i v noci, když na ní přijde hlad. Zároveň nás nikdy naštěstí netrápilo, že by se přežírala (díky kvalitnímu krmivu jí stačí míň, než když zezačátku měla jednou méně kvalitní, kdy toho sežrala hodně), takže teď nebyl problém, aby to tam měla. Jenže kocour toho sní třičtvrtě a pes tam pak nic nemá, takhle nám už dožral celý pytel, tak jsme to museli začít dělat tak, že psa i kočku krmíme společně na přísuny a v misce pejsek přes den nic chudák nemá. Takže přemýšlím, jak na to, aby tam kocour nechodil a žral si jen svoje :) Tak jsem to myslela :).
Nicolestr93
napsal(a):
Kobylatko: To děláme, spíš mě štve, že kocour žere psovi granule a žere opravdu hodně, takže pes v misce za chvíli nic nemá a sám z toho má moula prd. Fenečka je zvyklá mít v misce neustálý přísun granulí, aby si mohla dojít kdykoli během dne nebo i v noci, když na ní přijde hlad. Zároveň nás nikdy naštěstí netrápilo, že by se přežírala (díky kvalitnímu krmivu jí stačí míň, než když zezačátku měla jednou méně kvalitní, kdy toho sežrala hodně), takže teď nebyl problém, aby to tam měla. Jenže kocour toho sní třičtvrtě a pes tam pak nic nemá, takhle nám už dožral celý pytel, tak jsme to museli začít dělat tak, že psa i kočku krmíme společně na přísuny a v misce pejsek přes den nic chudák nemá. Takže přemýšlím, jak na to, aby tam kocour nechodil a žral si jen svoje :) Tak jsem to myslela :).
Tak rozděl krmnou dávku psice na víckrát, nenechávej jí žrádlo non stop, ať jí to kocour nežere a ať ty víš kolik ona snědla.
A nešlo by udělat tak, že zvlášt budete v pravidelných dávkách krmit psa a potom kocoura. Krmím tak že pes dostanene svou dávku granulí rozdělenou nadvakrát, tak že ji celou sežere, a mám jasno že snědl tolik kolik má. Žadná miska už potom není. Dostává už jen z ruky nějaké ovoce. tak bych to udělal i s kocourem.
Pes není kočka a nemusí mít celodenní přístup k misce, ba to ani není dobré. Krmte klidně 5x denně, kocour ať to má někde nahoře, kde psina nedosáhne. Jemu nechte v misce nasypáno, ať žere kdy chce, když jdete krmit feňuli, tak mu tam jen trošku sypněte, jako že jdou všichni papat. To, že kocour umře, když bude žrát psí žrádlo zapomeňte. Co by alespoň za to většina venkovských koček dala. Většina přežívá jen na mléku s rohlíkem a maso?...co si uloví. Co se obou týče: Sandy nelitujte, není žádná chuděrka kvůli tomu, že přišel nový člen, nakonec bude za parťáka ráda, jen co se sžijou. Zásadně nikoho neupřednostňovat. Vždycky jsem se mazlila se všema, kdo měl zájem, nikoho neodstrkovala. Když se chce Sandy mazlit také, máte dvě ruce, na každého jednu. A co je zblíží nejvíce, je společná hra. Nenapsala jste, jak je kocour starý, tedy jestli je to ještě kotě, nebo už dospělý kocour? Zkuste popřemýšlet, co baví za hry doma Sandy a s čím by si mohli hrát společně. Třeba nějakou tu udičku pro kočky, nebo míček co v něm něco hrká...My jsme měli u babči kotě se štěnětem a to byly super hry, to byli boje, chytání míčků, honičky Ani v dospělosti na sebe nedali dopustit. Kocourek ale bohužel už umřel
Nenapsala jste, jak je kocour starý.
""""""""""""""""""""""
Ale napsala-y.
4 měs.
https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3033686/kocourek-s-nami-nemluvi#a3033865
https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3031318/novy-kocourek#a3031323
https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3036575/novy-kocourek#a3036597.
Všichni psi, co jsem měla a mám a co jsem znala milovali a milují kočičí žrádlo. Protože je v něm víc masa, kočka je na žrádlo přeci jen citlivější než pes. Ovšem, jeden náš kocour se taky snaží dost často futrovat psíma granulema. Protože máme velké psy, tak je často jen rozkouše a nechá v misce, takže se mají dobře i slepice. Kočky mají misku s granulemi na okně, jinak jí psi vyžerou, kocour granule psům žere příležitostně, takže je nechávám v předsíni.
Podle vašeho popisu vaše fenka na kocoura žárlí, ale pokud nemá tendenci ho honit a pokousat, naostro", dala bych tomu čas, až si více zvyknou a hlavně až dospějí, budou z nich kámoši, uvidíte. Naši psi nikdy neměli problém přijmout cizí kotě, naopak domácí kočky si zvykly na nové štěně také v pohodě. Když fena na vašeho kocoura reaguje příliš, holt odvézt pozornost, ale asi bych spíš volila formou hry, nebo povelu, pokud se ji začnete hned hladit a muchlovat, je jí to jistě příjemné, aby z toho nebyl pak zlozvyk. Takže povel, pochválit, tím odvrátit pozornost. Ať se daří.
amiš
napsal(a):
Všichni psi, co jsem měla a mám a co jsem znala milovali a milují kočičí žrádlo. Protože je v něm víc masa, kočka je na žrádlo přeci jen citlivější než pes. Ovšem, jeden náš kocour se taky snaží dost často futrovat psíma granulema. Protože máme velké psy, tak je často jen rozkouše a nechá v misce, takže se mají dobře i slepice. Kočky mají misku s granulemi na okně, jinak jí psi vyžerou, kocour granule psům žere příležitostně, takže je nechávám v předsíni.
Podle vašeho popisu vaše fenka na kocoura žárlí, ale pokud nemá tendenci ho honit a pokousat, naostro", dala bych tomu čas, až si více zvyknou a hlavně až dospějí, budou z nich kámoši, uvidíte. Naši psi nikdy neměli problém přijmout cizí kotě, naopak domácí kočky si zvykly na nové štěně také v pohodě. Když fena na vašeho kocoura reaguje příliš, holt odvézt pozornost, ale asi bych spíš volila formou hry, nebo povelu, pokud se ji začnete hned hladit a muchlovat, je jí to jistě příjemné, aby z toho nebyl pak zlozvyk. Takže povel, pochválit, tím odvrátit pozornost. Ať se daří.
Mám stejnou zkušenost. Naši psi taky vždycky měli rádi kočičí granule. Kočce je dáváme na okno, aby na ně psi nemohli. Kočku máme venku. Ale pokaždé když jdu venčit psa, tak se zastaví na chodbě u dózy, ve které má kočka granule. V misce je většinou kočka sežere hned jak jí je dáme. To samé pes, který žere venku. Takže se nestává, že by kočka žrala granule psovi a naopak.
Z vlastní zkušenosti ale také musím říct, že pes chce vždycky granule, které má ten druhý, a to i přes to, že mají stejnou značku. Asi si myslí, že ten druhý má něco lepšího.
Jinak kočku jsme si pořídili, když byl náš retrívr starší. Cizí kočky nesnášel. Kotě jsme prostě donesli domů a moc to neřešili, jen když byl moc hr, tak jsem ho okřikla. Zpočátku ho pes proháněl, takže kotě bylo pořád na druhé části dvorku, kam pes nemůže. Časem si ale bez jakékoli pomoci na sebe zvykli, a teď jsou schopni spolu i spát (teda pokud je nevidíme, třeba spolu leží přededveřma, ale jakmile vyjdem ven, tak pes kočku vyhání, nebo dělá, že tam vůbec není . Cizí kočky pořád nesnáší. V září, když bylo kočce asi cca 6 let, tak jsem si pořídila další štěně, je doma ale na dvůr ho chodím venčit, občas ho tam chvíli nechám. Zpočátku to vypadalo, že se s kočkou zabijou. Štěně si s ní chtělo hrát, ale kočka po něm pořád prskala a fackovala ho. Postupem času se to zlepšilo, teď kočka sice pořád mručí, ale už se nechá od štěněte i očuchat. Pokud je na ní moc hr, tak si zasyčí, a stěně to pochopí a nechá jí bejt. Myslím, že časem to bude ještě lepší. Chápu, že když jsou oba v bytě, tak je to složitější.