Dobrý den,
vím, že se toto téma už řešilo, ale odpovědi mi moc nepomohly, tak se raději zeptám zvlášť.
Před týdnem jsme si dovezli štěně kokršpaněla něco přes 9 týdnů staré. První den byl docela ok, ale už jí máme týden a každou noc řve víc a víc.
Bydlíme v domě a i sousedi říkali, že jí slyší. Prý se nesmí za štěnětem chodit když řve a uklidňovat jej nebo po něm křičet, protože to nikam nevede. Takže jí prostě necháváme "vyřvat". Všude psali, že to pak štěně přejde, ale je to čím dál horší. Taky už začala řvát, když jen zmizíme za dveře, to před pár dny nedělala. Máte někdo nějakou šikovnou radu?
Děkuji.
karo2702
napsal(a):
Dobrý den,
vím, že se toto téma už řešilo, ale odpovědi mi moc nepomohly, tak se raději zeptám zvlášť.
Před týdnem jsme si dovezli štěně kokršpaněla něco přes 9 týdnů staré. První den byl docela ok, ale už jí máme týden a každou noc řve víc a víc.
Bydlíme v domě a i sousedi říkali, že jí slyší. Prý se nesmí za štěnětem chodit když řve a uklidňovat jej nebo po něm křičet, protože to nikam nevede. Takže jí prostě necháváme "vyřvat". Všude psali, že to pak štěně přejde, ale je to čím dál horší. Taky už začala řvát, když jen zmizíme za dveře, to před pár dny nedělala. Máte někdo nějakou šikovnou radu?
Děkuji.
A to štěně je kde? ani se nedivim že brečí, vždyt je to mimino. Naše štěně nebrečelo nikdy. ale spí v pokoji u mě. jasně že řve, bojí se, nechce být sama. To by asi řvala i naše. Odnesli jste jí od mámy tak ted má jen Vás a chce být v kontaktu a ne na samotce . Já když odcházim neřve, má otevřeno z kuchyně na předsín a je v klidu.
karo2702
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
Když ho nebudete nechávat zavřené samotné v jiné místnosti, řvát nebude. Ideální je vzít ho do postele.
Se omlouvám, ale mě by ani ve snu nenapadlo, že bych čerstvě dovezené štěně nechala v noci někde samotné.
Byl by spíš zázrak, pokud by neřvalo, nechat psí mimino "vyřvat" v jiné místnosti je na mě trochu silný kafe.
Nemusí být přímo ve vaší posteli, také jsme štěně neměli v posteli, nýbrž v pelíšku hned vedle, na dosah ruky. Noční kňučení jsme vůbec nepoznali.
Budete to muset chvilku vydržet, vezměte si ji na gauč k sobě, pokud bude chtít venčit tak vás to vzbudí když se začne mrvit a vezmete ji ven. Hold některý štěňata vys.rají víc, je to jako s dětma.Některý vás taky nenechají vyspat A třeba si s ní budete muset chvilku i pohrát v noci.
karo2702
napsal(a):
Není samotné, je v obýváku a já spávám na gauči, ale když se jí někdo nevěnuje, tak kňučí a štěká. Takže když se večer probudí, tak sedne před gauč a řve na mě. Přes den se jí snažíme co nejvíc zaměstnávat, ale stejně večer hodinu spí a hodinu dělá binec.
Aha...no, tak nám třeba štěně v noci celkem spalo, ale evidentně jsou štěňata různá, stejně jako děti.
Se štěnětem to je prakticky stejné jako s miminem, zpočátku se v noci moc nevyspíte. Buď kňučí, chce si hrát nebo venčíte...pokud ho nebudete příliš stresovat neúměrnými požadavky, pravděpodobně mu to nezůstane.
K tomu odcházení - už toho tu o nácviku samoty bylo hodně, koukněte tady, konkrétně příspěvky od paní s nickem Zrzavci, líp bych to nenapsala
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3082995/separacni-uzkost#a3083019.
Uživatel s deaktivovaným účtem

karo2702
napsal(a):
Není samotné, je v obýváku a já spávám na gauči, ale když se jí někdo nevěnuje, tak kňučí a štěká. Takže když se večer probudí, tak sedne před gauč a řve na mě. Přes den se jí snažíme co nejvíc zaměstnávat, ale stejně večer hodinu spí a hodinu dělá binec.
Některá psí miminka prostě chvilku spěj a pak maj vyspinkáno a zase chtějí něco dělat, některá vydrží spinkat skoro celou noc...je to jak s dětma...tak vydržte, ono to není jednoduchý, ale ten štěněcí věk tak rychle uteče, že si pak budete říkat, že jste si to ani pořádně neužila... ...a za mě není nic krásnějšího, když vedle vás usne s důvěrou vaše psí miminko...
karo2702
napsal(a):
No, tak asi se budem teda snažit dál a dneska si jí vezmu na gauč...snad ho teda nepočůrá.
Nedělejte to, neustupujte, jakmile si zvykne, začne si vše vynucovat. Vezměte před žrádlem štěně ven a pořádně jej utahejte, pak nažrat a spát. Bude se spát lépe i vám. Když bude s vámi, hrajte si s ním, házejte mu hračky, přetahijte se s ním, ALE NENECHTE HO SPÁT. Usnout může v noci, nebo když s ním nebudete. V žádném případě ho neberte do postele (tedy v případe jestli s tím na celý život nepočítáte), protože ho z té postele už nedostanete.

jahodapavel
napsal(a):
Nedělejte to, neustupujte, jakmile si zvykne, začne si vše vynucovat. Vezměte před žrádlem štěně ven a pořádně jej utahejte, pak nažrat a spát. Bude se spát lépe i vám. Když bude s vámi, hrajte si s ním, házejte mu hračky, přetahijte se s ním, ALE NENECHTE HO SPÁT. Usnout může v noci, nebo když s ním nebudete. V žádném případě ho neberte do postele (tedy v případe jestli s tím na celý život nepočítáte), protože ho z té postele už nedostanete.
Všechny svoje psy jsem jako štěňata měla v posteli...fena NO jakmile odrostla ze štěněcích !střevíčků" tak dokonce odmítla spát v ložnici a spala dobrovolně u dveří na chodbě.
Všichni moji psi, pokud je v posteli nechci, tak spí prostě na zemi...moji nynější posteláci nemaj problém nocovat sami na zahradě...takže nevím, co jste měl za psy vy, ale to že psa už z postele nedostanete je kravina...naopak si myslím, že štěňátku minimálně zkraje spaní s páníčkem jen prospěje a je jedno jestli je to v posteli, na gauči v obýváku na zemi...štěňátko čím bude starší, tím bude samostatnější...

jahodapavel
napsal(a):
9 týdenní štěně musí pravidelně odpočívat. Pokud bude hodně unavené a nedovolíte mu jít spát, tak bude zpravidla protivné a může začít i bezdůvodně startovat. Pokud se to bude dít pravidelně, můžete ho psychicky slušně rozsekat do budoucna. Už jsem to ve svém okolí zažila dvakrát.
napsal(a):
9 týdenní štěně musí pravidelně odpočívat. Pokud bude hodně unavené a nedovolíte mu jít spát, tak bude zpravidla protivné a může začít i bezdůvodně startovat. Pokud se to bude dít pravidelně, můžete ho psychicky slušně rozsekat do budoucna. Už jsem to ve svém okolí zažila dvakrát.
Jako komentář mne napadají jen sprostá slova.

jahodapavel
napsal(a):
Jako komentář mne napadají jen sprostá slova.
Tak napočítejte do deseti...
karo2702
napsal(a):
No, tak asi se budem teda snažit dál a dneska si jí vezmu na gauč...snad ho teda nepočůrá.
Přemýšlela jsem podobně. Taky jsem se ptala...nakonec po měsíci společného spaní na gauči už jí večer po baště můžu bez reptání uložit v boudičce (samosebou vevnitř)...a když jí povím pěknou pohádku na dobrou noc, tak i usne. Stejně se tam vyspí líp, na to už asi i sama přišla...já sebou totiž v noci děsně šiju . Ale kolem třetí vstávám a venčím a zbytek noci ještě trávíme spolu na gauči. Každopádně to ale má dobrej vývoj...takže jsem taky za model "netlačit" a klíďo spát se štěndem, ono se to podá. Jen se holt v začátcích moc nevyspíte, ale s tím se asi musí počítat, když si pořizujeme ta mimina
lu80
napsal(a):
Přemýšlela jsem podobně. Taky jsem se ptala...nakonec po měsíci společného spaní na gauči už jí večer po baště můžu bez reptání uložit v boudičce (samosebou vevnitř)...a když jí povím pěknou pohádku na dobrou noc, tak i usne. Stejně se tam vyspí líp, na to už asi i sama přišla...já sebou totiž v noci děsně šiju . Ale kolem třetí vstávám a venčím a zbytek noci ještě trávíme spolu na gauči. Každopádně to ale má dobrej vývoj...takže jsem taky za model "netlačit" a klíďo spát se štěndem, ono se to podá. Jen se holt v začátcích moc nevyspíte, ale s tím se asi musí počítat, když si pořizujeme ta mimina
Souhlas...mám ráda takové názory a žádná sprostá slova mě nenapadají
U nás to bylo tak, že malá po příchodu od chovatelky spala v pelíšku těsně vedle postele dcery, zakládaly jsme si na tom, že jsme ji rovnou nenaučily na postel, leč po prvním hárání, během falešné březosti, se tam sama nastěhovala.
Zpočátku jsme z toho nebyly moc nadšené, ale zvykly jsme si a teď, kdy dcera je ve fázi, že bez Vikinky v posteli už si to neumí představit, Vikinka čas od času stráví noc úplně jinde, třeba na podložce v předsíni.
Takže nic není definitivní a předem ztraceno, moc nemám ráda názory typu "hlavně nesmíte" a "hlavně musíte"...myslím teda, že hlavně, ať je to v klidu a pohodě

karo2702
napsal(a):
No on je i problém jí někdy udržet vzhůru. Jak je malinká tak po dvou hodinách aktivity je fakt tak zničená, že jí nezajímají kračky, kočky ani nic a odpadla by i v půlce chůze. Ale snažíme se aspoň odpoledne a hlavně večer než jdeme spát jí co nejvíc utahat.
Pamatuju dobu, když byli moji pesani štěňata...obzvlášť pejsek byl schopen sebou praštit uprostřed obýváku a prostě usnout i když ještě hraní probíhalo...prostě to je normální režim u štěňátka...hra-venčení-spánek-venčení-papání-venčení a tak pořád dokola, ale není to napořád...takže když chce štěňátko spinkat, tak ho klidně nechte, ono časem jak poroste najede na váš režim klidu a zábavy-práce-aktivity, teď si to prostě užívejte...netlačte na pilu, všechno chce čas...
Vemte si, že to štěně bylo zvyklé spát s maminkou a ostatními sourozenci, často propletené do jedné valné hromady, a náhle je z toho prostředí vytržené a je úplně samo... nedivte se, že vyvádí.
U nás každé štěně spí se mnou v posteli. Když je opravdu malé, tak se po dvou hodinách začne vrtět- známka, že chce ven na čůrání. To znamená hned fofrem ven. Po vyčůrání, tedy okamžitě, zpátky do postele a jde se spát znovu. A tak furt dokola. Po pár dnech se intervaly prodlužují a zároveň se štěně samo "stěhuje" z postele. Třeba naše současné štěně ve 4 měsících už postel nevyžaduje, jen se občas přijde přitulit. Bez čůrání vydrží už asi 14 dní celou noc, ráno si zakňučí. Naši starší psy postel už ani nenapadne- každý má své místo po baráku, kde se v noci zdržuje. A to všichni prošli postelovou výchovou...
Takže není pravda, že psa už z postele nedostanete.
jahodapavel
napsal(a):
To je pecka nápad, nenechat ho usnout přes den Člověk když je přetaženej tak se mu taky hned líp usíná a spí

Jasně že vzít štěně k sobě na gauč zabírá. Ale pokud nechcete mít do budoucna psa v posteli, nechte ho tam kde má být. Dávejte ho tam i přes den, Pokud je unavené, po hře, po procházce a vidíte že usíná tak ho prostě odneste na jeho místo, zavřete a nechte ho tam. V noci před spaním si s ním pohrajte, vyvenčete utahejte, zavřete ho a nechte ho být. Když budete reagovat na každé zakníkání, zvykne si na to a bude to dělat pořád. Neříkám se na něj za celou noc nepodívat, ale prostě neběhat tak s každým kníknutím. Klidně ho v noci můžete vzít na chvíli ven, pohrát si s ním, vyvenčit ale pak vrátit na místo, do tlamy strčit mrkev nebo patku tvrdého chleba at má co dělat, zavřít a chrápat
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
My to teda vždy dělali tak, že máme otevřené dveře do ložnice a štěně má chodbu + pokoj kde jinak tráví čas, mezi dveře do ložnice se dala nějaké zábrana, ohrádka... když štěně mraštělo, vzalo se ven na vyvenčení, dostalo hračku do pusy a šlo do pelíška se slový "místečko, tak je hodná" jestliže běželo k zábraně mezi dveře a mraštělo, tak bylo odveleno na místečko a tak furt dokola, naši psi za námi do postele chodí, ale třeba ráno na muckandu jinak každý má svůj pelech, a taky nechci aby nám psi spali v posteli, strašně se rozvalují a vytlačují nás z postele...pokud bylo ale štěně opravdu malé těch cca 9 týdnů a chodilo se na venčení i v noci, tak spalo v bedně vedle postele, pokud kníkalo, spustila jsem ruku do bedny a bylo ticho. Pokud to vaše řve a nemá důvod, aby mu nakonec něco nebylo, protože to že je ve vaší přítomnosti by ho mělo uklidnit.