Madarskyohar93

XXX.XXX.110.98
Dobrý den,
mám v bytě 4 měsíční štěně Maďarského ohaře (doma ho máme přes měsíc). Hned po týdnu zvykání, jsem se ho snažila učit nechávat doma.Zdálo se, že to zvládá dobře. Protože kromě loužičky nic nebylo. Byla jsem moc ráda. Až jednoho dne přišla sousedka, která bydlí nad námi, že už to nemůže vydržet, že pes furt štěká. Tak jsem tedy nastavila kameru v kuchyni, tam ho pokaždé nechávám. A odešla. Po minutě spustil štěkot a vkuse štěkal 12,5 min, poté na 1 hod a 20 min usnul. Hned jak se probudil tak začal štěkat a to 30 minut. Pak zase na půl hodiny usnul a pak zase do příchodu štěkal. Za celou dobu si nepohrál s žádnou hračkou. Má tam hodně plyšáků, kousací kostičky atd.. Prostě jen štěká a spí.
Když jsem doma, snažím se ho co nejvíc nechávat samotnýho a to je v pohodě, když ví, že jsem doma. Ale musím chodit do školy. Kde naštěstí nejsem každý den, ale přece to takhle nejde. Máte někdo zkušenosti, jak ho to odnaučit? Nebo si zvykne?
Děkuji moc.
Madarskyohar93
napsal(a):
Dobrý den,
mám v bytě 4 měsíční štěně Maďarského ohaře (doma ho máme přes měsíc). Hned po týdnu zvykání, jsem se ho snažila učit nechávat doma.Zdálo se, že to zvládá dobře. Protože kromě loužičky nic nebylo. Byla jsem moc ráda. Až jednoho dne přišla sousedka, která bydlí nad námi, že už to nemůže vydržet, že pes furt štěká. Tak jsem tedy nastavila kameru v kuchyni, tam ho pokaždé nechávám. A odešla. Po minutě spustil štěkot a vkuse štěkal 12,5 min, poté na 1 hod a 20 min usnul. Hned jak se probudil tak začal štěkat a to 30 minut. Pak zase na půl hodiny usnul a pak zase do příchodu štěkal. Za celou dobu si nepohrál s žádnou hračkou. Má tam hodně plyšáků, kousací kostičky atd.. Prostě jen štěká a spí.
Když jsem doma, snažím se ho co nejvíc nechávat samotnýho a to je v pohodě, když ví, že jsem doma. Ale musím chodit do školy. Kde naštěstí nejsem každý den, ale přece to takhle nejde. Máte někdo zkušenosti, jak ho to odnaučit? Nebo si zvykne?
Děkuji moc.
A jak se mu věnujete než odejdete? Maďarský ohař je hodně aktivní plemeno, potřebuje zaměstnat fyzicky i psychicky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když jsem zvykala na samotu, tak jsem psa před odchodem totálně vyřídila. Sice to zpočátku znamenalo vstávat příšerně brzo, ale tak na 2 h mi to muselo vyjít. Jak už skoro neudržel hlavu, tak jsem mohla jít. A i když se to nedoporučuje, vždycky dostával v návince od papírových utěrek pamlsky, nebo kus sušeného masa a ještě "rozhoz" granulek po předsíni. To pak koukal, ať už konečně vypadnu a dám mu ty mňamky.
S tím utaháním to samé v případě zvykání na auto, třetí jízda už úplně v pohodě.
Odpovím vám tak, jako jsem odpovídala před 14 dny na stejný dotaz. Pes si na samotu sám od sebe dost často nezvykne, je nutné jej tomu naučit:
Nezvykne. Nejspíš nezvykne a rozjede se to tam, kde to nechcete mít. Tedy bude pořád štěkat, výt, třeba i doma ničit. Je třeba ho na samotu naučit. Pro štěně nastalo hrozně moc nepříjemných změn. Odebrali jste ho z jeho rodné smečky. Teď je chvilinku ve svém novém domově. Kde si teprve zvyká a buduje si vazby. Do toho ho zase smečka opustí (když z pohledu člověka jde jen do práce a zase se vrátí). To je pro psa, hlavně štěně, v přírodě dosti nebezpečná a tramatizující situace - opustí-li ho smečka, může to znamenat ohrožení na životě. Smečka je pro něj vším. Je nutno ho tedy od malička zvykat na to, že opuštění neznamená definitivní opuštění, ale vždy návrat. Štěně je třeba zvykat postupně a podle určitých pravidel - bylo toho tady a nejen tady napsáno na tohle téma už opravdu mnoho, sedněte si prosím k internetu a vyhledejte si hesla, jako zvykání psa, štěněte na samotu, učení psa na samotu, štěně samo doma apod. Je to cílené učení, které v sobě zahrnuje mnoho kroků, postupných kroků, kterými štěně musí projít, aby si DOBŘE zvyklo na to, že se nic neděje, když odcházíte. Vezměte si dovolenou a věnujte se tomuto nácviku, pak budete mít vy spokojeného nevystresovaného psa, který skutečně spokojeně prospí dobu, kdy nejste doma a vy budete mít spokojený život, protože vás nebudou bombardovat sousedi stížnostmi, nebudete uklízet loužičky a bobky po vystresovaném pesanovi a nebudete mít zdemolovaný byt. Pořízení psa vždy něco stojí a tohle k tomu patří. Pes se spoustu věcí musí naučit, nerodí se s nimi a spousta věcí, které po nich chceme jde proti jejich přirozenosti. Což zrovna naučení na samotu je, A pokud chceme, aby je zvládali - musíme jim dát svůj čas a naučit je to.
Madarskyohar93

XXX.XXX.110.98
Děkuji za odpovědi, no většinou ho vyvenčím cca 20 min. Fyzicky se mu věnuji samozřejmě po příchodu dost. Dokonce nám veterinářka řekla, že mám méně, že je hodně hyperaktivní a má problém s nabíráním váhy. Že mám zmírnit fyzické aktivity. A psychicky, to je těžký no, když si s ničím nechce hrát. Hraje si jen, když jsem doma. :( Nebo máte nějaký tip, který by ho mohl zaujmout?
Ollie: S těmi granulkami to zkusím, je opravdu nenažraný :-D. Auto zvládáme úplně na pohodu.
Napadlo mě, zda ho taky nestresuje, že je v kuchyni, když většinu času i v noci spí v obýváku s námi. Ale mám strach ho nechat samotného v obýváku, máme tu nový gauč a nechci aby ho zdemoloval (i když zatím naštěstí nic kromě pantofle nezníčil).
Napadlo mě nahrát svůj hlas nebo rádio?
Madarskyohar93
napsal(a):
Děkuji za odpovědi, no většinou ho vyvenčím cca 20 min. Fyzicky se mu věnuji samozřejmě po příchodu dost. Dokonce nám veterinářka řekla, že mám méně, že je hodně hyperaktivní a má problém s nabíráním váhy. Že mám zmírnit fyzické aktivity. A psychicky, to je těžký no, když si s ničím nechce hrát. Hraje si jen, když jsem doma. :( Nebo máte nějaký tip, který by ho mohl zaujmout?
Ollie: S těmi granulkami to zkusím, je opravdu nenažraný :-D. Auto zvládáme úplně na pohodu.
Napadlo mě, zda ho taky nestresuje, že je v kuchyni, když většinu času i v noci spí v obýváku s námi. Ale mám strach ho nechat samotného v obýváku, máme tu nový gauč a nechci aby ho zdemoloval (i když zatím naštěstí nic kromě pantofle nezníčil).
Sežeňte si papírové krabice různých velikosti, dovnitř dejte nějaký ten pamlsek. Poskládejte je i klidně do sebe. Než odejdete chce to víc než jen vyvenčit, pohrajte si s ním venku, "pocvičte" - myšleno vzhledem k věku a k tomu co už umí. Házejte mu balonek hračku, nechte mu jí hledat, prostě ho musíte unavit i psychicky. Pak prostě po příchodu domů šup na pelíšek a tam už zůstaň, a v klidu lež než se vypravím. Pak nachystat nějaku tu krabičku s překvapením. A vydat - či povolit si to vzít -až jsem mezi dveřmi. Musíte ho na odcházení systematicky zvykat - opravdu si vyhledejte zmíněná hesla, je toho popsáno dost. Pes musí naučit brýt odchody a nepřítomnost ostatních, jako běžnou záležitost. Ale to nejde, pokud prostě jen tak odejdeme a necháme ho tam, musí to být postupnými kroky, vždy v takové délce, aby to vydržel.
Madarskyohar93

XXX.XXX.110.98
Zrzavci: Děkuji za odpověď. Samozřejmě jsem si hledala články na internetu, ale nenašla jsem nic pro štěně, které jen štěká. Zkusím hledat více, nebo neměl/a byste odkaz na diskuzi? Nebo neporadil/a postup. Jsem student a do školy chodím jen na to, kde fakt být musím. A znamená to, že v pondělí tu je sám 5 hodin. Úterý 3 hodiny, středy 6 hodin a čtvrtky 3 hodiny. Jinak jsem tu s ním. Chápu, že se to asi nenaučí sám od sebe, ale doufala, jsem že se to časem alespoň trochu zmírní. Protože v noci ze začátku taky vyváděl a teď spí celou noc sám v místnosti. Stačilo 2 noci s ním přespat v obýváku a pak nechávat otevřený dveře a teď je máme i zavřený :-D..
Madarskyohar93
napsal(a):
To že je v kuchyni nevadí, naše fena když jsme v práci tak je v chodbě a jindy tam samozřejmě není. Je to opravdu o naučení jak psala Zrzavci, učte, prodlužujte intervaly. Hlas bych nenahrávala, podle mě to stěně akorát zmate.
Taky jsem měla starost, aby náš prcek neměl separační úzkost, měsíc jsem v práci seděla jako na trní a i když sice bydlíme v domě, tak prostě celý den non stop štěkal (když nespal), hraček měl dost, ale jen stál u dveří a štěkal. Nechávali jsme ho předtím v chodbě-obrovské chodbě. Tak jsme se jednou rozhodli ho vpustit dovnitř a od té doby neštěká. :) Prostě asi chce být tam, kde to zná nejvíc. :) Musím zaťukat, že nám se žádných věcí nikdy nedotkl a nic nezničil.
Madarskyohar93
napsal(a):
Zrzavci: Děkuji za odpověď. Samozřejmě jsem si hledala články na internetu, ale nenašla jsem nic pro štěně, které jen štěká. Zkusím hledat více, nebo neměl/a byste odkaz na diskuzi? Nebo neporadil/a postup. Jsem student a do školy chodím jen na to, kde fakt být musím. A znamená to, že v pondělí tu je sám 5 hodin. Úterý 3 hodiny, středy 6 hodin a čtvrtky 3 hodiny. Jinak jsem tu s ním. Chápu, že se to asi nenaučí sám od sebe, ale doufala, jsem že se to časem alespoň trochu zmírní. Protože v noci ze začátku taky vyváděl a teď spí celou noc sám v místnosti. Stačilo 2 noci s ním přespat v obýváku a pak nechávat otevřený dveře a teď je máme i zavřený :-D..
Ale to je fučík, že JEN štěká. Problém je pořád stejný - není naučený na to zůstávat sám doma. To je podstata věci.
Přímý Odkaz nemám, zkuste fakt pohledat tady či na různých psích fórech. Bylo toho opravdu sepsáno habakůk jen já to už psala asi tisíckrát a konkrétně tady taky. A upřímně - vynadám. vám. Tohle by si totiž měl každý nový majitel psa zjistit ještě než si přinese štěně domů. Zjistit si manuál, co všechno musím, co bych měl a co mě čeká. Jednak obecně a druhak vzhledem k plemeni psa, co si pořizuju. protože pro ty psy je to pak hodně těžké.
Když si pořizuju auto, taky musím vědět co musím, nesmím, měl bych. A pes je živý tvor.
Madarskyohar93

XXX.XXX.110.98
Už jsem si něco našla. Tak samozřejmě, že jsem měla "něco" načtené. Předtím jsme měli pejska z útulku a s ním takový problém nebyl. Takže tohle řeším poprvé. Jinak samozřejmě vím, co jsem si pořídila za pejska a jak s ním zacházet. Taky žádný jiný problém nemáme. Za ten měsíc jsem ho naučila povely, který neumí tchýně psi v 10 letech :-D
Zkoušela jsem cvičit, to že odejdu na x minut a pak přijdu.. Třeba jdu věšet prádlo (15 min) a ani neštěkne - máme sušárnu pod obývákem, tak bych ho slyšela. Prostě jakoby věděl, že když se "fintím" že odcházím na dýl :-D.
Madarskyohar93
napsal(a):
Už jsem si něco našla. Tak samozřejmě, že jsem měla "něco" načtené. Předtím jsme měli pejska z útulku a s ním takový problém nebyl. Takže tohle řeším poprvé. Jinak samozřejmě vím, co jsem si pořídila za pejska a jak s ním zacházet. Taky žádný jiný problém nemáme. Za ten měsíc jsem ho naučila povely, který neumí tchýně psi v 10 letech :-D
Zkoušela jsem cvičit, to že odejdu na x minut a pak přijdu.. Třeba jdu věšet prádlo (15 min) a ani neštěkne - máme sušárnu pod obývákem, tak bych ho slyšela. Prostě jakoby věděl, že když se "fintím" že odcházím na dýl :-D.
Ano - musíte trénovat natvrdo, tedy v podstatě se nafintim a jdu, oni rozliší. Vrátim se po chvíli (vy teď víte z jakého časového úseku vycházet - tedy musíte přijít dřív, než se do toho pustí), odměním za klid, dojdu do kuchyně, pochválím, že je hodný a je na pelšíčku a zas vypadnu. Časovou prodlevu prodlužovat podle toho jak to zvládá a - také ji ale měnit, někdy se klidně vrátíit i dřív, aby prostě nebyl žádný pevný řád. Odcházejte nejen jakoby do školy a se vším všudy, ale i jakoby jen na nákup, nebo na návštěvu. Já se domluvila i se sousedy, aby mi dělali monitoring. Doporučuju taktéž v rámci dobrých soused. vztahů je obejít, vysvětlit, že je to mrně, že na tom pracujete.
Madarskyohar93

XXX.XXX.110.98
Dobře budu to zkoušet. :) Sousedi jsou v pohodě, slyší ho jen paní nad námi. Je stará a doma non stop. Bohužel špatně chodí, takže není možné se s ní domluvit na venčení. Ale také zkusím víc unavit a pohrát si než odejdu. :) Pročítám fóra a vlastně lidi radí jen tyto dvě věci + nějaké bachovky - nemáte zkušenost?
Madarskyohar93
napsal(a):
Dobře budu to zkoušet. :) Sousedi jsou v pohodě, slyší ho jen paní nad námi. Je stará a doma non stop. Bohužel špatně chodí, takže není možné se s ní domluvit na venčení. Ale také zkusím víc unavit a pohrát si než odejdu. :) Pročítám fóra a vlastně lidi radí jen tyto dvě věci + nějaké bachovky - nemáte zkušenost?
Zkušenost nemám. ale pokud psa opravdu naučíte, není nutné to řešit jiným způsobem. Vyhraďte si na to čas, volno a věnujte se tomu.
Stará paní co je doma se vám může hodit v době, kdy budete učit. Může vám dělat monitoring, abyste měla jistotu, že jdete dobrým tempem a pes neštěká.
Madarskyohar93

XXX.XXX.110.98
Dobře, díky za rady :) Jdu zkoušet hned :).
Zrzavci
napsal(a):
Odpovím vám tak, jako jsem odpovídala před 14 dny na stejný dotaz. Pes si na samotu sám od sebe dost často nezvykne, je nutné jej tomu naučit:
Nezvykne. Nejspíš nezvykne a rozjede se to tam, kde to nechcete mít. Tedy bude pořád štěkat, výt, třeba i doma ničit. Je třeba ho na samotu naučit. Pro štěně nastalo hrozně moc nepříjemných změn. Odebrali jste ho z jeho rodné smečky. Teď je chvilinku ve svém novém domově. Kde si teprve zvyká a buduje si vazby. Do toho ho zase smečka opustí (když z pohledu člověka jde jen do práce a zase se vrátí). To je pro psa, hlavně štěně, v přírodě dosti nebezpečná a tramatizující situace - opustí-li ho smečka, může to znamenat ohrožení na životě. Smečka je pro něj vším. Je nutno ho tedy od malička zvykat na to, že opuštění neznamená definitivní opuštění, ale vždy návrat. Štěně je třeba zvykat postupně a podle určitých pravidel - bylo toho tady a nejen tady napsáno na tohle téma už opravdu mnoho, sedněte si prosím k internetu a vyhledejte si hesla, jako zvykání psa, štěněte na samotu, učení psa na samotu, štěně samo doma apod. Je to cílené učení, které v sobě zahrnuje mnoho kroků, postupných kroků, kterými štěně musí projít, aby si DOBŘE zvyklo na to, že se nic neděje, když odcházíte. Vezměte si dovolenou a věnujte se tomuto nácviku, pak budete mít vy spokojeného nevystresovaného psa, který skutečně spokojeně prospí dobu, kdy nejste doma a vy budete mít spokojený život, protože vás nebudou bombardovat sousedi stížnostmi, nebudete uklízet loužičky a bobky po vystresovaném pesanovi a nebudete mít zdemolovaný byt. Pořízení psa vždy něco stojí a tohle k tomu patří. Pes se spoustu věcí musí naučit, nerodí se s nimi a spousta věcí, které po nich chceme jde proti jejich přirozenosti. Což zrovna naučení na samotu je, A pokud chceme, aby je zvládali - musíme jim dát svůj čas a naučit je to.
Už to čtu podruhé , moc pěkné...nenapíšete knihu?
Taky už jsem udělala zkušenost, že utahání před odchodem je tutovka, takže se snažím to praktikovat, jak jen to jde. Bohužel, pokud jdu do práce na šestou, nějak to nedávám, už jsem starší osoba , naštěstí je nás na štěně víc a i tak máme všichni co dělat.
K těm pamlskovým hlavolamům- občas to zkouším do krabice od bot, do krabičky od vajec, do roličky od utěrek...problém je ten, že jakmile malá vyžere pamlsky, vrhne se na likvidaci toho kartónu- což by mi nevadilo, ale myslím, že ho dost sežere. Takže před odchodem z bytu bych jí to k dispozici nedala, i když mi hledání žrádla přijde jako fajn nápad. Vám to nežerou?
Terven
napsal(a):
Už to čtu podruhé , moc pěkné...nenapíšete knihu?
Taky už jsem udělala zkušenost, že utahání před odchodem je tutovka, takže se snažím to praktikovat, jak jen to jde. Bohužel, pokud jdu do práce na šestou, nějak to nedávám, už jsem starší osoba , naštěstí je nás na štěně víc a i tak máme všichni co dělat.
K těm pamlskovým hlavolamům- občas to zkouším do krabice od bot, do krabičky od vajec, do roličky od utěrek...problém je ten, že jakmile malá vyžere pamlsky, vrhne se na likvidaci toho kartónu- což by mi nevadilo, ale myslím, že ho dost sežere. Takže před odchodem z bytu bych jí to k dispozici nedala, i když mi hledání žrádla přijde jako fajn nápad. Vám to nežerou?
Děkuju za pochvalu. Knížek je fůra a myslím, že líp napsaných, systematičtěji, než bych to sesmolila já, chaotik. Na knížku(vyprávění o zrzavcích) už mě lanaří čtenáři ze Zvířetníku, jenže ono to není jen tak. I jsem to jednou zkusila. Trh je prý plný.
Já vstávám před šestou, abych s nima dvěma stihla trošku něco pocvičit a pohrát si.Vstávat dřív by mě zabilo už asi.
Ad krabičky a papundekl - feňule nežere, tam je to cajk, malej měl spadýno výhradně na ruličky, tak ty jsem pak nedávala, jen krabičky od čajů, rýže a tak.Rozmašíroval to na kaši a ten rozčvaňhanej papundekl nalepil na dlažbu , plus do toho nacamral vodu /pije jak žíznivej velbloud, voda je všude/, pokud to nežere nějak výrazně, tak bych se toho nebála, pokud jo, tak radši potom to, jak sem dala odkaz Megiii.

Vím, že je to blbé nebezpečné a nevím co ještě, ale stafíčce dám poleno a dyž dojdu domů, mám třísky. kartonová krabice je nejlepší hračka páč se na ni dá skákat, škubat, schovat se...no a tak.
jak přijde pošťačka, čeká to u brány až dostane do huby jak říká paní nááá vem si dopis a jde pracovat. díky bohu za letáky.

napsal(a):
Vím, že je to blbé nebezpečné a nevím co ještě, ale stafíčce dám poleno a dyž dojdu domů, mám třísky. kartonová krabice je nejlepší hračka páč se na ni dá skákat, škubat, schovat se...no a tak.
jak přijde pošťačka, čeká to u brány až dostane do huby jak říká paní nááá vem si dopis a jde pracovat. díky bohu za letáky.
My jsme dávali mlaďochům čerstvé lipové větve. Nedělají třísky a snad jsou pro psy bezpečné - aspoň jsme v to doufali.
napsal(a):
Čeština je krásná věc:
jak přijde pošťačka, čeká to u brány až dostane do huby
kdo dostane do huby? Pošťačka nebo stafička?
dřevíčko jsme na hlodání dávali taky a dodnes má mlaďas jedno v hračkárně občas mu ho vytáhnu já, než jdu do práce (a pak po návratu z práce mám zas o práci postaráno :D) a nebo si ho ten jouda vytáhne sám a nabordelí s tím po bytě, abych měla důvod luxovat /jako by krz jejich chlupy nebyl /.

Zrzavci
napsal(a):
Čeština je krásná věc:
jak přijde pošťačka, čeká to u brány až dostane do huby
kdo dostane do huby? Pošťačka nebo stafička?
dřevíčko jsme na hlodání dávali taky a dodnes má mlaďas jedno v hračkárně občas mu ho vytáhnu já, než jdu do práce (a pak po návratu z práce mám zas o práci postaráno :D) a nebo si ho ten jouda vytáhne sám a nabordelí s tím po bytě, abych měla důvod luxovat /jako by krz jejich chlupy nebyl /.
Joo :D
do huby dopis...ale aj paní dostala do huby. dyž byla stafička malinká, asi 2 dny na vše skákala...paní šla oblíznout jenže, paní vysoká, musela vyskočit, hlava tvrdá jak šutr.
tak teď si vyberte :D
bordel po návratu shrábnu do krbu.škoda že to neumí podpálit.zapracuji na tom dnes. díky za tip :D.
napsal(a):
Joo :D
do huby dopis...ale aj paní dostala do huby. dyž byla stafička malinká, asi 2 dny na vše skákala...paní šla oblíznout jenže, paní vysoká, musela vyskočit, hlava tvrdá jak šutr.
tak teď si vyberte :D
bordel po návratu shrábnu do krbu.škoda že to neumí podpálit.zapracuji na tom dnes. díky za tip :D.
Radšibych si vybrala, že do huby nedostanu, stačil mi náš blázen když mi při hře výskokem skorem přerazil nos, byla to taková pumelice, trefil to fakt dobře. Přála bych aby si to zkusili všichni ti akční hrdinové, co jich nakoupěj 10 do minuty a ani to s nima nehne, bojujou dál. Já bojovala s tmou. Doopravdy, až sjem se lekla, že trefil nějakej nerv a já oslepla
V paneláku krbu nemaje pozametám a vyhodím enem do koše.
Tak u nás neexistuje abych nechala psovi karton, nebo dřevo. Všechno by sežral... Jednou jsme s ním byli u nás v hospodě, venku na zahrádce a pan výčepní, že mu dá polínko ať si má s čím hrát. No, zachvíli koukáme, kus polena chyběl, ale nikde nebyl, ano sežral ho.
Stalo se mi, že sežral i cosi plastového (doteď nevím co, ale zvracel to), sežral skoro celou ponožku a kartony žere taky. Hračky musí mít jen odolné, protože třeba uzel by také sežral, gumové hračky to samé.
Bohužel po dobu co jsem v práci musí být zavřený Není to tím, že bych ho na samotu nenaučila, učila jsem ho odmalinka postupně. Než jdu do práce tak ho unavím, ale stejně mě doma čekala vždy nějaká pohroma. Nevím, jestli to může být i tak trochu "vrozené" ale jeho otec je to samé. A u psů typu bull se s tím setkávám dost často.
Teď je tedy v prostorné kleci, kde těch 6 hodin prospí. Hned jak příijdu tak jdeme lítat ven. A teď začínám řešit kotec, na jaro ho postavíme na dvoře, ať alespoň když je pěkně není zavřený doma.