Pořád musíme mít něco

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.11.2017 21:33
Beica

XXX.XXX.21.154

Tak jo, asi (určitě) se to tu už někdy řešilo, ale nedaří se mi vyhledat... Máme nový problém. Chyba socializace tuším, ale nevím jak to napravit. Psina mi venku začíná vyštěkávat lidi. Rozběhne se k nim, asi tak 3m před nimi, štěkne, zastaví, a jen stojí a vrtí. A když lidi jdou dál a minou jí, tak jde za nimi a chce je očichat, no lidi se bojí a řvou ať si ji okamžitě dám na vodítko. Ona na vodítku je po 99% času. Ale jsou chvíle, kdy prostě není. Normálně na přivolání přijde, ale ne v těchto situacích. Neslyší nevidí. A když je na vodítku během toho, tak můžu táhnout a volat jak chci a ona udělá dva kroky ke mě a zase se otočí a začne štěkat na ně. Trénujeme jak to jen jde, ale cizí lidi pořád někam spěchají a nechtějí mi pomoci. Rodinní příslušníci pomáhají, ale s těmi ona problém nemá. Jakmile však i jen jdeme po chodníku, tak některých lidí si nevšímá a naopak pak jsou lidi, kteří jí vyloženě vadí. Není agresivní, že by je chtěla pokousat nebo tak. Ale prostě jim musí dát najevo, aby se drželi v patřičné vzdálenosti. Jak jí naučit, aby lidi ignorovala? A to do jednoho? Nemám zájem mít psa milovníka lidí co se žene ke každému a chce ho vítat a kdesi cosi. Lidi o to nemají zájem. Žijeme v Praze a prostě drtivá většina lidí by psa nejraději ni nepotkala... Poradí někdo? Na cvičáku k lidem i psum2 úplně pohodě. Než se začne cvičit tak si chce s každým hrát, ale během cvičení i v těsném ko taktu úplně v klidu. Jakmile však nejsme na cvičáku, tak průšvih... Začínám z toho být zoufalá. Když bekoho míjíme, tak si jí přes pamlsek přiřadím k noze a projdeme kolem dotyčného v klidu zatim co si malá ukusuje kus piškoty nebo tak. Jakmile to neudělám tak děs. Jenže umíte si to představit. Během 10m potkáme 7 lidí. To bych s ní venku mohla jedině s mlskou nonstop u rypáku. A nemůžeme přeci nonstop cvičit. Potřebuje se taky vyčůrat a vykadit a tak... Nějaké nápady? Zkusím cokoliv. Dneska mi chalp řek, že jestli nás ještě jednou potká, tak psa zastřelí. Bydlí ve vedlejším východě. Vynořil se odnikud ve tmě a vyděsil teda jí i mě. Takže se jala situaci řešit stisknutím. Nevyběhla proti němu ani neprojevila jinej znak chystajícího se útoku nebo agrese... Díky všem. I konstruktivní kritika se cení! Chápu, že jsem někde udělala chybu, ale teď jí potřebuju primárně co nejúčinněji napravit v rámci možností. Ať to trvá jak to trvá. Ať si to žádá co si to žádá.

9.11.2017 21:53
Tedysek

XXX.XXX.8.199

Nejde sE zastavit u lavičky, položit psa ať kouká? Uvidí ze se nic neděje a časem bude v pohodě. Já jsem takhle trénovala na Ladronce i v Podolí. ;) a pes je v pohodě. Vzala jsem si knihu a pes ležel a koukal. Od té doby má povel lehni na docela slušné úrovni. :) to jen jako bonus. Ale Teda my měli opačný problem. Všechny moc vítal a chtěl všechny pomazlit a všem do náruče.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.11.2017 21:59

Když ona si chce povídat !
smajlík
A když si sednete na lavičku, tak kolemjdoucí bude "zdravit" také ?
Má jenom odměnu nebo i nějaké slovo, znamení ?
Třeba někdo dá piškot a řekne "hodná". A postupně se ten piškot VYSAZUJE..
Trvám na splnění povelu "u mě" i bez vodítka, i kdyby.. cokoli.
Ničím jiným než trénováním to asi neklapne.
Nejdřív na vodítku, pak na vodítku stačí stát, nakonec se odepne..náměstí jsou plná lidí..

9.11.2017 22:02

"Takže se jala situaci řešit stisknutím." ? Nechápu.

9.11.2017 22:03

Věk ? PLemeno ? Asi to někde je, ale...kde ?

9.11.2017 22:07

Co zahltit? Na místech typu Václavák nepotkáte na 10 m 7 lidí, ale desítky a to už jednotlivě neuštěká. Nejít jednorázově, ale pravidelně.

9.11.2017 22:16
Beica

XXX.XXX.21.154

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Takže se jala situaci řešit stisknutím." ? Nechápu.

Pardon, autokorekce... Mělo být štěknutím.

9.11.2017 22:17
Beica

XXX.XXX.21.154

Věk ? PLemeno ? Asi to někde je, ale...kde ?

Dobrman 7 měsíců fenka.

9.11.2017 22:25
Beica

XXX.XXX.21.154

Co zahltit? Na místech typu Václavák nepotkáte na 10 m 7 lidí, ale desítky a to už jednotlivě neuštěká. Nejít jednorázově, ale pravidelně.

Je fakt, že v buse například neštěká... Ale má o všechny zájem a chce je čuchat a nejraději by na ně i vyskočila a umazlila a ulízala a tak... Proto soudím, že se nejedná o agresi. Spíš to na mě působí, jako kdyby jí někteří (převážně muži) "voněli" jinak a snaží se je zastrašit, jako kdyby se bála, že kontakt s nimi nezvládne? A chápu, že očuchávání od cizího psa se hodně lidem nelíbí a že když jdete po náměstí a skočí na vás pes, tak jste naštvaní, že vás umaže a leknete se a já nevím co ještě. Já mam pochopení, jen jsem aktuálně bezradná jak to řešit. Když zi s ní sednu kamkoliv, tak si sedne tak na minutu a pak se začíná dožadovat pohybu. Nudí se a chce něco dělat. Beru jí na místa, kde je hodně lidí už od malička. Na různé veřejné akce, jezdíme primárně hromadnou dopravou, i když máme auto, do zoo a tak... Ale stejně. Některé lidi ignoruje, jiné by nejraději ulízala a umazlila a jiné prostě nechce pustit blíž než na několik metrů. Prostě se snaží ovládnout situaci? Bojí se, že to nemá pod kontrolou? Nevím:(.

9.11.2017 22:35
Beica

XXX.XXX.21.154

Když ona si chce povídat !
smajlík
A když si sednete na lavičku, tak kolemjdoucí bude "zdravit" také ?
Má jenom odměnu nebo i nějaké slovo, znamení ?
Třeba někdo dá piškot a řekne "hodná". A postupně se ten piškot VYSAZUJE..
Trvám na splnění povelu "u mě" i bez vodítka, i kdyby.. cokoli.
Ničím jiným než trénováním to asi neklapne.
Nejdřív na vodítku, pak na vodítku stačí stát, nakonec se odepne..náměstí jsou plná lidí..

Má mlslu a i slovo. Když jdeme kolem někoho a ona si jej nevšímá, tak opakuji mírným ale pozitivním hlasem: šikovná holka, tak je to správně. Nebo jednoduche Ano, sikula. Ona ví, co to znamená. V tu chvili se i podiva na me a ceka ze dostane mlsku. A ted k tomu povelu bez voditka: kdyz ji nemam na voditku (vzdy hledam mista kde nejsou lidi... Musi se vybehat a ja nestojim o konflikt. Dokud se nebude schopna ovladat na voditku a ja nebudu schopna ji donutit v klidu si vsimat sveho, tak se na frekventovaná místa bez vodítka nehrnu) tak dokud neni nikdo kolem, tak dobrý. Jakmile se nekdo nachomejtne nadohled, tak konec. Jde zjišťovat o koho jde. A můžu odvádět pozornost jak chci. Běhám na opačnej konec obo místa pryč od dotyčného aby běžela za mnou, jenže mě doběhne, doběhne a zase letí zpět. Nedejbože když dotyčný zmizí z dohledu. To ho běží hledat. Můžu se s ní tahat o hračku, ale ve vteřině jí pustí a jde opet zjišťovat o koho jde. Jediné na co reaguje je ten pamlsek. A to taky ne ve 100% případů. Asi tak v jednom případě z 20ti proste nejeví zájem ani o ten pamlsek a musí se za kolemjdoucím alespoň otočit...

9.11.2017 22:44

Beica napsal(a):
Má mlslu a i slovo. Když jdeme kolem někoho a ona si jej nevšímá, tak opakuji mírným ale pozitivním hlasem: šikovná holka, tak je to správně. Nebo jednoduche Ano, sikula. Ona ví, co to znamená. V tu chvili se i podiva na me a ceka ze dostane mlsku. A ted k tomu povelu bez voditka: kdyz ji nemam na voditku (vzdy hledam mista kde nejsou lidi... Musi se vybehat a ja nestojim o konflikt. Dokud se nebude schopna ovladat na voditku a ja nebudu schopna ji donutit v klidu si vsimat sveho, tak se na frekventovaná místa bez vodítka nehrnu) tak dokud neni nikdo kolem, tak dobrý. Jakmile se nekdo nachomejtne nadohled, tak konec. Jde zjišťovat o koho jde. A můžu odvádět pozornost jak chci. Běhám na opačnej konec obo místa pryč od dotyčného aby běžela za mnou, jenže mě doběhne, doběhne a zase letí zpět. Nedejbože když dotyčný zmizí z dohledu. To ho běží hledat. Můžu se s ní tahat o hračku, ale ve vteřině jí pustí a jde opet zjišťovat o koho jde. Jediné na co reaguje je ten pamlsek. A to taky ne ve 100% případů. Asi tak v jednom případě z 20ti proste nejeví zájem ani o ten pamlsek a musí se za kolemjdoucím alespoň otočit...

Jedině přes poslušnost, povel "stůj" třeba.

9.11.2017 23:00

Beica napsal(a):

Neříkám, že máte trénovat bez vodítka.
Nejdřív se naučí povel (lehni, k noze,...) spolehlivě na vodítku, mezi menším množstvím lidí.
Až to bude spolehlivé, vodítko prodloužíte třeba, přidáte více lidí.
Pak mít vodítko na zemi, přišlápnuté.. ono to vypadá jako že už je tak strašně šikovná, že to vodítko není potřeba.. a jak píše Ollie - zahltit - náměstí, Můstek dole v místě přestupu..
No a trénujete tak dlouho, dokud nejde spolehlivě vedle Vás kolem hory lidí.

9.11.2017 23:04

Já si myslím, že to je prostě projev puberty, takového období, kdy je jeden den pes zlatej a druhej den v té samé situaci je do klobás. . Bych to nějak zvlášť nehrotila, dobrman má štěkat, s tím asi nic nenaděláte...psa bych okřikla třeba dej pokoj (fuj se těžko vysvětluje lidem, že oni nejsou fuj, ale je to povel pro psa ) Pokud je už tma a nemáte přehled o okolí (dostatečný rozhled), nepouštěla bych ho z vodítka, to se nedá nic dělat, až ho to přejde.

9.11.2017 23:28

Beica napsal(a):
Je fakt, že v buse například neštěká... Ale má o všechny zájem a chce je čuchat a nejraději by na ně i vyskočila a umazlila a ulízala a tak... Proto soudím, že se nejedná o agresi. Spíš to na mě působí, jako kdyby jí někteří (převážně muži) "voněli" jinak a snaží se je zastrašit, jako kdyby se bála, že kontakt s nimi nezvládne? A chápu, že očuchávání od cizího psa se hodně lidem nelíbí a že když jdete po náměstí a skočí na vás pes, tak jste naštvaní, že vás umaže a leknete se a já nevím co ještě. Já mam pochopení, jen jsem aktuálně bezradná jak to řešit. Když zi s ní sednu kamkoliv, tak si sedne tak na minutu a pak se začíná dožadovat pohybu. Nudí se a chce něco dělat. Beru jí na místa, kde je hodně lidí už od malička. Na různé veřejné akce, jezdíme primárně hromadnou dopravou, i když máme auto, do zoo a tak... Ale stejně. Některé lidi ignoruje, jiné by nejraději ulízala a umazlila a jiné prostě nechce pustit blíž než na několik metrů. Prostě se snaží ovládnout situaci? Bojí se, že to nemá pod kontrolou? Nevím:(.

Je to malé trdlo. Když jsem měla v dočasce 10 m dobrmana, tak to probíhalo podobně. Mazlil lidi s rozběhem, děs. Jen těch nesympatických lidí bylo pět a půl za dobu 2 měsíců. V roce šel k páníčkovi a do 2 m se srovnal.

Neregistrovaný uživatel

9.11.2017 23:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Já si myslím, že to je prostě projev puberty, takového období, kdy je jeden den pes zlatej a druhej den v té samé situaci je do klobás. . Bych to nějak zvlášť nehrotila, dobrman má štěkat, s tím asi nic nenaděláte...psa bych okřikla třeba dej pokoj (fuj se těžko vysvětluje lidem, že oni nejsou fuj, ale je to povel pro psa ) Pokud je už tma a nemáte přehled o okolí (dostatečný rozhled), nepouštěla bych ho z vodítka, to se nedá nic dělat, až ho to přejde.

Tohle podle mě není projev puberty, ale chování které je důsledkem toho, že jí to zadavatelka (mimochodem pro psa absolutně nezajímavá) opakovaně umožňuje. A proč by nevybouřený mladý dobrman nedělal bugr, když je to vlastně děsná sranda, že jo...?!
Když si pořídila tak aktivní plemeno, tak místo vypuštění do prostoru, a lamentování nad tím, že na jejího nevychovaného psa nejsou všudypřítomní lidi zvědaví, tak má každý den sednout na bus, a odjet někam za město psa pořádně vypohybovat, a tam kde lidi jsou na vodítku trénovat lhostejnost ke kolemjdoucím.

9.11.2017 23:55

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tohle podle mě není projev puberty, ale chování které je důsledkem toho, že jí to zadavatelka (mimochodem pro psa absolutně nezajímavá) opakovaně umožňuje. A proč by nevybouřený mladý dobrman nedělal bugr, když je to vlastně děsná sranda, že jo...?!
Když si pořídila tak aktivní plemeno, tak místo vypuštění do prostoru, a lamentování nad tím, že na jejího nevychovaného psa nejsou všudypřítomní lidi zvědaví, tak má každý den sednout na bus, a odjet někam za město psa pořádně vypohybovat, a tam kde lidi jsou na vodítku trénovat lhostejnost ke kolemjdoucím.

10.11.2017 00:41

Psi nejsou stroje, to, že občas psa baví něco jiného, než páníček, je docela přirozené, obzvlášť pokud je zadavatelky psina v tomto věku (už hárala?).

10.11.2017 05:38

Asi bych si dala záležet na potkávání cizích lidí, kde s nimi aspoň sem tam bude možnost dát řeč. Tj. jít cíleně někam do parku, kde lidi tolik nespěchají, vyhlídnout si někoho a požádat ho o pomoc nebo si aspoň popovídat, nechat člověka pohladit psa, atd. I procházení na václaváku a podobných místech by mohlo pomoct. Jinak by mělo při socializaci platit, že nestačí lidi potkávat, ale je potřeba, aby došlo ke kontaktu, pohlazení.
Praha je vám v tom výhodou, máte mnohem víc možností, než kdybyste byla na vesnici, kde ty lidi tak nějak nejsou.

A zařídila bych si, abych mohla feně tohle chování znemožnit - takže např. krátká couračka, za kterou ji snadno odchytíte, jakmile se bude blížit problém. Ideálně aby měla pocit, že je skoro na volno, ale přitom budete mít možnost ji zastavit.

10.11.2017 06:48

Beica, v prvé řadě si nemyslím, že by to byla chyba socializace, ale ona opustila štěněcí (infantilní) věk, začíná se projevovat její já a ten svět okolo vnímá jinak, to je normální.

"Tohle podle mě není projev puberty, ale chování které je důsledkem toho, že jí to zadavatelka (mimochodem pro psa absolutně nezajímavá) opakovaně umožňuje"

Je to pubertou (viz výše), a s tím pokračováním věty nelze než souhlasit...

V prvé řadě ji nauč rituál na podnět "cizí člověk" - nabízí se "k noze", začala bych v sedu, v pohybu až poté (ale může jí být příjemnější ten pohyb, to musíš posoudit sama). Ne jako odpoutávání pozornosti, ale právě jako reakci na podnět "pán, paní" ("pán" - "k noze"). A to cvičit ne v ruchu, ale právě v klidu na cvičáku - naučit spolehlivě chování a naučené přenést do civilu. A ne rovnou na ten Václavák (ono v takovém prostředí - i u lidí - funguje zaplavení podnětem a rezignace, a to není to co chceš...), ale opět, do málo rušného prostředí, kde bude mít prostor se soustředit, vydýchat to, uvolnit se...důležité je včasné a dobré odměňování! Bezprostředně pamlskem, uvolnění hrou.
Proto bych s ní taky jezdila autem.

...neboli, nauč ji, jak se má chovat

jo, a taky bych ji naučila, že k člověku se jde až na nějaký povel - neboli neučila bych ji jenom, že se míjí bez kontaktu, ale i umožnila ten kontakt, ale zase řízený.

A, u dobrmanice - výcvik, výcvik a ještě jednou výcvik, intenzivní, musí pracovat a pracovat a pracovat! Tělem, hlavou, hlavou, hlavou...!

Neregistrovaný uživatel

10.11.2017 06:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Psi nejsou stroje, to, že občas psa baví něco jiného, než páníček, je docela přirozené, obzvlášť pokud je zadavatelky psina v tomto věku (už hárala?).

Psi sice nejsou stroje, ale všechno má své hranice, a omlouvat tohle věkem je nesmysl - pes se sám nevychová, a pokud je v takovém chování opakovaně úspěšný, tak si to upevňuje, a přenese si to i do dospělosti (čím to budete omlouvat potom...?!).

10.11.2017 07:08

Jestli nějaké plemeno potřebuje člověka = pevného vůdce, tak je to dobrman!

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/7374/dobrman/.

10.11.2017 07:33

Psi sice nejsou stroje, ale všechno má své hranice, a omlouvat tohle věkem je nesmysl - pes se sám nevychová, a pokud je v takovém chování opakovaně úspěšný, tak si to upevňuje, a přenese si to i do dospělosti (čím to budete omlouvat potom...?!).

Neolouvám psa věkem, jen zadavatelce nabízím myšlenku puberty, aby nehysterčila se špatnou socializací, sama mám doma věčného výtače(na lidi mi neštěkáme). Bez velkých povelových a výchovných technik jí to prostě přešlo, každého jít okouknout.

10.11.2017 08:39
Beica

XXX.XXX.205.74

Tak s výjezdem mimo Prahu problém nebude, to jsem více než ochotná si zařídit, jen musím najít kam. Nicméně, cvičíme denně, a i když je na volno, tak to neznamená, že si jen tak bezcílně běhá a čmuchá. Snažím se být maximálně zajímavá, ale viditelně špatně. Jak dle Vás vypadá zajímavý páníček? Čistě pro inspiraci?

A k té lhostejnosti: to je to, na co jsem mířila už v zadání. Je mi jasné, že je potřeba trénovat lhostejnost, ale primárním problémem je, že nevím jak na to? Jak jsem psala ž někde výše, když míjíme kohokoliv, tak se snažím odvést její pozornost jinam. Pomocí pamlsku, hračky...

Heleďte se já tady nepíšu od toho, abych se s někým dohadovala nebo přela o to, zda jsem nebo nejsem dobrým pánem pro svého psa. Nemyslím si, že nám to úplně nejde, ale drhne to, o tom žádná a je to problém ve mě, ne v tom psovi.,.. Já nic nepopírám, já se jen skutečně snažím ty problémy řešit dřív, než se to posere úplně.

10.11.2017 08:50

Jinak když jste v Praze, zajděte si na nějakou procházku nebo lekci s Evou Štemberovou, je to za pakatel... https://www.facebook.com/groups/1682112542007087/?ref=bookmarks
Ta vám řekne dost dobře, co a jak dělat líp.

10.11.2017 08:54
Beica

XXX.XXX.205.74

Jinak když jste v Praze, zajděte si na nějakou procházku nebo lekci s Evou Štemberovou, je to za pakatel... https://www.facebook.com/groups/1682112542007087/?ref=bookmarks
Ta vám řekne dost dobře, co a jak dělat líp.

Díky moc! Hned jí zkusím napsat. Díky moc ;).

10.11.2017 08:54

"Jak jsem psala ž někde výše, když míjíme kohokoliv, tak se snažím odvést její pozornost jinam. Pomocí pamlsku, hračky... "

zopakuji ještě jednou - neodváděj pozornost, ale uč nějaké chování na podnět (k noze), kterým je ten člověk. Odměna je odměnou za to chování a ne prostředek odvádění pozornosti.

"Nicméně, cvičíme denně, a i když je na volno, tak to neznamená, že si jen tak bezcílně běhá a čmuchá. Snažím se být maximálně zajímavá, ale viditelně špatně."
choď s ní na cvičák, ti psi to poznají, cvičák je práce...samozřejmě cvičení každý den venku je, až bych řekla, nutné. A zase - je dobré si najít místo na cvičení, pes už bude vědět co se tam bude dít, bude pracovat, bude se těšit...
A "snažit se být zajímavá" - no nevím, nemyslím si, že by se měl člověk starat o zábavu psu každou vteřinu, kdy nespí. Ale má se starat o to, aby byl psovod, aby psa v životě vedl = učil, staral se, stanovoval pravidla, dával mu zaměstnání dle plemene a temperamentu...(to vedl i doslova, vedl různými cestičkami lesem, vedl přes potok, vedl...)...aby byl tou potřebnou autoritou.

Dobrman je echt temperamentní a echt pracovní plemeno, to jenom zdůrazňuji k těm zvýrazněným slovíčkům, neb hra nerovná se práce.
Taková trojkombinace stopa-poslušnost-obrana psa hezky zaměstná...

10.11.2017 08:59
scylla

XXX.XXX.150.32

Psa s takovýmto projevem bych tedy obranu určitě neučila.

10.11.2017 09:12

Psa s takovým projevem bych obranu v pohodě učila.

Obranou se agresivitě ke kolemjdoucím nenaučí, pokud nebude figurant d.ebil, tak právě naopak... krom toho, je to 7mi m. štěně, budou si hrát a zcela nepochybně rozvíjet kořistnický pud

10.11.2017 09:17

Beica napsal(a):
Díky moc! Hned jí zkusím napsat. Díky moc ;).

Jen poznámka - předpokládám, že na zprávy, meily, atd, spíš reagovat nebude, páč toho má hodně. Prostě se přihlašte do vypsaný hodiny, mívá tam i individuální, ale klidně si dejte i nějakou společnou procházku nebo socializačku, tam by měl být dostatek prostoru se zeptat a nechat psa projevit.

10.11.2017 09:19
Beica

XXX.XXX.205.74

"Jak jsem psala ž někde výše, když míjíme kohokoliv, tak se snažím odvést její pozornost jinam. Pomocí pamlsku, hračky... "

zopakuji ještě jednou - neodváděj pozornost, ale uč nějaké chování na podnět (k noze), kterým je ten člověk. Odměna je odměnou za to chování a ne prostředek odvádění pozornosti.

"Nicméně, cvičíme denně, a i když je na volno, tak to neznamená, že si jen tak bezcílně běhá a čmuchá. Snažím se být maximálně zajímavá, ale viditelně špatně."
choď s ní na cvičák, ti psi to poznají, cvičák je práce...samozřejmě cvičení každý den venku je, až bych řekla, nutné. A zase - je dobré si najít místo na cvičení, pes už bude vědět co se tam bude dít, bude pracovat, bude se těšit...
A "snažit se být zajímavá" - no nevím, nemyslím si, že by se měl člověk starat o zábavu psu každou vteřinu, kdy nespí. Ale má se starat o to, aby byl psovod, aby psa v životě vedl = učil, staral se, stanovoval pravidla, dával mu zaměstnání dle plemene a temperamentu...(to vedl i doslova, vedl různými cestičkami lesem, vedl přes potok, vedl...)...aby byl tou potřebnou autoritou.

Dobrman je echt temperamentní a echt pracovní plemeno, to jenom zdůrazňuji k těm zvýrazněným slovíčkům, neb hra nerovná se práce.

Ááá už chápu :) Tak jo, je fakt, že jsem dělala chybu, to jsem věděla, ale teď už vím i přesně kde. Díky.

10.11.2017 09:20
Beica

XXX.XXX.205.74

Jen poznámka - předpokládám, že na zprávy, meily, atd, spíš reagovat nebude, páč toho má hodně. Prostě se přihlašte do vypsaný hodiny, mívá tam i individuální, ale klidně si dejte i nějakou společnou procházku nebo socializačku, tam by měl být dostatek prostoru se zeptat a nechat psa projevit.

Ano ano, už jsem koukala na rozepsané lekce teď na listopad. Bohužel teď má plno, ale budu to hlídat a hned, jakmile se něco ukáže, tak se přihlásíme ;).

10.11.2017 09:23
Beica

XXX.XXX.205.74

Obranou se agresivitě ke kolemjdoucím nenaučí, pokud nebude figurant d.ebil, tak právě naopak... krom toho, je to 7mi m. štěně, budou si hrát a zcela nepochybně rozvíjet kořistnický pud

A čistě teoreticky, věděla byste o nějakém dobrém figurantovi v blízkosti Prahy? Figurant, u kterého jsme byli, žije 160km od nás. Bohužel příliš daleko na pravidelné dojíždění alespoň jednou týdně :( Nevíte o někom trochu blíže? A ano, skutečně šlo spíše o hru. A bavilo jí to. Sice byl ze začátku trochu problém dostat jí do toho dostat, ale ve finále se povedlo a šlo jí to. Pak mi doma chrápala jako mimino.

10.11.2017 09:35

Také by bylo dobré zaměřit se na pachové práce. Psy většinou baví a hlavu zaměstnají, není potřeba dlouhá doba a našlapané kilometry. Stačíte si na to samy.
Jen si promyslete povel a označování, abyste nemusela přeučovat, kdybyste dělala opravdu sport se zkouškami a závody.

10.11.2017 09:37
Beica

XXX.XXX.21.154

Také by bylo dobré zaměřit se na pachové práce. Psy většinou baví a hlavu zaměstnají, není potřeba dlouhá doba a našlapané kilometry. Stačíte si na to samy.
Jen si promyslete povel a označování, abyste nemusela přeučovat, kdybyste dělala opravdu sport se zkouškami a závody.

Určitě vyzkoušíme ;).

10.11.2017 09:43
rapotacka11

XXX.XXX.32.122

Náš pes to zkoušel od 4 měsíců
a miloval to.(ještě mu ani 4 nebyly).

Neregistrovaný uživatel

10.11.2017 09:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Beica napsal(a):
Tak s výjezdem mimo Prahu problém nebude, to jsem více než ochotná si zařídit, jen musím najít kam. Nicméně, cvičíme denně, a i když je na volno, tak to neznamená, že si jen tak bezcílně běhá a čmuchá. Snažím se být maximálně zajímavá, ale viditelně špatně. Jak dle Vás vypadá zajímavý páníček? Čistě pro inspiraci?

A k té lhostejnosti: to je to, na co jsem mířila už v zadání. Je mi jasné, že je potřeba trénovat lhostejnost, ale primárním problémem je, že nevím jak na to? Jak jsem psala ž někde výše, když míjíme kohokoliv, tak se snažím odvést její pozornost jinam. Pomocí pamlsku, hračky...

Heleďte se já tady nepíšu od toho, abych se s někým dohadovala nebo přela o to, zda jsem nebo nejsem dobrým pánem pro svého psa. Nemyslím si, že nám to úplně nejde, ale drhne to, o tom žádná a je to problém ve mě, ne v tom psovi.,.. Já nic nepopírám, já se jen skutečně snažím ty problémy řešit dřív, než se to posere úplně.

Ta moje reakce byla na Verun, protože takové chování nejde omlouvat věkem, a čekat až přejde - to je cesta do pekla (zvlášť u dobrmana, kterého se navíc lidi bojí).
Zajímavý páníček je ten, co psa vede, pracuje s ním, komunikuje - je pro psa učitelem, kamarádem a oporou. Ale hlavní je, že mu nesmíte ty úprky a prudění lidí umožnit - s každým dalším úletem si pes tohle chování upevňuje, a zjišťuje, že jste jen onuce, která mu nic nemůže, tak proč by toho nevyužil. A zrovna u dobrmana bych si na tohle dala pozor, protože jejich temperament spojený s inteligencí je v těchto věcech vražedná kombinace.
Najděte si někoho, kdo vám ukáže v reálu jak se psem cvičit, protože bez toho to nepůjde.

10.11.2017 10:03
Beica

XXX.XXX.205.74

Ta moje reakce byla na Verun, protože takové chování nejde omlouvat věkem, a čekat až přejde - to je cesta do pekla (zvlášť u dobrmana, kterého se navíc lidi bojí).
Zajímavý páníček je ten, co psa vede, pracuje s ním, komunikuje - je pro psa učitelem, kamarádem a oporou. Ale hlavní je, že mu nesmíte ty úprky a prudění lidí umožnit - s každým dalším úletem si pes tohle chování upevňuje, a zjišťuje, že jste jen onuce, která mu nic nemůže, tak proč by toho nevyužil. A zrovna u dobrmana bych si na tohle dala pozor, protože jejich temperament spojený s inteligencí je v těchto věcech vražedná kombinace.
Najděte si někoho, kdo vám ukáže v reálu jak se psem cvičit, protože bez toho to nepůjde.

Už se na tom pracuje ;) Jo takhle, já jsem si zajímaého páníčka představila jinak, to bych řekla, že je kámen úrazu... Začneme znova. Vrátíme se na začátek a napravím co jsem napáchala. Ono to půjde, ještě jsem toho nenapáchala snad tolik, aby to nešlo. Díky moc :).

Neregistrovaný uživatel

10.11.2017 10:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Beica napsal(a):
Už se na tom pracuje ;) Jo takhle, já jsem si zajímaého páníčka představila jinak, to bych řekla, že je kámen úrazu... Začneme znova. Vrátíme se na začátek a napravím co jsem napáchala. Ono to půjde, ještě jsem toho nenapáchala snad tolik, aby to nešlo. Díky moc :).

Půjde to určitě, jenom je potřeba to fakt začít dělat správně a důsledně

10.11.2017 10:23

Co jste vlastne planovala se psem delat?
Bobrmana v Praze, bez intenzivniho zamestnani si nejak nedokazu predstavit mit..

10.11.2017 10:36
scylla

XXX.XXX.150.32

No a protože je takových figurantů málo, může se stát, že psa totálně zmrví a pak bude hledat převýchovy. Takových psů jsem měla dost a to, že takového psa je dobré učit obranu kdysi vypustil jistý známý výcvikář a nadělalo to už dost škody. Není figurant jako figurant.

10.11.2017 10:38
scylla

XXX.XXX.150.32

Beica napsal(a):

Najděte si na FB uživatele Ladislav Tejml, má z takovými psy velké zkušenosti, má několikátou generaci dobroušů a má s nimi zkušenost i jako figurant.

10.11.2017 10:46
Beica

XXX.XXX.205.74

Co jste vlastne planovala se psem delat?
Bobrmana v Praze, bez intenzivniho zamestnani si nejak nedokazu predstavit mit..

Tak cílem byla a stále je sportovka, jen ty začátky máme trochu komplikovanější. Blbě se to sešlo. Já nemocná, ona také zdravotně není úplně ok. Takže děláme co můžeme, nicméně určitě můžu dělat víc a budu dělat víc ať mě to stojí co mě to stojí. Chci aby měla spokojenej život, nechceme zůstat v Praze, ale teď tak nějak nemáme na výběr. Jinak jezdíme neustále na kolech, chtěla bych s ní dělat bikejöring, nebo alespoň canicross, ale to se obávám, že u canicrossu jí budu akorát zbytečně brzdit. Jenže na to všechno potřebuji nejdřív aby přestala prudit lidi a začala je i ostatní psy ignorovat.

10.11.2017 10:46

"No a protože je takových figurantů málo, může se stát, že psa totálně zmrví a pak bude hledat převýchovy"
no, na to hraní si s takovou fenečkou je dobrých figurantů dost, on je to zcela běžný postup.

Mimochodem, na tom jejím popisu v úvodu nic patologického nevidím, jenom prostě mladá dobrmanka bez potřebného vedení...

10.11.2017 11:11

Beica napsal(a):
Tak cílem byla a stále je sportovka, jen ty začátky máme trochu komplikovanější. Blbě se to sešlo. Já nemocná, ona také zdravotně není úplně ok. Takže děláme co můžeme, nicméně určitě můžu dělat víc a budu dělat víc ať mě to stojí co mě to stojí. Chci aby měla spokojenej život, nechceme zůstat v Praze, ale teď tak nějak nemáme na výběr. Jinak jezdíme neustále na kolech, chtěla bych s ní dělat bikejöring, nebo alespoň canicross, ale to se obávám, že u canicrossu jí budu akorát zbytečně brzdit. Jenže na to všechno potřebuji nejdřív aby přestala prudit lidi a začala je i ostatní psy ignorovat.

"jenže na to všechno potřebuji nejdřív aby přestala prudit lidi a začala je i ostatní psy ignorovat"

tak jestli ale nemá vyziti -nasla si v tomhle svůj způsob jak se zabavit -musite na to jit obracene.
ale to uz tady -konec koncu - pisi i ostani.
nejdriv ji smysluplne utahat - a pak v druhem gardu - okrajove resit ty lidi.

Zivot v Praze s takovym psem je problem. Idealni predstavy o tom, ze se nejak prizpusobi, pomuze okoli -jsou fakt jen predstavy.
Muzete s ni na tom pracovat, pomalu zvykat a udelat z toho hlavni napln dne - ale pak proste budete zase muset vyvencit za sera anebo nekdo vybehne z poza rohu a zase je to na zacatku

Lepsi je ji opravdu najit zamestnani, mimo ty lidi a nástrahy města -a město resit jen tak, aby v nem pubertak prezil venceni a neobtezoval okoli a nezpusoboval kolaps panicce :-D.

10.11.2017 11:11
Lexaurin

XXX.XXX.251.170

Ma fenka byla taková zamilovaná do všech lidi a psu v tomto veku také. Dokud mela ty tendence, nesla ze, stopovacky. Proste si myslim, ze když ji to člověk proste nepovolí, vyhasne to. Alespoň nam to vyhaslo. Cizi lidi neřeší. Dokonce si od jistého veku ani nehraje, tolik se psy jako se mnou

10.11.2017 11:35
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Můj pes začal víc štěkotem prudit lidi teď, v bezmála 10letech, když přišel o psího druha. Přijde mi, že chce prostě pokecat, no a jak jinak může, když nemluví, že...Je zajímavé, kolik lidí se bojí psa, který štěká. Dokud neštěkne, je pro všechny zlatíčko, ale jak štěkne, berou to hned jako hrozbu a nenapadne je, že chce prostě jen něco vyjádřit (u něj navíc hrozba na lidi neexistuje) Měla by být asi víc osvěta mezi lidma, že štěkající pes, neznamená jen lidi žeroucí pes
To jen taková vsuvka

10.11.2017 11:37

Jestli neznáte, koukněte na nosework. Spokojeně jde "páchat" i doma, když je venku extrémě hnusně.

10.11.2017 12:24
Beica

XXX.XXX.205.74

Jestli neznáte, koukněte na nosework. Spokojeně jde "páchat" i doma, když je venku extrémě hnusně.

Díky, mrknu na to ;).

10.11.2017 22:10

Beica napsal(a):

Zajeďte si do Ješína na coursing a jestli je to lovkyně, tak uvidíte, jak jí bude všechno kolem ukradené.

Neregistrovaný uživatel

11.11.2017 01:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Beica napsal(a):

Můžu se zeptat, co má čubina za zdravotní problém - klidně do SZ, jestli to nechcete psát tady. Zajímá mě to, protože špatné zdraví bylo to, proč jsem skončila s dobrmanama

11.11.2017 07:13
scylla

XXX.XXX.150.32

"No a protože je takových figurantů málo, může se stát, že psa totálně zmrví a pak bude hledat převýchovy"
no, na to hraní si s takovou fenečkou je dobrých figurantů dost, on je to zcela běžný postup.

Mimochodem, na tom jejím popisu v úvodu nic patologického nevidím, jenom prostě mladá dobrmanka bez potřebného vedení...

Sebejistý vyrovnaný pes se takto chovat nebude. Bude ty lidi pást, vyzývat ke hře, prudit, ale nebude je vyštěkávat. To je známka lability, to se nezlobte.

11.11.2017 07:33
rapotacka11

XXX.XXX.32.122

scylla napsal(a):
Sebejistý vyrovnaný pes se takto chovat nebude. Bude ty lidi pást, vyzývat ke hře, prudit, ale nebude je vyštěkávat. To je známka lability, to se nezlobte.

Sedmiměsíční pes může být sebejistý ?
No to tedy...

Tato fena je špatně vedená.

11.11.2017 23:40
trpasličí pinč Zvíře

XXX.XXX.104.72

My teď máme stejný problém jako zadavatelka, akorát s 6ti měsíční fenkou trpasličího pinče.

12.11.2017 14:27
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Zadavatelko a když chodíte na cvičák, proč vám někdo nepomůže ze cvičitelů?Chápu, že mají svojí práce nad hlavu, ale stačila by dle mne jedna procházka, aby se fena projevila a dalo by se s tím něco dělat.Ono je těžké soudit od počítače, protože tu akci nevidíme na vlastní oči.To, jak se chová vám může přijít zcela jiné, jak zde píšete/není to rýpání/, než to, jak to ve skutečnosti vypadá, jak se ten pes chová, jakou "mimiku"uší, postoj apod. ten pes zaujímá před tím, než se tak začne chovat, když se tak chová a hlavně, že vás má v paži slušně napsáno.7 měsíční štěndo, by´t pubertus hadrus by mělo mít svého vůdce a pokud jej nemá-čili vás nerespektuje, tak to asi nebude do budoucna to nejhorší, co vás s ní může potkat nedej Bože.
Navíc podle toho, co píšete, tak je problém i ve vás, což si přiznáváte, ale o to je to horší.Vy totiž máte být vůdce!Dobrý vůdce!A tím se stanete v případě, že to feně dáte jasně najevo a ukážete jí hranice, za které prostě nesmí.Navíc jak píšete, největší chyba je, že nejdete na procházku uvolněná.Pes má jít s vámi na procházku, ne vy s ním.Vy už při nandání obojku feně, že půjdete ven, máte v sobě tolik stresu vnitřního, přemýšlíte, co zase udělá, koho potkáte, snad to nebude zase takový hrozný apod.Dejte si ruku na srdce a přiznejte si to:Nejste uvolněná, jste napjatá a na to konto ona začala řešit věci po svém, protože tím, že jste nervozní z těch lidí, které potkáváte, jí dáváte možnost převzít velení a proto ona doráží na lidi apod.
Pokud tuto situaci chcete vyřešit, poprosila bych odborníka ze cvičáku, aby s vámi jednou absolvoval vycházku a viděl, jak se fena chová-v případě, že se tak najednou chovat nebude, znamená to, že má teorie o vaší psychické uvolněnosti je také správná.Vždy by člověk měl začít u sebe hledat chyby.Zvířata nedělají a nechovají se určitým způsobem z ničeho nic jen tak.Tak snad to pořešíte dle svého uvážení dáte nám vědět, jak to dopadlo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík