Dobrý den,
mám na Vás dotaz, jaký máte názor a to, když je pes doma chován v kleci, po dobu nepřítomnosti chovatele?(pouze po dobu nepřítomnosti,nikoliv celý den) Poslední dobou se s tím setkávám často. Nejdříve mi to přišlo poměrně neetické, ale přijde mi, že už se na to lidé dívají trochu lépe.
Jaký je Váš názor na tuto situaci?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pes do klece nepatří! To si jen lidí usnadňují výchovu a práci tím, že psa strčí do klece. Přála bych každému, kdo psa zavírá do klece, aby strávil pár dní v klecovém lůžku či kleci, ve které se sotva postaví a sotva si lehne.
Pročtěte si diskuzi zde https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3588592/rezim-v-byte?from-list=1#a3588956, nemám chuť vypisovat znovu.
Tohle je jen důkaz toho, že když se něco, co JE neetické, dělá před lidma dostatečně často, začnou si myslet, že je to v pořádku. Sama si odpovídáte, že vám to už nepřipadá neetické proto, že na to lidi už teď koukají jinak.
Mě by docela zajímalo, jak na to kouká ten pes. Ale on toho moc nenamluví, tak můžeme tvrdit, že je to jeho bezpečný útočiště na velkou část dne, kdy na něj není čas...
Miladissy15
napsal(a):
Dobrý den,
mám na Vás dotaz, jaký máte názor a to, když je pes doma chován v kleci, po dobu nepřítomnosti chovatele?(pouze po dobu nepřítomnosti,nikoliv celý den) Poslední dobou se s tím setkávám často. Nejdříve mi to přišlo poměrně neetické, ale přijde mi, že už se na to lidé dívají trochu lépe.
Klece používám, mám jich doma v provozu zhruba deset. Psi jsou s tím naprosto v poho. Drtivá většina z nově příchozích psů do dvou tří dnů pochopí, která klec je koho a bez problémů na zavolání jdou a zaparkují do své.
Na diskuzích je to ale hodně kontroverzní téma. Asi jako barf/granule, EO nebo ne, bouda nebo gauč, atd. atd.
Já si vážně myslím, že dokud problematiky znalý člověk (myšleno člověk, který již má se psy zkušenosti a přemýšlí o tom, jak se psem co nejlépe pracovat a zacházet) nemá psa, se kterým tu klec opravdu potřebuje, tak bude vždy zásadně proti - přesně jako já nebo třeba tady Marcela.
Myslím si, že klec, stejně jako třeba EO a jiné výcvikové pomůcky, může být při koretním použití fajn věc. Ale člověk ji nesmí zneužívat a používat jako odkladiště psa. To je samozřejmě špatně a lidem, kteří ji takto používají, by měl být pes okamžitě odebrán. Ale vážně si nemyslím, že pokud momentálně klec používám namísto chodby, kam jsem psa v bytě dávala zklidnit, takže tam je vážně max. 5 minut a to třeba 2x za den (někdy ale třeba ani jednou), že to je tak zlé, jak tu všichni tvrdí.
Pokud by v ní měl zůstat třeba celý den (i to se stát může, že člověk nemá jinou možnost), tak bych mu před ní buď postavila ohrádku, ať má prostor, nebo ho nechala venku na zahradě, pokud by počasí dovolilo. V tomto souhlasím s ostatními, že i velká prostorná klec (u nás na délku 140 cm) na dýl než hodinu, možná s oběma zavřenýma očima dvě, prostě vhodná není.

když je pes doma chován v kleci, po dobu nepřítomnosti chovatele?(pouze po dobu nepřítomnosti,nikoliv celý den)
pracující člověk?
tedy pes v kleci "jen" 9-10 hodin? + něco na nákup apod.?
NE!

Moji pesani, pokud nejsem doma, tak defakto dost času prospí....spí nejraději na chodbě...která má rozměr 1,15 x 2,15m......manžel kolikrát říká, že fakty prochrápou celou mojí pracovní dobu o víkendu (8 hodin), takže by se zdálo, že prostorná klec by mohla být v poho, ale tak nějak si neumím představit, že bych pesany měla v tý malý chodbičce zavřený, natož je zavřít do klece.
Můj afgánek jako štěndo přes den (v noci spal s náma v posteli)chodil strktně spát do svojí klece....nikdo ho tam neučil, nenutil, klec jsme měli ještě z dob, kdy se jezdilo s am.kokrem na výstavy, tak jsme z ní udělali "boudičku" a pes si jí sám vybral jako spací místo....a klidně přiznám, že když si tam zalezl a usnul, tak jsem někdy šla a klec jsem mu zavřela, bylo to pro mě pohodlné, když jsem třeba vařila a nemusela jsem pak dávat tolik pozor, jestli náhodou mojí roční dceru nenapadne lézt za pejskem....
Klec mám schovanou ve sklepě...až bude další štěndo, tak mu zase nabídneme "domácí boudičku" a když v ní nebude chtít být - moje současné psy to teda vůbec nezaujalo, no tak tam můžeme zase zavírat boty, kdyby o ně mělo nové štěně enormní zájem.......prostě za mě je klec pomůcka k nezaplacení

......"prostě za mě je klec pomůcka k nezaplacení".....
Za mě ne. Nikdy jsem neměla tak malé psy, aby mohli mít dostatečně velkou klec.
A něco jiného je za přítomnosti majitele, třeba než vytře chodbu, nebo než sleje brambory a nechce štěně opařit.
Ale rozhodně ne za nepřítomnosti majitele ! Protože ta nepřtomnost nebude v řádu minut, ale hodin. A že pes spí, to je sice pravda, ale dojde se napít, kouknout z okna, protáhne se.......A větší pes se v kleci sotva otočí z boku na bok.
A povídání o bezpečnosti? Tak, když neumím zabezpečit kabely jinak, odpojím je od proudu. Boty, knihy, noviny - uklidím. A těch psů, kteří z nudy prokoušou díru k sousedům, těch nebude většina.
Něco jiného je používat otevřenou klec jako boudičku.
Když si představím psa zavřeného v kleci několik hodin - dostávám třesavku. Ano, i můj starý pes teď chrápe většinu dne ale: mění místa. Hodinu pod stolem, pak se přesune do garáže, pak jde domů, kde je chvíli v kuchyni, chvíli na chodbě...cestou si cvrkne tu a tamhle, jde se napít, sežrat kosti, co mu tam leží od rána...Nevím proč, ale jistě to má nějaký důvod, proč mění místa a klec na jednom místě, mi tím pádem tuplem přijde jako týrání
Miladissy15
napsal(a):
Dobrý den,
a ta doba nepřítomnosti je kolik? Jestli pracující majitel tak min 9h denně? To u moc fajn nezní co

napsal(a):
......"prostě za mě je klec pomůcka k nezaplacení".....
Za mě ne. Nikdy jsem neměla tak malé psy, aby mohli mít dostatečně velkou klec.
A něco jiného je za přítomnosti majitele, třeba než vytře chodbu, nebo než sleje brambory a nechce štěně opařit.
Ale rozhodně ne za nepřítomnosti majitele ! Protože ta nepřtomnost nebude v řádu minut, ale hodin. A že pes spí, to je sice pravda, ale dojde se napít, kouknout z okna, protáhne se.......A větší pes se v kleci sotva otočí z boku na bok.
A povídání o bezpečnosti? Tak, když neumím zabezpečit kabely jinak, odpojím je od proudu. Boty, knihy, noviny - uklidím. A těch psů, kteří z nudy prokoušou díru k sousedům, těch nebude většina.
Něco jiného je používat otevřenou klec jako boudičku.
Pomůckou k nezaplacení...bylo v tomto případě myšleno, kolik zachránila bot, nemám botník ani žádnou skříň na chodbě, kam boty uklízet a klec jako dočasné řešení než už štěňata nebudou ničitelé bot, super......
Ano nikdy jsem psa neměla zavřeného v kleci během mé nepřítomnosti....resp. štěně, protože tak velkou klec, kam by se mi vešel dospělý velký pes nemám........
Ono i naše andulky mají nonstop otevřenou klec.......

Já vás chápu, ano klec pomůcka k nezaplacení na umístění bot před rozkousáním.
Ale jak píše rapotačka - víte kdo se ptá a jak by mohl tu vaši větu pochopit ?
Prostě v nepřítomnosti majitele klec ne. Pes si v ní může i ublížit a to víc, než volně v bytě.
Třeba proto, že z ní není úniku, když ho něco vyleká ( zvonek, popeláři, soused s vrtačkou ).
Měli jsme v paneláku štěně omezené na kuchyň s jídelním koutem. Vždycky chtělo ležet tak, aby vidělo na dveře. Někdy pod stolem, někdy pod nízkou kuchyňskou lavicí.
napsal(a):
Já vás chápu, ano klec pomůcka k nezaplacení na umístění bot před rozkousáním.
Ale jak píše rapotačka - víte kdo se ptá a jak by mohl tu vaši větu pochopit ?
Prostě v nepřítomnosti majitele klec ne. Pes si v ní může i ublížit a to víc, než volně v bytě.
Třeba proto, že z ní není úniku, když ho něco vyleká ( zvonek, popeláři, soused s vrtačkou ).
Měli jsme v paneláku štěně omezené na kuchyň s jídelním koutem. Vždycky chtělo ležet tak, aby vidělo na dveře. Někdy pod stolem, někdy pod nízkou kuchyňskou lavicí.
Za mě klec ano. Proč? Tak bezpečnost. Pes se během dne může nudit a nerada bych našla zdemolovaný byt a zraněného psa. Nemám klasickou klec, ale ohrádku, kterou mám danou do čtverce (tu mám pouze doma a nikam necestuje). Dávám tam fence jídlo, pití, hračky - je to její místo, kde si může během dne/noci odpočinout a já ji tam nelezu (teda, pokud nejde o doplnění jídla/vody). A překvapivě mi tam fena i těch 8 hodin dala (když jsem byla ve škole). Proč? Protože pes celou dobu, co nejsem doma a je zavřená, to prospí. Takže ano, pokud máte naivní představu, že pes je celou dobu vzhůru a snaží se z klece dostat, tak to není pravda. Jakmile odejdete, tak si lehne a spí. Odpočívá si od vás. Klidně si ke kleci nainstalujte i kameru, která vám bude hlásit co váš pes dělá, ale stejně zjistíte, že 95 % toho dne prospal.
TerezCal
napsal(a):
Za mě klec ano. Proč? Tak bezpečnost. Pes se během dne může nudit a nerada bych našla zdemolovaný byt a zraněného psa. Nemám klasickou klec, ale ohrádku, kterou mám danou do čtverce (tu mám pouze doma a nikam necestuje). Dávám tam fence jídlo, pití, hračky - je to její místo, kde si může během dne/noci odpočinout a já ji tam nelezu (teda, pokud nejde o doplnění jídla/vody). A překvapivě mi tam fena i těch 8 hodin dala (když jsem byla ve škole). Proč? Protože pes celou dobu, co nejsem doma a je zavřená, to prospí. Takže ano, pokud máte naivní představu, že pes je celou dobu vzhůru a snaží se z klece dostat, tak to není pravda. Jakmile odejdete, tak si lehne a spí. Odpočívá si od vás. Klidně si ke kleci nainstalujte i kameru, která vám bude hlásit co váš pes dělá, ale stejně zjistíte, že 95 % toho dne prospal.
takže může spát těch 95% i bez klece že?
Ne, tohle opravdu člověk, který psa ničitele nezažil nepochopí. Souhlasím s tím, že většina "běžných" psů tu klec vůbec nepotřebuje a že je to často používána jen z lenosti nebo neschopnosti majitelů. Jenže se najde pár psů, kde to opravdu jinak nejde (když k tomu přičtu to, že člověk prostě nemá jinou možnost, ta klec i pro mě byla poslední možnost. Už jsem to tu psala vícekrát - dostala jsem se do situace, že jsem se musela se psem vrátit na čas k rodičům a tam být v jedné místnosti, navíc s tím, že rodiče tam absolutně psa nechtěli. No a pes ničil - nezáleželo na tom, jestli jsem se mu před odchodem do práce věnovala tři hodny a pes pak padal na hubu, on prostě neuměl odpočívat a liboval si v ničení - žaluzie, koberce, zdi, kliky, stůl, postel a navíc to všechno žral, takže to pro něho bylo i nebezpečné. Já jsem musela chodit do práce a jiná možnost kam psa dát prostě nebyla. Jo jasně, teď spousta z vás řekne, že jsem si psa neměla do takových podmínek pořizovat, jenže v tobě, kdy jsem si psa pořídila jsem byla úplně někde jinde a měla jsem ideální podmínky. Ono prostě v životě není všechno vždycky tak, jak si člověk představuje a můžete se dostat do situace, která by vás ani ve snu nenapadla.
Naštěstí se pes díky té kleci naučil odpočívat a postupně jsme klec odbourali úplně, teď může být volně po celém baráku a neudělá nic. Nicméně když jsem ho pozorovala z práce kamerou (když byl volně po celém baráku) - tak se nehnul z postele z jednoho místa - ne, nešel se napít, nešel se ani podívat z okna, prostě nehnutě celou dobu spal. A pozorovala jsem ho vícekrát, ne jen jednou.
A když vezmu třeba dnešní den - včera jsme docela trénovali, takže psi jsou mrtví. Ráno v 7 jsme byli na venčící krátké procházce, pak dostali snídani. Psi okamžitě zaujali místo na gauči, fenu jsem teda z gauče vyhodila protože hárá, tak si zalezla do klece - otevřená, sama, dobrovolně. Asi v 9 jsem šla na zahradu a tak jsem je vzala s sebou - to jsem je ale musela přemlouvat, aby vstali. To bylo jen na otočku a zpátky. Zase zaujali své pozice a do teď nehnutě leží. A budou takhle ležet až do odpoledne, než půjdeme ven něco dělat....
Ale samozřejmě - i ta klec mi byla z počátku proti srsti, ale prostě jsem nepřišla na to, jak to udělat jinak. A musím říct, že když byl pes pak schopný doma v posteli prochrápat mojí pracovní dobu, tak jsem si neskutečně oddychla a měla jsem fakt radost z toho, že klec už není potřeba. Takže ano, chápu všechny, kteří to odsuzují.

marcelaamax
napsal(a):
Ne, tohle opravdu člověk, který psa ničitele nezažil nepochopí. Souhlasím s tím, že většina "běžných" psů tu klec vůbec nepotřebuje a že je to často používána jen z lenosti nebo neschopnosti majitelů. Jenže se najde pár psů, kde to opravdu jinak nejde (když k tomu přičtu to, že člověk prostě nemá jinou možnost, ta klec i pro mě byla poslední možnost. Už jsem to tu psala vícekrát - dostala jsem se do situace, že jsem se musela se psem vrátit na čas k rodičům a tam být v jedné místnosti, navíc s tím, že rodiče tam absolutně psa nechtěli. No a pes ničil - nezáleželo na tom, jestli jsem se mu před odchodem do práce věnovala tři hodny a pes pak padal na hubu, on prostě neuměl odpočívat a liboval si v ničení - žaluzie, koberce, zdi, kliky, stůl, postel a navíc to všechno žral, takže to pro něho bylo i nebezpečné. Já jsem musela chodit do práce a jiná možnost kam psa dát prostě nebyla. Jo jasně, teď spousta z vás řekne, že jsem si psa neměla do takových podmínek pořizovat, jenže v tobě, kdy jsem si psa pořídila jsem byla úplně někde jinde a měla jsem ideální podmínky. Ono prostě v životě není všechno vždycky tak, jak si člověk představuje a můžete se dostat do situace, která by vás ani ve snu nenapadla.
Naštěstí se pes díky té kleci naučil odpočívat a postupně jsme klec odbourali úplně, teď může být volně po celém baráku a neudělá nic. Nicméně když jsem ho pozorovala z práce kamerou (když byl volně po celém baráku) - tak se nehnul z postele z jednoho místa - ne, nešel se napít, nešel se ani podívat z okna, prostě nehnutě celou dobu spal. A pozorovala jsem ho vícekrát, ne jen jednou.
A když vezmu třeba dnešní den - včera jsme docela trénovali, takže psi jsou mrtví. Ráno v 7 jsme byli na venčící krátké procházce, pak dostali snídani. Psi okamžitě zaujali místo na gauči, fenu jsem teda z gauče vyhodila protože hárá, tak si zalezla do klece - otevřená, sama, dobrovolně. Asi v 9 jsem šla na zahradu a tak jsem je vzala s sebou - to jsem je ale musela přemlouvat, aby vstali. To bylo jen na otočku a zpátky. Zase zaujali své pozice a do teď nehnutě leží. A budou takhle ležet až do odpoledne, než půjdeme ven něco dělat....
Ale samozřejmě - i ta klec mi byla z počátku proti srsti, ale prostě jsem nepřišla na to, jak to udělat jinak. A musím říct, že když byl pes pak schopný doma v posteli prochrápat mojí pracovní dobu, tak jsem si neskutečně oddychla a měla jsem fakt radost z toho, že klec už není potřeba. Takže ano, chápu všechny, kteří to odsuzují.
Obhajujete klec hezky, ale pro mě zbytečně. Naši psi, kteří nikdy v kleci nebyli, se v průběhu té doby, kdy byli doma sami, stěhovali, chodili se napít, zobnout pár granulí,... A to měli otevřený celý byt. Fakt si nedovedu představit, že bych je nacpala do klece kde by se sotva otočili a lehli (asi ani nepohodlně, protože byli zvyklí ležet jak dlouzí tak širocí - a kde by měli vodu a žrádlo?), a odešla do práce na cca devět hodin.
napsal(a):
Obhajujete klec hezky, ale pro mě zbytečně. Naši psi, kteří nikdy v kleci nebyli, se v průběhu té doby, kdy byli doma sami, stěhovali, chodili se napít, zobnout pár granulí,... A to měli otevřený celý byt. Fakt si nedovedu představit, že bych je nacpala do klece kde by se sotva otočili a lehli (asi ani nepohodlně, protože byli zvyklí ležet jak dlouzí tak širocí - a kde by měli vodu a žrádlo?), a odešla do práce na cca devět hodin.
Jak píšu, rozumím vám, taky jsem si do nedokázala představit . Jenže asi pořád lepší toto, než jít se psem pod most, takže asi tak.... Jinak teda klec měl tak velkou, že se v ní postavil, otočil, rozvalil... a misku s vodou tam měl též, i hračky... Třeba aktuální foto feny teď - v kleci se v pohodě otočí, postaví a jakkoli rozvalí....
Ale jak jsem psala výš, taky jsem z toho nebyla úplně nadšená a jsem ráda, že už to nepotřebujeme...
rapotacka11
napsal(a):
A úplně mě dorazí zdejší hvězdy, které to obhajují a obhajují, vysvětlují
a zdůvodňují si to.
Uvědomujete si, kdo se na tu klec ptá ?
Jak je na tom s rozumem.
Nic moc to nebude a teď v takové " odborné" diskuzi
objeví podporu pro svůj úchylný nápad.
Nemám v plánu zavírat psa do klece. Ptala jsem se jen na názory. Nikde není psáno, že o tom byť jen uvažuji. Nejdříve si to pořádně přečtěte a nedělejte si zbytečně ostudu. Ostatní nemusí vidět, jak jste na tom s rozumem Vy.
Pěkný den.