Výběr plemena pro začínajícího chovatele a rady

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.11.2019 20:32
jp88

XXX.XXX.215.100

Jak už píšu v nadpisu, potřeboval bych poradit s výběrem vhodného pejska.

Pro začátek, tady jsou moje možnosti:
- Jsem začínající chovatel. Psy mám rád odjakživa, ale až doteď jsem neměl možnost si žádného pořídit.
- Psa chci hlavně jako společníka, do bytu a na procházky do přírody.
- Žiju sám ve vlastním bytě. Mám pravidelnou 8h pracovní dobu s možností částečně pracovat z domova. Tzn. pes bude každý všední den cca 6-9h o samotě.
- Nevadil by mi aktivnější pes, sám chodím pravidelně běhat. Vzít psa denně ráno a večer na procházku nevidím jako problém.
- Líbí se mi spíš středně velká plemena.

Pokud bych měl dát na svoji osobní preferenci, tak jsem zatím uvažoval o:
- Anglickém buldokovi - ti se mi odjakživa líbili. Nevadilo by mi, že je trochu línější, spíš se bojím jak by zvládal samotu doma. Dočetl jsem se, že ji buldoci špatně snáší.
- Shiba-Inu - tady si nejsem úplně jistej, zda je to plemeno vhodné pro začátečníka.

A teď konkrétně na co se chci zeptat:
- Jaké plemeno byste si na mém místě vybrali? Nemusí to být ani jedno z těch dvou, co jsem uváděl.
- Je pro mě lepší mít psa od štěněte, nebo si mám raději vzít už dospělého, třeba z útulku? Tady nemám preferenci.

Zatím trávím čas hledáním informací o tom, na co se připravit a co si pro pejska pořídit. Budu rád za jakékoliv další rady pro začátečníka nebo odkazy na užitečné články.

10.11.2019 21:32
karo2702

XXX.XXX.162.156

Anglický buldog rozhodně není plemeno pro sportovce, asi by se udusil.
Akita může být i pro začátečníka, tam si hlavně musíte zvyknout na její osobnost a styl výcviky. Můžete být začátečník, co si s ní skvěle sedne nebo zkušený trenér, který naprosto pohoří.
píšete, že jste sportovec, ale prochajda ráno a večer nezní sportovně. Sportovní pes je pro člověka, co se psem stráví 3 hodiny venku cvičením agility, frisbee a trikama a opravdu ho vybije.
Pokud jste opravdový začátečník a chcete společníka na procházky a občasné proběhnutí, volila bych společenské plemeno. Pokud nechcete pětikilového psíka, koukněte klidně na něco většího.
Určitě nevybírejte primitivní plemeno ani lovecké, jsou nároční na pohyb a pro začátečníka na výcvik ne uplně snadno cvičitelní. Výjimku snad tvoří akita/shiba, kokršpaněl...
Určitě můžete i z útulku. Ptejte se, jestli nemá separační úzkost, ať vám nezničí byt, zkuste si ho na vodítku a venku, jak reaguje, jak moc je venku pozorný, co všechno umí a jistě i tam najdete skvělou partii

10.11.2019 21:44
GAELLE

XXX.XXX.55.67

PUDL? KNÍRAČ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2019 21:59
Uživatel s deaktivovaným účtem

Buldok je jeden velký zdravotní problém, chce to velkou fin. rezervu pro vet, pravidelnou péči, aktivní člověk z něj bude nešťastný. Opak "bezúdržbového" psa. Čistotný zešílí, jsem online svědkem jednoho takového omylu v pořízení psa. Shiba není o začátečnictví (vlastně žádné plemeno, naučit se lze cokoliv, ale někdo to tam prostě nemá a nezvládne ani čivavu), ale o typu člověka, jestli mu bude její povaha vyhovovat. Obecně pro lidi, kteří jsou srdcem spíš kočkaři. Takže chrti, basenji, shiba a další svobodomyslná plemena. Akorát že chrti nejsou tak konfliktní s konkurencí. Basenji je tedy hodně smečkový týpek, i když sólo se servismanem taky vydrží, když má spoustu přátel.

11.11.2019 18:54
jp88

XXX.XXX.215.100

Děkuji za reakce. Nějaké to společenské plemeno zatím vypadá jako nejlepší volba. Když jsem si je všechny prošel, tak mi z nich asi nejvíce sednul Bostonský teriér, tak uvidíme. Shibu ještě nevylučuji, ta její povaha se mi právě docela zamlouvá. Asi bych se ale nejdřív radši chtěl pobavit s nějakým zkušenějším chovatelem, abych věděl do čeho jdu.

11.11.2019 19:00
karo2702

XXX.XXX.162.156

jp88 napsal(a):
Děkuji za reakce. Nějaké to společenské plemeno zatím vypadá jako nejlepší volba. Když jsem si je všechny prošel, tak mi z nich asi nejvíce sednul Bostonský teriér, tak uvidíme. Shibu ještě nevylučuji, ta její povaha se mi právě docela zamlouvá. Asi bych se ale nejdřív radši chtěl pobavit s nějakým zkušenějším chovatelem, abych věděl do čeho jdu.

Myslím, že bostonský teriér je dobrá volba. Je to příjemně temperamentní psík, který dokáže zastat i sportovce a dobře se učí.
Jen se chovatele poptejte na případný lovecký pud, přece jen to je teriér

11.11.2019 22:21
assil

XXX.XXX.121.3

Ale rozhodně bude život s bostonem méně problémový než se šibou.

11.11.2019 22:28
Terven

XXX.XXX.110.159

Boston x shiba, to je teda nebe a dudy rozdílnější povahy už si skoro neumím představit.
Boston je takový společenský teriér, aktivní, vhodný na různé sporty. Loveckého pudu bych se až tak nebála.
Shiba je nezávislá samostatná jednotka, co se týče výcviku a různých sportů, tak to je možné omezeně či vůbec a co znám, tak venčení bez vodítka neexistuje...anebo existuje, ale obvykle se pes a páníček venčí každý jinudy a nevracejí se domů současně

11.11.2019 22:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No, co já vím, bostoni jsou zdravotně taky dost průs.r

11.11.2019 23:42
b.k

XXX.XXX.210.193

Ach jo . Nedivím se už ničemu.
Všechno špatně ..

12.11.2019 21:02
jp88

XXX.XXX.215.100

Terven napsal(a):
Boston x shiba, to je teda nebe a dudy rozdílnější povahy už si skoro neumím představit.
Boston je takový společenský teriér, aktivní, vhodný na různé sporty. Loveckého pudu bych se až tak nebála.
Shiba je nezávislá samostatná jednotka, co se týče výcviku a různých sportů, tak to je možné omezeně či vůbec a co znám, tak venčení bez vodítka neexistuje...anebo existuje, ale obvykle se pes a páníček venčí každý jinudy a nevracejí se domů současně

To máte úplně pravdu , na každém se mi líbí prostě něco jiného. Ale zatím to vidím spíš na toho bostona.

12.11.2019 21:04
jp88

XXX.XXX.215.100

lesnížínka napsal(a):
No, co já vím, bostoni jsou zdravotně taky dost průs.r

Dočetl jsem o dýchacích potížích, to máte na mysli? Je to něco, co se dá poznat už u štěněte nebo se to projeví až ve starším věku pejska?

12.11.2019 21:06
jp88

XXX.XXX.215.100

b.k napsal(a):
Ach jo . Nedivím se už ničemu.
Všechno špatně ..

Trochu mě děsíte. Teď narážíte na rady ostatních nebo něco jiného?

12.11.2019 21:26
Terven

XXX.XXX.110.159

jp88 napsal(a):
Dočetl jsem o dýchacích potížích, to máte na mysli? Je to něco, co se dá poznat už u štěněte nebo se to projeví až ve starším věku pejska?

Zažívací problémy, oční problémy, alergie, těžké porody...jeden čas dcera básnila o bostonkovi- byla jsem proti. Pořizovací cena není zrovna malá na to, že ten pes je tak trochu poukázka na návštěvu veteriny. Čímž netvrdím, že někdo nemůže mít štěstí.

19.11.2019 14:08
LiEm

XXX.XXX.232.94

jp88 napsal(a):
Jak už píšu v nadpisu, potřeboval bych poradit s výběrem vhodného pejska.

Pro začátek, tady jsou moje možnosti:
- Jsem začínající chovatel. Psy mám rád odjakživa, ale až doteď jsem neměl možnost si žádného pořídit.
- Psa chci hlavně jako společníka, do bytu a na procházky do přírody.
- Žiju sám ve vlastním bytě. Mám pravidelnou 8h pracovní dobu s možností částečně pracovat z domova. Tzn. pes bude každý všední den cca 6-9h o samotě.
- Nevadil by mi aktivnější pes, sám chodím pravidelně běhat. Vzít psa denně ráno a večer na procházku nevidím jako problém.
- Líbí se mi spíš středně velká plemena.

Pokud bych měl dát na svoji osobní preferenci, tak jsem zatím uvažoval o:
- Anglickém buldokovi - ti se mi odjakživa líbili. Nevadilo by mi, že je trochu línější, spíš se bojím jak by zvládal samotu doma. Dočetl jsem se, že ji buldoci špatně snáší.
- Shiba-Inu - tady si nejsem úplně jistej, zda je to plemeno vhodné pro začátečníka.

A teď konkrétně na co se chci zeptat:
- Jaké plemeno byste si na mém místě vybrali? Nemusí to být ani jedno z těch dvou, co jsem uváděl.
- Je pro mě lepší mít psa od štěněte, nebo si mám raději vzít už dospělého, třeba z útulku? Tady nemám preferenci.

Zatím trávím čas hledáním informací o tom, na co se připravit a co si pro pejska pořídit. Budu rád za jakékoliv další rady pro začátečníka nebo odkazy na užitečné články.

Zkuste prohlédnout rady odtud: https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3616056/prosim-o-radu-vyber-pejska

Myslím, že máme stejné preference a třeba tam najdete sympatické plemeno o kterém jste neslyšel a mohlo by vyhovovat. Padlo toho tam poměrně hodně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík