Prosím o radu - výběr pejska

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.11.2019 15:57
LiEm

XXX.XXX.232.94

Zdravím,

je mi 26, jsem už dostatečně vybouřená a po několikaletém pečlivém zvažování bych si chtěla do jednoho až dvou let pořídit pejska. Mám představu, jaké to je mít psa - žila jsem rok v bytě se psem, který byl jako vlastní. Nyní jsem se přestěhovala do vlastního - menší byt. Pracuji z domu. Času mám poměrně dost. Přes léto jsem prakticky nonstop na chalupě se zahradou 1ha anebo chodím po horách, na čundry, do lesa, výlety, stále někde - nebývám moc doma. Přesto jelikož bydlím na okraji maloměsta, mám za bytovkou už jen pole a lesík a v dálce vesnice. Toť snad stačí k mému životnímu stylu..

A teď co bych si tak představovala?
- nejspíš fenku (případně poraďte)
- středně velké anebo velké plemeno (pokud bude fenka i některá větší plemena jsou téměř velikosti středních)
- nenáročný na výchovu (jsem začátečník, ale výchova psů mě fascinuje a těším se na cvičák a ráda se učím, takže pokud doporučíte středně náročné plemeno na výchovu s tím, že když budu pilná, tak to zvládnu, není problém)
- středně náročný na pohyb (bude část roku v bytě, dokud si nenajdu nějakýho ženicha a nepostaví mi dům, takže něco jako střední plemeno typu malého poblázněného Jacka Russela nebude vhodné)
- vím o nějakých psích plemenech (střední rasy), které údajně nemají podsadu a prý nelínají - to bych popravdě upřednostnila, pokud máte někdo zkušenosti
- příjde do kontaktu se spoustou lidí - měl by být tedy přátelský
- vzhledem k mýmu věku a stále ještě optimistickému postoji vůči mužům (chápej, že stále doufám, že existuje nějakej normální muž) očekávám v následujících 12 letech děti, takže by měl pes mít i dobrý vztah k dětem.
- někteří z mých přátel již psi mají a proto by bylo vodné, aby měl k ostatním zvířatům tolerantní nebo aspoň nekonfliktní postoj
- nemusel by to být zrovna boxer, kterému z papuly tečnou nonstop sliny :D
- typ srsti nehraje roli, klidně budu každý den vyčesávat a při krátkosrstých zase stále vysávat, to je víceméně jedno, nejlepší by byl stejně ten nelínací :D

To je asi ze zásadních požadavků vše.

Za ty roky už jsme viděla a na internetech našla spousty psů, každou chvíli mi příjde vhodný jiný, vždy se o tom plemeni něco dozvím a opustím od toho a najdu něco nového, co nějakou dobu zkoumám a pak zase a takhle pořád dokola.

Obávám se, že bez pomoci VÁS všech, kteří už máte opravdové zkušenosti se nikdy nikam neposunu. Proto Vás prosím O RADU, JAKÉHO PSA BYSTE MI DOPORUČILI při zvážení parametrů výše?

(Nebudu Vám psát, o čem jsem již přemýšlela, abyste nehodnotili jen tyto plemena ale naopak doporučili něco co třeba ještě neznám) :)

P.S. počítám se psem s PP

STRAŠNĚ MOC DĚKUJU VŠEM, co to aspon přečetli. :D

1.11.2019 16:40
janaa

XXX.XXX.183.120

Nelínající větší pes je buď naháč nebo pudl,když se udržuje, nebo je minimum čurbesu třeba z knírače,když se trimuje. K tomu, co píšete, by mě osobně seděl některý z retrívrů, ať už labrador, zlaťák nebo flat, to už by záleželo na osobních preferencích,které by se vám líbilo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.11.2019 16:47

Jak jsem tak četla vaše požadavky, úplně jsem viděla velkého pudla. Informace o něm si na "internetech" určitě najdete sama.

1.11.2019 17:05
TyVed

XXX.XXX.36.95

No z těch retrívrů mám zkušenost s flatem. A super. Rozhodně se nevychová sám, ale když si něco nastudujete a začnete si na tu výchovu hrát a budete společně blbnout, tak skončí vychovanej. S velkou pravděpodobností ho nebude třeba vychovávat k mírumilovnosti, spíš kámoší s každým a to se zvládá o dost líp, než opak. V přírodě s Vámi bude rád kdykoliv a jakkoliv dlouho. Akorát je třeba ho naučit, že nemůže vyžadovat aporty kdykoliv, pokud si tedy nenajde nějakého chudáka, který mu to bude házet a to si najde skoro vždycky, jelikož většinu lidí prostě ukecá. Takže pokud máte hodně přátel, tak Vám ho částečně zabaví. Je z něj ovšem trošku burčus. Počítejte, že vleze do čehokoliv, co jen připomíná vodu, v 5 cm bahna se dokáže otáčet až se obalí celej. Cesta domů z procházky by tedy měla vést okolo vody, aby se dal vykoupat a šel domů relativně čistý pes. Jinak je to aktivní, chytré a empatické zvíře a hlavně super kámoš.

1.11.2019 17:08
janaa

XXX.XXX.183.120

TyVed napsal(a):
No z těch retrívrů mám zkušenost s flatem. A super. Rozhodně se nevychová sám, ale když si něco nastudujete a začnete si na tu výchovu hrát a budete společně blbnout, tak skončí vychovanej. S velkou pravděpodobností ho nebude třeba vychovávat k mírumilovnosti, spíš kámoší s každým a to se zvládá o dost líp, než opak. V přírodě s Vámi bude rád kdykoliv a jakkoliv dlouho. Akorát je třeba ho naučit, že nemůže vyžadovat aporty kdykoliv, pokud si tedy nenajde nějakého chudáka, který mu to bude házet a to si najde skoro vždycky, jelikož většinu lidí prostě ukecá. Takže pokud máte hodně přátel, tak Vám ho částečně zabaví. Je z něj ovšem trošku burčus. Počítejte, že vleze do čehokoliv, co jen připomíná vodu, v 5 cm bahna se dokáže otáčet až se obalí celej. Cesta domů z procházky by tedy měla vést okolo vody, aby se dal vykoupat a šel domů relativně čistý pes. Jinak je to aktivní, chytré a empatické zvíře a hlavně super kámoš.

Jj, to platí pro flaty, labradory i goldeny. Bahnou,louže, cokoli aspoň trochu tekutého, musí se to využít

1.11.2019 17:11

Přidám typ : Upravovaný střední knírač ( já preferuji P+S, někdo radši černé ).
A můžu přidat ještě kudrnaté plemeno ( a nemusí to být pudl - i když královák je taky jednička ) - kerry blue terier. Je to sice terier, ale poměrně společenský - krásný pes.
A ještě k volbě fena x pes : Dnes chce každý fenu a aby měl pokoj od hárání
( falešných březostí, nemocí mléčné žlázy a dělohy ), tak nechává kastrovat a přitom psi jsou přímočařejší, stálejší v náladě i ve výkonu, prostě z Marsu :-))
A ještě krátkosrstá kolie - ale tam už jsou to ty zapíchané chlupy.

1.11.2019 17:12
Shagyas

XXX.XXX.158.82

Podle požadavků mi nejlépe sedí královský nebo střední pudl.
Povahově velmi inteligentní, ochotní a flexibilní psi. Pro svého pána udělají vše, takoví obranáři. Pes pro každou špatnost
Jsou schopni se válet v posteli a zároveň milují hory a vodu, rádi objevují a cestují.
Střih vůbec nemusíte udržovat jako na výstavu, nejradši mám kvůli udržování sportovní. Je třeba vyčesávat min 3x týdně, chlupy se kvůli typu srsti zachytí a proto ´nelínají´.
Ve sportech jsou k vidění všude, hodí se pro vše od aglity po obedience.
Na facebooku jsou skupiny s pudly, klidně můžete napsat, se vším poradí dál.

Píšu z vlastní zkušenosti, taky jsem tápala co za plemeno a už bych neměnila.

1.11.2019 17:24

Ale to je hezky sepsané zadání, tak by to mělo vždy vypadat.
Přátelský k lidem, dobrý vztah k dětem, tolerantní k ostatním psům, čundry, výlety...
Souhlasím s výše uvedenými tipy - flat, zlaťák, velký pudl.
A do výběru přihodím pro zamyšlení třeba bearded kolii (neplést s border kolií). Feny, které jsem znala, zcela odpovídaly vašim požadavkům, jen se muselo česat, pořád česat, nicméně chlupů v domácnosti nebylo moc.
Také fenka groenendaela by nemusela být od věci, najdou se vyrovnané povahy a coby rodinný pes a kámoš na výlety jsou bezva.
A z nelínajících plemen (ovšem nutno počítat s trimováním) - erdelka by mohla být fajn, ale je to teriér, takže by bylo potřeba počítat a popracovat s loveckým pudem. To samé platí pro kerry blue terriéra.

1.11.2019 17:43
GAELLE

XXX.XXX.55.67

taky jsem pro pudla eventuelně knírače

Janae1

1.11.2019 17:58
Janae1

XXX.XXX.160.6

janaa napsal(a):
Jj, to platí pro flaty, labradory i goldeny. Bahnou,louže, cokoli aspoň trochu tekutého, musí se to využít

To platí i pro naše VK, černí jsou prasátka, vyválí se v každé kaluži. Pepřák je na sebe opatrný, nesnáší bahno a vodu, nadělá méně bordelu.
Těžko soudit dle jednoho jedince, ale pokud VK volila bych pepřáka, dle našeho i těch které jsem viděla letmo na výstavách jsou to oproti černým pokojáci.

1.11.2019 20:09
Terven

XXX.XXX.110.159

Střední knírač, střední pudl ...zlaťáka tedy vylučuju, pokud raději nemá línat- ty zlatý chlupy všude jsou děs

4.11.2019 12:23
debri

XXX.XXX.249.114

Co chodský pes ??
Dá se s ním dělat vše od sportovního výcviku přes psí sporty. Sama mám fenku je to tedy kříženka choďaka z útulku. Venku je akční doma klidná . Baví ji vše nové s dětmi nemá problém s cizími lidmi taky ne pokud se s nimi seznámí.

https://www.pesweb.cz/cz/chodsky-pes

4.11.2019 12:49
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Abych neopakovala, co už tu bylo napsáno: Co appenzeller či entlebušský salašník? Bílý švýcarák? Velký či vlčí německý špic? Klasika všech klasik, německý ovčák? Když je v plánu ten cvičák...
Ono je to i dost o jedinci, znám několik kokršpanělů, vipetů a italských chrtíků, kteří té lovecké nátuře moc nedají.

8.11.2019 11:15
LiEm

XXX.XXX.232.94

VŠEM VÁM NESKUTEČNĚ DĚKUJI ZA RADY! :)

O Zlaťákovi jsem přemýšlela....povahově i fyzicky vše splňuje, ale naprosto upřímně mi není příliš sympatická jejich popularita. Zkrátka bych dala ráda příležitost raději plemenu, který neprošel takovým boomem (i když dnes už to není co to bývalo, já vím).

Pudly doporučujete povětšinou, pravda je, že toto plemeno je opět pro mě typickým vzorem americké domácnosti a mám tam stejný problém jako u zlaťáků, takže jsem jej příliš neprověřovala, ale je to jen předsudek, takže děkuji vřele za rady, podívám se na jejich vlastnosti ráda. :)

Ten pejsek střední vel., který údajně nelíná (respektive líná, ale zkrátka méně - nemá podsadu) je portugalský vodní pes. Povahově se mi zdá být do retrívrů, ale je jich poměrně málo a žádného jsme nikdy nepotkala.

Teď už od Vás mám tipy na různá plemena, tak se podělím s těmi, o kterých jsme v minulosti přemýšlela:

Zlatý retrívr
Maďarský ohař krátkosrstý
Hovawart
Gordonsetr
Irský setr
Portugalský vodní pes

Máte někdo s těmito plemeny zkušenost a dokážete odhadnout, zda by mohli splňovat moje požadavky? :)

8.11.2019 11:59

LiEm napsal(a):

O Zlaťákovi jsem přemýšlela....povahově i fyzicky vše splňuje, ale naprosto upřímně mi není příliš sympatická jejich popularita. Zkrátka bych dala ráda příležitost raději plemenu, který neprošel takovým boomem (i když dnes už to není co to bývalo, já vím).

Pudly doporučujete povětšinou, pravda je, že toto plemeno je opět pro mě typickým vzorem americké domácnosti a mám tam stejný problém jako u zlaťáků, takže jsem jej příliš neprověřovala, ale je to jen předsudek, takže děkuji vřele za rady, podívám se na jejich vlastnosti ráda. :)

Ten pejsek střední vel., který údajně nelíná (respektive líná, ale zkrátka méně - nemá podsadu) je portugalský vodní pes. Povahově se mi zdá být do retrívrů, ale je jich poměrně málo a žádného jsme nikdy nepotkala.

Teď už od Vás mám tipy na různá plemena, tak se podělím s těmi, o kterých jsme v minulosti přemýšlela:

Zlatý retrívr
Hovawart
Gordonsetr
Irský setr
Portugalský vodní pes

Máte někdo s těmito plemeny zkušenost a dokážete odhadnout, zda by mohli splňovat moje požadavky? :)

Irský setr.....přijde mi teda větší než střední plemeno, ale to je otázka názoru, velmi přátelská povaha, velmi příjemný společník milující lidi. Já teda neměla lovecky vedeného, ale defakto jsme byli každý den v přírodě, kde okamžitě začal prohledávat terén a na to že něco našel upozorňoval tím, že ...nevím, jak se tomu odborně říká...zůstal štronzo. Brala jsem si dvouletého psa, za 3 měsíce jsem z něho měla ovladatelné zvíře.......
Co byl docela problém, že byl schopný bez problémů překonat i plot co měl přes 2 metry, takže nechat ho samotného na zahradě, byť na chvilku, bylo nemyslitelné, ale tak možná, to bylo jen o tom mém jedinci.

Ale samozřejmě líná, když není období línání, tak to není tak hrozný, já teda pročísla srst, když jsme přišli z prochajdy, protože přeci jen je to dlouhosrstý pes a v terénu nasbírá nějaké bodláky, kousky větviček...ale je to defakto hned hotový, protože to není "medvědoidní" srst....ale chlupy z něj prostě jsou.

8.11.2019 13:05
eli22

XXX.XXX.181.79

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Irský setr.....přijde mi teda větší než střední plemeno, ale to je otázka názoru, velmi přátelská povaha, velmi příjemný společník milující lidi. Já teda neměla lovecky vedeného, ale defakto jsme byli každý den v přírodě, kde okamžitě začal prohledávat terén a na to že něco našel upozorňoval tím, že ...nevím, jak se tomu odborně říká...zůstal štronzo. Brala jsem si dvouletého psa, za 3 měsíce jsem z něho měla ovladatelné zvíře.......
Co byl docela problém, že byl schopný bez problémů překonat i plot co měl přes 2 metry, takže nechat ho samotného na zahradě, byť na chvilku, bylo nemyslitelné, ale tak možná, to bylo jen o tom mém jedinci.

Ale samozřejmě líná, když není období línání, tak to není tak hrozný, já teda pročísla srst, když jsme přišli z prochajdy, protože přeci jen je to dlouhosrstý pes a v terénu nasbírá nějaké bodláky, kousky větviček...ale je to defakto hned hotový, protože to není "medvědoidní" srst....ale chlupy z něj prostě jsou.

Dlouhé chlupy jsou v pohodě. Kdo měl například mopse, tak ví, jaké to je peklo.

8.11.2019 13:06

eli22 napsal(a):
Dlouhé chlupy jsou v pohodě. Kdo měl například mopse, tak ví, jaké to je peklo.

No tak s tím souhlasím, to zlatej dlouhosrstej pes....ale přeci jen setr nelínající není...

8.11.2019 13:22
rapotacka11

XXX.XXX.212.233

Klasiku - fenku NO.

8.11.2019 13:52
Varaxi

XXX.XXX.1.226

LiEm napsal(a):

Zlatý retrívr
Hovawart
Gordonsetr
Irský setr
Portugalský vodní pes

Maďarský ohař, gordonsetr, irský setr? Nenáročný na výchovu, středně náročný na pohyb? To bych netipla ani náhodou.

8.11.2019 13:56

LiEm napsal(a):

Zlatý retrívr
Hovawart
Gordonsetr
Irský setr
Portugalský vodní pes

A co lagotto romagnolo?

Janae1

8.11.2019 14:05
Janae1

XXX.XXX.160.6

LiEm napsal(a):

Zlatý retrívr
Hovawart
Gordonsetr
Irský setr
Portugalský vodní pes

Já bych vyřadila HW.

Vím, že HW už není co býval, ale co když natrefíte na "opravdového" HW.

Není to střeďák,měli jsme psa, ale byl to kolos (55kg). Vím, že už nejsou tak velcí, že se celkově zmenšili, ale i tak.
Dle mého není nenáročný na výchovu. Náš byl povahou poloviční pastevec, určitě bych ho nedoporučila začátečníkovi. Poptejte se třeba nějakého výcvikáře, mě každý řekne "vy jste měli HW, tak to jste dobří, já bych ho doma nechtěl" není to pes, který bude nadšeně cvičit nacvičáku.

Náš byl taky kupovaný jako domácí a skončil jako venkovní, ke stáří jsem ho musela do tepla zavírat na povel, dobrovolně by nešel. Jeho poslání bylo hlídat, nejšťastnější byl na hromadě dříví, kde měl rozhled. V zimě byl nejradši zapadaný sněhem. Doma se přehříval.

K dětem dobrý, ale už by mohli být problém dětské návštěvy, děti jako páníčky neuznává, pokud se děti servaly, náš HW je rychle srovnal. Vlítnul mezi ně a něžným štípáním je rozehnal.

Není to uplně jednoduchý pes, ten, kdo mu změnil standard by zasloužil pár za uši. Náš byl kupovaný jako "hlídač dvora, pes co se umí sám rozhodnout a je nebojácný, pes jednoho pána, náročný na výchovu, neodpouští chyby". A takový skutečně byl.

Teď máme pracovní plemeno a je to sakra rozdíl.

8.11.2019 15:21

Irský setr - dva s námi chodili venčit ( do široké venčící smečky na hranici města a hor a lesů ), tedy chodili s námi jejich majitelé s vodítkem v ruce. Otázka : Kde máš psa? Odpověď : V prostoru. Po chvíli něco prosvištělo lesem ve vzdálenosti x od pěšiny. Fakt je, že večer se sešli, majitel obral větvičky z práporů a šli spokojeně domů.
Víc se držel musterlandský ohař, ale to možná proto, že byl myslivcův a věděl, že o víkendu si užije své.

8.11.2019 15:24

Jinak prověřte velkého pudla. Když jsme byli, cca 20 let zpátky, na farmě ve Švédsku, tak tam byl regulérně používaný jako lovecký pes, protože vlastnili jezero. (Skoro jako portugalský vodní španěl :-)) )

8.11.2019 15:34

"Teď máme pracovní plemeno a je to sakra rozdíl."
HW JE pracovní plemeno

tak jiná zkušenost s HW (a stručně, už to tady několikrát bylo):
lehce cvičitelný, maximálně spolupracující, nerad opouštěl cvičák ( ), maximálně navázaný........k cizím rezervovaný (ignorace), ale moc dobře věděl, že kde je výcvik, tak jsou pamlsky (u cizích). A že jsme jezdili na výcvikové akce, tak plno lidí i psů - žádný problém. Vyrůstal v bytě bez jakýchkoliv problémů, i po přestěhování byl tam, kde my. Kdykoliv připraven na akci, i na gaučink. Skvělé zvíře.....a můžu ujistit, že ne jediné

.....a fčil si vyber

neboli, vůbec není od věci si plemeno vybírat podle standardu, protože zkušenosti budou mít různí různé a dost dělá člověk....

Důležité je si uvědomit, co to znamená plemeno lovecké, co pracovní, co jiné.....
a také, jak moc znamená temperament, což se odvíjí od plemene, ale zejména od jednotlivce

ono ty požadavky může splnit ledajaké plemeno, rozdíl bude v tom úsilí.....

edit: a ty zkušenosti jsou různé, protože jsme různí my i ti psi, a to i diametrálně.....

Janae1

8.11.2019 17:18
Janae1

XXX.XXX.160.6

"Teď máme pracovní plemeno a je to sakra rozdíl."
HW JE pracovní plemeno

tak jiná zkušenost s HW (a stručně, už to tady několikrát bylo):
lehce cvičitelný, maximálně spolupracující, nerad opouštěl cvičák ( ), maximálně navázaný........k cizím rezervovaný (ignorace), ale moc dobře věděl, že kde je výcvik, tak jsou pamlsky (u cizích). A že jsme jezdili na výcvikové akce, tak plno lidí i psů - žádný problém. Vyrůstal v bytě bez jakýchkoliv problémů, i po přestěhování byl tam, kde my. Kdykoliv připraven na akci, i na gaučink. Skvělé zvíře.....a můžu ujistit, že ne jediné

.....a fčil si vyber

neboli, vůbec není od věci si plemeno vybírat podle standardu, protože zkušenosti budou mít různí různé a dost dělá člověk....

Důležité je si uvědomit, co to znamená plemeno lovecké, co pracovní, co jiné.....
a také, jak moc znamená temperament, což se odvíjí od plemene, ale zejména od jednotlivce

ono ty požadavky může splnit ledajaké plemeno, rozdíl bude v tom úsilí.....

edit: a ty zkušenosti jsou různé, protože jsme různí my i ti psi, a to i diametrálně.....

Nojo, už jsme to řešili, náš byl taky navázaný, ne že ne.
A u HW se v krátké době stadard naprosto změnil, tak si vyberte.
Myslím, že marcelaamax zde psala, že trochu bojovali se zlaťákem bez PP, že to by spíše HW a nebylo to s ním moc jednoduché.

Teď máme VK a je to neuvěřitelný rozdíl, doslova hltají povely a těší je učit se každou kravinu. U HW to bylo "tak já si tu teda několikrát sednu a lehnu, ale jako dělám tu ze sebe blbce, mám na práci tě hlídat, ne tu tajtrdlíkovat". S námi teď chodí cvičit kavkazáci, mají naprosto stejný přístup, někdy je sleduji se slzou v oku, jak kdybych viděla našeho psa.
Je fakt, že s HW jsem se nebála, položil by za mne život, naši VK by zdrhli.

8.11.2019 17:25

"Je fakt, že s HW jsem se nebála, položil by za mne život, naši VK by zdrhli."
Něvěřím svým očím, pokud VK je velký knírač. To je taky dost posun v plemeni. No, když oni teď jsou mazlíci v kurzu.
Může sem napsat někdo, kdo pamatuje, že by VK ( tedy velký knírač ) rozhodně nezdrhnul ?

8.11.2019 17:31

Hovawart byl také moje touha. Ale když jsem pak viděla v Brně na Intercanisu ten rozdíl ve velikostech.....Někteří byli opravdu obři, kteří si nezadali s pastevci. Snad černí se znaky byli "drobnější", ale někteří světlí - opravdu obříci.

Janae1

8.11.2019 17:45
Janae1

XXX.XXX.160.6

Něvěřím svým očím, pokud VK je velký knírač. To je taky dost posun v plemeni. No, když oni teď jsou mazlíci v kurzu.
Může sem napsat někdo, kdo pamatuje, že by VK ( tedy velký knírač ) rozhodně nezdrhnul ?

Já jsem ráda za mazlíka, strach budí už svojí velikostí, máme co jsme chtěli.
Akorát by mohli být méně uštěkaný, to chci asi po knírači moc.
On figurant říkal, že VK je další zkažené plemeno, že pamatuje doby, kdy sice nebyli tak hezcí, ale byli to PSI.
Jsou poslušní, tak na povel se zakousnou, ale evidentně je to nebaví, netěší a musí se na ně opatrně.
Pepřák kouše opravdu z velkou nechutí, ale oproti jiným pepřákům se alespoň zakousne.
Je rozdíl, kdy ostatní psy jdou na obrany natěšený, nabuzený a naší psi tam jdou vzorně u nohy, v klidu a spíš koukají, kdo je pomazlí a proč je ten divnej chlap hecuje.

8.11.2019 18:34

Tak to lepší "obrany" dělali i naši střeďáci. Jenže je to dávno a pro ně to nebyla hra, fena se klidně z kruhovky otočila a místo na rukáv šla na figuranta, který ji dráždil minule. O psu všichni říkali, že by byl suprový, ale já si postavila hlavu, že obrany začnu dělat, až bude mít 100% poslušnost - a tu neměl nikdy !
Ale pamatuju VK a to byly rakety! A střeďáci z Hofjaru jakbysmet.

8.11.2019 19:16

VK cerny a peprak jsou dve odlisna -plemena -skoro.
pohybuju se mezi cernyma sportakama - a nemuzu teda rici, ze by je něco nebavilo.
ze jsou ustekani -jo, to jsou. ale delat to chce. je to radost na ne koukat.

8.11.2019 19:32
mastif

XXX.XXX.241.249

U nás na cvičáku je na černé VK radost pohledět. Cvičí s radostí i obrany mají supr. Mám teď 6m štěně a je to ďábel, do všeho jde s vervou :) a narozdíl od mastifů, co máme doma, opravdu vůbec nelíná. Žádný chlupy na oblečení nebo v domě.

8.11.2019 19:36
conie

XXX.XXX.206.202

Zkuste zajít na nějakou větší výstavu, investujte do katalogu a oběhněte si plemena, o kterých uvažujete. Naživo je vždy nejlíp. Taky můžete navázat nezávazné kontakty s chovateli, trochu vyzvídat, prostě ideální.

8.11.2019 19:54
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak hovawarta prosím do bytu ne. Mám už druhou fenu, máme barák a největší radost hovawarta je sedět venku a monitorovat okolí. Naší psí mohou být s námi doma, ale stejně v pohodě leží venku přes noc a hlídá. Jen pro zajímavost, se současnou fenou ( roční) chodíme na cvičák, není to tak dychtivý pes do učení jak třeba NO, ale je velice bystrá, stačí cvik ukázat a už si ho stačí zapamatovat.
Ve vašem případě bych šla do zlaťáka. Má ho hodně mých známých a je to naprosto universální pes, jen je třeba vybírat dobrou chovku.

8.11.2019 20:01
Terven

XXX.XXX.110.159

Pro zadavatelku - chtěla bych se ještě zastat těch pudlů , fakt se na tu jejich povahu poptejte. Lidi vůči nim mají předsudky kvůli vzhledu...přiznám se, že mně ten vzhled taky až tak nesedí, ale kvůli té super povaze bych ho zkousla
Je to nadprůměrně inteligentní a aktivní pes vhodný snad na všechny druhy sportů se silnou vazbou na majitele, obvykle nebývají problémy s nežádoucím lovem.
Vyskytuje se v několika velikostních rázech, nelíná, je to poměrně zdravé a dlouhověké plemeno. A neprošel tím boomem jako zlaťák anebo snad kdysi dávno.

8.11.2019 20:22

LiEm napsal(a):

Zlatý retrívr
Hovawart
Gordonsetr
Irský setr
Portugalský vodní pes

Znovu jsem su musela přečíst, jakého psa, jaké vlastnosti, hledáte. A nechápu, jak můžete mít ve výběru 5 loveckých plemen? Ani jedno z vámi uvažovaných plemen není lehké na výchovu.
Já bych z nich brala jen hovawarta.
Setři jsou krásní, ale jsou to specialisté na lovecké využití, stejně jako maďar, a pokud s nimi nebudete dělat lovecký výcvik, budete jen potlačovat jejich vlohy. Chcete to tomu psovi udělat? Stojí vám to za to? Já vím, že ohařů, zejména maďarských a výmarských, jsou plné parky. Ale mrkněte jak jsou spokojení. Často jdou krokem u kočárku, protože jsou pouze módním doplňkem svých "vystajlovaných" paniček.
Zlatý retrívr je také lovecký pes a nejšťastnější bude, když bude mít práci, pro kterou byl vyšlechtěn.
A portugalský vodní pes je také lovecký pes, milovník vody, takže se připravte na to, že jakmile ucítí vodu, nejkratší cestou pofrčí do ní.

Proč se více nezamyslíte nad tím velkým pudlem, chodským psem, krátkosrstou a dlouhosrstou kolií, bearded kolií, NO? Můžete uvažovat i středního knírače, BŠO, BO tervuerena nebo groenendaela... Zkrátka vhodnějších plemen než jsou lovecká, je dost.

8.11.2019 20:26

Jistě, vraťme se v čase cca 20 - 30 let zpět. Nezdrhl by ani jeden.

8.11.2019 20:28

Janae1 napsal(a):
Já jsem ráda za mazlíka, strach budí už svojí velikostí, máme co jsme chtěli.
Akorát by mohli být méně uštěkaný, to chci asi po knírači moc.
On figurant říkal, že VK je další zkažené plemeno, že pamatuje doby, kdy sice nebyli tak hezcí, ale byli to PSI.
Jsou poslušní, tak na povel se zakousnou, ale evidentně je to nebaví, netěší a musí se na ně opatrně.
Pepřák kouše opravdu z velkou nechutí, ale oproti jiným pepřákům se alespoň zakousne.
Je rozdíl, kdy ostatní psy jdou na obrany natěšený, nabuzený a naší psi tam jdou vzorně u nohy, v klidu a spíš koukají, kdo je pomazlí a proč je ten divnej chlap hecuje.

To je smutné číst.

8.11.2019 21:25

Balu a další
Vždyť zadavatelka píše, že o těch plemenech přemýšlela. V minulosti, teď se radí a chce další tipy,
Ty dostala, je to jen na ní. Výběr loveckých plemen se mi také nepozdává. Howík povaha od povahy, pes od psa, bývají i problémy s klouby. Snad zadavatelka rozšířila svůj seznam o další plemena.
A nejlepší je opravdu zajet, zajít se podívat na velkou výstavu a popovídat si s lidmi daných plemen. Ideální přílležitost ještě letos je mezinárodní výstava v Praze 30. 11. - 1. 12., tam bude určitě hodně na co koukat a dumat, jestli to máte poblíž. Ovšem dle zadání výběr až tak nespěchá, když do jednoho či dvou let, času dost.

8.11.2019 21:45
danluci

XXX.XXX.238.134

Tak za mě bych doporučila černého ruského teriéra. Dneska je to už klidné plemeno, snadno cvičitelne a nelíná

8.11.2019 22:52
GAELLE

XXX.XXX.55.67

danluci napsal(a):
Tak za mě bych doporučila černého ruského teriéra. Dneska je to už klidné plemeno, snadno cvičitelne a nelíná

taky tak :)

8.11.2019 23:01
GAELLE

XXX.XXX.55.67

knírač a zdrhnul? možná teď ...............bývali dost ostří

8.11.2019 23:34

Nejde mi Vam poslat soukromou zpravu (ifauna Vas nechce znat :( - ucet smazan???).
Mam pro Vas tip.
Fenecka (kastrovana) je uz dva roky na svete a ceka na majitele, dle popisu - asi na Vas.
Zadne plemeno to neni - je to krizenec - dle popisu snad vseho co chcete.
Kam poslat vic info + foto?

9.11.2019 08:36

danluci napsal(a):

Černý rus taky není úplně jednoduchý na výchovu. Stejně jako pastevci, rotvajleři a další plemena, je velice citlivý na nespravedlivé zacházení a moc dobře si to pamatuje. A je to velký pes, v kohoutku cca 70 cm feny, psi cca 75 i více. S tím je třeba počítat...

9.11.2019 09:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Janae1 napsal(a):
Nojo, už jsme to řešili, náš byl taky navázaný, ne že ne.
A u HW se v krátké době stadard naprosto změnil, tak si vyberte.
Myslím, že marcelaamax zde psala, že trochu bojovali se zlaťákem bez PP, že to by spíše HW a nebylo to s ním moc jednoduché.

Teď máme VK a je to neuvěřitelný rozdíl, doslova hltají povely a těší je učit se každou kravinu. U HW to bylo "tak já si tu teda několikrát sednu a lehnu, ale jako dělám tu ze sebe blbce, mám na práci tě hlídat, ne tu tajtrdlíkovat". S námi teď chodí cvičit kavkazáci, mají naprosto stejný přístup, někdy je sleduji se slzou v oku, jak kdybych viděla našeho psa.
Je fakt, že s HW jsem se nebála, položil by za mne život, naši VK by zdrhli.

Jojo, to jsem psala :-) . Jenže to se nedá tak úplně "počítat", byl to kříženec. I když teda majitelé HW mi říkali, že povahově je jako oni (HW ). Nicméně pro mě to bylo těžké hlavně v tom, že ten pes byl úplně jiný, než já jsem očekávala a to v takových těch zásadních věcech, a taky možná proto, že jsem byla dítě? Sice jsem měla načteno, ale praktické zkušenosti téměř žádné. Kamarádka chovali v tu dobu labradory, takže jsem je dost dobře znala, chodila jsem s ní na procházky a čekala jsem tak nějak stejnou povahou od našeho "retrívra". Byli ke všem mazlové, mohl k nim kdokoli přijít a psi ho uvítali, to samé venku, doslova viseli na své paničce - i když byla dítě, stejně stará jako já, pořád chtěli mazlit, drbat atd... No a náš pes? Už od štěněte ho lidi moc nezajímali - teda jako já - ono ne že by mě neměl rád, jenže jemu stačilo to, že si lehnul někde, kde na mě viděl a nestál o úplný těsný kontakt, mazlení, to už muselo být. No postupně jsme zjistili, že je to neúprosný hlídač, který neváhá zasáhnout - my na vesnici, kde byli všichni zvyklí si k nám normálně chodit - což už nešlo (to teda mě osobně nijak nevadilo), venku byl k cizím lidem rezervovaný, odměřený, pokud ho chtěl někdo třeba pohladit, tak dal najevo, že se mu to nelíbí. Ale zase já jsem ho tahal všude mezi partou dětí - a tam byl v pohodě, když jsem si později třeba přivedla přítele, tak ho taky bez problému přijal. Jinak teda doma být nechtěl - nevydržel, funěl a čekal u dveří až ho pustíme ven. Když jsme nechávali otevřené dveře, tak se maximálně chodil chladit na chodbu na dlažbu, dál nešel, já ho při každé příležitosti tahala do postele, ale on tam prostě vůbec být nechtěl - jenže si myslím, že tohle je hodně prostě o zvyku. Kdyby byl od štěnda doma, nebo tam normálně chodil, tak by to třeba bylo jiné. On domů nesměl. No a já jsem s ním tak nějak "bojovala" hlavně v pubertě - začal šíleně tahat na vodítku, neposlouchat a si dělal co chtěl. Jenže pak jsem začala chodit na cvičák a zjistila jsem, že to z velké části bylo hlavně mojí chybou (jak to obvykle bývá),nadělala jsem spoustu chyb, ale začali jsme fakt makat a nakonec to bylo dobrý. Jen to nikdy nebyl úplně závislej mazlivej pes - teda on závislej asi byl, ale nedával to najevo. A věřím, že pro někoho je tohle úplně top pes.... Co se poslušnosti a cvičení týče - tak to on cvičil rád a pěkně, párkrát jsme byli i na obranách - ale jen na kruhovce a v tu dobu to bylo dělané celé špatně, dělali jsme stopu, psa poslušnost bavila, na cvičák se těšil. Ale samozřejmě se to nedá srovnat třeba s NO, a nedá se to srovnat ani s mými nynějšími psy - protože jsou prostě rychlejší, hbitější, ohebnější .Venku na procházkách jsme měli jen takovou provozní poslušnost.....

Jo a retrívra v sobě měl asi taky - miloval všechny psy, za celý svůj život neměl s žádným psem problém, dokázal hodit do klidu i nerváky, ale ne nijak drasticky, byl submisivní. Miloval vodu a taky měl silný lovecký pud - později jsme začali trénovat aporty z vody - jen s "dummíkem" a různé dohledávání a přinášení atrap....

9.11.2019 13:58
Evv

XXX.XXX.116.3

Já budu zase mimo ale nedávno jsem potkala plemeno Pumi a přišel mi jako docela fajn pes. Nic moc velkeho, nic moc maleho, s linanim by to nemusela být hruza... s vašimi požadavky bych asi zkusila oslovit nejakého chovatele...

9.11.2019 13:59

velmi temperamentní

9.11.2019 14:08
janaa

XXX.XXX.183.120

Evv napsal(a):
Já budu zase mimo ale nedávno jsem potkala plemeno Pumi a přišel mi jako docela fajn pes. Nic moc velkeho, nic moc maleho, s linanim by to nemusela být hruza... s vašimi požadavky bych asi zkusila oslovit nejakého chovatele...

To jsou ovčáci,velmi temperamentní

9.11.2019 14:46
fikovnice

XXX.XXX.135.131

LiEm napsal(a):
Zdravím,

je mi 26, jsem už dostatečně vybouřená a po několikaletém pečlivém zvažování bych si chtěla do jednoho až dvou let pořídit pejska. Mám představu, jaké to je mít psa - žila jsem rok v bytě se psem, který byl jako vlastní. Nyní jsem se přestěhovala do vlastního - menší byt. Pracuji z domu. Času mám poměrně dost. Přes léto jsem prakticky nonstop na chalupě se zahradou 1ha anebo chodím po horách, na čundry, do lesa, výlety, stále někde - nebývám moc doma. Přesto jelikož bydlím na okraji maloměsta, mám za bytovkou už jen pole a lesík a v dálce vesnice. Toť snad stačí k mému životnímu stylu..

A teď co bych si tak představovala?
- nejspíš fenku (případně poraďte)
- středně velké anebo velké plemeno (pokud bude fenka i některá větší plemena jsou téměř velikosti středních)
- nenáročný na výchovu (jsem začátečník, ale výchova psů mě fascinuje a těším se na cvičák a ráda se učím, takže pokud doporučíte středně náročné plemeno na výchovu s tím, že když budu pilná, tak to zvládnu, není problém)
- středně náročný na pohyb (bude část roku v bytě, dokud si nenajdu nějakýho ženicha a nepostaví mi dům, takže něco jako střední plemeno typu malého poblázněného Jacka Russela nebude vhodné)
- vím o nějakých psích plemenech (střední rasy), které údajně nemají podsadu a prý nelínají - to bych popravdě upřednostnila, pokud máte někdo zkušenosti
- příjde do kontaktu se spoustou lidí - měl by být tedy přátelský
- vzhledem k mýmu věku a stále ještě optimistickému postoji vůči mužům (chápej, že stále doufám, že existuje nějakej normální muž) očekávám v následujících 12 letech děti, takže by měl pes mít i dobrý vztah k dětem.
- někteří z mých přátel již psi mají a proto by bylo vodné, aby měl k ostatním zvířatům tolerantní nebo aspoň nekonfliktní postoj
- nemusel by to být zrovna boxer, kterému z papuly tečnou nonstop sliny :D
- typ srsti nehraje roli, klidně budu každý den vyčesávat a při krátkosrstých zase stále vysávat, to je víceméně jedno, nejlepší by byl stejně ten nelínací :D

To je asi ze zásadních požadavků vše.

Za ty roky už jsme viděla a na internetech našla spousty psů, každou chvíli mi příjde vhodný jiný, vždy se o tom plemeni něco dozvím a opustím od toho a najdu něco nového, co nějakou dobu zkoumám a pak zase a takhle pořád dokola.

Obávám se, že bez pomoci VÁS všech, kteří už máte opravdové zkušenosti se nikdy nikam neposunu. Proto Vás prosím O RADU, JAKÉHO PSA BYSTE MI DOPORUČILI při zvážení parametrů výše?

(Nebudu Vám psát, o čem jsem již přemýšlela, abyste nehodnotili jen tyto plemena ale naopak doporučili něco co třeba ještě neznám) :)

P.S. počítám se psem s PP

STRAŠNĚ MOC DĚKUJU VŠEM, co to aspon přečetli. :D

Já jsem se zamilovala do americké kolie. Možná péče o srst trochu náročnější, ale jinak mi to plemeno učarovalo. Co Vám?

9.11.2019 15:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jinak k výběru - do těch uvedených loveckých plemen bych nešla. Za prvé si myslím, ze je škoda si do takových podmínek pořídit loveckého psa a když už, tak bych mu našla nějakou alternativu, práci. Ale myslím, že jsou pro jlvas vhodnější plemena - úplně by mi k tomu seděl ten pudl, co zde padl, ale pokud se vám nelíbí, tak naprosto rozumím. Je to jedno z plemen, které bych si nikdy neporidila, přesto že vím, že povahově jsou úžasní. No a pak by mi k vám ještě seděl Chodsky pes, ale líná no.

9.11.2019 17:26
Andrýsek3

XXX.XXX.41.117

fikovnice napsal(a):
Já jsem se zamilovala do americké kolie. Možná péče o srst trochu náročnější, ale jinak mi to plemeno učarovalo. Co Vám?

Jsou nádherné.

9.11.2019 19:45
LiEm

XXX.XXX.232.94

Dobrý den, muj email je moravkovalucie@centrum.cz - můžete poslat info. I když momentálně to není aktuální, nejdříve bych do psa šla na jaře, chci mít dostatek času a poobjet další výstavy (na pár jsem již byla, ale i tak děkuji za ujištění, že to byla správná volba).Každopádně info pošlete, nikdy nevíte, s kým si člověk padne do oka.

Zuzka87

9.11.2019 20:00
Zuzka87

XXX.XXX.73.119

Kéž by byl každý, kdo si chce pořídit čtyřnohého kamaráda, takhle svědomitý! Palec nahoru!

9.11.2019 20:36
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Andrýsek3 napsal(a):
Jsou nádherné.

Ano. A takové důstojné!

13.11.2019 23:18

LiEm napsal(a):
Dobrý den, muj email je moravkovalucie@centrum.cz - můžete poslat info. I když momentálně to není aktuální, nejdříve bych do psa šla na jaře, chci mít dostatek času a poobjet další výstavy (na pár jsem již byla, ale i tak děkuji za ujištění, že to byla správná volba).Každopádně info pošlete, nikdy nevíte, s kým si člověk padne do oka.

Aktivujte si prosim ucet.
O nic nejde a neni se ceho bat.
... odpovedi, zpravy, "soukrome zpravy" - Vam bud polezou primo do mailu - nebo ne - dle toho jak si zdejsi ucet nastavite....
Selektovat, mazat, ignorovat.... muzete i s aktivnim uctem.

15.11.2019 10:01
debri

XXX.XXX.249.114

LiEm napsal(a):

Zlatý retrívr
Hovawart
Gordonsetr
Irský setr
Portugalský vodní pes

Kdybych měla volit mezi těmito plemeny tak bych šla do goldena i když popravdě bych raděj Flata jsou v černé i hnědé varietě. Dva mí kamarádi mají zrovna flatíky jako asistenční psy.
Nebo bych vám navrhla ..mrkněte na bernské a švýcké honiče. Tuto chovatelku znám štěnata má kvalitní a vymazlená

http://www.bernsky-honic-bencilla.cz/cz/

15.11.2019 10:09
Varaxi

XXX.XXX.1.226

debri napsal(a):
Kdybych měla volit mezi těmito plemeny tak bych šla do goldena i když popravdě bych raděj Flata jsou v černé i hnědé varietě. Dva mí kamarádi mají zrovna flatíky jako asistenční psy.
Nebo bych vám navrhla ..mrkněte na bernské a švýcké honiče. Tuto chovatelku znám štěnata má kvalitní a vymazlená

http://www.bernsky-honic-bencilla.cz/cz/

Tak honiče už vůbec ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík