Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Peigenka - pokud je vám opravdu 27 let a od dětství chcete psa, tak jste měla dostatek času (17 let?) na to, abyste si přečetla o všech cca 400 plemenech psů dostupné informace. Pokud byste se o psy fakt zajímala, tak byste se tu nemohla ptát na triviálnosti, věděla byste, že např. pudl je velice inteligentní pes, že má široké možnosti uplatnění od pouhého společníka přes agility, sportovní výcvik, až k vodění nevidomých. Kdybyste si něco přečetla o borderách, věděla byste, že potřebují práci, zaměstnat hlavu, atd. Ve svých letech jste nedospělá, nevíte co chcete (ale nedáte pokoj, dokud to nedostanete), nemáte znalosti, které se dají načerpat i jen z literatury, připadá mi, že získané informace nejste schopna aplikovat do života na svou situaci.
Mnozí zde diskutující měli jasno o plemeni svého psa v dětství, v pubertě, věděli co a proč s ním chtějí dělat, znali standard, znali situaci v chovu, znali chovatelské stanice, znali úspěšné jedince z výstav, soutěží, nebo alespoň z fotek, prostě zajímali se.
No tak to tedy nemáte pravdu. Knížek mám přečtených spousty, ale z knížek nenačerpáte všechno pořád je to literatura, ale praxe je úplně někde jinde. Chodívala jsem venčit jako malá například kokršpaněla, ale jako nijak jsem se nazajímala, když mi bylo 10 co je to za plemeno, prostě jsem šla se psem ven. Pudl jako plemeno mě nikdy moc nezajímalo, tak proč bych si o něm četla, že je skvělý sportovec, když jsem ho viděla u babiček a nějak mě neoslovilo a pokud se podíváte na nějaké sporty vždy se všude ukazují bordery a ovčáci. Jediné co jsem viděla je běhat pudla agility. A jako proč bych byla nedospěla, že jsem na diskuzních fóru psech psala jaké plemeno si mám pořídit? To si teda myslím, že je spíš důkaz, že o tom přemýšlím. A pardon za to, že od dětství nevím jaké plemeno, prostě nevím no. Ne každý má ve všem hned jasno. A pokud by to bylo jak píšete tak si koupím borderu vykašlu si na celou diskuzi a tečka. Ale pokud jste si všimla tak jsem ochotná uznat, že si ji nekoupím. Stejně tak jako si nekoupím kelpii, protože ta by opravdu do paneláku nešla i když se mi líbí.

Peigenka
napsal(a):
Jako v tom, že úplně na začátku jsem chtěla nejvíc borderku to je pravda. Taky kdo by ji nechtěl, vždyť pokud se to povede tak je to nejlepší pes, který udělá všechno co Vám na očích uvidí ani to nemusíte pomalu vyslovit. A taky ji vidíte všude, když jsem se dívala na dogfrisbee nebo canicross všude vyhrávají jen borderky. Nikdy jsem teda neviděla třeba pudla. Ale taky kdybych si nechtěla nechat poradit tak nevytvářím tuhle diskuzi. Takže uznávám, že bocku si nekoupím.
Akorát ten pudl můžu s ním dělat všechny sporty jak jsem psala frisbee a canicross by mě asi bavili nejvíc to už dělám i bez psa. Ale nikdy jsem třeba pudla neviděla zapřahaného. Fakt se omlouvám za svůj názor, ale já fakt pudla měla za takovou dámičku pro babičku. Nic o tom, že by to byl třeba sportovec jsem nevěděla.
A myslím, že můj psychologický profil tu dělat nemusíte. Já jsem rozhodná, ale když jsem byla rozhodnuta pro bocku ale každý vám to vymlouvá taky to nejde hned se přeorientovat a hned bocku zavrhnout. Ale jak jsem psala víš nebudu si ji kupovat určitě.
....soudný člověk, který ví, že ji nemůže nebo nedokáže dát co potřebuje.....chtěla jsem ji moc, ale po prostudování všeho, včetně diskuzi tady na toto téma...mimochodem našla jse si je a prostudovala? Jsem od svého snu upustila a pořídila si papillona...
Atlas psů, porovnávala jsem roky, vybírala a když jsem už
konečně psa mohla pořídit, věděla jsem ...
A Vy si můžete brouzdat třeba tady na Fauně.
Místo diskuze si dejte články, je tam dost zajímavostí
i mouder. (+ ty diskuze)
Četla jste Jamese Herriota?
Píše o psech i ostatních zvířatech.
Čím víc přečtete, tím víc byste měla chápat.
Konrad Lorenz ... o psech.
A mnoho jiných, vše k čemu se dostanete.
Pořád opakujete, že mu dáte čas.
A dál?

napsal(a):
Peigenka - pokud je vám opravdu 27 let a od dětství chcete psa, tak jste měla dostatek času (17 let?) na to, abyste si přečetla o všech cca 400 plemenech psů dostupné informace. Pokud byste se o psy fakt zajímala, tak byste se tu nemohla ptát na triviálnosti, věděla byste, že např. pudl je velice inteligentní pes, že má široké možnosti uplatnění od pouhého společníka přes agility, sportovní výcvik, až k vodění nevidomých. Kdybyste si něco přečetla o borderách, věděla byste, že potřebují práci, zaměstnat hlavu, atd. Ve svých letech jste nedospělá, nevíte co chcete (ale nedáte pokoj, dokud to nedostanete), nemáte znalosti, které se dají načerpat i jen z literatury, připadá mi, že získané informace nejste schopna aplikovat do života na svou situaci.
Mnozí zde diskutující měli jasno o plemeni svého psa v dětství, v pubertě, věděli co a proč s ním chtějí dělat, znali standard, znali situaci v chovu, znali chovatelské stanice, znali úspěšné jedince z výstav, soutěží, nebo alespoň z fotek, prostě zajímali se.
..znám i pudla asistencniho....

Peigenka
napsal(a):
No tak to tedy nemáte pravdu. Knížek mám přečtených spousty, ale z knížek nenačerpáte všechno pořád je to literatura, ale praxe je úplně někde jinde. Chodívala jsem venčit jako malá například kokršpaněla, ale jako nijak jsem se nazajímala, když mi bylo 10 co je to za plemeno, prostě jsem šla se psem ven. Pudl jako plemeno mě nikdy moc nezajímalo, tak proč bych si o něm četla, že je skvělý sportovec, když jsem ho viděla u babiček a nějak mě neoslovilo a pokud se podíváte na nějaké sporty vždy se všude ukazují bordery a ovčáci. Jediné co jsem viděla je běhat pudla agility. A jako proč bych byla nedospěla, že jsem na diskuzních fóru psech psala jaké plemeno si mám pořídit? To si teda myslím, že je spíš důkaz, že o tom přemýšlím. A pardon za to, že od dětství nevím jaké plemeno, prostě nevím no. Ne každý má ve všem hned jasno. A pokud by to bylo jak píšete tak si koupím borderu vykašlu si na celou diskuzi a tečka. Ale pokud jste si všimla tak jsem ochotná uznat, že si ji nekoupím. Stejně tak jako si nekoupím kelpii, protože ta by opravdu do paneláku nešla i když se mi líbí.
Proč byste si četla o jiných plemenech? Třeba abyste měla větší rozhled. A tím i snadnější rozhodování - čím víc víte, tím lépe se můžete rozhodnout. A nemusíte být závislá na radách těch, co nebyli líní si ten rozhled vytvořit.
rapotacka11
napsal(a):
Atlas psů, porovnávala jsem roky, vybírala a když jsem už
konečně psa mohla pořídit, věděla jsem ...
A Vy si můžete brouzdat třeba tady na Fauně.
Místo diskuze si dejte články, je tam dost zajímavostí
i mouder. (+ ty diskuze)
Četla jste Jamese Herriota?
Píše o psech i ostatních zvířatech.
Čím víc přečtete, tím víc byste měla chápat.
Konrad Lorenz ... o psech.
A mnoho jiných, vše k čemu se dostanete.
Pořád opakujete, že mu dáte čas.
A dál?
Ne četla jsem Františka Šustu, Kena Ramireze, Karen Pryor atd...
A dál? Jako co dál? Dám mu zdraví (veterinu za každých okolností), domov (pelíšek), hračky, zábavu (dělání sportu který se mu bude líbit alespoň na rekreační úrovni), výběh u nás na poli, cvičák (alespoň jednou týdně), zdravé krmivo (co jsem četla tak Ziwipeak nebo Orijen) budu snažit o socializaci (chodit s ním všude i na rušná místa), vycházky 3x denně, o víkendech výběh v přírodě...
napsal(a):
Proč byste si četla o jiných plemenech? Třeba abyste měla větší rozhled. A tím i snadnější rozhodování - čím víc víte, tím lépe se můžete rozhodnout. A nemusíte být závislá na radách těch, co nebyli líní si ten rozhled vytvořit.
Jako já Vás sice chápu, ale pořád bych si prostě chtěla koupit psa jako každý druhý taky v republice a ne být kynolog nebo psí psycholog. Chci si samozřejmě vybrat psa tak ať se hodí do mého prostředí, ale zase neplánuji si otevřít cvičák.

BenaBak
napsal(a):
Pudl není žádná křehká květinka, toho se bát nemusíte. Dokonce jsem v nějakým časopise (myslím, že v PPČ) viděla i reportáž o královákovi, co dělal obrany.
Znam lepe jedineho teda a jeste je to vlastne echt sportak proti jinym - ale u toho jsem si jista, ze by nikdy nikam v zaprahu nebezel
co pak o to -obrany delat bude - jako hru. Ale na stopach si oklepava packy jako kocka, aby se nenamocil ci neuspinil :-) Na svoje davne predky, co tahali kachny z vody si evidentne nevzpomina :-)
Sorry, ale na velkeho pudla musi byt clovek taky srdcar, aby ho chtel. Uplne chapu, ze kazdeho za osrdi nechytne.
Ten nejde hazet do placu vseobecne.
a ze jsou i asistencni - jo jsou. jen pripravuji se pro alergiky a ne protože, ze jsou na ten vycvik extra vhodni.
I dkyz uz jsme vlastne OT - tady uz s vyberem plemene neni co psat, vsechno uz napsano bylo.

Peigenka
napsal(a):
Jako já Vás sice chápu, ale pořád bych si prostě chtěla koupit psa jako každý druhý taky v republice a ne být kynolog nebo psí psycholog. Chci si samozřejmě vybrat psa tak ať se hodí do mého prostředí, ale zase neplánuji si otevřít cvičák.
Je to marné, je to marné, je to marné...
napsal(a):
Znam lepe jedineho teda a jeste je to vlastne echt sportak proti jinym - ale u toho jsem si jista, ze by nikdy nikam v zaprahu nebezel
co pak o to -obrany delat bude - jako hru. Ale na stopach si oklepava packy jako kocka, aby se nenamocil ci neuspinil :-) Na svoje davne predky, co tahali kachny z vody si evidentne nevzpomina :-)
Sorry, ale na velkeho pudla musi byt clovek taky srdcar, aby ho chtel. Uplne chapu, ze kazdeho za osrdi nechytne.
Ten nejde hazet do placu vseobecne.
a ze jsou i asistencni - jo jsou. jen pripravuji se pro alergiky a ne protože, ze jsou na ten vycvik extra vhodni.
I dkyz uz jsme vlastne OT - tady uz s vyberem plemene neni co psat, vsechno uz napsano bylo.
Tak ono je to stejně jedno, protože zadavatelka najde chybu na každým plemenu. Ale dokonalý a bezchybný neznám 🤷♀️, jedině ti moji dva 🤣, ale ty nedám 😁

Peigenka
napsal(a):
Myslím, že můžete být v klidu žádného psa si nekoupím.
To jste se rychle a bez boje vzdala touhy, kterou prý máte od dětství.

napsal(a):
To jste se rychle a bez boje vzdala touhy, kterou prý máte od dětství.
bez boje? 270 prispevku....

Peigenka
napsal(a):
A dál? Jako co dál? Dám mu zdraví (veterinu za každých okolností), domov (pelíšek), hračky, zábavu (dělání sportu který se mu bude líbit alespoň na rekreační úrovni), výběh u nás na poli, cvičák (alespoň jednou týdně), zdravé krmivo (co jsem četla tak Ziwipeak nebo Orijen) budu snažit o socializaci (chodit s ním všude i na rušná místa), vycházky 3x denně, o víkendech výběh v přírodě...
..a zkoušela jsem se podívat na toho portugalského vodního psa? Mně přišel, že by k vám seděl a může se střihové upravovat, ale mně se víc líbí nechat ho zarůst....

Peigenka
napsal(a):
Ale nikdo neříká, že to neobrečím.
..najdete si tady témata v diskuzi o problémech s BOC a zjistíte, že ne všechny sny je třeba si plnit......
Jo, tak borderku, kdo by nechtěl, nejlepší pes, udělá, co vám na očích vidí. Tak já bych ji třeba nechtěla 😄. To mi připomíná mě asi v 8 letech, kdy jsem chtěla jen ,, vlčáka,,, protože když stojí, je jak vytesaný ze skály.
Mojí psí byli vždy odlišná plemena od borderky, ale, světě div se, taky mi udělali, co mi na očích viděli. To není ani tak o plemeni, jako o souznění ( vyjádřeno basnicky), se psem.
Zadavatelko, kupte si borderku, nějak se s tím popasujete a pitvat to dál je zbytečné 🤗.

Peigenka
napsal(a):
Všechny dětské sny se přece neplní. Já si zase umím říct tudy cesta nevede. A navíc pes není sen, ale živý tvor a to bych si nevzala na triko, aby byl nešťastný.
Ano, je fakt, že to tak bude lepší. Jsou dětské sny a sny. Někdy jsou tak silné, že dotyčný člověk si za splněním toho snu dokáže jít i přes překážky. Dokáže přizpůsobit svůj život tomu, aby sen mohl realizovat. A pak jsou sny, u kterých je dobře, že zůstanou jen těmi sny.

Peigenka
napsal(a):
Všechny dětské sny se přece neplní. Já si zase umím říct tudy cesta nevede. A navíc pes není sen, ale živý tvor a to bych si nevzala na triko, aby byl nešťastný.
tohle mi je tak divný, že mi to celou diskuzi učinilo poněkud nevěrohodnotnou...
Tady se to koukám trošku zvrtlo.
Co ten BŠO, kromě malého bytu, máte jiné výhrady? Mně přijde, že by Vám mohl vyhovovat, když najdete štěně s dobrou povahou. Ale to, že se musí hledat konkrétní spojení, platí o všech pracovních a sportovních plemenech.
A jinak ne, BOC nemusí dělat, co Vám na očích vidí. Někde tu je vlákno o majitelce, která chtěla s BOCkou jezdit na koloběžce. A fenka se jí na to vykvákla. Zkusím to vlákno najít.
U jakéhokoli psa budete hledat společné zájmy. Někteří psi jsou víc pružní než jiní, ale prostě se může stát, že pes jakéhokoli plemene Vám dá najevo, že na dogdancing kašle.
Pořizujete psa, ne stroj. Vím, že píšete, že to chápete, ale obratem napíšete něco, co značí, že nechápete.
To nemyslím ve zlém, jen že ty zkušenosti se psy zřejmě nemáte, nebo k nim nemáte empatii. To až tak nevadí, většina lidí se k tomu dopracovala praxí. Ale už dopředu musíte počítat s tím, že ten pes pro Vás může být trošku oříšek, že nebude všechno zalité sluncem. Že budete stát se psem a obručí a přemýšlet, jak tomu psu vysvětlit, že chcete, aby ji proskočil. A že se na tom seknete třeba měsíc, protože mu to nebudete schopná vysvětlit. Že budete chvílemi frustrovaná a že věci nebudou takové, jaké jste čekala.
Proto bych, být Vámi, zvažovala pořízení jednodušších plemen, než je BOC.
Peigenka
napsal(a):
Jako v tom, že úplně na začátku jsem chtěla nejvíc borderku to je pravda. Taky kdo by ji nechtěl, vždyť pokud se to povede tak je to nejlepší pes, který udělá všechno co Vám na očích uvidí ani to nemusíte pomalu vyslovit. A taky ji vidíte všude, když jsem se dívala na dogfrisbee nebo canicross všude vyhrávají jen borderky. Nikdy jsem teda neviděla třeba pudla. Ale taky kdybych si nechtěla nechat poradit tak nevytvářím tuhle diskuzi. Takže uznávám, že bocku si nekoupím.
Akorát ten pudl můžu s ním dělat všechny sporty jak jsem psala frisbee a canicross by mě asi bavili nejvíc to už dělám i bez psa. Ale nikdy jsem třeba pudla neviděla zapřahaného. Fakt se omlouvám za svůj názor, ale já fakt pudla měla za takovou dámičku pro babičku. Nic o tom, že by to byl třeba sportovec jsem nevěděla.
A myslím, že můj psychologický profil tu dělat nemusíte. Já jsem rozhodná, ale když jsem byla rozhodnuta pro bocku ale každý vám to vymlouvá taky to nejde hned se přeorientovat a hned bocku zavrhnout. Ale jak jsem psala víš nebudu si ji kupovat určitě.
To bych chtěla vidět ty bordery, které pravidelně vyhrávají canicrossové závody, když se to všude hemží ohaři, malinami a esp(čkama). Bordery nejsou vytrvalostní běžci.
Jasně, na frisbee je to jedno z nejvyužívanějších plemen, ale z vašeho vystupování nemám pocit, že byste chtěla psa na profesionální úroveň DF. Pokud ano, tak jistě už víte, jaké disciplíně se chcete věnovat, že? A jistě už víte, jaké na tu disciplínu potřebujete talíře a kolik zrovna tento sport stojí peněz. Chytat disk na běžné úrovni se naučí skoro každý pes, na to nepotřebujete borderu.
S pudlem můžete dělat různé sporty. Konec konců jsem viděla dělat canicross i čivavy a jorky. Proč ne? Pokud to vás i psa baví? Jasně, asi s pudlem nebudete vyhrávat závody, ale čas s vámi trávit bude rád. Jestli chcete dělat canicross na profi úrovni, pořídíte si nko nebo esp, ne? Jinak běhat s váma bude v podstatě každý zdraví pes.
napsal(a):
tohle mi je tak divný, že mi to celou diskuzi učinilo poněkud nevěrohodnotnou...
Jak nevěrohodnotnou? Nevím co bych měla z toho zakládat diskuzi, kde by mi lidé měli poradit psa, kdybych z toho měla srandu nebo něco. Vážně jsem psa chtěla, ale po přečtení všech příspěvků je to myslím celkem jasný, kam to spěje.

No tak jsem to tady teda přelouskala.
Za prvé si teda myslím, že pes se člověku typově musí líbit. Ono se říká, že povaha a temperament by měly být nejdůležitějšími faktory při volbě plemene, ale když dojde na lámání chleba, tak může být třeba německý boxer povahově top, ale prostě to není pes, kterého bych chtěla mít doma.
Takže povahově vhodné plemeno hledám mezi psy, kteří se mi i vzhledově líbí...
Pudl je jedno z nej univerzálních plemen, já bych řekla vhodné pro začátečníka, různé velikosti a barvy na výběr, žádné hromady chlupů. Jediná nevýhoda je, že pokud se ho nenaučím ostříhat sama, tak musím pravidelně navštěvovat salon.
Ale pokud se někomu ten pudl nelíbí....
Jako upřímně....nějakej šikovnej voříšek tohle všechno zvládne.
v úvodu bylo psáno
Líbí se mi německý ovčák, border kolie, australák, švýcarský ovčák, chodský pes, entlebušák, labrador a retrívr
Takže z tohoto za mě fena retrívra.

Peigenka
napsal(a):
Jak nevěrohodnotnou? Nevím co bych měla z toho zakládat diskuzi, kde by mi lidé měli poradit psa, kdybych z toho měla srandu nebo něco. Vážně jsem psa chtěla, ale po přečtení všech příspěvků je to myslím celkem jasný, kam to spěje.
nevěrohodnou, omlouvám se
jako člověk, dospělý, rozhodnutý pro psa, jde řešit jen plemeno, se po pár stránkách anonymní diskuze rozhodne, že psa ne? s podmínkami až výbornými? tedy pokud je popsaný stav stabilní a neplánuje se třeba rodina....
Tak jo takže si to shrneme, abychom pochopili proč jsem se nakonec rozhodla pro žádného psa.
Velcí psi - (německý ovčák, labrador, goldeňák, bšo) - řečeno za všechny jsou to velcí psi s čímž se pojí to, že ho neunesu to znamená jak ho dostat do koupelny, když je celý zablácený, pokud se něco stane na vycházce jak ho zvednu, nehledě návštěvy u veterináře. Také jsem tu někde četla smrad, když srst velkého psa schne. A také máme panelákový byt a měla bych strach, aby pes pak neměl nějaké psychické problémy z toho, že ho tu každý překračuje. A bšo by se ještě musel vybírat velice pečlivě skrz labilitu
Chrti a vipet - tohle je o osobních preferencích každého, ale mě se prostě nelíbí opravdu se omlouvám všem
Střední psi - bocka, australák - shrneme to jako moc akční entlebuch - nevyzpytatelný choďák - málo učenlivý kraťanda - uštěkaná což v paneláku je peklo
Pudl - máme za panelákem pole a les a tam bych chtěla chodit nejraději a klidně i v blátě a tak toho se vůbec nebojím a stejně mi pudl přijde na tohle jako dámička, nehledě na to, že ta starost o srst je teda něco
Bull plemena - těch se bojím, takže taky nic pro mě
Menší psi (bišonek, jezevčík, yokšírek, čivava, papilon) - prostě nikdy nebudu na tyhle malé plemena pro mě musí být pes fakt větší pes čímž se jim taky omlouvám
Teriéři - ti s těma fousama se mi moc nelíbí vzhledem a třeba parson mi přijde už moc malý
Kokršpaněl - nelíbí se mi vzhledem omlouvám se

Peigenka
napsal(a):
Tak jo takže si to shrneme, abychom pochopili proč jsem se nakonec rozhodla pro žádného psa.
Velcí psi - (německý ovčák, labrador, goldeňák, bšo) - řečeno za všechny jsou to velcí psi s čímž se pojí to, že ho neunesu to znamená jak ho dostat do koupelny, když je celý zablácený, pokud se něco stane na vycházce jak ho zvednu, nehledě návštěvy u veterináře. Také jsem tu někde četla smrad, když srst velkého psa schne. A také máme panelákový byt a měla bych strach, aby pes pak neměl nějaké psychické problémy z toho, že ho tu každý překračuje. A bšo by se ještě musel vybírat velice pečlivě skrz labilitu
Chrti a vipet - tohle je o osobních preferencích každého, ale mě se prostě nelíbí opravdu se omlouvám všem
Střední psi - bocka, australák - shrneme to jako moc akční entlebuch - nevyzpytatelný choďák - málo učenlivý kraťanda - uštěkaná což v paneláku je peklo
Pudl - máme za panelákem pole a les a tam bych chtěla chodit nejraději a klidně i v blátě a tak toho se vůbec nebojím a stejně mi pudl přijde na tohle jako dámička, nehledě na to, že ta starost o srst je teda něco
Menší psi (bišonek, jezevčík, yokšírek, čivava, papilon) - prostě nikdy nebudu na tyhle malé plemena pro mě musí být pes fakt větší pes čímž se jim taky omlouvám
Teriéři - ti s těma fousama se mi moc nelíbí vzhledem a třeba parson mi přijde už moc malý
Takže si to shrneme.........kdo tedy zůstal ve výběru??

Tak třeba tanec se rekreačně dá dělat s řadou plemen.
https://www.youtube.com/watch?v=wFk4sVQJkGA
https://www.youtube.com/watch?v=ZChqmn4v1BM

napsal(a):
Tak třeba tanec se rekreačně dá dělat s řadou plemen.
https://www.youtube.com/watch?v=wFk4sVQJkGA
https://www.youtube.com/watch?v=ZChqmn4v1BM
Ale zadavatelka chce (rekreačně) frisbee a canicross, ne?

Peigenka
napsal(a):
..a proto se ptám znovu ten portugalský vodní pes koukala jste?
A tady mám asi zase stejný dotaz jako u pudla. Na těch fotkách je to dané typem střihu, když chci aby vypadal jako na té první fotce a ne ta druhá s tím vyholeným zadkem?

Mě teda překvapuje, jak složité je pro někoho vybrat si plemeno a to teď teda bez urážky vůči zadavatelce.
Ve své podstatě bych od člověka třeba čekala, že nejdřív bude prohlížet atlasy psů, standardy plemen, pojede se na svého favorita třeba kouknout na výstavu, popř. pokud chci dělat nějaký sport, tak třeba na závody a nebo na cvičák, kde se daný sport provozuje, popovídá s majiteli psů. Přihlásí se do FB skupin daného plemene nebo povícero a sem spíš přijde už zkonzultovat užší výběr plemen....třeba rozhoduji se mezi těmito třemi, které by bylo vhodnější.
Spíš už takové doladění a pokec s lidmi, kteří dané plemeno mají a nebo znají.
Myslím, že často je zde naprosto přesně znát, kdo sice psa nikdy neměl, ale toužil, chtěl a tak má samozřejmě nastudováno, o pejsky se intenzivně zajímá delší dobu. Takoví začátečníci mají většinou jasno a spíš konzultují, jak moc se liší popis povahy psa v atlasu plemen a v praxi....někdy mi přijde, že v těch atlasech je každé plemeno popisováno jako ideál, což asi samozřejmě je, ale ne pro každého.
No a pak jsou lidi, kteří vůbec neví, nemají představu, popř. mají vybráno naopak hodně plemen, ale spíš podle vzhledu a vážení, teď se přetrhněte a raďte, ale mě vlastně není nic dobré.
Zadavatelce bych poradila jediné, vykašlat se na dotazy "vyberte mi plemeno", ať si dá třeba čtyři plemena do užšího výběru a začne se o ně intenzivně zajímat....a zjistí, že některá škrtne už ve fázi teorie a některé, které by jí třeba ani nenapadlo do užšího výběru zařadí.
fikovnice
napsal(a):
Pro mě je diskuze už také nevěrohodná.
Tvůj návrh tu bez jakékoli odezvy padl nejméně 3x...
Přesně tak, navíc zadavatelka se ptá na věci ( teď mám na mysli typy srsti pudla a PVP), které si najde na internetu na první dobrou. A řeši blbosti, to by v paneláku nemohl mit psa nikdo, včetně mě, mých rodičů a přátel.

To je zajímavé, jak se dá z výběru plemen udělat hotová kovbojka.
Zadavatelce bych poradila přestat řešit teorie o tom, proč se ten či onen nehodí. Tam, kde bydlíte, se dejte do řeči s nějakým pejskařem, popovídejte si, zjistěte, proč si vybral tohohle psa, jaký to s ním je, a třeba co by vám řekl na vaše vysněná plemena.
Zjistěte, kde se u to vás hemží pejskaři, a jděte si tam třeba na chvíli sednout a sledovat, komu jak pes funguje, co u vás chodí za plemena. Zajímavé lidi oslovte, popovídejte si.
Zajděte na psí výstavu a uvidíte spoustu jedinců daných plemen.
Zajeďte na nějakou veřejnou psí akci, jako je třeba voříškiáda nebo třeba závody a soutěže v těch sportech, co vás zajímají. A sledujte, mluvte s lidma.
A nebudete muset řešit, že tady to plemeno je určitě labilní, tamto taky, tohle smrdí, tohle se nedá vycvičit atd. Uvidíte to na vlastní oči a mnohem lépe se seznámíte s povahou a výhodami a nevýhodami daných plemen.

Nějak si neumím představit, když nemám ten tah na branku a nejsem "silná" osobnost, nemám tu autoritu nebo jak tomu říkáte, co budu s border kolií dělat.
Dyť ten pes, jak není ve svém přirozeném prostředí, je strouhanka.
Každý dostane psa, jakého potřebuje. Na netu se ale najít nedá.

Přiznám se, že jsem nečetla všechno. Přidám jen zkušenosti z mého bezprostředního okolí.
Známí : Měli v paneláku knírače, poslouchal na pohled, všeude mohli bez vodítka, nějaké "mouchy" asi měl....
Dostavěli domeček, teď, když máme domeček, pořídíme si do něj BOC - knírače už jsme měli a ty BOC jsou tak úžasné a chytré.....Mají psa, nesmí doma zůstat sám, běhá po zdech ( podle šlápot skoro pod stropem ), řve, ničí, venku tahá kam mu libo. Ale mají zahrádku, na které tedy zůstat nemůže - jen pod dohledem.
Další BOC vídám v parku. Asi považovali za výhodné, že se pes vyběhá s míčkem....Takže dokud hází - běhá. Když míček schovají do kapsy, pes před nimi couvá a štěká.
V rodině jsme měli dvě kraťandy. Fena ( v paneláku ) snad ani štěkat neuměla. Pes měl jiný neduh - rval se se psy ( ale to byla věc majitele, asi mu to dělalo dobře ).
Jinak, co se štěkání týče - absolutně nejukecanější je AUO. Mám doma.

Kdybych si dnes vybírala psa ( a vynechám knírače ), vyhrál by pudl, optimálně královák, ale i střední.

Správné rozhodnutí !!!!!

rapotacka11
napsal(a):
Psala jste: psa až za dva roky ...
Do té doby ten Herriot !
A všechny ty příběhy. Pak zvířata i psy trochu pochopíte
a budete se svým společenským psem radostně žít.
Děkuji nějaké jeho knihy si určitě přečtu.
Nechápu, někdo chce psa a nezná Herriota?

napsal(a):
Děkuji nějaké jeho knihy si určitě přečtu.
Nechápu, někdo chce psa a nezná Herriota?
Herriota opravdu neznám.
Co se týče toho snu z dětství asi jako každé dítě jsem pořád chodila za mamkou říkala já chci psa, ta mi to nikdy nedovolila, tak jsem to tak brala a nic si nezjišťovala, akorát jsem venčila tetě německého ováčku a jedné známe kokršpaněla aniž bych si něco o něčem četla. Teď jsem si koupila akorát knížky o výchově štěněte a pozitivní metodě.
Portugalský vodní pes - ano ten návrh vím o něm, ale vůbec to plemeno neznám takže jsem nejdřív si o něm chtěla něco zjistit na internetu než se k němu vyjádřím, takže teď sleduji videa s tím plemenem. Čím ovšem neříkám, že si ho koupím nebo něco.
napsal(a):
To je zajímavé, jak se dá z výběru plemen udělat hotová kovbojka.
Zadavatelce bych poradila přestat řešit teorie o tom, proč se ten či onen nehodí. Tam, kde bydlíte, se dejte do řeči s nějakým pejskařem, popovídejte si, zjistěte, proč si vybral tohohle psa, jaký to s ním je, a třeba co by vám řekl na vaše vysněná plemena.
Zjistěte, kde se u to vás hemží pejskaři, a jděte si tam třeba na chvíli sednout a sledovat, komu jak pes funguje, co u vás chodí za plemena. Zajímavé lidi oslovte, popovídejte si.
Zajděte na psí výstavu a uvidíte spoustu jedinců daných plemen.
Zajeďte na nějakou veřejnou psí akci, jako je třeba voříškiáda nebo třeba závody a soutěže v těch sportech, co vás zajímají. A sledujte, mluvte s lidma.
A nebudete muset řešit, že tady to plemeno je určitě labilní, tamto taky, tohle smrdí, tohle se nedá vycvičit atd. Uvidíte to na vlastní oči a mnohem lépe se seznámíte s povahou a výhodami a nevýhodami daných plemen.
To jo jenže s tímhle přístupem bych už doma měla dávno bocku. A jaké by to bylo rozhodnutí to nikdo neví, ale asi špatné podle toho co čtu.
juhaj
napsal(a):
Přesně tak, navíc zadavatelka se ptá na věci ( teď mám na mysli typy srsti pudla a PVP), které si najde na internetu na první dobrou. A řeši blbosti, to by v paneláku nemohl mit psa nikdo, včetně mě, mých rodičů a přátel.
Jo jenže zrovna ty fotky co jsem tu dala to vypadá jako úplně jiný pes a jak říkám to plemeno pvp vůbec neznám ale vůbec. A na první dobrou o srsti pvp je na netu že se právě dělí na dva typy tak si nejsem jistá.

Peigenka
napsal(a):
To jo jenže s tímhle přístupem bych už doma měla dávno bocku. A jaké by to bylo rozhodnutí to nikdo neví, ale asi špatné podle toho co čtu.
Já osobně bych neviděla zas až takový problém si pořídit BOCku do paneláku, ale spíš bych si položila otázku, jestli je to pro mě vhodné plemeno.
Taky není BOCka jako BOCka a člověk musí počítat, že vyfasuje jedince, kde budu muset na plánovaných aktivitách přidat...že budu muset život přizpůsobit psu.
Prostě, že splněný sen se někdy může stát noční můrou.
A pak ještě jedna věc...psa bude přes poledne venčit maminka, tak bych jen upozornila, že je nutné vzít v potaz, že v mládí to může být tahací mašina a prochajda nemusí být příjemná, může být až nepříjemná
Že pokud se pes bude nudit, tak si bude hledat zábavu sám a že to může být demolice bytu.
Ale tak to může dělat každé plemeno.
Prostě najděte si na FB skupinu plemene a probírejte to s majiteli, choďte na akce, výstavy, prostě mezi majitele tohoto plemene.
Psa chcete až za dva roky, tak do té doby byste měla mít jasno, jestli je to pes vhodný pro vás..........a ještě jedna připomínka, takový pes je závazek na mnoho let, tak se zamyslet nad tím např., co když si najdu partnera, přestěhujeme se, budu mít dítě a nebo práci s ne úplně ideální pracovní dobou atd atd.

Peigenka
napsal(a):
Jo jenže zrovna ty fotky co jsem tu dala to vypadá jako úplně jiný pes a jak říkám to plemeno pvp vůbec neznám ale vůbec. A na první dobrou o srsti pvp je na netu že se právě dělí na dva typy tak si nejsem jistá.
Jenže nejde o to potkat prvního hodnýho psa a hned si to stejný plemeno pořídit.
Jde o to seznámit se s těmi psy v reálu, ve skutečnosti. Z písmenek na internetu nebo v knize si uděláte jen hrubou představu, ale jaký je ten pes doopravdy, to je prostě něco jinýho. A když si už nějaký plemeno zaměřím, protože jeden jeho zástupce byl hodnej a něčím mě zaujal, tak udělám různý věci pro to, abych potkala víc zástupců a viděla, jací jsou další a jestli to "něco" patří k povaze plemene nebo to byla náhoda.
A přidávám se k nadšeným obdivovatelům královských pudlů. Ve sportovním uživatelským střihu vypadá skvěle.
Pudla můžete oholit strojkem.Prostě takový střih jaký se vám líbí.
Nakrátko, na sporťáka.
Ale když se vám nelíbí tak to se nedá nic dělat. Přitom královák je opravdu impozantní zvíře.
Co klasický NO? Přestože velký pes žil s náma v bytě. A druhý velký kříženec (NO a vlkodav) taky. Měl 34 kg do vany jsem ho uzvedla i na veterině na stůl.
Jaká vlastně jsou ta vaše kriteria? To jsem teda po přečtení celé té diskuse nepochopila.
Ani u té borderky nemáte jistotu že bude ráda a s ochotou dělat sporty které si představujete. Každý pes je originál.
GAELLE
napsal(a):
Pudla můžete oholit strojkem.Prostě takový střih jaký se vám líbí.
Nakrátko, na sporťáka.
Ale když se vám nelíbí tak to se nedá nic dělat. Přitom královák je opravdu impozantní zvíře.
Co klasický NO? Přestože velký pes žil s náma v bytě. A druhý velký kříženec (NO a vlkodav) taky. Měl 34 kg do vany jsem ho uzvedla i na veterině na stůl.
Jaká vlastně jsou ta vaše kriteria? To jsem teda po přečtení celé té diskuse nepochopila.
Ani u té borderky nemáte jistotu že bude ráda a s ochotou dělat sporty které si představujete. Každý pes je originál.
Já mám pocit, že už je to točení se v kruhu. A téměř si nevybavuji takovou míru ochoty zdejších přispěvatelů zadavatelce pomoct!
No, nakonec padlo, že pes nebude - tím se to celé pro mě poněkud znevěrohodnilo...a teď už zas se zadavatelka kouká na videa s portugalákem. Tak nevím, nechci zadavatelce ublížit, ale jak už tu padlo, jeví se mi jaksi nevyzrále. Ale jasně, můžu se plést a naopak je v tom odpovědnost vybrat psa tak, aby se u ní měl dobře.
Moje rada tu už padla - vybrat si útulkáče - výběr bude široký, personál bude mít o psech jistě nějaké info, nepůjde do úplné nejistoty.

napsal(a):
Ale zadavatelka chce (rekreačně) frisbee a canicross, ne?
Někde tam psala,že jsou všude bocky,tanec se psy tam také padl.To jen pro ukázku.I další sporty se určitě dají dělat i s jinými plemeny,pokud je nechce dělat vrcholově ale jen pro zábavu.Dělala jsem služební výcvik s čuvači,berńáky a také to nejsou žádná služební plemena,ale s přístupem s ohledem na plemeno se dají vycvičit i na nejvyšší zkoušky.Samozřejmě každý jedinec je jinak nadaný a musí se k němu podle toho přistupovat.

napsal(a):
Někde tam psala,že jsou všude bocky,tanec se psy tam také padl.To jen pro ukázku.I další sporty se určitě dají dělat i s jinými plemeny,pokud je nechce dělat vrcholově ale jen pro zábavu.Dělala jsem služební výcvik s čuvači,berńáky a také to nejsou žádná služební plemena,ale s přístupem s ohledem na plemeno se dají vycvičit i na nejvyšší zkoušky.Samozřejmě každý jedinec je jinak nadaný a musí se k němu podle toho přistupovat.
Hlavně je jinak nadaný každý cvičitel. Někdo nevychová ( nevycvičí ) ani psího "einsteina". A pak je přece jen lepší když má pudla než BOCku.
A míra ochoty pomoct tu jistě je, ale spíš mi to přijde jako fórum pojďme najít všechno negativní na zakladatelce. Já uznávám, že nejsem nejlepší kandidát například na vlastnění bocky, ale psát o mě, že jsem nevyspělá, že musím mít všechno nebo co je úplně mimo mísu a na diskuzi o psech mi to nepřijde fér. Kdyby někdo napsal nemyslím si, že se k Vašim požadavkům nějaký pes hodí i to je pro mě názor, ale zase si musíte uvědomit, že i na druhé straně je člověk s city děkuji.

hele, ono negativní, to je dnes docela pěkný výraz :-)

Peigenka
napsal(a):
A tady mám asi zase stejný dotaz jako u pudla. Na těch fotkách je to dané typem střihu, když chci aby vypadal jako na té první fotce a ne ta druhá s tím vyholeným zadkem?
..no na té první je bez výstavní úpravy soudím...prostě zarostlý....

fikovnice
napsal(a):
Pro mě je diskuze už také nevěrohodná.
Tvůj návrh tu bez jakékoli odezvy padl nejméně 3x...
...ale tak nakonec bylo reagováno...

napsal(a):
Hlavně je jinak nadaný každý cvičitel. Někdo nevychová ( nevycvičí ) ani psího "einsteina". A pak je přece jen lepší když má pudla než BOCku.
No to taky.
napsal(a):
..no na té první je bez výstavní úpravy soudím...prostě zarostlý....
Teď teda trochu mimo téma, ale proč proboha je tak hroznej střih jako výstavní? To tomu pejskovi dělají hrozný věci. Já jsem si četla, že je to kvůli tomu, že ve vodě ta přední část ho zahřeje a zadní rychle plave, ale proboha, když ho vystavují tak ho asi nemají úplně na vodu.

Peigenka
napsal(a):
Tak si snad řeknu, jak chci, aby mi psa ostříhali. V čem je problém?

Peigenka
napsal(a):
Teď teda trochu mimo téma, ale proč proboha je tak hroznej střih jako výstavní? To tomu pejskovi dělají hrozný věci. Já jsem si četla, že je to kvůli tomu, že ve vodě ta přední část ho zahřeje a zadní rychle plave, ale proboha, když ho vystavují tak ho asi nemají úplně na vodu.
....a proč by se mu děly hrozně věci, psi se od malička učí na výstavní péči když to tak řeknu a ten střih měl opodstatnění vzhledem k pracovnímu využívání psa....střihu bych se vůbec nevěnoval, ale jak se vam líbí povahově...ja viděla minulý týden v televizi reportáž s chovatelkou tohoto plemene a líbil se mi moc, pohodový sportovec, ochotný k různým aktivitám a zároveň zvládá i povalovani se svým majitelem.....zda se mi i tou velikosti a váhou optimální......
https://vse-pro-zviratka.cz/portugalsky-vodni-pes/
To mi chcete říct, že vše co je tady napsané tak je pravda? To se mi zdá ten popis teda až moc dobrý jakože, pes co neštěká, když je potřeba najde si místečko a tam čeká na pána a aktivitu. Jediná nevýhoda co tam vidím je ta péče o srst.

potkávali jsme paní, která měla skvěle vychovanou smečku výstavních pudlíků - různých barev i velikostí. A chodila s nimi po Jizerkách, přírodou - a kupodivu vždy vypadali báječně.
fotka je stará - ještě s relativně mladou Betou, která se té smečky aktivistů spíš bála, než by si s nimi chtěla hrát

Peigenka
napsal(a):
To mi chcete říct, že vše co je tady napsané tak je pravda? To se mi zdá ten popis teda až moc dobrý jakože, pes co neštěká, když je potřeba najde si místečko a tam čeká na pána a aktivitu. Jediná nevýhoda co tam vidím je ta péče o srst.
..podle mne pes ideál....tak se zajděte podívat na výstavy nebo oslovte nějakého chovatele a jděte k němu na nezávaznou návštěvu....ta srst do bytu ideál, nelina a upravíte si ho jak chcete....
napsal(a):
..podle mne pes ideál....tak se zajděte podívat na výstavy nebo oslovte nějakého chovatele a jděte k němu na nezávaznou návštěvu....ta srst do bytu ideál, nelina a upravíte si ho jak chcete....
Evi, a je to ten pes, co jej měli Clintonovi? Nebo si to pamatuju blbě?

napsal(a):
potkávali jsme paní, která měla skvěle vychovanou smečku výstavních pudlíků - různých barev i velikostí. A chodila s nimi po Jizerkách, přírodou - a kupodivu vždy vypadali báječně.
fotka je stará - ještě s relativně mladou Betou, která se té smečky aktivistů spíš bála, než by si s nimi chtěla hrát
..pudl je bezva pes....člověk ani do macnost není obalena chlupy....pes pokud se mu člověk věnuje vypadá I velmi hezky....nekonfliktní parťák nakloněny ke všem aktivitám....vybrat si člověk můze jak barvu, tak velikost....

napsal(a):
Zatím jsem osobně poznala dva, a oba byli nesnášenliví ke psům. Ale mohla to být náhoda, o tom žádná.
Peigenka
napsal(a):
Když Vy všechno rozpitváváte, nevěříte některým informacím, přitom třeba zde jsou fakt zkušení kynologové. Jako jasně - pořád lepší pitva , než si vzít prvního psa, co mě napadne.
A za tu nevyzrálost se Vám omlouvám - já to formulovala tak, že se mi tak trochu jevíte, ale zároveň jsem psala, že to může být naopak Vaší až přespřílišnou odpovědností.

fikovnice
napsal(a):
Evi, a je to ten pes, co jej měli Clintonovi? Nebo si to pamatuju blbě?
..jo jo to je on a pokud se nepletu tak od českých chovatelů....škoda, že si nevzpomenu na ten pořad minulý týden, buď Polopatě ne Hobby naší doby, fakt nevím, ale paní chovatelka byla velmi příjemná, psy měla jak v úpravě tak bez...
napsal(a):
..jo jo to je on a pokud se nepletu tak od českých chovatelů....škoda, že si nevzpomenu na ten pořad minulý týden, buď Polopatě ne Hobby naší doby, fakt nevím, ale paní chovatelka byla velmi příjemná, psy měla jak v úpravě tak bez...
Tak Obama nebo Clinton? To je extrémně důležité! I když vlastně oba demokrati...

napsal(a):
Zatím jsem osobně poznala dva, a oba byli nesnášenliví ke psům. Ale mohla to být náhoda, o tom žádná.
...může no....

fikovnice
napsal(a):
Tak Obama nebo Clinton? To je extrémně důležité! I když vlastně oba demokrati...
Obamovi....

Je to sice tak trochu mimo, ale já jsem zastáncem výstavní úpravy psů. Netěšilo by mě mít příslušníka tak impozantního plemena jako je pudl, okudlaného do podivného nehezkého střihu. Připadá mi to jako degradace toho psa. Psa si pořizuji nejen kvůli povaze, ale i kvůli vzhledu. Jde to ruku v ruce.
napsal(a):
Je to sice tak trochu mimo, ale já jsem zastáncem výstavní úpravy psů. Netěšilo by mě mít příslušníka tak impozantního plemena jako je pudl, okudlaného do podivného nehezkého střihu. Připadá mi to jako degradace toho psa. Psa si pořizuji nejen kvůli povaze, ale i kvůli vzhledu. Jde to ruku v ruce.
Ona ta výstavní úprava psů je poměrně zátěž pro majitele - časová, finanční. Mám to jaksi z první ruky, kolega s manželkou léta vystavují pudly.
Udržovat srst ve výstavním střihu, pokud pes už jaksi není výstavně aktivní, to tipuju, že nikdo nedělá. Ono je to fakt náročné.
U mého kolegy mají výstavní střihy pouze psi, co jezdí po výstavách. Pokud už mají výstavy za sebou, ostříhají je prostě sportovně - pokud vím, u pudlů tento sportovní střih kdysi býval normálně povolen a oblíben.
Stejně tak chovatelé shih tzu - udržet hevábnou splývavou srst je fakt fuška a psí život si neužije ani ten pes. Tudíž hodně chovatelů v srsti drží jen psy, které vystavuje a ostatní nechá ostříhat sportovně. A sami ti chovatelé přiznávají, že pes si to mnohem víc užívá - okudláním bych to ale nenazvala.

...ten portugalský pes mně láká čím dál tím víc...jenomže až přijde jednou čas na nové psisko, bude ze mně už asi vetcha starena....a motýl má přeci jenom idealnějsí rozměry a váhu..
.

Já bych ještě k těm pudlům...spousta lidí si myslí, že to jsou primabaleríny pro paničky. Vidí ty výstavní sestřihy a oboječky se štrasem, sem tam nějaká ta beruška, gumička na hlavě...takovej luxusní mazlíček, chouostivá fajnovka.
Ale to tak není, za mě je pudl univerzální pes, lehce ovladatelný, cvičitelný, čačoun z dobrou náladou a můžu s ním dělat cokoliv...agility, tanec se psem, ale klidně i stopy, obrany, coursing, obedience, vyuřívají se i jako asistenční psi, lze s nimi dělat canisterapii, ale když nechci, tak prostě budu mít skvělého parťáka na zábavu, blbnutí, prochajdy, výlety.
A s tou strstí?? Tak ta mi třeba přijde více než praktická, střih si můžu vybrat jaký se mi líbí a nemusím pudla nutně držet ve výstavní srsti a střihu a odpadá období intezivního línání, kdy my, majitelé huňatých psů s podsadou, si říkáme "bože to není možný, už jsem z něj vyčesala tolik chlupů, že ten pes musí být plešatej, kde to furt bere??", majitelé krátkosrstých psů jsou na tom velmi podobně, ale jako bonus mají ty chlupy všude zapíchané.
Jediná nevýhoda je, že když není člověk manuálně zručný, tak za ten střih musí zaplatit a pak teda asi obecně pořizovací cena pudlů.
Já teda osobně pudlíky zbožňuju a pokud bych si měla pořídit pudla, tak bílý královák by byl pro mě jasná volba, ale nevadil by mi ani stříbrný a nebo černý.
A co se kolií týče, tak tam je můj favorit dlouhosrstá kolie a přiznám se, že ty americké se mi líbí více. Pár dlouhosrstých kolií potkávám a znám a všechno to jsou velmi příjemní psi.
No nevím,znala jsem dva pudlíky,a byť byli udržování ve sportovním střihu,ta péče o srst byla každodenní. Rozčesat,kartáčovat, co dva až tři týdny vykoupat, vysušit.... neříkám,že je to extra složité,ale bezúdržbový pes to není,řekla bych na rovině s dluhosrstými psy. Samozřejmě bonusem je nelínání Což třeba pro mě je stopka u všech takových plemen, nesnáším údržbu srsti,takže já jen krátkosrsté,ideálně samočistící

janaa
napsal(a):
No nevím,znala jsem dva pudlíky,a byť byli udržování ve sportovním střihu,ta péče o srst byla každodenní. Rozčesat,kartáčovat, co dva až tři týdny vykoupat, vysušit.... neříkám,že je to extra složité,ale bezúdržbový pes to není,řekla bych na rovině s dluhosrstými psy. Samozřejmě bonusem je nelínání Což třeba pro mě je stopka u všech takových plemen, nesnáším údržbu srsti,takže já jen krátkosrsté,ideálně samočistící
No tak já znám většinu pudlíků, které majitelé vezmou jednou za čas strojkem, ne teda úplně naplešato, ale prostě nakrátko. Co se toho koupání týče, tak to teda provádějí častěji než u typu "samočistící srst" a česání?? No to si taky nemyslím, že je problém. Já třeba svoje pesany pročísnu jednou týdně, jednou za čtrnáct dní, ale spíš cvičně, než že by to bylo potřeba.....ale v období línání je to i několikrát denně.
Nevím, jaký typ krátké srsti máte na mysli, ale za mě většina krátkosrstých taky líná a ještě se ty chlupy povětšinou zapichují. V meziobdobích je to asi jednodušší na údržbu, to máte pravdu.
napsal(a):
No tak já znám většinu pudlíků, které majitelé vezmou jednou za čas strojkem, ne teda úplně naplešato, ale prostě nakrátko. Co se toho koupání týče, tak to teda provádějí častěji než u typu "samočistící srst" a česání?? No to si taky nemyslím, že je problém. Já třeba svoje pesany pročísnu jednou týdně, jednou za čtrnáct dní, ale spíš cvičně, než že by to bylo potřeba.....ale v období línání je to i několikrát denně.
Nevím, jaký typ krátké srsti máte na mysli, ale za mě většina krátkosrstých taky líná a ještě se ty chlupy povětšinou zapichují. V meziobdobích je to asi jednodušší na údržbu, to máte pravdu.
Tak nemluvím o údržbě domácnosti,jako o údržbě psa. Pudlík se musí česat,aby nedredovatěl,neknotoval. Pravda, co já znám pudlíky, tak měli sportovní střih,ale nebyli braní na pár milimetrů,pořád vypadali jako pudlíci s kudrnkama
Jinak já nekoupu psy doslova nikdy, a češu jen v období línání ale tak to má každý jinak, někoho to vyloženě baví,starat se,česat atd., někomu je to jedno, a někdo to nesnáší. Proto si třeba už nikdy nepořídím kokra,byť bych po něm moc toužila. Ale brát strojkem,to bych neudělala,ta krásná srst k plemeni patří, ale to česání,to prostě nee

Už je to dávno, ale nějak mi zadrhlo v hlavě, že pudl je původně lovecký pes do vody. To, co z něj pak lidi udělali.......
Takový portugalský vodní pes, jen z jiného konce Evropy.

napsal(a):
https://www.youtube.com/results?search_query=poodle+hunting
Zdejí myslivecké dámy to asi zaujme, pro mě by tato zábava nebyla ( ač mám myslivce v rodině a nic proti nim nemám ). Pro ilustraci původního ( a někde i současného ) účelu pudla skvělé.
( Kdysi jsme byli ve Švédsku na farmě, ke které příslušel i les a jezero a tam právě měli lovecky vedeného velkého pudla, krásného psa )

napsal(a):
Zdejí myslivecké dámy to asi zaujme, pro mě by tato zábava nebyla ( ač mám myslivce v rodině a nic proti nim nemám ). Pro ilustraci původního ( a někde i současného ) účelu pudla skvělé.
( Kdysi jsme byli ve Švédsku na farmě, ke které příslušel i les a jezero a tam právě měli lovecky vedeného velkého pudla, krásného psa )
..pak že křehotinka pro babičky v parku..
Peigenka
napsal(a):
A míra ochoty pomoct tu jistě je, ale spíš mi to přijde jako fórum pojďme najít všechno negativní na zakladatelce. Já uznávám, že nejsem nejlepší kandidát například na vlastnění bocky, ale psát o mě, že jsem nevyspělá, že musím mít všechno nebo co je úplně mimo mísu a na diskuzi o psech mi to nepřijde fér. Kdyby někdo napsal nemyslím si, že se k Vašim požadavkům nějaký pes hodí i to je pro mě názor, ale zase si musíte uvědomit, že i na druhé straně je člověk s city děkuji.
Hele, já půjdu proti proudu, já být Váma, a líbit se mi bordera, tak si koupím borderu. Já třeba vím, že pudlové umí být úžasní psi, ale taky bych si nekoupila psa, který se mi nelíbí. Chcete psa až za čas, tak bych někde zajela na akci s borderama, poptala se chovatelů, vybrala výstavní - nepracovní spojení. Já už jsem za život poznala dost borderek, které byly úplně normální psi pro aktivní majitele, bez nějakého extrémního pasecího pudu. Jenom je třeba vybírat, nespěchat, nejít vyloženě po barvičkách a tak.
Jinak žijete-li sama v bytě, tak bych spíše řešila takové ty obecné starosti se psem, např. bude-li někdo ochoten psa vyvenčit, pokud byste onemocněla, v případě, že by třeba onemocněl pes, jste-li schopná si vzít na rychlo volno....
napsal(a):
https://www.youtube.com/results?search_query=poodle+hunting
Tak ale to je krása veliká! Mám pro pudly slabost, od dětství byli v naší širší rodině a vůbec je neberu jako psy pro babičky - i když i tam umí dobře "sloužit" Jsou to veselý aktivní a milý stvoření, jen z nich člověk nesmí udělat trotly. (jako vždy je to o člověku) a na tohle se opravdu dobře kouká.
Na borderách mě kdysi dávno - ještě než z nich bylo módní plemeno - zaujala jejich inteligence a ochota k práci. A taky se přiznám, že mi hoodně tohle plemeno připomínalo mýho psího kámoše z dětství z jedný farmy, kam jsem jezdila o prázdninách. Byl to čistorkevný vořech, ale vzhledově téměř jako po x letech bordery, co sem přišly. Ten měl navíc tu stejnou povahu, inteligentní, aktivní, učenlivý. Dneska bych ovšem do tohoto plemene nešla, pohybuje se mezi nimi tolik podivných povah, že pořídit si skoro záměrně domů nějaký problém, na to jsem moc pohodlná. Proč to píšu- protože když je člověk jako zadavatelka začátečník, tak já bych se bála, že sáhnu prostě blbě. Nicméně to, že tedy odškrtnu borderu, tak si přece nemusím, zakázat psího parťáka, pokud pro to mám podmínky. Plemen je přeciž fůra.

Peigenka
napsal(a):
S takovýmihle předpoklady si kupte tamagoči a nikoliv živou bytost s výhledem dožití 10 až 15 let.

A tak jako zase... nemyslím, že by podmínky zadavatelky byly naprosto tragické a nezbývalo jí, než si pořídit plyšáka nebo tamagoči. To už je trochu přeháňka.
Řekla bych, že podmínky má naprosto běžné, pro průměrně náročného psa. Že to nejsou podmínky pro rakety typu BOC už tu padlo, ale zase z toho dělat drama, že by se u ní pes usoužil, není na místě.

Ale no jo,no, jen čtu, co sedmadvacetiletá milovnice border, bydlící u maminky, píše a co je mezi řádky:
V pracovní dny výběh na poli, o víkendu výběh v přírodě, venčení 3x denně, zdravá strava typu spečené amarouny, 1x týdně cvičák, sport, co ho bude bavit (co když žádný bavit psa nebude?, o vztahu se psem tam nevidím vůbec nic, prostě pro temperamentního pracáka bordelu život snů.
Bude v budoucnu nějaká rodina během života psa, tedy příštích 10 až 15ti let? Děti, manžel/manželka/druh/družka, zajištěné bydlení? Nová práce jinde? péče o nemocné rodiče?
Vidím prostě velký špatný
No ještěže jsem se místního osazenstva neptala před 28 lety, jestli se ke mě hodí haskoun. Jediný, co jsem o nich věděla, že maj modrý oči a že se mi líběj. A že ho chci, protože čtu dobrodružný knížky ze severu.
Zadavatelko, pokud se ti líbí bordera, tak si najdi na fb skupinu. Seznam se s lidma z okolí, kdo je má. Párkrát zajeď na závody, na výstavy, na tréninky a ptej se a ptej se a ptej se. Ale lidí, kdo ty bordery opravdu má a žije s nima. Nikdo jinej ti o nich nic neřekne.
Huskyjanina
napsal(a):
No ještěže jsem se místního osazenstva neptala před 28 lety, jestli se ke mě hodí haskoun. Jediný, co jsem o nich věděla, že maj modrý oči a že se mi líběj. A že ho chci, protože čtu dobrodružný knížky ze severu.
Zadavatelko, pokud se ti líbí bordera, tak si najdi na fb skupinu. Seznam se s lidma z okolí, kdo je má. Párkrát zajeď na závody, na výstavy, na tréninky a ptej se a ptej se a ptej se. Ale lidí, kdo ty bordery opravdu má a žije s nima. Nikdo jinej ti o nich nic neřekne.
A jak se Vám nakonec s huskym vedlo? Zrovna husky teda nikdy nebyl typ psa, kterého bych chtěla ale ty jeho krásný modrý oči to se musí nechat. A děkuji za radu.
Peigenka
napsal(a):
A jak se Vám nakonec s huskym vedlo? Zrovna husky teda nikdy nebyl typ psa, kterého bych chtěla ale ty jeho krásný modrý oči to se musí nechat. A děkuji za radu.
Dopadlo to tak, že jsem jich měla nakonec 11. Měla chovatelskou stanici a 10 let jezdila závody psích spřežení....

Huskyjanina
napsal(a):
Dopadlo to tak, že jsem jich měla nakonec 11. Měla chovatelskou stanici a 10 let jezdila závody psích spřežení....
...a o tom to celé je, byla jste ochotna jim podřídit svůj život a dát jim co potřebují a pro co byli stvoření....
Hele,tak to někdy bývá. Jenže to nikdy nikdo nemůže předpovídat, a člověk se zkušenostmi spíš vidí ty možný problémy a průšvihy. Když to vezmu na sebe, tak kdybych sem přišla,když se ke mě dostal první laboš,tak by to vypadalo asi tak - dobrý den, vychovala jsem od štěněte jednoho psa,kokřici, byla zlatá, kousla nás,jen když jsme jí chtěli sebrat nějakou ňamku,co si venku našla, ve městě byla super, v lese zdrhala. A teď se ke mě dostal dospělý pes labroše (a já labroše nesnáším), byl týraný, když se na něj člověk zadívá přímým pohledem,tak se počůrá a pokadí, to samé,když v baráku někoho potkáme, člověk nesmí vzít do ruky deštník,koště,ani nic jinýho,protože dostane panickej hysterickej záchvat, venku když se k němu přiblíží někdo cizí,tak taky. Jo,a přivezla jsem ho z totál vidlákova do centra Prahy No,upřímně, s tím sem někdo přijít, tak ho pošlu kamsi, a řeknu,chudák pes,z bláta do louže, ta ženská se zbláznila no, a přitom u něj moje opravdová kynologická anabáze začala a nebýt jeho,tak by, bez nadsázky, ten můj život byl úplně jinej

napsal(a):
Ale no jo,no, jen čtu, co sedmadvacetiletá milovnice border, bydlící u maminky, píše a co je mezi řádky:
V pracovní dny výběh na poli, o víkendu výběh v přírodě, venčení 3x denně, zdravá strava typu spečené amarouny, 1x týdně cvičák, sport, co ho bude bavit (co když žádný bavit psa nebude?, o vztahu se psem tam nevidím vůbec nic, prostě pro temperamentního pracáka bordelu život snů.
Bude v budoucnu nějaká rodina během života psa, tedy příštích 10 až 15ti let? Děti, manžel/manželka/druh/družka, zajištěné bydlení? Nová práce jinde? péče o nemocné rodiče?
Vidím prostě velký špatný
to zase člověk nemůže brát:D
život se neustále mění. nejdřív je člověk malej, pak by mohl mít děti, pak už má děti, pak už je starej a může kdykoliv umřít - a na psa tím pádem není vhodná chvíle níkdy?
holt je to tak, že se psem se vybírá partner, který psa minimálně toleruje a práce a bydlení se vybírá tak, aby to se psem šlo
koneckonců já jsem taky kvůli Noře koupila dům, protože do garsonky bysme se prostě stěhovaly spolu blbě. No a nevešly by se tam slepice.

Terven
napsal(a):
Tipuju, že hodně z nás mělo pejskařský začátky, který by tady na fóru neprošly
Já než jsme koupili první fenu, tak jsem tolik přemýšlela a zvažovala - a byla tím otravná - že mi kolegyně řekla " ještě že jsi tak nepřemýšlela o pořízení dětí"....., vrazila mi do ruky inzerát z Mladé fronty či Průboje a měli jsme tu nejskvělejší psici.
Jo a pronajali jsme si pro ni zahrádku, na které nikdy nebyla :-))

Huskyjanina
napsal(a):
No jo, ale s tou představou jsem do toho nešla
Vy se mi nezdáte jako bábovka..
S některým psem si prostě člověk sedne, pasují k sobě, doplňují se, podporují. Takového Rexe by se mnou švihlo.
Tady třeba na fóru je zajímavý úkaz, bodlinka, měla pracovní plemeno, hmm, no.. a najednou Nora a jak ji to změnilo.. barák pořídila :-)
Já pamatuju, když si mamka vybírala psa. Rok 95 net doma nebyl, info jen pokecání na výstavě s chovatelema. Chtěla menšího psa do paneláku. Pamatuju si, že se zvažoval i knírač a vipet. Nakonec vyhrál basenji, že neštěká, nesmrdí a nelíná. No neštěkala, nesmrděla, ale línala slušně (ale zas oproti jiným psům celkem pohoda). Jen tenkrát nějak nevěřila, že to poslouchat nebude...
Jako 15-ti letá dostala fenku NO, chodila s ní na cvičák a skládala zkoušky, tak tvdila, že každej pes se dá vycvičit. Tady celkem narazila. Pamatuju, jak jí měla připlou na stopce a vodítku. Odepla vodítko. Azinka oběhla několikrát nejbližších pár stromů, posadila se a sledovala paničku, co s tím jako udělá... Dodneška bych skoro přísahala, že to udělala schválně.
Nakonec se dokonalýho přivolání vzdala a uznala, že ty s kterýma mluvila na výstavě úplně nekecali. Ale stejně je z toho láska na celej život. Za pár dní jede na krytí na vrh CH nebo I a nakazila jsem se i já. Jen jsem si pořídila kluky, aby jsme se mohli bez problémů navštěvovat i se psema... A po tom co jsem si já pořidila tricolora, tak se jí i ti tricoloři zalíbili a další její fena prej bude taky tricolorní.

Ale jo, proč ne, ale zadavatelka by měla znát všechny možnosti.
Tady se scházejí většinou ty příběhy s dobrým koncem, protože sem píšou lidi, co se psy nakonec už desítky let víceméně bez problémů spolužijí, ať už si k nim našli první cestu v zásadě jakkoliv.
Jsem realista, myslím, že těch špatných konců (z hlediska psa) je prostě statisticky víc, jen je sem nikdo nepíše, protože ti lidé sem nechodí.
Navíc jsem i paranoidní, a je mi podezřelé, že člověk se tak nějak ve 27 najednou rozhodne, že si do života přivede psa bez jakýchkoliv hlubších znalostí, jen s obecnými informacemi sotva na úrovni základní školy - pudl je pro babičku, šiba je divná, bulů se bojím atd.

Huskyjanina
napsal(a):
No jo, ale s tou představou jsem do toho nešla
....to je sice pravda, ale bocky povětšinou takové štěstí jako vaší psi nemají a tak dopadají tak jak dopadají.....

Varaxi
napsal(a):
pudl je pro babičku, šiba je divná, bulů se bojím atd.
To je přesně moje máma. A hledejte pak pro ni vhodné plemeno, žejo.
No je to jednoduché, plemeno nejspíš nebude, teď hledáme nějakého vhodného voříška.
To zní logicky - místo plemene, kde je povaha v podstatě známá, tak voříška, kde nevíte nic.
napsal(a):
To zní logicky - místo plemene, kde je povaha v podstatě známá, tak voříška, kde nevíte nic.
No, pokud máte člověka s předsudky vůči plemenům, tak to voříšek opravdu jistí. :)
A že nevím nic - tak já ho nevybírám podle fotky, žejo. Potřebuju toho psa trochu poznat, než ho odvezem domů.

Varaxi
napsal(a):
pudl je pro babičku, šiba je divná, bulů se bojím atd.
To je přesně moje máma. A hledejte pak pro ni vhodné plemeno, žejo.
No je to jednoduché, plemeno nejspíš nebude, teď hledáme nějakého vhodného voříška.
Já to měla podobně - tohle se mi nelíbí, tamto má každej, bígla začátečníkům nedoporučujou... tak hurá do útulku pro vořecha.
Někoho na poradu jsem si aspoň mohla přizvat, ale nikoho jsem v okolí neměla...

Peigenka
napsal(a):
A to já si teda myslím, že se ještě aspoň zajímám co a jak. Známá má australáka v bytě 1+1 s tím že je sama a jezdí do práce hodinu. Říkala mi že ze psa udělala gaučáka víc nevím. A jinak ten portugalský vodní pes je teda přesný do mých podmínek co jsem četla.
Já jezdila do práce něco málo přes hodinu a dopadlo to tak, že pes jezdil se mnou a navíc jsem si zkrátila úvazek. Protože držet mladýho aktivního psa v režimu "hlavní aktivita dne je procházka na vlak" fakt nejde.
Takže jako určitě, někdo udělá z aktivního psa gaučáka a stráví 10h denně v práci a ještě pak stihne psa vyřádit (i v zimě, ve tmě), ale naschvál si to plánovat mi nepřijde jako dobrej nápad.

Peigenka
napsal(a):
A to já si teda myslím, že se ještě aspoň zajímám co a jak. Známá má australáka v bytě 1+1 s tím že je sama a jezdí do práce hodinu. Říkala mi že ze psa udělala gaučáka víc nevím. A jinak ten portugalský vodní pes je teda přesný do mých podmínek co jsem četla.
....proto jsem Vám to psala......

Peigenka
napsal(a):
Opravdu Vám děkuji protože pokud si budu pořizovat psa musím si to ještě promyslet, tak jedině portugaláka.
..není zač, tak pokud vám to vyjde, tak prosím o info a fotky....moc se mi líbí....

"A že nevím nic - tak já ho nevybírám podle fotky, žejo. Potřebuju toho psa trochu poznat, než ho odvezem domů."
tak já si psy v podstatě vybírala podle fotek a tedy písmenek v atlase psů, o HW jsou 3 fajn knihy. Jo, a Bella a Sebastián, ty jsem četla asi 120x
Peigenka
napsal(a):
Opravdu Vám děkuji protože pokud si budu pořizovat psa musím si to ještě promyslet, tak jedině portugaláka.
Mně přijde, že málo informací je špatně, ale hodně vlastně taky. Pak z toho vyjde, že nejlepší pes je žádnej, protože všude je něco. Já to vidím u sebe, my míváme dva psy, když odešla vlkodavka, říkala jsem si, že můžeme ke zbylýmu flatovi pořídit něco, co ještě nemáme, adeptů bylo asi 5, a pak vyhrál ... flat. Teď jsme v tý situaci znovu, starší flatík před létem umřel, tak dumám, co ke zbylýmu pořídit. A zase teoreticky uvažuju o víc plemenech, ale je mi jasný, jak to na 99 % dopadne - bude to flat.
Přitom to není jen o tom, že flat je moje srdeční láska, to byl i jezevčík nakonec, ale když zvažuju ty nevýhody dalších plemen, tak si nejsme jistá, jestli jim budu umět/chci čelit. U flata, kterej má taky svoje mouchy, ne že ne, aspoň vím, do čeho jdu.
Rozhodovat se teď bez jakékoliv osobní zkušenosti s tím, co znamená to "mít psa" a přečíst si tady tu diskuzi, tak fakt skončím s plyšovým.
Pro zadavatelku: fakt je dobrý se vybrat někam na výstavu, za chovatelem (když je vstřícnej) nebo i na cvičák, kde se ty vaše vysněný plemena pohybujou. My jsem si takhle jeli prohlídnout tollera na speciální výstavu retrívrů, na základě informací z netu jsem měli rozhodnuto - toller a fenka, protože je menší a prý ovladatelnější. Ale na výstavě byli tolleři asi 3, žádnej si nás nevšímal a ještě mi přišlo, že mají krátký nohy. Tak jsme se šli projít dál, když už jsme tam byli, a došli jsme ke kruhu s flaty, kde mě úplně dostal průvan z vrtících ocasů, skončila jsem umávaná, ulízaná a v podstatě rozhodnutá.

Zoia
napsal(a):
Mně přijde, že málo informací je špatně, ale hodně vlastně taky. Pak z toho vyjde, že nejlepší pes je žádnej, protože všude je něco. Já to vidím u sebe, my míváme dva psy, když odešla vlkodavka, říkala jsem si, že můžeme ke zbylýmu flatovi pořídit něco, co ještě nemáme, adeptů bylo asi 5, a pak vyhrál ... flat. Teď jsme v tý situaci znovu, starší flatík před létem umřel, tak dumám, co ke zbylýmu pořídit. A zase teoreticky uvažuju o víc plemenech, ale je mi jasný, jak to na 99 % dopadne - bude to flat.
Přitom to není jen o tom, že flat je moje srdeční láska, to byl i jezevčík nakonec, ale když zvažuju ty nevýhody dalších plemen, tak si nejsme jistá, jestli jim budu umět/chci čelit. U flata, kterej má taky svoje mouchy, ne že ne, aspoň vím, do čeho jdu.
Rozhodovat se teď bez jakékoliv osobní zkušenosti s tím, co znamená to "mít psa" a přečíst si tady tu diskuzi, tak fakt skončím s plyšovým.
Pro zadavatelku: fakt je dobrý se vybrat někam na výstavu, za chovatelem (když je vstřícnej) nebo i na cvičák, kde se ty vaše vysněný plemena pohybujou. My jsem si takhle jeli prohlídnout tollera na speciální výstavu retrívrů, na základě informací z netu jsem měli rozhodnuto - toller a fenka, protože je menší a prý ovladatelnější. Ale na výstavě byli tolleři asi 3, žádnej si nás nevšímal a ještě mi přišlo, že mají krátký nohy. Tak jsme se šli projít dál, když už jsme tam byli, a došli jsme ke kruhu s flaty, kde mě úplně dostal průvan z vrtících ocasů, skončila jsem umávaná, ulízaná a v podstatě rozhodnutá.
..I dcera ho měla a mít mladí zdravi a fyzické síly, jdu do něj znovu....na ulici když se objeví, tak vždy skemram na jeho majiteli pomuchlani - tedy jeho psa....zvláštní, že i když se motyl chová rezervovaně k velkým plemenům, z fleta ať pes nebo fen je nadšený....
Prosím o nerozšlapání mé osoby za další víření tématu, ale co se toho portugalce týče, jeden žije v sousední vsi a majitelům se stará o zvyšující se účty v kadeřnictví přiděláváním šedin. Chtěli rodinného mazlíka, který na rozdíl od jejich předchozího xlabradora nebude přehnaně línat a nad pudlem zvítězil portugalec, protože o něm všude psali úžasně a "není to pes pro načančané slečinky." Podle toho, co panička vypráví, je to zvíře šlechtěné pomáhání rybářům, ale pracoval u toho samostatně, takže je sice velmi chytrý, ale tu chytrost nepoužívá zrovna na to, aby tajtrlíkoval na cvičáku, alébrž vymýšlel lotroviny a jak co nejlépe obejít povely. Jinak je moc roztomilý a chápe nové věci velmi rychle, ale sakra důkladně si rozmyslí, jestli se mu hodí do krámu.
A je to hodně i o jedinci. Mám choďáka, který by podle popisu byl pro vás stvořený, ale slýchám docela často o jiných, kteří jsou na rozdíl od našeho Neda labilní, uštěkaní a loví jak pumy. A tak je to s každou rácí, odchylky od povahy popisované ve standardu se najdou vždycky. O tom, co pokazí majitelé, ani nemluvě.
Pokud je nějaké plemeno popisované jako nositel samých pozitiv a sociálních jistot, brala bych to se stejnou rezervou jako bankovní služby se samými výhodami. A naslouchala bych především chovatelům, kteří mi říkají hlavně negativa a snaží se mě spíš od psa spíš odradit, než nadšence s dolarovými znaky vyskakujícími z očí, který mě bude plamenně přesvědčovat, že kavkazan je ideální mazlík do bytu, husky se znamenitě hodí pro zaměstnaného člověka líného na krok nebo že pokud hledám přírůstek do své psí smečky, není nad pitbula.
My momentálně hlídáme stříbrného králováka, kterého jsem si coby fanynka Queen přejmenovala díky nepřehlédnutelné podobě na Briana Maye, a o dalším psovi mám naprosto jasno, akorát rodina to ještě neví :) Nepotkala jsem vznešenější, moudřejší a laskavější stvoření a chtěla jsem o něm nejdřív napsat, že je to napůl člověk, ale nebudu ho urážet.

napsal(a):
..není zač, tak pokud vám to vyjde, tak prosím o info a fotky....moc se mi líbí....
Kamarádka má chovku. Jsou to božani, roztomilost sama

napsal(a):
Kamarádka má chovku. Jsou to božani, roztomilost sama
...a nebyla s ní miny týden reportáž v nějakém pořadu na Ct1, zase tolik chovek tady nebude....
Gerhild
napsal(a):
Prosím o nerozšlapání mé osoby za další víření tématu, ale co se toho portugalce týče, jeden žije v sousední vsi a majitelům se stará o zvyšující se účty v kadeřnictví přiděláváním šedin. Chtěli rodinného mazlíka, který na rozdíl od jejich předchozího xlabradora nebude přehnaně línat a nad pudlem zvítězil portugalec, protože o něm všude psali úžasně a "není to pes pro načančané slečinky." Podle toho, co panička vypráví, je to zvíře šlechtěné pomáhání rybářům, ale pracoval u toho samostatně, takže je sice velmi chytrý, ale tu chytrost nepoužívá zrovna na to, aby tajtrlíkoval na cvičáku, alébrž vymýšlel lotroviny a jak co nejlépe obejít povely. Jinak je moc roztomilý a chápe nové věci velmi rychle, ale sakra důkladně si rozmyslí, jestli se mu hodí do krámu.
A je to hodně i o jedinci. Mám choďáka, který by podle popisu byl pro vás stvořený, ale slýchám docela často o jiných, kteří jsou na rozdíl od našeho Neda labilní, uštěkaní a loví jak pumy. A tak je to s každou rácí, odchylky od povahy popisované ve standardu se najdou vždycky. O tom, co pokazí majitelé, ani nemluvě.
Pokud je nějaké plemeno popisované jako nositel samých pozitiv a sociálních jistot, brala bych to se stejnou rezervou jako bankovní služby se samými výhodami. A naslouchala bych především chovatelům, kteří mi říkají hlavně negativa a snaží se mě spíš od psa spíš odradit, než nadšence s dolarovými znaky vyskakujícími z očí, který mě bude plamenně přesvědčovat, že kavkazan je ideální mazlík do bytu, husky se znamenitě hodí pro zaměstnaného člověka líného na krok nebo že pokud hledám přírůstek do své psí smečky, není nad pitbula.
My momentálně hlídáme stříbrného králováka, kterého jsem si coby fanynka Queen přejmenovala díky nepřehlédnutelné podobě na Briana Maye, a o dalším psovi mám naprosto jasno, akorát rodina to ještě neví :) Nepotkala jsem vznešenější, moudřejší a laskavější stvoření a chtěla jsem o něm nejdřív napsat, že je to napůl člověk, ale nebudu ho urážet.
Královák je u nás právě v užším (až nejužším) výběru, ale odrazuje mě nutnost péče o srst. Venčím hlavně v lese, prolezeme kdejaké roští, ale flat i když vypadá na vstupu sebehůř, tak když uschne, tak z něj skoro všechno samo opadá. Takže s péčí o srst je to dost punk, to by asi nešlo s pudlem moc dohromady.
Ale líbí se mi moc, asi bych se měla řídit svojí radou a jít si je někam prohlídnout naživo :-).
Jinak včera jsem si uvědomila jednu věc, ten pudl se tu doporučuje hodně často, v podstatě kdokoliv neví a ptá se, tak dostane radu pořídit si pudla, ale skoro nikdo z píšících ho tu nemá :-D.
Gerhild
napsal(a):
Tak účty v kadeřnictví bude mít i ten pudl ne? Jinak ano to jsem četla, že mají svoji hlavu.
Zoia
napsal(a):
Flati jsou krásní, mohla byste mi napsat jaké mají mouchy ? Pokud jste jich už měli několik, asi máte vytipované nedostatky plemene...Předpokládám silné lovecké sklony ?
Zoia
napsal(a):
Královák je u nás právě v užším (až nejužším) výběru, ale odrazuje mě nutnost péče o srst. Venčím hlavně v lese, prolezeme kdejaké roští, ale flat i když vypadá na vstupu sebehůř, tak když uschne, tak z něj skoro všechno samo opadá. Takže s péčí o srst je to dost punk, to by asi nešlo s pudlem moc dohromady.
Ale líbí se mi moc, asi bych se měla řídit svojí radou a jít si je někam prohlídnout naživo :-).
Jinak včera jsem si uvědomila jednu věc, ten pudl se tu doporučuje hodně často, v podstatě kdokoliv neví a ptá se, tak dostane radu pořídit si pudla, ale skoro nikdo z píšících ho tu nemá :-D.
No to bych se právě ráda zeptala někoho, kdo toho pudla nebo portíka má, kolik se tak pohybuje ta cena za kadeřnici a úpravy srsti.

napsal(a):
...a nebyla s ní miny týden reportáž v nějakém pořadu na Ct1, zase tolik chovek tady nebude....
Určitě ne, to bych věděla, byť jsem reportáž neviděla. Ale ona by se pochlubila
Zadavatelko: Nerada mluvím o někom "za jeho zády", i kdybych mluvila v tomhle případě víceméně jen pozitivně. Prostě to nedělám. Takže bych eventuelně na ni dala kontakt. Určitě by s vámi probrala první poslední. A já mám navíc jen poznatky nestranného pozorovatele Že bych s nimi trávila čas, to nemůžu říct.
Ale vím určitě, že neplánují v dohledné době štěňata. A když už plánují, tak jsou zamluvená snad ještě před připuštěním. Je o ně rvačka, no.
napsal(a):
Určitě ne, to bych věděla, byť jsem reportáž neviděla. Ale ona by se pochlubila
Zadavatelko: Nerada mluvím o někom "za jeho zády", i kdybych mluvila v tomhle případě víceméně jen pozitivně. Prostě to nedělám. Takže bych eventuelně na ni dala kontakt. Určitě by s vámi probrala první poslední. A já mám navíc jen poznatky nestranného pozorovatele Že bych s nimi trávila čas, to nemůžu říct.
Ale vím určitě, že neplánují v dohledné době štěňata. A když už plánují, tak jsou zamluvená snad ještě před připuštěním. Je o ně rvačka, no.
Jasně já Vás chápu můžete mi tedy dát kontakt na chovatelku? Alespoň bych se zeptala na věci, které mě zajímají. Děkuji

Zoia
napsal(a):
Nemá, ale hrozně by chtěla! Jenže se o skvělosti tohohle psa doslechla moc pozdě, když už měla něco jinýho ...
Zoia
napsal(a):
Jo, přímým předchůdcem péče o pudlí srst byly galeje a sklizeň bavlny a nemálo pudlů má děs v očích, když vidí hřeben. Lidi vidí nelínavou srst, ale neuvědomí si, že to neznamená, že z pudla neodpadávají chlupy, znamená to, že odpadlé chlupy zůstávají v srsti a musí se vyčesat, aby neudělaly cucky. Podobně s vodou - když se pudl namočí, zůstane mu oproti jiným psům hodně vody v srsti a snadno pak prochladne. O roští, větvičkách, semínkách atd. ani nemluvím a v pudlí srsti se udržuje i o dost víc prachu a nečistot. Suma sumárum se ani nedivím, že někdo ztratí nervy a pudla oholí strojkem. Ti míň radikální je aspoň venčí v oblečcích. No a bohužel někteří vystavující majitelé pudly venčí doma na podložku :(
Já jsem si z toho udělala koníček a relax, takže Briana Maye po hlavní procházce vykartáčuju, pak pročesávám hřebenem, koupu ho a fénuju zhruba 2_3x do měsíce (šampon a kondicionér s makadamovým olejem) a tak po šesti až osmi týdnech chodí do salónu na pravidelnou údržbu.
Když to spojíte s faktem, že ho většina lidí má za fiflenovitého psa, tak se nelze divit, že ho tady sice opěvujeme, ale držíme se jako klíště svých ovčáckých a retrívřích katastrof, které na procházce vypadají a chovají se jak čuňátka, ale doma to z nich opadá bez našeho přispění.
Peigenka
napsal(a):
No to bych se právě ráda zeptala někoho, kdo toho pudla nebo portíka má, kolik se tak pohybuje ta cena za kadeřnici a úpravy srsti.
Ceny jednotlivých salónů se budou lišit, jsou levnější a dražší...můžete kouknout na netu, některé salóny mají ceník na stránkách.
Tipuju ale, že pod tisícovku za úpravu se nedostanete.

Terven
napsal(a):
Ceny jednotlivých salónů se budou lišit, jsou levnější a dražší...můžete kouknout na netu, některé salóny mají ceník na stránkách.
Tipuju ale, že pod tisícovku za úpravu se nedostanete.
Hodně záleží na tom, jestli to bude komplet úprava - vyčesání, koupání, fénování, střih, nebo si psa majitel vyčeše, vykoupe a vyfénuje doma a přijde jen stříhat.
Gerhild
napsal(a):
Jo, přímým předchůdcem péče o pudlí srst byly galeje a sklizeň bavlny a nemálo pudlů má děs v očích, když vidí hřeben. Lidi vidí nelínavou srst, ale neuvědomí si, že to neznamená, že z pudla neodpadávají chlupy, znamená to, že odpadlé chlupy zůstávají v srsti a musí se vyčesat, aby neudělaly cucky. Podobně s vodou - když se pudl namočí, zůstane mu oproti jiným psům hodně vody v srsti a snadno pak prochladne. O roští, větvičkách, semínkách atd. ani nemluvím a v pudlí srsti se udržuje i o dost víc prachu a nečistot. Suma sumárum se ani nedivím, že někdo ztratí nervy a pudla oholí strojkem. Ti míň radikální je aspoň venčí v oblečcích. No a bohužel někteří vystavující majitelé pudly venčí doma na podložku :(
Já jsem si z toho udělala koníček a relax, takže Briana Maye po hlavní procházce vykartáčuju, pak pročesávám hřebenem, koupu ho a fénuju zhruba 2_3x do měsíce (šampon a kondicionér s makadamovým olejem) a tak po šesti až osmi týdnech chodí do salónu na pravidelnou údržbu.
Když to spojíte s faktem, že ho většina lidí má za fiflenovitého psa, tak se nelze divit, že ho tady sice opěvujeme, ale držíme se jako klíště svých ovčáckých a retrívřích katastrof, které na procházce vypadají a chovají se jak čuňátka, ale doma to z nich opadá bez našeho přispění.
Zaplať pánbu za samočistícího choďáka. Sice to opadá, ale většinou leží na dlaždicích, takže se i snadno setře (a ano, v blátivém počasí mu osprchujeme podvozek, ale není to 100%).
Gerhild
napsal(a):
A to má portugalský vodní pes taky takovou srst jako pudl? Ale teda to mám stejnou péči jako Váš Brian :D...taky mám šampon s makadamovým olejem :D

Gerhild
napsal(a):
Měli jsme dříve středního pudlíka a posléze trpasličího a mohu potvrdit, že ta péče o srst je opravdu náročná a nedovedu si představit, že bych šla do králováka, protože i ten středňák dá člověku solidně zabrat. Tady u nás ze sídliště znám jednu královskou pudlici, která je vždycky upravená a vyčesaná, ale stejně má takový ten "sportovní" střih a v zimě, když trochu napadne sníh, nosí návleky. Také znám pána, který má královské pudly, chovnou fenu a psa, také vystavuje a říkal, že úprava srsti na výstavu trvá 7h . To si úplně upřímně nedovedu představit a je mi těch psů i líto. Naši psi česání, fénování a stříhání, vždy doslova jen přetrpěli, i když byli na vše od mala zvyklí.
Co se týká provozu v zimě, tak jsme oblékali kombinézy, ale ty jsou stejně na houbeles, protože když pes běhá, vyhrnou se mu nohavice a stejně mívali pravidelně obří sněhové bambule, které se musely vyčesávat a rozpouštět teplou vodou.
Co se týká povahy, co jsem poznala havaňáčky, už bych do pudla znova nešla. Asi jim člověk nemá úplně co vytknout, ale chybělo tam takové, těžko definovatelné, něco....
Plus ještě musím zmínit, že pudli mají převislé uši, které jsou hodně náchylní k zánětům a musí se jim také chlupy z uší vytrhávat. Náš středňák Bobík si s ušima zkusil doslova jako pes

Terven
napsal(a):
Tipuju, že hodně z nás mělo pejskařský začátky, který by tady na fóru neprošly
No to je pravda...
co byste řekli mě?? Je mi 16 let, studuju, chci od malička psa a je mi jedno, co to bude od krysaříka po německou dogu a cokoliv mezi tím, hlavně že budu mít psa.
No a pak měli známí štěňata NO a mě můj muž (teda tehdy jsme samozřejmě ještě manželé nebyli) pořídil mojí první Sáru, s tím, že jí můžu mít na baráku u jeho rodičů.
Myslím, že spousta z nás, včetně mě dnes by to takové dotazovatelce rozmluvila a to nemluvím o tom, že čuba byla bez PP.
Já si myslím, že pokud člověk má se psem, kde bydlet a nemá třeba šílené směny v práci, tak není důvod si psa nepořídit...do bytu se dá pořídit takřka cokoliv, defakto snad mimo psů pasteveckých, kteří dle mého potřebují k životu pozemek (ideálně i nějaké to stádečko), prostě něco, co střeží a že tohle se nedá nahradit jinou činností a pak ještě eventuelně, že některým psům by mohlo být v bytě horko a eventuelně, že s některé plemeno fakty není vhodné pro sídliště plné psů.
Pokud toto vezmeme v úvahu, tak už zbývá jediná podmínka, že jsem ochotná přizpůsobit svůj život psu, že ten psí život budu žít 10 a více let a že ten psí život CHCI ŽÍT.
To, že tady často radím lidem v rozporu s tím, co jsem napsala, je jen z toho důvodu, že za těch hodně let mého života, jsem viděla tolik lidí, co říkali "ano, já chci žít psí život", ale ve své podstatě měli spíš na mysli, aby pes žil jejich život a ten jejich život byl ne vždycky pro psa to proavé ořechové.
Dneska když se mě někdo zeptá jako té "zkušené", že by si chtěl pořídit psa, tak neříkám "jo, jdi do toho, protože život se psem je prostě to nej, co může člověka potkat", ale začnu pěkně od začátku o čůrajícím, kousajícím a ničícím štěňátku, o nočním vstávání a rozkousaných věcech, přes pubescenta na zabití, přes to, že je život se psem svazující, protože vždycky je potřeba myslet na psa a jak je úžasné dorazit domů s bahnitou koulí a jak je super, když má člověk chřipajznu, venku počasí, že by psa nevyhnal a tradá ven. A v neposlední řadě, jaké astronomické sumy může spolknout veterinář.
No prostě to nejhorší, na co si tady vzpomeneme.
napsal(a):
Hodně záleží na tom, jestli to bude komplet úprava - vyčesání, koupání, fénování, střih, nebo si psa majitel vyčeše, vykoupe a vyfénuje doma a přijde jen stříhat.
U nás některá střihačka (většina - salon), vykoupanýho nechce.
Psa "dělají" komplet.
A to já bych pudla brala, ale bohužel protistrana rezolutně zakázala. Asi by se na procházkách necítil jako chlap🤣
On je má prostě zafixovaný v tom výstavním střihu a jako porcelánový panenky, co se na ně nesmí ani blbě podívat, jinak se rozpadnou. Ale tak nakonec jsme se na budoucím spolubydlícím oba shodli, takže pudl už nic. Třeba na důchod, jestli se ho teda ještě dožiju🤨 Mám pocit, že pro mě už to začíná být sprostý slovo.
BenaBak
napsal(a):
A to já bych pudla brala, ale bohužel protistrana rezolutně zakázala. Asi by se na procházkách necítil jako chlap🤣
On je má prostě zafixovaný v tom výstavním střihu a jako porcelánový panenky, co se na ně nesmí ani blbě podívat, jinak se rozpadnou. Ale tak nakonec jsme se na budoucím spolubydlícím oba shodli, takže pudl už nic. Třeba na důchod, jestli se ho teda ještě dožiju🤨 Mám pocit, že pro mě už to začíná být sprostý slovo.
Tak pro mě je pudl opravu plemeno, které bych vyloženě nechtěla a nikdy si ho nepořídila. Jednoduše proto, že se mi vyloženě nelíbí. Nemyslím si, že by to byla nějaká "panenka", znám je z coursingu, a ani jsem nikdy nepřemýšlela nad péčí o srst, protože jsem nad ním nikdy blíž neuvažovala, vyřadil ho ten vzhled. A co si budeme, člověk si prostě nepořídí psa, který se mu vyloženě nelíbí, je nesympatický. Stejně tak to mám třeba s kniracem nebo obecně s drsnosrstymi psy.
Ale nic proti těm plemenům - já věřím a vím, že to jsou fajn psi.

BenaBak
napsal(a):
To chápu, u mýho se to taky zaseklo na vzhledu. Ale představa, že by s ním šel na pivko v tom výstavním střihu.... 🤣🤣
Budu mimo téma, ale tohle mi připomnělo....jdeme se psicema parkem a vidím chlapa, taková velká plešatá potetovaná vazba drsného vzhledu, jak stojí a evidentně na vodítku za mírnou zatáčkou v křoví psa......byly jsme dál a bylo šero, tak jsem moc dobře neviděla, ale tak nějak jsem se připravovala na to, že má něco typu bull a on na "šňůrce od brejlí" venčil čivavu....s růžovým štrasovým oboječkem.
To už si říkám, že na pivo se dá jít i s načančanou Fifinkou s beruškou na hlavě.
Taky jsem ve městě potkala takovýho drsoně s načančaným jorkšírem😄 ale pán se moc nadšeně netvářil. Vypadalo to, že má strach, aby ho neviděl nějakej kumpán🤣 asi ho vyhnala manželka.
Což o to na pivo by vyšel, ale jak to tady znám, tak za chvíli by byl doma bez piva a těch komentářů, co by cestou vyslechl.

BenaBak
napsal(a):
Taky jsem ve městě potkala takovýho drsoně s načančaným jorkšírem😄 ale pán se moc nadšeně netvářil. Vypadalo to, že má strach, aby ho neviděl nějakej kumpán🤣 asi ho vyhnala manželka.
Což o to na pivo by vyšel, ale jak to tady znám, tak za chvíli by byl doma bez piva a těch komentářů, co by cestou vyslechl.
No já si obecně myslím, že podobní týpci venčí manželčin výběr plemen, ale zároveň vím, že většina z nich ty čivavindy a jorkšírky milují něžnou láskou a pokud by se Fifince někdo smál, tak jsou i ochotni mu do toho úsměvu skočit.

me to prave vzdycky prekvapi, kde se tohle doporuceni bere s takovou jistotou?
vynecham ruzne vyjimky - ze neni kazdy pudl smisek a ochotny se pro praci pretrhnout - tak s tou srsti je to uplne u kazdeho stejne.
Kdyz mi kamaradka popisuje, jak udrzuje sveho pudla - sportaka - ani zadarmo.
jeden den cesou a koupou, druhy den strihaji -packy a cumak kazdy tyden, vytrhat usi.
V desti plastenkuje, na snehu overal atd.
to je pro majitele bezudrzbovych psu jako popis hororu
ano, znam lidi ktere pece o srst vylozene bavi - ale ti to vedi predem

Mě to také překvapuje, jak se jako univerzální psi doporučují pudlové a knírači. Králováci jsou impozantní, teď v sousedství dva máme, ráda je potkávám, ale ta péče o srst… pfff… to si absolutně neumím představit. S ohařem nesrovnatelné. 😅 Knírač mi zase vůbec nepřipadá jako ryze sluníčkový pes pro každého, jak to tu často vyznívá. Měli jsme ho v rodině, uznávám, že poučeného vedení se mu úplně nedostalo - ale na druhou stranu, to se u začátečníků snad dá očekávat. Výsledný dojem za mě těžce mimo očekávání, které bych třeba tady nabyla. 🤷♀️
Ale já jsem taky patologický případ, neumím si představit život bez ohaře.
napsal(a):
No já si obecně myslím, že podobní týpci venčí manželčin výběr plemen, ale zároveň vím, že většina z nich ty čivavindy a jorkšírky milují něžnou láskou a pokud by se Fifince někdo smál, tak jsou i ochotni mu do toho úsměvu skočit.
Nemusí to nutně být manželčin výběr...u nás chodí potetovaná vazba se třema yorkama a tváří se naprosto spokojeně. A potkávám takových týpků víc - dle mýho jsou to vyrovnaný sebevědomí chlapi, co vedle sebe psychicky unesou pidipsa a nepotřebujou si zvedat sebevědomí plemenem pro drsoně.

Knírač mi zase vůbec nepřipadá jako ryze sluníčkový pes pro každého, jak to tu často vyznívá
taky par knouru znam.
A i tohle plemeno povazuju za srdcove - libi se a vyhovuje jen urcite skupine lidi.
Neni to pes pro kazdeho. Vzhledem ani povahou.

Tak já bych jednoho pudlu brala. Černého, prosím, esi mi ho chce někdo koupit..
Co je takový univerzální "lehký" pes pro začátečníka? Rex, york?
A esi chce někdo výměnu.. megý má perfektní obleček, vzácně bílý, dnes zelené a červené fleky, češeme často, podvozek myjeme.. sušičku máme, jinak nemám co na sebe.. a ty fleky jí nechám, už mě to neba, tohle by se pudloj nestalo.

"Co je takový univerzální "lehký" pes pro začátečníka? "
tak hlavně kdo to je "začátečník"? -ve smyslu vhodnosti člověka pro nějaké dané plemeno

já si teda toho pudla jednou pořídím.

napsal(a):
"Co je takový univerzální "lehký" pes pro začátečníka? "
tak hlavně kdo to je "začátečník"? -ve smyslu vhodnosti člověka pro nějaké dané plemeno
Hlavně mě zas tolik nezajímá, že je někdo začátečník, protože někdo si s tím psem tak sedne, jako by to byli bratři, stejná povaha.. metody výcviku si můžu přečíst, ale já si nepořizuji stroj, nýbrž kamaráda. Jo, na určitou práci, sport, k tomu si načtu a to opravdu jako že načtu, když to myslím vážně. Ale jinak.. nepořizuji si popis v encyklopedii, ale to "wow" a to v písmenkách opravdu nevidím.

napsal(a):
já si teda toho pudla jednou pořídím.
To není to zvířátko v profilovce? :-) :-) vypadá jak malá Nora :-)

Co je takový univerzální "lehký" pes pro začátečníka? Rex, york?
proc by vlastne mel existovat nejaky univerzalni, lehky -pro vsechy vhodny - pes?
pes je pes.
ziva bytost to je.
mel by se porizovat bez vyhrad - co predem ma vsechno splnovat.
aspon ten prvni pes - urcite.
a pak ma clovek 10-15 let na to, aby se rozhodnul co dal

napsal(a):
To není to zvířátko v profilovce? :-) :-) vypadá jak malá Nora :-)
malá Nora byla asi tak miliardkrát roztomilejší
ale je pravda, že pudl by se k paduánkám akorát tematicky hodil. mohli by mít stejné vlasy.
napsal(a):
A tak "Balu", já bych třeba proti útulkáči nebyla, i jsem jej navrhovala...
Vícekrát v této diskuzi. A myslím, že když to bude solidní útulek, tak zadavatelce sdělí vše, co o psu ví - jeho klady, ale i zápory.
marcelaamax
napsal(a):
Tak pro mě je pudl opravu plemeno, které bych vyloženě nechtěla a nikdy si ho nepořídila. Jednoduše proto, že se mi vyloženě nelíbí. Nemyslím si, že by to byla nějaká "panenka", znám je z coursingu, a ani jsem nikdy nepřemýšlela nad péčí o srst, protože jsem nad ním nikdy blíž neuvažovala, vyřadil ho ten vzhled. A co si budeme, člověk si prostě nepořídí psa, který se mu vyloženě nelíbí, je nesympatický. Stejně tak to mám třeba s kniracem nebo obecně s drsnosrstymi psy.
Ale nic proti těm plemenům - já věřím a vím, že to jsou fajn psi.
Já to mám úplně stejně jako Ty, Marci. Na pudly čtu často jen samá pozitiva...ale prostě, nelíbí se mi. A myslím, že majiteli musí ten pes prostě padnout do oka nejen povahou, ale i vzhledově.

fikovnice
napsal(a):
A tak "Balu", já bych třeba proti útulkáči nebyla, i jsem jej navrhovala...
Vícekrát v této diskuzi. A myslím, že když to bude solidní útulek, tak zadavatelce sdělí vše, co o psu ví - jeho klady, ale i zápory.
Jenže já si myslím, obávám se, že v útulku neví o psu to, co může vyplavat až v určité situaci, která v útulku nenastala. Pokud je pes nalezenec s neznámou minulostí, kdo ví, co zažil, a jak zareaguje v určité situaci. Přemýšlíme, co bude, až odejde kavkazanka. Jestli pořídit zase kavkazanku, štěně s PP, nebo dát domov dospělé feně pastevce v nouzi. Těžké rozhodování, protože bychom rádi pomohli nějaké nešťastnici, ale na druhou stranu potřebujeme nekompromisního spolehlivého hlídače bez stínů minulosti... Ne zlomenou duši, nebo psa, co pokousal člena vlastní rodiny... Zrovna tím druhým se nikdo nechlubí...

S pudly je to těžké. Mně se líbí moc jejich povaha (píšu o královácích, jsem na velké psy) i vzhled. Ale vím, že bych se nechtěla o tu srst, která ten líbivý vzhled dělá, starat. Prostě na to nejsem. A tak si pudla nepořídím. Ale jsou lidé, kteří se i v té péči o srst najdou.
Knírač je podle mě povahově tvrdší oříšek než pudl se svou povahou společenského psa. Ale péče o srst je mnohem jednodušší, když se udržuje pravidelně.
Hodně často se tu doporučuje kříženec, voříšek z útulku, o kterém se moc neví, není známá jeho minulost, čím si prošel, co zažil, a co to v něm zanechalo. Chování v útulku může být jiné, než pak doma v rodině.
napsal(a):
S pudly je to těžké. Mně se líbí moc jejich povaha (píšu o královácích, jsem na velké psy) i vzhled. Ale vím, že bych se nechtěla o tu srst, která ten líbivý vzhled dělá, starat. Prostě na to nejsem. A tak si pudla nepořídím. Ale jsou lidé, kteří se i v té péči o srst najdou.
Knírač je podle mě povahově tvrdší oříšek než pudl se svou povahou společenského psa. Ale péče o srst je mnohem jednodušší, když se udržuje pravidelně.
Hodně často se tu doporučuje kříženec, voříšek z útulku, o kterém se moc neví, není známá jeho minulost, čím si prošel, co zažil, a co to v něm zanechalo. Chování v útulku může být jiné, než pak doma v rodině.
Balu jak jste udržovala srst černyše? Vždyť je to podobné jako pudl ne?
Kamarádka měla střdní pudly dva za sebou , prostě si je ostříhala strojkem sama a že by je 10x za den česala to fakt ne.
Druhá s kterou občas chodím venčit má králováky dva (feny). Akorát v zimě když je sůl a bahno tak je venčí v overalech.
A žijí v bytě vyšší patro.

napsal(a):
Mně taky přijde, že ta péče o srst je u pudla dost náročná. A to už jsem celkem zvyklá na péči o GR, kde se taky musí česat a stříhat, ale zase špína sama opadne, pokud to teda nejsou bodláky a svízele, ty se obrat musí.
Co se týká útulkáče, my měli asi štěstí. Jediná psice, kterou z útulku doma máme, je naprosto bezproblémová, hodná k cizím psům i lidem. Jen jsme ji nikdy nenaučili chodit u nohy a aportovat, ale tenkrát, když byla mladá, tak jsme ty ambice neměli a teď už věkem u té nohy chodí i bez vodítka.
Samozřejmě je pravda, že v útulcích jsou většinou problémoví psi. Kamarádka měla z útulku tuším už 5 psů a ani jeden nebyl v pohodě, musela s nimi hodně pracovat, aby to soužití bylo jakž takž snesitelné.

GAELLE
napsal(a):
Balu jak jste udržovala srst černyše? Vždyť je to podobné jako pudl ne?
Kamarádka měla střdní pudly dva za sebou , prostě si je ostříhala strojkem sama a že by je 10x za den česala to fakt ne.
Druhá s kterou občas chodím venčit má králováky dva (feny). Akorát v zimě když je sůl a bahno tak je venčí v overalech.
A žijí v bytě vyšší patro.
Černyše jsem sama nestříhala, upravovala mi ho kamarádka. A běžná údržba byla česání a omytí nohou po příchodu z venku.
Určitě je struktura srsti černyše a pudla rozdílná. Černyš se kdysi dokonce upravoval trimováním, a ještě dnes existují linie, které mají tvrdší srst, která není tak líbivá jako srst měkčí.
napsal(a):
Mně taky přijde, že ta péče o srst je u pudla dost náročná. A to už jsem celkem zvyklá na péči o GR, kde se taky musí česat a stříhat, ale zase špína sama opadne, pokud to teda nejsou bodláky a svízele, ty se obrat musí.
Co se týká útulkáče, my měli asi štěstí. Jediná psice, kterou z útulku doma máme, je naprosto bezproblémová, hodná k cizím psům i lidem. Jen jsme ji nikdy nenaučili chodit u nohy a aportovat, ale tenkrát, když byla mladá, tak jsme ty ambice neměli a teď už věkem u té nohy chodí i bez vodítka.
Samozřejmě je pravda, že v útulcích jsou většinou problémoví psi. Kamarádka měla z útulku tuším už 5 psů a ani jeden nebyl v pohodě, musela s nimi hodně pracovat, aby to soužití bylo jakž takž snesitelné.
Sarah, GR se stříhá?
Jinak mně se pudlové dřív nelíbili, sympatičtí mi začali být po pár setkáních na cvičáku, ale říkala jsem si, že tohle přece jen ne... no a teď jsem zamilovaná a nevidím neslyším :)
A plně chápu, že se při rozhodování o psovi hraje roli i vzhled. Pokud to není jediná věc, podle které se člověk řídí, nevidím na tom nic špatného.

Gerhild
napsal(a):
Sarah, GR se stříhá?
Jinak mně se pudlové dřív nelíbili, sympatičtí mi začali být po pár setkáních na cvičáku, ale říkala jsem si, že tohle přece jen ne... no a teď jsem zamilovaná a nevidím neslyším :)
A plně chápu, že se při rozhodování o psovi hraje roli i vzhled. Pokud to není jediná věc, podle které se člověk řídí, nevidím na tom nic špatného.
Ano, stříhá se, většinou teda jen na výstavy, ale já stříhám pořád, je to praktičtější, hlavně na krku, předchází se tak hotspotům třeba.

BenaBak
napsal(a):
To chápu, u mýho se to taky zaseklo na vzhledu. Ale představa, že by s ním šel na pivko v tom výstavním střihu.... 🤣🤣
No to by byl právě kontrast! Jako když jsem jednou potkala takového typického oholeného svalovce v černém triku, an v náručí drží čivavu (a ne na vodítku pitbula s ostnáčem).

napsal(a):
Budu mimo téma, ale tohle mi připomnělo....jdeme se psicema parkem a vidím chlapa, taková velká plešatá potetovaná vazba drsného vzhledu, jak stojí a evidentně na vodítku za mírnou zatáčkou v křoví psa......byly jsme dál a bylo šero, tak jsem moc dobře neviděla, ale tak nějak jsem se připravovala na to, že má něco typu bull a on na "šňůrce od brejlí" venčil čivavu....s růžovým štrasovým oboječkem.
To už si říkám, že na pivo se dá jít i s načančanou Fifinkou s beruškou na hlavě.
Byla jste rychlejší.
napsal(a):
Ano, stříhá se, většinou teda jen na výstavy, ale já stříhám pořád, je to praktičtější, hlavně na krku, předchází se tak hotspotům třeba.
Díky, zase jsem o něco chytřejší.
Ad namakaný chlap s "fifinkou" - jsem momentálně marod, takže psy venčí můj dvoumetrový muž a pudlovi plánovitě váže mašli. Dceřinu růžovou s třpytkami :)
A cestou do práce často potkávám slečnu či paní v šatech/kostýmku na podpatcích s brazilskou filou, úžasně sehraná dvojka mimochodem.
napsal(a):
Mě to také překvapuje, jak se jako univerzální psi doporučují pudlové a knírači. Králováci jsou impozantní, teď v sousedství dva máme, ráda je potkávám, ale ta péče o srst… pfff… to si absolutně neumím představit. S ohařem nesrovnatelné. 😅 Knírač mi zase vůbec nepřipadá jako ryze sluníčkový pes pro každého, jak to tu často vyznívá. Měli jsme ho v rodině, uznávám, že poučeného vedení se mu úplně nedostalo - ale na druhou stranu, to se u začátečníků snad dá očekávat. Výsledný dojem za mě těžce mimo očekávání, které bych třeba tady nabyla. 🤷♀️
Ale já jsem taky patologický případ, neumím si představit život bez ohaře.
Ohaře jen přeleštíš, viď? a je to.
Nicméně teda ta úprava pudelní to mě zarazilo - v naší rodině pudlíci byli dva - postupně - když jsem byla malá, ale takový normální, černej a pak bílej střeďák. a právě si nepamatuju nějaký srs´tový úpravy?? Lítala jsem s ním podél řeky, na chalupě u lesa něco mi v tý době uniklo??? Jinak mi pudel právě přijde jako fajnej pes. Jsou inteligentní, bystří, kamarádští, ochotný spolupracovat...takový je vnímám. V bývalým bydlišti byla paní důchodkyně měla tři pidipudle a holky chodily hlídat parkoviště, aby si přivydělaly na flákotu do misky.

Zrzavci
napsal(a):
Ohaře jen přeleštíš, viď? a je to.
Nicméně teda ta úprava pudelní to mě zarazilo - v naší rodině pudlíci byli dva - postupně - když jsem byla malá, ale takový normální, černej a pak bílej střeďák. a právě si nepamatuju nějaký srs´tový úpravy?? Lítala jsem s ním podél řeky, na chalupě u lesa něco mi v tý době uniklo??? Jinak mi pudel právě přijde jako fajnej pes. Jsou inteligentní, bystří, kamarádští, ochotný spolupracovat...takový je vnímám. V bývalým bydlišti byla paní důchodkyně měla tři pidipudle a holky chodily hlídat parkoviště, aby si přivydělaly na flákotu do misky.
Přesně! Na vizsle nedrží ani čumbrky. 😂
Známí měli taky dvě střeďačky, a tím, že byly oholené strojkem úplně na kraťoučko, taky žádná zvýšená péče nebyla třeba. Ale jak chceš pudla držet v srsti, i kdyby ne vyloženě výstavní, bude to opruz.
napsal(a):
Přesně! Na vizsle nedrží ani čumbrky. 😂
Známí měli taky dvě střeďačky, a tím, že byly oholené strojkem úplně na kraťoučko, taky žádná zvýšená péče nebyla třeba. Ale jak chceš pudla držet v srsti, i kdyby ne vyloženě výstavní, bude to opruz.
Lopuch na ně musíš přilepit
tak oni nebyli výstaváci, ale bězný domácí hafani, ale právě ani Belinka, ani Filipes
nebyli nějak holoprtky vůbec, normálně kudrnatej pudél , tak se právě divím. Měla jsem za to, že prostě tou úpravou, co projde u odborníka se odborně docílí toho, že pes je jako vytrimovanej a nenáročnej na údržbu. No to je jedno, až jednou nebude moct být vižlopéf bude pudél, protože je to taky uličník takovej milej.

Zrzavci
napsal(a):
Lopuch na ně musíš přilepit
tak oni nebyli výstaváci, ale bězný domácí hafani, ale právě ani Belinka, ani Filipes
nebyli nějak holoprtky vůbec, normálně kudrnatej pudél , tak se právě divím. Měla jsem za to, že prostě tou úpravou, co projde u odborníka se odborně docílí toho, že pes je jako vytrimovanej a nenáročnej na údržbu. No to je jedno, až jednou nebude moct být vižlopéf bude pudél, protože je to taky uličník takovej milej.
Jo takhle, tak to nevím, hele. Já nemám nervy ani na docházení k psímu holiči. Na důchod si pořídím dlouhosrstého vipeta, na toho vystačím s hřebínkem. :-))
napsal(a):
Jo takhle, tak to nevím, hele. Já nemám nervy ani na docházení k psímu holiči. Na důchod si pořídím dlouhosrstého vipeta, na toho vystačím s hřebínkem. :-))
No já evidentně právě taky nevím - mám asi mylný představy z dětství, ale nepamatuju si, že by někdo zápasil s vyčesáváním právě. Jako jasně, oba pesani bydleli primárně ve městě - Hr. Kr. ale lítalo se podél Labe, v lese u chaty, na chalupě... fakt se mi nevybavuje nějaká nimravá péče o toho psa, tak jsem zaskočená jak Áda u Stalingradu.
Možná si teda pořídim nějakýho tlustýho jozefpčika z útulku, když bude hladkosrstej, taky to jen přeleštim.

Zrzavci
napsal(a):
No já evidentně právě taky nevím - mám asi mylný představy z dětství, ale nepamatuju si, že by někdo zápasil s vyčesáváním právě. Jako jasně, oba pesani bydleli primárně ve městě - Hr. Kr. ale lítalo se podél Labe, v lese u chaty, na chalupě... fakt se mi nevybavuje nějaká nimravá péče o toho psa, tak jsem zaskočená jak Áda u Stalingradu.
Možná si teda pořídim nějakýho tlustýho jozefpčika z útulku, když bude hladkosrstej, taky to jen přeleštim.
No, já si moc dobře pamatuju nimravou péči o babiččinu dlouhosrstou voříškovou. 🤦🏻♀️ Na návštěvě jsem s tím ráda pomohla, fenka byla bezva, ale mít to doma a zaobírat se tím denně… tak to by mě omývali.
rapotacka11
napsal(a):
Psa, za kterýho dáte balík,
opečováváte. Vypadá jinak než tenkrát.
Je to skvělý, univerzální společník, dobře
a přesto prakticky upravený, je moc pěkný.
Já bych to nechtěla. Pes si tu údržbu
fakt neužívá a není to za hodinu hotové.
teď jsme u toho pudla?
Fakt je to tak na dlouho, kruci? Jááá už se nemám kde zeptat, jak to dělali "naši" na normální provoz.
napsal(a):
No, já si moc dobře pamatuju nimravou péči o babiččinu dlouhosrstou voříškovou. 🤦🏻♀️ Na návštěvě jsem s tím ráda pomohla, fenka byla bezva, ale mít to doma a zaobírat se tím denně… tak to by mě omývali.
Můj Murphík byl nakonec taky "ve střihu" a teda musím říct, že jemu se od tý deky viditelně ulevilo - nejvíc v létě a přitom to má být tak, že ta srst izoluje, ale on byl taaak ščastliv, když se ostříhal. Prvně přes můj zákaz, už na jeho starší kolínka ho páník střihnul, myslela jsem původně, že budu vdova, ale viděla jsem jak ten čoklid pookřál, obživnul a byl jak torpédo, dědouch jeden, tak zachránil páníka před krutou smrtí umučením. protože já to výslovně zakázala, že je celý život chundelatý a může mít z toho psotnik Měl teda, ale z radosti.

Mě tak napadlo, esi se pudlům ta srst za 20 30 let nezměnila do nekvality, protože byl jeden střední a ten jednou za dva měsíce ke kadeřníkovi a jinak každý den projet hřebínkem, aby se neděly chuchvalce, a to bylo celé. Tak já nevím.
Nemyslím si, že přinašeč kachen má majitele, který ho obden koupe a hodiny češe, a kdybych pudlu měla, tak vypadá přesně tak.
napsal(a):
Mě tak napadlo, esi se pudlům ta srst za 20 30 let nezměnila do nekvality, protože byl jeden střední a ten jednou za dva měsíce ke kadeřníkovi a jinak každý den projet hřebínkem, aby se neděly chuchvalce, a to bylo celé. Tak já nevím.
Nemyslím si, že přinašeč kachen má majitele, který ho obden koupe a hodiny češe, a kdybych pudlu měla, tak vypadá přesně tak.
Jo, to mě napadlo taky, jak s knírajdama, včetne5 toho že při původnim využití se nikdo s kudlibabkama necrcal .

manžela rodiče mívali černé střední pudly. Koletku pamatuji - jezdila s námi na běžky (měla kombinézu), lítala po lese, válela se na zahradě. Byla pravidelně stříhaná - na sportovní střih, na léto někdy i hodně nakrátko (to se mi tak nelíbila). Každý večer si vyskočila na nízký stolek a chtěla učesat - projela se kartáčem, učesaly se uši a bambule na ocásku... a ona byla spokojená. Před stříháním (stříhali doma) ji vykoupali a vyfénovali.
Zrzavci
napsal(a):
Jo, to mě napadlo taky, jak s knírajdama, včetne5 toho že při původnim využití se nikdo s kudlibabkama necrcal .
Myslím, že je to jedno s druhým - víc se s péčí o srst crcáme, je fůra kosmetiky a možností (které jsou taky dobrým kšeftem) a mohl se změnit i vzhled, jako se to koneckonců během relativně krátké doby stalo fůře plemen (samo za sebe mluví to, že šlo o vodního loveckého psa a v dnešní srsti voda zůstává a hrozí prochladnutí). Třeba dlouhosrstá kolie, kterou jsme původně měli mezi favority, se z majestátního psa,kterého si pamatuju coby dítě, změnila v mrňavou chlupatou kouli a ta srst mi na dotek taky připadala jiná. O povaze ani nemluvě, tam jsem byla fakt zklamaná.
Koneckonců my dneska taky nechodíme spát v natáčkách a nebojíme se, že nám zmokne trvalá, tak není divu, že se psy to je taky jinak. On ten pudl nemusí vypadat zanedbaně nebo špinavě, když ho pravidelně nečešete, ale ta vypadaná srst tam zůstává spolu se vší neviditelnou nečistotou a časem se zaknotí.
Jak jsem ale původně myslela, že to bude za trest, tak není, prostě psa po vycházce pročešu, máme to jako večerní chvilku pro sebe. Nezdá se mi, že by tím Brian May trpěl, vždycky si ke mně vyskočí a u česání brumlá. Navíc ví, že potom budem mít ovesnou kaši a budeme se v posteli dívat na seriály, tak se těší.
A co mě při čtení příspěvků napadlo - dneska je oblíkání psů běžná věc, v zimě je jich venku víc oblečených než nahatých.
Za mýho mládí to byla rarita, oblečený pes budil pozornost, často posměch - a téměř vždy to byl pudl.
Což mi připadá trochu paradoxní, protože krátkosrsťáky tenkrát nikdo neoblíkal.

Terven
napsal(a):
A co mě při čtení příspěvků napadlo - dneska je oblíkání psů běžná věc, v zimě je jich venku víc oblečených než nahatých.
Za mýho mládí to byla rarita, oblečený pes budil pozornost, často posměch - a téměř vždy to byl pudl.
Dnes jen klesne rtuť teploměru pod 15 stupňů, a už někteří páníci a spíš paničky rvou psy do oblečků. Aby je neofouklo. Jednoho takového máme v domě, je to takyčivava a jmenuje se Gucci. Nechápu to, když je pes zdravý. Pokud je pes v pohybu, neměl by mít problém ani v zimě. Dřív žilo hodně krátkosrstých psů jen venku, měli boudu a tím to haslo.
Ale celkem chápu pláštěnku či overal v plískanici u psa typu pudl, bišon a tak podobně, tedy jen krycí, ne zahřívací.

Terven
napsal(a):
naše první doga Arona byla kromě jiného pes skautský - celou zimu s námi jezdila s dětmi na běžky, s kamarádem Adakem (malamut) byla občas "tažným" psem - a byla vždycky nahatá. Vůbec by mě v té době (devadesátá léta minulého století ) nenapadlo jí strojit. Na rozdíl od tchánovic pudlice se jí na srsti kouličky sněhu netvořily a i díky svému temperamentu rozhodně nikde v zimě nestála a nemrzla. Ani Xerxes nikdy obleček neměl - je pravda, že odešel brzy a zcela náhle - na šesti letech byl v plné kondici. Betu jsme začali strojit, až když ji začala bolet záda. Takže až poslední dvě zimy - neměla to ráda a tak chodila oblečená jen opravdu za větších mrazů či větru. NIght už taky nechodí nahatý, na rozdíl od Bety je mu jedno, co na něj navlíknu. Ale za mlada lítal ve sněhu nahatý a rozhodně se nikdy neklepal.
napsal(a):
Dnes jen klesne rtuť teploměru pod 15 stupňů, a už někteří páníci a spíš paničky rvou psy do oblečků. Aby je neofouklo. Jednoho takového máme v domě, je to takyčivava a jmenuje se Gucci. Nechápu to, když je pes zdravý. Pokud je pes v pohybu, neměl by mít problém ani v zimě. Dřív žilo hodně krátkosrstých psů jen venku, měli boudu a tím to haslo.
Ale celkem chápu pláštěnku či overal v plískanici u psa typu pudl, bišon a tak podobně, tedy jen krycí, ne zahřívací.
Heleďte, tohle já z vlastní zkušenosti naprosto chápu. Dřív jsem to taky viděla hodně spartánsky - prostě pes je pes, má srst, zahřeje se pohybem.
První fena byla klasickej dlouhosrsťák s podsadou, celej život neměla nic na sobě.
S pořízením první současné feny jsem to trochu přehodnotila. Je nízká, podsada nic moc a v zimě, zvlášť, když bylo vhlko od země, se nám často klepala. Neviděla jsem důvod, proč ji nechávat venku v diskomfortu, když jí můžu ulevit, takže jsem pořídila softshelovou vestu a postupem času i něco dalšího.
Na jedněch prosincových nw závodech jsem pak zjistila, že na kvalitě oblečku se nevyplatí šetřit. Bylo to venku, samozřejmě organizační prostoje, Vikina byla i přes obleček šílená zimou. Jediná možnost byla topit jí v nastartovaným autě.Ostatní navlíkli psy do funkčního oblečení od Hurtty nebo Non-stopu a měli vystaráno.
A co se týče pinčový, tak to je přesně případ takyčivavy z vašeho domu. Velmi záhy jsem zjistila, že nižší teploty venku naprosto nezvládá. Samozřejmě, u ní asi hraje roli, že 6 let jí měl někdo přede mnou a tipuju, že se chodila pouze venčit na zahradu a hned domů. Zpočátku jsem měla snahu ji zvykat, otužovat...přesně jako vy jsem si říkala, že když je pes v pohybu...
Jenomže tyhle názory může mít pouze někdo, kdo to nezažil. Pokud lehkonohej pětikilovej pinč kluše na vodítku u nohy, téměř žádnou energii nevydává. Zahřátí pohybem funguje až po nějaké době, ideálně v terénu, pokud se drží tempo - a to ještě ne vždy.
Pinčová byla z procházek neštastná, byly pro ni za trest. Prostě jí byla zima. Není se co divit - ten pes má minimum podkožního tuku a žije v bytě při pokojové teplotě, kde navrch ještě většinu času tráví zavrtanej pod peřinou.
S druhou fenou jsme byly zvyklé chodit na delší procházky i v zimě, takže jsem postupně pinčovou vybavila funkčním oblečením na různý teploty.
Přesně těch 15°C, jak zmiňujete, je pro ni zhruba ta hranice - poznám to podle toho, že se nahrbí a zježí srst na zádech. Jako, snažím se tu hranici už neposouvat a v rámci možností ji zvykat, ale vocaď pocaď. Občas má problém se zády, shodou okolností to vždycky bylo v době ochlazení, kdy jsem neoblíkla.
Naučila jsem se ignorovat divný pohledy a poznámky. Vzala jsem si pinčovou z útulku proto, aby u nás měla pěknej život a ne aby každej půlrok od podzimu do jara pro ni byl utrpením. Chci, aby si procházky užívala.
Lidem, co se ohánějí přirozenem, říkám, že zdaleka ne každej pes má přirozenou funkční srst s podsadou. A je třeba si uvědomit, že pokud žije v bytě, tak procházky v zimním období jsou celkem darda pro termoregulaci.
Dřív žilo hodně krátkosrstých psů jen venku, měli boudu a tím to haslo.
Dřív taky hodně psů strávilo většinu života na řetěze - a tím to haslo. To pro mě má být důvod dělat to taky?
Vtipný je, že hodně lidí považuje pinčí třes za znak plemene. Pokud poukážu na to, že se klepe a tudíž je jí asi zima, odvětí, že je to přece ratlík a ti se odjakživa klepou. Na otázku, proč se teda neklepe v létě, už odpovědět neumějí.
Prostě je těm třesoucím se psům zima a fůra majitelů to bere jako normálka a nebere to v potaz.

U země je prostě zima.

napsal(a):
U země je prostě zima.
chápu - a vůbec se nedivím těm, co strojí psa, který je starý, nemocný, malý, klepací... prostě to potřebuje. Divím se jen těm, co mají ze psa panenku se spoustou oblečků. Ne funkčních - ale "estetických". Jen prostě další mladou dogu taky hned strojit nebudu. Pokud bude ve sněhu vypadat šťastně a pohodově. Pokud bude klepací - dostane bundu..

napsal(a):
chápu - a vůbec se nedivím těm, co strojí psa, který je starý, nemocný, malý, klepací... prostě to potřebuje. Divím se jen těm, co mají ze psa panenku se spoustou oblečků. Ne funkčních - ale "estetických". Jen prostě další mladou dogu taky hned strojit nebudu. Pokud bude ve sněhu vypadat šťastně a pohodově. Pokud bude klepací - dostane bundu..
A dyť jo, já se divím těm lidem, co nechápou, že u země je trochu jiná teplota než v metru.
Musím už pomalu připravit megý vánoční svetr, doufám, že jí ještě bude.

napsal(a):
A dyť jo, já se divím těm lidem, co nechápou, že u země je trochu jiná teplota než v metru.
Musím už pomalu připravit megý vánoční svetr, doufám, že jí ještě bude.
ještě bude... já vytáhla kšíry (co nosil Night za mlada - ale už dorostlého mlada), že když má ta záda... No a ani náhodou, chybí mu poctivě 10 cm popruhu. Takže zůstanou uklizeny a říkám si, že stejně chodí většinou na volno a tak mu obojek nevadí a nic dalšího kupovat nebudu.

Terven
napsal(a):
Heleďte, tohle já z vlastní zkušenosti naprosto chápu. Dřív jsem to taky viděla hodně spartánsky - prostě pes je pes, má srst, zahřeje se pohybem.
První fena byla klasickej dlouhosrsťák s podsadou, celej život neměla nic na sobě.
S pořízením první současné feny jsem to trochu přehodnotila. Je nízká, podsada nic moc a v zimě, zvlášť, když bylo vhlko od země, se nám často klepala. Neviděla jsem důvod, proč ji nechávat venku v diskomfortu, když jí můžu ulevit, takže jsem pořídila softshelovou vestu a postupem času i něco dalšího.
Na jedněch prosincových nw závodech jsem pak zjistila, že na kvalitě oblečku se nevyplatí šetřit. Bylo to venku, samozřejmě organizační prostoje, Vikina byla i přes obleček šílená zimou. Jediná možnost byla topit jí v nastartovaným autě.Ostatní navlíkli psy do funkčního oblečení od Hurtty nebo Non-stopu a měli vystaráno.
A co se týče pinčový, tak to je přesně případ takyčivavy z vašeho domu. Velmi záhy jsem zjistila, že nižší teploty venku naprosto nezvládá. Samozřejmě, u ní asi hraje roli, že 6 let jí měl někdo přede mnou a tipuju, že se chodila pouze venčit na zahradu a hned domů. Zpočátku jsem měla snahu ji zvykat, otužovat...přesně jako vy jsem si říkala, že když je pes v pohybu...
Jenomže tyhle názory může mít pouze někdo, kdo to nezažil. Pokud lehkonohej pětikilovej pinč kluše na vodítku u nohy, téměř žádnou energii nevydává. Zahřátí pohybem funguje až po nějaké době, ideálně v terénu, pokud se drží tempo - a to ještě ne vždy.
Pinčová byla z procházek neštastná, byly pro ni za trest. Prostě jí byla zima. Není se co divit - ten pes má minimum podkožního tuku a žije v bytě při pokojové teplotě, kde navrch ještě většinu času tráví zavrtanej pod peřinou.
S druhou fenou jsme byly zvyklé chodit na delší procházky i v zimě, takže jsem postupně pinčovou vybavila funkčním oblečením na různý teploty.
Přesně těch 15°C, jak zmiňujete, je pro ni zhruba ta hranice - poznám to podle toho, že se nahrbí a zježí srst na zádech. Jako, snažím se tu hranici už neposouvat a v rámci možností ji zvykat, ale vocaď pocaď. Občas má problém se zády, shodou okolností to vždycky bylo v době ochlazení, kdy jsem neoblíkla.
Naučila jsem se ignorovat divný pohledy a poznámky. Vzala jsem si pinčovou z útulku proto, aby u nás měla pěknej život a ne aby každej půlrok od podzimu do jara pro ni byl utrpením. Chci, aby si procházky užívala.
Lidem, co se ohánějí přirozenem, říkám, že zdaleka ne každej pes má přirozenou funkční srst s podsadou. A je třeba si uvědomit, že pokud žije v bytě, tak procházky v zimním období jsou celkem darda pro termoregulaci.
Dřív žilo hodně krátkosrstých psů jen venku, měli boudu a tím to haslo.
Dřív taky hodně psů strávilo většinu života na řetěze - a tím to haslo. To pro mě má být důvod dělat to taky?
Vtipný je, že hodně lidí považuje pinčí třes za znak plemene. Pokud poukážu na to, že se klepe a tudíž je jí asi zima, odvětí, že je to přece ratlík a ti se odjakživa klepou. Na otázku, proč se teda neklepe v létě, už odpovědět neumějí.
Prostě je těm třesoucím se psům zima a fůra majitelů to bere jako normálka a nebere to v potaz.
Mně je pořád divné, jak přežili pinčové (a další malá hladkosrstá plemena) a jejich předchůdci před tím, než je lidi začali oblékat?
Na jednu stranu vás chápu, že nechcete, aby váš pes trpěl, taky bych to nechtěla. Ale na druhou stranu - kam až to povede? Teď je psům zima při 15 stupních, v další generaci to bude při kolika? Při dvaceti? No nic, to je jen řečnická otázka. (Pořád se bavím o zdravých psech)

Čivava je z Mexika a už tam měla i chlupatější verzi :D
balu, esi Vás to zajímá, tak pátrejte v knížkách z historie, on i ten zde vykreslený pudl byl venku jen na nezbytně dlouhou dobu, se lvím sestřihem, aby to plíce zvládly ve studené vodě, a doma šel do vyhřívané, velmi propracované stáje, pinčové chytali krysy po dvoře, doma a zas v těch stájích, nikdo s nimi takhle jako dnes nikam necoural. Na pastvinách byl fatranský čuvaš a collie, ty oblékat nemuseli.
Já teda ještě umím popřít oteplování planety, ale dnes se mi zrovna nechce.

napsal(a):
Čivava je z Mexika a už tam měla i chlupatější verzi :D
balu, esi Vás to zajímá, tak pátrejte v knížkách z historie, on i ten zde vykreslený pudl byl venku jen na nezbytně dlouhou dobu, se lvím sestřihem, aby to plíce zvládly ve studené vodě, a doma šel do vyhřívané, velmi propracované stáje, pinčové chytali krysy po dvoře, doma a zas v těch stájích, nikdo s nimi takhle jako dnes nikam necoural. Na pastvinách byl fatranský čuvaš a collie, ty oblékat nemuseli.
Já teda ještě umím popřít oteplování planety, ale dnes se mi zrovna nechce.
Načtené literatury mám dost. A tak vím, v jakých podmínkách se dříve, a tím nemyslím před dvaceti lety, chovali psi. Pinčové bývalí odolní psi, stejně jako boxeři, dobrmani, hladkosrstí ohaři a další hladkosrstá plemena. Málokterý žil v domě trvale, spíš na dvoře či v psinci, maximálně na noc v zimě ve stodole, později třeba v kotelně.
Nevolám po tom, aby se to vrátilo, jen se zamýšlím, kam ten trend až povede.

napsal(a):
Načtené literatury mám dost. A tak vím, v jakých podmínkách se dříve, a tím nemyslím před dvaceti lety, chovali psi. Pinčové bývalí odolní psi, stejně jako boxeři, dobrmani, hladkosrstí ohaři a další hladkosrstá plemena. Málokterý žil v domě trvale, spíš na dvoře či v psinci, maximálně na noc v zimě ve stodole, později třeba v kotelně.
Ale no tak...lidi taky dřív neměli tak teplé domovy a boty byly luxus......
Prostě proč neobléct psa, aby mu nebyla zima, aby na něj nepršelo.
Nejsem žádný zastánce rozhýčkávání psů nebo jak to nazvat....pomík v létě navlečený do trička je hrozný, ale pokud je to oblečení funkční a zpříjemní to psu život, proč ne.
A to říkám jako člověk, kterého se to defakto netýká, protože mám "medvědy", co zvládnou zimu a deštík jim taky neublíží.

Však si vemte, kam se posunuli lidi. Můj dědeček ve 22. letech narukoval do 1. světové-a že to byla hrůza-Piava. Před 20. lety rukovali 19. letí kluci na základní v.s. Dnes neujdou 16 km ve vlastních botách s malým batohem. A Vaculík kecá v televizi o tom, že jsou vyspělejší a dospělejší :-)) )Tak co chcete od psů ?
( Zas už tu z toho dělám bramboračku. Pardon )

napsal(a):
Ty stáje; psince byly vyhřívané, nikdo o svůj majetek nechtěl přijít.
Pes držen v kotci nasrstí na zimu jinak než ten bytový. Víte, kolika let se takový ohař dožil? Nebyla do našich podmínek lepší třeba chlupatější verze? Jací psi byli dříve opravdu jen v kotci? Ono to dřív bylo vše jinak, darmožrouta nikdo neměl, když to povím ošklivě.
Jo, někteří to s oblečky fakt přehání, ale já to beru i tak, že dnes chováme psy jinak, a když chci naháče v Krkonoších, tak se tomu musím přizpůsobit. Malý pinč, jak říká Terven, to je typické, ten se vždy třásl, no jsem ráda, že dnes si ten svetr mohu koupit.

napsal(a):
Málokterý žil v domě trvale, spíš na dvoře či v psinci
to je to.
mam teorii, ze problem jsou ty prechody byt -ven. a pobyt venku se pocita na minuty skoro.
ze "drive" byly porad venku a jen na chvili se chodili ohrat a to jeste spis jen do zavetri nez do tepla.
napsal(a):
Mně je pořád divné, jak přežili pinčové (a další malá hladkosrstá plemena) a jejich předchůdci před tím, než je lidi začali oblékat?
Na jednu stranu vás chápu, že nechcete, aby váš pes trpěl, taky bych to nechtěla. Ale na druhou stranu - kam až to povede? Teď je psům zima při 15 stupních, v další generaci to bude při kolika? Při dvaceti? No nic, to je jen řečnická otázka. (Pořád se bavím o zdravých psech)
Jak myslíte, že vzniklo rčení "klepe se jak ratlík"?
Prostě se klepali a byla jim zima. Většinou se na to neumírá, takže to prostě přežili - psi (a zvířata vůbec) jsou nuceni přežít ledacos, protože jim nic jiného nezbývá.
A sem tam některý možná nepřežil.
Já vlastnictví zvířat neberu jako závod v přežití. Nemám potřebu zkoušet, kolik vydrží.
Jak psala megí, v dobách vzniku plemene s nimi určitě nikdo neprovozoval turistiku zimní přírodou. Byli zalezlí někde ve stájích nebo stodolách na seně nebo slámě, možná se hřáli navzájem.
A pokud máte na mysli minulost méně vzdálenou - dobu vašeho a mýho mládí, tak jim prostě byla venku zima, no...
Možná lidi v zimě zkracovali procházky, tenkrát tolik nefrčely outdoorové aktivity.
Miriam33

XXX.XXX.209.171
Milá zakladatelko, přikláním se k jednomu příspěvku nade mnou... Pořiďte si tu borderu nebo křížence bordery, jsou k vidění. Zvolte fenku, ať je trochu lehčí a citlivější. Vyberte z vrhu pohodářku. A budete spokojená.

Terven
napsal(a):
Jak myslíte, že vzniklo rčení "klepe se jak ratlík"?
Prostě se klepali a byla jim zima. Většinou se na to neumírá, takže to prostě přežili - psi (a zvířata vůbec) jsou nuceni přežít ledacos, protože jim nic jiného nezbývá.
A sem tam některý možná nepřežil.
Já vlastnictví zvířat neberu jako závod v přežití. Nemám potřebu zkoušet, kolik vydrží.
Jak psala megí, v dobách vzniku plemene s nimi určitě nikdo neprovozoval turistiku zimní přírodou. Byli zalezlí někde ve stájích nebo stodolách na seně nebo slámě, možná se hřáli navzájem.
A pokud máte na mysli minulost méně vzdálenou - dobu vašeho a mýho mládí, tak jim prostě byla venku zima, no...
Možná lidi v zimě zkracovali procházky, tenkrát tolik nefrčely outdoorové aktivity.
Píšu o době, kdy se zhruba formovala moderní plemena, tedy cca o druhé polovině 19.stoleti až do roku plus mínus 1960, 1970.
Je mi líto, ale nevymluvite mi, že tehdy byli psi otužilejší, tvrdší. Museli. Souvisí to s tím, že i lidi byli otužilejší, byli tvrdší sami k sobě i k druhým. Protože život byl mnohem tvrdší než dnes. Taky se za tu dobu pronikavě změnil a stále mění pohled na zvířata. Obecně dříve užitková, např. králíci, jsou dnes často chovaní jako domácí mazlíčci.
Jak hezky píšete, dřív nefrčely outdoorové aktivity. Ono se těm aktivitám neříkalo outdoorové (protože se používala čeština), ale práce, chození ven, výcvik, atd. Někdo běhal se psem, jezdil na kole se psem, atd. Každá aktivita neměla ani název, ani spoustu speciálních pomůcek, a dalších vychytávek jako dnes. Tady ten obrovský byznys potřeb pro psy a domácí mazliky obecně, je taky věcí vývoje. A jasně, proč by to lidi nekupovali, když se to nabízí a oni na to mají.
Znova opakuji, že nevzdychám po té době.

napsal(a):
Píšu o době, kdy se zhruba formovala moderní plemena, tedy cca o druhé polovině 19.stoleti až do roku plus mínus 1960, 1970.
Je mi líto, ale nevymluvite mi, že tehdy byli psi otužilejší, tvrdší. Museli. Souvisí to s tím, že i lidi byli otužilejší, byli tvrdší sami k sobě i k druhým. Protože život byl mnohem tvrdší než dnes. Taky se za tu dobu pronikavě změnil a stále mění pohled na zvířata. Obecně dříve užitková, např. králíci, jsou dnes často chovaní jako domácí mazlíčci.
Jak hezky píšete, dřív nefrčely outdoorové aktivity. Ono se těm aktivitám neříkalo outdoorové (protože se používala čeština), ale práce, chození ven, výcvik, atd. Někdo běhal se psem, jezdil na kole se psem, atd. Každá aktivita neměla ani název, ani spoustu speciálních pomůcek, a dalších vychytávek jako dnes. Tady ten obrovský byznys potřeb pro psy a domácí mazliky obecně, je taky věcí vývoje. A jasně, proč by to lidi nekupovali, když se to nabízí a oni na to mají.
tehdy byli psi otužilejší, tvrdší
No já nevím, dřív těch bytových psů nebylo tolik a převážně se jednalo, alespoň u nás, o pudli a nějaké ty malé voříšky.
No a pak ve městě sem tam byl k vidění i srnčí pinč "srnečka" jak se jim občas říkalo a teda ty jsem v zimě rajzovat neviděla, spíš to bylo vynést před barák, vyvenčit a domů.
Nejsem z těch, co si myslí, že každý pes nutně musí spát v posteli přikrytej peřinkou, ale myslím, že bytovej pes, obzvlášť hladkosrstý a konstituce kost a kůže, nutně musí být tvrďák, co se nějaké otužilosti týče.
A zase lepší oblečenej ratlík, kterej si užívá procházky a psího života, než čivava, co se musí venčit doma na plínu, protože je na ní venku zima, tak to jí přeci nebudu brát ven, aby se nenastydla.
A zase lepší oblečenej ratlík, kterej si užívá procházky a psího života, než čivava, co se musí venčit doma na plínu, protože je na ní venku zima, tak to jí přeci nebudu brát ven, aby se nenastydla.
Můj číva se fakt neklepe. Maximálně u veta.
Kolikrát se tomu divím.
Je dlouhosrstý a když si večer lehce přitopíme,
odchází ven a je tam než se jde spát.
Když je mizerně, oblékám. Byl by hrozně urousaný
a to malé tělíčko lehce prochladne.

napsal(a):
Prosím, nevěděla byste náhodou, jaká plemena lidé chovali venku v kotcích, v bytech, jakého věku se dožívali lidé a psi, kdo měl tehdy kolo a kdo měl čas a vůli chodit se psem na vycházky?

Četla jsem o pudlech.. zajímavé věci.. s tou srstí.. takoví psi se chovali všude možně po světě a např. v Rusku tam byl přikřížen jihoruský ovčák. Hmm. A odtamtud mají někteří jedinci to plstnatění. Už Rembrandt maloval pudly, tak nevím, kdy se to plemeno formovalo :-) A se našly malby z období antiky, kde je pudl stříhám jako lev.. ale si myslím, že všichni na tom se srstí nemusí být stejně.
S tím chovem po královně Victorii.. fakt se chovali společenští psi tak, že jsme je měli venku/doma, chodili s nimi na vycházky a projížďky na kole? Podle mě bohatí tak na kolonádu a domů a zbytek na to neměl čas, makal na poli. A ostatní, co už zažili panelák, šli tak před ten panelák, aby jim pes neumrz.
Tady se píše, že už tehdy je oblékali.. a jsem přesvědčena, že málokdo psa vůbec měl.. a kolo také neměl.. a doba před 50 lety? Ten pes, co ho měla Nastěnka před chalupou, byl chlupatý.
http://www.victoriana.com/VictorianPeriod/victorian-dogs.html

rapotacka11
napsal(a):
Můj číva se fakt neklepe. Maximálně u veta.
Kolikrát se tomu divím.
Je dlouhosrstý a když si večer lehce přitopíme,
odchází ven a je tam než se jde spát.
Když je mizerně, oblékám. Byl by hrozně urousaný
a to malé tělíčko lehce prochladne.
Ne prosím neberte to osobně....to vlastně nebylo osobně na plemeno jako takové, ale spíš na typ páníčka a bohužel tyhle typy mají doma povětšinou čivavky.
A když už se taková čivavka dostane ven, tak povětšinou v tašce a nebo na ruce a tradá do kavárny na kafíčko a já opravdu doufám, že takových pejsků je menšina.
Ale bohužel já třeba vím o několika....

Peigenka
napsal(a):
A můžu se ještě prosím zeptat jaký je rozdíl mezi španělským vodním psem a portugalským vodním psem? Na internu jsou dost často zaměňováni a kolikrát je u fotek španěla i portugalský. Je tam hodně velký rozdíl v povaze? Děkuji
gůgl: portugalský vodní pes španělský rozdíl =
https://www.ecanis.cz/clanky/nejdriv-vam-ukradne-srdce-a-potom-postel-_559.html
napsal(a):
gůgl: portugalský vodní pes španělský rozdíl =
https://www.ecanis.cz/clanky/nejdriv-vam-ukradne-srdce-a-potom-postel-_559.html
To jsem četla ale tam v podstatě říká že portík byl hlavně u vody a španěl u ovcí a španěl menší to mi moc nepomohlo😀

nikdo vám neřekne víc, než reálné setkání. Vyražte na nějakou klubovou výstavu - myslím, že budou v jednom klubu... nebo na velkou výstavu všech plemen. Ptejte se těch, co je mají a znají... Pohlaďte si je, koukněte na srst, poptejte se na úpravu nejen výstavní, ale i běžnou... internet je skvělá věc - ale skutečné setkání nenahradí
napsal(a):
nikdo vám neřekne víc, než reálné setkání. Vyražte na nějakou klubovou výstavu - myslím, že budou v jednom klubu... nebo na velkou výstavu všech plemen. Ptejte se těch, co je mají a znají... Pohlaďte si je, koukněte na srst, poptejte se na úpravu nejen výstavní, ale i běžnou... internet je skvělá věc - ale skutečné setkání nenahradí
Však jsem se na ně koukala v Brně ale tam moc povahu nepoznáte v tom kruhu dělá každý pes to samé 😀

Peigenka
napsal(a):
Však jsem se na ně koukala v Brně ale tam moc povahu nepoznáte v tom kruhu dělá každý pes to samé 😀
No jo, to je těžké, já tam vidím úplně něco jiného..
"Zatímco portugalský vodní pes byl používán jako pomocník rybářů, španělský vodní pes byl v první řadě vyšlechtěn jako pes ke stádům ovcí, koz, prasat anebo krav."
= pes pastevec je samostatný pracovní nástroj, není to aportér s nonstop dohledem. Tak si nemůžete žádného psa koupit. Tečka.

Peigenka
napsal(a):
vy jste tam byla osobně ??
napsal(a):
No jo, to je těžké, já tam vidím úplně něco jiného..
"Zatímco portugalský vodní pes byl používán jako pomocník rybářů, španělský vodní pes byl v první řadě vyšlechtěn jako pes ke stádům ovcí, koz, prasat anebo krav."
= pes pastevec je samostatný pracovní nástroj, není to aportér s nonstop dohledem. Tak si nemůžete žádného psa koupit. Tečka.
Však já neříkám, že si nějakého z nich budu kupovat, ale mimochodem i ten portugalský vodní pes byl na vodě učen k samostatnému rozhodování, takže zase takový rozdíl to není.
napsal(a):
Ne prosím neberte to osobně....to vlastně nebylo osobně na plemeno jako takové, ale spíš na typ páníčka a bohužel tyhle typy mají doma povětšinou čivavky.
A když už se taková čivavka dostane ven, tak povětšinou v tašce a nebo na ruce a tradá do kavárny na kafíčko a já opravdu doufám, že takových pejsků je menšina.
Ale bohužel já třeba vím o několika....
Neberu.
Všechno je relativní.
Náš ven chce i když já bych někdy tak
ráda nešla.
Chodí za mnou, upozorňuje na sebe,
hlídá, co beru do ruky, esi to vypadá,
že vyrazíme. Tak nemohu jinak, musím dycky.
Ale to všechny známe.
Nevím, zda zakladatelce pomohu, ale popíšu svou cestu k psovi. Vždycky jsem chtěla psa. byla jsem to děcko, které každého psa hladí a když si chudák uhlazený zaleze pod gauč, plazí se tam za ním. Omlouvám se všem psům, které jsem v dětství potkala. Rodiče mi řekli, že psa ne, že furt někam jezdíme, pes by byl komplikace... Psa až v situaci, kdy se o něj postarám sama. V 18 přišla spolužačka s tím, že kamarádi mají teď doma štěně... A já už byla velká, krom financí schopná psa obstarat. takže jsem přišla domů a vytáhla na rodiče jejich dávnou hlášku... a přinesla si domu psa. Bylo mi celkem jedno jakého, atlasy jsme nastudované neměla, chtěla jsme prostě psa, na barvě a velikosti mi zas tak nezáleželo. Byla to báječná psice, při výchově jsem nasekala několik chyb, některé pak dlouho napravovala... Velká psí škola. Po jejím odchodu jsem si dala psí pauzu. A když jsem zatoužila po dalším psovi, zamyslela jsem se... Potřebuji psa na něco konkrétního? Ne. Nejsem na psí sporty, netoužím chodit po výstavách, nechci chovat. Chci společníka.
Zakladatelko, z toho, co píšeš, mi nepřijde, že bys měla velké sportovní ambice, z tvého psaní na mě křičí to, že chceš psa. Svého psa, tvora, pro kterého budeš střed vesmíru a on bude střed vesmíru pro tebe. Být tebou, kašli na atlasy plemen... a zajdi se podívat do útulku, choď tam psy venčit... A nějaký pes ti tam určitě ukradne srdce... Sportovat, cvičit apod. se dá i s neznačkovým psem. Tvé představy o tom, jaké je to mít vlastního psa, dostanou konkrétní obrysy. Až (jestli) budeš někdy vybírat dalšího psa, už budeš přesně vědět, co po psovi chceš, co ne a proč.
Fatia
napsal(a):
Nevím, zda zakladatelce pomohu, ale popíšu svou cestu k psovi. Vždycky jsem chtěla psa. byla jsem to děcko, které každého psa hladí a když si chudák uhlazený zaleze pod gauč, plazí se tam za ním. Omlouvám se všem psům, které jsem v dětství potkala. Rodiče mi řekli, že psa ne, že furt někam jezdíme, pes by byl komplikace... Psa až v situaci, kdy se o něj postarám sama. V 18 přišla spolužačka s tím, že kamarádi mají teď doma štěně... A já už byla velká, krom financí schopná psa obstarat. takže jsem přišla domů a vytáhla na rodiče jejich dávnou hlášku... a přinesla si domu psa. Bylo mi celkem jedno jakého, atlasy jsme nastudované neměla, chtěla jsme prostě psa, na barvě a velikosti mi zas tak nezáleželo. Byla to báječná psice, při výchově jsem nasekala několik chyb, některé pak dlouho napravovala... Velká psí škola. Po jejím odchodu jsem si dala psí pauzu. A když jsem zatoužila po dalším psovi, zamyslela jsem se... Potřebuji psa na něco konkrétního? Ne. Nejsem na psí sporty, netoužím chodit po výstavách, nechci chovat. Chci společníka.
Zakladatelko, z toho, co píšeš, mi nepřijde, že bys měla velké sportovní ambice, z tvého psaní na mě křičí to, že chceš psa. Svého psa, tvora, pro kterého budeš střed vesmíru a on bude střed vesmíru pro tebe. Být tebou, kašli na atlasy plemen... a zajdi se podívat do útulku, choď tam psy venčit... A nějaký pes ti tam určitě ukradne srdce... Sportovat, cvičit apod. se dá i s neznačkovým psem. Tvé představy o tom, jaké je to mít vlastního psa, dostanou konkrétní obrysy. Až (jestli) budeš někdy vybírat dalšího psa, už budeš přesně vědět, co po psovi chceš, co ne a proč.
Jako s těma útulkama to bude trochu složitější i kdybych chtěla, tak u nás bohužel máme jen záchytnou stanici kam cizí lidi nepouští venčit a nejbližší útulek je cca 50 km což jako určitě tam můžu zajet, ale bohužel na pravidelné venčení to asi nebude.
napsal(a):
Prosím, nevěděla byste náhodou, jaká plemena lidé chovali venku v kotcích, v bytech, jakého věku se dožívali lidé a psi, kdo měl tehdy kolo a kdo měl čas a vůli chodit se psem na vycházky?
Dost se dozvíte ve starých knihách, se psy přepychovými se chodilo na vycházky, většinou ,zbytek pracoval, dokonce i existovaly poměrně podrobné zákony, jak se psy, zvláště pracovními, zacházet atd.
Prostě zakupte třeba
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik/plemena-psu.A180609_235831_p_zviretnik_kosa

Já se omlouvám, že do toho hupsnu s trochou praktické stránky, ale jen mě tak napadlo...top byla borderka...kolik dneska stojí papírová štěně?? Odhaduju, že nějakej ten průměr bude 20-30 tisíc. Ceny pudlů můžou být podstatně výše, u portugalců a španělů nevím, ale dle mého jsou to málopočetná plemena a pokud se jejich štěňata prodávají dobře, tak to úplně taky nebude žádná láce.
A pokud nemá zadavatelka neomezený rozpočet popř. má nějaký strop, co je ochotná dát za psa tzv. na mazlíka, tak některá plemena by mohla automaticky z výběru vypadnout.
Jinak já obecně jsem člověk, který pokud by se zamiloval do nějakého plemene, tak udělám všechno, abych ho mít mohla.
Tahle diskuze mi trochu připomněla mě, když jsem se zmínila, že můj sen je pastevec a že nejvíc obdivuju SAO a kavkazany.....no proč chceš takovýho psa, co tě sežere, kup si NO, RTW nebo bosíka atd atd.....no nechci, chci pastevce.
Já třeba ty pudlíky často radím taky, protože jsem s nima vyrostla a hlavně králováci, protože jsem na velký psi se mi líbí, ale jako BOCka a pudl?? No to jsme fakty někde jinde.
Já jen doufám, že zadavatelka je si vědoma i povah a temperamentu plemen v užším výběrua že to není JEN o vzhledu.

napsal(a):
Já se omlouvám, že do toho hupsnu s trochou praktické stránky, ale jen mě tak napadlo...top byla borderka...kolik dneska stojí papírová štěně?? Odhaduju, že nějakej ten průměr bude 20-30 tisíc. Ceny pudlů můžou být podstatně výše, u portugalců a španělů nevím, ale dle mého jsou to málopočetná plemena a pokud se jejich štěňata prodávají dobře, tak to úplně taky nebude žádná láce.
A pokud nemá zadavatelka neomezený rozpočet popř. má nějaký strop, co je ochotná dát za psa tzv. na mazlíka, tak některá plemena by mohla automaticky z výběru vypadnout.
Jinak já obecně jsem člověk, který pokud by se zamiloval do nějakého plemene, tak udělám všechno, abych ho mít mohla.
Tahle diskuze mi trochu připomněla mě, když jsem se zmínila, že můj sen je pastevec a že nejvíc obdivuju SAO a kavkazany.....no proč chceš takovýho psa, co tě sežere, kup si NO, RTW nebo bosíka atd atd.....no nechci, chci pastevce.
Já třeba ty pudlíky často radím taky, protože jsem s nima vyrostla a hlavně králováci, protože jsem na velký psi se mi líbí, ale jako BOCka a pudl?? No to jsme fakty někde jinde.
Já jen doufám, že zadavatelka je si vědoma i povah a temperamentu plemen v užším výběrua že to není JEN o vzhledu.
K pořizovací ceně se zadavatelka vyjadřovala: “U peněz si to představuji pokud to chcete vědět asi cca 2 000 Kč na měsíc když se bavíme o normálním měsíci. A za pořízení psa klidně 50 000 Kč je to parťák na dlouho tam se nevyplatí šetřit. Pokud jde o to jsem i ochotná klidně kupovat granule Ziwipeak nebo Orijen pokud se bavíme o stravě barfovat nechci.”
K tématu: já věřím, že pokud toužím po plemeni, se kterým nejsem kompatibilní, musím změnit buď sebe, anebo to plemeno. A ano, myslím si, že je to tak snadné.

assil
napsal(a):
Dost se dozvíte ve starých knihách, se psy přepychovými se chodilo na vycházky, většinou ,zbytek pracoval, dokonce i existovaly poměrně podrobné zákony, jak se psy, zvláště pracovními, zacházet atd.
Prostě zakupte třeba
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik/plemena-psu.A180609_235831_p_zviretnik_kosa
Už jste mi ji posílala.. podle mě mikro pinč nechodil na dvou tří hodinovou procházku v prosinci bez obleku. Hezký obrázek smečky dogg :-) ale to o mikro psech bez oblečení tam 100% není. Oni totiž ani ti lidé přepychoví se tak dlouho venku necourali, ještě by si zničili účes. A zmrzl by jim pes. Jsem o tom přesvědčená. Co už :-) Mně stačilo vidět Lassie se vrací.
A nejčastější pes na vsi? Špic :-) u nás měli samé malé a kousavé, bílé a černé.

napsal(a):
K pořizovací ceně se zadavatelka vyjadřovala: “U peněz si to představuji pokud to chcete vědět asi cca 2 000 Kč na měsíc když se bavíme o normálním měsíci. A za pořízení psa klidně 50 000 Kč je to parťák na dlouho tam se nevyplatí šetřit. Pokud jde o to jsem i ochotná klidně kupovat granule Ziwipeak nebo Orijen pokud se bavíme o stravě barfovat nechci.”
K tématu: já věřím, že pokud toužím po plemeni, se kterým nejsem kompatibilní, musím změnit buď sebe, anebo to plemeno. A ano, myslím si, že je to tak snadné.
Aha ..omlouvám se, to jsem přehlédla.
napsal(a):
Už jste mi ji posílala.. podle mě mikro pinč nechodil na dvou tří hodinovou procházku v prosinci bez obleku. Hezký obrázek smečky dogg :-) ale to o mikro psech bez oblečení tam 100% není. Oni totiž ani ti lidé přepychoví se tak dlouho venku necourali, ještě by si zničili účes. A zmrzl by jim pes. Jsem o tom přesvědčená. Co už :-) Mně stačilo vidět Lassie se vrací.
A nejčastější pes na vsi? Špic :-) u nás měli samé malé a kousavé, bílé a černé.
Nejenom na vsi - když jsem byla malá, byla i ve městě fůra bílých špiců.
Peigenka
napsal(a):
Jako s těma útulkama to bude trochu složitější i kdybych chtěla, tak u nás bohužel máme jen záchytnou stanici kam cizí lidi nepouští venčit a nejbližší útulek je cca 50 km což jako určitě tam můžu zajet, ale bohužel na pravidelné venčení to asi nebude.
současnou psinu mám z útulku, který je 60 km daleko, jezdila jsem za ní 5 týdnů dvakrát týdně, aby si na mě zvykla, aby si zvykla na lidi obecně a byla schopna alespoň chůze na vodítku. Na začátku jsem hodinu v podstatě couvala před psem a motivovala ji k tomu, aby udělala krok vpřed a nebála se vodítka. Za tu hodinu jsme takhle ušly asi 20 metrů. Neříkám, že pes z útulku je cesta pro tebe. Jen ti radím, udělej krok vzad. Chceš psa. To je základ. Podmínky pro psa máš suprové, tam žádný hák ani háček nevidím. zasekneš se na tom, že žádná z milionu psích ras není pro tebe? Nesmysl.
že ti tu ostatní pomluvili tvá vybraná plemena... Ono se to tak říká. Vybral sis psa? Najdi si o té rase všechny pomluvy a negativní komentáře, protože dle murphyho zákonů, zrovna tvůj pes bude mít všechny typické neduhy plemene (pase auta a cyklisty, míčkový maniak atd.) a ještě několik individuálních. Já vím, že psa chci. A se všemi problémy se poperu. Ta moje třeba zdrhala přes plot, viz mé téma útěk psa. Byla jsem zoufalá, mám ožrané dveře v baráku a nasrané sousedy... Ale vyřešeno, nezdrhá a dveře nežere... Je to moje nejvíc nejlepší psina na světě!
Zadavatelko, sice jsem to nepročetla celé, ale pokud stále trváte na bordeře, zajeďte si na nějakou akci nebo výstavu a pobavte se tam s lidma, kteří s těmi psy žijí. Nemá moc cenu se tu dohodovat s lidmi, kteří to plemeno nikdy nevlastnili, protože tvrdit různé bludy vám tu bude každý.
Už dávno jsem vám tu psala, na co se při výběru bordery zaměřit a na co si dávat pozor, žádnou reakci jsem od vás ale nedostala. Nic vám nebrání v tom, poslat mi zprávu a můžeme se o tom společně pobavit.
Rozumím, že si nebudete pořizovat něco, co se vám nelíbí. Osobně jsem toho názoru, že pokud jste se zamilovala do plemene, víte, jaké mohou nastat problémy, myslíte si, že to zvládnete a nebo jste schopná najít a zaplatit profesionální pomoc od kvalitního trenéra, jděte do toho. Myslím, že pokud vás tu lidé už dost neodradili, neodradí vás nejspíš nic Nikdo se nenarodil kynologem, každý jsme někde začínal. Moje první bordera sice nebyl můj první pes, ale určitě to byl první pes, se kterým jsem začala pořádně cvičit. Nasekala jsem chyby, kde jsem mohla, auta mi začala pást ve třech měsících, ale nakonec z ní vyrostl celkem pohodový pes. Je to sice "jen" výstavák, ale pracuje moc pěkně a dostala jsem z ní to nejvíce, co jsem mohla. No a teď mám předběžně zamluvené štěně maliňáka i přes to, že mě od toho každý druhý odrazuje
Pokud s tím psem budete komunikovat normálně, nějak ho vytížíte a dáte mu práci, většinou se vám ten pes přizpůsobí. Konec konců, i na ten gauč si s váma ta bordera lehne, pokud jí to naučíte.
Kecy, že mají místo mozku tenisák úplně nesnáším, jelikož to z 99% není vůbec chyba toho psa, nýbrž majitele, který s tím plemenem vůbec neumí zacházet.
Mimochodem ceny border jsou dost různé. Ale teď většinou se pohybují v rozmezí 25-35 tisíc s tím, že za poslední svojí borderu jsem já dala 34 tis. Nejvyšší částka, co jsem zaregistrovala, byla 47 tisíc za štěně. Průměr bych řekla těch 30, ale fakt záleží.
napsal(a):
Pak doporučuju ještě https://www.databazeknih.cz/knihy/mikina-vesela-i-vazna-studie-psika-a-psu-298350
V podstatě psí autobiografie ze 40. let, pravdivá, je tam i PP jméno psa, pes žil v Praze, takže popisuje i venčení atd. a rozhodně nebyl na těch ulicích sám, ty treky co tam popisuje ani nezmiňuju.
Asi to nebyl tehdy standard pro všechny psy, ale asi ani výjimka, prostě jako dneska.
lilymax
napsal(a):
Zadavatelko, sice jsem to nepročetla celé, ale pokud stále trváte na bordeře, zajeďte si na nějakou akci nebo výstavu a pobavte se tam s lidma, kteří s těmi psy žijí. Nemá moc cenu se tu dohodovat s lidmi, kteří to plemeno nikdy nevlastnili, protože tvrdit různé bludy vám tu bude každý.
Už dávno jsem vám tu psala, na co se při výběru bordery zaměřit a na co si dávat pozor, žádnou reakci jsem od vás ale nedostala. Nic vám nebrání v tom, poslat mi zprávu a můžeme se o tom společně pobavit.
Rozumím, že si nebudete pořizovat něco, co se vám nelíbí. Osobně jsem toho názoru, že pokud jste se zamilovala do plemene, víte, jaké mohou nastat problémy, myslíte si, že to zvládnete a nebo jste schopná najít a zaplatit profesionální pomoc od kvalitního trenéra, jděte do toho. Myslím, že pokud vás tu lidé už dost neodradili, neodradí vás nejspíš nic Nikdo se nenarodil kynologem, každý jsme někde začínal. Moje první bordera sice nebyl můj první pes, ale určitě to byl první pes, se kterým jsem začala pořádně cvičit. Nasekala jsem chyby, kde jsem mohla, auta mi začala pást ve třech měsících, ale nakonec z ní vyrostl celkem pohodový pes. Je to sice "jen" výstavák, ale pracuje moc pěkně a dostala jsem z ní to nejvíce, co jsem mohla. No a teď mám předběžně zamluvené štěně maliňáka i přes to, že mě od toho každý druhý odrazuje
Pokud s tím psem budete komunikovat normálně, nějak ho vytížíte a dáte mu práci, většinou se vám ten pes přizpůsobí. Konec konců, i na ten gauč si s váma ta bordera lehne, pokud jí to naučíte.
Kecy, že mají místo mozku tenisák úplně nesnáším, jelikož to z 99% není vůbec chyba toho psa, nýbrž majitele, který s tím plemenem vůbec neumí zacházet.
Mimochodem ceny border jsou dost různé. Ale teď většinou se pohybují v rozmezí 25-35 tisíc s tím, že za poslední svojí borderu jsem já dala 34 tis. Nejvyšší částka, co jsem zaregistrovala, byla 47 tisíc za štěně. Průměr bych řekla těch 30, ale fakt záleží.
Moc Vám děkuji za rady ohledně borderky, možná jsem si Vás nevšimla v té záplavě komentářů tady. Situace se bohužel vyvinula tak, že nevím jestli bude moci mamka venčit dopoledne. Měla jít z 8 h. na 4 h. ale zatím nevím, kdy to bude je možné, že chvilku ten pejsek bude muset vydržet 8 hodin sám doma a to nevím jestli by borderka dala. Taky samozřejmě platí to, že ráno hodinka venku po té až dojdu z práce, tak cca ty dvě hoďky venku a pak večerní venčení, ale pořád si myslím, že je to pro borderku málo. A taky třeba mě taky to dogfrisbee nebude bavit, ale budou mě bavit procházky a běh a to si myslím taky není uplně pro bocku. A co se týče vzhledu jasně borderka je top, ale zase i ten portugalský vodní pes se mi moc líbí a jestli je to plemeno povahou víc vhodné k mým aktivitám, tak bych neměla problém ani s tímto plemenem.

Do práce chodí asi většina lidí, v tom bych až tak zásadní problém specificky pro borderku neviděla. To už by si psa opravdu nemohl pořídit nikdo. Mně se spíš zdá, že ta náplň, kterou si představujete (ani ne tak ta časová dotace, jako hlavně ta náplň) nebude dostatečná (měli jsme borderku v blízké rodině, tak mám představu). Šeltie by se Vám nelíbila? Jsou inteligentní, pravda trochu uštěkanější, ale při odpovídající výchově by to nemusela být překážka. Existuji ve spoustě barvách, jsou i bicolorní, takže vypadají podobně jako “klasické” borderky (většinou si člověk představí v rámci první asociace tu černobílou variantu, ale třeba Vás oslovila jiná barva, nevím). A jako bonus jsou v kompaktní velikosti - prima na cestování, bez problému byste ji i poponesla, kdyby bylo třeba.
napsal(a):
Do práce chodí asi většina lidí, v tom bych až tak zásadní problém specificky pro borderku neviděla. To už by si psa opravdu nemohl pořídit nikdo. Mně se spíš zdá, že ta náplň, kterou si představujete (ani ne tak ta časová dotace, jako hlavně ta náplň) nebude dostatečná (měli jsme borderku v blízké rodině, tak mám představu). Šeltie by se Vám nelíbila? Jsou inteligentní, pravda trochu uštěkanější, ale při odpovídající výchově by to nemusela být překážka. Existuji ve spoustě barvách, jsou i bicolorní, takže vypadají podobně jako “klasické” borderky (většinou si člověk představí v rámci první asociace tu černobílou variantu, ale třeba Vás oslovila jiná barva, nevím). A jako bonus jsou v kompaktní velikosti - prima na cestování, bez problému byste ji i poponesla, kdyby bylo třeba.
Musím s Vámi souhlasit asi to nebude to pravé pro borderku, takže tu si fakt kupovat nebudu. Pokud si nějakého psa budu kupovat vidím to pořád zatím na toho portugaláka. Musím si to pořádně promyslet. Šeltie asi taky nebude pro mě má až moc srsti, nevím jestli je to pravda, ale připadá mi, že chlupy budou všude.
Já zadavetelku od Bocky neodrazuju. Zakázat jí to nemůžu. Ale když jsem hledala plemeno, tak jsem radši chtěla vědět ty negativa, než to vychvalování až do nebes. A nejsem si prostě jistá, že zadavatelka opravdu ví, co je to za ďábly😀 Já se přiznám, že jsem si Bena taky pořizovala jen na základě vzhledu a těch pozitivních ohlasů, jak báječný a chytrý to je plemeno. Dnes bych se za to nakopala do pérdele. Ze začátku to byl opravdu boj, než jsme se spolu srovnali a dost jsem koukala, kde je ten super chytrej pes, co umí všechno sám. Dopadlo to naštěstí tak, že to byl nejlepší pes mýho života. Stálo to hodně času, nervů a učení sebe sama. Prostě to bylo úplně něco jiného, než co jsme měli doposud doma. A kolikrát jsem měla chvíle, že jsem přemýšlela, jestli ho nedat někomu, kdo mu bude opravdu rozumět 😔 Nevzdala jsem to, makali jsme a dnes se tomu směju, že mě to vůbec napadlo. Takže zadavatelko pokud jste opravdu připravená, že s ní opravdu budete muset makat a opravdu skrz tu její chytrou hlavičku, směle do toho👍
Já bych jen nerada, aby další skončil tak, jaký potkávám teď u nás. Jdou na 2km procházku, kdy pes chce pást všechno, co se hýbe a potom akorát lítá kolem plotu na zahradě😞
Fuj jsem se rozepsala a to jsem napsala jen půlku toho, co jsem měla v plánu.🙃

Peigenka
napsal(a):
Musím s Vámi souhlasit asi to nebude to pravé pro borderku, takže tu si fakt kupovat nebudu. Pokud si nějakého psa budu kupovat vidím to pořád zatím na toho portugaláka. Musím si to pořádně promyslet. Šeltie asi taky nebude pro mě má až moc srsti, nevím jestli je to pravda, ale připadá mi, že chlupy budou všude.
Ze šeltie padají dvakrát do roka chuchvalce podsady, když líná, jinak mi to přijde srovnatelné s tou borderkou (příbuzná říkala, že je ze šeltie těch chlupů dokonce méně, já v tom ale nevidím zásadní rozdíl). Navíc se dlouhé chlupy dobře uklízí - do toho pekla, co si zažíváme my od krátkosrstých psů, to má daleko.
Jinak šeltie z anglické linie jsou výrazně méně nasrstěné než ty z americké.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.139
A co kratkosrsta kolie? Do techto podminek a naplne by mohla byt ideal a je v mnoha variantach barevných. Vcetne merle.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A co kratkosrsta kolie? Do techto podminek a naplne by mohla byt ideal a je v mnoha variantach barevných. Vcetne merle.
To už tu bylo na začátku .. je to dlouhý, já vim :-) :-)
Fatia
napsal(a):
No, to už jsem výše psala asi 3x...pomoc psovi z útulku! Bylo mi tu vytýkáno, že může narazit na labila, agresora a já nevímcovšechno, ale ani u PP psů není super povaha vždy zárukou... A věřím, že kdyby zakladatelka prošla těch útulků víc, tak se tam najdou i takoví, o nichž jí personál bude schopen podat těch informací více, bude mít info o minulosti psa, atd. Navíc tam bude nabídka psů všemožných typů, velikostí, x plemen, atd.
Peigenka
napsal(a):
50 km není zas až tak strašná dálka, abyste třeba nezvládla dva víkendy venčit, ne? Tedy pokud je tam nějaké rozumné spojení nebo jezdíte autem.
Terven
napsal(a):
Je to troll.
Myslíte?
Já už výše psala, že se mi diskuze znevěrohodnila tou náhlou změnou - že žádný pes nebude...
Pak jsem zde pár dní nebyla, koukám, že se pořád radí a radí (a řekla bych, že skutečně nebývale ochotně a vstřícně). Ale jestli je to kvůli trollovi, tak je to fakt škoda ztraceného času.

Peigenka
napsal(a):
Já už bych tady tu diskuzi ukončila. Myslím že všechny plemena tu byly probrány a rady jsem dostala. Takže vám moc děkuji za čas a rady.
Mějte se hezky!