otázka

XXX.XXX.230.195
Narazila jsem na tenhle článek.
https://www.czechsight.cz/nizozemci-jdou-do-boje-proti-kratkolebym-plemenum/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=qsLrrvMQlnC-202201071519&dop_id=14784881
Může holandský zákaz chovu, být začátkem konce i jinde po Evropě?
Já teda chápu zdravotní problémy těchto psíků a extrémní zkrácení nosů je hrozné, ale úplně je zakázat, je taky chyba. Povahou jsou to ideální pejsci do bytu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

zákon, který zakazuje průkazový chov a zápis do plemenné knihy
No nevim
https://www.fecava.org/news-and-events/news/dutch-prohibition-of-the-breeding-of-dogs-with-too-short-muzzles/
"Klasifikace
Červená se týká psů s délkou čenichu kratší než třetina lebky, jako je mops a anglické a francouzské buldočky. Chov s těmito psy je okamžitě zakázán.
Oranžová platí pro psy s délkou tlamy od třetiny do poloviny lebky. S tímto je chov povolen pouze v případě, že splňují další kritéria, která jsou pro chov stanovena.
Zelená platí pro psy, kteří mají čenich alespoň poloviční velikosti lebky. S tím se dá množit.
Zákony však nebyly nikdy vymáhány – až dosud."
Nápad je to dobrý, vlastně povolují chov psů, co jsou ještě v pořádku.
Kdyby psi došli, dají se pořídit jinde... a kdyby zdraví psi nebyli, tak za 50 let to plemeno něčím ozdraví :-) nevím, jak dlouho by to zabralo.
otázka

XXX.XXX.230.195
Jo, takhle bych to pochopila. Jen se zeptám, ten článek je teda zavádějící a jedná se jen o povinou úpravu standartu?

otázka
napsal(a):
Jo, takhle bych to pochopila. Jen se zeptám, ten článek je teda zavádějící a jedná se jen o povinou úpravu standartu?
Ne, je to pravda - je zakázáno chovat (asi dvacet plemen vyjmenováno), množit psy s čenichem kratším jak třetina lebky.
Nizozemský Pug klub upraví podmínky a nebude takové psy zapisovat.
Nevím, kdo má standard mopse, že by jej upravil, ale nejedná se jen o ně, tedy by standardy museli upravit pro těch 20 plemen... zatím to vypadá, že klub upravil podmínky, který pes bude chovný.
Takže v jiném klubu/zemi na tom ten pes bude jinak.
Cosi tam psali o federaci veterinářů v Evropě, jak jsou z toho šťastní, tak třeba se to bude šířit.

Já z toho radost nemám. Mělo by se jít cestou úpravy standardu, postupně. Náprava nebude otázkou pár let ale spíš desetiletí. Mám strach, aby některá plemena nezanikla, díky nesmyslnému zákazu chovu.

otázka
napsal(a):
Narazila jsem na tenhle článek.
https://www.czechsight.cz/nizozemci-jdou-do-boje-proti-kratkolebym-plemenum/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=qsLrrvMQlnC-202201071519&dop_id=14784881
Může holandský zákaz chovu, být začátkem konce i jinde po Evropě?
Já teda chápu zdravotní problémy těchto psíků a extrémní zkrácení nosů je hrozné, ale úplně je zakázat, je taky chyba. Povahou jsou to ideální pejsci do bytu.
to se resi uz 2 roky, neni to novinka.

Jsem rozhodně pro nějaký zásah. Garantem standardu je GB (mops), tam začít, ale pak taky naučit rozhodčí a kluby opravdu standart dodržovat a vyžadovat.
napsal(a):
Já z toho radost nemám. Mělo by se jít cestou úpravy standardu, postupně. Náprava nebude otázkou pár let ale spíš desetiletí. Mám strach, aby některá plemena nezanikla, díky nesmyslnému zákazu chovu.
Já si myslím, že ta plemena ve standardu nemají nic o těch extrémních znacích - stejně jako NO nemá ve standardu ani slovo o hrbu na zádech a šmatlavých nohách. Takto je to u většiny plemen.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Pokud ta plemena zaniknou, bude to škoda. Ty krátké čumáčky jsou extrém, to rozhodně, ale většina těch plemen je povahou skvělá. Třeba grifonci, to jsou úžasňáci.

lupus4
napsal(a):
... aby některá plemena nezanikla, díky nesmyslnému zákazu chovu.
mno, tam kde je jasné týrání chovem, to není žádná škoda pro lidstvo a naopak vysvobození pro ty nebohý psy...
Člověk to pokazil a člověk by to měl napravit. Ale ne tím, že ta plemena nechá zaniknout.
Samozřejmě krátkolebá plemena došla do extrému, ale přemýšlím, jestli nějaké jiné plemeno je vůbec cíleně ozdravováno, spíš mně to připadá, že všechna plemena si nesou více a více problémů. Nejsem genetik, ale tipl bych si že část problému je dána vůbec formou výstav, následné poptávce po tzv. šampionech, kteří se objevují v genetických liniích až moc často namísto, aby šlo o mix co nejvíce krve. Zdraví, když už někde figuruje, tak je spíše technická (a ještě je otázka jak pečlivě měřená) podmínka pro uchovnění, ale primární jsou úspěchy, vzhled. Mnohem zajímavější by bylo třeba pozorovat krátkolebé psy při hře, jak rychle se který zadýchá atd.
V případě anglických buldoků mně přijde zajímavá iniciativa kolem kontinentálního buldoka, kde prodlužují a ozdravují pomocí staroanglických buldoků, otázkou je, jestli dokáží zachovat povahu, ale ve standartu píší, že je přátelský ke psům (což je otázka, když staroangličan tam má americké buldoky a zřejmě i stafordy) atd. Sám jsem přemýšlel o koupi toho kontinentálního, ale v momentě kdy jsme si mohli pořídit štěně a věnovat se mu několik týdnů doma bez nutnosti odcházet do práce, žádný vrh na trhu nebyl. Souhlasím, že je potřeba okamžitě začít tato plemena ozdravovat, ale bude to běh na dlouhou trať, jsem ochotný připustit, že když se s ničím nezačne, ale situace se bude ještě zhoršovat, měl by zákaz nakonec viset ve vzduchu i přesto, že to jsou povahově úžasná stvoření a ideální parťáci.

molok
napsal(a):
Samozřejmě krátkolebá plemena došla do extrému, ale přemýšlím, jestli nějaké jiné plemeno je vůbec cíleně ozdravováno, spíš mně to připadá, že všechna plemena si nesou více a více problémů. Nejsem genetik, ale tipl bych si že část problému je dána vůbec formou výstav, následné poptávce po tzv. šampionech, kteří se objevují v genetických liniích až moc často namísto, aby šlo o mix co nejvíce krve. Zdraví, když už někde figuruje, tak je spíše technická (a ještě je otázka jak pečlivě měřená) podmínka pro uchovnění, ale primární jsou úspěchy, vzhled. Mnohem zajímavější by bylo třeba pozorovat krátkolebé psy při hře, jak rychle se který zadýchá atd.
V případě anglických buldoků mně přijde zajímavá iniciativa kolem kontinentálního buldoka, kde prodlužují a ozdravují pomocí staroanglických buldoků, otázkou je, jestli dokáží zachovat povahu, ale ve standartu píší, že je přátelský ke psům (což je otázka, když staroangličan tam má americké buldoky a zřejmě i stafordy) atd. Sám jsem přemýšlel o koupi toho kontinentálního, ale v momentě kdy jsme si mohli pořídit štěně a věnovat se mu několik týdnů doma bez nutnosti odcházet do práce, žádný vrh na trhu nebyl. Souhlasím, že je potřeba okamžitě začít tato plemena ozdravovat, ale bude to běh na dlouhou trať, jsem ochotný připustit, že když se s ničím nezačne, ale situace se bude ještě zhoršovat, měl by zákaz nakonec viset ve vzduchu i přesto, že to jsou povahově úžasná stvoření a ideální parťáci.
Ten staroanglický by měl mít asi pětinu z nepřátel? To není tak strašné :-)
Potřebujete něco, co je prezidentu planety podobné vzhledem a povahou. Kde to vezmete? Nic takovýho neexistuje :D
Ale američan fakt dobrý nápad nebyl... možná něco loveckého smečkového, oni se moc neperou, k lidem nezlí, a když ohařovi zkrátíte nožičky a přemístíte uši, tak je docela podobný původnímu anglickému bulíkovi (před sto lety bílý teriér), to je furt buldok!
Za vše mohou snobi, že stvořili výstavy. Tak ať začnou uznávat, že dýchající pes je lepší než mrtvý pes.
A dokonce se nebudou muset ani přepisovat standardy, ani ta FCI nemusí nic měnit. Jen domluvit chovatelům a rozhodčím, aby dodržovali, co už platí.
WildcatW

XXX.XXX.162.124
Mi to akorát připomnělo jednu chovku Rotvajlerů v srbsku, nějaký Timit-Tor, kde ti rotvíci vypadají jak zprsklí s mopsem. Fujky :D

https://www.dyrebeskyttelsen.no/aerlig-talt-english/the-first-lawsuit-updates/
Okresní soud v Oslu dnes oznámil svůj verdikt v kauze neetického chovu. Jednomyslně bylo rozhodnuto, že v současnosti je v rozporu s § 25 norského zákona o ochraně zvířat chovat v Norsku plemena anglický buldok a kavalír King Charles španěl.

napsal(a):
Okresní soud v Oslu dnes oznámil svůj verdikt v kauze neetického chovu. Jednomyslně bylo rozhodnuto, že v současnosti je v rozporu s § 25 norského zákona o ochraně zvířat chovat v Norsku plemena anglický buldok a kavalír King Charles španěl.
Zajímavé. Proč zrovna (a jen) tato dvě plemena.

napsal(a):
S vaničkou vylévají i dítě...

napsal(a):
Zajímavé. Proč zrovna (a jen) tato dvě plemena.
Jestli je jich tam hodně a byla na tom nejhůř? Nevím. Ale jeden rozsudek stačí, je to vzor. Tady píší, že je to první žaloba.
https://www.dyrebeskyttelsen.no/aerlig-talt-english/

napsal(a):
S vaničkou vylévají i dítě...
Jestli jim něco pozitivního zůstalo. Na buldokovi (říkají to i majitelé, říkají to všichni kolik desítek let) nezůstalo fyzicky dobře nic.

napsal(a):
Jestli jim něco pozitivního zůstalo. Na buldokovi (říkají to i majitelé, říkají to všichni kolik desítek let) nezůstalo fyzicky dobře nic.
A tak se mají nechat ta plemena, třeba anglický buldok, vyhynout?
Nesouhlasím.
Postupnou chovatelskou prací by se měla ta plemena ozdravět. Ale to je běh na delší trať a je k ní potřeba vůle jak patrona standardu, tak zainteresovaných rozhodčích exteriéru, poradců chovu, a chovatelů.
Otázka

XXX.XXX.230.195
A že jim vadí zrovna kavalír? Já se o ně nikdy moc nezajímala, jen se mi líbí, to jsou na tom tak špatně?

Otázka
napsal(a):
A že jim vadí zrovna kavalír? Já se o ně nikdy moc nezajímala, jen se mi líbí, to jsou na tom tak špatně?
A zrovna teď začínají být nějak IN.

napsal(a):
A tak se mají nechat ta plemena, třeba anglický buldok, vyhynout?
Nesouhlasím.
Postupnou chovatelskou prací by se měla ta plemena ozdravět. Ale to je běh na delší trať a je k ní potřeba vůle jak patrona standardu, tak zainteresovaných rozhodčích exteriéru, poradců chovu, a chovatelů.
Ta žaloba ale přišla právě proto, že se desítky let jen kecá, ale nic nedělá.
https://www.dyrebeskyttelsen.no/aerlig-talt-english/why-do-a-lawsuit/
Není to běh na dlouho trať. Je potřeba si jen říct, že když vezmu dva znetvořené nemocné buldoky, neudělám z nich normálního psa. Takže se budu muset přenést přes svou pýchu a přikřížit tam normálního psa. Vyšší noha, normální lebka. Pokud mezi buldoky nejsou.

To IN bude asi právě problém... nevím, jak se kde rodiče vyšetřují, jestli povinně a jde to na obě věci? Vůbec nevím. Lebka tam ale hraje roli. Brachyc. a miniaturizace.
Chiari-like malformace a syringomyelie.

Otázka
napsal(a):
Taky mě zarazilo. Krátkolobé plemeno to je, to jo, ale že mu dali "přednost" třeba před mopsem...?
Otázka
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3841681/alergieintolerance-vyber-granuli
Popisuju tam zdravotní problémy našeho kavalíra.
Nevím už, co všechno tam je uvedeno, ale tak namátkou si vzpomínám:
Zánět penisu, zánět prostaty, zánět žaludku, zánět slinivky, záněty uší.
Podezření na syringomyelii.
Labilní psychický stav, celková přecitlivělost na vzruchy.
Alergie:
Hovězí - IgE reakční třída 5, IgG reakční třída 3
Vepřové - IgE 4, IgG 0
Jehněčí - 5/0
Kachní - 4/0
Kuřecí - 4/0
Krutí - 4/0
Králičí - 4/0
Jelen - 3/0
Přenice - 0/0
Soja - 1/0
Ječmen - 0/0
Rýže - 1/0
Brambory - 0/0
Kukuřice - 1/0
Oves - 0/0
Kravské mléko 1/0
Vejce - 0/0
Losos - 4/0
Ryby - 1/0
Věřte mi, to nechcete.
Nemám šajnu, jestli jsme si vybrali toho nejčernějšího Petra, ale jestli jsou na tom ostatní kavalíři obdobně...
On ten svět nebude o nic ochuzen, když takoví psi přestanou existovat.

napsal(a):
Ta žaloba ale přišla právě proto, že se desítky let jen kecá, ale nic nedělá.
https://www.dyrebeskyttelsen.no/aerlig-talt-english/why-do-a-lawsuit/
Není to běh na dlouho trať. Je potřeba si jen říct, že když vezmu dva znetvořené nemocné buldoky, neudělám z nich normálního psa. Takže se budu muset přenést přes svou pýchu a přikřížit tam normálního psa. Vyšší noha, normální lebka. Pokud mezi buldoky nejsou.
Píšu o běhu na delší trať proto, že by se plemeno - a teď píšu obecně, ne o anglickém buldokovi - mělo regenerovat zdravými či zdravějšími jedinci téhož plemene. Postupně, krůček po krůčku. A ne hodit "doprostřed" bombu v podobě jedinců jiného plemene, byť zdravých. Ale já nejsem genetička, šlechtitelka ani chovatelka.
Nechci, aby plemena zanikla.
Jinak k Norsku mám obrovské výhrady od doby, kdy se do povědomí u nás dostaly kauzy znárodněných dětí nejen našich občanů, ale i jiných, pocházejících z rodičů nenorského původu.
napsal(a):
To IN bude asi právě problém... nevím, jak se kde rodiče vyšetřují, jestli povinně a jde to na obě věci? Vůbec nevím. Lebka tam ale hraje roli. Brachyc. a miniaturizace.
Chiari-like malformace a syringomyelie.
Toho psa můžete vyšetřovat do aleluja, ale pokud to plemeno není jako celek zdravé, tak tam prostě zdravé jedince nenajdete.
Ano, vyšetříte EF, syrinu, oči, srdce - a pes stejně bude trpět na špatné zažívání, alergie, předčasné opotřebení... Prostě potřebujete zvíře jisté konstituce a odolnosti, jinak ta nemoc přijde, ať máte genetiku vyšetřenou sebelíp.
A jak zajistím odolné, konstitučně pevné a zdravé zvíře? Selekcí na výkon.
Je v chovu kavalírů selekce na výkon? Není.
Ergo pápá, kavalírci, máte super povahu a jste fakt nádherní, ale prostě smůla.
Podruhé kavalíra ne, i kdyby mi ho zadarmo dávali.
Varaxi
napsal(a):
Toho psa můžete vyšetřovat do aleluja, ale pokud to plemeno není jako celek zdravé, tak tam prostě zdravé jedince nenajdete.
Ano, vyšetříte EF, syrinu, oči, srdce - a pes stejně bude trpět na špatné zažívání, alergie, předčasné opotřebení... Prostě potřebujete zvíře jisté konstituce a odolnosti, jinak ta nemoc přijde, ať máte genetiku vyšetřenou sebelíp.
A jak zajistím odolné, konstitučně pevné a zdravé zvíře? Selekcí na výkon.
Je v chovu kavalírů selekce na výkon? Není.
Ergo pápá, kavalírci, máte super povahu a jste fakt nádherní, ale prostě smůla.
Podruhé kavalíra ne, i kdyby mi ho zadarmo dávali.
Tak tam by nemělo jít o výběr jedinců z plemene, ale cílenou chovatelskou kontrolovanou práci za pomocí jiných zdravých plemen. Byla by škoda,aby ta plemena zanikla,protože kavalír,mops to jsou z mého pohledu povahově naprosto dokonalá společenská plemena. Bohužel zdravotně vyšlechtěna na absolutně nefunkční zvířata

Jo, jde o týlní kost, jsem se dočetla. Malá lebka, mozeček se tam nevejde a cosi atd.
Varaxi: tyto problémy má dnes ale hrozně moc plemen. Kavalír má navíc ještě tohle s hlavou, ale jinak srdce (DM), alergie, oči, zažívání, kostra, epi,... to je dnes běžně psané v návodu k psovi, mi přijde. Přeháním, samozřejmě.
Ty zákazy padají proto, že za tyhle extrémní znaky mohou rozhodčí a jen oni by to mohli změnit, ale na ně není žádná páka. Pokouší se o to v Anglii už několik let, ale výsledky zatím nic moc a prostě nějaká významnější změna touto cestou by trvala desítky let. Jediná jiná rychlejší cesta by vedla přikřížením jiného plemene a pak důslednou chovatelskou prací, kterou by musel někdo zaštiťovat a koordinovat, což není žádná sranda a nikdo do toho nepůjde. Tím spíš že by musel začít překonáváním FCI byrokracie, aby vůbec mohl začít. Zákaz je prostě jediná schůdná cesta jak přestat množit tyhle chudáky. Že by vyhynuli nehrozí, svět není jen FCI.
napsal(a):
Jo, jde o týlní kost, jsem se dočetla. Malá lebka, mozeček se tam nevejde a cosi atd.
Varaxi: tyto problémy má dnes ale hrozně moc plemen. Kavalír má navíc ještě tohle s hlavou, ale jinak srdce (DM), alergie, oči, zažívání, kostra, epi,... to je dnes běžně psané v návodu k psovi, mi přijde. Přeháním, samozřejmě.
Přesně, no.
Bude vážně škoda, když takové plemeno zanikne? Protože fakt - je vůbec čím (kterým plemenem) kavalíry ozdravovat?
janaa
napsal(a):
Tak tam by nemělo jít o výběr jedinců z plemene, ale cílenou chovatelskou kontrolovanou práci za pomocí jiných zdravých plemen. Byla by škoda,aby ta plemena zanikla,protože kavalír,mops to jsou z mého pohledu povahově naprosto dokonalá společenská plemena. Bohužel zdravotně vyšlechtěna na absolutně nefunkční zvířata
Dobře, ale - jak ozdravovat, čím, kterým plemenem?
A bude to vůbec fungovat?
Já nejsem apriori proti, ale nějak nemám v regeneraci důvěru.

"že za tyhle extrémní znaky mohou rozhodčí a jen oni by to mohli změnit, "
a chovatelé jako ne?!
neboli, jsme opět a zas u toho, že PLEMENO nemůže stát na zodpovědnosti jednoho každého chovatele, ale ORGANIZACE - KLUBU
howgh

Varaxi
napsal(a):
Přesně, no.
Bude vážně škoda, když takové plemeno zanikne? Protože fakt - je vůbec čím (kterým plemenem) kavalíry ozdravovat?
To netuším - čím. U malých tlustých mi to přijde jednoduché. Ale tady jde o jednu kost. Teda čumec má taky zplácnutější... kdo je mu podobný? Nějakého gordon setra a je vymalováno! :-)
napsal(a):
To netuším - čím. U malých tlustých mi to přijde jednoduché. Ale tady jde o jednu kost. Teda čumec má taky zplácnutější... kdo je mu podobný? Nějakého gordon setra a je vymalováno! :-)
Po genetické příbuznosti - buďto Kingy, nebo lehoučké papillony.
Kingové mají vesměs ty samé problémy, možná snad trochu méně, každopádně ozdravný materiál to rozhodně není. A papilloni? :/
Jiní malí španělé?
Já fakt nevím.
Jako jo, já jim přeju, aby se plemeno zachovalo, mají opravdu báječnou povahu; ale ten problém není jen ten čumák, kavalír je prostě chodící diagnóza. Jako fakt - stojí to za to? Přijde mi, že tu jsou jiná plemena, která to ještě nemají tak úplně spočítané, a ta bych se snažila zachovat.
Těm kavalírům podle mého asi už nepomůže nic. Leda fakt zavést zkoušky z výkonu, uchovňovat jen naprosto zdravé jedince starší tří let, vyprdnout se na tituly a hlavně - všichni chovatelé by museli být upřímní a skutečně udávat i choroby, které nejsou povinně testované. Nebo půlku chovných jedinců nahradit jiným plemenem, ale to už nebude kavalír.

Varaxi
napsal(a):
Po genetické příbuznosti - buďto Kingy, nebo lehoučké papillony.
Kingové mají vesměs ty samé problémy, možná snad trochu méně, každopádně ozdravný materiál to rozhodně není. A papilloni? :/
Jiní malí španělé?
Já fakt nevím.
Jako jo, já jim přeju, aby se plemeno zachovalo, mají opravdu báječnou povahu; ale ten problém není jen ten čumák, kavalír je prostě chodící diagnóza. Jako fakt - stojí to za to? Přijde mi, že tu jsou jiná plemena, která to ještě nemají tak úplně spočítané, a ta bych se snažila zachovat.
Těm kavalírům podle mého asi už nepomůže nic. Leda fakt zavést zkoušky z výkonu, uchovňovat jen naprosto zdravé jedince starší tří let, vyprdnout se na tituly a hlavně - všichni chovatelé by museli být upřímní a skutečně udávat i choroby, které nejsou povinně testované. Nebo půlku chovných jedinců nahradit jiným plemenem, ale to už nebude kavalír.
Hm. Tady píší, že není z čeho vybírat
https://vetweb.cz/chiari-like-malformace-a-syringomyelie/
Každé plemeno dopadne špatně. Dojdou chovní jedinci a bude se muset brát příbuzný.
Snaha KC v Británii dopadla takhle:
Květen 2021: Souhrn 705 vrhů kavalírů UK Kennel Club za rok 2020 ukazuje, že pouze 11 z 994 rodičů (0,01 %) bylo testováno na syringomyelii .
Pouze 4 ze 705 vrhů (0,57 %) měly dva rodiče vyšetřené MRI a z těchto 4 pouze 2 vrhy (0,28 %) vyhověly směrnicím chovu.
No tak pak se žalobě asi není co divit. Když to není povinně, tak ... řečmi se nezmění nic.
No není z čeho vybírat. Já vím, že ne - když jsme si Dennyho pořizovali, rodiče měli všechny doporučované testy, až na ten na syrinu. My na ní netrvali z prostého důvodu - jednak oficiálně otestovaní psi prakticky nebyli, jednak opravdu tři čtvrtiny těch psů tu nemoc skutečně má. Takže bychom na štěně ze zdravých potomků prostě nenarazili. To byl fakt.
Prostě jsme akceptovali, že když chceme kavalíra, nejspíš to znamená mít psa se syrinou. Vybírali jsme poctivě rodiče, u kterých se neprojevovala (nebo projevovala tak málo, že nešla poznat). A ano, to se povedlo - pes se drbe, ale to může být i tou alergií. Jiné projevy nemá. Zatím teda, žejo.
Ale jde o ty doprovodné zdravotní problémy. Tomu psu je pořád něco, pořád jezdí na injekce, bere antibiotika, doléčuje se, přeléčuje se, drží dietu, je alergický na maso, pořád se něco řeší... Nejsou dva měsíce za sebou, kdy by se něco neřešilo. Jak na tohleto chcete testovat?
Pohlídali jsme všechno, co pohlídat šlo; oči, srdce, EF, vše OK.
Jaktože nemáme zdravého psa? Na všechno se testovat nedá, tak proto.
No a ta syrina, no. Ale to je jen projev toho, že co není povinné, to se netestuje.

napsal(a):
a chovatelé jako ne?!
neboli, jsme opět a zas u toho, že PLEMENO nemůže stát na zodpovědnosti jednoho každého chovatele, ale ORGANIZACE - KLUBU
howgh
Jako já nevím, ale kluby nemají vůbec snahu dělat něco navíc. Zvlášť když jsou ve výboru lidi, který chov živí.

To je šílený.
A taky je to vyšetření, říkají 2x za život a také ne u moc mladého psa, dost drahé.
10 tisíc stojí MRI? A musí se teda vyšetřit maminka, tatínek, pak děti, když jsou dost staré, prostě všichni. Není to jako dědičná běžná věc, že se udělá test a tím jsou děti brány jako zdravé. Je to celý blbý.
napsal(a):
To je šílený.
A taky je to vyšetření, říkají 2x za život a také ne u moc mladého psa, dost drahé.
10 tisíc stojí MRI? A musí se teda vyšetřit maminka, tatínek, pak děti, když jsou dost staré, prostě všichni. Není to jako dědičná běžná věc, že se udělá test a tím jsou děti brány jako zdravé. Je to celý blbý.
Jo, i dva klinicky zdraví psi, co prošli na MRI, můžou dát nemocné štěně.
I pes, který loni prošel jako zdravý, letos zdravý být nemusí.
A taky - pokud máte rodiče s „lehkou“ formou nemoci, u potomků se obvykle projeví víc a hůř.
Prostě je to na pytel. Ale věřím, že pokud by se bojovalo s jednou nemocí, bojovat by šlo. Jak ale bojovat s celkovou nízkou životaschopností, odolností, houževnatostí?
napsal(a):
a chovatelé jako ne?!
howgh
Ne, stojí to na rozhodčích a proto to i tak v Anglii postavili. Kdyby každý extrém letěl z výstavy bez posouzení, chovatelé by to neodchovávali.
Plemena stojej na zodpovědnosti chovatelů ve spoustě zemí a funguje to, co nefunguje, jsou prostě výstavy pod záštitou FCI. Stručně řečeno FCI na zdraví plemen v rámci výstav kašle. Výstavy jsou to co koriguje chov a určuje kam bude směřovat.
Jenže teď už to došlo do takových extrémů, že korigovat to zpět pomocí výstav je běh na dlouhou trať.
A ozdravění plemene přikřížením je už jiná liga. Ale jde to. Třeba k vlčím špicům dávno v Anglii přikřížili samojeda.
Ono vůbec v Anglii jsou takoví průkopníci http://www.nightrider.com/bu/1998%20issues/oct_bu_98/bobtail.htm

napsal(a):
Taky mě zarazilo. Krátkolobé plemeno to je, to jo, ale že mu dali "přednost" třeba před mopsem...?
mops je teda zdravější plemeno než ten kavalír. kavalír je katastrofa.

napsal(a):
mops je teda zdravější plemeno než ten kavalír. kavalír je katastrofa.
Hele to jsem fakt netušila Ale já se teda o kavalíry nikdy nezajímala.
napsal(a):
Hele to jsem fakt netušila Ale já se teda o kavalíry nikdy nezajímala.
Hele,já bych řekla,že mops má všechny problémy placatých plemen,to je jasný, ale navíc "jen" PDA,ale to se dá lehce testovat, a další nemocná zvířata neprodukovat. Tam je jasnou cestou, jako u všech znormálnění čenichové partie, ale u těch kavalírků je to fakt snad všechno,na co si vzpomeneš, a ještě něco navíc

janaa
napsal(a):
Hele,já bych řekla,že mops má všechny problémy placatých plemen,to je jasný, ale navíc "jen" PDA,ale to se dá lehce testovat, a další nemocná zvířata neprodukovat. Tam je jasnou cestou, jako u všech znormálnění čenichové partie, ale u těch kavalírků je to fakt snad všechno,na co si vzpomeneš, a ještě něco navíc
Dík. Aspoň už nemusim všude vykládat, že mops je nejzkriplenější plemeno světa. Ale že je až druhý.
Blbá sranda, vim.

Nevěděla jsem, že kavalírci jsou na tom tak špatně.
otázka

XXX.XXX.230.195
napsal(a):
Nevěděla jsem, že kavalírci jsou na tom tak špatně.
Přesně. Už se dostávám do věku, kdy si říkám - důchod není v nedohlednu. Mám plán ho oslavit pořízením štěněte nějakého malého společenského plemene. Mám ráda strakaté psíky s, jak říkal můj dědeček, se záclonkami. Kavalír bylo plemeno, co jsem si uměla představit. Vždycky se mi vybaví film Čas smyslnosti, tam jich byla celá nádherná smečka.
otázka
napsal(a):
Přesně. Už se dostávám do věku, kdy si říkám - důchod není v nedohlednu. Mám plán ho oslavit pořízením štěněte nějakého malého společenského plemene. Mám ráda strakaté psíky s, jak říkal můj dědeček, se záclonkami. Kavalír bylo plemeno, co jsem si uměla představit. Vždycky se mi vybaví film Čas smyslnosti, tam jich byla celá nádherná smečka.
Já, kdybych byla znovu v podobné situaci, mrknu na ty křehké papillony. Ale aktuálně je nastudované nemám; Denny není zdravý, ale na umření to taky není.

napsal(a):
Dík. Aspoň už nemusim všude vykládat, že mops je nejzkriplenější plemeno světa. Ale že je až druhý.
Blbá sranda, vim.
Já bych řekla, že třetí po anglickém buldokovi.

Varaxi
napsal(a):
Já, kdybych byla znovu v podobné situaci, mrknu na ty křehké papillony. Ale aktuálně je nastudované nemám; Denny není zdravý, ale na umření to taky není.
No, motýl zas tak křehký není. Je to docela odolný akční pes, sem tam vidím na coursingu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.122.215
Varaxi
napsal(a):
Dobře, ale - jak ozdravovat, čím, kterým plemenem?
A bude to vůbec fungovat?
Já nejsem apriori proti, ale nějak nemám v regeneraci důvěru.
V jeden čas byla v Německu jedina fena rtw, vlkodavove se taky znova vyslechtili a kdyz pominu ze padnou v 7,nebo 9 letech jsou jinak celkem v poho. Takze to jde. Kdyz se chce. U buldoku by asi museli pouzit ruzne bully americke buldoky atd. U kavaliru je nejbliz asi kokr? Dalo by se. Ale byla by to piplacka. A pak by se tu zas jecelo jak se delaj krizenci a kdesi cosi že.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Kole mě napadnul taky. Nakonec kdysi dávno to bylo lovecké plemeno. Určitě je víc typově podobných plemen, co by mohli pomoct.

Dasvo
napsal(a):
Taky na to koukám!
Já nekoukám, když donedávna ve městě frčeli, tak nemocní snad všichni. Kromě holky naproti v ulici, ta pořád žije a vypadá v pohodě. Jinak PRA, srdce i to svinstvo syringomyelie (fakt hnus vidět toho plyšáka, když ho to zrovna chytí), pohybové problémy, i všechno dohromady. To by se člověku chtělo brečet, co z toho tvora mengelové udělali.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Jsou na tom tak zlé i v Anglii?

Otázka
napsal(a):
Jsou na tom tak zlé i v Anglii?
Ano, proto asi začali s tím vyšetřováním, ale moc nedupali, takže na to zatím všici kašlou.
Taky jsem nevěděla, že to je tak hrozně nemocný pes. Vůbec mě to nenapadlo. Sice má zmačkanou hubu, ale určitě ne jako buldok, no a je malý, lehký, takový normální, co by mu asi tak mohlo být?
Ale zajímavé je, že King, když hledám "king health něco", tak mi furt vylézá jen "cavalier". Ta plemena jsou možná něco jako rozdělení u bulíkoidních psů - byl rok 1936 (v případě Charlesů 1945, jsem někde viděla) a jedna odnož trpí na ataxii a druhá ne.
Je možné, že ten King je v pořádku, co se tohoto týče? Pak by ozdravení bylo celkem... liší se nějak povahou, nebo jaké mají nemoci, nevíte někdo?
Já kingy až tak moc nestudovala, ale to obecné zdraví je prašť jak uhoď. Záněty, alergie, kožní problémy apod.
Jinak mívali horší ten čumák a lepší pohybový aparát.
S kingy je problém v tom, že se zdraví až tak moc neřeší; vyšetřují se snad jen srdce, pately a oči (nevím, jestli povinně), tudíž možná jsou na tom lépe, nebo taky hůř, ale nikdo to neví jistě.
2.1 Chovní psi a feny jsou čistokrevní jedinci, kteří mají platný průkaz původu (dále jen PP),
vystavený nebo registrovaný plemennou knihou uznanou FCI a byli zařazeni do chovu na
základě splněných podmínek:
- průkaz původu (dále jen PP)
- minimální věková hranice ukončených 14 měsíců věku jedince
- uchovnění bonitační komisí (nejdříve ve 12 měsících věku), případně po dohodě ve výboru
Tak ty testy u nich nejsou asi povinné žádné.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Já se v tom nevyznám, ale přijde mi, že ty jmenované choroby, jsou hlavně znak příbuzenské plemenitby. Kdyby se tam přilila jiná krev, asi by se to hodně zlepšilo, ne?
Otázka
napsal(a):
Já se v tom nevyznám, ale přijde mi, že ty jmenované choroby, jsou hlavně znak příbuzenské plemenitby. Kdyby se tam přilila jiná krev, asi by se to hodně zlepšilo, ne?
Musela byste chápat, jak ta nemoc je ovlivněná příbuzenskou plemenitbou.
Uvažujte hypoteticky.
Máte populaci, kde třeba tři jedinci ze sta jsou přenašeči na nějakou nemoc. Protože všichni tři jedinci jsou v chovu aktivní, dají dohromady třeba třicet štěňat; v další generaci tedy vybíráme chovné jedince - a představte si, že vybereme z těchto třiceti štěňat třeba dalších deset do chovu. Půlka z nich je přenašečů - a hle, už máme pět jedinců ze sta, kteří jsou přenašeči.
Takto to pokračuje pár generací, až se v chovu dva přenašeči střetnou a objeví se nemocný jedinec.
V této době ale těch přenašečů v populaci je už třeba třicet. I kdyby bylo možné je všechny identifikovat, nelze je vyloučit, protože byste měla jen 70 jedinců místo 100, tedy by došlo k přílišnému zúžení chovné základny. Takže potřebujete zavést systém, který umožní chov na přenašečích (tj. přenašeč jedině na zdravého psa). Což v důsledku znamená, že se přenašečů už nikdy nezbavíte.
Ještě k tomu vezměte v potaz, že ta výše popsaná situace (30 jedinců ze sta jsou přenašeči) byla před padesáti generacemi; první nemocná štěňata se přehlížela, problém se neřešil. Teď už je přenašeč téměř každý, tudíž není možné zavést/udržet systém, kdy pustíte k sobě přenašeče na zdravého, protože těch zdravých jedinců je minimum - a hlavně ten zdravý jedinec je přenašeč na nějakou jinou nemoc.
Ta nemoc totiž není jediná, řešíte těch nemocí třeba pět.
A aby to nebylo moc jednoduché, každá má jinou genetiku, navíc u některých nemocí ta genetika není takto jednoduchá, záleží třeba na více genech, nejsou na ni genetické testy apod.
A ano, já vím, že se chová na více psech než na sto jedincích, ale když si za jednince dosadíte procenta, bude to fungovat stejně.
Takto se může šířit nemoc v libovolně velké populaci. Stačí, když vejdou do módy nějaké znaky, chovatelé začnou upřednostňovat chovné psy z nějaké linie, která ty znaky nese a která, bohužel, nese i nějaké zdravotní neduhy. Je totiž úplně jedno, kolik jedinců v chovu je, když všichni (nebo většina) chovní psi-samci, kteří jsou k dispozici, jsou potomci pár psů.
V chovu totiž zdálnivě působí velké množství jedinců; pravda ale je, že většina uchovněných psů nikdy nekryje. Tak dojde k zúžení genetické základny. A to navzdory tomu, že na straně fen je genofond poměrně pestrý (většina chovatelů si po feně nechává dceru do chovu).
Když do takto zamořeného chovu přikřížíte jednoho dva zdravé jedince jiného plemene, dostáváte se do slepé spirály:
Každý bude chtít krýt tímto psem, bude chtít krýt jeho syny a vnuky - a místo k oživení chovné základny dojde opět k zužování. Za pár generací nebude čím krýt, aby to nebyl strýček/bratr/děd/synovec.
Dalším aspektem k zohlednění je, že už synové a dcery tohoto zdravého psa mohou být přenašeči. K ozdravení jako takovému tudíž nemusí vůbec dojít a rozhodně k němu nedojde nějak automaticky a mimochodem.
Navíc riskujete, že si do chovu zavlečete další nemoc, protože ten jedinec jiného plemene může být přenašeč zas na něco jiného.
Jinými slovy přikřížení několika málo jedinců nic moc neřeší.
Samozřejmě existuje způsob, jak z toho ven. A je to práce, práce a zas práce. Přesné připařovací plány, pravdivá a kompletní evidence nemocí a obecně vlastností, přesné dodržování pokynů. Jsou druhy, které povstaly z nějakých pěti jedinců.
Je šance, že chovatelé budou investovat desetitisíce do diagnózy svých psů a pravdivě uvádět veškeré zdravotní problémy? Je šance, že se bude dodržovat připařovací plán?
Nevěřím tomu. Ale já jsem skeptik od přírody. Třeba se mýlím.
S kingy je problém v tom, že se zdraví až tak moc neřeší; vyšetřují se snad jen srdce, pately a oči (nevím, jestli povinně), tudíž možná jsou na tom lépe, nebo taky hůř, ale nikdo to neví jistě.
Kingové mají delší čumák,tak by na tom měli být přece logicky líp?
Jinak jsem se tedy dívala a v rámci bonitace je přítomen veterinář, který posoudí pately, vyšetří oči a poslechově srdce. Tak to je mazec zdravotní selekce,to není divu,že to je,jak to je
janaa
napsal(a):
Kingové mají delší čumák,tak by na tom měli být přece logicky líp?
Jinak jsem se tedy dívala a v rámci bonitace je přítomen veterinář, který posoudí pately, vyšetří oči a poslechově srdce. Tak to je mazec zdravotní selekce,to není divu,že to je,jak to je
King má kratší čumák než kavalír.
Varaxi
napsal(a):
King má kratší čumák než kavalír.
Kavalír - standard -LEBEČNÍ PARTIE:
Mozkovna: Mezi ušima téměř plochá.
Stop: Plochý.
King - standard -LEBEČNÍ PARTIE:
Mozkovna: Ve srovnání s velikostí psa velká, dobře klenutá, nad očima dobře vyplněná.
Stop: Mezi mozkovnou a nosem dobře vyjádřený.
Akorát mají kingové pršák jak pointři. Jsem z toho tedy volaaká změtěná
https://www.google.com/search?q=cavalier+king+charles+spaniel+vs+king+charles+spaniel&tbm=isch&ved=2ahUKEwjKtpfPjPL1AhUIKMAKHUJ8CbEQ2-cCegQIABAA&oq=cavalier+king+charles+spaniel+vs+king+charles+spaniel&gs_lcp=CgNpbWcQA1DMCVj3EmD9FGgAcAB4AIABYYgB9waSAQIxMJgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=Qm0DYsqNBojQgAbC-KWICw&bih=927&biw=1920&client=firefox-b-d#imgrc=ofZEzqfloVbiiM
To je fotka kinga.
https://www.google.com/search?q=cavalier+king+charles+spaniel+muzzle&tbm=isch&ved=2ahUKEwjfx8DzjPL1AhXVOMAKHbcwCxcQ2-cCegQIABAA&oq=cavalier+king+charles+spaniel+muzzle&gs_lcp=CgNpbWcQA1CpC1ipC2CpDWgAcAB4AIABXIgBtAGSAQEymAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=jm0DYt_IENXxgAa34ay4AQ&bih=927&biw=1920&client=firefox-b-d#imgrc=6UWbnt284ThPXM&imgdii=nshwIKriajQvPM
To je fotka kavalíra.
Kavalír má delší čumák než king. Už to není takový rozdíl, ale přece jen je patrný.

King má malinkou kulatou hlavu. Vše krátké, spláclé. Kavalír má oválný obličej a fakt delší nos, rovný, skoro normální na malého psa.
Kouknu na plemeníky a mají akorát srdce poslechem (hele, tak to je vtip jako hustej), DOV a patelly. Jak tohle chcou spravit, když jejich problém je vlastně něco jiného? Co samozřejmě stojí peníze.
Prej řekněte, esi testy chcete :-)
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdAJeBNrSbIGlbgA7QlQBjpJLiAGnV2JpaXbNrgIwH8VH3kzA/viewform
Kingové, co vidím na webech chovek, jsou totálně zmáčknutí, nos narvaný mezi oči a povinné vyšetření jen PRA, o syr. ani zmínka, tak třeba to u nich fakt není.

Loni jsem hodně koukala do kavalíří databáze, známá chtěla (zdravé) štěně. No, nebyla jsem schopná vybrat jediné spojení. Oni prakticky netestují, a když už něco, tak je to ve stylu toho srdce, jak zmiňuje Megí - dva roky starý papír, že ho poslechl praktik. Opravdu smutné, přitom takoví bezva pejsci (povahově).
Tohle netestování si můžou dovolit tak možná ohaři (i když ani tam z toho nejsem nadšená), ale i u nich už začínají frčet některé nepovinné testy…

No, já teda si to celý život myslela obráceně, že ten zmáčklý čumec má kavalír :D
Historie říká, že byl původní sportovnější španěl, ze kterého pro to "být in" udělali placatku neschopnou... a nějakému Eldridgovi to bylo líto, tak posbíral psy s delším nosem a plochou hlavou a stvořil kavalíra.
Tudíž to fakt může být problém jen kavalíra.
Ale ten king vůbec není hezký.

Mám známou, která si pořídila kavalírka a na výstavách hodně boduje, zkusím se zeptat, jak to je, docela mě to zajímá, v budoucnu jsem o tomto plemeni uvažovala. Nejspíš zbude jediný kandidát a to ten papilonek.

napsal(a):
Loni jsem hodně koukala do kavalíří databáze, známá chtěla (zdravé) štěně. No, nebyla jsem schopná vybrat jediné spojení. Oni prakticky netestují, a když už něco, tak je to ve stylu toho srdce, jak zmiňuje Megí - dva roky starý papír, že ho poslechl praktik. Opravdu smutné, přitom takoví bezva pejsci (povahově).
Tohle netestování si můžou dovolit tak možná ohaři (i když ani tam z toho nejsem nadšená), ale i u nich už začínají frčet některé nepovinné testy…
Ohaře bych dala všude! Normální psí pes.
Myslíte, že je tohle pravda?
https://www.meinmischling.de/schiller.html
Hele,zrovna u ohařů,konkrétně u výmarů, zareagovali na problémy se srdcem velmi rychle, a teď už se bez vyšetření žádný pes v chovu neuplatní.Ale samozřejmě to muselo prvotně vyjít ze země původu. Logicky, pořád jsou to lovecký psi a psi na výkon, tudíž nepotřebují,aby jim zdechávali psi po námaze. To je bohužel ten zásadní rozdíl společenské x pracovní plemeno

@Megí, o tom si bude muset něco myslet Zrzavci, germánsky neumím. V mobilu si to ani neumím přeložit. :D
@Jano, třeba u MOK je povinné udělat jen DKK (max. C). (Obecně je povinné naprosté a jen nejnutnější minimum testů.) Ale samozřejmě tam určitá selekce probíhá v rámci zkoušek z výkonu, o tom žádná. Kavalíři si o tom mohou nechat zdát…
napsal(a):
@Megí, o tom si bude muset něco myslet Zrzavci, germánsky neumím. V mobilu si to ani neumím přeložit. :D
@Jano, třeba u MOK je povinné udělat jen DKK (max. C). (Obecně je povinné naprosté a jen nejnutnější minimum testů.) Ale samozřejmě tam určitá selekce probíhá v rámci zkoušek z výkonu, o tom žádná. Kavalíři si o tom mohou nechat zdát…
Ale to je jasný,ono u většiny plemen je povinný jen ten základ, u labíků taky,nicméně i když to není povinné,min. tři testy na genetické choroby dělá 90% chovatelů. Ale u těch výmarů začalo být srdce opravdu zásadní problém,tak na to zareagovali a udělali nejlíp,jak mohli

janaa
napsal(a):
Ale to je jasný,ono u většiny plemen je povinný jen ten základ, u labíků taky,nicméně i když to není povinné,min. tři testy na genetické choroby dělá 90% chovatelů. Ale u těch výmarů začalo být srdce opravdu zásadní problém,tak na to zareagovali a udělali nejlíp,jak mohli
U MOK se navíc (nepovinně) dělá hlavně gen dlouhosrstosti - od té doby, co se narodilo pár dlouhosrstých štěňat. Sem tam někdo nechá udělat lokty nebo vyšetřuje pravidelně oči. Ale neřekla bych, že je to nějaká drtivá většina. Nicméně za poslední roky se těch CHS vylíhlo tolik, že už nemám šanci udržovat si přehled.
Srdce jasný, tam je skvělé, že se na to nevybodli a zakročili. Víc takových zákroků by jen prospělo.

Odetta: má to být kříženec ang. buldoka a vižly. Jestli by takhle fakt vypadal?
Vypadá jak pitbull :-) Taky jsou pěkní kříženci buldoka a labradora. Jenže nevím, jestli si to ti majitelé nevymýšlí.

Megí, to je asi nějaká sofistikovaná křižovatka. Nemůžu si pomoct, ale vižlu v něm nevidím. 🤷♀️
Varaxi
napsal(a):
Uvažujte hypoteticky.
Máte populaci, kde třeba tři jedinci ze sta jsou přenašeči na nějakou nemoc. Protože všichni tři jedinci jsou v chovu aktivní, dají dohromady třeba třicet štěňat; v další generaci tedy vybíráme chovné jedince - a představte si, že vybereme z těchto třiceti štěňat třeba dalších deset do chovu. Půlka z nich je přenašečů - a hle, už máme pět jedinců ze sta, kteří jsou přenašeči.
Takto to pokračuje pár generací, až se v chovu dva přenašeči střetnou a objeví se nemocný jedinec.
V této době ale těch přenašečů v populaci je už třeba třicet. I kdyby bylo možné je všechny identifikovat, nelze je vyloučit, protože byste měla jen 70 jedinců místo 100, tedy by došlo k přílišnému zúžení chovné základny. Takže potřebujete zavést systém, který umožní chov na přenašečích (tj. přenašeč jedině na zdravého psa). Což v důsledku znamená, že se přenašečů už nikdy nezbavíte.
Ještě k tomu vezměte v potaz, že ta výše popsaná situace (30 jedinců ze sta jsou přenašeči) byla před padesáti generacemi; první nemocná štěňata se přehlížela, problém se neřešil. Teď už je přenašeč téměř každý, tudíž není možné zavést/udržet systém, kdy pustíte k sobě přenašeče na zdravého, protože těch zdravých jedinců je minimum - a hlavně ten zdravý jedinec je přenašeč na nějakou jinou nemoc.
A aby to nebylo moc jednoduché, každá má jinou genetiku, navíc u některých nemocí ta genetika není takto jednoduchá, záleží třeba na více genech, nejsou na ni genetické testy apod.
A ano, já vím, že se chová na více psech než na sto jedincích, ale když si za jednince dosadíte procenta, bude to fungovat stejně.
Takto se může šířit nemoc v libovolně velké populaci. Stačí, když vejdou do módy nějaké znaky, chovatelé začnou upřednostňovat chovné psy z nějaké linie, která ty znaky nese a která, bohužel, nese i nějaké zdravotní neduhy. Je totiž úplně jedno, kolik jedinců v chovu je, když všichni (nebo většina) chovní psi-samci, kteří jsou k dispozici, jsou potomci pár psů.
V chovu totiž zdálnivě působí velké množství jedinců; pravda ale je, že většina uchovněných psů nikdy nekryje. Tak dojde k zúžení genetické základny. A to navzdory tomu, že na straně fen je genofond poměrně pestrý (většina chovatelů si po feně nechává dceru do chovu).
Když do takto zamořeného chovu přikřížíte jednoho dva zdravé jedince jiného plemene, dostáváte se do slepé spirály:
Každý bude chtít krýt tímto psem, bude chtít krýt jeho syny a vnuky - a místo k oživení chovné základny dojde opět k zužování. Za pár generací nebude čím krýt, aby to nebyl strýček/bratr/děd/synovec.
Dalším aspektem k zohlednění je, že už synové a dcery tohoto zdravého psa mohou být přenašeči. K ozdravení jako takovému tudíž nemusí vůbec dojít a rozhodně k němu nedojde nějak automaticky a mimochodem.
Navíc riskujete, že si do chovu zavlečete další nemoc, protože ten jedinec jiného plemene může být přenašeč zas na něco jiného.
Samozřejmě existuje způsob, jak z toho ven. A je to práce, práce a zas práce. Přesné připařovací plány, pravdivá a kompletní evidence nemocí a obecně vlastností, přesné dodržování pokynů. Jsou druhy, které povstaly z nějakých pěti jedinců.
Je šance, že chovatelé budou investovat desetitisíce do diagnózy svých psů a pravdivě uvádět veškeré zdravotní problémy? Je šance, že se bude dodržovat připařovací plán?
Hezky napsáno. Jako jde to ozdravit řízeným chovem, dokázali to třeba Američani s lysivostí u fouska, ale už vidím ty točky u nás, kdyby se u nějakých plemen zavedl řízený chov. Jediný plemeno, o kterým vím, že má jakžtakž mezinárodně řízený chov je islandský pes.
assil
napsal(a):
Hezky napsáno. Jako jde to ozdravit řízeným chovem, dokázali to třeba Američani s lysivostí u fouska, ale už vidím ty točky u nás, kdyby se u nějakých plemen zavedl řízený chov. Jediný plemeno, o kterým vím, že má jakžtakž mezinárodně řízený chov je islandský pes.
Tak zrovna u fousků lysivost už mají taky pod kontrolou a všichni chovní jedinci se každý rok musí dostavovat na kontrolu
Varaxi
napsal(a):
Uvažujte hypoteticky.
Výborně shrnuto!
Ad kavalíři a kingové:
Podle mého názoru by se spojováním těchto dvou plemen ani mnozí chovatelé nesouhlasili. Kingové mají údajně poměrně specifickou povahu a kavalíry by v tomto směru „pokazili“.
Nicméně neodvažuju se do podobné diskuze zasahovat, protože o těchto dvou plemenech vím nemnoho. A hodně mě zarazila ta zdravotní stránka u kavalírů. To jsem skutečně netušil ani náznakem!
EDIT:
Mám kamaráda myslivce, chovatele NOK a ten je úplně nepříčetný jen při náznaku nějakého požadavku na testování. Oni jsou ti myslivci přesvědčení, že když se roky nic netestovalo, není to potřeba ani teď. Všechno se údajně dostatečně vyselektuje na zkouškách a v práci.

U myslivců je ten výkon ale taky někde jinde než u lidí, co se psem udělají minimum na uchovnění a pak čus, což je u módních ohařů (což se asi bude časem týkat i kraťasů) dost vidět.
(Já nevím, no, ale když už je pes uspaný na stole kvůli kyčlím, nevidím důvod, proč neudělat i snímek loktů atd.)
Sama za sebe (ať se povede či nepovede uchovnit) toho plánuji víc než jen DKK.
napsal(a):
U myslivců je ten výkon ale taky někde jinde než u lidí, co se psem udělají minimum na uchovnění a pak čus, což je u módních ohařů (což se asi bude časem týkat i kraťasů) dost vidět.
(Já nevím, no, ale když už je pes uspaný na stole kvůli kyčlím, nevidím důvod, proč neudělat i snímek loktů atd.)
Sama za sebe (ať se povede či nepovede uchovnit) toho plánuji víc než jen DKK.
No,co si budeme povídat,on je pes u myslivce a pes u myslivce. Jeden je v revíru každej den a druhej jde za rok na pět honů a mezitím je v kotci nebo max na zahradě. Takže to jsou diamterálně odlišný věci.
Jinak z mého pohledu je ta nechuť k netestování taky nepochopitelná, obecně kdo netestuje,nezajímá se o zdraví, je jen ofiko množka,nic víc. A i se mi to teď vyplatilo, labíci nemají do chovu rentgeny ramen,páteře, povinné jsou kyčle a lokty, přičemž lokty jsou jen informativní. Jak já jsem ráda,že rentgeny dělám kompletní, nechávám si ofiko posoudit i ramena - kdyby ne,teď bych netušila,jestli má čuba ramena v háji jen z úrazu, nebo tam už něco bylo předtím. Ale jasný,kdybych netestovala,nerentgenovala,bylo by mi to vlastně jedno, a chovala na ní tak nebo tak

janaa
napsal(a):
No,co si budeme povídat,on je pes u myslivce a pes u myslivce. Jeden je v revíru každej den a druhej jde za rok na pět honů a mezitím je v kotci nebo max na zahradě. Takže to jsou diamterálně odlišný věci.
Jinak z mého pohledu je ta nechuť k netestování taky nepochopitelná, obecně kdo netestuje,nezajímá se o zdraví, je jen ofiko množka,nic víc. A i se mi to teď vyplatilo, labíci nemají do chovu rentgeny ramen,páteře, povinné jsou kyčle a lokty, přičemž lokty jsou jen informativní. Jak já jsem ráda,že rentgeny dělám kompletní, nechávám si ofiko posoudit i ramena - kdyby ne,teď bych netušila,jestli má čuba ramena v háji jen z úrazu, nebo tam už něco bylo předtím. Ale jasný,kdybych netestovala,nerentgenovala,bylo by mi to vlastně jedno, a chovala na ní tak nebo tak
U nás je to, Jani, úplně stejně. A pořád jsou chovatelé, co OCD ramene neudělají, nepovinný gen. testy taky ne. A štěňata jsou dražší, než u těch, co dělají všechno.