Uživatel s deaktivovaným účtem

Vedlejší diskuze o kupní smlouvě a co kdo smí, nesmí, musí, atd. ... mě inspiruje k položení dotazu, nad kterým už delší dobu přemýšlím.
Když si člověk vezme psa na "adopční smlouvu", tak je pak majitelem psa? Je to fakticky darovací nebo kupní smlouva?
Dejme tomu, že taková "obvyklá" adopční smlouva operuje s termíny "svěření psa do trvalé péče", "předávající", "osvojitel". Osvojitel uhradí "adopční poplatek" a dále se mu stanovují nejrůznější povinnosti (např. umožnit předávajícímu kdykoliv kontrolu zvířete). Pokud něco ze stanovených povinností nedodrží, předávající si vyhrazuje právo zvíře odebrat.
Víte někdo, jak na tohle pohlíží právo?
Já měla na psa od útulku normální darovací smlouvu a tohle mi hrozně vrtá hlavou.

Přečetla jsem si tu smlouvu. A nikdy bych ji nepodepsala. A to tak nějak vypovídá o tom, co si o ní myslím.
Můj názor - je tam plnění za plnění, pes za peníze. Podle mě je to kupní smlouva plná nevymahatelných podmínek a omezení.

Viděla jsem smlouvu "osvojení" a bylo tam, že majitelem se stávám až po nějaké době.
Když za něco zaplatím, tak je to prodej a věc je moje hned a nikdo mě v užívání věci nemůže omezovat - kromě úřadů/policie atp. samozřejmě.
Pokud se jedná o dočasnou péči, tak tam podmínky chápu... a platit za to nebudu - jinak bych už kupovala a zas mi do toho dál nemá útulek co kecat.
Já si to představuji takhle: pes ke mně jde jako dar a já dám útulku finanční dar - je to moje a útulek do toho dál už nemá co kecat.
Když za psa platím, tak by tam zas nemělo být, že mám psa na zkoušku.
A pak, myslím, existuje nějaká výhybka... dar se dá vzít zpět. Odvolání daru nebo tak nějak.

Díky, já naprosto souhlasím.
Docela mě štve, že se tím vyřazuje opravdu velká část "útulkových" zvířat z toho, že bych chtěla zvažovat, že si je vezmu nebo je doporučím přátelům.

napsal(a):
Díky, já naprosto souhlasím.
Docela mě štve, že se tím vyřazuje opravdu velká část "útulkových" zvířat z toho, že bych chtěla zvažovat, že si je vezmu nebo je doporučím přátelům.
Ale zas pokud tam nejsou nějaké nesmyslné podmínky jako "přijdu k tobě domů, kdy se mi zlíbí", tak to zas tak neva. Když to překousnete.
Docela bych chtěla vidět ten spolek, ten pohled, až jim půjdu říct - hele, pes napadl psa/způsobil nehodu/sežral tři sta slepic.
Protože majitel teda nejsem, že jo, takže škoda jde napůl :-)
Pak se ukáže, jak to vlastně spolek myslel :-)

napsal(a):
Ale zas pokud tam nejsou nějaké nesmyslné podmínky jako "přijdu k tobě domů, kdy se mi zlíbí", tak to zas tak neva. Když to překousnete.
Docela bych chtěla vidět ten spolek, ten pohled, až jim půjdu říct - hele, pes napadl psa/způsobil nehodu/sežral tři sta slepic.
Protože majitel teda nejsem, že jo, takže škoda jde napůl :-)
Pak se ukáže, jak to vlastně spolek myslel :-)
Tak přesně takové nesmyslné podmínky tam ale přeci bývají, třeba ta kastrace v dospělosti bývá tradičně, kontrola bez domluvy, atd :)
No a jestli nejsem majitel psa, tak by spolek spolu-hradil i zdravotní péči, ne? Ale jestli to fakticky kupní smlouva s fůrou nesmyslů je, tak hradím vše já a jen mám na krku spolek, který si myslí, co vše musím. Což klidně snesu, ale co já vím, čeho všeho jsou schopní?
Ale jestli to fakticky kupní smlouva s fůrou nesmyslů je, tak hradím vše já a jen mám na krku spolek, který si myslí, co vše musím. Což klidně snesu, ale co já vím, čeho všeho jsou schopní?
Proto, pokud nelze jinak než adoptovat od špatného spolku, adoptovat od toho spolku, co je vzdálen fyzicky aspoň 100 km.
Ale ono je fajn si ty spolky proklepnnout. Jako třeba to, co jsem vídala v některých smlouvách, bych nepodepsala ani omylem; nicméně některé ty lidi, co to podepsali, nikdy nikdo nenavštívil, maximálně se jim z útulku připomněli, že tento měsíc ještě neposlali fotku, a tím to haslo.
Ta smlouva, ať je sebehorší, může skrývat dobrý útulek; a naopak, i nejkrásnější smlouva může být sestavená nějakým šílencem, který Vám půjde v noci hodit šutr do okna.
Musela jsem se kouknout, jak to máme my. Pro mě je právničtina něco jako španělština, ale ve zkratce - máme darovací smlouvu, kde se píše, že obdarovaný musí být na výzvu dárce schopen prokázat, že se o zvíře řádně stará a vlastnické právo na něj bude převedeno, pokud toto splní a pokud se během 4 měsíců o zvíře nepřihlásí původní majitel.
Žádné nesmyslné podmínky - nutnost kastrace, neohlášené návštěvy apod.
Jelikož původní majitelka se pinčový dobrovolně vzdala, čtyřměsíční lhůta u nás byla zbytečná a péči o svěřené zvíře u mě nikdo neměl potřebu kontrolovat, jelikož jsem v útulku tak trochu známá firma a připomínám se jim sama hlášením a fotkama
Máme předávající/osvojitel. Jednou za čas pošleme fotky a popis, jak se daří. Nevadí nám to, obzvlášť já se ráda chlubím. Podmínky ve smlouvě..
jakože pes bude mít přistup k pitný vodě, mi čímdál víc dávají smysl...kastrace proběhla, potvrzení oskenováno. Ano, jsem zlý herodes. Nicméně v současné psí situaci, která se bude určitě zhoršovat i tohle chápu. Krmení psa nám bylo doporučeno...asi jako se doporučuje tady, jen jiným stylem - nejlepší a nejpřirozenější. Nikdo k nám nikdy nenaběhl. A pokud bych byla zrůda, co psa týrá, jo, ať mi ho seberou. Jako vše má asi své pro a proti. Útulek s poplatkem 500kč a nazdar pejsku, asi taky není v každým připadě to nej. Mám v okolí rodinu, co má psa z útulku, pes jim utekl, skončil v tom samým útulku, na pokutu si museli půjčit, totéž veterina...ale maj psa a v útulku je o psa míň. A neříkám, že je to tak všude.

My teda před více než 10 lety přivezli cca roční fenku z útulku bez jakékoliv smlouvy, jen nám ji předali na dvorku, fenule s námi hned šla, šupla do auta, zamávali jsme a od té doby se nikdo nezajímal. Nutno dodat, že to byla a furt je ta nej osvojená fenka, kterou jsme kdy měli. Teď už je samozřejmě senilní, už ji zajímá jen teplý pelíšek a žrádlo.
Musím říct, že jeden čas jsem uvažovala nad tím, že až jednou nebude naše psisko, že bych šla do PP, ale stejně už vím, že to bude zase útulkáč/nebo spolkáč. Zkušenost s naším je pro mě obrovská škola života. Do vztahu jsme se museli propracovat, zamakat hlavně na sobě, tohle mu nikdy nezapomenu, že mě učil učit se. Je skvělej, báječnej, nádhernej. Jsem strašně ráda za láhev vína ( i když to asi není nejideálnější ), kterou jsme tehdy večer, když jsme prohlíželi internet otevřeli. Jsem ráda za záchvaty smíchu, kterým jsme propadli, když jsme ho viděli. Ano, někomu můžou podmínky přijít děsivý, přes čáru, pro jinýho to ale může znamenat to nejlepší rozhodnutí. Každej má právo výběru a zjistit si dopředu, o spolku a útulku, co je pro něj důležitý. Nevím, jestli budu pochopena, ale tohle není psí svět, psa bereme do světa lidskýho a naprostý ideál to nejspíš není, nebo dřív či pozdějc nebude.

Rronjabutterfly
napsal(a):
Musím říct, že jeden čas jsem uvažovala nad tím, že až jednou nebude naše psisko, že bych šla do PP, ale stejně už vím, že to bude zase útulkáč/nebo spolkáč. Zkušenost s naším je pro mě obrovská škola života. Do vztahu jsme se museli propracovat, zamakat hlavně na sobě, tohle mu nikdy nezapomenu, že mě učil učit se. Je skvělej, báječnej, nádhernej. Jsem strašně ráda za láhev vína ( i když to asi není nejideálnější ), kterou jsme tehdy večer, když jsme prohlíželi internet otevřeli. Jsem ráda za záchvaty smíchu, kterým jsme propadli, když jsme ho viděli. Ano, někomu můžou podmínky přijít děsivý, přes čáru, pro jinýho to ale může znamenat to nejlepší rozhodnutí. Každej má právo výběru a zjistit si dopředu, o spolku a útulku, co je pro něj důležitý. Nevím, jestli budu pochopena, ale tohle není psí svět, psa bereme do světa lidskýho a naprostý ideál to nejspíš není, nebo dřív či pozdějc nebude.
Já měla psa útulkovýho a byla to jedna z nejlepších věcí, pro kterou jsem se tehdy rozhodla. Naučil mě opravdu hodně.
Sama nevím, jestli bych dalšího psa měla zase útulkáče nebo papíráka.
Co ale vím, je, že mě uráží už jen to slovo "adopce" ve vztahu ke psovi :) Ale budiž, třeba bych byla ochotná to zkousnout, ale pak je tu ta otázka, čí teda ten pes bude, jestli mi bude darován nebo prodán nebo půjčen nebo co. A na to jsem teda pes, některý manýry "neziskovýho" světa nesnesu.

napsal(a):
Já měla psa útulkovýho a byla to jedna z nejlepších věcí, pro kterou jsem se tehdy rozhodla. Naučil mě opravdu hodně.
Sama nevím, jestli bych dalšího psa měla zase útulkáče nebo papíráka.
Co ale vím, je, že mě uráží už jen to slovo "adopce" ve vztahu ke psovi :) Ale budiž, třeba bych byla ochotná to zkousnout, ale pak je tu ta otázka, čí teda ten pes bude, jestli mi bude darován nebo prodán nebo půjčen nebo co. A na to jsem teda pes, některý manýry "neziskovýho" světa nesnesu.
Mě to sna ani neuráží, ale přijde mi to na hlavu. Osvojitel........Pes je pes, pořád je to zvíře a zvířata se prodávají, darují. Snad i dočasně půjčují, ale adoptují ?
Protože adopce je u zvířete nesmysl, nemůže mít žádný právní rámec.

napsal(a):
Mě to sna ani neuráží, ale přijde mi to na hlavu. Osvojitel........Pes je pes, pořád je to zvíře a zvířata se prodávají, darují. Snad i dočasně půjčují, ale adoptují ?
Protože adopce je u zvířete nesmysl, nemůže mít žádný právní rámec.
Jenže kdyby dali kupní/darovací smlouvu (což dělají a netuší), tak by nemohli klást takové dem.ntní podmínky :-)
Koukla jsem na smlouvu Dočasek a to je teda něco :-) ony si budou takhle podobné ale asi všecky.
Prej musim nahlásit ztrátu psa Psímu detektivovi :-) ste se pomátli?!
napsal(a):
Jenže kdyby dali kupní/darovací smlouvu (což dělají a netuší), tak by nemohli klást takové dem.ntní podmínky :-)
Koukla jsem na smlouvu Dočasek a to je teda něco :-) ony si budou takhle podobné ale asi všecky.
Prej musim nahlásit ztrátu psa Psímu detektivovi :-) ste se pomátli?!
Proč? Na psím detektivu je skoro naprostá většina nalezených a nebo ztracených psů. Ztratit se mi pes, tak to je první, kam do dávám.
https://www.psidetektiv.cz/ztracena-zvirata/
Mám psici ze Slovenska, našla se u hnojiště. Nestála mě ani korunu, přivezli na půl cesty, vysypali psa z přepravky, vrazili mi do ruky očkovák a smlouvu že pošlou mejlem. Za 10 minut volali, že očkovák není její, ať ho pošlu na konkrétní adresu a na můj dotaz, jestli teda pošlou očkovák co jí patří, odpověděli : ona nieje očkovaná, ani kastrovaná, ani čipovaná.... no už jsem byla na cestě domů. Smlouvu jsem dolovala po mesengeru asi 3 týdny. A tak jsem přišla k lidožravý nekontaktní sloveně....Už spolu válčíme světem 6 let, z kostry je docela slušnej pes, strachy zůstanou, přece jenom tam někde byla asi 6 let. Na to, že na sebe nenechala pár měsíců sáhnout.... Měla 2 slabší mrtvičky, ze kterých se oklepala a podle veta jí táhne asi na 12 let, tak se pomalu zklidňuje.

aluska
napsal(a):
Mám psici ze Slovenska, našla se u hnojiště. Nestála mě ani korunu, přivezli na půl cesty, vysypali psa z přepravky, vrazili mi do ruky očkovák a smlouvu že pošlou mejlem. Za 10 minut volali, že očkovák není její, ať ho pošlu na konkrétní adresu a na můj dotaz, jestli teda pošlou očkovák co jí patří, odpověděli : ona nieje očkovaná, ani kastrovaná, ani čipovaná.... no už jsem byla na cestě domů. Smlouvu jsem dolovala po mesengeru asi 3 týdny. A tak jsem přišla k lidožravý nekontaktní sloveně....Už spolu válčíme světem 6 let, z kostry je docela slušnej pes, strachy zůstanou, přece jenom tam někde byla asi 6 let. Na to, že na sebe nenechala pár měsíců sáhnout.... Měla 2 slabší mrtvičky, ze kterých se oklepala a podle veta jí táhne asi na 12 let, tak se pomalu zklidňuje.
Je krásná. ♥️
napsal(a):
Je krásná. ♥️
no, z prvních asi dvou let u mě, než jsem si na ní přišla, má 6 lejtek a 2 kolena. Kousnuto. Ne do mě, vždycky do cizích. Jeden by jí to nevěřil

Huskyjanina
napsal(a):
Proč? Na psím detektivu je skoro naprostá většina nalezených a nebo ztracených psů. Ztratit se mi pes, tak to je první, kam do dávám.
Protože když si koupím psa, tak bývalý majitel mi prostě nebude nařizovat, co s tím psem mám dělat.
Huskyjanina
napsal(a):
Jasně, ale.. začlenění do "smlouvy" je to jenom doklad zdebilizování společnosti.
Předpokládám, že psa "dám/prodám" minimálně průměrně inteligentnímu člověku. (Protože někomu s IQ pod 100 bych psa nedala, smlouva/nesmlouva... anebo????).
A kdyby se pes nedejbože v budoucnu někdy ztratil, tak předpokládám, že ho nový majitel bude hledat na 1000% všude možně. A nikdo mu nemusí v nějaké pofiderní smlouvě předepisovat, jak to má dělat.
Pokud to v té adopční smlouvě je, tak je to totální kravina a jeden z mnoha důvodů, proč do toho vůbec nejít. Psů je dost.
Jinak my máme psa taky ze spolku. Útulky, kde po vás nic nechtějí, zaplatit max. nějaké náklady, zely prázdnotou. V té smlouvě není ani zmínka o tom, že by byla kupní. My jen uhradili 3500 Kč jako náklady na očkování, čipování. Jedná se o jakousi adopci, která nás zavazuje ke šlušnému chování ke psovi. Osobně to nechápu tak, že nám spolek chce škodit a být jediný vládce. Spíš po mnoha špatných zkušenostech se snaží, co nejvíce se posychrovat, že se pes dostane do dobrých rukou a zamezit dalšímu nekontrolovanému množení psů. Náš spolek ani nevyžadovat nějakou návštěvu v domácnosti, kam pejsek půjde. Chtějí jen raporty, jak se pejsek má, což mi problém nečiní. Přijde mi logické, když zachraňují pejsky z nevyhovujících podmínek, že jim není jedno kam ten pes přijde. Psa číslo dvě jsme před devíti lety přivezli z útulku, stál 700 Kč. Tehdy po nás jinak nechtěli vůbec nic a podepsali jsme klasickou kupní smlouvu. Nicméně z právního pohledu netuším, jestli má něco jako adopční smlouva vůbec nějakou hodnotu.
Trickyvoo
napsal(a):
Jinak my máme psa taky ze spolku. Útulky, kde po vás nic nechtějí, zaplatit max. nějaké náklady, zely prázdnotou. V té smlouvě není ani zmínka o tom, že by byla kupní. My jen uhradili 3500 Kč jako náklady na očkování, čipování. Jedná se o jakousi adopci, která nás zavazuje ke šlušnému chování ke psovi. Osobně to nechápu tak, že nám spolek chce škodit a být jediný vládce. Spíš po mnoha špatných zkušenostech se snaží, co nejvíce se posychrovat, že se pes dostane do dobrých rukou a zamezit dalšímu nekontrolovanému množení psů. Náš spolek ani nevyžadovat nějakou návštěvu v domácnosti, kam pejsek půjde. Chtějí jen raporty, jak se pejsek má, což mi problém nečiní. Přijde mi logické, když zachraňují pejsky z nevyhovujících podmínek, že jim není jedno kam ten pes přijde. Psa číslo dvě jsme před devíti lety přivezli z útulku, stál 700 Kč. Tehdy po nás jinak nechtěli vůbec nic a podepsali jsme klasickou kupní smlouvu. Nicméně z právního pohledu netuším, jestli má něco jako adopční smlouva vůbec nějakou hodnotu.
Nezlobte se, ale 3500,- jako náklady na očkování a čipování - to myslíte vážně?
Mimochodem, takhle neúměrně vysoké poplatky právě nahrávají množitelům, protože za stejnou cenu prodají zájemci "čistokrevné" štěně.
Mám fenu taky za 700,- a rozhodně to nebyl žádnej útulek zející prázdnotou.
Ale berte to tak, že plnej útulek se spoustou psů na výběr je v podstatě špatně. Útulek není obchod, dost těžko ho můžete kritizovat, že má "prázdný regály".
Terven
napsal(a):
Nezlobte se, ale 3500,- jako náklady na očkování a čipování - to myslíte vážně?
Mimochodem, takhle neúměrně vysoké poplatky právě nahrávají množitelům, protože za stejnou cenu prodají zájemci "čistokrevné" štěně.
Mám fenu taky za 700,- a rozhodně to nebyl žádnej útulek zející prázdnotou.
Ale berte to tak, že plnej útulek se spoustou psů na výběr je v podstatě špatně. Útulek není obchod, dost těžko ho můžete kritizovat, že má "prázdný regály".
Nevím, někteří veteřináři mohou být drazí, ale do 700 to všechno udělá asi hodně levný veterinář. Skutečné náklady na toho psa, granule, konzervy, ošetření budou spíš kolem 1500 určitě. Já mám laciného veteřináře a jedno očkování u něj stálo 250 Kč, ale určitě bych ve městě na levnější nenarazila. Spíš to beru tak, že za 700 si ho vezme kde kdo, tohle už jsou peníze a pes už není zadarmo. 700 můj pes stál před devítilety, dost pochybuji, že ceny jsou stále stejné. Ano jiné spolky prodávali i za 2500 Kč psa, ale zase měli o dost hůře nastavené podmínky. Navíc ještě financují kastraci té feny a pod., beru to tak, že je to suma i na ty jejich záchranářské aktivity.

Trickyvoo
napsal(a):
Nevím, někteří veteřináři mohou být drazí, ale do 700 to všechno udělá asi hodně levný veterinář. Skutečné náklady na toho psa, granule, konzervy, ošetření budou spíš kolem 1500 určitě. Já mám laciného veteřináře a jedno očkování u něj stálo 250 Kč, ale určitě bych ve městě na levnější nenarazila. Spíš to beru tak, že za 700 si ho vezme kde kdo, tohle už jsou peníze a pes už není zadarmo. 700 můj pes stál před devítilety, dost pochybuji, že ceny jsou stále stejné. Ano jiné spolky prodávali i za 2500 Kč psa, ale zase měli o dost hůře nastavené podmínky. Navíc ještě financují kastraci té feny a pod., beru to tak, že je to suma i na ty jejich záchranářské aktivity.
Tak koukněte třeba na útulek Jimlín. Poplatek 700Kč bez ohledu na veterinární výdaje.
Jako nejde o ty peníze, to bych jim klidně přispěla k poplatku něco navíc, ale po vlastním dobrovolném rozhodnutí.
napsal(a):
Tak koukněte třeba na útulek Jimlín. Poplatek 700Kč bez ohledu na veterinární výdaje.
Jako nejde o ty peníze, to bych jim klidně přispěla k poplatku něco navíc, ale po vlastním dobrovolném rozhodnutí.
Tak dobrovolně to bylo. Chtěli jsme pejska, tenhle se mi líbil. Ono takhle na internetu člověk posuzuje sumy a tak, ale já třeba z té paní dočasářky měla dobrý pocit, bylo vidět, že jí na těch pejscích záleží. Jestli z toho trochu něco měla, tak na bohatství to nebylo. Možná tak napřilepšenou. Měla jsem socializovaného mazlivého pejska. Sama měla zachráněnou fenku z lesa. Sice každý lituje opuštěných psů, ale jak se zdá, očekává se, že to lidi budou dělat nejen zadarmo, ale vrážet do toho i své peníze, což taky často dělají. Paní jsem viděla já ne vy, kdyby to dělala pro peníze, nezajímala by se, jaké mám zkušenosti se psy a o spoustu dalších věcí. Neberu si psí nalezence proto, abych ušetřila. Před tím nám jiný spolek jednoho "levnějšího" pejska nedali kvůli tomu, že máme dítě a upřimně dost nás to ranilo, nenapadlo by nás, že to může být problém. My na to neměli shánět co nejlevnějšího psa, štěně. Tenhle nám padnul do oka a ta cena a podmínky pro nás byli akceptovatelné.
Trickyvoo
napsal(a):
Tak dobrovolně to bylo. Chtěli jsme pejska, tenhle se mi líbil. Ono takhle na internetu člověk posuzuje sumy a tak, ale já třeba z té paní dočasářky měla dobrý pocit, bylo vidět, že jí na těch pejscích záleží. Jestli z toho trochu něco měla, tak na bohatství to nebylo. Možná tak napřilepšenou. Měla jsem socializovaného mazlivého pejska. Sama měla zachráněnou fenku z lesa. Sice každý lituje opuštěných psů, ale jak se zdá, očekává se, že to lidi budou dělat nejen zadarmo, ale vrážet do toho i své peníze, což taky často dělají. Paní jsem viděla já ne vy, kdyby to dělala pro peníze, nezajímala by se, jaké mám zkušenosti se psy a o spoustu dalších věcí. Neberu si psí nalezence proto, abych ušetřila. Před tím nám jiný spolek jednoho "levnějšího" pejska nedali kvůli tomu, že máme dítě a upřimně dost nás to ranilo, nenapadlo by nás, že to může být problém. My na to neměli shánět co nejlevnějšího psa, štěně. Tenhle nám padnul do oka a ta cena a podmínky pro nás byli akceptovatelné.
Dítě může být problém a nemusí, proč vás to ranilo? Uvědomte si, že útulek není obchod s pejsky. Jsou tam psi, kteří mají za sebou nejrůznější traumata nebo neznámou historii. Řekla bych, že poměrně dost útulkových psů není vhodných k dětem. Je úplně běžné, že ti psi jdou do nových domovů s různými omezeními - ne k dětem, ne k jiným psům či kočkám, ne do bytu, ne na zahradu.
To mi na rozdíl od jiných nesmyslných podmínek přijde velmi rozumné. Ani nevíte, kolik lidí útulkové psy vrací z důvodu, že se nechovají podle jejich představ, že nesplňují jejich očekávání.
K té poznámce, že veterináři jsou drazí - jednak si myslím, že spolky spolupracují spíš s těmi levnějšími nebo mají množstevní slevy. Druhak ani u nejdražšího veterináře čip a očkování nestojí 3,5 tisíce. Chápu, že se psy jsou výdaje, ale není přece možné, aby je budoucí majitel hradil komplet, zvláště, pokud si bere psa, který je v útulku třeba rok.
Já jsem taky dala víc než 700,- a dobrovolně a nemám problém pravidelně přispívat. Ale jsem toho názoru, že pokud útulky chtějí za psy částky tři tisíce a víc, nahrává to množitelům. Za takovou cenu jsou schopni produkovat "čistokrevná" štěňata.

Já například vůbec nemám problém s penězi, které si řeknou spolky nebo útulky za psa. Opravdu nemám. Chápu, že obecní útulek ty příjmy od obce má, spolek si je musí obstarat po vlastní ose. Proto ty nejobyčejnější útulky mohou dát psa za 700,-, protože náklady za zvíře jim hradí obec. Ne vždycky, ale řekněmě, že u odchycených psů zpravidla ano.
Taky naprosto chápu, že k podmínkám a omezením ve smlouvě je vede zájem o to, aby se pes měl dobře.
Netajím se tím, že "práci" dočaskářů a útulkářů uznávám a často před ní smekám.
Vyjadřovala jsem se opravdu jen k té smlouvě, která je paskvil.
napsal(a):
Já například vůbec nemám problém s penězi, které si řeknou spolky nebo útulky za psa. Opravdu nemám. Chápu, že obecní útulek ty příjmy od obce má, spolek si je musí obstarat po vlastní ose. Proto ty nejobyčejnější útulky mohou dát psa za 700,-, protože náklady za zvíře jim hradí obec. Ne vždycky, ale řekněmě, že u odchycených psů zpravidla ano.
Taky naprosto chápu, že k podmínkám a omezením ve smlouvě je vede zájem o to, aby se pes měl dobře.
Netajím se tím, že "práci" dočaskářů a útulkářů uznávám a často před ní smekám.
Vyjadřovala jsem se opravdu jen k té smlouvě, která je paskvil.
No ta smlouva je paskvil. To je bez debaty.
Já tu už psala, že jsem proti tomu, podepsat něco, s čím nesouhlasím a o čem vím, že to nedodržím. Na druhou stranu ten, kdo uvede do smlouvy nevymahatelné podmínky, tu smlouvu sám devauluje a sám si přímo říká o to, aby to někdo podepsal a nedodržel.
Smlouva má být jednoznačná, srozumitelná a vymahatelná. Pokud není, tak ten, kdo ji sestavoval, si za všechny následky může sám.
A jo, jen dacan podepíše něco, o čem ví, že to nedodrží. Ale pak přece je v zájmu útulku napsat tu smlouvu tak, aby byla vymahatelná; jinak to přímo láká ty dacany a odpuzuje lidi, kteří jednak myslí (a tím pádem vědí, že ta smlouva je nesmysl), jednak jim etický kodex brání to podepsat - a copak chtějí psy prodávat dacanům? Copak ty spolky nechtějí pro své psy právě myslící majitele s etickými zásadami?
Myslím si, že spousta těch smluv je kontraproduktivních.
Espiro - taky mě ta částka nepohoršuje jako taková a útulku, který dobře znám, bych neměla problém dát i víc. A práce těch lidí si taky vážím, ale ne všech. Bohužel je dost takových, kteří si ze zachraňování udělali byznys.
Nemám fenu z útulku dotovaného městem. Ale ty peníze si získává i jinými aktivitami než adopcemi.

Terven
napsal(a):
Espiro - taky mě ta částka nepohoršuje jako taková a útulku, který dobře znám, bych neměla problém dát i víc. A práce těch lidí si taky vážím, ale ne všech. Bohužel je dost takových, kteří si ze zachraňování udělali byznys.
Nemám fenu z útulku dotovaného městem. Ale ty peníze si získává i jinými aktivitami než adopcemi.
Souhlasím naprosto.
Bohužel ten byznys si z toho občas udělají i útulky. Mohla bych vyprávět. Jak provozovatel odmítal vydávat psy, lhal o povaze a věku, odrazoval zájemce, protože rentabilní pro něj bylo ta zvířata držet maximálně dlouho a brát peníze od obce. A tím dlouho myslím roky. Třeba i šest, osm let. Ošklivý případ
V tomhle ohledu je to víc o lidech než formě jejich aktivit.
Rronjabutterfly
napsal(a):
Tak nebylo by lepší oslovit nějaký ten spolek s dotazem na tu smlouvu? Podat někam podnět, že se vám to nezdá?
Já jsem to jednou udělala. :) Hledaly jsme s kamarádkou takového správného voříška, max 4 roky. Řekly jsme, že jim to klidně podepíšeme, ale protože preferujeme fér jednání, dopředu říkáme, že psa kastrovat budeme jen ze zdravotních důvodů. Že na něm chovat nebudeme, protože souhlasíme s jejich filosofií, ale prostě nebudeme řezat do zdravého psa.
A co bylo výsledkem? Psa nedali.
Čekala jsem to, takže potud OK. Našli jsme pak v městském útulku vyhovujícího pejska. Tam jsme akorát podepisovaly (resp. kamarádka podepisovala, je to její pes, já pomáhala vybírat), že psa nevrátíme, protože se jim do útulku už jednou vrátil. Žije u kamarádky dosud k plné spokojenosti všech zúčastněných.

Rronjabutterfly
napsal(a):
Tak nebylo by lepší oslovit nějaký ten spolek s dotazem na tu smlouvu? Podat někam podnět, že se vám to nezdá?
Nemyslím, že by o tom chtěli diskutovat. Jedou si svoje a myslím, že odpověď by byla ve smyslu "Jestli se vám to nelíbí, jděte jinam". Klasika.
Podnět? Proč? Není nezákonné mít blbě napsanou smlouvu.
Terven
napsal(a):
Taky mě překvapuje, že je útulek - kde chtějí za štěně 3900,- o to víc, že ten samý útulek vykastruje 12 měsíční štěně. Poslední dobou je to fakt něco, až budu vybírat, budu asi v potížích.
edit - kdepak ve dvanácti, mají tam i desetiměsíčního psa, jak tak koukám, kterýho už stihli vykastrovat - útulek Bouda. Stejně mě zklamaly Dočasky Dede - fenku - fakt ještě štěndo, kterou jsem odchytla a předala jim, protože jsem si říkala, že to pro psa bude lepší, než jít do městskýho útulku, tak do 14 dnů měla fenka po kastraci. Když odhlédnu od toho, že to byl malej štucel, tak 14 dní po tom, co se pes našel? Pro mě trochu moc. Mrzí mě to, říkala jsem si právě, že k nim jednou sáhnu. Tak nesáhnu asi.
Edit 2 útulek Bouda bude asi něco spešl - samý štěňata, jen jediný šestiletý pes - je mi psů líto, už i to, že jsou v potížích, tak lidi zpeněží.
napsal(a):
Nemyslím, že by o tom chtěli diskutovat. Jedou si svoje a myslím, že odpověď by byla ve smyslu "Jestli se vám to nelíbí, jděte jinam". Klasika.
Podnět? Proč? Není nezákonné mít blbě napsanou smlouvu.
Ono je to docela únavné, deset let pořád dokola vysvětlovat a obhajovat svoji filozofii, svoje postoje, hodnoty..
Já se standardně snažím nedávat štěňata k úplně malým dětem a pokaždé, když takový inzerát vyvěsím, slétne se na mě hejno válečnic a jedou do mě. Člověk to opakuje tisíckrát do roka a pořád je to málo. Takže jsou vážně situace, kdy ty baterky dojdou a já rezignovaně povzdechnu, ať jdou prostě tam, kde takové podmínky nemají a jdu se radši věnovat psům. 🤷🏻♀️
A proč jsou ty smlouvy tak přísné? Budu-li mluvit za nás, tak je to proto, že nám na těch psech záleží. Doživotně. Naši psi bydlí u nás doma (u mě a kolegyň, co dělají dočasky). Někdy je to pár týdnů, někdy pár měsíců. A k tomu zvířeti, pokud nejste naprostej emoční tupec, si prostě uděláte vztah. Protože toho psa všechno učíte. Učíte ho režimu domácnosti, učíte ho nebát se lidí, vodíte ho ven a on kolikrát poprvé v životě vidí auto. A to Vám prostě zůstane pod kůží. Já se nechci ani zaboha dostat do situace, kdy vyměním psa za pár korun, podepíšeme papír a tím všechno zhasne..
A pak vybíráte novou rodinu, hrabete se mejly, zvete si lidi na schůzky. Někdy je to na první pohled takový to JO! Kdy na sebe se psem mrknete a víte, že tohle jsou ti, na které tu celou dobu čekal. Někdy je to takový jakože dobrý. A někdy Vám zájemci třeba nesednou, ale přesto psa do adopce dáte, protože se vše jeví ok a přece nezahodím psovi šanci proto, že mi páneček přijde infantilní. 😁
No a pak podepíšete smlouvu. Za tři měsíce Vám oznámí, že na popud veterináře tu fenečku v pěti měsících vykastrovali. Zpřísníte smlouvu a pak Vám vykastrují osmiměsíční štěně a pak ještě sedmiměsíční. Dostáváte se do fáze, kdy už si zoufalstvím škubete vlasy a máte tisíc chutí se na všechno vys*at, protože nechcete mít na triku to, že zachráníte štěně a někdo to takhle zpizdí.
Poslední zoufalý pokus - flastr dvacet tisíc, splatný do tří dnů od zjištění skutečnosti.
U nás se smlouvy nezpřísňují proto, že bychom z nudy hongali nohama a vymýšleli voloviny. Jsou to jen reakce na to, co se nám v praxi děje a je za tím jen a jen čirá touha ty zvířata ochránit. Když už jsme za ně jednou převzali zodpovědnost..

Impact, jsem ráda, že jste napsala. A opakuju se, já chápu, co spolky (i vás) vede k těm podmínkám ve smlouvě. A taky chápu, když těm lidem napíšete, ať se po psu poohlédnou jinde. Sleduju vaši práci a opravdu chápu, proč volíte rodiny bez malých dětí, proč nedáte štěně důchodci atd.
Pro mě je třeba vyloženě ponižující být do konce psova života pod teoretickou kuratelou nějakého spolku, který se cítí oprávněn mi vtrhnout domnů a psa si odnést, protože já nevím, zrovna bude v kotci kvůli návštěvě. Například. Jako že budu povinna nějakému spolku hlásit svoji novou adresu, protože se přestěhuji? To jsou tak těžké zásahy do soukromí, že je pro mě nemyslitelné toto na papíře podepsat s vědomím, že bych takové podmínky ze zásady nedodržela. Fotky z nového domova? Samozřejmě, no problem. Ale dát to jako povinnost? Boha jeho, proč?
Prosím, nevztahujte to na sebe. Moje připomínky vycházejí ze smlouvy DeDe.
Proto budu mít jednou problém, pokud se budu poohlížet po novém psu z útulku. Budu mít velký problém a jsem si toho vědoma.
impact, to já naprosto chápu.
Ale rozdíl je v tom, že Vaše požadavky jsou rozumné (majiteli, nekastruj štěňata), kdežto kastrace psa, aby nemnožil, rozumná není.
A pak taky si opravdu myslím, že to není vymahatelné. Povede to lidi k tomu, že si stejně udělají, co chtějí, a pak Vám to zapřou.
„Jó ten pes, co jsme si ho od Vás loni brali? Tak ten umřel. Toho kastráta, co teď vedu na vodítku, to je nějaký jiný pes. Neřekli jsme Vám to, protože, no to víte, to trauma ze smrti a tak. A ne, nesmíte si ho zkontrolovat čipem. A vůbec, co je Vám po tom? Je to můj pes a hotovo.“
Já si myslím, že jediná šance je probrat lidi před prodejem psa. Pořádně jim to všechno vysvětlit, doložit fakta, důkazy, strašidelné historky a vědecké výzkumy, aby pochopili, proč je to důležité. Až se pes prodá, tak lze řešit akorát týrání.
A jo, je to na pytel. Je mi jasné, že se takto nedají vytřídit všichni špatní majitelé, stejně tak se to nedá všem vysvětlit. Ale to je prostě riziko, kterému se nedá vyvarovat ani tím, že tu smlouvu úmyslně napíšu zavádějícím způsobem.

impact
napsal(a):
Ono je to docela únavné, deset let pořád dokola vysvětlovat a obhajovat svoji filozofii, svoje postoje, hodnoty..
Já se standardně snažím nedávat štěňata k úplně malým dětem a pokaždé, když takový inzerát vyvěsím, slétne se na mě hejno válečnic a jedou do mě. Člověk to opakuje tisíckrát do roka a pořád je to málo. Takže jsou vážně situace, kdy ty baterky dojdou a já rezignovaně povzdechnu, ať jdou prostě tam, kde takové podmínky nemají a jdu se radši věnovat psům. 🤷🏻♀️
A proč jsou ty smlouvy tak přísné? Budu-li mluvit za nás, tak je to proto, že nám na těch psech záleží. Doživotně. Naši psi bydlí u nás doma (u mě a kolegyň, co dělají dočasky). Někdy je to pár týdnů, někdy pár měsíců. A k tomu zvířeti, pokud nejste naprostej emoční tupec, si prostě uděláte vztah. Protože toho psa všechno učíte. Učíte ho režimu domácnosti, učíte ho nebát se lidí, vodíte ho ven a on kolikrát poprvé v životě vidí auto. A to Vám prostě zůstane pod kůží. Já se nechci ani zaboha dostat do situace, kdy vyměním psa za pár korun, podepíšeme papír a tím všechno zhasne..
A pak vybíráte novou rodinu, hrabete se mejly, zvete si lidi na schůzky. Někdy je to na první pohled takový to JO! Kdy na sebe se psem mrknete a víte, že tohle jsou ti, na které tu celou dobu čekal. Někdy je to takový jakože dobrý. A někdy Vám zájemci třeba nesednou, ale přesto psa do adopce dáte, protože se vše jeví ok a přece nezahodím psovi šanci proto, že mi páneček přijde infantilní. 😁
No a pak podepíšete smlouvu. Za tři měsíce Vám oznámí, že na popud veterináře tu fenečku v pěti měsících vykastrovali. Zpřísníte smlouvu a pak Vám vykastrují osmiměsíční štěně a pak ještě sedmiměsíční. Dostáváte se do fáze, kdy už si zoufalstvím škubete vlasy a máte tisíc chutí se na všechno vys*at, protože nechcete mít na triku to, že zachráníte štěně a někdo to takhle zpizdí.
Poslední zoufalý pokus - flastr dvacet tisíc, splatný do tří dnů od zjištění skutečnosti.
U nás se smlouvy nezpřísňují proto, že bychom z nudy hongali nohama a vymýšleli voloviny. Jsou to jen reakce na to, co se nám v praxi děje a je za tím jen a jen čirá touha ty zvířata ochránit. Když už jsme za ně jednou převzali zodpovědnost..
A já vás chápu, nemáte to lehký. Zrovna loni touhle dobou jsem četla na FB příspěvek od Toulavých tlapek, že pokud budou noví majitelé jejich psů, zvláště seveřanů, pouštět tyto na volno bez patřičného výcviku a spolek to zjistí, okamžitě si pro psa přijedou a odeberou ho. Bohužel dnes si pořizuje psa každej, kdo má s prominutím do pr...díru a o psím chování neví vůbec nic.

napsal(a):
A já vás chápu, nemáte to lehký. Zrovna loni touhle dobou jsem četla na FB příspěvek od Toulavých tlapek, že pokud budou noví majitelé jejich psů, zvláště seveřanů, pouštět tyto na volno bez patřičného výcviku a spolek to zjistí, okamžitě si pro psa přijedou a odeberou ho. Bohužel dnes si pořizuje psa každej, kdo má s prominutím do pr...díru a o psím chování neví vůbec nic.
Vidíte? A tohle je přesně ono. Jak odeberou? Na základě čeho? Noví majitelé, tedy vlastníci psů, pokud nejde o dočasnou péči, bohužel můžou se svým psem nakládat podle svého uvážení.
Já souhlasím, že lidi jsou hloupí, nepoučitelní. Zejména někteří držitelé psů (taky tu máme takovou, co si pořídila sourozence jako-huskounů a ti se venčí sami). Ale sakra, jak mi nějaký spolek může odebrat MÉHO psa?
napsal(a):
Impact, jsem ráda, že jste napsala. A opakuju se, já chápu, co spolky (i vás) vede k těm podmínkám ve smlouvě. A taky chápu, když těm lidem napíšete, ať se po psu poohlédnou jinde. Sleduju vaši práci a opravdu chápu, proč volíte rodiny bez malých dětí, proč nedáte štěně důchodci atd.
Pro mě je třeba vyloženě ponižující být do konce psova života pod teoretickou kuratelou nějakého spolku, který se cítí oprávněn mi vtrhnout domnů a psa si odnést, protože já nevím, zrovna bude v kotci kvůli návštěvě. Například. Jako že budu povinna nějakému spolku hlásit svoji novou adresu, protože se přestěhuji? To jsou tak těžké zásahy do soukromí, že je pro mě nemyslitelné toto na papíře podepsat s vědomím, že bych takové podmínky ze zásady nedodržela. Fotky z nového domova? Samozřejmě, no problem. Ale dát to jako povinnost? Boha jeho, proč?
Proto budu mít jednou problém, pokud se budu poohlížet po novém psu z útulku. Budu mít velký problém a jsem si toho vědoma.
Tak - pod tohle se podepíšu. Se vším všudy.

napsal(a):
Vidíte? A tohle je přesně ono. Jak odeberou? Na základě čeho? Noví majitelé, tedy vlastníci psů, pokud nejde o dočasnou péči, bohužel můžou se svým psem nakládat podle svého uvážení.
Já souhlasím, že lidi jsou hloupí, nepoučitelní. Zejména někteří držitelé psů (taky tu máme takovou, co si pořídila sourozence jako-huskounů a ti se venčí sami). Ale sakra, jak mi nějaký spolek může odebrat MÉHO psa?
No, to nevím, jak si to představují. Ale chápu je, že jsou naštvaní. Mají tam napsáno, že několik psů takhle přejelo auto. Já si to neumím představit, já mám každýho jako děcko, šíleně se o ně bojím. Neříkám, že se nestalo, že by se nezaběhli (ti, co jsme je měli dříve osvojené, ne ti, které mám dnes), ale vždycky jsem na ně čekala, dokud se nevrátili, nebo je šla hledat. A taky to nikdy netrvalo dýl jak půl hodiny a nikdy přes noc. Bych ani nemohla spát.
Edit: ještě doplním, že nikdy žádná fena nebyla kastrovaná a nikdy žádná neměla štěňata, vždycky jsme to uhlídali. Měla jsem s tím dřív problém, ale dnes bych asi po 8. roce ze zdravotních důvodů kastrovat nechala, teda jako prevenci.
napsal(a):
My to máme ve smlouvě taky a je to zas proto, že se aspoň maličko ty psy snažíme ochránit a vyfiltrovat de menty. Nikde nejezdím a nemlátím na vrata. Stačí občas poslat email nebo se přidat do našich adopčních skupin a občas hodit nějaký foto. Ale pak nastane situace, kdy se Vám majitel přestane ozývat, do toho Vám sousedi napíšou, že se pes nemá dobře a seďte a čekejte na úředníky.. Je to těžký. Já si vymohla návštěvu jednou, právě na bonz sousedů. Poseděli jsme, dali kafe.. Na druhou stranu z kupní/trvale adopční smlouvy si to zákonně opravdu nevydupete a pak Vám nezbyde nic jinýho, jak po večerech vzpomínat na svýho vypiplanýho svěřence a doufat, že se má dobře..
Varaxi
napsal(a):
impact, to já naprosto chápu.
Ale rozdíl je v tom, že Vaše požadavky jsou rozumné (majiteli, nekastruj štěňata), kdežto kastrace psa, aby nemnožil, rozumná není.
A pak taky si opravdu myslím, že to není vymahatelné. Povede to lidi k tomu, že si stejně udělají, co chtějí, a pak Vám to zapřou.
„Jó ten pes, co jsme si ho od Vás loni brali? Tak ten umřel. Toho kastráta, co teď vedu na vodítku, to je nějaký jiný pes. Neřekli jsme Vám to, protože, no to víte, to trauma ze smrti a tak. A ne, nesmíte si ho zkontrolovat čipem. A vůbec, co je Vám po tom? Je to můj pes a hotovo.“
Já si myslím, že jediná šance je probrat lidi před prodejem psa. Pořádně jim to všechno vysvětlit, doložit fakta, důkazy, strašidelné historky a vědecké výzkumy, aby pochopili, proč je to důležité. Až se pes prodá, tak lze řešit akorát týrání.
A jo, je to na pytel. Je mi jasné, že se takto nedají vytřídit všichni špatní majitelé, stejně tak se to nedá všem vysvětlit. Ale to je prostě riziko, kterému se nedá vyvarovat ani tím, že tu smlouvu úmyslně napíšu zavádějícím způsobem.
Naši psi procházejí kastrací všichni.
Kdybych se měla opakovaně setkávat s takovými zájemci, tak se otočím za tou pětistovkou, co mi prošla rukama a pak prostě zavřu krám a přestanu těm psům pomáhat. Protože bych nedokázala překročit svoje svědomí. Díky Bohu za to, že se nám daří v drtivé většině případů vyladit oboustranné požadavky a většinou to dopadá tak, jak má.
napsal(a):
Pokud proběhla adopční (je to kupní) smlouva, tak neodeberou. Na to prostě nemají zákonné právo.
napsal(a):
No, to nevím, jak si to představují. Ale chápu je, že jsou naštvaní. Mají tam napsáno, že několik psů takhle přejelo auto. Já si to neumím představit, já mám každýho jako děcko, šíleně se o ně bojím. Neříkám, že se nestalo, že by se nezaběhli (ti, co jsme je měli dříve osvojené, ne ti, které mám dnes), ale vždycky jsem na ně čekala, dokud se nevrátili, nebo je šla hledat. A taky to nikdy netrvalo dýl jak půl hodiny a nikdy přes noc. Bych ani nemohla spát.
Edit: ještě doplním, že nikdy žádná fena nebyla kastrovaná a nikdy žádná neměla štěňata, vždycky jsme to uhlídali. Měla jsem s tím dřív problém, ale dnes bych asi po 8. roce ze zdravotních důvodů kastrovat nechala, teda jako prevenci.
Stačí případ našeho Ondry. Pes tejden seděl v záchytných kotcích a až ho odvezli do útulku a načetli čip, tak volali mě. Já dalších x dní čekala na info od majitele, že nemá psa. Lustrovala jsem všechny hledací inzeráty, esi jako hledaj. A nic.
Za asi pět dní, nevím přesně, jsem majitele kontaktovala, že měl v rámci dočasné smlouvy dotáhnout kastraci a jak to vypadá a ten ultrakikot mi odepsal, že je pes půl roku mrtvej, protože ho přejelo auto.
A to se na nich nejevilo nic divnýho. Prostě rodina se synem a chtěli adoptovat štěně..

impact
napsal(a):
Pokud proběhla adopční (je to kupní) smlouva, tak neodeberou. Na to prostě nemají zákonné právo.
Já bych to prostě dělat nemohla. A nemohla a nemohla.
Jednu dobu jsem velmi vážně přemýšlela o založení útulku. Ale já na to prostě nemám, dát psa a doufat, že jsem vybrala správně. Zvlášť když vím, že smluvně si vymůžu velký kulový.
Třeba u vás Impact, se mi přístup líbí. Nelustrujete nijak dramaticky, očividně máte zdravý selský rozum, svěřencům dáváte maximum péče. Ale i u vás by mi vadila třeba ta podmínka kastrace (zejména u psa). Na druhou stranu bych nikdy nerozporovala, že to takhle vidíte jako správnou cestu a je to vaše podmínka, přes kterou nejede vlak. Nepsala bych vám, abyste u mě udělala výjimku, protože jsem zodpovědná. Nediskutovala bych o ne/vhodnosti a důvodech. Prostě bych to vzala jako holý fakt a bohužel se poohlédla jinde.
impact
napsal(a):
Naši psi procházejí kastrací všichni.
Kdybych se měla opakovaně setkávat s takovými zájemci, tak se otočím za tou pětistovkou, co mi prošla rukama a pak prostě zavřu krám a přestanu těm psům pomáhat. Protože bych nedokázala překročit svoje svědomí. Díky Bohu za to, že se nám daří v drtivé většině případů vyladit oboustranné požadavky a většinou to dopadá tak, jak má.
Já Vám to přeju.
Ale tak zas je to rozdíl, pokud psy kastrujete, když jsou ještě Vaši. Moc nechápu teda, o čem jste psala předtím (kastrace štěňat?), ale to nevadí.
Mně jde o to, že já chovat nehodlám. Preferuju psy nad fenami, ale i kdybych měla mít řízením osudu někdy fenku, tak na ní chovat nebudu. Protože nevidím jediný důvod, proč bych to měla dělat, ale vidím dost důvodů, proč to nedělat. Můj předchozí pes nikdy štěňata neměl a nijak tím netrpěl.
Ale proč bych já měla řezat do zdravého psa? Prostě jako hypotetický zájemce bych s Vámi jednala na rovinu (pro účely diskuze připusťme, že nabízíte i psy nekastrované):
Svolím k tomu, že Vám budu posílat fotky, ozvu se, když bude problém. Souhlasím s předkupním právem se stanovenou cenou třeba 1 Kč. Budu psa kvalitně krmit, budu se o něj starat, budu se starat o to, aby neutekl ze zahrady, nikdy ho nenechám připustit fenku/fenku nikdy nedám připustit.
Ale řezat do zdravého zvířete? Proč? Abyste měla jistotu, že nebude mít štěňata? To je důvod k tomu to zvíře zmrzačit?
Nesouhlasím. Pokud mi věříte, pak mi nabídnete psa bez ohledu na to, jestli je kastrovaný. Pokud mi nevěříte, nenabídnete mi psa vůbec. A o tom to je. Kastrace by neměla mít na naši vzájemnou důvěru vliv.
A totéž se týká domácích návštěv a dalších předepsaných nesmyslných procedur. Důvěra se nedá vynutit. Buďto věříte, že jsem dobrým zájemcem, nebo nevěříte.
impact
napsal(a):
My to máme ve smlouvě taky a je to zas proto, že se aspoň maličko ty psy snažíme ochránit a vyfiltrovat de menty. Nikde nejezdím a nemlátím na vrata. Stačí občas poslat email nebo se přidat do našich adopčních skupin a občas hodit nějaký foto. Ale pak nastane situace, kdy se Vám majitel přestane ozývat, do toho Vám sousedi napíšou, že se pes nemá dobře a seďte a čekejte na úředníky.. Je to těžký. Já si vymohla návštěvu jednou, právě na bonz sousedů. Poseděli jsme, dali kafe.. Na druhou stranu z kupní/trvale adopční smlouvy si to zákonně opravdu nevydupete a pak Vám nezbyde nic jinýho, jak po večerech vzpomínat na svýho vypiplanýho svěřence a doufat, že se má dobře..
Věřím, že to musí být děs a běs hledat nějaký páky, jak ty čoklidy, co nejvíc ochránit. O to víc, že to nejsou kusovky, ale jedinci, který člověku projdou rukama a ten se pak snaží udělat maximum pro jejich spokojenej život, protože prostě jsou už navždycky jeho. Je to teď mnohem složitější než dřív, protože ze psů se prostě stal nejen kšeft (teď nemyslím útulky, spolky, ale naopak to, že kdejakej blbec bude na psu klidně množit) a druhak když i množit nebude, bude kokpit, kterej se o psa neumí postarat, ale musí ho mít, protože to je dneska stejně in, jako běhat, nebo jezdit na kole. Smekám před všema, který to dělají poctivě a opravdu pro psy, ale taky s rozumem, bez toho, že budu bezmyšlenkovitě kastrovat cokoliv, dva dny poté, co to přivedu domů - to není na Tebe Impakte, vůbec, ale viz ten útulek Bouda, viz bohužel ty Dočasky Dede, který se mi jako jinak jevily právě dobře -i proto, že jsem jejich psa dohodila mojí kamarádce a vím, jak to jinak mají.Ale tohle s tím bláznivým kastrováním mlaďasů je na mě prostě moc .

Všichni psi od Impact jsou kastrování. Dospělci u ní, štěňata u nových majitelů v rozumném věku.
Se omlouvám, že odpovídám za Impact.
napsal(a):
Jednu dobu jsem velmi vážně přemýšlela o založení útulku. Ale já na to prostě nemám, dát psa a doufat, že jsem vybrala správně. Zvlášť když vím, že smluvně si vymůžu velký kulový.
Třeba u vás Impact, se mi přístup líbí. Nelustrujete nijak dramaticky, očividně máte zdravý selský rozum, svěřencům dáváte maximum péče. Ale i u vás by mi vadila třeba ta podmínka kastrace (zejména u psa). Na druhou stranu bych nikdy nerozporovala, že to takhle vidíte jako správnou cestu a je to vaše podmínka, přes kterou nejede vlak. Nepsala bych vám, abyste u mě udělala výjimku, protože jsem zodpovědná. Nediskutovala bych o ne/vhodnosti a důvodech. Prostě bych to vzala jako holý fakt a bohužel se poohlédla jinde.
Jasně, já jako „reálný“ zájemce bych šla taky hned pátrat jinde (jak píšu, jednou jsem kvůli kamarádce zkoušela „smlouvat“ a opravdu chápu, že ti lidi to tam píšou proto, že to tak opravdu chtějí a že na tom trvají). Ale jako teoretickou hypotetickou situaci si dovedu představit nastínit vlastní postoj na věc a dál by se vidělo (nebo spíš nevidělo).
napsal(a):
No, a pak se člověk na diskuzích ještě dočte, jak to všechno děláme blbě a co si to k těm lidem dovolujeme. Jasně, můžu taky sedět a vypisovat a ukazovat prstem, jak ten to dělá blbě a tam bych si psa nevzal a reálně pro ty zvířata nedělat nic. A nebo se prostě snažím aspoň pár stovkám udělat ten život lepším i za tu cenu, že pak musím čelit tomuto..
Neberte to osobně, prosím. Je to jen takové obecné povzdechnutí. 😉
Jinak já se snažím všechno řešit tak nějak v klidu a sázím na to, že jsme lidi a vždycky se nějak domluvíme. I když zopár majitelů (to jsou ty kastrovaný štěňata) už vidělo totálně vytočenou říďu. 🙊 Ale taky to porušování smluv nejde snášet do nekonečna a zrovna tento týden dopadla pověstná poslední kapka a psa jsem si na tvrdo vzala zpátky...
napsal(a):
A to já bych to zkusila. Popsala bych jak doposud žijeme, proč kastraci nechci, popsala bych, jak to bylo s předchozími psy a požádala o výjimku - klidně i s tím, že spolek si může opravdu kdykoliv namátkou psa přijet zkontrolovat i o půlnoci a dala bych k tomu klidně i zvláštní písemný svolení
impact
napsal(a):
No, a pak se člověk na diskuzích ještě dočte, jak to všechno děláme blbě a co si to k těm lidem dovolujeme. Jasně, můžu taky sedět a vypisovat a ukazovat prstem, jak ten to dělá blbě a tam bych si psa nevzal a reálně pro ty zvířata nedělat nic. A nebo se prostě snažím aspoň pár stovkám udělat ten život lepším i za tu cenu, že pak musím čelit tomuto..
Neberte to osobně, prosím. Je to jen takové obecné povzdechnutí. 😉
Jinak já se snažím všechno řešit tak nějak v klidu a sázím na to, že jsme lidi a vždycky se nějak domluvíme. I když zopár majitelů (to jsou ty kastrovaný štěňata) už vidělo totálně vytočenou říďu. 🙊 Ale taky to porušování smluv nejde snášet do nekonečna a zrovna tento týden dopadla pověstná poslední kapka a psa jsem si na tvrdo vzala zpátky...
ŽJO!! Tak ale - ač tomu předchází to, že pro psa to bylo předtím tý rodině blbě, tak nicméně gratuluju, že se to povedlo! Říďo
Varaxi
napsal(a):
Já Vám to přeju.
Ale tak zas je to rozdíl, pokud psy kastrujete, když jsou ještě Vaši. Moc nechápu teda, o čem jste psala předtím (kastrace štěňat?), ale to nevadí.
Mně jde o to, že já chovat nehodlám. Preferuju psy nad fenami, ale i kdybych měla mít řízením osudu někdy fenku, tak na ní chovat nebudu. Protože nevidím jediný důvod, proč bych to měla dělat, ale vidím dost důvodů, proč to nedělat. Můj předchozí pes nikdy štěňata neměl a nijak tím netrpěl.
Ale proč bych já měla řezat do zdravého psa? Prostě jako hypotetický zájemce bych s Vámi jednala na rovinu (pro účely diskuze připusťme, že nabízíte i psy nekastrované):
Svolím k tomu, že Vám budu posílat fotky, ozvu se, když bude problém. Souhlasím s předkupním právem se stanovenou cenou třeba 1 Kč. Budu psa kvalitně krmit, budu se o něj starat, budu se starat o to, aby neutekl ze zahrady, nikdy ho nenechám připustit fenku/fenku nikdy nedám připustit.
Ale řezat do zdravého zvířete? Proč? Abyste měla jistotu, že nebude mít štěňata? To je důvod k tomu to zvíře zmrzačit?
Nesouhlasím. Pokud mi věříte, pak mi nabídnete psa bez ohledu na to, jestli je kastrovaný. Pokud mi nevěříte, nenabídnete mi psa vůbec. A o tom to je. Kastrace by neměla mít na naši vzájemnou důvěru vliv.
A totéž se týká domácích návštěv a dalších předepsaných nesmyslných procedur. Důvěra se nedá vynutit. Buďto věříte, že jsem dobrým zájemcem, nebo nevěříte.
Prosím Vás, tak logicky, když dávám do adopce štěně, tak kastrované nebude, ne? Kolikrát vezmeme fenu, u které nevíme, kdy hárala. Taky se nabízí nekastrovaná s podmínkou kastrace. Nebo se napíše inzerát, pes se nabízí a než se objeví zájemce, tak projde kastrací a inzerát se přepíše.
Nastává milion situací, kdy má inzerát nekastrovaný jedinec. Je zbytečné to dramatizovat stylem - čistě hypoteticky. Naše inzeráty jsou veřejně dostupné a na nich si můžete prostudovat, kolik jakých psů nabízíme.
Ad ten zbytek - nu však opuštěných psů jsou tisíce a vždycky si můžete vybrat organizaci, kde nekastrují. Nezlobte se, ale mě zájemci Vašeho typu vážně nijak nechybí a ani mě netrápí. 😉
Zrzavci
napsal(a):
A to já bych to zkusila. Popsala bych jak doposud žijeme, proč kastraci nechci, popsala bych, jak to bylo s předchozími psy a požádala o výjimku - klidně i s tím, že spolek si může opravdu kdykoliv namátkou psa přijet zkontrolovat i o půlnoci a dala bych k tomu klidně i zvláštní písemný svolení
Nevím, jak zrovna s impact. Ale garantuju Vám, že ve většině případů nepořídíte a ještě Vás nařknou z množitelství.
Já měla doporučení od starostky, že můj pes je nejvychovanější ve vesnici, že za mě ručí. A bylo mi to k prdu. Nešlo se domluvit na žádném kompromisu. A to jsem nabízela, ať se k nám přijdou podívat, a všechno.
Jako fakt je ta cesta jen dvojí: Najít si útulek, který Vám svými podmínkami vyhovuje, nebo podepsat ten cár a dělat si, co chcete. Pokud se s někým domluvíte na nějaké střední cestě, pak možná přes známost. Jinak těžko.
otázka

XXX.XXX.230.195
Já nemám ráda, když mi někdo předepisuje cokoli, s čím bych až tak nesouhlasila. Tím myslím především kastraci. Nejsem proti kastracím ze zdravotních důvodů, sama jsem letos nechala fenu kastrovat.https://vse-o-krmivech.cz/clanky-blogy/kastrace-psa-nebo-feny-nove-studie-meni-od-zakladu-pohled-na-tento-problem Ale psa nevzala bych si psa, ani štěně z útulku, kde by měli jako podmínku kastraci. Jednak to má zdravotní rizika, navíc to nestojí zas tak málo peněz, letos jsem za kastraci velké feny zaplatila 10 000tisíc + nějaké pooperační záležitosti, to už jsem přesně nepočítala. Pokud by po mě chtěl spolek adopční poplatek, rázem se dostanu na cenu čistokrevného štěněte, které si koupím kdekoli. Nejde o peníze, ale proč si mám pořizovat potencionálně problémového peska z útulku, navíc zatíženého podmínkami typu návštěvy v domácnosti, kastrace, výběrové řízení na majitele atd. když můžu mít čistokrevné štěně bez podmínek. Taky jsem měla psy z útulku ale krom fotek po mě nic nechtěli.
Vůbec bych neřešila vymahatelnost podobných smluv. Pokud se smlouvou nesouhlasím, jdu jinam. Je právo majitele - spolku to chtít, ale já to nemusím akceptovat.
Na druhou stranu, pokud něco slíbím, nebudu hledat kličky, jak z toho ven. I když to není vymahatelné právně, nikdo mě nenutil podepsat.

Zrzavci
napsal(a):
No nevím nevím, paní Zrzavá. Včera jsem dávala link na jednoho božana co maj DeDe. Už vidím, jak jim vysvětluji, že zrovna pro mě stačí klasická kupní smlouva bez podmínek a omezení, na které nemají nárok. Že já jsem právě ten správný páníček pro toho pséka. Už vidím, jak se mnou vášnivě diskutují a vyměňujeme si argumenty a vyjasňujeme postoje, pokud jim zrovna na toho pséka pět lidí kývlo i na tu podrbanou smlouvu.
Kéž by, ale myslím, že přinejlepším by mi nikdo neodpověděl, nebo odpověděl velmi jasně.
Ad ten zbytek - nu však opuštěných psů jsou tisíce a vždycky si můžete vybrat organizaci, kde nekastrují. Nezlobte se, ale mě zájemci Vašeho typu vážně nijak nechybí a ani mě netrápí. 😉
Nezlobím. :) Předpokládám, že to, co si myslíte Vy o mně, si já myslím o Vás a Vaší kastraci zdravých zvířat. Takže jsme si kvit. :)
Je to vlastně filozofická diskuze o tom, co je víc, jestli zdraví psa, nebo méně psů v nevhodných podmínkách. A já se logicky soustředím jen na toho jednoho psa, protože druhého mít nebudu, tudíž preferuji zdraví psa. Vy se logicky soustředíte na to množství psů, protože s nimi přicházíte do kontaktu, což já prostě ne.
Ač máme obě jiné názory a jiné postupy, oběma nám jde o ta zvířata. Ale i tak se prostě můžeme naprosto míjet v tom, co bychom od sebe jako zájemkyně a prodejkyně čekaly.
V pořádku. Lidé jsou různí.

Jestli to byla jinak vyhovující rodina, jestli už si tam pes zvyknul, jestli se měl dobře a měli ho rádi, jestli to byl pes, opečovávaný pes, který se jim netoulal........Asi ho nenabízeli ke krytí. Pak jenom zvítězilo vaše ego nad zájmem psa. A to není dobře.
Varaxi
napsal(a):
Nezlobím. :) Předpokládám, že to, co si myslíte Vy o mně, si já myslím o Vás a Vaší kastraci zdravých zvířat. Takže jsme si kvit. :)
Je to vlastně filozofická diskuze o tom, co je víc, jestli zdraví psa, nebo méně psů v nevhodných podmínkách. A já se logicky soustředím jen na toho jednoho psa, protože druhého mít nebudu, tudíž preferuji zdraví psa. Vy se logicky soustředíte na to množství psů, protože s nimi přicházíte do kontaktu, což já prostě ne.
Ač máme obě jiné názory a jiné postupy, oběma nám jde o ta zvířata. Ale i tak se prostě můžeme naprosto míjet v tom, co bychom od sebe jako zájemkyně a prodejkyně čekaly.
V pořádku. Lidé jsou různí.
To není úplně pravda. Nemyslím si o Vás nic špatného a je mi v podstatě úplně jedno, jak to máte. Soustředím se prostě na lidi, kteří mají stejnou životní filozofii jako já, protože tam to pro mě má smysl. 🙂
impact
napsal(a):
To není úplně pravda. Nemyslím si o Vás nic špatného a je mi v podstatě úplně jedno, jak to máte. Soustředím se prostě na lidi, kteří mají stejnou životní filozofii jako já, protože tam to pro mě má smysl. 🙂
No, to je v podstatě totéž. :)
Přeju Vám dostatek kvalitních zájemců.
impact
napsal(a):
Já se trochu obávám, že není úplně k čemu. Bylo to čistě z důvodu nesplnění podmínky kastrace.
tak ale zase je to trefně k tématu.
Tak ale opravdu čistě jen pro to? Nezamhouřila bys oko, kdyby se tam ten pes měl královsky - teď nemyslím spaní pod baldachýnem, ale čistě supr vyžití, rodinný pes, součást rodiny, sport, výlety....?
napsal(a):
No nevím nevím, paní Zrzavá. Včera jsem dávala link na jednoho božana co maj DeDe. Už vidím, jak jim vysvětluji, že zrovna pro mě stačí klasická kupní smlouva bez podmínek a omezení, na které nemají nárok. Že já jsem právě ten správný páníček pro toho pséka. Už vidím, jak se mnou vášnivě diskutují a vyměňujeme si argumenty a vyjasňujeme postoje, pokud jim zrovna na toho pséka pět lidí kývlo i na tu podrbanou smlouvu.
Kéž by, ale myslím, že přinejlepším by mi nikdo neodpověděl, nebo odpověděl velmi jasně.
Ale jo, jasný, že by to asi nevyšlo zvlášt u Dede, kde jak jsem psala, jsem udělala takovou pro mě zklamavou zkušenost. Leč, kdo nic nezkusí, nezjistí, zda to třeba nevyjde. Nabídla bych klidně, ať se přijedou podívat už teď, jak žijeme, ať jsou se mnou se psy na procházku, ať vidí, jak fungujeme, jak psi poslouchají (neposlouchají :D ) , jak žijí . Pokud by jim přeci šlo o psa, tak by to mělo být v jeho zájmu, mohli by klidně přijet opakovaně před tím a nehlášeně, neměla bych problém. Že by to nevyšlo, je věc jiná. ale říkám, že mě mrzí, že se k tomuhle zhoupli taky, k tomu kastrování štěńat, to je pro mě už naprosto nepřípustný a popravdě prasácký, takže tam bych asi nesáhla. Ale já stejně půjdu do staříka nějakýho.
Kdybych mohla už teď mám doma Hedviku /ta teda není vyloženě stařík, to je fakt/
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=69467
, nebo Nelinku
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=69235
Nejlépe tedy obě, ale to by asi nešlo

Zrzavci
napsal(a):
Ale jo, jasný, že by to asi nevyšlo zvlášt u Dede, kde jak jsem psala, jsem udělala takovou pro mě zklamavou zkušenost. Leč, kdo nic nezkusí, nezjistí, zda to třeba nevyjde. Nabídla bych klidně, ať se přijedou podívat už teď, jak žijeme, ať jsou se mnou se psy na procházku, ať vidí, jak fungujeme, jak psi poslouchají (neposlouchají :D ) , jak žijí . Pokud by jim přeci šlo o psa, tak by to mělo být v jeho zájmu, mohli by klidně přijet opakovaně před tím a nehlášeně, neměla bych problém. Že by to nevyšlo, je věc jiná. ale říkám, že mě mrzí, že se k tomuhle zhoupli taky, k tomu kastrování štěńat, to je pro mě už naprosto nepřípustný a popravdě prasácký, takže tam bych asi nesáhla. Ale já stejně půjdu do staříka nějakýho.
Kdybych mohla už teď mám doma Hedviku /ta teda není vyloženě stařík, to je fakt/
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=69467
, nebo Nelinku
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=69235
Nejlépe tedy obě, ale to by asi nešlo
Nelinku
napsal(a):
Nelinku
že jo :-)
Jenže prostě jsme napůl na stavbě, nechci do takové situace přivést nového psa, navíc staříka. Mlaďoch by byl něco jinýho, ale prostě chci mít jistotu pohodlí jak pro nově příchozího, tak pro ty stávající pro případ, že se něco blbě vyvrbí. A to teď není, tak prostě mám smůlu. kdybych měla možnost záložního plánu nějaký, tak to prubnu, ale teď nemám. Jsme v novým prostředí, nemám kolem sebe záchytnej bod ještě. No tak můžu jen čučet a doufat, že se jim najde někdo vhodnej, co nejdřív.
Zrzavci
napsal(a):
tak ale zase je to trefně k tématu.
Tak ale opravdu čistě jen pro to? Nezamhouřila bys oko, kdyby se tam ten pes měl královsky - teď nemyslím spaní pod baldachýnem, ale čistě supr vyžití, rodinný pes, součást rodiny, sport, výlety....?
Po tom, co jsem za posledních pět měsíců prožila, už to pro mě bylo jediné možné východisko.. Bylo toho vážně moc.
impact
napsal(a):
Ano, tak je to myšleno. On byl celej tenhle rok nějakej napikaču. Ale měla jsem na mysli pětiměsíční martýrium s tímto psem..
Tak to se není čemu divit, to pak nešlo o jednu věc, ale o celej soubor. Já si jen říkala, že kdyby to jinak bylo fajn, a klaplo všechno po ostatních stránkách, jestli by to nebyla škoda, jen kvůli tomu. Ale eeee to jsem si říkala, že není úplně asi Tvůj přístup, že tam toho bylo asi víc, či hodně. Tož ať se mu vbrzku najdou vhodný páníci.
edit- obávám se, že tak jak se mění doba, budou takový roky na pikaču v oblasti psů hodně častý. Takže milý Impakte Ti do novýho roku přeju hodně sil a pevnej nerf.

Kastrace po 14 dnech? Nálezce-obyč. člověk musí čekat 2 měsíce, jestli se neozve majitel. Útulek musí čekat měsíce 4, pak teprve může se psem volně nakládat. Vše platí od vyhlášení nálezu. A když bude pes označený a registrovaný, tak nemůže nikdo nic nikdy bez majitele.

lesnížínka
napsal(a):
Pokud to ale podepíšete ve smlouvě, tak ano. Nikdo vás přece nenutí psa kupovat a smlouvu podepisovat.
Dyť se bavíme o nesmyslných smlouvách. Mimochodem tam mají odstaveček "když se jedna věc zneplatní - stane nevymahatelnou - ostatní nejsou dotčeny".
Takže vlastně já to podepsat mohu a pak všechny ty krávoviny nedodržet, protože jsou nevymahatelné, dokonce nezákonné... a druhá strana svým podpisem souhlasila!
Moc nechápu, proč neobětují 3 tisíce a nenechají si to sepsat práv. kanclem.
No vlastně jo... tihle lidé trpí nějakým božským komplexem, a kdyby napsali normální kupní smlouvu, tak ví hned, že nemůžou vůbec nic, tak se tímhle jako uklidňují po večerech.
Zrzavci
napsal(a):
Tak to se není čemu divit, to pak nešlo o jednu věc, ale o celej soubor. Já si jen říkala, že kdyby to jinak bylo fajn, a klaplo všechno po ostatních stránkách, jestli by to nebyla škoda, jen kvůli tomu. Ale eeee to jsem si říkala, že není úplně asi Tvůj přístup, že tam toho bylo asi víc, či hodně. Tož ať se mu vbrzku najdou vhodný páníci.
edit- obávám se, že tak jak se mění doba, budou takový roky na pikaču v oblasti psů hodně častý. Takže milý Impakte Ti do novýho roku přeju hodně sil a pevnej nerf.
napsal(a):
Kastrace po 14 dnech? Nálezce-obyč. člověk musí čekat 2 měsíce, jestli se neozve majitel. Útulek musí čekat měsíce 4, pak teprve může se psem volně nakládat. Vše platí od vyhlášení nálezu. A když bude pes označený a registrovaný, tak nemůže nikdo nic nikdy bez majitele.
No, vidíte. Já mám psy označený, registrovaný, se smlouvami, v dočasných péčích a stejně je to všem u prdele a úplně proti smlouvě je nechaj vykastrovat, protože jim lempl veterinář nakuká, jak je to nejlepší ještě před háráním. A kdyby jednou.
impact
napsal(a):
No, vidíte. Já mám psy označený, registrovaný, se smlouvami, v dočasných péčích a stejně je to všem u prdele a úplně proti smlouvě je nechaj vykastrovat, protože jim lempl veterinář nakuká, jak je to nejlepší ještě před háráním. A kdyby jednou.
No, o tom to je. Že už ty psy nemáte Vy, ale noví majitelé.
Kastrace úplně proti smlouvě, zato v souladu se zákonem.
To je neštěstí, tohleto.
impact
napsal(a):
Škoda, že se nenajde někdo - kdo by sestavil takovou smlouvu, aby seděla přímo na tuhle situaci - myslím, převzetí psa z útulku, či spolku novým majitelem (ostatně tak by se to vlastně mohlo i jmenovat přímo, ne? Smlouva o převzetí psa z útulku novým majitelem?? co? ) A sestavil by ji tak, aby se na ní opravdu, ale opravdu dalo stát a dupat.

Varaxi
napsal(a):
To je neštěstí, tohleto.
Varaxi, čtěte pozornějí - v dočasné péči.

Zrzavci
napsal(a):
Škoda, že se nenajde někdo - kdo by sestavil takovou smlouvu, aby seděla přímo na tuhle situaci - myslím, převzetí psa z útulku, či spolku novým majitelem (ostatně tak by se to vlastně mohlo i jmenovat přímo, ne? Smlouva o převzetí psa z útulku novým majitelem?? co? ) A sestavil by ji tak, aby se na ní opravdu, ale opravdu dalo stát a dupat.
Ale jestli má impact, jak říká, zvířata u těch nových "majitelů" v dočasné péči, tak pořád patří impact a ti další lidé na nějaký takový zásah nemají právo.
Varaxi
napsal(a):
To je neštěstí, tohleto.
Psa nemají noví majitelé. Majitelem jsem já, resp. spolek. Píšu - se smlouvami v DOČASNÝCH PÉČÍCH.
Respektuji, že si na tom pořád musíte hledat něco, co by šlo zkritizovat. Ale zkuste lépe číst a vnímat napsané.

Možná by tak brzkou kastraci mohli dát do nějaké další úpravy zákona proti týrání. Jako výslovně, aby to pochopili všichni.
napsal(a):
Ale jestli má impact, jak říká, zvířata u těch nových "majitelů" v dočasné péči, tak pořád patří impact a ti další lidé na nějaký takový zásah nemají právo.
Ano, je to tak. Stejně, jako na to nemá právo spolek dva tejdny po nálezu psa.
Jen jsem tím chtěla říct, že nejen některé spolky, ale aj lidi to maj totálně v pejči.
Nejsou majitelem, mají v DS jasně uvedeno, že pes nesmí bez souhlasu majitele (nás) podstoupit zákrok v narkóze (samozřejmě vyjma život ohrožujících situacích), což jsme tam přidali po první kastraci štěněte a plesk plesk, další dva psi bez kulí, ještě neměli ani třičtvrtě roku.
napsal(a):
ale ta dočasná péče ..... to se pak asi nějak po čase změní, nebo ne? J e to dočasné až do posledního dne toho pesana?
impact
napsal(a):
Ano, je to tak. Stejně, jako na to nemá právo spolek dva tejdny po nálezu psa.
Jen jsem tím chtěla říct, že nejen některé spolky, ale aj lidi to maj totálně v pejči.
Nejsou majitelem, mají v DS jasně uvedeno, že pes nesmí bez souhlasu majitele (nás) podstoupit zákrok v narkóze (samozřejmě vyjma život ohrožujících situacích), což jsme tam přidali po první kastraci štěněte a plesk plesk, další dva psi bez kulí, ještě neměli ani třičtvrtě roku.
Já Tě obdivuju, že ešče nesedíš za vraždu.
Zrzavci
napsal(a):
My to máme jako "Smlouva o předání psa do dočasné péče". Tak je to ošetřeno v první fázi - nekastrovaní svěřenci, kastrovaní na první měsíc. U extrémně bázlivých psů si to klidně protáhneme na tři měsíce, abychom měli dohled. Trvalá "Adopční smlouva" se podepisuje po kastraci či po uplynutí dočasné smlouvy.
Myslím si, že to máme vcelku funkční systém, který jsme si nastavili už před x lety. Ale bohužel to občas selže na lidech. I když, abych nebyla tak skeptická, tak naprosto drtivá většina budoucích majitelů dodržuje to, na čem jsme se dohodli a vše kolem finální adopce proběhne naprosto hladce.

Zrzavci
napsal(a):
ale ta dočasná péče ..... to se pak asi nějak po čase změní, nebo ne? J e to dočasné až do posledního dne toho pesana?
Budu hádat, resp. jak by to bylo podle mě průchozí:
Psa by měl člověk v dočasné péči do uplynutí vhodné doby ke kastraci. Splněním podmínky kastrace by pak byl darován, prodán, cojávím, do jeho vlastnictví.

Zrzavci
napsal(a):
To si každý nastaví... má to tam být sepsané... viděla jsem, že po půl roce přejde vlastnictví na toho dočaskáře.
Ale vážně bych chtěla vidět, když ten spolek si myslí, že je pes furt jeho (a přitom ho prodal), co bude dělat, až pes něco vyvede a dojde na uhrazení škody.
Ve světle toho, co popisuje impact, by bylo lepší, kdyby šli psi k opatrovateli už kastrovaní. Ale co se štěníčkem.

Zajímalo by mne, kdo by měl pak platit poplatek za psa obci?
Skutečný majitel (tedy v případě "adopcí" apod nějaký pofidérní spolek nebo dočasněpéčovník?
To by se mohlo hezky prodražit tomu jakospolku či co to je.

napsal(a):
Zajímalo by mne, kdo by měl pak platit poplatek za psa obci?
Skutečný majitel (tedy v případě "adopcí" apod nějaký pofidérní spolek nebo dočasněpéčovník?
To by se mohlo hezky prodražit tomu jakospolku či co to je.
Útulky tohle neplatí. Ale nevím, co je spolek.

Bývá časté (ale ne pravidlem), že obce osvobozují psy z útulků od poplatků. Myslím tím, že za takto osvojeného psa majitel poplatek neodvádí.

napsal(a):
Bývá časté (ale ne pravidlem), že obce osvobozují psy z útulků od poplatků. Myslím tím, že za takto osvojeného psa majitel poplatek neodvádí.
Jo, třeba na rok. Ale jak to je s těmi spolky, spolek = útulek?

Je to na rozhodnutí obcí, koho osvobodí. Zpravidla osvobodí svůj zřízený útulek.
Spolek rozhodně nerovná se útulek. Snad se nemýlím, ale spolek má vlastně postavení běžného majitele psa.
Terven
napsal(a):
Dítě může být problém a nemusí, proč vás to ranilo? Uvědomte si, že útulek není obchod s pejsky. Jsou tam psi, kteří mají za sebou nejrůznější traumata nebo neznámou historii. Řekla bych, že poměrně dost útulkových psů není vhodných k dětem. Je úplně běžné, že ti psi jdou do nových domovů s různými omezeními - ne k dětem, ne k jiným psům či kočkám, ne do bytu, ne na zahradu.
To mi na rozdíl od jiných nesmyslných podmínek přijde velmi rozumné. Ani nevíte, kolik lidí útulkové psy vrací z důvodu, že se nechovají podle jejich představ, že nesplňují jejich očekávání.
K té poznámce, že veterináři jsou drazí - jednak si myslím, že spolky spolupracují spíš s těmi levnějšími nebo mají množstevní slevy. Druhak ani u nejdražšího veterináře čip a očkování nestojí 3,5 tisíce. Chápu, že se psy jsou výdaje, ale není přece možné, aby je budoucí majitel hradil komplet, zvláště, pokud si bere psa, který je v útulku třeba rok.
Já jsem taky dala víc než 700,- a dobrovolně a nemám problém pravidelně přispívat. Ale jsem toho názoru, že pokud útulky chtějí za psy částky tři tisíce a víc, nahrává to množitelům. Za takovou cenu jsou schopni produkovat "čistokrevná" štěňata.
Do inzerátu jde napsat, že pejsek není vhodný k dětem. Zde měli uvedeno, že je vhodný. Byli i informováni, jak staré dítě máme a pak jsme strávili 4 hodiny na cestě a ani tam jsme neměli pocit, že je něco špatně. Štěndo k nám šlo, líbilo se nám. Když nám pak napsali, že nám ho nedají, protože se rozhodlil, že ho nebudou dávat k dětem, tak nás to ranilo. Dostali jsme naději a zas nám jí vzali, ale to byly takové prvotní pocity. Nakonec jsem sehnala povahově podobné štěně a ještě při prvním setkání se přímo na naše dítě vrhlo a povalilo jí, pak se mi nacpala do náruče a bylo jasno . Pak ta suma už mi byla ukradená.
Zrzavci
napsal(a):
Já Tě obdivuju, že ešče nesedíš za vraždu.
Vidíš to a právě teď během tohoto virtuálního rozhovoru mi dorazila šťastná zpráva od dočasných opatrovníků štěněte (fenky), jak už mají kastrací za sebou.
Fena je narozená 27/04/2021 a ve Smlouvě o předání psa do dočasné péče" mají uvedeno:
V případě, že (jméno fenky) absolvuje kastraci dříve než 27/05/2022, zavazuje se dočasný opatrovník uhradit smluvní pokutu 20.000 Kč a fena se na jeho náklady do tří dnů od zjištění skutečnosti vrátí zpět do péče majitele.
Mám jim ustřelit hlavu rovnou?

Prosimvás Impact, proč to ty lidi dělaj? Co je vede k tomu kastrovat tak brzy? Víte?

napsal(a):
Jo, třeba na rok. Ale jak to je s těmi spolky, spolek = útulek?
Z pohledu veterinárního dozoru ano, alespoň tak to uvádí KVS.
Ale z pohledu právního postavení? To fakt nevím, ale za psa by přece měl platit tento poplatek majitel, ne?
impact
napsal(a):
My to máme jako "Smlouva o předání psa do dočasné péče". Tak je to ošetřeno v první fázi - nekastrovaní svěřenci, kastrovaní na první měsíc. U extrémně bázlivých psů si to klidně protáhneme na tři měsíce, abychom měli dohled. Trvalá "Adopční smlouva" se podepisuje po kastraci či po uplynutí dočasné smlouvy.
Myslím si, že to máme vcelku funkční systém, který jsme si nastavili už před x lety. Ale bohužel to občas selže na lidech. I když, abych nebyla tak skeptická, tak naprosto drtivá většina budoucích majitelů dodržuje to, na čem jsme se dohodli a vše kolem finální adopce proběhne naprosto hladce.
Jojo, takhle nějak jsem si to myslela. Máte to vymyšlený asi nejlíp, jak to v současnosti vymyslet jde. Sejř... ne, budu slušná štve mě, že prostě i takhle bohulibý činnosti musí člověk přemejšlet za dvěstěpadesát rohů, což to celý ztěžuje. A plus to, že se prostě postupem času, místo aby se situace zlepšovala, tak se to zhoršuje. Dřív těžko musel člověk hlídat to, aby pes nebyl využíván na množení, dneska, aby se bál furt.
napsal(a):
Prosimvás Impact, proč to ty lidi dělaj? Co je vede k tomu kastrovat tak brzy? Víte?
Já nevím, fakt. Mě se chce normálně brečet už. Tak jsem si libovala, že od té doby, co jsme nasadili 20K flastra, tak už si na to fakt dávají pozor a už nám ty štěňata nekastrují. Většinou je na to ukecá veterinář, protože "před prvním háráním je to nejlepší a u kluků už se po půlroce může".
impact
napsal(a):
Vidíš to a právě teď během tohoto virtuálního rozhovoru mi dorazila šťastná zpráva od dočasných opatrovníků štěněte (fenky), jak už mají kastrací za sebou.
Fena je narozená 27/04/2021 a ve Smlouvě o předání psa do dočasné péče" mají uvedeno:
V případě, že (jméno fenky) absolvuje kastraci dříve než 27/05/2022, zavazuje se dočasný opatrovník uhradit smluvní pokutu 20.000 Kč a fena se na jeho náklady do tří dnů od zjištění skutečnosti vrátí zpět do péče majitele.
ntvl!!!!!!!!!to už není debilita, to je snad výsměch, to přece opravdu není možný!!!!!!!!
impact
napsal(a):
Já nevím, fakt. Mě se chce normálně brečet už. Tak jsem si libovala, že od té doby, co jsme nasadili 20K flastra, tak už si na to fakt dávají pozor a už nám ty štěňata nekastrují. Většinou je na to ukecá veterinář, protože "před prvním háráním je to nejlepší a u kluků už se po půlroce může".
tak zastřelit veterináře! Aspoň zbude víc práce pro ty dobrý.

Půlroční štěněcí kluk se už může fiknout? No tyvoe.
Fena v 9 měsících? Jako jo, tohle mi hlava asi nikdy nepobere
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.234
lesnížínka
napsal(a):
Pokud to ale podepíšete ve smlouvě, tak ano. Nikdo vás přece nenutí psa kupovat a smlouvu podepisovat.
Pokud je ta smlouva dle zakonu neplatna je to jen car papiru o sile detskych omalovánek.

impact
napsal(a):
A teď co? Sebrat jim psa a bejt za největší svini? Ignorovat to a říct tak všem ostatním, že smlouva je vlastně jenom cár papíru, kterej se strčí doma do police a nazdar?
Jděte do toho a suďte se o tu pokutu.
Aspoň se ukáže právní síla daného dokumentu, ne?

Sebrat, dát najevo ostatním, že do štěňat se neřeže a pokud neumí číst písmenka a čísla, tak jejich smolík.

Trickyvoo
napsal(a):
Do inzerátu jde napsat, že pejsek není vhodný k dětem. Zde měli uvedeno, že je vhodný. Byli i informováni, jak staré dítě máme a pak jsme strávili 4 hodiny na cestě a ani tam jsme neměli pocit, že je něco špatně. Štěndo k nám šlo, líbilo se nám. Když nám pak napsali, že nám ho nedají, protože se rozhodlil, že ho nebudou dávat k dětem, tak nás to ranilo. Dostali jsme naději a zas nám jí vzali, ale to byly takové prvotní pocity. Nakonec jsem sehnala povahově podobné štěně a ještě při prvním setkání se přímo na naše dítě vrhlo a povalilo jí, pak se mi nacpala do náruče a bylo jasno . Pak ta suma už mi byla ukradená.
Víte, ono je to těžký. Já se hodně pohybuju mezi chovateli a ti zkušenější mi říkají, že štěně k dítěti by už nedali, že se jim většinou vrátí zpátky. Já mám feny takový rakety, přestože je to GR, a neumím si představit, jak by je zvládla rodina s dítětem. Obnáší to hodně se štěndu zprvu věnovat a to fakt 24 hodin denně, což většinou rodiny s dětma nejsou ochotny akceptovat. Neříkám, že všechny. Ona jsou teď ta štěňata taky hyperaktivní jako děti a ta prvotní výchova na 100% se vyplatí. Jakmile se to v začátku zanedbá, je problém.
impact
napsal(a):
Psa nemají noví majitelé. Majitelem jsem já, resp. spolek. Píšu - se smlouvami v DOČASNÝCH PÉČÍCH.
Respektuji, že si na tom pořád musíte hledat něco, co by šlo zkritizovat. Ale zkuste lépe číst a vnímat napsané.
Jo, moje chyba, mám číst líp.
Ale Vy taky - jestli jste si nevšimla, já kritizuju, že držitelé psů nedodrželi tu smlouvu.
A jestliže jste byla majitelem Vy, tak to je vyloženě neoprávněné nakládání s cizí věcí a úmyslné poškození cizí věci. To je normálně na policii.
napsal(a):
Víte, ono je to těžký. Já se hodně pohybuju mezi chovateli a ti zkušenější mi říkají, že štěně k dítěti by už nedali, že se jim většinou vrátí zpátky. Já mám feny takový rakety, přestože je to GR, a neumím si představit, jak by je zvládla rodina s dítětem. Obnáší to hodně se štěndu zprvu věnovat a to fakt 24 hodin denně, což většinou rodiny s dětma nejsou ochotny akceptovat. Neříkám, že všechny. Ona jsou teď ta štěňata taky hyperaktivní jako děti a ta prvotní výchova na 100% se vyplatí. Jakmile se to v začátku zanedbá, je problém.
Lehké to teda není, to je pravda. Akorát jsme nedostali štěně, které by žužlalo dítě ve výšce kolen a máme nyní štěně, co jí v pohodě kousne do zadku. Být to náš první pes, tak jsem z toho asi i nešťastná. Chtělo to fakt pořád sledovat, co dělá pes, co dítě. Teď už obě ví, co a jak. Pes, když si chce s dcerou hrát, tak přinese hračku a dcera jí přestala pořád cpát ruce do tlamičky. Nicméně ani po dvou měsíčním soužití naše štěndo nepřestalo mít rádo děti, tak snad si vedeme dobře. Takže já chápu, že někdo nechce dát pejska k dětem, spíš mi vadilo, že to procitnutí přišlo, až poté, co nás navnadili, že stačí jen to, že se nám pejsek líbí a chceme ho. Nakonec to štěně měli v nabídce víc jak další měsíc.
Tak jsem si přečetla ty podmínky adopce - a dobrý, nejsem cílová skupina (to bych prostě neodsouhlasila, ale už jsme si řekly, že to není Váš problém), ale dobrý.
Jen jestli můžu radit, smažte si podmínky adopce z roku 2017, co máte v dokumentech. Nebo tam nahrajte ty podmínky z roku 2020. Prostě ujednoťte to. Dovedu si představit, že si prvně přečtu ty podmínky starší a nebudu pátrat po dalších, a pak budu nemile překvapena. Nevzbuzuje to nejlepší dojem.
Respekt za Vaše odhodlání. Ono se to asi jinak dělat nedá. Shánět sponzory, vysvětlovat případným zájemcům pořád dokola to samé, hádat se s Varaxi přes Faunu, vést účetnictví a další... Na to nemá každý.
Dopis paní Lenky Kamenské z Hradce Králové a reakce na něj, to je opravdu na popkorn. Neuvěřitelné.
Dopis advokátovi Čiko, co to - co to - he? Jako fakt si někdo naúčtoval přetahovadlo a dvojí stříhání drápů za cca dva měsíce jako nezbytnou položku? A co ten pes žral, že to stálo 110 Kč na den?
Hele, já jsem hotová, jen co to čtu. Neměla bych na to v něčem takovém pracovat.
Nene, toto není pro mě. Já mám problém se v tom normálně zorientovat. Řešit testy na luxace čéšky a oční pozadí, na to jsem zvyklá, ale toto je mimo moje schopnosti.

Trickyvoo
napsal(a):
Lehké to teda není, to je pravda. Akorát jsme nedostali štěně, které by žužlalo dítě ve výšce kolen a máme nyní štěně, co jí v pohodě kousne do zadku. Být to náš první pes, tak jsem z toho asi i nešťastná. Chtělo to fakt pořád sledovat, co dělá pes, co dítě. Teď už obě ví, co a jak. Pes, když si chce s dcerou hrát, tak přinese hračku a dcera jí přestala pořád cpát ruce do tlamičky. Nicméně ani po dvou měsíčním soužití naše štěndo nepřestalo mít rádo děti, tak snad si vedeme dobře. Takže já chápu, že někdo nechce dát pejska k dětem, spíš mi vadilo, že to procitnutí přišlo, až poté, co nás navnadili, že stačí jen to, že se nám pejsek líbí a chceme ho. Nakonec to štěně měli v nabídce víc jak další měsíc.
Víte co, já mám starší fenku, která byla jako štěně doslova tyranosaurus, možná velocitaptor.
Jo, kousala všehno a všechny....neřeším to, na majetku nelpím. Dnes v 5 letech po výchově, která byla z mojí strany maximální, aspoň se domnívám, je to ten nejlepší a nejhodnější pes, lidi miluje tak, až mně to není příjemné, ostatní moji psi jsou vůči lidem hodně obezřetní. Což mi v současné době přijde jako super, nemusím nic řešit. Co bude v budoucnu, uvidíme, zatím to nechci moc specifikovat. Ačkoli ráda bych si nechala fenečku ze svého odchovu.
napsal(a):
Víte co, já mám starší fenku, která byla jako štěně doslova tyranosaurus, možná velocitaptor.
Jo, kousala všehno a všechny....neřeším to, na majetku nelpím. Dnes v 5 letech po výchově, která byla z mojí strany maximální, aspoň se domnívám, je to ten nejlepší a nejhodnější pes, lidi miluje tak, až mně to není příjemné, ostatní moji psi jsou vůči lidem hodně obezřetní. Což mi v současné době přijde jako super, nemusím nic řešit. Co bude v budoucnu, uvidíme, zatím to nechci moc specifikovat. Ačkoli ráda bych si nechala fenečku ze svého odchovu.
Podobný pocit jsem měla i z toho našeho štěně. My dokousaný, divím se, že na nás ze školky neposlali sociálku . Dovedu si představit, že pro člověka s prvním psem a malým dítětem může být taková piraňa problém. Věci moc neničí, snažím se jí vždy zabavit nějak jinak, strčím jí něco, co může žužlat, hraju si s ní nebo jdeme ven, ale ze začátku než jsme to sladili, jsem spala i ve stoje, jak jsem z toho všeho byla unavená.
lesnížínka
napsal(a):
Pokud má smlouva všechny náležitosti smlouvy, které já neznám, nejsem právník, tak platná je, pokud ji obě strany podepíšou dobrovolně.
Platné je to, co není v rozporu se zákonem. Zákon jasně stanovuje, které části smlouvy jsou neplatné a kdy je neplatná celá smlouva (např. když je jednostranně výhodná, může být neplatná celá smlouva nebo její část). A zákon taky říká, že majitel si může nakládat s majetkem, jak si přeje. Tím pádem, pokud se jedná o kupní/darovací smlouvu, smlouva platí s výjimkou toho, co je v rozporu se zákonem.
Tudíž opravdu můžete legálně podepsat smlouvu o tom, že psa dáte kastrovat, a poté, co je pes Váš, ho nekastrovat. Samozřejmě eticky smýšlející člověk to neudělá. Ale legální to je.
napsal(a):
Sebrat, dát najevo ostatním, že do štěňat se neřeže a pokud neumí číst písmenka a čísla, tak jejich smolík.
Ono se to nezdá, ale já to tak strašně nerada dělám. Jakýkoliv tyhle hádky, který ve finále jenom pomrví vztah s majitelem, se mi prostě eklujou a to jako fakt už musí být fest, aby jenom neječela a konala.
Varaxi
napsal(a):
Jo, moje chyba, mám číst líp.
Ale Vy taky - jestli jste si nevšimla, já kritizuju, že držitelé psů nedodrželi tu smlouvu.
A jestliže jste byla majitelem Vy, tak to je vyloženě neoprávněné nakládání s cizí věcí a úmyslné poškození cizí věci. To je normálně na policii.
Já jsem to pochopila naopak.
Varaxi
napsal(a):
Tak jsem si přečetla ty podmínky adopce - a dobrý, nejsem cílová skupina (to bych prostě neodsouhlasila, ale už jsme si řekly, že to není Váš problém), ale dobrý.
Jen jestli můžu radit, smažte si podmínky adopce z roku 2017, co máte v dokumentech. Nebo tam nahrajte ty podmínky z roku 2020. Prostě ujednoťte to. Dovedu si představit, že si prvně přečtu ty podmínky starší a nebudu pátrat po dalších, a pak budu nemile překvapena. Nevzbuzuje to nejlepší dojem.
Respekt za Vaše odhodlání. Ono se to asi jinak dělat nedá. Shánět sponzory, vysvětlovat případným zájemcům pořád dokola to samé, hádat se s Varaxi přes Faunu, vést účetnictví a další... Na to nemá každý.
Dopis paní Lenky Kamenské z Hradce Králové a reakce na něj, to je opravdu na popkorn. Neuvěřitelné.
Dopis advokátovi Čiko, co to - co to - he? Jako fakt si někdo naúčtoval přetahovadlo a dvojí stříhání drápů za cca dva měsíce jako nezbytnou položku? A co ten pes žral, že to stálo 110 Kč na den?
Hele, já jsem hotová, jen co to čtu. Neměla bych na to v něčem takovém pracovat.
Nene, toto není pro mě. Já mám problém se v tom normálně zorientovat. Řešit testy na luxace čéšky a oční pozadí, na to jsem zvyklá, ale toto je mimo moje schopnosti.
Ani nevím, že jsou tam dvoje. Web je mrtvej, My žijem na FB a na peswebu. Poslala jsem to správci, ať na to koukne. Díky. Každopádně ve všech inzerátech máme odkaz na ty správný podmínky, protože tam opisuju z hlavy správnej odkaz.
Na účetnictví mám účetní. Já jsem jenom prostý uklízeč kokin.
Kamenská super. Myslím, že moji hlášku o pravé kouli v levé hemisféře a levé kouli v pravé hemisféře si bude pamatovat do smrti.
No a kauza Čiko? Ani nemluvit. To bylo právě "nález" psa, odevzdání do útulku, kastrace, adopce a majitelka už psa neviděla. S tím jsme byli aj v telce.
impact
napsal(a):
Já jsem to pochopila naopak.
To je neštěstí, tohleto.
Jako ti lidi, co něco slíbí, a pak nesplní, ti jsou neštěstí.
Jak jsem psala, můžu mít výhrady k té kastraci, ale pokud s tou smlouvou někdo souhlasí, má ji splnit. Tj. kastrovat v souladu se smlouvou.
Kdyby aspoň ti lidi zavolali a zeptali se, poskytli příležitost k vysvětlení. Buďto Vás nebo třeba jiného veterináře - pochybuji, že najdou druhého propagátora kastrací štěňat.
Chci říci, že já nemám výhrady k Vám. Tak se na něco díváte jinak než já, no a co.
Máte praxi, kterou já mít nebudu. Je logické, že máme jiné názory.
A jako to počtení z Vašeho webu, z toho se budu vzpamatovávat ještě dlouho. Jako fakt někomu připadá normální, že pes se půl hodiny pokouší nakrýt fenu? To mi sebralo veškeré iluze.
A jako to počtení z Vašeho webu, z toho se budu vzpamatovávat ještě dlouho. Jako fakt někomu připadá normální, že pes se půl hodiny pokouší nakrýt fenu? To mi sebralo veškeré iluze.
Určitě není jedinej, u kterýho jsem z těchto důvodů poslala zájemce pryč, ať se vrátí buď se psem vychovaným a nebo bez koulí. Protože tohle neee jako. Naše feny nikde nebudou náhradou za oprcaný plyšáky.
S tím Čikem, já si kurnik menohla ani za boha vzpomenout, jak to dopadlo. Už je to přecejen drahně let a těch kauz kolem mě prošlo mraky. Ale našla jsem si to v mejlech. Nakonec klučina viděl reportáž v telce a ozval se sám.

impact
napsal(a):
Co je to za prase veterináře???

lesnížínka
napsal(a):
Záleží, jak velká fena. Naše Mandy byla v 9měsících těhule, mamka ji dala hned kastrovat, jak pojala podezření.
Taky děs. Copak je tak těžké uhlídat fenu při hárání?
napsal(a):
Co je to za prase veterináře???
No tak to pozor, to není vůbec nic neobvyklého. My to nemáme ve smlouvách proto, že by si to ti lidi kastrovali sami, ale proto, že jim to natlačej veterináři. Víte, kolik takových kastrací jsem zarazila jen díky tomu, že se opatrovník na poslední chvíli vzpamatoval a opravdu mi zavolal o svolení k operaci?

impact
napsal(a):
No tak to pozor, to není vůbec nic neobvyklého. My to nemáme ve smlouvách proto, že by si to ti lidi kastrovali sami, ale proto, že jim to natlačej veterináři. Víte, kolik takových kastrací jsem zarazila jen díky tomu, že se opatrovník na poslední chvíli vzpamatoval a opravdu mi zavolal o svolení k operaci?
Kšeft je kšeft... a je to smutné.

Kdo tu kastraci platí - majitel psa nebo opatrovník? Pokud se tedy kastruje u opatrovníka.
napsal(a):
Kdo tu kastraci platí - majitel psa nebo opatrovník? Pokud se tedy kastruje u opatrovníka.
Je to na dohodě.
Můžou jet k nám na kastraci a u naší vetky ji hradíme. V případě, že si sežene v místě bydliště rozumného veterináře (odmítám platit za kastraci malého psa deset tisíc), uhradíme ji i externímu veterináři. Pokud si ji opatrovník uhradí sám, nevyžadujeme adopční poplatek. Pokud ji hradíme my, platí AP - štěně do roku 2000, dospělý pes 1500.
Někteří opatrovníci využijí hlídání během dovolené, které standardně zdarma poskytujeme. Pes zůstane u nás, absolvuje kastraci a po doléčení a návratu si ho vyzvednou. Toho třeba teď využili opatrovníci fenky, kteří letěli na vánoce do USA za rodinou a stejně by nechávali fenku někde v ČR na hlídání.
To, že si uhradí kastraci a neplatí AP je statisticky nejvyužívanější varianta.

Díky za zajímavou diskuzi. Utvrdila jsem si, že u mě i nadále přes "adopční smlouvu" nejede vlak, nesouhlasím ani s tímto pojetím zachraňování, a pokud budu přátelům doporučovat psa z útulku, budu jim chtít hned v druhý větě vysvětlit taky tuhle docela složitou záležitost.
napsal(a):
Díky za zajímavou diskuzi. Utvrdila jsem si, že u mě i nadále přes "adopční smlouvu" nejede vlak, nesouhlasím ani s tímto pojetím zachraňování, a pokud budu přátelům doporučovat psa z útulku, budu jim chtít hned v druhý větě vysvětlit taky tuhle docela složitou záležitost.
Za mě je tahle osvěta naprosto v pořádku a děkuji za ni. Protože to ušetří "trápení" na obou stranách.
napsal(a):
Taky děs. Copak je tak těžké uhlídat fenu při hárání?
Už jsem to sem psala nesčetněkrát, fena byla u babičky, babča umřela. Mamka tam chodila několikrát denně, ale k sobě k baráku Mandy vzít nechtěla, protože tam by za a) nebyla zabezpečená vůbec, protože má jen nízké oplocení a ještě rozpadlé, za b) tam nebyla vůbec zvyklá. My jsme měli jen psy, takže u ní ztěží poznala že hárá, ale teda poznala a na noc, kdy byla bez dozoru, ji zavřela do průjezdu - z obou stran vrata. Ráno venkovní stará těžká vrata v rohu rozkousaná a u Mandy pes ze sousedství. Takže už tušila, že by mohla být nakrytá, ale říkala si, že hárá prvně, tak snad ne. Bohužel ano. Kastrovat stejně chtěla, jen ne zrovna nakrytou

impact
napsal(a):
Za mě je tahle osvěta naprosto v pořádku a děkuji za ni. Protože to ušetří "trápení" na obou stranách.
Jen to bohužel tedy opravdu nahrává tomu, že "pes z útulku" bude z možností vyřazen anebo i přátelům doporučím to vyřadit, než aby řešili, který vybrat útulek nebo jak nepodepsat smlouvu plnou nesmyslů.
napsal(a):
Jen to bohužel tedy opravdu nahrává tomu, že "pes z útulku" bude z možností vyřazen anebo i přátelům doporučím to vyřadit, než aby řešili, který vybrat útulek nebo jak nepodepsat smlouvu plnou nesmyslů.
Však to ničemu nevadí. 😊
Ona ta adopce opravdu nestojí na lidech, kteří si za našich podmínek nechtějí adoptovat psa. Ba naopak. 💗
napsal(a):
Obecní útulky stále existují.
Já je vidím jako lepší variantu než spolky, ale nemůžu popřít fakt, že impact mnoha a mnoha psům pomohla.
napsal(a):
Já to za nesmysly nepovažuji, jen potvrzuji, že se o ní budu starat, jak je v té smlouvě, což bych udělala vše stejně. Fenu bych nejspíš nechala kastrovat tak jako tak. I ostatní body jsou pro mě akceptovatelné. Nechtěli po mně nic nesmyslného, naopak vidím, že jim na psech záleží. Dává mi to smysl, nezachraňují pejsky proto, aby nakonec nebyli zachránění, aby z jednoho průšvihu šli do dalšího. Štěně si vezme každý, ale "pokaženého" pejska už málokdo.
Já mám největší problém právě s tou kastrací. Prostě zdravého psa kastrovat, to se mi naprosto příčí.
S tím bych prostě nemohla souhlasit, to mi prostě při nejlepší vůli svědomí nedopustí; vnímám to jako něco, co je kategoricky špatné. Chirurgický zákrok, který nevede k zlepšení zdravotního stavu. To je technicky vivisekce.
Ale ty důvody chápu.
Varaxi
napsal(a):
Já mám největší problém právě s tou kastrací. Prostě zdravého psa kastrovat, to se mi naprosto příčí.
S tím bych prostě nemohla souhlasit, to mi prostě při nejlepší vůli svědomí nedopustí; vnímám to jako něco, co je kategoricky špatné. Chirurgický zákrok, který nevede k zlepšení zdravotního stavu. To je technicky vivisekce.
Ale ty důvody chápu.
Tak s fenkou problém nemám, ale s tím psem jo. Tam opravdu nechápu, proč se to musí dělat. Měla jsem dva psy, oba nekastrovaný. U prvního jsem teda dost uvažovala, že to udělám, protože když se něco v okolí háralo, tak to s ním bylo k nevydržení, týden ve dne i v noci kňučel, ale nakonec jsme to neudělali a vydrželi jsme to 14 let. Navíc říkají, že se jim i změní povaha, což je věc, které bych se bála. Pro mě je povaha psa důležitá. U fenky jsem o ničem takovém neslyšela a ty co jsem znala, mi potom přišly pořád stejné a proto jsem si vybírala fenku a psa jsem nechtěla, protože jsem z té kastrace měla obavy.
napsal(a):
Neviděla bych to tak černě...nemám pinčovou z obecního útulku a smlouva je možná plná nesmyslů.
Každopádně je to o lidech a těm lidem jsem věřila, byli prověřeni časem, jak se říká.
Já jsem do útulku jezdila na Šustovy workshopy, když jsem se přijela ucházet o pinčovou, byla jsem už známá osoba a s provozovatelkou útulku mám fůru společných známých.
Já to beru tak, že pokud lidi neznám nebo jim nevěřím, psa si od nich nevezmu, i kdyby smlouva byla bůhvíjaká. Jak už jsem psala, právničtina je pro mě jako španělština, stejně nejsem schopna poznat, zda smlouva je "neprůstřelná" či není.
A od známých prověřených lidí si psa vezmu klidně i bez smlouvy.
Klidně se zaručím i za útulek na Ranči Vránov - do sousední diskuze jsem dávala tip na psa
toho bych se fakt nebála a klidně doporučím známým.
A znám fůru lidí, co mají psy z různých útulků a zřejmě i z takových, ze kterých bych si psa nikdy nevzala. Přesto jim útulky nedělají žádné problémy a soužití jim funguje k všeobecné spokojenosti.
Zas je třeba na to koukat tak, že ti psi pomoc fakt potřebujou a nějaký naše papírový smlouvy jsou jim ukradený.
Varaxi
napsal(a):
Ale ty důvody chápu.
Ano, taky tak. Přes to by u mě nejel vlak. Nejenom, že to nevede ke zlepšení zdravotního stavu...ono to vede ke zhoršení, ať si kdo chce říká co chce.
Prevence zánětu dělohy je slabá náplast.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.227
Varaxi
napsal(a):
Ale ty důvody chápu.
Asi tak. Ženská taky radši používá gumu, bašti prášky nebo si nechává injekce než aby se nechala vykastrovat.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Terven
napsal(a):
Ano, taky tak. Přes to by u mě nejel vlak. Nejenom, že to nevede ke zlepšení zdravotního stavu...ono to vede ke zhoršení, ať si kdo chce říká co chce.
Prevence zánětu dělohy je slabá náplast.
Přesně. Psa si beru na řadu let a rozhodnutí jako je kastrace, které psa změní a může ho zdravotně poškodit chci udělat sama podle situace. Zdravé zvíře kastrovat nebudu. Já s tím psem budu žít a případné následky budu muset řešit já, ne spolek. Na druhou stranu je fér, když něco podepíšu to dodržet. Konečně psů je tolik, že si každý může vybrat co mu vyhovuje.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asi tak. Ženská taky radši používá gumu, bašti prášky nebo si nechává injekce než aby se nechala vykastrovat.
A když má hormonálně podmíněnou rakovinu prsu, nebo byť jen nález genu...tak se raděj nechá ,,vykastrovat". Preventivně, protože je téměř jisté, že dostane i rakovinu vaječníku. Ono to, stejně jako u té feny, není jen o plození.
Jinak...nebudu řezat do zdravé feny...jo, ono je lepší řezat do staré feny s uzavřenou pyometrou, která má v tu chvíli smrt na jazyku. A často to už nepřežije.

Pro mě je nepřijatelný podepsat "kupní smlouvu", ve který si "prodejce" nárokuje, co budu se psem dělat, až bude můj.
Já se teda k útulkům nebudu vyjadřovat ale k těm kastracím štěňat, u našeho plemene teď ve Francii kastrují štěňata před půl rokem, i do toho extrému že slibují kastrace v 7 týdnech. A to jde o chovatele kteří mají odchováno, importují, kvalitní psi a už tam má člověk nějaké očekávání. Z tohohle je mi docela špatně.

Evv
napsal(a):
Já se teda k útulkům nebudu vyjadřovat ale k těm kastracím štěňat, u našeho plemene teď ve Francii kastrují štěňata před půl rokem, i do toho extrému že slibují kastrace v 7 týdnech. A to jde o chovatele kteří mají odchováno, importují, kvalitní psi a už tam má člověk nějaké očekávání. Z tohohle je mi docela špatně.
Teda to je hnus!
uran2

XXX.XXX.140.132
Za takových podmínek kdo realizuje kastraci, buď má vážný důvod nebo je nesvéprávný. V druhém případě je smlouva neplatná. Znáte ten důvod? Jsem překvapen, že do útulku chodí štěňata s rodným listem, viz datum narození. A jinak odebrat psa tři dny po operaci prakticky z domácího prostředí do útulku nesvědčí zrovna o citlivém přístupu ke zvířeti. Být opuštěným psem, asi bych se snažil Vašemu ústavu vyhnout velkým obloukem. Ono to zvenku vypadá, že se Vám někdo postará o zvíře, Vy zkasírujete pokutu, seberete psa a kolotoč jede dál. Smlouva je přece důležitější než to zvíře. Předem se omlouvám, pokud se mýlím.
uran2

XXX.XXX.140.132
impact
napsal(a):
Za takových podmínek kdo realizuje kastraci, buď má vážný důvod, nebo je nesvéprávný. Znáte ten důvod? V druhém případě je smlouva neplatná. Jsem překvapen, že do útulku chodí štěňata s rodným listem, viz datum narození. A jinak odebrat psa tři dny po operaci prakticky z domácího prostředí do útulku nesvědčí zrovna o citlivém přístupu ke zvířeti. Být opuštěným psem, asi bych se snažil Vašemu ústavu vyhnout velkým obloukem. Ono to zvenku vypadá, že se Vám někdo postará o zvíře, Vy zkasírujete pokutu, seberete psa a kolotoč jede dál. Smlouva je přece důležitější než to zvíře. Předem se omlouvám, pokud se mýlím.

uran2
napsal(a):
Za takových podmínek kdo realizuje kastraci, buď má vážný důvod, nebo je nesvéprávný. Znáte ten důvod? V druhém případě je smlouva neplatná. Jsem překvapen, že do útulku chodí štěňata s rodným listem, viz datum narození. A jinak odebrat psa tři dny po operaci prakticky z domácího prostředí do útulku nesvědčí zrovna o citlivém přístupu ke zvířeti. Být opuštěným psem, asi bych se snažil Vašemu ústavu vyhnout velkým obloukem. Ono to zvenku vypadá, že se Vám někdo postará o zvíře, Vy zkasírujete pokutu, seberete psa a kolotoč jede dál. Smlouva je přece důležitější než to zvíře. Předem se omlouvám, pokud se mýlím.
Do tří dnů od zjištění skutečnosti. Tak se nemýlíte, jen neumíte číst :-) Pejskové mají zuby, zas tak moc rodný list nepotřebují.
Tady nejde o vybírání pokut, oni žádnou ani nevyberou, protože to nelze... ale o to, aby se lidi probrali! Útulek to štěně nekastruje. To udělali noví "majitelé". Trochu blbý, ne. Ani nejsou majitelé. A zmrzačí štěně. Půjčím auto a oni mi ho vrátí bez motoru :-)
Tak to vypadá, že Vám jde víc o tu smlouvu ;-)
uran2
napsal(a):
Protože jsem lidmi vycvičená, mám hovor s opatrovníkem nahraný. To jen pro pořádek.
Paní se celou dobu točila na tom, že fenka měla bradavičku na oku a že se s vetkou domluvily, že se to všechno udělá v jedné narkóze. Bo už má po hárání a na kastraci je taky čas. V momentě, kdy zjistila hrubé porušení Smlouvy o dočasné péči, letěla si na veterinu pro potvrzení, že měla fenka hrůzný zánět dělohy a na kastraci musela, jinak by umřela.
Datum narození se úplně běžně určuje podle zubů s tím, že je to LOGICKY odhad. Víte o tom, že čip bez data narození nezaregistrujete?
V našem spolku sice máme dva venkovní karanténní kotce, jinak mám ale psy doma a jsou normálně součástí mojí domácnosti. Ty ústave.
Zvenku to tak vypadat může, realita je ale taková, že to bude historicky první flastr. Z dočasné péče jsme odebrali za celých deset let DVA PSY přímo. Další dva jsme si převzali z útulků, kam se dostali po vyhození majitelem a logicky jim je nevrátili zpět.
Nebudou nám kastrovat štěňata, prostě nebudou. A nebudou porušovat smlouvy. Pokud náš přístup vyselektuje lidi, kteří nejsou schopni dodržovat smlouvy, budu nejšťastnější člověk pod sluncem.
Otázka

XXX.XXX.230.195
impact
napsal(a):
Protože jsem lidmi vycvičená, mám hovor s opatrovníkem nahraný. To jen pro pořádek.
Paní se celou dobu točila na tom, že fenka měla bradavičku na oku a že se s vetkou domluvily, že se to všechno udělá v jedné narkóze. Bo už má po hárání a na kastraci je taky čas. V momentě, kdy zjistila hrubé porušení Smlouvy o dočasné péči, letěla si na veterinu pro potvrzení, že měla fenka hrůzný zánět dělohy a na kastraci musela, jinak by umřela.
Datum narození se úplně běžně určuje podle zubů s tím, že je to LOGICKY odhad. Víte o tom, že čip bez data narození nezaregistrujete?
V našem spolku sice máme dva venkovní karanténní kotce, jinak mám ale psy doma a jsou normálně součástí mojí domácnosti. Ty ústave.
Zvenku to tak vypadat může, realita je ale taková, že to bude historicky první flastr. Z dočasné péče jsme odebrali za celých deset let DVA PSY přímo. Další dva jsme si převzali z útulků, kam se dostali po vyhození majitelem a logicky jim je nevrátili zpět.
Nebudou nám kastrovat štěňata, prostě nebudou. A nebudou porušovat smlouvy. Pokud náš přístup vyselektuje lidi, kteří nejsou schopni dodržovat smlouvy, budu nejšťastnější člověk pod sluncem.
Na to nahrávání pozor. Musíte je na to předem upozornit.
uran2

XXX.XXX.140.132
impact
napsal(a):
Teď tomu nerozumím. Podle Vás kastrovali štěně ale podle té opatrovatelky to štěně už hárání mělo za sebou. Kdysi dávno, cca 40 let, v brněnských šalinách byly reklamní letáky se zhruba takovým textem:" Náš deodorant odradí psy od vaší hárající feny". Takže, když něco hárá, je to štěně nebo fena? Veteriny tvrdí, že kastrace má být po prvním hárání, jinak hrozí různé problémy. To znamená, že termín kastrace ve smlouvě není v souladu s tímto doporučením a v podstatě kandidátka na budoucí majitelku má před pejskem celkem čisté svědomí. Ovšem zhřešila porušením smlouvy. A opět zapeklitá otázka: Co má přednost - zdraví psa nebo datum na papíře?
Osobně mám psa už třetí generaci a naštěstí podobné problémy jsem nemusel řešit.
Přeji pěkný den

uran2
napsal(a):
Teď tomu nerozumím. Podle Vás kastrovali štěně ale podle té opatrovatelky to štěně už hárání mělo za sebou. Kdysi dávno, cca 40 let, v brněnských šalinách byly reklamní letáky se zhruba takovým textem:" Náš deodorant odradí psy od vaší hárající feny". Takže, když něco hárá, je to štěně nebo fena? Veteriny tvrdí, že kastrace má být po prvním hárání, jinak hrozí různé problémy. To znamená, že termín kastrace ve smlouvě není v souladu s tímto doporučením a v podstatě kandidátka na budoucí majitelku má před pejskem celkem čisté svědomí. Ovšem zhřešila porušením smlouvy. A opět zapeklitá otázka: Co má přednost - zdraví psa nebo datum na papíře?
Osobně mám psa už třetí generaci a naštěstí podobné problémy jsem nemusel řešit.
Přeji pěkný den
Po prvním hárání je kravina. Není veterinář jako veterinář.

napsal(a):
Po prvním hárání je kravina. Není veterinář jako veterinář.
Ale ono se to vážně na veterinách doporučuje nejpozději po 1. hárání. Tady jsem našla zdůvodnění:
"jednou z predispozic pro vznik novotvarů na mléčné žláze je hormonální funkce vaječníků, z toho vyplývá, že jak dlouho dochází k produkci pohlavních hormonů, tak se úměrně zvyšuje riziko. Nekastrovaná fena bude s více než 50ti % pravděpodobností postižená neoplazií MŽ. Kastrace provedená PŘED 1. háráním snižuje toto riziko na 0,01%!!! PO prvním hárání je to již 8%..."
napsal(a):
Ale ono se to vážně na veterinách doporučuje nejpozději po 1. hárání. Tady jsem našla zdůvodnění:
"jednou z predispozic pro vznik novotvarů na mléčné žláze je hormonální funkce vaječníků, z toho vyplývá, že jak dlouho dochází k produkci pohlavních hormonů, tak se úměrně zvyšuje riziko. Nekastrovaná fena bude s více než 50ti % pravděpodobností postižená neoplazií MŽ. Kastrace provedená PŘED 1. háráním snižuje toto riziko na 0,01%!!! PO prvním hárání je to již 8%..."
říkáte-li A řekněte i B
Negativní stránka kastrace fen
• Pokud je udělána před 1. rokem věku feny, podstatně zvyšuje riziko rakoviny kostí; což je běžná rakovina u větších plemen se špatnou prognózou.
• Zvyšuje riziko rakoviny sleziny o faktor 2,2 a rakoviny srdečních cév o faktor >5; což je běžná rakovina a významná příčina smrti některých plemen.
• Ztrojnásobuje riziko hypotyreózy (chorobný stav vyvolaný sníženou nebo zaniklou činností štítné žlázy s nedostatečnou produkcí tyroidních hormonů).
• Zvyšuje riziko obezity o faktor 1,6-2, což je běžný zdravotní problém u psů s mnoha spojenými zdravotními problémy.
• Způsobuje inkontinenci moči o 4-20% u fen.
• Zvyšuje riziko trvalých nebo navracejících se infekcí močových cest o faktor 3-4.
• Zvyšuje riziko ustupující pochvy (vulva hypoplasia), vaginálních zánětů, hlavně u fen kastrovaných před pubertou.
• Zdvojnásobuje malé riziko (<1%) nádorů močových cest.
• Zvyšuje riziko ortopedických poruch.
• Zvyšuje riziko nepříznivé reakce na očkování.
Jedna věc je jasná – mnoho informací o kastraci, které jsou dostupné pro veřejnost, jsou nevyvážené a obsahují tvrzení, která jsou přehnaná nebo nepodložená
+ https://psinfo.cz/kastrace/

"Jedna věc je jasná – mnoho informací o kastraci, které jsou dostupné pro veřejnost, jsou nevyvážené a obsahují tvrzení, která jsou přehnaná nebo nepodložená"
Tohle je v tom klíčové. Ti noví majitelé štěňat od impact pak dostanou u veterináře (odborníka!!) doporučení kastrovat s odůvodněním viz výše. A jsou tak přesvědčeni, že dělají pro fenu dobrou věc...

To byla zas nějaká emerická studie na bíglech v klecích, co to mají v rodině :-) Po prvním hárání to nemá žádný význam. Před jo, ale v emerice. Oni to tady doporučují po, protože před má tolik trablů, že by je nezvládli ani vyjmenovat, takže co asi lidem říct... "no, víte, on vám ten pes ani nevyroste a za chvíli vás tady máme skrz plotýnky a taky z něj bude debull" ... ale oni začnou, ti, co si vyrábí pacienty, všeho do času.

uran2
napsal(a):
Přeji pěkný den
Kdy je podle Vás pes dospělý? V roce? Možná čivava. Vykastrovaný pes - samec před dospělostí je úplně vymaštěný a navíc to se zdravím nemá nic společného, dtto u feny, ale ta aspoň není debullní zcela, jen to zdraví jí podělám. Jinak všecko v pohodě.
Zajímavé, že tyhle názory (bez jakékoli jediné znalosti do hloubky) mají většinou chlapečci :D

“s více než 50ti % pravděpodobností”
Uh… někomu s takovým prvopisem bych tedy nevěřila ani to pověstné ň.
V útulcích hledám vždy jen dospěláky. Pokud mají podmínku kastrace - ať jí provedou. Pak ok. Neumím si představit, že u psa z útulku buduju x měsíců důvěru ve vše - a pak toto...
Motivační dopisy? Neeee. Osobní návštěva je lepší.
Nesmyl jako: Osvojitel uhradí "adopční poplatek" a dále se mu stanovují nejrůznější povinnosti (např. umožnit předávajícímu kdykoliv kontrolu zvířete). Pokud něco ze stanovených povinností nedodrží, předávající si vyhrazuje právo zvíře odebrat.
To je nejen mimo zdravý rozum, ale i mimo zákon (do bytu, či domu - vážně nikdo nezvaný jen tak nesmí).
Nicméně - mince má vždy dvě strany.
Na jedné jsou slušní lidé, co ty "pravidla" nechápou, protože si psa berou s nejlepším úmyslem...
No a na té druhé... může být - např. začátek množírny...
+ pejsek nám umřel v létě.
A od té doby neslyším nic jiného než: Kam si pojedete pro nového...
Máte už něco vyhlídnuté?
Známa má štěnata...
Tady je pejsek co ho moc nechtěj...
A pak... posílám odkaz... co kdyby...
Reálně? Přijít o psa je smutná věc.
Ale reakce okolí jsou snad ještě horší. Chápu že tu bolest pochopí jen pejskař.... Ale udržet se... Ach jo.
No a pak při hledání "nováčka" přijdou nesmysly viz. diskuse zde.
A ona je to realita.
uran2
napsal(a):
Přeji pěkný den
Po prvním hárání je technicky totéž, jako před druhým háráním, přesto tam může být rozdíl i půl roku.
Každopádně to, co doporučují některé veteriny, je mi lautr jedno. U nás se štěňata kastrovat nebudou.
napsal(a):
"Jedna věc je jasná – mnoho informací o kastraci, které jsou dostupné pro veřejnost, jsou nevyvážené a obsahují tvrzení, která jsou přehnaná nebo nepodložená"
Tohle je v tom klíčové. Ti noví majitelé štěňat od impact pak dostanou u veterináře (odborníka!!) doporučení kastrovat s odůvodněním viz výše. A jsou tak přesvědčeni, že dělají pro fenu dobrou věc...
A právě proto to mají jasně ohraničené termínem, uvedeným ve smlouvě.

impact
napsal(a):
A právě proto to mají jasně ohraničené termínem, uvedeným ve smlouvě.
Já vám rozumím, ale chápu i ty majitele, že dají na názor veterináře. Představuje pro ně "vyšší odbornou autoritu" než vy a vaše smlouva.
Jsem přesvědčená o tom, že jednají v nejlepším možném úmyslu...i když blbě.

napsal(a):
Já vám rozumím, ale chápu i ty majitele, že dají na názor veterináře. Představuje pro ně "vyšší odbornou autoritu" než vy a vaše smlouva.
Chápu... je to na houby... vet řekne tyhle granule, teď kastrace...
ale co třeba: půjčím si auto, chvilku užívám... a pak ho dám chudé rodině. Jsem to myslela dobře.

napsal(a):
Chápu... je to na houby... vet řekne tyhle granule, teď kastrace...
ale co třeba: půjčím si auto, chvilku užívám... a pak ho dám chudé rodině. Jsem to myslela dobře.
Tentokrát vám to přirovnání pokulhává.
Oni mají psa v dočasné péči, ale počítají s tím, že u nich zůstane natrvalo, až bude adopce dokončena. A když už mají povinnost fenu vykastrovat, chtějí to logicky udělat tehdy, kdy jim to poradí veterinář, tedy v jejich očích kompetentní odborník.
Já je chápu, tím ale neříkám, že s tím souhlasím.

napsal(a):
Oni mají psa v dočasné péči, ale počítají s tím, že u nich zůstane natrvalo, až bude adopce dokončena. A když už mají povinnost fenu vykastrovat, chtějí to logicky udělat tehdy, kdy jim to poradí veterinář, tedy v jejich očích kompetentní odborník.
Jo, jasný.
Smlouva jako smlouva. Sice poradil jakože odborník, ale poradil porušit smlouvu/skočit z okna.
Mohli by si zkušební dobu dát delší a tohle porušení smlouvy by pak vlastně znamenalo, že k adopci nedojde a pes se vrátí.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Tady prostě není co řešit. Smlouvu četli, souhlasili s jejím zněním a pokud s něčím nesouhlasili, neměli si psa brát. Pokud se situace vyvinula, měli napřed než se do psa řezalo, informovat impact a požádat o souhlas.

Kdyby to tak bylo, není co řešit, seberu od dočasněpéčovníků zaštupovaného psa, zinkasuji pokutu a najdu nového podpisovače zase o chlup bohatší....ale ono to asi takto úplně v reálu neklapne.

Otázka
napsal(a):
Tady prostě není co řešit. Smlouvu četli, souhlasili s jejím zněním a pokud s něčím nesouhlasili, neměli si psa brát. Pokud se situace vyvinula, měli napřed než se do psa řezalo, informovat impact a požádat o souhlas.
To určitě ano.
napsal(a):
Jo, jasný.
Smlouva jako smlouva. Sice poradil jakože odborník, ale poradil porušit smlouvu/skočit z okna.
Mohli by si zkušební dobu dát delší a tohle porušení smlouvy by pak vlastně znamenalo, že k adopci nedojde a pes se vrátí.
Takto to máme nastavené.

Pokuta pokuta... tak ji vymažte a napište, že při porušení bla bla bla se půjčené zvíře vrací útulku a samozřejmě k převedení vlastnictví nedojde.
Musíte to napsat jako u nějakého pronájmu, prodeje baráku, něčeho vážného, jinak si to lidé takhle nespojí a dělají blbosti.
Vyhodila bych slova adopce, pokuty,... a dala tomu známý tvar, který lidé znají.
Vykastrovali jste půjčeného psa? Náhrada škody stejně jako u vytrhaných parket v bytě + konec nájemní smlouvy.
A basta fidli. Co s blbcem. Jasně, stručně.

impact
napsal(a):
Takto to máme nastavené.
Ale máte krátkou zkušební dobu :-) podle těch lidí :D

Tudíž bych každou smlouvu dělala zvlášť - u 3 měs. psa napsat, že "zkušební doba" končí dne... třeba jim to pak bude jasnější.
Ale nejlepší by bylo to dát jako týrání. Já nevím... odebírání orgánů zbytečně. Je to divné, že uši, ocas neva, ale zmršení zdraví a povahy je ok.
A v televizi každý den ráno a večer zákon odříkat. Rok opakování by mohl pomoct.
napsal(a):
Já jim to ale u adopce podrobně vysvětluju. Náš názor na kastrace štěňat. Proč jsou tam takový termíny. Jak a kdy technicky domluva na kastraci proběhne. Že se jim připomenu včas. Maj tam limit cca dva měsíce, do kdy má kastrace proběhnout. A taky jim říkám, že jsem měkká na to, abych psa sebrala, ale ať počítají s tím, že pokutu zaplatí.
V podmínkách adopce maj napsaný, že je pes po dobu trvání dočasné smlouvy náš. Na nezávazné procházce jednotlivý body smlouvy probíráme. Při podepisování smlouvy to jedeme nahlas znovu bod po bodu. Já už fakt nevím, co víc pro to dělat..
Teda udělala jsem teď. Obepsala jsem všechny 3/4 roku starý štěňata a zdůraznila jim ty body znovu a že kastrace proběhne až až - dle konkrétní smlouvy.
Hm, já se vlastně ani nedivím, že to nechce nikdo dělat.
napsal(a):
Tudíž bych každou smlouvu dělala zvlášť - u 3 měs. psa napsat, že "zkušební doba" končí dne... třeba jim to pak bude jasnější.
Ale nejlepší by bylo to dát jako týrání. Já nevím... odebírání orgánů zbytečně. Je to divné, že uši, ocas neva, ale zmršení zdraví a povahy je ok.
A v televizi každý den ráno a večer zákon odříkat. Rok opakování by mohl pomoct.
Megi ale my to tak máme. Jeden bod je, že nesmí absolvovat kastraci před termínem (kdy má rok) a smlouva se sjednává na dobu určitou do (cca dva - tři měsíce po roce věku). Konečný termín stanovuji individuálně. Když by dva měsíce končily třeba v listopadu - protáhnu do konce roku - můžou hlídat psa přes svátky. Když to vychází na červenec, protáhnu do září, aby nekastrovali v létě (hojení ran, koupání, dovolený). A ono to klape. 99 štěňat ze sta. A pak prostě jeden a je z toho zbytečný sranec.
uran2

XXX.XXX.140.132
impact
napsal(a):
Megi ale my to tak máme. Jeden bod je, že nesmí absolvovat kastraci před termínem (kdy má rok) a smlouva se sjednává na dobu určitou do (cca dva - tři měsíce po roce věku). Konečný termín stanovuji individuálně. Když by dva měsíce končily třeba v listopadu - protáhnu do konce roku - můžou hlídat psa přes svátky. Když to vychází na červenec, protáhnu do září, aby nekastrovali v létě (hojení ran, koupání, dovolený). A ono to klape. 99 štěňat ze sta. A pak prostě jeden a je z toho zbytečný sranec.
Zdravím, jak to vypadá, máme v tom pěkný hokej. Ačkoliv již dlouhá léta chovám psy, tak info o kastraci mám z jedné kliniky. V roce 2007 mi tam zachránili psa, měl nádor na čelisti a umřel několik let později, to mu bylo šestnáct. Jak čtu některé příspěvky, příště bych měl jít v takovém případě za babkou Kučerovou z Horní Dolní, která tomu výborně rozumí . Jinak v diskutované smlouvě (viz nějaké příspěvky zpátky) je uveden termín kastrace nejdříve 27.5.2022. To nám začíná léto, kdy podle Vás kastrace není vhodná. To znamená kastrovat na dožínky. To Vaše štěně bude mít druhé až třetí hárání. Ještě jednou musím poznamenat, jsem rád, že mám psa. Jinak mi to připomíná scénu z filmu Limonádový Joe, myslím to říkal pan Hlinomaz: pal – nepal. V našem případě kastruj-nekastruj. Omlouvám se za toto odlehčení.

"V našem případě kastruj-nekastruj. Omlouvám se za toto odlehčení".
Ono původní zadání jsou "adopční" smlouvy všeobcně. Až posléze to odbočilo - tak jak se diskuze vyvíjí a posouvá - k problému kastrace, kde je odborná i laická populace rozdělena na dva téměř nesmiřitelné tábory.
Takže ano, je to "pal, nepal".
Problém kupírování za ty roky tak nějak odezněl a zbyla kastrace.
Za mě : nelíbí se mi, jak tady místo psího "národa" vzniká soubor nudných, ale i nebezpečných bezpohlavních jedinců.

Radši kupu nudných (nebezpečných?) bezpohlavních jedinců, kteří budou se svým životem spokojení (páč jim je to jedno), než kupu zoufalých množkoštěňat chcípajících v pytli v kontejneru - v klícce v množce, která se svým životem rozhodopádně spokojená nejsou.
Jo, rozhoduju za ta zvířata, ale kriste, jednou ta zvířata jsou připoutána k člověku, tak je člověk upraví k obrazu svému, tohle je ještě ta nejlepší forma úpravy podle mého, vidíme kolem sebe spoustu lidí, kteří působí těm zvířatům životní utrpení.
Ve skutečnosti to všechno smyčkou dopadá na lidi, ono vlastně nejde o ty psy. Pokud by lidi nebyli hovada (sorry hovada, nechtěla jsem urazit), tak by se psi kastrovali pouze v indikovaných případech a bylo by krásně na Zemi. Ale lidi nejsou bezproblémoví a zodpovědní, takže bohužel, ten, kdo to má možnost ovlivnit, dle mého správně zvolí raději adaptaci zvířete na blbé lidi, než riskovat, že blbí lidi vyrobí kupu dalších nešťastných zvířat.
otázka

XXX.XXX.230.195
Od adopční smlouvy se to už posunulo daleko, ale co. Já moc nevěřím, že by kastrace útulkových psů jakkoli ovlivnila počet množíren a psů v klíckách. To ovlivní maximálně situace typu - naše Fifinka nutně potřebuje štěňátka, neb jinak v depresích zemře, případně náš Žeryk nutně potřebuje krýt fenky, jinak mu vybuchne hlava. Ne že by tyhle situace nebyly časté, ale je jich mnohem míň než bývalo. Když se dívám do inzerce, těch nehod, je tam zlomek, spíš se nabízejí psy z osad nebo množky na výdělek.
otázka
napsal(a):
Od adopční smlouvy se to už posunulo daleko, ale co. Já moc nevěřím, že by kastrace útulkových psů jakkoli ovlivnila počet množíren a psů v klíckách. To ovlivní maximálně situace typu - naše Fifinka nutně potřebuje štěňátka, neb jinak v depresích zemře, případně náš Žeryk nutně potřebuje krýt fenky, jinak mu vybuchne hlava. Ne že by tyhle situace nebyly časté, ale je jich mnohem míň než bývalo. Když se dívám do inzerce, těch nehod, je tam zlomek, spíš se nabízejí psy z osad nebo množky na výdělek.
Nespočítala bych, kolik lidí po mě při projevení zájmu o adopci vystartuje poté, co zjistí, že z kastrace neslevíme. Hned jsem za Adolfa, kterej nedopřeje chudáčkovi fence štěňátka a jak má každá právo být matkou. V dobách, kdy jsme jeli jen "čistokrevný" rasly a bígly, to byl denní chleba.
Pamatuju borca, kterej mi zareagoval na inzerát na fenku, která pocházela z množírny a měla oboustrannou tříselnou kýlu. Takto to bylo uvedeno i v inzerátu s tím, že k adopci bude po kastraci a odstranění kýl. No a borec mi napsal, že mu nevadí, že je fenka z množky a že má kýly, ale že by ji chtěl nekastrovanou, protože mají stejnýho pejska, tak aby spolu měli aspoň jednou, dvakrát štěňátka. Že ty kýly pak nechá odoperovat..
Kastrace útulkových psů toho možná na obrovském byznysu kolem psů moc nezmění, ale zcela jistě změní to, že na našich psech nikdy nebude množeno..
uran2

XXX.XXX.140.132
napsal(a):
Mám dost známých co mají nebo měli doma pejska. Všude to vypadalo nebo vypadá stejně, pes je na prvním místě v domácnosti. Bolí ho nožička, teče očičko, blinká atd., šup na veterinu. Každá návštěva průvan v peněžence.Je-li marod, bere se dovolená nebo děcka nejdou do školy, aby pes měl celodenní péči. Také to znám z vlastní zkušenosti. A teď modelová situace. Někdo takový si vezme štěně z útulku, v radostné náladě podepíše nějaký papír, kde netuší nějaké podrazy. Jede dom a např. 3/4 roku se stará o psa a život běží jak jsem to popsal v úvodu. Tito lidé se starají o psa, jako o své děcko s tím, že ta péče potrvá i další roky. A stane se, co se stalo. Pochopitelně už se třeba zapomněli, co kdysi podepsali. A teď majitel, který toho psa viděl dva tři týdny mezi tuctem dalších, začne kázat slovo Boží těm nešťastníkům, kteří ho piplali několik měsíců a hrnout na ně různé tresty. A to vše jen proto, že to a to měli udělat , když Mars se dostane do konjunkce s Jupiterem. I kdyby to nemuselo být jednoznačně vhodné pro psa No a zvenku to potom opravdu vypadá, že peníze jsou až na prvním místě.
impact
napsal(a):
To je na zastřelení dotyčných, co už víc udělat, než sepsat, vysvětlit, několikrát, vysvětlit i proč a řádně, aby ten člověk nemohl být na pochybách a pak zbydou člověku akorát tak oči pro pláč. Copak sakra těm lidem na tom štěněti nezáleží? Musí vědět, proč tu kastraci dřív nechcete. Já bych ještě pochápla, že ji naopak budou oddalovat, vyhýbat se tomu, ale že do toho půjdou dřív a nechají kastrovat štěně?
Snad jedině udělat nějaký spešl odstavec v té smlouvě, který ještě zvlášť podepíší, že mu jasně porozuměli a jsou si vědomi toho, že pokud toto poruší, vystavují štěně týrání a budou za to popotahování???
uran2
napsal(a):
Mám dost známých co mají nebo měli doma pejska. Všude to vypadalo nebo vypadá stejně, pes je na prvním místě v domácnosti. Bolí ho nožička, teče očičko, blinká atd., šup na veterinu. Každá návštěva průvan v peněžence.Je-li marod, bere se dovolená nebo děcka nejdou do školy, aby pes měl celodenní péči. Také to znám z vlastní zkušenosti. A teď modelová situace. Někdo takový si vezme štěně z útulku, v radostné náladě podepíše nějaký papír, kde netuší nějaké podrazy. Jede dom a např. 3/4 roku se stará o psa a život běží jak jsem to popsal v úvodu. Tito lidé se starají o psa, jako o své děcko s tím, že ta péče potrvá i další roky. A stane se, co se stalo. Pochopitelně už se třeba zapomněli, co kdysi podepsali. A teď majitel, který toho psa viděl dva tři týdny mezi tuctem dalších, začne kázat slovo Boží těm nešťastníkům, kteří ho piplali několik měsíců a hrnout na ně různé tresty. A to vše jen proto, že to a to měli udělat , když Mars se dostane do konjunkce s Jupiterem. I kdyby to nemuselo být jednoznačně vhodné pro psa No a zvenku to potom opravdu vypadá, že peníze jsou až na prvním místě.
Co to plácáte?
. A teď majitel, který toho psa viděl dva tři týdny mezi tuctem dalších, začne kázat slovo Boží těm nešťastníkům, kteří ho piplali několik měsíců a hrnout na ně různé tresty.
Víte, Vy, jak to v téhle organizaci chodí? Co se s nima napiplají? Ty jo že vás ústní otvor nebolí.

Zrzavci
napsal(a):
Co to plácáte?
. A teď majitel, který toho psa viděl dva tři týdny mezi tuctem dalších, začne kázat slovo Boží těm nešťastníkům, kteří ho piplali několik měsíců a hrnout na ně různé tresty.
Víte, Vy, jak to v téhle organizaci chodí? Co se s nima napiplají? Ty jo že vás ústní otvor nebolí.
To nemá cenu, uran spad z Marsu.
Otázka

XXX.XXX.230.195
uran2
napsal(a):
Já nevím co máte za známé, ale přečíst si co podepisuju je snad základ. Pokud nechci kastrovat a já bych nechtěla, psa si nevezmu. Je přece spousta psů, nikdo nikoho nenutí. Navíc, spolky které tohle vyžadují, jsou spíš pověstné tím, že novým majitelům požadavky vysvětlí a zdůrazní. Nelze se vymlouvat, že to lidé nevědí dopředu. Musíte prostě respektovat názor spolku i když nemusíte souhlasit na 100%. Spolek je majitel ne vy.
Zrzavci
napsal(a):
To je na zastřelení dotyčných, co už víc udělat, než sepsat, vysvětlit, několikrát, vysvětlit i proč a řádně, aby ten člověk nemohl být na pochybách a pak zbydou člověku akorát tak oči pro pláč. Copak sakra těm lidem na tom štěněti nezáleží? Musí vědět, proč tu kastraci dřív nechcete. Já bych ještě pochápla, že ji naopak budou oddalovat, vyhýbat se tomu, ale že do toho půjdou dřív a nechají kastrovat štěně?
Snad jedině udělat nějaký spešl odstavec v té smlouvě, který ještě zvlášť podepíší, že mu jasně porozuměli a jsou si vědomi toho, že pokud toto poruší, vystavují štěně týrání a budou za to popotahování???
Napřed jsme to měli jako dohodu, že se pes v termínu cca dva měsíce po roce vrátí k nám na kastraci. Nepomohlo.
Přidali jsme zákaz operací (uvedení do narkózy) bez souhlasu majitele, tedy nás. Nepomohlo.
Přidali jsme bubu s odebráním psa z péče. Nepomohlo.
Přidali jsme flastr 20K a výsledek tady teď řešíme.
S každou takovou zkušeností se snažím víc přidat do smlouvy, napsat to jinak, lépe to těm lidem vysvětlovat. Ale už jsem fakt v koncích.
Já si pamatuju, jak jsem se kdysi strašně smála jedné záchranářce, že dává psy do adopce pouze lidem do 100km. Už se nesměju. Pochopila jsem. Odchod na kastraci výhradně k naší veterinářce začínám vidět jako jedno z možných řešení, protože tam budu naprosto klidná.
Protože já v tomhle prostě nedokážu překročit svoje svědomí a hodit to za hlavu. Uran tady mele kraviny. Já si všechny naše psy pamatuju. Řekneš jméno - vybavím si psa, jak se k nám dostal, jakej měl život, kdo jsou jeho majitelé, vybavím si historky z jeho pobytu u nás, perličky ze života, jestli byl v našem kalendáři, a jak často se třeba ozve s fotkami.. A nedejbože, když umřou.. 🖤 Pro mě to nejsou sakra žádný kusy, který odněkud přijdou a pak zase někam odejdou.
A právě proto mi na nich extrémně záleží i poté, co ode mě odejdou. A právě proto se je snažím chránit.
uran2

XXX.XXX.140.132
Zrzavci
napsal(a):
Je-li pravda první věta, pak sepisujete smlouvu s lidmi, kteří pravděpodobně jsou zbaveni volebního práva a proto je smlouva neplatná. Jinak zhruba pět minut jsem guglil a našel jsem toto:
https://www.svetchovatelu.cz/novinky/detail/harani-fen-co-je-dobre-vedet.htm
https://www.metropolevet.cz/service/kastrace-feny-praha/
https://www.vseprozvire.cz/kastrace-feny-negativa-versus-pozitiva/
https://www.veterinaslavicin.cz/sluzby/chirurgie/kastrace-feny
https://www.vetopet.cz/clanky/kastrace-feny-ano-ci-ne/
http://vetallia.cz/kdy-je-spravny-cas-na-kastraci-feny-a-proc/
http://www.veterinapruhonice.cz/kastrace-feny,157.html
https://www.ambuvet.cz/products/kastrovat-nekastrovat-fenu-pripadne-kdy-/
http://www.veterinahb.cz/kastrace-psa-feny/
Všude tam doporučují a kastrují štěňata a feny po prvním hárání.
V tomto případě nedoporučuji střílení ale jsem zvědav, kdy je poženete k soudu a budete žalovat za týrání štěňat. Oni totiž navádějí navzdory Vašim předpisům Vaše klienty ke kastraci ve shora uvedeném termínu. Přeji hodně zdaru a doufám, že dáte vědět, jak to dopadlo.

uran2
napsal(a):
Je-li pravda první věta, pak sepisujete smlouvu s lidmi, kteří pravděpodobně jsou zbaveni volebního práva a proto je smlouva neplatná. Jinak zhruba pět minut jsem guglil a našel jsem toto:
https://www.metropolevet.cz/service/kastrace-feny-praha/
https://www.vseprozvire.cz/kastrace-feny-negativa-versus-pozitiva/
https://www.veterinaslavicin.cz/sluzby/chirurgie/kastrace-feny
https://www.vetopet.cz/clanky/kastrace-feny-ano-ci-ne/
http://www.veterinapruhonice.cz/kastrace-feny,157.html
https://www.ambuvet.cz/products/kastrovat-nekastrovat-fenu-pripadne-kdy-/
http://www.veterinahb.cz/kastrace-psa-feny/
Všude tam doporučují a kastrují štěňata a feny po prvním hárání.
V tomto případě nedoporučuji střílení ale jsem zvědav, kdy je poženete k soudu a budete žalovat za týrání štěňat. Oni totiž navádějí navzdory Vašim předpisům Vaše klienty ke kastraci ve shora uvedeném termínu. Přeji hodně zdaru a doufám, že dáte vědět, jak to dopadlo.
Otevřela jsem jeden z odkazů a nic o tom, že by byla kastrace vhodná hned po prvním hárání nebo snad dřív, tam není. Dokonce jsou tam uvedena i negativa kastrace. Ostatní ani otvírat nebudu. Bodejť by některé veteriny kastraci nedoporučovaly, když za ni mají peníze, že? Zrovna nedávno jsem byla na jiné veterině, než běžně chodím, protože můj vet měl kovid. Sotva jsem vlezla do dveří, první otázka byla, zda je pes kastrovaný. Říkám NE, je to chovný pes. Následovala přednáška, proč je dobré kastrovat psa a že jich spousta kastrovaných je.
Pokud se někdo opravdu nechá přemluvit veterinářem, tak se na mě nezlobte, ale je úplně hloupý.
Otázka

XXX.XXX.230.195
napsal(a):
Otevřela jsem jeden z odkazů a nic o tom, že by byla kastrace vhodná hned po prvním hárání nebo snad dřív, tam není. Dokonce jsou tam uvedena i negativa kastrace. Ostatní ani otvírat nebudu. Bodejť by některé veteriny kastraci nedoporučovaly, když za ni mají peníze, že? Zrovna nedávno jsem byla na jiné veterině, než běžně chodím, protože můj vet měl kovid. Sotva jsem vlezla do dveří, první otázka byla, zda je pes kastrovaný. Říkám NE, je to chovný pes. Následovala přednáška, proč je dobré kastrovat psa a že jich spousta kastrovaných je.
Pokud se někdo opravdu nechá přemluvit veterinářem, tak se na mě nezlobte, ale je úplně hloupý.
To se mi stalo taky. A dokonce mi paní veterinářka tvrdila, že žaludeční problémy mojí roční feny souvisejí s tím, že není kastrovaná. Plakáty propagujícím kastraci má oblepenou čekárnu. Už chodíme jinam.
Mně na těch adopčních smlouvách vadí to (Impact nic proti Vám, já chápu Váš pohled, jen mám prostě jiný), že když mi spolek věří natolik, že mi svěří psa, tak proč mi nevěří natolik, že se psem budu dělat to, co uznám za vhodné dle mého nejlepšího vědomí a svědomí. Řeší se pokuta za předčasnou kastraci, za neudělání kastrace... Co když budu psa vychovávat proutkem?
Mám křížence, aktuálně z útulku. Z městského. S paní jsme si vysvtlili, že názor na množení máme stejný, ale kastrovat prostě nebudu, poukud to nebude zdravotně nutné. Nikdy bych nepřistoupila na nějakou adopční smlouvu, považuji ji za obcházení zákona. Pokud mám psa doma, pak buď v dočasce, takže náklady na krmení psa/veterinu hradí spolek, já poskytuju zadarmo lásku a postel. Nebo psa platím já, pak je prostě můj. Se všemi důsledky. U dočasek Dede mě dráží podmínka, že pes nesmí být venkovní. Tuhle podmínku nechápu. I venkovní pes může být šťastný a milovaný pes.
Myslím, že kdo kolem těch spolků dělá, je ovlivněn tím, že už potkal mnoho blbců. Viz to, co tu psala Impact. Hlava mi to nebere, jak někteří lidi přemýšlí. Jenže pak kvůli blbcům šněrují smlouvy, čímž odradí i ty neblbce, jako jsem třeba já. Psů je moc, každá fena nemusí mít štěňata, ale je třeba si připomínat, že mít štěňata není trestné, není to týrání. Pokud někdo chce na své Fifince odchovat štěně, vždy mu to rozmlouvám, ale není to trestné. To rozhodnutí, jestli štěně jo nebo ne by mělo být na majiteli.

Co když budu psa vychovávat proutkem?
Tak se dopouštíte přestupku a pokutu dostanete od MÚ.
Ve smlouvě mají písmena g + h, kde je jasně pro trouby řečeno, že nebudete porušovat zákon https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-246 + nepůsobit psovi bolest, poškození psychické a fyzické atd. - protože zas opět se to musí vše lidem přesně vyjmenovat... + tam je, že nebude pes v kotci nebo podobném prostoru a nebude uvázaný.
Kdyby z toho vymazali blbosti jako návštěvy a brzkou kastraci...
napsal(a):
Co když budu psa vychovávat proutkem?
Tak se dopouštíte přestupku a pokutu dostanete od MÚ.
Ve smlouvě mají písmena g + h, kde je jasně pro trouby řečeno, že nebudete porušovat zákon https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-246 + nepůsobit psovi bolest, poškození psychické a fyzické atd. - protože zas opět se to musí vše lidem přesně vyjmenovat... + tam je, že nebude pes v kotci nebo podobném prostoru a nebude uvázaný.
Kdyby z toho vymazali blbosti jako návštěvy a brzkou kastraci...
Dost pochybuji, že někdy nějaký MÚ udělil pokutu za to, že někdo švihl psa prutem, když například kradl ze stolu řízek. Stejně jako když plácnete tříleté dítě po zadku. Já tedy ani jedno nepovažuji za týrání, za které je třeba psa či dítě podebrat z rodiny. Pokud někdo vykrmí psa (dítě) do válce, je to týrání? Narozdíl od plácnutí to má dlouhodobé zdravotní následky. Co ti, co krmí psa vegankými granulemi? Ale to už je filosofická debata mimo působnost ifauny.
Chci tím říct, že sto lidí, sto přístupů. A že někdo má jiný přístup nutně neznamená, že psa týrá. Sousedi mají psa, je venkovní, mimo pozemek moc nechodí a když, vždy jen na krátkém vodítku. Občas po něm nepěkně řvou (ale to oni i sobě navzájem). Já bych nikdy psa v jejich režimu neměla, ale rozhodně není ten pes týráný a adept na odebrání.
Mně to lidsky štve, některé spolky jsou mi velmi sympatické a moc fandím jejich činnosti, uznávám kus práce, kterou pro ty psy dělají. V 97 % jejich činnosti jim fandím. Ale neupíšu se ke kontrole v domácnosti a nebudu kastrovat zdravého psa. Když jsem začala koukat po novém psovi, k Dede jsem koukala jako první. A vybrala bych si. Jenže... Oni by mi psa nedali. Protože nebudu kastrovat, i když nebudu chovat. Protože ke mně domů chodí jen zvané návštěvy, cizí lidi si domu nezvu. Protože pokud by mi někdo měl odebrat psa, ať je to KVS, ne nějaký dobrovolník, který si staví podmínky vysoce nad rámec zákona. Přijde mi to jak v rovině, že někomu prodám auto... A bude muset slíbit, že nebude jezdit po dálnici. A když zjistím, že po dálnici jel, auto si odvezu.

No však to je ten rozdíl - půjčím vs. prodám. Tady mají půjčeného psa od impact a vykastrují ho :-)
Správně by to mělo být tak: půjčím psa na rok a vy mi dáte finanční dar, který ale bude mít jinou smlouvu. Po roce, když budete dodržovat rozumné podmínky, psa vám daruji. Tečka.
Ale ono to stejně někdy fungovat nebude, protože lidé jsou přece chudáčci, co nechápou písmenka. Podpis. O zákonu radši nemluvím, to už je moc složité.

Jsou například spolky, které při "adopci" psa seniora hradí novému majiteli všechny náklady, narazila jsem na to nejednou. Ale jaké mají smlouvy netuším, psa jsem si od nich nikdy nebrala.
Fatio mě se to nijak nedotýká, nebojte.
Protože je to přesně tak - sto lidí, sto chutí.
Já mám kolem sebe v drtivé většině případů lidi, kteří mi řeknou, že by stejně kastrovali. A stejně, jako je obrovská skupina lidí, jako Vy - nechtějí kastrovat, tak je obrovská skupina lidí, kteří chtějí. Třeba na základě hnusné zkušenosti s pyometrou. Tak to prostě je a já si rozhodně nemyslím, že by kvůli tomu byla některá část špatná...
impact
napsal(a):
Fatio mě se to nijak nedotýká, nebojte.
Protože je to přesně tak - sto lidí, sto chutí.
Já mám kolem sebe v drtivé většině případů lidi, kteří mi řeknou, že by stejně kastrovali. A stejně, jako je obrovská skupina lidí, jako Vy - nechtějí kastrovat, tak je obrovská skupina lidí, kteří chtějí. Třeba na základě hnusné zkušenosti s pyometrou. Tak to prostě je a já si rozhodně nemyslím, že by kvůli tomu byla některá část špatná...
já vím, jste schopna diskuze a netrpíte mesiáškým syndromem!
Sto lidí, sto chutí. Jenže, 5 % kvalitních majitelů se vyřadí tím, že mají problém s kastrací, dalších 5 % má problém s pravidelným reportingem a kontrolou bydliště, některé spolky si odmažou další zájemce tím, že limitují, jestli pes bude bydlet na zahradě nebo v domě, další vyřadí rodiny s malými dětmi... Přesto, že to síto je tak husté, že jím vyřadíte i kvalitní zájemce o psy, jím stále propadne blbec, co kastruje štěně. Takže co, uděláme ještě hustší síto... Aby za 5 let nebylo síto tak husté, že ideální majitel přestane existovat. A kdo bude chtít zachránit psa, půjde ke spolku, který to nedělá zodpovědně, vozí sem psy z osad bez veterinárních kontrol...
Fatia
napsal(a):
já vím, jste schopna diskuze a netrpíte mesiáškým syndromem!
Sto lidí, sto chutí. Jenže, 5 % kvalitních majitelů se vyřadí tím, že mají problém s kastrací, dalších 5 % má problém s pravidelným reportingem a kontrolou bydliště, některé spolky si odmažou další zájemce tím, že limitují, jestli pes bude bydlet na zahradě nebo v domě, další vyřadí rodiny s malými dětmi... Přesto, že to síto je tak husté, že jím vyřadíte i kvalitní zájemce o psy, jím stále propadne blbec, co kastruje štěně. Takže co, uděláme ještě hustší síto... Aby za 5 let nebylo síto tak husté, že ideální majitel přestane existovat. A kdo bude chtít zachránit psa, půjde ke spolku, který to nedělá zodpovědně, vozí sem psy z osad bez veterinárních kontrol...
Zodpovědně můžu po deseti letech praxe konstatovat, že procento blbců je stále stejné.
Jinak nemám problém s pobytem psem venku, pokud je to pes, který venku může být. Xy psů máme venkovních. Malé děti vyřazujeme v případě, že má pes špatnou zkušenost. Naopak spoustu dalších psů u malých dětí máme. Bydliště nekontrolujeme - mě to přijde hovadský, protože sama nesnáším, když mi někdo leze do baráku.
A pravidelnej report.. No, co na to říct. Cosi jednou za půl roku ve smlouvě máme, ale nikomu nedupu po krku. Máme na fb skupiny pro naše rodiny a jsem šťastná, když tam ty pejsky vidím. Jsem šťastná, když tam jednou v roce nahodím téma, aby přidali fotky, který dám do vánočního alba na ofiko stránky.
Protože ono to není jen o mojí radosti z toho, jak se naši svěřenci mají. Je to i o tom, že můžu dát na naše stránky fotky a informace o tom, že naši psi nejsou imaginární a že opravdu jsou v nových rodinách - velmi důležitá zpětná vazba pro všechny, kteří nás finančně a materiálně podporují.
A když se někdo dlouho neozve, tak prostě písnu email a poptám se.
Mluvím jen za sebe. Jak to mají ostatní je mi v podstatě jedno.
uran2

XXX.XXX.231.22
napsal(a):
V našem případě neřešíme kastrovat nebo nekastrovat. Kastrace je prostě povinná. Otázka zní: Kdy je pro kastraci nejvhodnější doba. Čili v tomto případě veterinář nemusí nikoho přemlouvat ale pouze radí kdy je to pro fenku nejvhodnější. A v tomto případě je spíš hloupý ten, kdo si poradit nenechá. Předpokládám, že byste v nemocnici rovněž neradila chirurgům, jak Vás mají řezat. Zřejmě Vám unikl začátek tohoto dohadování.

uran2
napsal(a):
V našem případě neřešíme kastrovat nebo nekastrovat. Kastrace je prostě povinná. Otázka zní: Kdy je pro kastraci nejvhodnější doba. Čili v tomto případě veterinář nemusí nikoho přemlouvat ale pouze radí kdy je to pro fenku nejvhodnější. A v tomto případě je spíš hloupý ten, kdo si poradit nenechá. Předpokládám, že byste v nemocnici rovněž neradila chirurgům, jak Vás mají řezat. Zřejmě Vám unikl začátek tohoto dohadování.
Ne, neunikl. Srovnávat to s humánními lékaři je dost mimo, ty platí pojišťovny.
Pro kastraci samozřejmě není nejvhodnější doba při prvním hárání a méně. Nastudujte si o tom něco. 😉

uran2
napsal(a):
A to já bych radila. I jsem to jednou udělala - přesněji řečeno, stejně do mě řízli, ale opravila jsem jim diagnózu z apendicitidy na vaječníkovou cystu.

uran2
napsal(a):
Ále tak dnes jsme všici zběhlí v imunologii, šití, to i ten slepák dáme.
Vy nechápete jednu věc: kastrujete cizího psa. Jste v pořádku?
Kdy je nejvhodnější doba pro inkontinenci. No kdy... řekněte :-) :-)
Mně se ty návštěvy doma taky moc nelíbili. Co když by nám nedali psa, protože máme doma dlažbu? Schody na zahradu? Mámu s alzeihamerem v obýváku? S kastrací psa jsem měla taky problém, tam prostě důvod nechápu. Proto jsem si vybrala spolek, který nehodlal jezdit ke mně domů a dělat nejprve revizi doma, zda bude mít můj pes svůj pokoj a vzala jsem si fenu, protože všichni v mém okolí nechali kastrovat fenu a přišlo mi to normální. Argument, že lidi se taky nenechávají kastrovat, že raději berou ženský celý život prášky, mě fakt dostává. Vždyť je to xindl největší a jak jsou gynekologové, kteří to propagují, jak je to zdravé a super, najdou se tací, kteří řeknou, že to zas tak super není a ženy mají proto dnes problém s otěhotněním, že poznají při operaci dělohu ženy, která bere prášky, má jí prý nasáklou jako houba. Člověk musí dát i na sebe jak to cítí. Nechtěla bych, aby moje fenka měla štěňata s obřím psem, nejsem si stoprocentně jistá, že se mi do zahrady dostane cizí pes, samozřejmě udělám vše proto, aby se nic z toho nestalo.
uran2

XXX.XXX.231.22
napsal(a):
A to já bych radila. I jsem to jednou udělala - přesněji řečeno, stejně do mě řízli, ale opravila jsem jim diagnózu z apendicitidy na vaječníkovou cystu.
Můj obvoďák říkal před 30 roky, že pacient zná svoje tělo nejlépe. Od té doby medicína trochu pokročila a nedržel bych se toho vždycky. Třeba na ultrazvuku by mohli něco o tom vysvětlit.

uran2
napsal(a):
Můj obvoďák říkal před 30 roky, že pacient zná svoje tělo nejlépe. Od té doby medicína trochu pokročila a nedržel bych se toho vždycky. Třeba na ultrazvuku by mohli něco o tom vysvětlit.
Však vysvětlili. Ale až poté, co jsem jim řekla, že krevní obraz neukazuje žádnou neutrofilii = zánětlivý proces. Takže mě z interny přeložili na gynekologii a odoperovali. Ono je fajn, když je člověk veterinář a tím pádem se v medicíně trochu vyzná.
uran2
napsal(a):
No pokročila, když jsem před devíti lety poznala svého mužel, měl prý nález na žlučníku, že tam má kámen a doporučují mu, co nejdříve se nechat operovat. Mně přišlo divný, že může jíst všechno a není mu špatně. Tak nakonec šel k jiným dvěma doktorům, jeden našel, že tam má asi spíš písek a další, že tam nic nemá, jen tlustou stěnu žlučníku. Kdyby dal na první vyšetření, odoperovali by mu zdravý žlučník.
otázka

XXX.XXX.230.195
Jenom pro pobavení.
Copak požadavek kastrace či návštěv v místě bydliště, dneska už jsou i jiná kritéria, dle kterých jde zodpovědně eliminovat nevhodný zájmce viz. tento inzerát - https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3856544/roztomila-mala-fenecka/
Kromě požadavku, že zájemce nesmí být očkovaný se mi líbí pasáž - ,, Osobně se věnuji diagnostice a následné léčbě biorezonančním přístrojem F-scan, který dokáže v těle odhalit plísně, viry, bakterie, prvoky, parazity a roztoče. F-scan mám úspěšně vyzkoušený i na psech."
Tohle je teprve terno, kam se hrabou spolky, tady nejen pořídíte psa, ale ještě vás odvšiví, odčerví a zbaví plísní.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Ale zadavatelka bude určitě moc hodná paní, protože na fauně má dalších 16 inzerátů na podobné, ale ne stejné pejsky. Kam se na ni lecjaký útulek hrabe.
uran2

XXX.XXX.231.22
napsal(a):
Ále tak dnes jsme všici zběhlí v imunologii, šití, to i ten slepák dáme.
Vy nechápete jednu věc: kastrujete cizího psa. Jste v pořádku?
Kdy je nejvhodnější doba pro inkontinenci. No kdy... řekněte :-) :-)
Až přijde čas, zkuste ten slepák třeba v kuchyni. Možná je něco na googlu.
Áno jsem v pořádku. Mám už třetího psa a žádného jsem nekastroval a cizího už vůbec ne. Něco jiného je uvedený případ od impackt. Tam je nařízena kastrace smouvou. Klient přece nekastruje psa pro vlastní potěšení. Navíc ten zákrok platil.
Inkontinenci jsem, musím se přiznat, moc nepochytil. Zkuste kouknout na příspěvek lupus4 1/2/2022 21:43. Tam je odkaz a v odkazu jsem našel “Získaná inkontinence se týká spíše velkých plemen a objevuje se 3 – 5 let po kastraci. Postihuje 2 – 20 % fen obecně. Hlavně u kastrací prováděných před 3. měsícem věku je tento problém častý.“

uran2
napsal(a):
Až přijde čas, zkuste ten slepák třeba v kuchyni. Možná je něco na googlu.
Áno jsem v pořádku. Mám už třetího psa a žádného jsem nekastroval a cizího už vůbec ne. Něco jiného je uvedený případ od impackt. Tam je nařízena kastrace smouvou. Klient přece nekastruje psa pro vlastní potěšení. Navíc ten zákrok platil.
Inkontinenci jsem, musím se přiznat, moc nepochytil. Zkuste kouknout na příspěvek lupus4 1/2/2022 21:43. Tam je odkaz a v odkazu jsem našel “Získaná inkontinence se týká spíše velkých plemen a objevuje se 3 – 5 let po kastraci. Postihuje 2 – 20 % fen obecně. Hlavně u kastrací prováděných před 3. měsícem věku je tento problém častý.“
To tady asi všichni víme. Kastrace a inkontinence, zejména u fen větších plemen. Stejný princip jako u žen po přechodu.

Trickyvoo
napsal(a):
No pokročila, když jsem před devíti lety poznala svého mužel, měl prý nález na žlučníku, že tam má kámen a doporučují mu, co nejdříve se nechat operovat. Mně přišlo divný, že může jíst všechno a není mu špatně. Tak nakonec šel k jiným dvěma doktorům, jeden našel, že tam má asi spíš písek a další, že tam nic nemá, jen tlustou stěnu žlučníku. Kdyby dal na první vyšetření, odoperovali by mu zdravý žlučník.
Já taky měla kamínek, který problémy nedělal. Ale musela jsem si nechat žlučník vyndat, protože jinak by mi nevěřili. (vím, jak vypadá žlučníkový záchvat). Nakonec se z mých dlouhodobých potíží vyklubala alergie na lepek.

otázka
napsal(a):
Jenom pro pobavení.
Copak požadavek kastrace či návštěv v místě bydliště, dneska už jsou i jiná kritéria, dle kterých jde zodpovědně eliminovat nevhodný zájmce viz. tento inzerát - https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3856544/roztomila-mala-fenecka/
Kromě požadavku, že zájemce nesmí být očkovaný se mi líbí pasáž - ,, Osobně se věnuji diagnostice a následné léčbě biorezonančním přístrojem F-scan, který dokáže v těle odhalit plísně, viry, bakterie, prvoky, parazity a roztoče. F-scan mám úspěšně vyzkoušený i na psech."
Tohle je teprve terno, kam se hrabou spolky, tady nejen pořídíte psa, ale ještě vás odvšiví, odčerví a zbaví plísní.
Ale pro člověka to asi nebude zadarmo.

Otázka
napsal(a):
Ale zadavatelka bude určitě moc hodná paní, protože na fauně má dalších 16 inzerátů na podobné, ale ne stejné pejsky. Kam se na ni lecjaký útulek hrabe.
Ale zlevňuje, chuděra, před Vánocemi za šestku, teď už jen čtyři a půl.
Ale přes očkování majitele nejede vlak

Otázka
napsal(a):
protože na fauně má dalších 16 inzerátů na podobné, ale ne stejné pejsky
tak ja tam vidim porad ty same....
timhle inzerentem se FB bavi uz par mesicu.
uran2

XXX.XXX.231.22
napsal(a):
Do tří dnů od zjištění skutečnosti. Tak se nemýlíte, jen neumíte číst :-) Pejskové mají zuby, zas tak moc rodný list nepotřebují.
Tady nejde o vybírání pokut, oni žádnou ani nevyberou, protože to nelze... ale o to, aby se lidi probrali! Útulek to štěně nekastruje. To udělali noví "majitelé". Trochu blbý, ne. Ani nejsou majitelé. A zmrzačí štěně. Půjčím auto a oni mi ho vrátí bez motoru :-)
Tak to vypadá, že Vám jde víc o tu smlouvu ;-)
Vezmu to postupně.
a) Číst umím. Impact píše, že zpráva byla hned po operaci. To znamená, že do tří dnů od zjištění skutečnosti je v tomto případě prakticky stejné jako tři dny po operaci. Snad je to logické. Není to trochu sadismus chtít vrátit čerstvě operovaného pejska z domácího prostředí zase do útulku?
b) Mrzačení štěněte. Kastraci nevymysleli noví „majitelé“. To měli ve smlouvě a také je to asi stálo nějakou tisícovku. Trochu blbý, ne? A že číst umím a také počítat, ještě toto. Impact píše jako datum narození 27/4/2021, určeno přibližně podle zubů. A pochopitelně ho má v paměti jako štěně. Ovšem kastrace byla koncem ledna roku 2022, tj. ve stáří 10 měsíců. Lidi si většinou berou menší plemena, která se v tomto věku už ani štěnětem moc necítí. Čili asi nikdo štěně nemrzačil.
c) Auto bez motoru. Teď si představte, že mám prodejnu a půjčovnu ojetých aut. Vy si jedno přijdete půjčit a bude-li všechno OK, pak ho koupíte. Dáme krátkou řeč, smlouva, podpis a jedete dom. Za pár měsíců začátkem listopadu na předzimní kontrole Vám technik řekne, že rozvody nevypadají dobře a doporučuje je vyměnit. Poslechnete, i když tato výměna stojí několik tisíc korun. Kdyby kvůli tomu odešel motor, přijde oprava na desetinásobek. Pak mi radostně oznámíte, co jste provedla. Ovšem já začnu mávat smlouvou, kde stojí, že ta výměna měla být až o vánocích a Vy jste vyhodila ještě dobrý díl, zmršila auto atd. Takže do tří dnů vrátit auto a zaplatit pokutu za porušení smlouvy. Asi si řeknete, no to je vyčůranost. Něco podobného je i tak zvaná adopční smlouva, viz. https://www.pesnejvernejsipritel.cz/wp-content/uploads/2016/05/Adopcni-smlouva-pnp-trvala-verze-1-4-2016.pdf

uran2
napsal(a):
Vezmu to postupně.
a) Číst umím. Impact píše, že zpráva byla hned po operaci. To znamená, že do tří dnů od zjištění skutečnosti je v tomto případě prakticky stejné jako tři dny po operaci. Snad je to logické. Není to trochu sadismus chtít vrátit čerstvě operovaného pejska z domácího prostředí zase do útulku?
b) Mrzačení štěněte. Kastraci nevymysleli noví „majitelé“. To měli ve smlouvě a také je to asi stálo nějakou tisícovku. Trochu blbý, ne? A že číst umím a také počítat, ještě toto. Impact píše jako datum narození 27/4/2021, určeno přibližně podle zubů. A pochopitelně ho má v paměti jako štěně. Ovšem kastrace byla koncem ledna roku 2022, tj. ve stáří 10 měsíců. Lidi si většinou berou menší plemena, která se v tomto věku už ani štěnětem moc necítí. Čili asi nikdo štěně nemrzačil.
c) Auto bez motoru. Teď si představte, že mám prodejnu a půjčovnu ojetých aut. Vy si jedno přijdete půjčit a bude-li všechno OK, pak ho koupíte. Dáme krátkou řeč, smlouva, podpis a jedete dom. Za pár měsíců začátkem listopadu na předzimní kontrole Vám technik řekne, že rozvody nevypadají dobře a doporučuje je vyměnit. Poslechnete, i když tato výměna stojí několik tisíc korun. Kdyby kvůli tomu odešel motor, přijde oprava na desetinásobek. Pak mi radostně oznámíte, co jste provedla. Ovšem já začnu mávat smlouvou, kde stojí, že ta výměna měla být až o vánocích a Vy jste vyhodila ještě dobrý díl, zmršila auto atd. Takže do tří dnů vrátit auto a zaplatit pokutu za porušení smlouvy. Asi si řeknete, no to je vyčůranost. Něco podobného je i tak zvaná adopční smlouva, viz. https://www.pesnejvernejsipritel.cz/wp-content/uploads/2016/05/Adopcni-smlouva-pnp-trvala-verze-1-4-2016.pdf
1) od zjištění zaplacení té pokuty třeba :-)
2) tomu štěněti bylo 9 měsíců
3) takže tomu štěněti uřízli nohu a dali jinou nohu, jo? nebo co mu odešlo?
Ne, nikdo nevezme psa 3 dny po operaci, to se nebojte. Diskutujeme o něčem jiném - dodržování toho, co nesvéprávní dočasní majitelé podepsali, časné kastrace a jejich škodlivost.
Tak třeba ta inkontinence je trošičku jinak, že jo, jenže to je přesně vono... vezmu jeden zdroj a prohlásim ho za svatej. To je vostuda.
"Odhaduje se, že u 5 až 20 procent kastrovaných psů se rozvine USMI a únik moči. Čím je pes větší, tím je pravděpodobnější, že se u něj rozvine inkontinence. Ve skutečnosti se uvádí, že u psů, kteří váží 45 liber nebo více, je výskyt inkontinence 12 až 31 procent."
45 liber = 20,4 kg
To je nějaký velký pes?
Co ta povaha zaseklá v 9 měsících věku? Nic nic neva nic.
Domluva je "ne dřív než v roce". Tam není "okamžitě ráno v den, kdy pes dosáhne věku 1 rok".
No nic. Ztráta času.
Otázka

XXX.XXX.230.195
napsal(a):
protože na fauně má dalších 16 inzerátů na podobné, ale ne stejné pejsky
tak ja tam vidim porad ty same....
timhle inzerentem se FB bavi uz par mesicu.
Já to uviděla až dneska😜, ale moc by mě zajímalo, co je to ten odvsivovaci zázrak? Jinak máte pravdu, je to nejspíš furt ten samý pes. Jestlipak vyžaduje smlouvu🤔.

Otázka
napsal(a):
Já to uviděla až dneska😜, ale moc by mě zajímalo, co je to ten odvsivovaci zázrak? Jinak máte pravdu, je to nejspíš furt ten samý pes. Jestlipak vyžaduje smlouvu🤔.
Na vši je nejlepší Neostomosan.

napsal(a):
Na vši je nejlepší Neostomosan.
To je moc chemický, to by nedala. To je to plemeno liška z Lysolajů z loňska, vlákno inzeráty... Hledala zodpovědné páníčky, ale fenu zodpovědně nějak to... neuhlídala.
Hlavně že jim narvala Bravecto, tam si asi nepřečetla složení. Já jí přála, ať jí doma ta smečka zůstane tak půl roku.
uran2
napsal(a):
Vezmu to postupně.
Tvl to jsou hrozný hovna.
Jakej útulek? Jsme spolek a krom 4 psů v karanténních kotcích, kteří tam teď aktuálně musí být, mám všechny psy doma. Roztopenej krb, gauč, postel, obývák, kuchyně, psí pokoj, pravidelné venčení, učení čistotnosti, známe vysavač, obojek, vodítko, procházky a blá blá blá.
Kastraci platit nemusí. Kdyby se drželi smlouvy, měla jet fena na kastraci k nám a kastraci platíme.
Od tohoto konkrétního štěněte jsme měli doma i jeho matku, takže věk plus mínus týden fakt nehraje roli.
A až přijde rakovina kostí kvůli rané kastraci, tak si desetinásobek debul zaplatí sám.
Další dotazy?

jednou ta zvířata jsou připoutána k člověku, tak je člověk upraví k obrazu svému, tohle je ještě ta nejlepší forma úpravy podle mého,
Už jsem nechtěla na tohle prapodivné vyjádření reagovat, ale nedá mi to :
Člověk si je upraví k obrazu svému!!!! To jako opravdu ? Pořád se argumentuje zdravím...a ono je to nakonec "k obrazu svému".
Jaký další "svůj obraz" si lidi vymyslí ? Štěkání - hlasivky ? Další nápad ? Ještě to tak udělat, aby nevyměšovali, kdo s nima má pořád lítat ven ?
Dobrý den 😜 impact,
mám takový dotaz, (opravdu dotaz bez urážek). Zaujala mě Vaše kastrace, jako chápu Vás a váš postup, ale když si vemu a projdu vaším a mám odvás pejska a souhlasím s kastraci a chci ušetřit, tak musím k vám přijet kastrovat. To jsem pochopila, ale co když jsme od sebe vzdálené 300km? Jako přijet tam není problém, ale pak naspět po kastraci domů s operovaným psem jet?
To mě jen tak napadlo jak tohle řešíte?
Dája

ale pak naspět po kastraci domů s operovaným psem jet?
uz to tady psala nekde -nabizi, ze si fenku nechaji u sebe i na doleceni

Dája6
napsal(a):
Aha, ale já bych bez psa neodjela, já jsem závislák😜.
Dája
ani ja ne
Dája6
napsal(a):
Dobrý den 😜 impact,
mám takový dotaz, (opravdu dotaz bez urážek). Zaujala mě Vaše kastrace, jako chápu Vás a váš postup, ale když si vemu a projdu vaším a mám odvás pejska a souhlasím s kastraci a chci ušetřit, tak musím k vám přijet kastrovat. To jsem pochopila, ale co když jsme od sebe vzdálené 300km? Jako přijet tam není problém, ale pak naspět po kastraci domů s operovaným psem jet?
To mě jen tak napadlo jak tohle řešíte?
Dája
No ta motivace chci ušetřit je po pravdě hrozná. A obecně takto noví majitelé moc často nepřemýšlí, díky Bohu za to.
Dostanou odčerveného, odblešeného, proočkovaného (někdy úplný mrňata musí ještě po třetí doočkovat u sebe) a čipovaného psa s petpasem, s krmením, obojkem a stopovačkou. A pokud chtějí ušetřit ještě tím, že uhradíme i kastraci, tak si to holt musí zařídit.
Drtivá většina budoucích majitelů ze větší vzdálenosti si ale kastraci zařídí i zaplatí po svojí ose v místě bydliště. Jednak proto, že by stejně kastrovali a druhak i proto, že jim přijde hloupé si to všechno nechat od spolku zaplatit. Spousta z nich i pošle adopční poplatek, protože to berou jako podporu spolku a příspěvek na další pejsky..
impact
napsal(a):
No ta motivace chci ušetřit je po pravdě hrozná. A obecně takto noví majitelé moc často nepřemýšlí, díky Bohu za to.
Dostanou odčerveného, odblešeného, proočkovaného (někdy úplný mrňata musí ještě po třetí doočkovat u sebe) a čipovaného psa s petpasem, s krmením, obojkem a stopovačkou. A pokud chtějí ušetřit ještě tím, že uhradíme i kastraci, tak si to holt musí zařídit.
Drtivá většina budoucích majitelů ze větší vzdálenosti si ale kastraci zařídí i zaplatí po svojí ose v místě bydliště. Jednak proto, že by stejně kastrovali a druhak i proto, že jim přijde hloupé si to všechno nechat od spolku zaplatit. Spousta z nich i pošle adopční poplatek, protože to berou jako podporu spolku a příspěvek na další pejsky..
😜já si to myslela, ale víte jak, co když je extra někdo šetřílek? Jojo blbost, já vím, ale lidé jsou různí, že jo🤫.
Dája
Dája6
napsal(a):
😜já si to myslela, ale víte jak, co když je extra někdo šetřílek? Jojo blbost, já vím, ale lidé jsou různí, že jo🤫.
Dája
Jsou různí, to je jasný. Třeba když si vezmou zdarma kompletně ošetřené štěně s výbavičkou a pak je ještě člověk půl roku po termínu prosí, aby konečně přijeli na kastraci (60km), kterou jim chceme zaplatit a když nejsou schopni přijet, tak sami pro psa na naše náklady jedeme, na naše náklady ho necháme kastrovat, ještě ho na naše náklady po kastraci dva týdny hlídáme, krmíme, ošetřujeme a oni maj ještě tu drzost napsat, že pro něj nepojedou, ať ho dovezeme i zpátky. A to ani nemluvím o tom, že jsme jim ho dovezli 600 km ze Slovenska až pod nos. Bohužel i takový vychcandíry se najdou.
impact
napsal(a):
Jsou různí, to je jasný. Třeba když si vezmou zdarma kompletně ošetřené štěně s výbavičkou a pak je ještě člověk půl roku po termínu prosí, aby konečně přijeli na kastraci (60km), kterou jim chceme zaplatit a když nejsou schopni přijet, tak sami pro psa na naše náklady jedeme, na naše náklady ho necháme kastrovat, ještě ho na naše náklady po kastraci dva týdny hlídáme, krmíme, ošetřujeme a oni maj ještě tu drzost napsat, že pro něj nepojedou, ať ho dovezeme i zpátky. A to ani nemluvím o tom, že jsme jim ho dovezli 600 km ze Slovenska až pod nos. Bohužel i takový vychcandíry se najdou.
Jeee ty brďo tak to je masakr, tohle je fakt úchylný. Tihle by už odemě psa nevyděli.
Pozdravuje Vás Biluška🤫.
Dája

Trickyvoo
napsal(a):
Impact: Mě by zajímala jiná věc, tady na fauně jsem se setkala s tím, že může mít fenka i první hárání v roce a půl. Co pak? Pořád platí až po prvním hárání? Je to zrovna věc, která se blbě dokazuje. Vezme mi někdo fenku, protože prostě zraje pomaleji?
Hele, každý spolek to má napsané jinak. Malá plemena nebudou hárat po roce a půl, si myslím. A pokud jste za psa zaplatila, tak Vám prostě nikdo nic brát nebude.
Trickyvoo
napsal(a):
Impact: Mě by zajímala jiná věc, tady na fauně jsem se setkala s tím, že může mít fenka i první hárání v roce a půl. Co pak? Pořád platí až po prvním hárání? Je to zrovna věc, která se blbě dokazuje. Vezme mi někdo fenku, protože prostě zraje pomaleji?
Taky se nám stalo, že dlouho nehárala. Řešilo se to i na veterině a pak jsme se prostě domluvili a počkali, až si to odbyde.
uran2

XXX.XXX.231.22
napsal(a):
1) od zjištění zaplacení té pokuty třeba :-)
2) tomu štěněti bylo 9 měsíců
3) takže tomu štěněti uřízli nohu a dali jinou nohu, jo? nebo co mu odešlo?
Ne, nikdo nevezme psa 3 dny po operaci, to se nebojte. Diskutujeme o něčem jiném - dodržování toho, co nesvéprávní dočasní majitelé podepsali, časné kastrace a jejich škodlivost.
Tak třeba ta inkontinence je trošičku jinak, že jo, jenže to je přesně vono... vezmu jeden zdroj a prohlásim ho za svatej. To je vostuda.
"Odhaduje se, že u 5 až 20 procent kastrovaných psů se rozvine USMI a únik moči. Čím je pes větší, tím je pravděpodobnější, že se u něj rozvine inkontinence. Ve skutečnosti se uvádí, že u psů, kteří váží 45 liber nebo více, je výskyt inkontinence 12 až 31 procent."
45 liber = 20,4 kg
To je nějaký velký pes?
Co ta povaha zaseklá v 9 měsících věku? Nic nic neva nic.
Domluva je "ne dřív než v roce". Tam není "okamžitě ráno v den, kdy pes dosáhne věku 1 rok".
No nic. Ztráta času.
Právě abych neřešil kastrace, inkontinence, štěňata atd., již 30 roků chovám nekastrované psy. Fena je pro mne moc složité zařízení a moc této problematice nerozumím. Proto jsem 3/2 ve 23:08 umístil příspěvek. Máte tam asi deset odkazů z internetu, které jsem našel během několika minut. Dole máte dva vzorky z těch deseti.
Máme v republice tucty klinik, kde kastrují feny dle nějakých poznatků. Dál jsem výzvu, myslí-li někdo, že to je týrání štěňat, ať je žaluje u soudu. Pokud na to nemáte, pak nešikanujte laickou veřejnost, že poslechne veterináře a ne nějakou tetu z Horní Dolní. Navíc uvádíte jediný svůj argument a to kus papíru. To je málo.
A že tomu nerozumím, tak prosím vysvětlit: mezi prvním a druhým háráním je pes štěně nebo fena? Děkuji.
Pokud nechcete chovat štěňata, můžete začít uvažovat i o kastraci. Včasnou kastrací můžete snížit riziko nádorů mléčné žlázy, které jsou u fen s falešnými březostmi poměrně časté. Zákrok jako prevence vzniku nádorových onemocnění mléčné žlázy – podle výzkumů a statistik veterinářů (úplná kastraci s vyjmutím vaječníků) dokazuje, že kastrace provedená před prvním háráním snižuje riziko výskytu nádorů mléčné žlázy až na 0,05%, mezi prvním a druhým háráním na 8% a po třetím hárání na 26%. Později už ale riziko nádorů na mléčné žláze neovlivní vůbec.
Osobně doporučuji kastraci po první říji – fena projde důležitým hormonálním a psychickým vývojem a stále má kastrace výrazný preventivní charakter pokud jde o budoucí zdravotní problémy. Fena by neměla být kastrována těsně před, těsně po nebo přímo při hárání – vše je překrvené, oteklé, více to při operaci krvácí a fenu to více bolí. Ideální čas je cca 6 – 12 týdnů po ukončení říje.

Kus papíru myslíte ty studie, které jsem si náhodou aspoň přečetla a ne vybrala jen to, co se mi hodí do krámu? Nebo tu smlouvu? To je kus papíru? Až sem lidstvo dospělo, že k čemu se zaváže, nemusí dodržet? Tak pak máte pravdu! Tečka!
:-)
Kastrace = dvě výhody: nebude nemocná děloha, že, když tam není, a možná to vemeno.
Kastrace = mraky nevýhod včetně velkého rizika sarkomu.
Na tu výměnu vadných dílů teda už nehrajeme? Dobře.
Proč ta vet ve Vašem odkazu, uran2, říká, že hrozí nějaká inkontinence /mimochodem těch 5 % se týká malinkých psů a je to každý dvacátý pes, to není málo/, ale zbytek zcela ignoruje? Třeba páteř nebo tu rakovinu kostí, což je dost hrůza, to přemýšlíte, jestli psa uspat hned, nebo až si zlomí nohu...
Nikdo neříká, že poslechnu někoho z Horní Dolní, já určitě ne, já čtu vše, nejen, co se mi líbí (a vydělá dost peněz), ale chtěla bych vidět veterináře, který řekne vše. Moje vet se o tom se mnou normálně baví, ale možná je to teda tím, že je z Horní Dolní, no.
Tím je to vyřešeno.

„Sem do lesíků u Avionu chodíme pravidelně. Teď se nám tu narodila nějaká štěňata, tak je chodíme zatím odčervovat. Až je máma dokojí, budeme je kastrovat a některé jim odebereme. Pokud s tím budou jejich majitelé souhlasit,“ vysvětluje Renáta Šimčíková. Už před Vánocemi sem dobrovolníci přijeli s celým pytlem dárků pro psy a kočky. Ty získávají při různých sbírkách veřejnosti, které Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat a další organizace pořádají.
Už jsem zas mimo, ale kolem kastrace se to tu točí a tyhle "ochranářky" mě fakt nadzvedly !
napsal(a):
„Sem do lesíků u Avionu chodíme pravidelně. Teď se nám tu narodila nějaká štěňata, tak je chodíme zatím odčervovat. Až je máma dokojí, budeme je kastrovat a některé jim odebereme. Pokud s tím budou jejich majitelé souhlasit,“ vysvětluje Renáta Šimčíková. Už před Vánocemi sem dobrovolníci přijeli s celým pytlem dárků pro psy a kočky. Ty získávají při různých sbírkách veřejnosti, které Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat a další organizace pořádají.
Už jsem zas mimo, ale kolem kastrace se to tu točí a tyhle "ochranářky" mě fakt nadzvedly !
Otázka je, jestli tam nemá být budeme JI kastrovat. Já za sebe nevím o tom, že by nějaká organizace kastrovala malá štěňata. Myšleno u nás. A osobně spíš věřím na překlep.

impact
napsal(a):
Otázka je, jestli tam nemá být budeme JI kastrovat. Já za sebe nevím o tom, že by nějaká organizace kastrovala malá štěňata. Myšleno u nás. A osobně spíš věřím na překlep.
Fakt je, že novinář dokáže ladacos, to jste mě uklidnila, už jsem sháněla munici.
Tady je odkaz na celý článek, třeba bude někdo odtama v obraze. :
https://www.patriotmagazin.cz/reportaz-osady-ostravskych-bezdomovcu-obyvaji-desitky-psu-i-kocek?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=8Zd2op1uSRb-202202061249&dop_id=15324287

uran2
napsal(a):
Právě abych neřešil kastrace, inkontinence, štěňata atd., již 30 roků chovám nekastrované psy. Fena je pro mne moc složité zařízení a moc této problematice nerozumím. Proto jsem 3/2 ve 23:08 umístil příspěvek. Máte tam asi deset odkazů z internetu, které jsem našel během několika minut. Dole máte dva vzorky z těch deseti.
Máme v republice tucty klinik, kde kastrují feny dle nějakých poznatků. Dál jsem výzvu, myslí-li někdo, že to je týrání štěňat, ať je žaluje u soudu. Pokud na to nemáte, pak nešikanujte laickou veřejnost, že poslechne veterináře a ne nějakou tetu z Horní Dolní. Navíc uvádíte jediný svůj argument a to kus papíru. To je málo.
A že tomu nerozumím, tak prosím vysvětlit: mezi prvním a druhým háráním je pes štěně nebo fena? Děkuji.
Pokud nechcete chovat štěňata, můžete začít uvažovat i o kastraci. Včasnou kastrací můžete snížit riziko nádorů mléčné žlázy, které jsou u fen s falešnými březostmi poměrně časté. Zákrok jako prevence vzniku nádorových onemocnění mléčné žlázy – podle výzkumů a statistik veterinářů (úplná kastraci s vyjmutím vaječníků) dokazuje, že kastrace provedená před prvním háráním snižuje riziko výskytu nádorů mléčné žlázy až na 0,05%, mezi prvním a druhým háráním na 8% a po třetím hárání na 26%. Později už ale riziko nádorů na mléčné žláze neovlivní vůbec.
Osobně doporučuji kastraci po první říji – fena projde důležitým hormonálním a psychickým vývojem a stále má kastrace výrazný preventivní charakter pokud jde o budoucí zdravotní problémy. Fena by neměla být kastrována těsně před, těsně po nebo přímo při hárání – vše je překrvené, oteklé, více to při operaci krvácí a fenu to více bolí. Ideální čas je cca 6 – 12 týdnů po ukončení říje.
Vy jste veterinář?

napsal(a):
Fakt je, že novinář dokáže ladacos, to jste mě uklidnila, už jsem sháněla munici.
https://www.patriotmagazin.cz/reportaz-osady-ostravskych-bezdomovcu-obyvaji-desitky-psu-i-kocek?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=8Zd2op1uSRb-202202061249&dop_id=15324287
Zeptala jsem se jich na FB, dlouhodobě je sleduju a vždycky jsem jim fandila.

orionka: budou kastrovat maminky, ne štěňátka
napsal(a):
Jj, v mezičase jsem si to našla. Podle mě přeřek a nebo překlep. Ještě říkají, že krom jednoho všechny vezmou k sobě. Tak to už tím tuplem pochybuju, že by je (a zrovna MS spolek) hnali na nějakou kastraci.

Je fakt, že já jen slyším "ochránci zvířat", tak se mi ježí chlupy. Viz např. norčí farmy, Velká Pardubická, zásah ve VU v Brně ( Bodlinka je asi moc mladá, aby to pamatovala,cca rok 1993 (?) ).......víc mě teď nenapadá.
uran2

XXX.XXX.231.22
napsal(a):
Vy jste veterinář?
Studoval jsem strojařinu, čili od veteriny dost daleko. Proto se tady ptám těch, co by měli do toho vidět. Položil jsem několik otázek místním odbornicím a nic. Jo, bylo mi řádně vynadáno za všechno možné ale co to je mezi prvním a druhým háráním - štěně či fena, jsem se nedověděl. Myslím, že píšu česky ovšem druhá strana to nebere. Kdo se v tom má vyznat. Např. "megi-the-dog" může být teta ze Skotska. Občas mám dojem že svatá inkvizice vstala z mrtvých.

uran2
napsal(a):
Studoval jsem strojařinu, čili od veteriny dost daleko. Proto se tady ptám těch, co by měli do toho vidět. Položil jsem několik otázek místním odbornicím a nic. Jo, bylo mi řádně vynadáno za všechno možné ale co to je mezi prvním a druhým háráním - štěně či fena, jsem se nedověděl. Myslím, že píšu česky ovšem druhá strana to nebere. Kdo se v tom má vyznat. Např. "megi-the-dog" může být teta ze Skotska. Občas mám dojem že svatá inkvizice vstala z mrtvých.
Ne, nevstala. Dáváte tady odkazy na články a informace, které 99% z nás zná. Jo a kdy je to štěně a kdy fena (pes) - za mě je hranicí pohlavní dospělost, ale není to oficiální.