Zdravím, potřebovala bych prosím poradit :) S přítelem už dlouho přemýšlíme o koupi pejska, akorát stále váháme nad plemenem. Bydlíme v bytě, ale na vesnici, okolo je spousta zeleně a jezero. Jsme oba velice aktivní a já skoro stále doma, takže bych se mu mohla věnovat skoro nonstop. Mám zkušenosti s Německým ovčákem a toto plemeno jsem si velice oblíbila, jenže do bytu se asi moc nehodí… Vzhledově se nám právě líbí pejsci jako NO, Československý vlčák a tak podobně, jen ta velikost je překážka. Poradili byste nějaké plemeno, které by pro nás bylo vhodné?:) Velikost by byla fajn tak do 55cm. Děkuji :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takhle -jestli se vam libi NO, hledate nahradu a ridite se jen vzhledem -budete u kazdeho jineho plemena dost zklamana povahou.
Chodak obcas :-) vypada jako mensi NO - ale neni to NO ani omylem.

Taky mě na první dobrou napadl chodský pes. Ale je pravda, že v sousedství ho mají a ačkoliv měl být původně pes domácí, brzy po pořízení štěněte stavěli kotec na zahradě. Pes je to ultrahuňatý a doma v bytové teplotě se prý necítil dobře. Ale je to moje jediná zkušenost s choďákem ....

napsal(a):
Taky mě na první dobrou napadl chodský pes. Ale je pravda, že v sousedství ho mají a ačkoliv měl být původně pes domácí, brzy po pořízení štěněte stavěli kotec na zahradě. Pes je to ultrahuňatý a doma v bytové teplotě se prý necítil dobře. Ale je to moje jediná zkušenost s choďákem ....
Tomu jejich důvodu nevěřím. Pes se přizpůsobí, kor štěně.
Když jste oba aktivní,tak co Belgičák
https://www.ifauna.cz/psi/atlas/belgicky-ovcak-malinois
napsal(a):
Já tomu možní i věřím, nedávno nám tu jeden choďák přibyl, je v takovým provozu "jsem na zahradě, jen když tam být chci" a má fakt kožich jak blázen. V nějakým panelákovým provozu si ho přes léto vůbec neumím představit. A je dost ublafanej teda, ale to může být jedincem?

Zoia
napsal(a):
Já tomu možní i věřím, nedávno nám tu jeden choďák přibyl, je v takovým provozu "jsem na zahradě, jen když tam být chci" a má fakt kožich jak blázen. V nějakým panelákovým provozu si ho přes léto vůbec neumím představit. A je dost ublafanej teda, ale to může být jedincem?
Měli jsme chodku, u našich, sice v provozu dům - zahrada, ale neměla problém být doma. Já sama mám zkušenost se samojedem, kdy podstatnou část života prožil v bytě. Chodil se občas chladit na balkon, to je fakt, třeba hodinku tam pozoroval cvrkot a pak si řekl, že chce domů. U štěněte bude ale důvod jiný než teplo v domě (můj názor).
napsal(a):
To je pes od psa, většina jich je rádo v chladu, ale mnohem raději v horku, ale se smečkou. Máme dům se zahradou a choďák bydlí v obýváku.
Zakladatelko, neřiďte se vzhledem, ale povahou psa. Choďák je můj vysněný pes, ale NO to prostě není, takže pokud chcete povahu NO, budete zklamaná. Jinak je to pohodář (až na tu reaktivitu na psy na vodítku, častá věc), když ho zabavíte nějakou prací (stopy, nosework, pasení) a pořádně vylítáte venku a bude s vámi v bytě, bude rád.
Zoia
napsal(a):
Dost ublafanej sedí. To je u nás důvod, proč bydlí v obýváku, bydlíme v řadovce a on hlásí každé otevření dveří v okolí nebo si vykládá se psama na druhém konci vsi.
Navrhovaný belgičák je na tom ale s hlučností podobně, ne-li hůř.

Zoia
napsal(a):
Jj, celkem jsem majiteli věřila a taky jsem si to vysvětlovala tím kožichem, má třikrát tolik chlupů co NO. Ale jak jsem psala, moje jediná a "externí" zkušenost s choďákem. Jo a reaktivitu na vodítku potvrzuji, potkáváme je několikrát týdně už odmalička a paní postupem času začíná mít problém ho zvládnout.

napsal(a):
Jj, celkem jsem majiteli věřila a taky jsem si to vysvětlovala tím kožichem, má třikrát tolik chlupů co NO. Ale jak jsem psala, moje jediná a "externí" zkušenost s choďákem. Jo a reaktivitu na vodítku potvrzuji, potkáváme je několikrát týdně už odmalička a paní postupem času začíná mít problém ho zvládnout.
Já nevím, jestli dřív byli choďáci jiní... naše umřela v roce 2009... Žádnou zvýšenou reaktivitu na vodítku jsme neřešili, nemuseli jsme... možná to bylo tím, že vyrůstala s kavkazankou... Často jsem chodila na procházku se všemi třemi - kavkazankou, chodkou a samojedem, byla to paráda, takové "spřežení".
napsal(a):
Já nevím, jestli dřív byli choďáci jiní... naše umřela v roce 2009... Žádnou zvýšenou reaktivitu na vodítku jsme neřešili, nemuseli jsme... možná to bylo tím, že vyrůstala s kavkazankou... Často jsem chodila na procházku se všemi třemi - kavkazankou, chodkou a samojedem, byla to paráda, takové "spřežení".
Nevím, ale prý je to opravdu častější než to bylo. Chodíme na cvičák k poradkyni chovu a ona těch psů vidí hodně.
Přitom na volno je to pohodář, do konfliktu nejde, spíš uteče, přátelský...Jenže vyhláška holt říká vodítko. Snažíme se na tom pracovat, ale nějak extra lepší to teda není.
U nás ho má rodina, co má ještě čévéčko, tak my to máme s mužem rozdělený, já se kochám čévéčkem a on má slabost pro choďáka. Tyhle dvě plemena jsou pro mě pocitově takový dva protipóly, na choďákovi je vidět, že o nějakou součinnost s člověkem dost stojí, a ten vlčák působí jako taková nezávislá jednotka.
Já bych si na ně netroufla, ale je to pro mě asi nejkrásnější pes na světě.
napsal(a):
Přizpůsobí. Když jsme si přivezli Malinu, tak ležela jen na dlažbě. Do pelíšku nešla skoro nikdy. U tchýňových, kteří mají hodně vytopený byt, na chodbě u dvěří. Teď už používá i pelíšek a u tchýňových taky u dveří už neleží, prostě se musela jen aklimatizovat z dvorkového klima na vnitřní.

Zoia
napsal(a):
U nás ho má rodina, co má ještě čévéčko, tak my to máme s mužem rozdělený, já se kochám čévéčkem a on má slabost pro choďáka. Tyhle dvě plemena jsou pro mě pocitově takový dva protipóly, na choďákovi je vidět, že o nějakou součinnost s člověkem dost stojí, a ten vlčák působí jako taková nezávislá jednotka.
Já bych si na ně netroufla, ale je to pro mě asi nejkrásnější pes na světě.
Na čévéčko bych si taky netroufla. Je to jedno z plemen, které mě nikdy nelákalo. Mam doma číslo Psa přítele člověka z roku 2014, kde je rozsáhlý článek o vzniku plemene i s fotkami. A klobouk dolů před panem Hartlem a všemi, co se na šlechtění podíleli.
šampon

XXX.XXX.248.224
já si myslím že bud belgický ovčák malinois ne německý pinč
napsal(a):
Na čévéčko bych si taky netroufla. Je to jedno z plemen, které mě nikdy nelákalo. Mam doma číslo Psa přítele člověka z roku 2014, kde je rozsáhlý článek o vzniku plemene i s fotkami. A klobouk dolů před panem Hartlem a všemi, co se na šlechtění podíleli.
U mě je to vzhledově jedno z nejhezčích plemen, ale taky bych si na něj nikdy netroufla. Pro mě nej plemeno, po kterém dlouhodobě toužím, je kanadský retrívr a i tam si nejsem jistá, že bych na takového psa měla.
šampon

XXX.XXX.248.224
omlouvám se měla jsem na mysli belgický malinois nebo německý pinč
napsal(a):
Takhle -jestli se vam libi NO, hledate nahradu a ridite se jen vzhledem -budete u kazdeho jineho plemena dost zklamana povahou.
Chodak obcas :-) vypada jako mensi NO - ale neni to NO ani omylem.
Jako nemusela by být povaha na chlup stejná, ale hlavně aby byl věrný svému páníčkovi, zkrátka aby byl náš parťák. A to se mi právě na NO líbí. O choďákovi jsme přemýšleli, ale nejsme si jistí tou srstí.
hanaester99
napsal(a):
Jako nemusela by být povaha na chlup stejná, ale hlavně aby byl věrný svému páníčkovi, zkrátka aby byl náš parťák. A to se mi právě na NO líbí. O choďákovi jsme přemýšleli, ale nejsme si jistí tou srstí.
A proč nechcete NO? Když pořídíte fenku,nebude to mamut. V bytě být klidně může

hanaester99
napsal(a):
To jsme si také říkali, ale byt je malý a NO velký :D Tak nevím, jestli by tu pro něj bylo dost místa.
Viz výše. Pokud se mu budete dostatečně věnovat, může být i v bytě.
NO jsme měli v bytě 17let. Tedy přízemí RD. Pes měl pelíšek v koupelně. Za deště se mu hadrem otřelo břicho a umyly packy.
Druhý velký kříženec žil taky v kuchyni a obyváku (vlkodavxNO).
Opět jen otření v chodbě. Koupání ve vaně nebo sprcha to už byl boj
Když bude mít pes vyžití bude ležet a spát. Nebo jsme měli štěstí na hodné psy protože žádné speciály jsme s nima neprováděli.
Co je to malý byt? Normálně se v bytě chovají velcí psi, psovi,když je zvyklý,to nijak nevadí. Jasně,jestli máte garsonku a fakt málo místa,tak to chápu,ale pak je v zásadě jedno, zda je to pes k kv 55 nebo 60 cm. Pokud jde o nepořádek apod, tak je to taky fuk. Pak když psa,tak menšího,ale o dost. jestli vám NO vyhovuje, a máte dostatek času,abyste mu dali vyžití, tak bych šla do něj, jinak pořídíte psa o něco málo menšího,ale budete zklamaní z povahy,protože NO to prostě nebude.
rapotacka11
napsal(a):
Pro mě nejlepší pes.
Náš byl náročný, zklidnil se a zmoudřel na dvou letech.
Nezapomenutelný.
Nebo má člověk kliku a má vořecha, který je povahu NO. Kámoščin táta, dokud ho neznal, tak se ušklíbal, že máme vořecha, co vypadá jako miniaturní NO. On sám choval celý život NO. No a když ho poznal, řekl, že se mu líbí, že je fakt jak NO, jen taková malá bytová verze. Nakonec, on fanda na rasy, řekl kámošce, že si měla pořídit taky takovýho vořecha, že je super.
hanaester99
napsal(a):
To jsme si také říkali, ale byt je malý a NO velký :D Tak nevím, jestli by tu pro něj bylo dost místa.
Nejklidnější pes v bytě byl právě NO, kterého jsem měla v dočasce. Z pelechu se zvedl jen k jídlu a pití. Je tedy fakt, že netuším, jak ho bývalí majitelé cepovali…ale vycepovali ho dokonale.

"Jako nemusela by být povaha na chlup stejná, ale hlavně aby byl věrný svému páníčkovi, zkrátka aby byl náš parťák"
tak ale tohle splňuje většina plemen
a určitě pro mnohé to budou splňovat i plemena, která pro mě ne
bych řešila jiné povahové rysy, pudy, a z nich vyplývající i způsob života se psem
velikost psa a byt není úplně relevantní, naopak ta větší plemena šťastně prochrápou většinu dne a nedělají paskudu
"Nejklidnější pes v bytě byl právě NO, kterého jsem měla v dočasce. Z pelechu se zvedl jen k jídlu a pití. Je tedy fakt, že netuším, jak ho bývalí majitelé cepovali…ale vycepovali ho dokonale."
tak nějak jsem to měla s HW v paneláku
byl jako budíček, 5 minut před vstáváním/odchodem ven přišel říct, že dobré ráno/jdem
byl dostatečně zaměstnán

napsal(a):
"Jako nemusela by být povaha na chlup stejná, ale hlavně aby byl věrný svému páníčkovi, zkrátka aby byl náš parťák"
tak ale tohle splňuje většina plemen
a určitě pro mnohé to budou splňovat i plemena, která pro mě ne
bych řešila jiné povahové rysy, pudy, a z nich vyplývající i způsob života se psem
velikost psa a byt není úplně relevantní, naopak ta větší plemena šťastně prochrápou většinu dne a nedělají paskudu
"Nejklidnější pes v bytě byl právě NO, kterého jsem měla v dočasce. Z pelechu se zvedl jen k jídlu a pití. Je tedy fakt, že netuším, jak ho bývalí majitelé cepovali…ale vycepovali ho dokonale."
tak nějak jsem to měla s HW v paneláku
byl jako budíček, 5 minut před vstáváním/odchodem ven přišel říct, že dobré ráno/jdem
byl dostatečně zaměstnán
"tak nějak jsem to měla s HW v paneláku
byl dostatečně zaměstnán"
Myslím, že tak funguje spousta velkých psů žijících v bytě. Já jsem to tak měla se samojedem a černým ruským teriérem. Doma absolutně klidní psi, kteří byli rádi v naší společnosti, takže se stěhovali vždy do místnosti, kde jsme zrovna byli - z kuchyně do obýváku, pak do ložnice, nebo do dětského pokoje, kde si lehli a spali nebo po očku monitorovali dění.
měli jsme v bytě fenku bernskýho salašníka, úplně v klidu. doma chrněla pod stolem/u gauče aby byla co nejblíž u nás. když jsme se přestěhovali do rd tak si na zahradu občas vyběhla ale hlavně byla tam kde jsme byli my, takže jsem toho názoru že i velkej a chlupatej hafan může bejt šťastnej v bytě (jo,pastevce bych si do bytu nepořídila, ale to je jiná kapitola)
hanaester99
napsal(a):
Srstí proč ? Že líná ? Nebo že je nutné vyčesávat ? To myslím každého psa a NO prý pouští chlupy hrozně. Choďák taky :-D
Ale extra chlupatý není, není nasrstěný, jak je doma
Já se teda přidávám k ostatním a velikost psa bych až tak neřešila. Pokud toužíte po NO, šla bych do něho, feny bývají drobnější... Mám dva psy, 30 kg a 15 kg, paradoxně doma víc místa zabírá ta menší, protože se neskutečně roztahuje, zatímco pes se někde smrskne . A musím teda říct, že i co se údržby týče, tak za mě lepší větší pes - ale mám teda oba psy hladkosrsté. Když je venku blátivo, hnusně, tak většímu psovi většinou stačí vzít jen packy, někdy trochu břicho, ale menší fena většinou musí do vany celá, protože má bahno až na zádech,hlavě , a totálně špinavé břicho, které jen tak neutřete, to je u ní samozřejmost. Ale chce to počítat s tím, že budete trávit hodně času venku a veškerou aktivitu směřovat tam, doma se pak bude odpočívat.

Pes v bytě - ještě bych připomněla, že pokud se uvažuje o větším a velkém psovi do bytu, že se musí brát v potaz, v jakém patře je byt a zda je v domě výtah. Psa do bytu ve vyšším patře v domě bez výtahu nedoporučuji. Ve stáří, nebo při úrazu, prostě při omezení hybnosti, je venčení obtížně řešitelné.
Zdravím, tak jsme po vašich doporučeních zvážili situaci a koupili jsme si štěňátko černého NO s pp. Naštěstí bydlíme v přízemí, takže žádné schody. V úterý si ho jdeme vyzvednout, takže se moc těšíme :) Hned potom plánujeme navštěvovat psí školku na cvičáku. Až ho budeme mít doma, nahraju sem fotečku. Ještě jednou děkuji za vaše názory a rady! :)
hanaester99
napsal(a):
Zdravím, tak jsme po vašich doporučeních zvážili situaci a koupili jsme si štěňátko černého NO s pp. Naštěstí bydlíme v přízemí, takže žádné schody. V úterý si ho jdeme vyzvednout, takže se moc těšíme :) Hned potom plánujeme navštěvovat psí školku na cvičáku. Až ho budeme mít doma, nahraju sem fotečku. Ještě jednou děkuji za vaše názory a rady! :)
Super to je skvělý výběr. Tak ať se vám daří. Těším se na fotku.
napsal(a):
"tak nějak jsem to měla s HW v paneláku
byl dostatečně zaměstnán"
Myslím, že tak funguje spousta velkých psů žijících v bytě. Já jsem to tak měla se samojedem a černým ruským teriérem. Doma absolutně klidní psi, kteří byli rádi v naší společnosti, takže se stěhovali vždy do místnosti, kde jsme zrovna byli - z kuchyně do obýváku, pak do ložnice, nebo do dětského pokoje, kde si lehli a spali nebo po očku monitorovali dění.
já myslím, že velcí psi jsou v bytě klidní proto, že je to od nich od mala vyžadováno. Házet balonek velikosti pingpongového balonku lze i v bytě, pes, co má 5 kg, cestou za balonem neboří nábytek. Velký pes kdyby se doma rozběhl se stejnou vehemencí, tak převrhne stůl, převrátí botník a shodí zrcadlo ze zdi. Prostě to nejde, aby velký pes v bytě řádil jak černá ruka. Taky jserm měla v bytě klidného velkého psa. Kdybych mu hodila balon, když ležel na gauči, jedním skokem by přeskočil místnost, v bytě pod námi by spadly všechny lustry i obrazy, sroloval by koberec, převrátil konferenční stolek a srazil všechny lidi, co by mu stály v cestě :)

"já myslím, že velcí psi jsou v bytě klidní proto, že je to od nich od mala vyžadováno"
za sebe, jako majitele 2 velkých psů, budu reagovat, a to : nikoliv

hanaester99
napsal(a):
Tady je náš Dyk ❤️
.to je ňuňák....ať se daří....

hanaester99
napsal(a):
Tady je náš Dyk ❤️
No to je ňuňátko ....tak hlavně hodně zdravíčka