Kastrace ANO či NE, článek zde na IFauně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.10.2012 06:23
scylla

XXX.XXX.165.46

Klasika - takto si veterináři dělají pacienty a kšefty. Léčitelka a lékařka celostní medicíny doporučí kastraci a následné podávání homeopatik a bylin na psychiku, srst, metabilismus atdl, a kšefty jedou, pes má zdravotní problémy, ale komu na tom záleží, ne? Jen tam postrádám léky a léčbu podstatného problému - pohybového ústrojí způsobeného vysycháním vazivových tkání, osteoporozy a dřívějšího nástupu stařecké demence - studiemi prokázaných následků kastrace.

26.10.2012 08:32
inusanka

XXX.XXX.175.12

Po dlouhých letech se psy mám poprvé fenku. U kočiček mi bylo a je jasné, že pokud s nimi chceme žít, kastrace je jediná možnost. Fenku jsme pořizovali spíše na nátlak, je to něco jiného než pes a od jejího pořízení jsem stále přemýlala zda kastrace ano či ne. Jediné co vím jasně je, že nikdy nebude mít štěňata a že opravdu nechci řešit nějaká nechtěňátka. Na druhou stranu mám celý život nemocnou štítnou žlázu a vím, co hormony dokáží ovlivnit. Mám také v rodině rakovinu ze všech stran a pokud bych měla odstranit vše, kde se v rodině vyskytla, nemusela jsem se narodit. A tak bedlivě hlídáme, faleškou netrpí, takže máme o starost méně, nakonec jsme se rozhodli nekastrovat. Naše slečna je dost žravá a i když se jí snažím dát dost pohybu, dokáže nádherně nabírat.
Jestliže opravdu pečlivě zvážím plusy a minusy, pro mne a Majdu mi vychází nekastrovat a hlídat. Hlídat při hárání a myslet na to, že zánět dělohy či problémy s mléčnou žlázou je třeba podchytit včas

26.10.2012 10:24
assil

XXX.XXX.216.60

scylla napsal(a):
Klasika - takto si veterináři dělají pacienty a kšefty. Léčitelka a lékařka celostní medicíny doporučí kastraci a následné podávání homeopatik a bylin na psychiku, srst, metabilismus atdl, a kšefty jedou, pes má zdravotní problémy, ale komu na tom záleží, ne? Jen tam postrádám léky a léčbu podstatného problému - pohybového ústrojí způsobeného vysycháním vazivových tkání, osteoporozy a dřívějšího nástupu stařecké demence - studiemi prokázaných následků kastrace.

Nevytrhávejte si z kontextu a napište to celý - studiemi prokázaných následků kastrace ŠTĚŇAT.

26.10.2012 13:39
scylla

XXX.XXX.165.49

assil napsal(a):
Nevytrhávejte si z kontextu a napište to celý - studiemi prokázaných následků kastrace ŠTĚŇAT.

Bohužel nemáte pravdu, jedná se i o kastrace dospělých psů. Nastudujte si něco o hormonech a o souvislosti s klouby, osteoporozou a podobně. A určitě to nastudujte celé.... . Vyplatí se to. Pak se člověk nenechá zblbnout propagací kastrací a nenaleží vetům a rádobyzáchranářům a nezpůsobí svému psovi zdravotní problémy na zbytek života.

26.10.2012 14:47
hortova

XXX.XXX.186.254

A to samé se děje u koček a koní? Kdybych to věděla, tak svojí kočku nenechám kastrovat a raději bych 2x do roka topila koťata, to už by jsme měli přibližně 88 utopených koťat.
Jinak k té kastraci, mám kastrovanou 9 letou fenu, zatím bez problémů, též jsem měla 11 ti letého kast, psa, ale ten měl bohužel nehodu a nedožil se více, také žádné potíže.
Jinak nikomu kastraci nevnucuji, ale také neodrazuji, když se někdo zeptá řeknu svoje zkušenosti.

26.10.2012 15:11
atika

XXX.XXX.213.155

Mám kastrovanou fenku labradora - dnes je jí téměř 12 let a kromě potíží s artrozou na jedné přední noze je absolutně OK (a ta artroza bych řekla, že je spíš výsledkem DLK a poměrně velkého pracovního vytížení feny v myslivosti - hony ny kachny = plavání v říjnu a listopadu atd., aktivně pracovala ještě loni, letos je první rok v důchodu). Sestra má kastrovanou labinu 13 let, lovecky nevyužívanou, je též absolutně v pořádku vč. kloubů, pohyblivost normální bez jakýchkoliv léků či doplňků. Kastrovaný velký pes (brazilský fila) se mi dožil 9 let bez jakýchkoliv problémů, umřel po operaci střeva na embolii. To jsou zase mé zkušenosti.Všichni byli (a holky stále jsou) celý život hraví, beze změn v srsti či povaze. Ale taky nikomu nic necpu.

26.10.2012 16:37
scylla

XXX.XXX.147.86

hortova napsal(a):
A to samé se děje u koček a koní? Kdybych to věděla, tak svojí kočku nenechám kastrovat a raději bych 2x do roka topila koťata, to už by jsme měli přibližně 88 utopených koťat.
Jinak k té kastraci, mám kastrovanou 9 letou fenu, zatím bez problémů, též jsem měla 11 ti letého kast, psa, ale ten měl bohužel nehodu a nedožil se více, také žádné potíže.
Jinak nikomu kastraci nevnucuji, ale také neodrazuji, když se někdo zeptá řeknu svoje zkušenosti.

Vy to berete hákem, teda. Kastrace nebo mláďata, ne mezi tím? Žádná odpovědnost za zvíře, žádná péče, žádné ohlídání si ho? Divný přístup.

26.10.2012 16:40
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):
Vy to berete hákem, teda. Kastrace nebo mláďata, ne mezi tím? Žádná odpovědnost za zvíře, žádná péče, žádné ohlídání si ho? Divný přístup.

Jak chcete ohlídat venkovní kočku? To mě zajímá, ráda se poučím.

28.10.2012 07:02
scylla

XXX.XXX.147.86

kolemjdouci2 napsal(a):
Jak chcete ohlídat venkovní kočku? To mě zajímá, ráda se poučím.

Prostě nebude po tu dobu venkovní. Nic složitého.

28.10.2012 17:43
llucinkaa2

XXX.XXX.229.27

scylla napsal(a):

Ohlídat se to dá,o tom žádná,mám 3 feny a jednoho psa,s tím,že jedna fena a pes jsou spolu v bytě a není problém 2 týdny psy oddělovat..dokonce mám už tak "zblblého" psa,že ví že prostě nesmí,tak si spolu hrají i když mi čuby hárají(jsem s nimi samozřejmě)..ale spíš si už delší dobu hraji s myšlenkou,že pitbullku vykastruji..né skrz svoji pohodlnost,ale skrz její neuvěřitelné falešky...po každém hárání je má dost silné a teď má dokonce již druhou falešku po jednom hárání...mám strašný strach z rakoviny ml. žláz,moje první fenka ji měla a zemřela na to-není to nic příjemného a když štěňata nechci (čuba bez PP),je to řešení,nemyslíte?? ptám se na názor,vypadá to,že by jste mi mohla poradit.nechci udělat takový zákrok zbytečně...dík

O kočkách nemluvím,tam mám víceméně jasno-kastrovat.Pokud to není chovná kočka/kocour a majitel si to hlídá. Před x lety jsem chtěla nechat vykastrovat svoji tehdy 8 měsíční kočku..nestihla jsem to,porodila 4 koťata a pak teda šla...myslím,že plno lidí má kočku a neřeší se to jak se psy,takže je pak všude moc koček a nedejbože když to lidé pravidelně topí,místo toho aby zašli na kastraci...

29.10.2012 07:17
ilisek

XXX.XXX.196.16

scylla napsal(a):

To fakt nemyslíte vážně, že ne????

29.10.2012 07:43
pinoha

XXX.XXX.16.250

scylla napsal(a):

Dobrý vtip, po ránu jsem se docela zasmála!
Lucie

29.10.2012 10:12
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):

Vy toho o kočkách moc nevíte, co? smajlík Respektive vůbec nic. Jestli si myslíte, že je to u koček stejně jako u fenek, hárání v pravidelných intervalech dvakrát ročně s jednoznačným začátkem a prvními dny bez rizika zabřeznutí, tak jste na obrovském omylu. U koček existuje dokonce takzvaná provokovaná ovulace - vajíčko se uvolní pouze díky samotnému aktu krytí, i když kočka zrovna vůbec nemrouská. Dále pokud kočka není nakrytá, tak se intervaly mezi říjemi často postupně zkracují, až se ve výsledku kočka mrouská v intervalu pár týdnů či téměř nonstop. To organizmus extrémně vyčerpává, dochází ke vzniku polycystických vaječníků a dalším zdravotním komplikacem, takže nekastrovaná a nenakrytá kočka mnohdy na následky takhle intenzivního mrouskání dokonce uhyne. I březí kočka může být ještě v průběhu březosti znovu nakrytá, takže se pak rodí vyvinutá mláďata spolu s plody v různém stadiu vývinu. Po porodu může kočka znovu zabřeznout v řádu několika hodin.
To je důvod, proč chovatelé koček s PP udělají několik vrhů a pak hned kočku vykastrují. Protože nekastrovat a nekrýt se u koček prakticky rovná týrání, jejich organizmus na takovou situaci není vůbec dělaný. To už je snad menší týrání ta koťata několikrát ročně utrácet.

29.10.2012 10:47
assil

XXX.XXX.216.60

scylla napsal(a):
Bohužel nemáte pravdu, jedná se i o kastrace dospělých psů. Nastudujte si něco o hormonech a o souvislosti s klouby, osteoporozou a podobně. A určitě to nastudujte celé.... . Vyplatí se to. Pak se člověk nenechá zblbnout propagací kastrací a nenaleží vetům a rádobyzáchranářům a nezpůsobí svému psovi zdravotní problémy na zbytek života.

Prosím odkaz na studii o těchto následcích kastrace dospělých psů. Možná mi nějaká studie unikla, ale pochybuju. :-):-)
Všechny tyhle studie se dělaly v USA, kde se kastrují půlroční štěňata, tedy ještě v růstu a tedy samozřejmě i s vlivem na klouby a pod. věci. S kastrací dospělých a již plně vyvinutých psů se to ale nedá srovnávat.
Jo a kočky pobavily taky moc, to se hned pozná odborník přes zvířata. :-):-) Ale hlavně že je odborník přes kastrace.:-)

29.10.2012 10:53
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

assil napsal(a):
Prosím odkaz na studii o těchto následcích kastrace dospělých psů. Možná mi nějaká studie unikla, ale pochybuju. :-):-)
Všechny tyhle studie se dělaly v USA, kde se kastrují půlroční štěňata, tedy ještě v růstu a tedy samozřejmě i s vlivem na klouby a pod. věci. S kastrací dospělých a již plně vyvinutých psů se to ale nedá srovnávat.
Jo a kočky pobavily taky moc, to se hned pozná odborník přes zvířata. :-):-) Ale hlavně že je odborník přes kastrace.:-)

Kdyby půlroční. V USA se běžně kastrují šestitýdenní štěňata, takže k novým majitelům jdou od chovatele už vykastrovaná a zahojená. A přitom i studie dělané přímo v USA prokázaly, že když se s kastrací počká až po prvním hárání, tak jsou nežádoucí účinky minimální, ale prostě momentálně je tam běžná praxe taková, jaká je...

Pudlenka

2.11.2012 11:28
Pudlenka

XXX.XXX.83.185

scylla napsal(a):

Hahaha, vy ste vtipálek! :DD Měla ste někdy doma kočku?? Kočka není pes! Kočce nevysvětlíte, že teď prostě ven nepůjde. Když chce ven, tak bude tak dlouho řvát, vřískat, ničit věci, atd.. dokud ji prostě ven nepustíte. Navíc myslím, že utopených, přejetých, začervených, dokousaných, nemocných a vyhozených koček je v ČR dost a dost!

2.11.2012 18:38
scylla

XXX.XXX.147.86

kolemjdouci2 napsal(a):
Vy toho o kočkách moc nevíte, co? smajlík Respektive vůbec nic. Jestli si myslíte, že je to u koček stejně jako u fenek, hárání v pravidelných intervalech dvakrát ročně s jednoznačným začátkem a prvními dny bez rizika zabřeznutí, tak jste na obrovském omylu. U koček existuje dokonce takzvaná provokovaná ovulace - vajíčko se uvolní pouze díky samotnému aktu krytí, i když kočka zrovna vůbec nemrouská. Dále pokud kočka není nakrytá, tak se intervaly mezi říjemi často postupně zkracují, až se ve výsledku kočka mrouská v intervalu pár týdnů či téměř nonstop. To organizmus extrémně vyčerpává, dochází ke vzniku polycystických vaječníků a dalším zdravotním komplikacem, takže nekastrovaná a nenakrytá kočka mnohdy na následky takhle intenzivního mrouskání dokonce uhyne. I březí kočka může být ještě v průběhu březosti znovu nakrytá, takže se pak rodí vyvinutá mláďata spolu s plody v různém stadiu vývinu. Po porodu může kočka znovu zabřeznout v řádu několika hodin.
To je důvod, proč chovatelé koček s PP udělají několik vrhů a pak hned kočku vykastrují. Protože nekastrovat a nekrýt se u koček prakticky rovná týrání, jejich organizmus na takovou situaci není vůbec dělaný. To už je snad menší týrání ta koťata několikrát ročně utrácet.

No, vzhledem k tomu, že se starám o 15 koček, které tu nechali bývalí sousedé, by se něco málo našlo. Kočičky chodí na krmení a podle jejich chování se dá celkem jednoznačně zjistit, jestli něco hrozí nebo ne. Jsou pak potřebou dobu zavřené v místnosti a ven puštěné až když je to bezpečné. Postupně je nechávám sterilizovat, ne kastrovat, stejně jako kocoury. Sousedé se před časem odstěhovali a nechali tu 10 nekastrovaných koček, tak si asi umíte představit, jak to tu vypadalo, vesnice se za chvíli hýbala kočkama. Takže jsme se starostkou nastavily režim pravidelného voňavého krmení, barevných obojků, a co se nám podaří chytit, necháme sterilizovat, opatříme obojkem a vypustíme. Ty, které jsou ochotné držet doma, na potřebnou dobu izolujeme. Kocoury necháváme sterilizovat všechny. Za velký úspěch považujeme to, že letos byla ve vesnici jen 3* koťata. Postupně se daří kočičí populaci udržet v rozumných mezích.

Přidejte reakci

Přidat smajlík