Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat na vaše zkušenosti které plemeno se Vám osvědčilo na hlídání.
Byl by to pes k rodičům, kde je třeba hlídat barák s obchodem v noci a když tam nejsou, ale mám malýho bráchu. Dál se nám nelíbí když pes pořád nesmyslně štěká. Koukali jsme po moskevském strážním psu, ale nejsem si jistá. Kdyžtak Vás poprosím i o Vámi ověřené chovné stanice.
Děkuji za každou radu a připomínku
samianika
napsal(a):
Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat na vaše zkušenosti které plemeno se Vám osvědčilo na hlídání.
Byl by to pes k rodičům, kde je třeba hlídat barák s obchodem v noci a když tam nejsou, ale mám malýho bráchu. Dál se nám nelíbí když pes pořád nesmyslně štěká. Koukali jsme po moskevském strážním psu, ale nejsem si jistá. Kdyžtak Vás poprosím i o Vámi ověřené chovné stanice.
Děkuji za každou radu a připomínku
Na hlídání baráku s obchodem máte v podstatě dvě možnosti. Buď si pořiďte nějakého asociála z útulku, který sežere každého člověka, co uvidí. Přes den ho nalákáte do kotce na žrádlo, zavřete ho tam a je. Takhle to zpravidla řeší třeba majitelé autobazarů a podobných areálů.
Nicméně pokud chcete psa do rodiny, který bude schopný s rodinou (včetně malého bráchy) fungovat a nesežrat členy rodiny, pokud náhodou neuhlídáte, aby se nepotkali, tak potřebujete psa vychovaného, socializovaného, který povahou a temperamentem odpovídá vašemu životnímu stylu. Takže se mu musíte hodně věnovat, vychovat ho, chodit s ním na procházky, cvičit ho, trávit s ním spoustu času. Pokud jste ochotní k tomuto všemu, tak o sobě napište víc, například co od psa očekáváte, kolik času mu můžete věnovat, jaké aktivity s vámi bude mít... atd.
Pokud chcete psa jen na hlídání a nejste ochotní se mu hodně věnovat, tak doporučuji elektronický alarm. Nepotřebuje žádnou výchovu, je spolehlivý, zbytečně neštěká, vyjde výrazně levněji než velký pes a nesežere malého bráchu ;-)
pidla
napsal(a):
Na hlídání baráku s obchodem máte v podstatě dvě možnosti. Buď si pořiďte nějakého asociála z útulku, který sežere každého člověka, co uvidí. Přes den ho nalákáte do kotce na žrádlo, zavřete ho tam a je. Takhle to zpravidla řeší třeba majitelé autobazarů a podobných areálů.
Nicméně pokud chcete psa do rodiny, který bude schopný s rodinou (včetně malého bráchy) fungovat a nesežrat členy rodiny, pokud náhodou neuhlídáte, aby se nepotkali, tak potřebujete psa vychovaného, socializovaného, který povahou a temperamentem odpovídá vašemu životnímu stylu. Takže se mu musíte hodně věnovat, vychovat ho, chodit s ním na procházky, cvičit ho, trávit s ním spoustu času. Pokud jste ochotní k tomuto všemu, tak o sobě napište víc, například co od psa očekáváte, kolik času mu můžete věnovat, jaké aktivity s vámi bude mít... atd.
Pokud chcete psa jen na hlídání a nejste ochotní se mu hodně věnovat, tak doporučuji elektronický alarm. Nepotřebuje žádnou výchovu, je spolehlivý, zbytečně neštěká, vyjde výrazně levněji než velký pes a nesežere malého bráchu ;-)
Děkuji za vaše poznámky.
Nechci psa zavřeného v kotci a pouštět ho pouze na noc a mít na zahradě nevychovaný pako!
Chovám barzoje a se psy máme dostatek zkušeností... Psovi bychom se samozdřejmě venovali každý den a chci psa co by se dal cvičit. I s barzojem pro kterého nebylo lehké sehnat cvičák kam bychom mohli- všude v našem okolí na cvičáky na mě koukali dost divně, že chci cvičit s chrtem a i přesto jsem s ním chodila vícekrát do týdne na cvičák... Takže od takovéhoto psa budeme požadovat poslušnost a je jasnýže to nepřijde samo. Takže výchova je jasná v podobě cvičáku- začátek základní poslušnost a poté by jsem chtěla obrany a určitě zkoušky. Pes by se měl snášet s mojema psama, protože přes den by byl u mě a na noc chodil k rodičům. Prosím odpuste si poznámky, že by bychom si měli koupit kamery a jiný zabezpečovací systémy ptala jsem se na psa. A pokud nedovedete poradit v tomto, tak Vás žádám ať se k diskuzi nevyjadřujete. Děkuji
samianika
napsal(a):
Asi se sedalo odpovědět jinak, protože každý kdo napíše do diskuze je blbec co by si měl koupit plyšáka.
Tak změním otázku, vím co od psa chci, co mu můžu nabídnout... Má někdo zkušenosti s moskevským strážním pse a s jakou chovnou stanicí jste spokojený?
Bohužel jinak se odpovědět nedalo, protože jste dotaz formulovala jako infantilní adolescentka.
Nyní jste svou otázku specifikovala a já doufám, že vám bude odpovězeno, ale taky doufám, že se nespolehnete na informace na anonymním fóru, ale budete je hledat i v literatuře a v praxi u konkrétních chovatelů.
samianika
napsal(a):
Asi se sedalo odpovědět jinak, protože každý kdo napíše do diskuze je blbec co by si měl koupit plyšáka.
Tak změním otázku, vím co od psa chci, co mu můžu nabídnout... Má někdo zkušenosti s moskevským strážním pse a s jakou chovnou stanicí jste spokojený?
Každý pastevec má svou hlavu a moc vhodný na cvičák není (viz vaše "Takže výchova je jasná v podobě cvičáku- začátek základní poslušnost a poté by jsem chtěla obrany a určitě zkoušky."). Na to by se hodil klasický NO, velký knírač, briard, rotvajler, apod. Ale ne molloss. Ten má opravdu svou hlavu a na dril nn cvičáku, rádoby obrany (ty sportovní, mollos moc dobře pozná, zda se jedná o tvrdý zásah na majitele - to pak jde nejvíce po krku a slabinách útočníka či zda je to nahrané - a v tom případě vám na figuranta bude většina mollossů max. štěkat) a zkoušky se Vám vykašle. Navíc psychicky dospívají docela dlouho (opravdu hlídat začnou až kolem 2.-3.roku).
samianika
napsal(a):
vlčáky jsme chovali asi 20 let a už se k nim vracet nechceme...
Zkušenosti opravdu máme se psy i výcvikem. Myslím, že ten moskevák by byl vhodný, jen kdyby bylo něco trochu menšího... Dneska se jedeme podívat a získat rozumy od majitele jednoho co jsme našli v našem okolí asi 60km
Vzrůstově menší a k rodině povahově vhodnější by byl ten hovawart - skvělý článek o nich najdete zde: http://www.muj-pes.cz/rozhovory/portret-plemene/hovawart-530.html
khadrabova
napsal(a):
Rozhodně hovawart: spolehlivý hlídač, který ale neproštěká půlku noci, dokáže být také skvělým rodinným psem a je poměrně snadno ovladatelný a cvičitelný. A také moc pěkný
Upřímně - taky jsem na něj jednu dobu koukala (máme doma nejspíš jeho kříženku;, je braná jako štěně z útulku), ale dost lidí od něj odrazuje dík neustálené povaze - dost z nich nehlídá. Což je u psa na hlídání "kapku" problém.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A daleko daleko víc jich hlídá.....
Jde o to, jestli ma pes nekompromisne chranit majetek a pripadneho zlodeje zneskodnit, nebo pouze budit respekt. Pokud ma pes chodit na cvicak a delat zkousky, sla bych do velkeho knirace nebo rotvajlera. Ale vidim problem v tom, ze pes bude doma u zadavatelky a ne u rodicu, kam bude vecer odvaden od smecky.
lavacca
napsal(a):
Upřímně - taky jsem na něj jednu dobu koukala (máme doma nejspíš jeho kříženku;, je braná jako štěně z útulku), ale dost lidí od něj odrazuje dík neustálené povaze - dost z nich nehlídá. Což je u psa na hlídání "kapku" problém.
Právě pro jejich všestranost vznikly různé linie - jedna je zaměřena spíš na rodinné hovawarty, druhá na pracovní resp. hlídací hovawarty. Podle toho bych také vybírala chs.
khadrabova
napsal(a):
Právě pro jejich všestranost vznikly různé linie - jedna je zaměřena spíš na rodinné hovawarty, druhá na pracovní resp. hlídací hovawarty. Podle toho bych také vybírala chs.
a kde se v ČR dají sehnat HW z té opravdu "hlídací" linie? Já bohužel okolo sebe vidím za posledních 10 let jen ty rodinné typy, co by neuhlídaly ani vlastní misku, ale třeba jsem měla jen smůlu
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
a kde se v ČR dají sehnat HW z té opravdu "hlídací" linie? Já bohužel okolo sebe vidím za posledních 10 let jen ty rodinné typy, co by neuhlídaly ani vlastní misku, ale třeba jsem měla jen smůlu
Je třeba vybírat mezi chs, které byly založeny už v 90. letech a své psy vedou pracovně. Je jich méně, ale jsou ;)
khadrabova
napsal(a):
Je třeba vybírat mezi chs, které byly založeny už v 90. letech a své psy vedou pracovně. Je jich méně, ale jsou ;)
někdy kolem roku 2000 jsem měla na výcvik 2 hovíky (pravé bratry) + jednoho měl známý, a ti byli super, ale pak už jsem se setkávala jenom s těma co bych o ně po pracovní stránce neopřela ani vidle
lavacca
napsal(a):
A přímo nějaký tip, která CHS tedy chová hlídače a ne rodinné psy? Nebo hledej "šmudlo, možná i najdeš" ??
khadrabova
napsal(a):
Docela by mě zajímalo proč? Na mazlíka si můžou lidi pořídit retrívra /a vůbec dalších xxx plemen/ a ne hovawarta, který je původem šlechtěn na hlídání...aneb jak byla zprzněno další plemeno.
A tip na 1 CHS z celé ČR? No, to bravo. To to dotáhli chovatelé téměř k dokonalosti. :/

lavacca
napsal(a):
Docela by mě zajímalo proč? Na mazlíka si můžou lidi pořídit retrívra /a vůbec dalších xxx plemen/ a ne hovawarta, který je původem šlechtěn na hlídání...aneb jak byla zprzněno další plemeno.
A tip na 1 CHS z celé ČR? No, to bravo. To to dotáhli chovatelé téměř k dokonalosti. :/
Tak dlouho posouvali plemeno, až ho dokonale posunuli.( Kolikáté už ? )
Tohle konkrétně je chs o které osobně vím, že má kvalitní pracovní i hlídací psy. Jediná samozřejmě není.
Paní psala, že rodiče mají zkušenosti s NO, tak mi přijde vhodnější podobně cvičitelný a podobně komunikativní pes spíš než nějaký svéhlavý (a veliký) pastevec, který je kolikrát oříškem i pro zkušeného kynologa.

Co to je pracovní CHS hovawartů??? Jako majitel HW s určitým přehledem o plemeni můžu ujistit, že pes aktivní ve sportovní kynologii (čímž je pravděpodobně a většinou myšleno to "pracovní") nemusí mít nic společného s pravým hovawartím hlídáním! A stejně tak povahově pravým hovawartem může být pes, který v životě o sportovní kynologii ani výstavu nezavadil. Ono to není o CHS ale o konkrétních zvířatech.
napsal(a):
Co to je pracovní CHS hovawartů??? Jako majitel HW s určitým přehledem o plemeni můžu ujistit, že pes aktivní ve sportovní kynologii (čímž je pravděpodobně a většinou myšleno to "pracovní") nemusí mít nic společného s pravým hovawartím hlídáním! A stejně tak povahově pravým hovawartem může být pes, který v životě o sportovní kynologii ani výstavu nezavadil. Ono to není o CHS ale o konkrétních zvířatech.
"Co to je?" Je to chs zaměřující se především na pracovně využívaná zvířata, a máte tedy větší pravděpodobnost požadovaných vloh. Samozřejmě je to o jedincích, jako u každého jiného plemene.
Pořád mi to přijde jako lepší varianta, než pořizovat veliké (dle slov autorky diskuse příliš) pastevce, kteří se při pouhém šoupnutí na zahradu ke hlídání mohou stát i nebezpečnými.
Nejlepší variantou by samozřejmě bylo adoptovat psa s žádoucími vlastnostmi z útulku.

Znovu - co je u hovawarta PRACOVNĚ? Sportovní kynologie? Za prvé, většina majitelů hovawartů si je nepořizuje pro sport a necvičí s nimi, takže z toho vyplývá co.....že to nejsou ti praví hovíci? Za druhé, jedničkové zkoušky lze složit i s ......., trojkové už o něčem svědčí, to jo. Za třetí, i mezi hovíky kteří cvičí a nedostanou se přes jedničky se najde dost dobrých hovawartů, jenom mají smůlu, že narazili na neznalého figuranta, takový dokáže s tímto plemenem udělat hezkou paseku . Je to o znalosti jednotlivých psů, lidé (někteří poradci chovu a teď ani nevím, jestli tam ještě takoví jsou) pohybující se v tomto prostředí dlouho dlouho by měli umět poradit, ale ale......

Ještě jsem zapomněla - jelikož mohu v reálu posoudit i pastevce - je to fakt VELKÝ rozdíl!
napsal(a):
Znovu - co je u hovawarta PRACOVNĚ? Sportovní kynologie? Za prvé, většina majitelů hovawartů si je nepořizuje pro sport a necvičí s nimi, takže z toho vyplývá co.....že to nejsou ti praví hovíci? Za druhé, jedničkové zkoušky lze složit i s ......., trojkové už o něčem svědčí, to jo. Za třetí, i mezi hovíky kteří cvičí a nedostanou se přes jedničky se najde dost dobrých hovawartů, jenom mají smůlu, že narazili na neznalého figuranta, takový dokáže s tímto plemenem udělat hezkou paseku . Je to o znalosti jednotlivých psů, lidé (někteří poradci chovu a teď ani nevím, jestli tam ještě takoví jsou) pohybující se v tomto prostředí dlouho dlouho by měli umět poradit, ale ale......
nejde o zkoušky nebo sportovní obrany, ale o prověření povahy! Pokud se na bonitaci HW povaha se zaměřením na hlídání nebo ochranu pána neprověřuje (klidně na vodítku s košem a bez rukávu), a do chovu se pouští každá vyklepaná chudinka, nebo nejlepší posudky z bonitací mají flegmy co jim je všechno jedno, tak pak není divu, že se hovíci s povahama dostali tam kam se dostali. Vsadím se, že kdyby při bonitaci na ty psy někdo naběhl, tak drtivou většinu už nikdo nikdy nechytí, ne tak aby ještě bránili pánečka
.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
nejde o zkoušky nebo sportovní obrany, ale o prověření povahy! Pokud se na bonitaci HW povaha se zaměřením na hlídání nebo ochranu pána neprověřuje (klidně na vodítku s košem a bez rukávu), a do chovu se pouští každá vyklepaná chudinka, nebo nejlepší posudky z bonitací mají flegmy co jim je všechno jedno, tak pak není divu, že se hovíci s povahama dostali tam kam se dostali. Vsadím se, že kdyby při bonitaci na ty psy někdo naběhl, tak drtivou většinu už nikdo nikdy nechytí, ne tak aby ještě bránili pánečka
.
Ketty, v tomto máte pravdu a o to víc platí, že je to o znalosti a jednotlivcích - ale to je o procesu uchovňování a ne o výběru z již uchovněných jedinců v kontextu s označením PRACOVNÍ CHS - na to se ptám. A mimochodem, věřte, že i sportovní (i o tom už tady někde v diskuzi byla řeč - sportovní neznamená, že nutně dělané vesele na kořist, to už fakt záleží na psu....) obrany dokážou speciálně toto plemeno prověřit.
napsal(a):
Ketty, v tomto máte pravdu a o to víc platí, že je to o znalosti a jednotlivcích - ale to je o procesu uchovňování a ne o výběru z již uchovněných jedinců v kontextu s označením PRACOVNÍ CHS - na to se ptám. A mimochodem, věřte, že i sportovní (i o tom už tady někde v diskuzi byla řeč - sportovní neznamená, že nutně dělané vesele na kořist, to už fakt záleží na psu....) obrany dokážou speciálně toto plemeno prověřit.
Přiznám se, že neznám HW co by na place opravdově kousal, ale beru to tak, že pro ně není přirozený "lovit" nějakýho týpka co kamsi běží, nikoho neohrožuje, není v jeho teritoriu, a pak si od něj ještě nechat namlátit klackem. Pokud sportovka psa baví - OK, ať ji dělá, ale mě příjde smutný to že se kamsi vytratily přirozený hlídací vlastnosti hovawartů, a chovatelům ani poradcům ty současný mizerný povahy vůbec nevadí

"pro ně není přirozený "lovit" nějakýho týpka co kamsi běží, nikoho neohrožuje, není v jeho teritoriu, a pak si od něj ještě nechat namlátit klackem"
no a o tom to celé je, hovawart právě NELOVÍ ale skutečně brání! Ti co jenom loví většinou končí na jedničkách, přesně protože proč? a ještě si u toho nechat namlátit... Ale pes se skutečně obranným pudem do toho pude.
Ale jinak, často jsou jako obranáři navrhovaná různá plemena (špic, kolie....), tak v tomto srovnání bych se asi nebála, že i hovík bačkora by v případě skutečného ohrožení nezasáhl.
Ano, hovawart není rapl, který štěká a jde po čemkoli, co se kde šustne - čímž mimo jiné splňuje požadavek paní, aby příliš zbytečně neštěkal. Jak pramení z původního využití psa tady v Německu, byl to pes selský, zvyklý na rušné dění ve dvorech. Pokud je v přítomnosti pána a ten např. přijímá v objektu návštěvu, zákazníka, pošťáka atd., je pes v klidu. Není to pes bodyguard, který bude napadat kohokoli kdo vás poplácá po rameni, to bylo historicky nežádoucí j selských psů.
Ve chvíli, kdy je v objeltu sám, např. v noci, se teprv přepíná na hlídače. Při vniknutí někoho na pozemek ale nemá tendenci dotyčného zabít (viz případy kdy pes napadl dítě, co lezlo řes plot pro míč), ale drží jej v šachu a vyštěkává pána. Až pokud jej k tomu okolnosti donutí, případně zasahuje a fyzicky napadne.
Jak říkám, je kombinací rodinného i hlídacího psa do dvora (Hof v Němčině), a ikdyž je častěji viděn jako pes rodinný tak to neznamená, že neumí pána upozornit na vetřelce v zahradě a případně jej zneškodnit.
Ahoj, přidám chválu hovíků. Ne že bych měla až tak zkušenosti, ale svou fenku jsem vybírala na základě poznání tří psů známých v různých rodinách (Praha, hájenka, vilka) a moc se mi líbyli. Chtěla jsem psa na dvůr i do rodiny, do posledního baráku na vsi. A jsem velice spokojená. Nic moc jsem chovku nevybírala, to se přiznám, naučila jsem feňuli vše sama a je to pes, co venku může chodit navolno, výborné přivolání, zvěř jí moc nezajímá, ani venku, ani domácí. Venku je k lidem vstřícná, doma s námi k návštěvě v klidu, ale dává pozor. I když může být v baráku, chodí nás jen ,,navštěvovat,,, jinak sedí nebo leží před barákem a dává pozor. Štěká jen na podněty.
Styl hlídání mohu demonstrovat na příhodě z minulého týdne. Máme soueda, staršího pána, manželovi často pomáhá s traktorem a tak, je u nás celkem často. Fenku zná odmala, vždy ji hladil a ona ho vždy přivítala. I venku, když ho viděla, tak vrtěla ocasem a nechala se pohladit. Před týdnem jsem šla na zahradu, byla jsem tam asi 20 minut. Manžel byl doma. Slyšela jsem, jak pes štěká, ale myslila jsem, že někdo zvoní. Když začal štěkat pes znovu, myslila jsem, že seněkdo e baví s manželem u vrat a pes reaguje trochu hlučněji než obvykle,. Ale když jsem vešla na dvůr, byla situace jiná. Manžel odešel pro něco do obchodu, nezamkl. Soused viděl venku jeho motorku, tak zazvonil, když se nic nedělo, tak šel vratama dovnitř, myslel si, že ho pes zná. A hovina ho čtvrt hodiny držela v šachu asi metr od vrat, seděla před ním a vyštěkávala. Jakmile udělal krok jakýmkoli směrem, zastavila ho a zas vyštěkávala. To vše, dokud jsem nedošla a nezavolala ji, Pak si ke mně sedla, ale souseda nespouštěla z očí. Ten se sice tvářil že nic, ale asi ho to dost polekalo.