Zdravím,
chovám venku 4 želvy stepní. Kdy je mám dát zimovat? Co když se mi probudí dřív, může je dát ven i v lednu nebo v únoru, když budou teploty pod 0 nebo je mám dát do terária a při určitých stupních (při jakých stupních) dát zase ven?
Za každou radu, jsem vděčná, děkuji. #turtle
Zdravím,
zimuje se zhruba od října do března. Teplota při hibernaci je optimální 4-7°C. Nesmí klesnout pod nulu !!! A neměla by přesáhnout 10°C. Zimují se pouze želvy zdravé a dobře živené. Důležité je několika týdenní půst aby se vyprazdnila trávicí soustava. To je častá chyba a vede k úmrtí. Postupné snižování teploty. Želvy se probudí na jaře když začnete postupně zvyšovat teplotu. Při hibernaci je třeba želvy občas zkontrolovat jestli pravidelně dýchají nebo jestli nemají výtok z nozder. V opačném případě zimování ukončíme. To je asi tak rámcově na co jsem si teď vzpomněl
Při hibernaci je třeba želvy občas zkontrolovat jestli pravidelně dýchají...
až na tuhle hlášku radíte vcelku dobře
kontrolují se vážením - úbytek váhy by neměl přesáhnout 10% .
Záleží odkud jste. Zda Krkonoše či jižní Morava a na nadm. výšce...Jestli jsou doteď venku (zahráblé v boudě pod slámou) tak asi už nějakou dobu nežerou - to byste měl mít vypozorované a budou pomalu připravené...
Pak dobrej "bramborovej" sklep a zajistit proti hlodavcům
vše najdete na
http://zelvy.top-forum.net/t887-zimovani-zelv
Dobrý den,
Kdy je mám dát zimovat? Nejlépe až si želvy samy řeknou. Dají vám vědět tak, že nevylézají a to ani při přechodně hezkém počasí ze svých ubikací. Pozor, některá z nich může pohrdnout pečlivě připravenou boudičkou a má snahu vybudovat si privátní zimoviště sama. Stává se to u A.h. často. Proto je dobré tak od druhé poloviny září sledovat jaké místo ve výběhu upřednostňují a kde se pouští do hrabání. Bývá to zejména u nějaké pevné překážky (kámen, oplocení výběhu atd.) někdy stačí i mohutnější travní drn. Není potřeba takovou individualistku nijak přemlouvat s tím že víte jaké místo je pro ni lepší (protože nevíte), navíc bývají neuvěřitelně paličaté a budou se na své místo vracet. Ve venkovním výběhu vám odpadá starost s postupným snižováním teplot. Příroda se postará lépe. Ono totiž záleží nejen na teplotě ale také na zkracující se fotoperiodě, aktuální nabídce (složení) potravy atd. Každá zdravá želva dobře ví co jí při takových změnách, při nastávajícím podzimu čeká. Jediná vaše pozornost by se měla týkat střednědobé předpovědi počasí. Pokud denní průměrná teplota, zdůrazňuji průměrná, bude pod 5°C je čas uklízet. Ranní mrazíky nevadí, pokud se udrží ta průměrná denní teplota. Konkrétně, v tomto roce je vhodná doba +- nyní. Dalo by se to i odložit ale chovatel je také jen člověk a hrabat se v napůl promrzlé zemi je dost nepříjemné, stačí vlhká a studená. Nepoužívejte nářadí, hezky holýma rukama. předejdete zranění želvy a lépe poznáte kde je (nakypřená zemina), bývá v této době obvykle cca 10-30 cm hluboko. S postupující zimou jde hlouběji a hlouběji.
Starost s krmením ve venkovním výběhu odpadá. Želva přijme tolik potravy a v tom čase kdy jí to neublíží. Prázdný trávicí trakt u želvy nedocílíte ani to není žádoucí, jde pouze o to aby neměla přecpaný žaludek čerstvou potravou a ta v něm nezačala kvasit. Ve střevech vždy něco bude, to rozhodně nevadí.
dát ven i v lednu nebo v únoru Není důvod, želva se nevzbudí při teplotě do 10°C maximálně bude občas popolézat nebo se jen tak vrtět. To ovšem není vzbuzení.
Kontrola ano. Nepoznáte však na hibernující želvě pravidelný dech (kolega promine) Nádech i výdech je mělký, téměř nepostřehnutelný a opakuje se v nepravidelných dlouhých periodách bez pohybu končetin či krku. Výtok z nozder však problém je. Tím nemám na mysli drobnou kapičku ale usoplené nozdry. Nejlépe napoví o stavu želvy váha. Těsně před hibernací ztratí želva na váze, zbavuje se přebytečných tekutin a obsahu střev. Během hibernace je únosná ztráta tak max do 10ti % u dospělých kusů. Paradoxně je možné i drobné zvýšení váhy. Nevím, ale to přisuzuji příjmu vlhkosti z okolí.
Budím tak, že obvykle koncem dubna či začátkem března dávám želvy do boudy ve výběhu. Až na dno a silnou vrstvu slámy na ně(plnou boudu). Důležité je ošklivé studené počasí. Probuzení musí být pozvolné jinak si koledujete o malér. To ale není nyní aktuální tak se nebudu rozepisovat.
Domnívám se že jste nepořizovala želvy najednou ale dvě, ty na horní části fotky a později také dvě, ty spodní. Mám-li pravdu tak doufám že proběhla karanténa. To jen aby nebyl někde nějaký skrytý "nepřítel",
A ještě umístění výběhu není, vzhledem tomu že kopíruje vysokou zeď, ideální. Lepší by byl třeba čtvercový. Podívejte jak jim zeď stíní. A každá půlhodinka slunce je k nezaplacení, promiňte.