Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bohdana008

11.1.2022 12:14
Bohdana008

XXX.XXX.246.203

Dobrý den, chci se zeptat ohledně barvy našeho chameleona... Kupovali jsme ho v listopadu na AquaTera od chovatelů. To byl krásně zelený, ale od prosince má pořád takovou hnědou/cihlovou barvu. Když se díváme na fotky ostatních, tak ti mají chameleony krásně zeleně zbarvené. Ten náš se zbarví pouze když si šplhá po závěsech v obýváku nebo když spí. Nevíte co by mohla být příčina jeho hnědého zbarvení?

ahoj1

11.1.2022 12:40
ahoj1

XXX.XXX.92.26

Chameleoni se snaží trochu poladit barvu dle okolí, doporučuji světlé stěny terárka , to máte, a přidat zelené - to asi nemáte, a dobré osvětlení a topení - to nevíme.

A výraznější barvu má, když je spokojený nebo naopak rozčílený.

Přidejte víc fotek celého terárka a ideálně i parametry vybavení - zejména typ a wattáž osvětlení a budeme moudřejší, možná potřebuje něco upravit, aby mu v něm bylo příjemněji, nicméně tohle je pořád celkem normální barva jemeňáka. Pokud ve svém okolí nemá moc zeleného, nemusí mít důvod být zelený.

Ale znervózňuje mě, že leze po zdi terárka (i když může to být jenom tím, že utíkal před fotografováním), líp by mu bylo na větvi, potřebuje mít opravdu dostatek vyhovujících větví, na kterých by celý den pohodlně seděl, pokud ale leze po zdi furt, není to ono.

A na zácloně nemá vůbec co dělat! Jestli vám utekl, postarejte se aby se to neopakovalo, jestli jste to udělali schválně, už to nedělejte, jestli vám to někdo poradil, už si od něj radit nenechte.

Bohdana008

11.1.2022 13:03
Bohdana008

XXX.XXX.130.232

To že lezl po závěsech byla výjimka... Terárko o velikosti 60x45x90 má vybavené takto (viz foto) plus za fíkusem má ještě jednu větší větev na lození. Výhřevná i UVB také viz foto. Vápník má, vitamíny dostává co 2 týdny

Ahoj1

12.1.2022 10:11
Ahoj1

XXX.XXX.101.32

Super, ze jste poskytli pozadovane informace. To se tak casto nestava.
Mam 3 namety
Vetve jsou hlavne uprostred terarka, takze zvire spatne vyuziva okraje tera, pokud se tam dostane, musi lezt po zdi, na coz neni stavenej. Pridejte par dlouhych tlustych sikmych vetvi, ktere vic pujdou az na stenu tera, do hornich rohu, a uvidite ze je bude vyuzivat. Tim se mu uzitny prostor tera zvetsi 2x. Zase pozor aby cham nesedel moc u zarovky a nepripekl si zada nebo helmu

Pripada mi ze 60w je nejak moc, pokud nemate okolni pokojovou teplotu hodne nizkou. Ale muze to byt tim, ze asi mate tu halogenku az nad tera a ne v nem. (Ja kdybych vytapela vsechny tera zvenku tak se nedoplatim. )Vemte pro muj klid jeste jiny trplomer a promerte aktualni trploty. Mozna tu halogenku mate pres termostat. Kazdopadne na leto to takhle urcite nepujde, mozna vymenit za 25w a na leto bud na termostat nebo na jiny casovac s prestavkami , na horke leto uplne vypnout a nechat jen 25wuv , podle vasi situace s okolni teplotou. Nemusite do zverimexu, halogenovy reflektory maj i obi, bauhaus atd.

To na dne neni doufam lignocel nebo vlaknita raseljna nebo substrat s primesi kokosovych vlaken , male ale smrtelne riziko. Jeste ta tmavohneda barva. Ja davam akvaristicke 1az2mm oble!! bile oblazky, protoze zaprve nejsou tmave hnede a zadruhe nesmrdi mi tolik jako substraty na bazi raseliny. Dobre se z nich sbiraji hovinka, hmyz se do toho nezahrabe

Krome svetleho dna a pohodlnejsich vetvi a kontroly teploty me nic na zmenu barvy nenapada. Az se jemenak doufam za dlouho odebere za duhovy most, poridte si pardala(jediny rozdil krome barev je ze je z pralesa a ne pouste a teda o dost vic potrebuje vodu a vlhkost)

Bohdana008

12.1.2022 13:00
Bohdana008

XXX.XXX.130.232

Moc děkujeme za rady.
Co se týče teploty, tak přes den mívá okolo 23-24 stupňů a když se zapne výhřevná, má tam okolo 26-27 stupňů. Výhřevná je 35w ne 60w jak vy píšete a zapíná se mu v intervalech (máme časovač) hodinku ráno, hodinku večer a půl hodiny odpoledne.
Lignocel ani nic co píšete to není, je to větší kůra bez menších kousků, které by mohl nějakým způsobem pozřít, oblázky jsou fajn nápad.
A větve na kraj terárka určitě pořídíme.

ahoj1

12.1.2022 13:21
ahoj1

XXX.XXX.92.26

na fotkách máte 35+25=59w, nebo ne? proto jsem usoudila, že máte časovač nebo termostat, protože kdybyste měli obě žárovky celý den, asi by to bylo moc. uv doufám máte celý den (12-14h)

Bohdana008

12.1.2022 13:32
Bohdana008

XXX.XXX.130.232

Jo takhle... Ano, to máte pravdu, myslela jsem, že mluvíte jen o té výhřevné. Omlouvám se.
UVB běží celý den a výhřevná už jak jsem psala příspěvek předtím.
Děkujeme moc za rady!

Přidejte reakci

Přidat smajlík