Al-ena

XXX.XXX.70.129
Dobrý den,
mohu se zeptat, zda je vhodné dávat 5 měsíční želvě k jídlu také skořápky od vajíček? Máme domácí vejce.
Našla jsem všude jen zmínku, že je možné jim to dávat, ale nevím v jaké podobě. Zda vyvařit a nechat jen tak, at si ukousnou, nebo rozemlet na prášek?
Děkuji za radu opravdovym želvim chovatelum🙂
Dobrý den,
vaječné skořápky jako zdroj Ca a P, včetně dalších minerálních látek v optimálním vzájemném poměru, jsou tím nejvhodnějším řešením. Což se rozhodně nedá tvrdit třeba o tolik uznávané sépiové kosti.
Vařit? Ano, případně strčit syrové v.s. na chvíli do trouby nasucho. Želvám sice moc radosti neuděláte protože zbytky čerstvých bílků jsou pro ně atraktivní mňamka nicméně riziko znehodnocení tu existuje. Také vyloučíte případnou kontaminaci bakteriemi E. coli.
Jak podávat? Pro mladé, včetně čerstvě lihnutých, stačí podrtit nahrubo, tj. kousky cca. 1-3 mm. Pro větší želvy klidně větší kousky. Velkým želvám je to fuk, ukousnout si tolik aby jim velikost sousta vyhovovala. Mixér nepoužívám, výsledek bývá sporný, mnoho prachu. Potravu přímo nesaturuji, želvy mají skořápky k dispozici mimo v mističce. To platí pro terária. Ve výbězích stačí poházet plochu, najdou si samy.
Samotná konzumace obvykle nevypadá tak že se želvy na skořápky okamžitě vrhnou, bývá období kdy žádný viditelný zájem nemají potom najednou se cpou a skořápky jsou pryč.
Proto je mějte ve výběhu stále.
Tak a teď napíšu jak to probíhá v praxi, tedy v mé praxi . Skořápky z domácích vajec jdou do výběhů okamžitě po získání, žádné pečení, vaření a drcení. Tak jak jsou včetně zbytků bílků. Maximálně na ně ve výběhu šlápnu. Zejména v období snůšek tj. duben, květen, červen potřebuji aby byly pro samičky želv skořápky co nejatraktivnější což zbytky bílků spolehlivě zaručí. Chce to jen pohlídat aby se zejména ve vlhčím počasí bílek nekazil. Takže asi tak.
Al-ena

XXX.XXX.70.129
Velice Vám děkuji za tak peknou odpoveď a opravdovou radu odborníka 🙂 Moc jste mi pomohl.
Krasny den.