Zimní zahrada v zasklene lodzii

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2016 22:40

Mam zasklenou lodzii a rada bych z ni udelala zimni zahradu a pestovala aromaticke kvetiny (ne byliny-ty uz mam ) muzete mi nejake doporucit?
take me velmi zaujala kvetina hoya, raritni velkokveta voskovka, pestujete ji nekdo?
jak resite zastineni v lete? uvazuji o vertikalnich latkovych zaluziich.. ale mam obavu aby kvetiny mely dostatek svetla..

18.1.2016 11:19
honzapm

XXX.XXX.182.25

Svou roli hraje i poloha slunce.
Zatímco v zimě je nízko - tudíž svítí více "dovnitř",
v létě je vysoko a tak není jeho účinek až tak silný,
jak by se mohlo zdát.
Zobecnit nároky rostlin na intenzitu světla nejde.

Nezkusíte nějaké citrusy?

18.1.2016 12:25

Polohu tipuji jihozápad. Počkám reálně na léto a budu to řešit ze dne na den. Líbí se mi ty vertikální žaluzie. Ale nemám s nimi zkušenosti
No je pravda ze teď v zimě to sluníčko prohreje i na 30st
Ale to je asi tím jak říkáte ze slunce je nízko

Ano. Citrusy bych tam chtěla MOC. Mám vYhlidnute u starkla

Možná i bananovnik?ale aby za par let nebyl 3metrovy.

Tak zatím tam přezimují muskatY. I petunie kvetou. voní mi tam levandule. Bazalka Mata šalvěj a rymovnik smajlík
Ale chtěla bych i něco exotického. Tak patram po inspiraci smajlík

18.1.2016 19:05
honzapm

XXX.XXX.182.25

Fajn jsou třeba strelicie. Jinak mě se exotické nelíbí, takže vám neporadím.
Mandarinka moc krásně voní, pomerančovník taky - květ i plody.

Rýmovník myslíte Plectranthus nebo Eucalyptus?

18.1.2016 20:08

Dle Googlu je to Plectranthus amboinicus neboli mexický eukalyptus či kubánské oregano. Roste mi tu jako plevel. Už jsem podelila všechny sousedy.. Rodinu a kamarady..
Strelicie mi to taky našlo. Ale nelíbí se mi.
Bych potřebovala info od někoho kdo pěstuje tu hoyu. Jestli voní. PAc vypadá opravdu překrásné. Díval jste se na ni?
P. S. Tak zahrada je prý spis na jih než jihozápad. Je to nějak zásadní ?
Mám strach aby tam v létě nebylo 50st.
Ale to Holt poznám az v létě.

Citrusy bych chtěla od každého druhu.

Jinak moc děkuji za vaši reakci. smajlík

18.1.2016 20:13
honzapm

XXX.XXX.182.25

Jižní stěna se neprohřeje tolik, jako jihozápadní - tam svítí i večer.
A hlavně - večer je slunce níže, proto - zapadající - prohřeje interiér nejvíc.
Tyhle žaluzie mám doma, mám je "uzavřené" běžně, neb nemám záclony.
Teplotu trochu sníží, ale zásadní pro zimní zahradu je spíš venkovní markýza,
než vnitřní řešení oslunění.
Rostliny samozřejmě trpět nedostatkem luxů nemusí - žaluzie lze operativně posouvat.
Každá rostlina má nároky na světlo jiné, ale v létě největší, což vám hraje do karet.

Hoya opravdu velmi silně voní, ale pozor na ni - je to bolehlav, navíc je silně jedovatá.
Mám obavy, aby ta "vůně" nedělala na omezeném prostoru více škody, než užitku.
Jako dítěti mi máma dokonce zakazovala k ní čichat. Tož tak.
Zkusit můžete samozřejmě i vhodné typy růží.

18.1.2016 20:40

Se v těch kytkaxh nějak vyznáte ;-)
Ještě me napadlo třeba nějaký jehlicnan? Ten by taky mohl příjemné vonět. No ono asi na 12m toho uz víc nenacpu.

19.1.2016 14:50
honzapm

XXX.XXX.182.25

Jistě, pokojový cypřišek je ok a jemně voní. Cupressus macrocarpa.
Pamatujte - méně je více.

Líbenka - Eucharis, další z těch, které nemají chybu.

19.1.2016 18:06

Jste moc hodnej. Děkuji.

josefina-2

12.2.2016 13:30
josefina-2

XXX.XXX.109.21

evan

23.2.2016 19:20
evan

XXX.XXX.54.201

No je to celkem jednoduchý - v létě je nutné hodně větrat, nejlíp mít některé části bezpečným způsobem (vítr, déšť) otevřené pořád, plus řešit vhodné umístění toho stínění (ze západu stěny a případně strop) aby se zamezilo přehřátí. Fajnšmekři maj stínění elektronicky ovládaný, ale na to nemám peníze, takže to dělám tak, že mám v létě zastíněný (zabělený vápnem) jeden segment a ten stín během dne stejně putuje. A kytky mám roztříděný podle toho zda vydrží plné slunce v kombinaci s vysokými teplotami nebo ne. Někdo si vychvaluje okenní fólie proti přehřátí, ale nemám zkušenost. strop mám polykarbonátovej, ten se zdaleka tolik nepřehřívá jako sklo.
Chce to kytky otužovat tak, že je třeba citlivější druhy nebo všechny čerstvě přesazený napřed dám někam do chráněnějšího místa, kam tolik nepraží (u mě podlaha v koutě). Samozřejmě nemá smysl si pořídit zimní zahradu a pak ji zatemnit, takže světla je hodně, sluncemilné kytky vlastně můžou stínit těm víc stínomilným - aspoň se jich tak vejde víc!.

18.4.2016 12:30
manbea

XXX.XXX.70.116

Dobrý den, hoyu pěstuji, mám ji už 15 rokem a pokaždé bohatě vykvete. Vůně květů je omamná, pro spoustu lidí až příliš silná a nepříjemná. Květy produkují lepkavou šťávu, takže pod a kolem rostliny která právě kvete je třeba uklízet. Jinak - sama rostlina je na pěstování nenáročná, ta moje byla za těch 15 let pouze 3x přesazovaná (chudší hlinitopísčitá půda, květináč o průměru 30 cm) přesto její výhony dosahují několik metrů (nyní je již z prostorových důvodů krátím). Nemá ráda přímé sluneční světlo, průvan a změnu stanoviště. Pokud trpí něčím výše uvedeným, ihned reaguje žloutnutím listů. V zimní zahradě by musela být umístěna pod trvalým přistíněním a v teplých dnech opečovávána rosením. Místo pro ni je třeba pečlivě uvážit, starší rostlina, která je nádherná velikostí a počtem květů může i zcela zdánlivě nevinnou změnu místa zaplatit životem. Pokud jí naopak podmínky splníte, za vcelku malou a nenáročnou péči se vám bohatě odmění. Je to rostlina opravdu dlouhověká, takže se postupem let tak nějak stane milým členem rodiny .

22.4.2016 19:46

manbea napsal(a):
Dobrý den, hoyu pěstuji, mám ji už 15 rokem a pokaždé bohatě vykvete. Vůně květů je omamná, pro spoustu lidí až příliš silná a nepříjemná. Květy produkují lepkavou šťávu, takže pod a kolem rostliny která právě kvete je třeba uklízet. Jinak - sama rostlina je na pěstování nenáročná, ta moje byla za těch 15 let pouze 3x přesazovaná (chudší hlinitopísčitá půda, květináč o průměru 30 cm) přesto její výhony dosahují několik metrů (nyní je již z prostorových důvodů krátím). Nemá ráda přímé sluneční světlo, průvan a změnu stanoviště. Pokud trpí něčím výše uvedeným, ihned reaguje žloutnutím listů. V zimní zahradě by musela být umístěna pod trvalým přistíněním a v teplých dnech opečovávána rosením. Místo pro ni je třeba pečlivě uvážit, starší rostlina, která je nádherná velikostí a počtem květů může i zcela zdánlivě nevinnou změnu místa zaplatit životem. Pokud jí naopak podmínky splníte, za vcelku malou a nenáročnou péči se vám bohatě odmění. Je to rostlina opravdu dlouhověká, takže se postupem let tak nějak stane milým členem rodiny .

Dobry den, dekuji za reakci smajlík
mela byste prosim foto, jak je prostorove narocna, jaky druh mate, jakou barvou vam kvete, jak velke kvety? zkousela jste si ji namnozit? smajlík
kde ji mate umistenou ? me uz moc mista nezbyva..cekam na jeden citrus.. ale hoyu bych urcite rada jeste nekam vymyslela...
problem bude s tim castecnym zastinenim, stale jeste nejsem rozhodnuta a cekam az to prijde, ze to budu resit ze dne na den...

27.4.2016 07:46
manbea

XXX.XXX.70.116

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobry den, dekuji za reakci smajlík
mela byste prosim foto, jak je prostorove narocna, jaky druh mate, jakou barvou vam kvete, jak velke kvety? zkousela jste si ji namnozit? smajlík
kde ji mate umistenou ? me uz moc mista nezbyva..cekam na jeden citrus.. ale hoyu bych urcite rada jeste nekam vymyslela...
problem bude s tim castecnym zastinenim, stale jeste nejsem rozhodnuta a cekam az to prijde, ze to budu resit ze dne na den...

Hoya umí zabrat mnoho prostoru, naštěstí se dá dobře udržovat řezem. Nejčastěji se pěstuje volně tak, že z vyvýšené plochy visí dolů anebo se její výhony namotávají na kruh z drátu.
Množení je jednoduché, tzv. hřížením. Jak jsem již psala, nemá ráda přímý sluneční svit, dokonce ji za oknem může slunce i popálit. Na vašem místě bych ji asi do zimní zahrady spíše neumisťovala.

12.8.2016 22:36
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Máme zasklenou lodžii orientovanou na jih. Rostliny přezimují dobře, problémem jsou ovšem svilušky - mor skleníků. Takže za nás doporučuji nějak vyřešit dostatečnou vlhkost, pokud budete mít rostliny, které mohou ty potvory poškodit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík