Činčila-čím krmit??

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.3.2008 08:47

Ahoj, vidím, že to tu oproti koním vůbec nežije, ale přesto to zkusím...Mám doma 2 činčily...samičku a samce, zatím spolu nejsou ani rok, ale ještě před nima jsem doma měla asi 7 roků samce, který mi pošel. Někde jsem se dočetla, že ty směsy, co se pro činčily prodávají nejsou nijak zvlášt vhodný, ale spíš škodlivý, protože v sobě mají spoustu nevhodných barviv. Čím teda krmíte???? Díky...

28.3.2008 11:01

jenysimons napsal(a):
Ahoj, vidím, že to tu oproti koním vůbec nežije, ale přesto to zkusím...Mám doma 2 činčily...samičku a samce, zatím spolu nejsou ani rok, ale ještě před nima jsem doma měla asi 7 roků samce, který mi pošel. Někde jsem se dočetla, že ty směsy, co se pro činčily prodávají nejsou nijak zvlášt vhodný, ale spíš škodlivý, protože v sobě mají spoustu nevhodných barviv. Čím teda krmíte???? Díky...

Seno a speciální granule pro činčily, občas jako pamlsek třeba hrozinku. Denně také může dostat kousek jablíčka, mrkve, list pampelišky nebo bodláku. Dále čerstvé větve z nejedovatých stromů, třeba líska, ovocné stromy atd. Žádná slunečnice, žádné buráky , mandle atd, činčily nemají uzpůsobený metabolismus na trávení tuků. Ty barevné směsi s hromadou slunečnice, kukuřice, sušených banánů a buráků které prodávají ve zverexech jako krmení pro činčily jsou pro ně maximálně nevhodné a po čase jim po nich odejdou játra.

28.3.2008 12:43

samyasa napsal(a):
Seno a speciální granule pro činčily, občas jako pamlsek třeba hrozinku. Denně také může dostat kousek jablíčka, mrkve, list pampelišky nebo bodláku. Dále čerstvé větve z nejedovatých stromů, třeba líska, ovocné stromy atd. Žádná slunečnice, žádné buráky , mandle atd, činčily nemají uzpůsobený metabolismus na trávení tuků. Ty barevné směsi s hromadou slunečnice, kukuřice, sušených banánů a buráků které prodávají ve zverexech jako krmení pro činčily jsou pro ně maximálně nevhodné a po čase jim po nich odejdou játra.

těch speciálních granulí pro činčily je ale spousta, který z nich?? Já jsem doted krmila tou směsí, co tu popisuješ, ale pak jsem si tu přečetla, že to je svinstvo a došlo mi, že bych jim asi ubližovat neměla přesto, že jim to chutná. Na druhou stranu...teta má doma už skoro 10ti letou samičku, která je pěkně tlustoučká, miluje čokoládu, sušenky jako je Dellisa apod. a je pořád naprosto v cajku a zdravá...

7.4.2008 20:51

jenysimons napsal(a):
těch speciálních granulí pro činčily je ale spousta, který z nich?? Já jsem doted krmila tou směsí, co tu popisuješ, ale pak jsem si tu přečetla, že to je svinstvo a došlo mi, že bych jim asi ubližovat neměla přesto, že jim to chutná. Na druhou stranu...teta má doma už skoro 10ti letou samičku, která je pěkně tlustoučká, miluje čokoládu, sušenky jako je Dellisa apod. a je pořád naprosto v cajku a zdravá...

Zkus třeba granule Sonnenland, Apetit CH, Tukan nebo Darwins jsou všude k sehnání. A že tety činčila je po takové stravě v pořádku, tak to má asi velké štěstí. Tohle přeci není potrava pro činčily!!! Čokoláda, sušenky a všechny tyhle nesmysly vůbec nejsou dobré. Pomalu poškozují játra a ničí trávicí trakt, dříve nebo později se problémy projeví a pak už je vážně pozdě na záchranu. Měla bys zkusit tetě domluvit. Jako pamlsek je lepší sušené jabko, šípek nebo sušená mrkev.

10.4.2008 14:52

veru napsal(a):
Zkus třeba granule Sonnenland, Apetit CH, Tukan nebo Darwins jsou všude k sehnání. A že tety činčila je po takové stravě v pořádku, tak to má asi velké štěstí. Tohle přeci není potrava pro činčily!!! Čokoláda, sušenky a všechny tyhle nesmysly vůbec nejsou dobré. Pomalu poškozují játra a ničí trávicí trakt, dříve nebo později se problémy projeví a pak už je vážně pozdě na záchranu. Měla bys zkusit tetě domluvit. Jako pamlsek je lepší sušené jabko, šípek nebo sušená mrkev.

no děkuju.. V těchhle letech u činčilky si myslím, že je už dost pozdě, činčila už má svoje léta a jak říkám, je jí skoro 10 roků, což není málo a Zuzanka (činčilka) jse spokojená...je strašně tlustoučká, ale miluje čokoládu a koukání na televizi ve společnosti svých páníčků
Já tohle určitě už neudělám, když to ted vidím, proto jsem taky přestala kupovat to barevný svinstvo...A ještě se chci zeptat, esli máte páreček?? Já jsem k samečkovi na konci srpna koupila samičku, aby se tolik netrápil a pořád čekám na mládátka...samička už má i vhodný věk, několikrát jsem je přistila se pářit, ale dycky jsem pak semeno našla na zemi..myslíte, že třeba mládata nebudou nikdy nebo, že se na to třeba samička ještě necejtí?? Dík moc

11.4.2008 14:41

jenysimons napsal(a):

Činčilu krmíme krmivem granum pro činčily,moc jí to chutná a
je to zdravé.

22.4.2008 12:37

zviratkomilacek napsal(a):

Činčilu krmíme krmivem granum pro činčily,moc jí to chutná a
je to zdravé.

Činčily nechovám, nikdy jsem ji ani neměla, ale podle toho co jsem četla, tak Granum složením není nic moc. Navíc mi to příjde až MOC levné.

29.4.2008 17:16

andelaskoloudova napsal(a):
Činčily nechovám, nikdy jsem ji ani neměla, ale podle toho co jsem četla, tak Granum složením není nic moc. Navíc mi to příjde až MOC levné.

Pardon, spletla jsem si to s jednou směskou.

2.7.2012 19:50
cincilky

XXX.XXX.192.68

jenysimons : Základní složkou potravy je seno a specialní pelletky pro činčily jsou to takové zelené granulky.
pro činčilu jsou NEVHODNE: tučné ořechy a jine sladkosti
jinak jako pamlsek jim mužeš dát: rozinku mrkev kousek jablka broskev třešen ovesne vločky :-) ale pozor pouze zřídka!!
já své činčilky krmím pelletkami a občas jim namíchám do pelletek a kupovanou směs. :-)

1.5.2013 21:47
jamie

XXX.XXX.6.16

Krmíme jenom senem a každý den na jednu činčilu speciální granulky pro ně, přidávám foto :)

vera.va

20.2.2014 15:41
vera.va

XXX.XXX.118.1

Nejde o barviva, ale o tuky!!!
Ty různé úžasně barevné směsi pro činčily jsou plné ořechů, slunečnice, dýně, atd.. co činčila vůbec nesmí!
Jde o samé tučné věci a činčila, nemá uzpůsoben trávicí trakt na rozklad tuků. Takže tuk se jí ukládá na játrech a pak i na ledvinách. Za nedlouho se jí ztuční játra (jmenuje se to steatóza jater) a činčila umírá...
Proto nesmí nic tučného! Ani ořech, ani slunečnici a pod...

Krmím zásadně peletkama pro činčily - Apetit, a doplňuji to jinými peletkami, např. Vitakraft, Oxbow, apod. (Více chsvertuamor.webnode.cz - poznámky z chovu - strava) a senem. smajlík

fakirus

3.10.2017 12:33
fakirus

XXX.XXX.144.228

Kajůšek Czech Beštov

3.11.2017 15:42
Kajůšek Czech Beštov

XXX.XXX.32.244

Já svoje činčily s kačkou mojí sestrou krmíme granulkama Selective to jsou takové peletky a pak ještě od značky Cunipic (o které jste určitě slyšeli) Chinchila Complete food.

Kajůšek Czech Beštov

3.11.2017 15:45
Kajůšek Czech Beštov

XXX.XXX.32.244

Já se svojí sestrou krmíme činčilky granulkama Selective a pak ještě kvalitní značkou Cunipic (Chinchila Complete food ve zverimexu) a občas jim dáme sušené šípky se sušené jablíčka ALE NE TUKY JAKO NAPŘ. ARAŠÍDY OŘÍŠKY ATD.!

Přidejte reakci

Přidat smajlík