Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odchov kanárů
Sdílet:

Odchov kanárů

Chovná sezona 2015 u mne začala oproti roku 2014 o tři týdny později, vzhledem k nepříznivému počasí. Jaro bylo poměrně chladné, a tak v místnosti, ve které ptáky chovám, bylo stále chladno. Již třetím rokem v místnosti nepřitápím ani neprodlužuji den svícením. Z drtivějších zkušeností jsem zjistil, že to nemá žádný praktický význam. Je lépe jít s přírodou a ptáci i z pozdějšího hnízdění vše doženou.

Příprava na hnízdění

Přípravě na hnízdění jsem se věnoval jako každý rok již v zimním období a pečlivě sestavoval jednotlivé páry kanárů pro hnízdění. Jak jsem již psal ve svých dřívějších článcích, je můj chov zaměřen na mozaikové kanáry v melaninu i lipochromu. Nově jsem do svého chovu v roce 2014 zařadil i mozaikové kanáry opálové, kdy jsem pářil dva samečky, a to červenočerného opálového CII a červenoachátového opálového CII. Z jejich potomků jsem sestavil chovné páry a odchované potomstvo je vcelku na dobré úrovni. Mezi mláďaty jsou kanáři mozaikový v opálu, ale i opáloví nemozaikoví. Jelikož mám v chovu dominantně bílé kanáry, jsou mezi mláďaty i dominantně bíloachátoví opáloví a dominantně bíločerní opáloví. V letošním roce jsem opět odchoval v bílé řadě kanáry dominantně bílohnědé, dominantně bíloachátové a dominantně bílé satény. Bílou řadu těchto kanárů hodlám v roce 2016 rozšířit, protože bílí kanáři se z našich chovů vytrácejí.

Příprava k páření

S přípravou k páření jsem začal již v měsíci únoru, a to postupným přidáváním různých vitaminů a minerálů do vody. Vsadil jsem opět na vitaminy z přírody. Kanáři proto dostávali naklíčené zrní a hlavně pampelišku. Pampelišku měli k dispozici, jakmile začala v přírodě rašit. První hnízda byla odchována na pampelišce, protože kanárům jsem podával nejprve listy pampelišky i s kořeny a později při odkvětu semínka. Krmení semínky je dosti náročné, protože musím odstřihávat chmýří, které jinak lítá po celé místnosti. Krmení pampeliškou se vyplácí a je to vidět na odchovu co do množství i kvality. V měsíci dubnu jsem měl již k dispozici salát ze skleníku a později z venkovních záhonků. Salát kanáři dostávají od jara až do zámrazu. Sázíme salát celoroční, který vytváří pěkné hlávky a nejde tak brzy do květu. Semínka tohoto salátu jsou běžně k dostání.

Důležité je pozorování

Jednotlivé páry kanárů jsem dával dohromady postupně, jakmile začali o hnízdění jevit zájem. Přes zimní období chovám samce a samičky kanárů odděleně ve voliérách, které spolu sousedí, a kanáři na sebe vidí. Začnou-li samičky jevit o hnízdění zájem, přemístím je do připravených párovnic s vybraným samečkem. V této době trávím v „ptáčkárně“ většinu času pozorováním. Podle chování samečka ho nechám u samičky i v době sezení nebo ho přemístím zpět do voliéry. V některých případech jsem vybrané samečky použil na páření dvou samiček. Praktikuji to tak, že samičky umístím do párovnic vedle sebe a samečka pak jen připouštím k druhé samičce odstraněním přepážky mezi párovnicemi nebo odchytem. Samečci se nechají většinou bez velkých těžkostí chytit, protože asi vědí, že jdou za další partnerkou. Výhodou chovu v párech je skutečnost, že po zasednutí samičky na další hnízdo samečka s mladými přemístím do proletovačky, kde je dokrmuje. Po osamostatnění mláďat ho vracím zpět k samičce, což se děje bez potíží, a samečci většinou začnou samičku na hnízdě krmit.

Hnízdění, odchov

Sestavil jsem celkem dvacet párů kanárů a celé hnízdění probíhalo k mé spokojenosti. Dvě mladé samičky ale svá mláďata nekrmily, a to ani při druhém hnízdění, a proto jsem je z chovu vyřadil. Z dřívějších zkušeností vím, že ani dcery od takových matek nejsou spolehlivé, a proto je do chovu nezařazuji. Při větším počtu chovných kanárů není vhodné mít samičky, jejichž mláďata musím dokrmovat. V případě, že si do chovu zařadíme více takových nespolehlivých samiček, zaděláváme si na problém v podobě úhynu mláďat a naší nespokojenosti. S nekrmením mláďat se setkáváme stále častěji a já to připisuji skutečnosti, že kanáři jsou přešlechtění, aby vyhovovali parametrům pro výstavy, kdy se používá příbuzenské páření. Tento problém se dá řešit i použitím různých samiček Kříženců s kanáry, které jsou většinou dobrými matkami. Můžeme to využít, chceme-li od samičky, která nekrmí, odchovat potomstvo, jež má potřebné parametry pro účast na různých výstavách. Z takového odchovu je ale lépe použít pro další plemenitbu samečky. Já osobně mám dobré zkušenosti i s kříženkami po čížku ohnivém, které mi odchovávaly tyto čížky v případě, že samičky čížka byly málo spolehlivé.

Sestavil jsem i pár Čížek ohnivý × samička Kanára červená saténová CI. Sameček byl po celou dobu hnízdění se samičkou a odchovali celkem osm mláďat. Sameček mláďata krmil a rovněž i samičku při sezení.

První nasazená samička byla 18. 4. a pak následovaly další. První mláďata se tedy líhla začátkem měsíce května a v současné době, kdy tento článek píši (6. 9. 2015), první hnízda již dopeřují. Do začátku výstav v měsíci listopadu budou všichni mladí kanáři v novém peří.

Autor textu: JUDr. Rudolf Kocián
Autor fotografií zdroj: JUDr. Rudolf Kocián
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru