Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pro celníky jsou rozhodující vlohy jedince
Sdílet:

Pro celníky jsou rozhodující vlohy jedince

Psi
Výcvik
Nedávné mezinárodní mistrovství celních psů ve vyhledávání drog a tabáku potvrdilo, jak je pro tuto specifickou službu důležitá nejen volba plemena, ale také vhodný jedinec. Ačkoliv se zdá, že v posledních letech je pro služební účely nabízeno hodně psů nejrůznějších plemen, ze kterých se dá bezmezně vybírat, není tomu tak.

Stačí uvést jeden příklad v souvislosti s rozmáhajícím se černým obchodem s cigaretami. Pašeráci je přepravují v různých úkrytech automobilů a v dalších dopravních prostředcích nebo je deklarují jako jinou komoditu. Proto dostali kynologové za úkol připravit psa, který by co nejlépe mohl prověřovat střechy kamionů a autobusů, zvláště jejich klimatizační nástavce, kde se kontraband snadno ukrývá. Stejně tak se cigarety často pašují v cisternách, v nichž se převáží obilí a jiné sypké hmoty. To znamená, že pes by měl běhat po cisterně a čichat k víkům uzávěrů. Kynologové se tedy rozhodli pro malé plemeno, ale jak se ukázalo, získat vhodného jedince nebylo vůbec jednoduché.

Síto výběru

Hustým sítem výběru neprošel ani dříve výcvikáři oblíbený Malý knírač, neboť ti jsou dnes spíše domácími mazlíčky. V úvahu připadal i malý pudl a Border teriér, ale nakonec o volbě rozhodla náhoda. To když kynologové zavítali na základě inzerátu v únoru 2012 do Zlína, kde jedna rodina chtěla dát do dobrých rukou ročního Jack Russel teriéra. „Když si pořizovali štěně, měli představu, že budou mít malého, hodného a klidného miláčka. První dvě kritéria se jim naplnila, to třetí ani náhodou, neboť jack patří k těm nejživějším pejskům,“ říká instruktor výcviku Jan Pleskač. To právě vyhovovalo instruktorovi, který má mimo jiné zkušenosti s předchozím výcvikem temperamentních loveckých psů, ale i s všestranným americkým pitbulteriérem. Malý teriér tentokrát splnil všechny ukazatele prvotního testu, jako je zájem o aport, slídivost, orientace, výdrž, chuť do práce aj. Nebylo co řešit, Fin odcestoval s novým páníčkem do výcvikového centra celní kynologie v Heřmanicích. Stejně úspěšně prošel sítem zvěrolékařských prohlídek a služební výcvik ročního pejska mohl začít.

Pokroky

Příprava neobvyklého služebního psa probíhala nad očekávání dobře. Temperamentní Fin dokonce zvládl i poslušnost podle kritérií pro služební psy, samozřejmě vyjma skoku přes metrovou překážku. Už za půl roku se jack předváděl v nejlepším světle na Rozvadově před špičkou celníků EU. Stejná slova chvály slyšel Jan Pleskač na polsko–ukrajinské hranici, kde pracoval v rámci ověřování vhodnosti plemena a připravenosti psa. Za dva týdny měl na silničním a železničním přechodu deset nálezů v nejrůznějších místech železničních vagonů, osobních aut, kamionů a autobusů. V červnu roku 2013 byl pes předán do služby. Převzal si ho Ladislav Seemann, který už předtím měl s teriérem zkušenosti – pracoval s fenou křížence pitbula a amerického stafordšírského teriéra. Na služebního minipsa si rychle zvykl, totéž platilo obráceně. A brzy se dostavil úspěch, který potvrdil, že ani pětapůlkilový mrňousek se mezi služebními psy obvyklých plemen neztratí. Dokonce už za pět měsíců byl nejlepší na 6. mezinárodním mistrovství celních psů ve vyhledávání tabáku.

Přínos

Ačkoliv počty psů v řadách českých celníků jsou spíše skromné a pohybují se do pěti desítek, jejich přínos je velký. Pro stát zajistí miliony korun, o které by přišel na daních kvůli nelegálnímu obchodu. A stejně důležitý je jejich příspěvek k ochraně lidí před zhoubnými účinky psychotropních a omamných látek. Jsou to psi vycvičení na vyhledávání tabákových výrobků, drog, pašovaných zvířat a nejnověji i na nelegální převoz velkých peněžních částek. Těžko bychom hledali jiné psí specialisty, kteří dokážou tak konkrétně vyčíslitelným způsobem pracovat ve prospěch státu. Například za rok 2012 bylo zabaveno 16 kilogramů drog, což představuje 11 tisíc nálezů, včetně psaníček a tabletek, které zasílají pašeráci poštou v obyčejných dopisních obálkách. Ovšem způsobem, že vizuálně nebo pohmatem se takovýto kontraband jen těžko odhalí. Před psím čichem ho však utajit nelze. A tak díky psům na detekci drog se ročně ušetří bezpočet neštěstí či zdravotních komplikací potenciálních příjemců psychotropních a omamných látek. A kolik peněz to ušetří našemu zdravotnictví, zatím nikdo nespočítal.

Cesty kontrabandu

Nelegální komodity se dostávají na trh nejrůznějším způsobem. Kromě mezinárodních letišť už na našem území nemáme žádnou hranici kontrolovanou celníky. Ti mají za úkol ochraňovat zájmy společnosti jiným způsobem. Kontrolují zboží dovezené ze zemí mimo EU, podobně se zajímají o vyvážené komodity nebo tranzit. V tom jim vydatně pomáhají psi a často i v situacích, kdy by to málokdo čekal. Třeba takový kontraband tabáku se může vydávat za zabalený nábytek. Letos na podzim tak putoval z Českého Těšína do meziskladu v Novém Jičíně, ale na cílovou adresu v Anglii se už nedostal. Devítiletý Německý ovčák Lord označil zásilku jako tabák, a bylo ho požehnaně – 3 tuny. Ročně tak psi našich celníků zamezí ztrátám na daních díky odhaleným zásilkám tabáku a cigaret možná za stovky milionů korun. Kromě nálezů je totiž neméně důležité i jejich preventivní působení a to se nedá vyčíslit. Stačí jen uvést, že dříve se pašování cigaret praktikovalo ve velkém tak, že se kartony ukrývaly do vzduchotechnických tunelů ve stropech rychlíkových vagonů, kam se celníci nedostali. Jakmile se před deseti roky nasadili psi vyhledávající cigarety, tento způsob pašování zanikl. A podobných příkladů je více.

Plemena

Fantazie pašeráků vymýšlejících cesty přepravy a ukrývání zboží je bezmezná. Na jejich novinky musí co nejrychleji a účinně reagovat i celníci a totéž platí pro kynology. Zmíněný Jack Russel teriér měl reagovat na požadavek pátrání po cigaretách ve velkých výškách, stísněných prostorech a v cisternách. Jenomže celníci kladnou na psy ve službě i jiné požadavky. Dnes už mají zkušenosti s nejrůznějšími plemeny, a protože jejich čichové vlohy jsou obdobné, nebrání se žádnému osvědčenému plemeni ani kříženci. Za zásadní však považují individuální schopnosti jedince. A samozřejmě, že musí brát v potaz, jaké požadavky má na psa příslušná celní oblast. Celníci mají dnes podobný status jako Policie ČR, byť zaměřený především na ekonomickou ochranu státu. Proto při kontrolách, zvláště na tržištích, potřebují psy, kteří dokážou nalézat úkryty drog, tabáku, ale také ochránit pracovníky inspekce. I to patří k důvodům, proč v minulých letech tolik oblíbené labradory opět vystřídali převážně němečtí a belgičtí ovčáci, kteří snadno zvládnou dvojroli specialisty a obranáře. Při výběru plemene, případně křížence hraje určitou roli i odolnost psa k výkyvům teploty, neboť ne každý pes snáší chlad. A tak pestrost nároků celní služby určitě nevyřadí z používání tradiční osvědčená plemena, třebaže malý a na krmení úsporný Jack Russel teriér má skvělé pátrací schopnosti. Těžko však vzbudí respekt a ochrání inspektory před agresivními stánkaři a za chladného počasí kvůli krátké srsti zase nevydrží dlouho pracovat. Nadále tedy budeme vídat po boku celníků různá plemena, jak tomu bylo i na 6. mezinárodním mistrovství celních psů ve vyhledávání tabáku a 15. šampionátu ve vyhledávání drog, které se uskutečnily v říjnu 2013.

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru