Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Statečné psí srdce
Sdílet:

Statečné psí srdce

Psi
Všeobecné
Mediální hvězdy gratulovaly a udělovaly psím hvězdám nejvyšší ocenění v anketě Statečné psí srdce v pěti kategoriích. Dva psí počiny zvláště vynikají – v jednom případě labradorka Jessy štěkotem a narážením do dveří zachránila pět lidí před požárem, ve druhém německý ovčák Polux vypracoval v Krkonoších sedmikilometrovou stopu, aby na jejím konci dostihl člověka, který si chtěl vzít život.

Labradorka Jessy obdržela cenu v kategorii Záchranný čin neslužebních psů od sopranistky Karolíny Žmolíkové na dálku, neboť její páníček se nemohl dostavit. Dokončuje stavbu domu v Bdeněvsi na Plzeňsku, který mu 25. října 2015 vyhořel. A právě před smrtícími plameny zachránila Jessy Kamila Jandu, jeho manželku a tři děti, z toho dvě byly u Jandových na návštěvě. Když kolem půl sedmé ráno začalo hořet, fenka usilovně štěkala, a když to nestačilo, aby vzbudila rodinu, lítala po dvoře a narážela hlavou do domovních dveří. A právě to vzbudilo majitele domu, který s manželkou a všemi dětmi narychlo opustili dům a už za pět minut nato se zřítil strop do ložnice. Pět hasičských sborů se podílelo na likvidaci požáru, ale mnoho se zachránit nepodařilo. Škoda za dva a půl milionu korun se těžko nahrazuje, ale sousedé a další lidé se osobní pomocí i sbírkou (konto 7623984001/5500) postarali o obnovu domu, která se právě v době vyhlášení ankety dokončovala. Dodatečně tedy doputuje do Bdeněvsi cena v podobě uměleckého díla. Ta potěší majitele fenky, Jessy však bude mít největší radost ze skvělého krmiva, které věnuje hlavní partner ankety, společnost Superzoo.


Bezpočet skvělých počinů

Anketu Statečné psí srdce již pošesté vyhlásil časopis Psí kusy za mediální podpory Rail Reklam a ve spolupráci s česko-slovenským záchranářským magazínem Rescue report, který je také vyhlašovatelem ankety Zlatý záchranářský kříž. Záštitu nad soutěží má tradičně Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Ocenění psi jsou nominováni do ankety Zlatý záchranářský kříž. Ten nejlepší v minulých letech získal toto prestižní ocenění, které předával prezident České republiky. Je velmi záslužné, že takováto anketa existuje a připomíná veřejnosti společenský přesah našich čtyřnohých pomocníků a miláčků. Jen těžko bychom se dopočítali, kolika stovkám lidí pomohli dosud ocenění psi a jejich páníčci či paničky. Mezi ty nejvýznamnější psí počiny patřila řada zachráněných lidských životů. Jeden z nich, příběh Poluxe, si připomeneme v samostatném článku v příštím čísle Fauny. Zde jen zmíníme, že cenu v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů obdržel Německý ovčák Polux a jeho páníček, policista Michal Záruba, z rukou herečky Kateřiny Kairy Herčíkové.

Srdce pomáhající a spící

Dalším oceněným, a to v kategorii Pomáhající srdce, tedy ocenění za dlouhodobě pomáhajícího psa, získal Labrador Art majitelky Sandry Blažkové, která pracuje jako učitelka na speciální škole v Ústí nad Labem. Protože na této škole si vyzkoušeli účinnost terapie pomocí psů i koček, rozhodla se ředitelka školy pro systematické využívání těchto čtyřnožců při výuce a terapiích. Proto paní učitelka Sandra absolvovala s  labradorem canisterapeutický kurz a Art se brzy nato ve škole zařadil mezi nejpopulárnější zvířecí terapeuty. Někdy má ve třídě dva tři žáky, jindy deset i více – to podle míry handicapu dětí. „Art je skvělý, protože se dokáže přizpůsobit potřebám jednotlivých žáků. Přesně poznává, kdy přistupovat s opatrností k dítěti na vozíku a kdy je naopak rozpohybovat svým dováděním. Za pět let tak pomohl více než dvěma stovkám dětí,“ popisuje učitelka jedinečné chování svého labradora. O jejích zkušenostech v canisterapii jsme již psali ve Fauně přede dvěma roky a časem se k jejím dalším poznatkům vrátíme. Jsou zajímavé a hodně zaujaly i spisovatelku Báru Nesvadbovou, která Artovi a její paničce také předávala ceny za vítězství. Potom před televizní štáby, reportéry a hosty předstoupila herečka Patricie Solaříková, aby předala ocenění v kategorii Spící srdce, tedy in memoriam, náležející jednomu z nejúspěšnějších záchranářských psů v historii české kynologie – psovi Border kolie jménem Drake. Ten patřil dlouhá léta ke stálým členům atestovaných psů pro Integrovaný záchranný systém, byl i mistrem světa v královské záchranářské disciplíně – v sutinovém vyhledávání. Drake však byl především platným členem záchranářského družstva kynologů Městské policie Praha. A takhle na něho vzpomíná jeho psovodka Lenka Vlachová: „Zhruba od pěti let až do konce jeho pracovní kariéry ve dvanácti letech si nepamatuji, že by nějakého figuranta či hledanou osobu nenašel. Byl to skvělý parťák, na kterého se dalo spolehnout, byl to zkrátka srdcař.“

Retrívr místo prášků

Pátým oceněním byla Cena hlavního partnera ankety, společnosti Superzoo. Tu předal zpěvák Matěj Ruppert dvanáctiletému Ondřeji Urbánkovi a jeho zlatému retrívru Spikovi. Ondrovi byl diagnostikován atypický autismus spojený s poruchou pozornosti a hyperaktivitou (ADHD) a kromě toho trpí těžkou diskoordinací pohybů. Vycvičeného asistenčního psa získali pro svého syna manželé Urbánkovi v září roku 2014 od sdružení Helppes a rodiče už brzy nato poznali, jak moc pes Ondrovi pomáhá. „Se Spikem je syn jednoznačně klidnější, jistější, sebevědomější a navíc je již rok bez medikace, což oceňují i lékaři,“ říká Ondrova maminka Petra Urbánková. Díky psovi se Ondra odváží i mezi skupiny lidí, kam by jako autista nejspíš nešel. „Dokonce si troufl na jedné soutěži projít dráhou s nejrůznějšími překážkami se zavázanýma očima a ucpanýma ušima. Na mezinárodní výstavě psů v Letňanech se zúčastnil soutěže asistenčních a vodicích psů, skončil na skvělém pátém místě a získal pohár za nejmladšího juniora,“ dodává Ondrova maminka. Spike pomáhá Ondrovi v mnoha směrech. Například díky pročesávání psí srsti se Ondrovi zlepšila i jemná motorika, tedy pohyblivost a úchopy prsty. „Ondra má v pejskovi kamaráda, o kterého se stará, o kterého se bojí a kterému nenechá ublížit. Ví také, že se Spikem můžeme jít kamkoliv. Vždy bude pro něj oporou a podporou,“ vyzvedla po vyhodnocení Petra Urbánková přínos retrívra pro jejího syna.

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru