Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nejvhodnější čas na odchov králíků
Sdílet:

Nejvhodnější čas na odchov králíků

Králíci
Všeobecné

Nejvhodnější čas na odchov králíků Únor je měsíc, kdy připouštíme samice k samcům, aby vrh mláďat byl v příhodném měsíci - březnu. Je to m...

Únor je měsíc, kdy připouštíme samice k samcům, aby vrh mláďat byl v příhodném měsíci - březnu. Je to měsíc, kdy se příroda probouzí ze zimního spánku. Pro chovatele králíků nastane čas starostí. Před připouštěním by měla samice prodělat kůru proti kokcidióze, aby březost a vrh mláďat byl bez problémů. Tato kůra se dělá sulfadimidinem, nebo použijeme 1 l vody, do kterého dáme polévkovou lžíci octa. Kotce je nutné často čistit, aby oocisty kokcidiózy, které jsou z těla samic vypuzeny, byly likvidovány. Doposud není žádného léku, který by kokcidie zničil. Oocisty nesnáší kyselost a jsou provádějící kůrou omámeny. V letním období, kdy se krmí zelenou pící, je dobré králíkům podávat černobýl, který má vynikající působnost na kokcidiózu. Samicicím v době březosti se může přidávat do jadrného krmiva malá lžička lněného semene, čímž je porod snažší. Mláďatům, když opouští hnízdo a začínají přijímat potravu, můžeme v omezeném množství dát na jemno nařezané kopřivy se šrotem, pro vysoký obsah bílkovin. Také jsou dobré pampelišky, které obsahují velké množství vápníku, který je důležitý pro růst kostí. Zkušený chovatel nepoužívá při připuštění příbuzenskou plemenitbu. Ta se provádí při šlechtění nového druhu zvířat. U leucinových druhů králíků je to nesmysl a u albinotických teprve ne! Červenooké druhy jsou náchylné k různým chorobám, které králíky postihnou a příbuzenská plemenitba se projevuje v nízkopočetném vrhu. Někteří chovatelé krmí králíky celý rok senem a granulemi.

Když si někdo z takového chovu něco pořídí pro zvelebení svého chovu a sám krmí ovsem a ječmenem, tak to trvá několik měsíců, než se koupený králík přeorientuje na jadrná krmiva, která jsou nejvýhodnější už proto, že tam nejsou komponenty, které po několika dnech podléhají zkáze. Hodně chovatelů se zaměřilo na koupi chovných králíků ze zahraničí, kteří postrádají rodokmen. Pravdu má př. ing. Fingeland, který prohlásil, že naše rodokmeny jsou dokonalé, chovatel si může udělat představu o způsobu žádaného chovu. Tuto představu zahraniční odchovy nikomu nedají a stává se, že u velkých a středních plemen králíků se po pár letech objeví ve vrhu nějaké mládě s delší srstí - angora. I když některý jedinec nemá delší srst a něco se ponechá pro kuchyň, stane se že má po zabití sádlo, jako když ho poleje jodovou tinkturou, což mají angory. Pro zařazení jedince do chovu se vyžaduje čistokrevnost potvrzená průkazem původu.

Co je třeba znát, chce-li se chovatel věnovat řádnému chovu králíků? V prvé řadě si každý musí zvážit několik zásadních předpokladů, že chov králíků je záliba a ne obchod!

Autor textu: Burda Mil.
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru