Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmné doplňky, díl 16: Ať plíce lépe dýchají
Sdílet:

Krmné doplňky, díl 16: Ať plíce lépe dýchají

Koně
Druhy a plemena

Tak jako nohy jsou pro koně – coby atleta – důležité i plíce. Dopravují do těla kyslík, který je nepostradatelný pro život každé buňky v těle i pro energii svalových stahů. Koně jsou zvířata s nesmírně citlivým dýchacím aparátem, který je při ježdění velmi využíván, přesto ve stájovém prostředí silně trpí. Není proto divu, že je stále vyšší poptávka po nějakých „pomocnících“ podporujících zdraví dýchacích cest koní, například speciálních krmných doplňcích.

Ale je třeba jít s pravdou ven: bohužel nic speciálního na zlepšení dýchání neexistuje, snad kromě regulérních léčiv, která však nejsou součástí volně dostupných krmných doplňků. Přesto může i majitel vhodně zvolenými a namíchanými krmnými doplňky prokazatelně zlepšit stav dýchacích cest a plic koně. Spousta účinných látek přírodního i syntetického původu dokáže například snižovat zahlenění či vzniklý hlen naředit, aby se snadno odstranil z průdušek. Ně­které látky pomáhají tlumit záněty či bojovat proti infekcím. Velmi významné jsou přípravky zlepšující imunitu koně: mírní projevy alergií a zlepšují činnost plicních makrofágů chránicích plíce před škodlivými mikroorganismy. Některé látky dokonce zlepšují kvalitu cév a mírní krvácení do plic známé především u dostihových koní.

Po krmných doplňcích lidé sáhnou obvykle v situaci, kdy kůň má s dýcháním problémy; ať už je to proto, že neudýchá zátěž, nebo kašle, či má zánětlivé a alergické onemocnění plic (tzv. IAD a RAO známé také jako dušnost). Někteří majitelé po nich sáhnou preventivně, například když musí být kůň delší dobu zavřený ve stáji, když krmí seno, které nevypadá právě nejkvalitněji, či je kůň vystaven stresu, například podstoupí dlouhou přepravu. 
V současné době se krmné doplňky určené pro „lepší dýchání“ skládají z pečlivě namíchaných ingrediencí – rostlinných látek, vitaminů a stopových prvků. Podávají se jednoduše přimíchané do krmení, některé je dobré nejdříve zalít horkou vodou, nebo jsou dokonce určené k inhalaci. Jejich úkolem není působit pouze a jen na dýchací cesty, ale často „nakopnou“ organismus jako celek. V každém případě je nutné mít na paměti, že samy o sobě koně před špatným dýcháním nezachrání, ale vždy je nutné změnit k dobrému i jeho krmení a životní podmínky. A v případě nemoci je třeba vše konzultovat s veterinářem a raději sáhnout po osvědčených a účinných lécích a krmné doplňky mít jen jako podporu terapie.

Podpora zdravé imunity
Stres, ale i útočící infekce či naopak nevhodným životním prostředím vyvolané alergie, to jsou velmi časté problémy spojené s imunitou, které u koní mohou končit nevratným poškozením plic. Ovlivnění imunity „správným“ směrem je proto jeden z cílů mnoha výrobců krmných doplňků určených pro „lepší dýchání“ koní. Najdeme v nich například tyto známé (a již popsané v minulých kapitolách) látky:

Mannooligosacharidy (MOS) jsou složitější cukry získané z kvasinek, sloužící především jako prebiotika, tedy „potrava“ pro střevní bakterie. Prostřednictvím nich zlepšují střevní imunitu. Bylo však zjištěné, že přidávání těchto látek do krmení podporuje celkově odolnost organismu a stále častěji se proto objevují i v doplňcích určených pro zlepšení zdraví například dýchacích cest koní.

Vitamin A, jak jsme už psali, má kromě jiného schopnost podporovat imunitu, například tím, že zlepšuje aktivitu bílých krvinek. Ty jsou velmi důležité pro udržení zdraví dýchacích cest, protože likvidují vdechnuté mikroorganismy. 

Mírnění zánětů, regenerace a antioxidační účinky
Pokud celková imunita nezvládla útok mikroorganismů, nebo se naopak ona sama „zblázní“ a vznikne alergie, objevuje se zánět dýchacích cest. Při něm se poškodí řasinkový epitel odpovědný za čištění průdušek, oteče sliznice, zmnoží se hlen a dýchací cesty se zúží. Kůň kašle, teče mu z nosu a může se zadýchávat, především při práci. Některé látky obsažené v krmných doplňcích mají za úkol potlačit právě tyto nepříjemné procesy a obnovit zdravou funkci i strukturu dýchacích cest koní.
V první řadě jsou zde známé omega–3 mastné kyseliny (například dokosahexaenová kyselina DHA nebo eikosapentaenová kyselina EPA), tedy tuky schopné mírnit záněty a alergické reakce. Za jejich účinkem stojí dokonce vědecké výzkumy. Ty prokázaly, že jako každodenní doplněk podávaný koním prokazatelně pomohly s řešením zánětlivého onemocnění plic (IAD a RAO). Příznaky dýchacích potíží sledovaných jedinců se zmírnily až o 60 %, zlepšily se i laboratorní nálezy. Samotné podávání omega–3 mastných kyselin však nemocné koně nezachrání, vždy je nutné jejich podávání kombinovat se změnami životního prostředí, jako je maximálně možný pobyt venku, neprašné krmení a prostředí, promývání sena či krmení senáží a někdy i speciální podestýlka.

Zinek je minerál nepostradatelný pro funkci celé řady enzymů a také pro regeneraci epitelu sliznic. Podporuje hojení ran a srážení krve, takže ho najdete i v přípravcích určených na mírnění krvácení do plic (EIPH).

Vitaminy A, C a E mají prokazatelně protizánětlivý a antioxidační účinek. Chrání buněčné membrány před rychle reagujícími sloučeninami kyslíku, které mohou vznikat i během zánětu působením některých bílých krvinek. Kromě toho především vitaminy A a C podporují kvalitu sliznice a stěn cév, urychlují jejich regeneraci.

Ředění hlenu
Hlen v dýchacích cestách je velmi důležitý, protože se na něj nalepí vdechnuté nečistoty a mikroorganismy a pomocí řasinkového epitelu je pak vše posunuto až do nosu, odkud to kůň vyfrkne ven. Jsou-li však řasinky poškozené, sliznice zanícená a hlenové žlázky začnou tvořit nadbytek hlenu, který je navíc velmi hustý, hlen zůstává v průduškách a průdušinkách, ucpává je a zhoršuje dýchání koně. Také je pak velmi dobrou živnou půdou pro bakterie, které mohu celou situaci ještě zhoršit. 
Odhlenění, lépe řečeno ztekucení hlenu a jeho snadnější vykašlání, pak napomáhá například acetylcystein. Jedná se o léčivo, ale objevuje se i v některých krmných doplňcích. Dobrý účinek mají i různé minerální vody nebo mořská voda, které se většinou aplikují prostřednictvím inhalátoru či spreje. V krmných doplňcích najdete celou řadu bylin, které mají za úkol právě ředit hlen (viz dále).

Posílení krevních cév, a tedy i mírnění případného krvácení do plic po zátěži
Koně, kteří musí v tréninku nebo na závodech podstoupit velkou fyzickou zátěž (například military, dostihy), mohou následkem velkých změn tlaku v hrudníku při hlubokém dýchání trpět popraskáním drobných kapilár okolo plicních sklípků a krvácením do plic. Přestože tento stav lze řešit léky, jedná se o nepovolené – dopin­go­vé – látky. Lze však zkusit speciální krmné doplňky, které mají kromě jiného za cíl posílit stěnu krevních cév a podpořit srážení krve.
Setkáme se v nich se známým vitaminem C, který úzce souvisí s tvorbou kolagenu, pojivové tkáně mezi buňkami, a tedy i se zpevněním cévní stěny. Přidává se k němu i rutin, což je rostlinný bioflavonoid nacházející se v různých rostlinách, například pohance, routě vonné nebo jerlínu japonském, ale i ve slupkách z rajčat, jablek, v černém čaji a jinde. Společně s vitaminem C omezuje propustnost kapilár a zpevněním vaziva chrání jejich stěnu před drobnými prasklinkami.
V některých krmných doplňcích najdeme i vitamin K. Ten je součástí kaskády srážecích faktorů způsobujících přirozené srážení krve. V drobných prasklinkách cév se rychle krev vysráží a kůň nekrvácí do plic. Podobnou funkci má i vápník.

Bylinky
Bylinné extrakty představují důležitou součást téměř všech doplňků určených pro zdraví dýchacích cest; ti z vás, kteří se v bylinkářství orientují, si ostatně mohou podobné „pomocníky“ nasbírat a nasušit sami, protože mnohé z používaných léčivek rostou i v našem okolí. V komerčních krmných doplňcích najdeme například následující bylinky a jejich extrakty:

Výtažek z hroznových jader, který napomáhá odstranění škodlivých volných radikálů, působí tedy jako antioxidant. Kromě jiného má protizánětlivé účinky a zvyšuje schopnost regenerace po náročné zátěži. Jitrocel kopinatý se často používá k potlačení kašle. Má protizánětlivé a antibiotické účinky, přítomnost slizových látek chrání sliznici dýchacích cest, zmírňuje její podráždění a snižuje vazkost hlenu. Z kořene, listu či květu proskurníku lékařského se získávají slizy, které mají schopnost mírnit záněty a dráždění sliznic a ředit hlen v dýchacích cestách. Stejně tak obsahové látky truskavce ptačího dokážou ředit hleny a usnadňují jejich vykašlávání. Tymián obecný není jen hojně využívané koření, ale pro své léčivé vlastnosti se používá k mírnění zánětů, kašle a bolestí v krku. Květ bezu černého nebo jeho plod (bezinky) jsou hojně využívané pro celou řadu léčivých účinků, k nimž patří i mírnění zánětů a kašle. Odvar z kořene lékořice se už dlouhá staletí používá například k tlumení dráždivého kašle, stejně jako na podporu vykašlávání hlenů či tlumení astmatu. Odkašlávání ulehčuje i fenykl, šalvěj zase tlumí bolesti a záněty, například v krku. Všemocná kopřiva má schopnost mírnit záněty, zrychlovat srážení krve a hojit zranění.

Zdroje informací:
TheHorse.com
Webové stránky KER – Kentucky Equine Research

 

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru