Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.5.2009 12:27
havlicka

XXX.XXX.25.42

Před rokem jsme koupili dceři malého osmáčka kluka, letos jsme mu pořídili kamaráda, aby si měl s kým hrát a z našeho původního kluka se vyklubala holka a před měsícem porodila 6 malých krásných miminek. Teď zas vypadá, že je opět těhotná a já si nejsem jistá, zda se chceme věnovat chovu těchto půvabných osmáčků. Jeden je málo, dva jsou akorát, ale takové rozrůstající hejno.... Můžete mi někdo poradit? Nemáme žádné zkušenosti. Původní samičku a samce si chceme nechat. Je nějaká možnost kastrace samce a pokud ano, jak se pak chová k samičce, změní se jeho povaha?

15.5.2009 21:20
0le

XXX.XXX.55.18

havlicka napsal(a):
Před rokem jsme koupili dceři malého osmáčka kluka, letos jsme mu pořídili kamaráda, aby si měl s kým hrát a z našeho původního kluka se vyklubala holka a před měsícem porodila 6 malých krásných miminek. Teď zas vypadá, že je opět těhotná a já si nejsem jistá, zda se chceme věnovat chovu těchto půvabných osmáčků. Jeden je málo, dva jsou akorát, ale takové rozrůstající hejno.... Můžete mi někdo poradit? Nemáme žádné zkušenosti. Původní samičku a samce si chceme nechat. Je nějaká možnost kastrace samce a pokud ano, jak se pak chová k samičce, změní se jeho povaha?

Kastrace se u takto malých zvířat neprovádí, nechte si samičku a z mláďat další malou, bude to pro Vás jednodušší.

16.5.2009 14:53
havlicka

XXX.XXX.25.45

0le napsal(a):
Kastrace se u takto malých zvířat neprovádí, nechte si samičku a z mláďat další malou, bude to pro Vás jednodušší.

Děkuji za odpověď, ale stále mě trápí stejná otázka, co s původním dospělým samcem. Oplodní pak jak svoji družku, tak i dceru.

16.5.2009 14:56
0le

XXX.XXX.55.18

havlicka napsal(a):
Děkuji za odpověď, ale stále mě trápí stejná otázka, co s původním dospělým samcem. Oplodní pak jak svoji družku, tak i dceru.

Myslela jsem tím samozřejmě, že ten půjde pryč. Pokud je nechcete donekonečna množit (pak by se začali požírat nebo byste měla doma spousty klecí), není jiná možnost. Kastrace prostě možná není.

16.5.2009 22:45
danurba

XXX.XXX.26.42

havlicka napsal(a):

odkud prosím jste? Nedávno nám uhynul náš osmáček Ferda a jeho kamarádovi Frodovi se stýská. Sháním mladou osmačku ( nebo i kluka), ale tady ve zverimexu je mají nehorázně ndrahý a v nejistým zdravotním stavu. Žádnýho chovatele tady v okolí neznám...neměli byste jednoho prcka na prodej? Jsem od Horažďovic, to je mezi Klatovami a Strakonicemi. Díky

17.5.2009 15:04
marketa c

XXX.XXX.175.250

0le napsal(a):
Myslela jsem tím samozřejmě, že ten půjde pryč. Pokud je nechcete donekonečna množit (pak by se začali požírat nebo byste měla doma spousty klecí), není jiná možnost. Kastrace prostě možná není.

Kastrace osmáků možná je. Samozřejmě, že riziko komplikací je o něco větší než u větších zvířat. Nejlépe je si vybrat veterinu, kde mají s hlodavci zkušenosti a operují v inhalační narkóze, která je pro organismus šetrnější.

18.5.2009 09:02
havlicka

XXX.XXX.25.42

danurba napsal(a):
odkud prosím jste? Nedávno nám uhynul náš osmáček Ferda a jeho kamarádovi Frodovi se stýská. Sháním mladou osmačku ( nebo i kluka), ale tady ve zverimexu je mají nehorázně ndrahý a v nejistým zdravotním stavu. Žádnýho chovatele tady v okolí neznám...neměli byste jednoho prcka na prodej? Jsem od Horažďovic, to je mezi Klatovami a Strakonicemi. Díky

Jsem z Ostravy. Na prodej máme teď 4 prcky. Nejsem si jista s jejich pohlavím.....vypadá to na kluky.

18.5.2009 09:10
havlicka

XXX.XXX.25.42

0le napsal(a):

Původního dospělého samce nechci dát pryč. Sama jsem ho takzvaně adoptovala, když ho známí už dál nemohli mít a já ho vzala k sobě. Taky si s naší samicí na sebe hodně zvikly. Jak radíte " dejte ho pryč" ....to jako kam?

2.6.2009 11:35
zirrael

XXX.XXX.47.18

havlicka napsal(a):

Nevím teda, jak jsou na tom osmáci se snášenlivostí. Ale já osobně bych to udělala tak, že bych si z vrhu nechala holku a kluka, pořídila další klec, terárko, nebo v čem je máte a nechala matku s dcerou a tátu se synem. Tak vám zůstanou oba a oba budou spokojení že mají společnost .

2.6.2009 12:38
havlicka

XXX.XXX.25.44

zirrael napsal(a):
Nevím teda, jak jsou na tom osmáci se snášenlivostí. Ale já osobně bych to udělala tak, že bych si z vrhu nechala holku a kluka, pořídila další klec, terárko, nebo v čem je máte a nechala matku s dcerou a tátu se synem. Tak vám zůstanou oba a oba budou spokojení že mají společnost .

Problém ale je, že dost bojujeme s místem. Máme velkou klec a další by se už opravdu nevešla. Navíc klec přenášíme na noc do komory, protože řádí i v noci a dceru budí ze spaní. Nevím, proč píšou, že osmáci jsou denní tvorové. Většinou dopoledne spí a večer mají potřebu si hrát.

2.6.2009 15:40
zirrael

XXX.XXX.47.18

havlicka napsal(a):
Problém ale je, že dost bojujeme s místem. Máme velkou klec a další by se už opravdu nevešla. Navíc klec přenášíme na noc do komory, protože řádí i v noci a dceru budí ze spaní. Nevím, proč píšou, že osmáci jsou denní tvorové. Většinou dopoledne spí a večer mají potřebu si hrát.

Nevím jak konkrétně máte klec velkou, ale už jsem viděla i řešení mít dvě klece na sobě, což by třeba při nedostatku místa jistě bylo řešení
Ono asi moc dalších možností nemáte, pokud zůstanou spolu v kleci tak do toho budou "tlouct" holt pořád a budete mít stále další mimina .
Jojo, noční řádění znám od pískomilů, ale naštěstí jsem si po pár dnech zvykla a nebudí O těch to sice je známé že jsou psíše noční, ale bylo mi tvrzeno že pokud se jim budu věnovat a krmit je přes den, tak se ta aktivita změní.....nestalo se

24.7.2009 14:43
studek

XXX.XXX.21.122

havlicka napsal(a):

Rád bych se zeptal zda je to ještě aktuální... :-) scháním dva osmáččí kluky nebo holky ale aby to nebyla holka a kluk:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík