CarmennSi

XXX.XXX.58.2
Dobrý den,
předevčírem jsem si pořídila potkaní slečnu. (4 týdenní, čerstvě odstavenou od maminky) Od jednoho známého chovatele myší a potkanů. ZVÍŘATA chová jen po několika "kusech" pohromadě, aby si vzájemně nevadili, často je krmí a pečuje o ně celkem dost(je zařazen ve spolku pro ochranu živočichů a přírody).
Potkanku jsem umístila do nové klece. Nejdříve ode mě utíkala, ale nyní mi přijde, že se již sklidňuje, už u mě dokonce i usnula. Někdo mi radil, že nemám brát zvíře do ruky (první dni). Ale tak jsem to udělala s králíkem (zakrslíkem) a nikdy se snad kvůli nečastému muchlování hned od začátku nedal ochočit. (Nechala jsem ho jen přičichávat k ruce)
Potkanku si nechám volně na klíně, nebo v dlani, kde si už teď dost často sedne a kouká na mě, včera mi dala bez obav hlavičku až k puse, aby si mě nejspíš očichala.
Často jí dávám kousíčky různých dobrot, třeba piškot namočený v kozím mléce, nebo vodě. Před tím jí nechám očichat ruku. (Kozí mléko má jiné složení než mléko kravské, nejen nutričními složeními a dávkou vitamínů je podobné mateřskému mléku). Dělám tedy něco špatně, nebo rychle? Ráda bych měla mazlíka a ne zase blázna, jako je králík. Ještě musím připsat, že mi bez obav baští z ruky a čas od času mi do ní s klece sama vleze. Tak co si o tom myslíte vy? Jak dál? Mám se dál takto "řídit srdcem", nebo ji mám nechat pár dní samotnou, pouze s mírným sbližováním tak, jak mi radili chovatelé potkanů na diskuzi na Lidé.cz?? Díky za každý názor.
V první řadě by měla mít potkanka potkaní kamarádku, pak by šlo seznamování i s tebou o 100 procent lépe a rychleji. Takže si určitě aspoň do budoucna naplánuj ještě jednu potkanku, jestli si myslíš, že jí potkaní společnost dokážeš nahradit, tak se podívej na různá fóra a přečti si zkušenosti lidí, co třeba měli jenom jednoho potkana, jak chudák trpí, může se stát kousavým, nerudným a podobně. Potkani jsou prostě společenská zvířata a podle toho bychom se měli řídit.
Jestli je od chovatele a na lidi zvyklá, tak bych ji nenechávala pár dní samotnou, ale klidně bych si ji brala co nejvíc k sobě, pod triko, na klín a pod., zvykne si rychleji a bude mít aspoň nějakou společnost. Samičky jsou hyperaktivní stvoření, nebaví je jenom sedět v kleci, chtějí běhat a všechno zkoumat.