Zdravím všechny vespolek.
Řeším záhadu novorozených divných cuy morčátek a snad zde bude někdo chytřejší a bude znát odpověď. Začnu od začátku. Loni jsem si pořídila dvě samičky a jednoho samečka cuy morčat a samozřejmě jsem se těšila na první mláďata, kterých jsem se zanedlouho i dočkala. V jednom vrhu bylo však jedno mládě mrtvé, standartně veliké a hlavně bylo holé, bez srsti. Tenkrát z neznalosti problému jsem prostě mládě spláchla do záchodu a dál jsem to neřešila. Měla jsem jiště další zdravé prcky. Samičku jsem po odchovu nechala odpočívat ( možná až moc dlouho) a další mladé měla s jiným samcem z jiného chovu až za rok.a Mláďata se narodila však až na druhém konci republiky u mé kamarádky, která celý můj chov převzala. Z tohoto vrhu jsme však byly obě v šoku. Narodila se tři mláďata a pozor všachna tři byla bezsrstá a přitom normálně velká a normálně donošená. Dvě skoro úplně holá veliká byla mrtvá ihned a třetí částečně osrstěné, ovšen na cuy morče malinké 70g., zatím žije. Ani jedna z nás si tuto záhadu neumíme vysvětlit. Samička měla dva vrhy po dvou otcích z rozdílných chovů a v jednom vrhu dala jedno holé morče a v druhém vrhu po jiném otci dala 100% holých. Ještě chci podotknout, že nějaké překrytí jiným samcem u nás nehrozí. Obě jsme chovatelky morčat z leknutí a máme ( nebo já měla) vždy jen jednoho samce a k němu nepříbuzné samičky. Dospělá Cuy morčata jsou standartně veliká, samička u měla hmotnost 1800g, první samec než uhynul měl hmotnost 2200g a druhý samec je ještě mlaďoch a roste, ale jeho hmotnost u mě byla 1700g.
Přikládám fotky jednoho mrtvého naháčka a živého skoro naháčka.
Tak fotky se mě nedaří sem vložit takže jsou zde http://cuy.rajce.idnes.cz/nastenka/
Jsou tam fotky jedno mrtvého a toho živého, který je téměř bez chlupů
Mládata jsou s největší pravděpodobností nedonošená (pouze o pár dní). Proto ještě nemají srst nebo ji mají jen málo a hodně krátkou. Potvrzuje to i to, že některá se narodila mrtvá nebo brzo po porodu hynou. Pokud by některé z mláďat přežilo, srst mu časem doroste. (nejspíš je ale nějaký problém v samici, že není schopná donosit mladé. Po zvážení bych už na ní asi nechovala....)
A co máma, je v pořádku? Ta mláďata jsou evidentně nedonošená. Stačí o týden, o pár dní. Pokud vám o odchov tolik nejde, tak nechte samičku být nebo ji dejte na mazlíka, nejspíš má problém s udržením březosti, dost možná hormonálního původu. Je ale spousta dalších důvodů, proč mohla holka porodit předčasně, a to bez hloukového vyšetření (které, řekla bych, nemá moc cenu) nerozluštíte. Jsou v podstatě dvě možnosti - buď zapomeňte na nepovedený vrh a po pauze připusťte samici znovu (s tím, že riskujete další potíže a možná i riziko pro samici), nebo si ji nechte na mazla a do chovu si vyberte jinou.
jara
napsal(a):
Matka je OK, ale to poslední mládě uhynulo. Příroda si sama řekla. Ona měla v prvním vrhu 5 mladých a takto holé bylo jen jedno. Ostatní byla normální životaschopná. Někde je chyba.
Já bych tu samici už nepřipouštěla, může mít hormonální problém a proto ta morčátka v sobě neudrží do termínů řádného porodu. Trápila bych tak ji i sebe, když by mi hynula mrňata. Opravdu bych do toho už nešla.
Zvlášť když máte ještě 2.samici.
Nezlobte se, jména chovatelů sem psát nebudu. Jedná se o dva vrhy po jedné samici a dvou otcích, každý z jiného chovu, od jiného chovatele. Pokud bych zveřejnila jména chovatelů, tak bych pravděpodobně nechtěně obvinila většinu chovatelů cuy morčat u nás. Rodokmeny mají pěkně pomíchaný a fakt tam figuruje většina českých chovatelů. Jediný společný jmenovatel v jsou v zadu v rodokmenech německá zvířata, tam i mohla být nějaká příbuznost.