Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.5.2015 14:46
jajura

XXX.XXX.84.7

Dobrý den, letos sem prvně vyzkoušel housata. Vzal jsem od chovatele třítýdenní housata a navázal na jeho krmení. Což jsou granule a koprivy se srotem, macenym chlebem a bramborem a také roboran+pastva. Rostou pěkně, teď je jim šest týdnů a pozeruji že jedno včera špatně chodilo dnes už se moc nemůže postavit na nohy. Nevím co je špatně a kde dělám chybu?

scipi

5.5.2015 19:30
scipi

XXX.XXX.7.135

Z vlastnych skusenosti :
Podstielka maju mokro a zimu zospodu a prechladli
Vela pribrali
A chleba bych im este nedaval
Skuste im dat hydrovit ad ak sa to zlepsi do 4 dni ist veterinarovi inak to prepukne aj u inych a budu hynut.

5.5.2015 20:30
ančovička

XXX.XXX.222.190

Navazuji na odpověd scipiho, píšete, že je dobře krmíte vyjma toho chleba...ale housata jsou velice choulostivá na chlad a vlhko, to je pořád dokola! když jim nemůžete zabezpečit suchou a teplou podestýlku, čemu se divíte?já třítýdenním housatům ještě přihřívám žárovkou! vážně, už nemám slov...

5.5.2015 21:38
jajura

XXX.XXX.84.7

ančovička napsal(a):
Navazuji na odpověd scipiho, píšete, že je dobře krmíte vyjma toho chleba...ale housata jsou velice choulostivá na chlad a vlhko, to je pořád dokola! když jim nemůžete zabezpečit suchou a teplou podestýlku, čemu se divíte?já třítýdenním housatům ještě přihřívám žárovkou! vážně, už nemám slov...

Pravděpodobně to již po několikáté opakujete, ale nějak začít se musí. smajlík Slepičky chovám dlouho a letos sme chtěl zkusit husy. Udělal jsem jak mi radil chovatl od kterého jsem housata bral. Podestýlku mají slámu, kterou měním každý den. Žárovku mám pořád rozsvícenou. Tak se nezlobte, ale myslím že k tomu tady ta diskuze je.

scipi

5.5.2015 23:28
scipi

XXX.XXX.168.17

Sliepky a husi je dost velky rozdiel v chove
ak maju 6 tyzdnov prihrievanie ziarovkou by uz nemalo byt potrebne ak nejsu vonku a mozno uz ani tam zalezi v com su umiestnene
skor to bude ta podstielka.ak im menite podstielku kazdy den aj to moze byt malo
ak im ju menite vecer skuste im rano este dosypat suchu alebo naopak.sam viete ci maju suche alebo nie..to je dolezite pre ne

ja som mal tento problem s kacicami hoci som im svietil prechladli odspodu najskor nemohli na nohy a potom 4 uhynuli
cize z vlastnych skusenosti s poradach s veterinarom a chovatelmi im menim podstielku 1x denne + raz denne podsypam aby mali stale suche a podavam hydrovit ad3
ak chcete aby vam husata prezili okamzite nasadit hydrovit a behnut pripadne veterinarovi pre lieky inak vam garantujem ze uhynu.

5.5.2015 23:29
ovecka

XXX.XXX.203.146

jajura napsal(a):
Dobrý den, letos sem prvně vyzkoušel housata. Vzal jsem od chovatele třítýdenní housata a navázal na jeho krmení. Což jsou granule a koprivy se srotem, macenym chlebem a bramborem a také roboran+pastva. Rostou pěkně, teď je jim šest týdnů a pozeruji že jedno včera špatně chodilo dnes už se moc nemůže postavit na nohy. Nevím co je špatně a kde dělám chybu?

Pokud jsou housata na pastvě uvažovala bych o parazitech a odčervila. Následně bych jednorázově dotovala vitamíny ADE a selen (Hydrovit AD3 1ml na house, SelevitE+Se 0,5ml na house) Dana.

6.5.2015 05:55
jenca

XXX.XXX.161.27

Taky se přidám, podle mých zkušeností není ani tak důležité teplo, jako sucho pokud jim dáváte vodu do prostoru, kde spí, tak ani každodenní výměna slámy, jak bylo uvedeno výše, nemusí pomoct. Vodu a krmení dávejte do výběhu, kde se pasou. Na noc zavírejte do suchého podestlaného prostoru bez vody a krmení. Housata potřebují mít při krmení stálý přístup k vodě, jinak mohou vzniknout žabky. Pokud měli třeba na noc k dispozici suchou směs bez vody zkontrolujte jestli house nemá žabky(pro jistotu žabky zkontrolujte v každém případě). Skladbu krmení máte dobrou ale podstatný je způsob podávání, house není brojler pokud si nemůže potravu zvlhčit vznikají problémy. Chleba může lehce zkvasit, tak ho buď vypusťte, nebo před podáním nového zkontrolujte, že nemají v krmítku zkažené zbytky(myslím ale, že v tom problém není). Podle popisu příznaků bych to viděl na prochladnutí z vlhka nebo spíš ty žabky(je to většinou jedna z těchto dvou možností), ale podle popisu krmení a ustájení bych to zas vyloučil. House mohlo spolknout nějaký větší předmět co neumí strávit, mohlo dostat nějakou jinou nemoc, mohlo se otrávit(třeba hnojivem, nebo nějakým herbicidem, nebo granulemi pro potkany - zvažte, zda jste něco v prostorech, kde mají přístup, nepoužil),... možností je mnoho. Určitě napište, jak to probíhá dále a jestli je to omezeno pouze na to jedno house a taky si všimněte jestli mají normální trus(hlavně to problémové), jestli nezačínají žrát méně a jestli jsou čilá(zdravé house běhá, komunikuje s ostatními s typicky nataženým krkem,..).

6.5.2015 09:23
jajura

XXX.XXX.14.1

Děkuji za reakce a rady. Trochu sem předělal ustájení abych docilil suchsi podestýlky, také porobehlo odčervení a přidám hydrovit a selevit. Uvidím co se bude dít. Takto špatná je jenom jedna husicka ostatní ok. Doufám že se z toho dostane. Samozřejmě vždy je pochybení na straně chovatele ale jak tu někdo zmínil je to úplně něco jiného než chov slepicek.

6.5.2015 22:08
gameness

XXX.XXX.49.182

Zdravim mam podobny problem ale neviem co su zabky ja som zbadal jedno husatko a to vyvracia aj na chrbat ma akoby opuchnute koleno doteraz bolo ok aj ked pocas dna sa niekedy zda ze je ok zaroven ho zase najdem o niekolko hodinach na chrbte a nevie sa otocit maju cca 3 tyzdne.

7.5.2015 05:54
jenca

XXX.XXX.161.27

O zkušenostech se žabkami si můžete přečíst zde:
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/652677/zabky-u-kachen
O odstranění žabek zde:
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/805593/zabky-u-kachen-rez-foto

Nicméně vás se to netýká, house nebo kachně při žabkách zeslábne a přestane chodit z hladu a celkového vyčerpání(žádné zlepšení se nekoná, bez vyříznutí žabky uhyne). U vás(house na hřbetě) bych spíš sledoval housera(pokud je u housat), jestli svoje potomky nenapadá. Oteklé koleno může být způsobeno i zraněním. Ostatní možnosti máte rozebrány v několika tématech z poslední doby od několika chovatelů tady na fóru.

9.5.2015 21:36
fo3k

XXX.XXX.143.44

Ja podávam čím skôr, cca 2-3 deň do vody vitamín D. A suchá, vysoká podstieľka. U vodnej hydiny voda a krmivo vo výbehu, lebo si z podstieľky urobia bazén,...

Přidejte reakci

Přidat smajlík