Prosím pomozte , mněl sem doma u kachýnek starší pani ,,chovatelku" která mi u ních odstranovala takzvané Žabky . Po zákroku mi do dalšiho dne pár kusú uhynulo . Jak to ošetrujete a jestly to vůbec nekdo s Vás dělá . Mám výčitky že jsem to vůbec udělal ale byl sem ujištěn že jím tak pomúžu , tak sem jim pomohl . Příště to už asi dělat nebudu . Musí se to dělat ? Co to vůbec je a dá se tomu předejít ??? Moc děkuji za jakoukoliv radu a pomoc
Pravděpodobně už byly kachničky tak vysílené,že by uhynuly i bez zákroku.Najděte si toto téma na nemoderce,hledejte červy na jazyku.Je to rosolovité ložisko u kořene jazyku,proříznutím,vymačkáním a následným posolením,nebo namazámín sádlem jim zachráníte život,umírají hlady.Někdy se objeví znovu,po čase. Vyskytují se u kachen i hus. Roklanka
lupus4
napsal(a):
U pižmovek je to dle linie, některé na to trpí, některé ne. Nemělo cenu čekat jestli některé kachně začne klempírovat. Dělával jsem to pak preventivně všem ve stáří cca 7 - 10 dní a byl pokoj. Žabinec je bezva krmení, ale obávám se, že na "žabky" nepomůže...
preventivně? Já myslela, že to mají jen nemocná kachňata, respektive že žabka je příznak té nemoci. To jste rozřezával jazyk zdravým kachňtům, nebo to tam mají všechna kachňata? Do jakého věku jsou tím ohrožena?
menší či větší měli všechny...(ale třeba jsem měl zrovna smůlu na chov. hejno - 1,3 )
obecně kachňata ,pokud je mají, žačínají slábnout a obtížně se jim polyká tak kol cca 14 dní po líhnutí...
za ty roky co jsem je měl : 1.chov. hejnko žabky mělo, 2. ne 3. tak na půl
kačera jsem nechával tak 4-5 let, dobrou kachnu i déle...(oblíbenkyni dětí - Růženu jsme měli cca 12 let, pak se v zimě stratila )
Dobrý den je to smutné ale bohužel se žabky vyřezat musí jinak vám odejdou všechy pozná te to tak že přestanou žrát a zlechknou a po čase přestanou chodit a hynout.žabka se odstranuje žiletkou říznete jemne do jaziku,ale v zadni části hlen vymačknete a ránu zasipete solí.Je to nepříjemné a nehezké ale pomuže te jim tim,kdyz vám nejaká zahine po zákroku neni to tim že by jste ji ublížil,ale tim že už to bylo pozdě a byla dost slabá.jinak pak vůbec neuškodí když jim po zákroku přidáte do vody trošku hipermanganu.
Mohu potvrdit, že žabky jsem také měl u kachen.Než jsem to zjistil, tak mi jich pár uhynulo. Někdo to dělá po měsíci od vylíhnutí, někdo při přepeřování ze žlutého na bílé peří.Je nutná kontrola přijímání potravy a u drobnějsích kusů osahat kýlní kost.Při jejím vystoupnutí, kachna trpí hlady.Zlomil jsem žiletku na půl, je to lepší než nožem.Jeden drží kachnu a otevírá zobák.Druhý chytí do hadru jazyk a vytáhne ho do boku.Řežeme od výstupku na jazyku, spíše kousek před něj a po rozříznutí se objeví žlutavý váček.Celý ho odstraníme.Podle potřeby ještě přiřízneme jazyk.Je dobré místo vyčistit přibrošenou lžičkou, držadlem.Místo jsem ošetřil vepř. sádlem.Druhý den kachny žerou normálně.Je pravdě podobné že to budou mít všechny kachny.Dělal jsem to poprvé a povedlo se to.
Dobrý den,u jedné naší kačeny jsme se pokusili domnělé žabky také odstranit. Jelikož žrala méně téměř 3 dny, bylo asi pozdě, druhý den umřela. Možná žabky vůbec neměla. Na živo jsem je nikdy neviděla, jen pár fotek tady na ifauně. Když jsme se dívali na jazyky ostatních (i starších), které v pohodě žraly, přišlonám, že je mají taky (ve zdraví a spokojenosti se dožili porážky). Příjde mi, že se to špatně pozná. Jak se říká, jednou zkusená praxe je lepší než tisíc rad. Nemáte někdo fotky žabek? Chápu- li to dobře, řez se vede od kořene prostředkem cca na délku 2 cm, hloubka 1mm, příp. víc? Děkuji
PRO MESIČE.Začni řezat před hrbolkem na jazyku, nahoře,asi 2mm do hloubky.Po proříznutí uvidíš žlutavý váleček.Je takový zapouzdřený.Celé to odstraň.Nemá to nohy ani se to nehýbe.Na jazyku se žabky nepoznají.My jsme je také nepoznali,dokud jsme si neřízli.Nic se nestane když si řízneš do kachny která je nemá.Zamázni to sádlem.Když ti uhyne kachna ,klidně si řízni.Nemáš co zkazit. Než jsme si řízli, přišli jsme o několik kachen. Neboj se toho.
Tak teoreticky mám žabky zmáknuté, prakticky však nikoli. Jedno kachně začíná být netečné, takže asi budeme operovat. Pro jistotu sem ještě vložím fotku, abych se ujistil, že to je ten správný váček. Jinak literatura říká toto:
Problémem při odchovu housat, ale i kachňat nejčastěji ve věku 5 a 12 týdnů mohou být tzv. žabky. Mláďatům se na kořeni jazyka vytvoří bolestivé zduření (ložisko nažloutlé gelatinózní hmoty) znesnadňující přijímání potravy. Důsledkem je hubnutí, netečnost, posedávání, stav může vést i k úhynu. Pomoct můžeme tak, že hnisavé ložisko odstraníme - opatrně povytáhneme jazyk na stranu zobáku, u housat je to obtížnější než u kachňat, protože mají kratší jazyk. Kořen jazyka s vyvýšenou bělavou plochou potřeme dezinfekcí (např. Alpa je vždy po ruce), opatrně středem rozřízneme ostrou žiletkou nebo skalpelem a pomocí gázy vymáčkneme a odstraníme hnis. Vzniklou ránu, která většinou nekrvácí, potřeme silnou vrstvou sádla, používá se i sádlo smíchané se solí, septonex nebo gencianova violeť. Po zákroku zvířatům alespoň dvě hodiny nepodáváme potravu, ale měla by mít přístup k čisté pitné vodě. Žabky se mohou vyskytnout i opakovaně. Příčinou problému bývá omezený promokřený výběh, neplnohodnotná výživa a nedostatek soli (NaCl), minerálních látek a vitamínů.
to co máte zakroužkováno žabky nejsou . To je kořen jazyka . Řez se provádí od tohoto kořene směrem dopředu . Je to na fotce krásně vidět . Po linii podélné půlky jazyka . Žabky jsou vidět na spodní straně jazyka , jako dva váčky naplněné jakoby gelovitou hmotou . Tím že se zvětšují tlačí na vámi zakroužkovaný kořen jazyka a zamezují příjem žrádla . Co chovám pižmovky maji je všechny . Akorát některým to vadí a některým ne . Žabky řežu podle toho jak kachny žerou a přibývaji . Když se mi to nezdá řežu . Ale spoustu kachen jsem odchoval i bez řezání . Řekl bych tak 50 na 50 % . Petr
rtep
napsal(a):
to co máte zakroužkováno žabky nejsou . To je kořen jazyka . Řez se provádí od tohoto kořene směrem dopředu . Je to na fotce krásně vidět . Po linii podélné půlky jazyka . Žabky jsou vidět na spodní straně jazyka , jako dva váčky naplněné jakoby gelovitou hmotou . Tím že se zvětšují tlačí na vámi zakroužkovaný kořen jazyka a zamezují příjem žrádla . Co chovám pižmovky maji je všechny . Akorát některým to vadí a některým ne . Žabky řežu podle toho jak kachny žerou a přibývaji . Když se mi to nezdá řežu . Ale spoustu kachen jsem odchoval i bez řezání . Řekl bych tak 50 na 50 % . Petr
Pane Petře klobouk dolů.
Krásná až vyčerpavající odpoved,Zkusím upřesnit pro nás začínající.Když se to objeví řezat v půlce jazyka směrem k sobě.pak zasypat solí?
S pozdravem Belochovi.
rbelochova
napsal(a):
Pane Petře klobouk dolů.
Krásná až vyčerpavající odpoved,Zkusím upřesnit pro nás začínající.Když se to objeví řezat v půlce jazyka směrem k sobě.pak zasypat solí?
S pozdravem Belochovi.
Děkuji za kompliment . Ještě bych dodal , že řez je asi 5mm dlouhý a mělký , aby se neprořízl jazyk , ale jen jeho vrchní část . Poté se jemně vymasíruje ona žlutavá hmota směrem dopředu a odstraní pomocí hadříku , nebo lépe používám buničiný papír . Po té vezmu kousek škvařeného sádla (asi jako malá třešeň ) a pěkně namažu . Solí nezasypávám , ale dávám po 24 hodin slanou napájecí vodu . Na 10 l vody 2 polévkové lžíce .
Důležitější ovšem je sledovat kdy řezat . Protože pokud už kachny padnou takzvaně na nohy je většinou pozdě a úhynům se nevyhnete. Taky ne všechny poruhy hybnosti jsou od žabek . Veledůležitou částí je potrava a složení krmení . Nikdy by se nemělo zapomínat na písek nebo grit . Ale abych se dostal k tomu kdy . Prvotním příznakem žabek je časté posedávání . A to je nejlepší čas na žabky . Návod v tom a tom týdnu řezat nefunguje . Řezal jsem už po 14 dnech . Včera třeba po 19 dnech , ale taky když už kačky měly bílé peří . A některým vůbec . Je to zcela individuální .
Přeji hodně zdaru. Petr
rbelochova
napsal(a):
Pane Jarvan proč to přivolávat?
Jaké přivolávání , já bych taky ráda věděla, jak přesně to vypadá. Pak bych mohla rychle zasáhnou, a ne zakládat na Fauně další diskuzi o tom, že mám nemocné káče, co nežere a hubne, a co s tím. Mmch, je to týden, co jsem měla jen "smutné kuře" (nežralo a sedělo smutně jak kulička peří), a díky obrázku tady, jsem tipec (byl to skutečně on, a zabralo to zázračně) sloupla na první pokus
amazonka01
napsal(a):
Jaké přivolávání , já bych taky ráda věděla, jak přesně to vypadá. Pak bych mohla rychle zasáhnou, a ne zakládat na Fauně další diskuzi o tom, že mám nemocné káče, co nežere a hubne, a co s tím. Mmch, je to týden, co jsem měla jen "smutné kuře" (nežralo a sedělo smutně jak kulička peří), a díky obrázku tady, jsem tipec (byl to skutečně on, a zabralo to zázračně) sloupla na první pokus
Promiňte mi . Ale chcete fotit něco co fotit nejde . Na spodní straně jazyka jsou takové váčky , které jsou při žabkách mírně zduřené . Mají je ale všechny kachny . Co to tedy ta žabka vlastně je ? Jedná se o nemoc zduření jazyka , která se odstraňuje proříznutím vrchní strany jazyka a odstraněním žlutavého obsahu . Tak jak jsem již popsal . To co chcete tedy vidět je fotka obsahu zduřelého jazyka. Doufám , že již to bude všem jasné .
Na otázku kdy řezat bych odpověděl . Je třeba sledovat změny v chování , menší příjem žrádla , časté posedávání a podle toho se rozhodnout.
Velkochovy toto neřeší . Krmí suchou potravu velikostně a obsahově vyváženou ,po celou dobu výkrmu Procento úhynu je zanedbatelné . Přeji hodně zdaru
rtep
napsal(a):
Promiňte mi . Ale chcete fotit něco co fotit nejde . Na spodní straně jazyka jsou takové váčky , které jsou při žabkách mírně zduřené . Mají je ale všechny kachny . Co to tedy ta žabka vlastně je ? Jedná se o nemoc zduření jazyka , která se odstraňuje proříznutím vrchní strany jazyka a odstraněním žlutavého obsahu . Tak jak jsem již popsal . To co chcete tedy vidět je fotka obsahu zduřelého jazyka. Doufám , že již to bude všem jasné .
Na otázku kdy řezat bych odpověděl . Je třeba sledovat změny v chování , menší příjem žrádla , časté posedávání a podle toho se rozhodnout.
Velkochovy toto neřeší . Krmí suchou potravu velikostně a obsahově vyváženou ,po celou dobu výkrmu Procento úhynu je zanedbatelné . Přeji hodně zdaru
Tak že tedy "zduřelý" jazyk se od normálního na první pohled nepozná, ale zda přejít k léčení poznáváte podle chování.?. Dík za odpověď.
jarvan
napsal(a):
Tak že tedy "zduřelý" jazyk se od normálního na první pohled nepozná, ale zda přejít k léčení poznáváte podle chování.?. Dík za odpověď.
Ne že by se to nepoznalo . Ale rozdíl je velmi nepatrný . Neodborně řečeno .Zduření roste s kačkou , akorát jí každý den o kousek přeroste . Taky si nedovedu představit , že bych třeba ob den chytal jednu kachu po druhé a kontroloval jim jazyky . Takže je to přesně tak ,jak jste napsal . Poznávám to podle chování . Když se mi to nezdá kouknu ještě pod jazyk a potom řežu .
Větším kachnám už žabky nevadí . Průchod pro krmivo je dostatečně velký .
Dík za doplnění, hodně důležitá informace je ta, že větším kachnám už žabky nevadí, já měla za to, že je to zduření takového charakteru, že brání v polykání/jídlu každopádně všem a tedy je jasně viditelné. Takže prostě hlídat jen kachňata, a pokud bude vidět nechutenství a změna v chování, uvažovat i o žabkách.
dobře se to pozná při krmení, když mají kachňata plná volata a některá ne, je to jasné, často také postižená kachňata více polehávají, pospávají, zatímco ostatní jsou aktivní
já jsem viděl, jak jazyk je krásně růžový a za kořenem jazyka tmavé fialové skvrny jako nějaký zánět
nevím úplně jak tomu předcházet, ale v prvních týdnech sázím na dobré krmení s dostatkem bílkovin, minerálů a vitamínů (ve stejném poměru jako má krmná směs nebo krmení přímo směsí), pokud s tím nemají problém velkochovy ani někteří chovatelé po dlouhá léta a jiní ano, bude to s největší pravděpodobností chyba ve výživě
rtep
napsal(a):
Dobrý večer můžete sem , nebo někdo kdo má fotky , dát foto zdravého jazyka kachny a jazyka s žabkou , nikde se nedají najít pořádné fotky , co je jen kořen jazyka a co už je žabka . Nevím jestli je to pravda nebo ne ale prý kachny co se chovají na volno co mohou do vody a zobákem žmoulat kamínky a písek prý na žabky tolik netrpí , jako kachny v uzavřeném chovu , děkuji Rosnička.
Píšu zkušenosti pouze s čínkami (pižmovky).
Svou "žabku" má každé kachně. Záleží, zda se mu začne časem zvětšovat (a způsobovat tak problémy) nebo nikoliv. Co přesně má vliv na to, zda se žabka zvětší či nezvětší netuším. Někdo může uvést genetické predispozice, někdo uvede způsob chovu/krmení nebo kombinaci obojího.
Žabky jsme vyřezávali preventivně všem kachňatům. Od tří chovných čínských kachen jsme měli tak 55-65 kachňat ročně. Některá zasedla i dvakrát. Babička říkávala, že zejména ta podzimní kachňata jsou většími adepty na komplikace se žabkou (tak že by krom genetiky, chovu/krmení, měla vliv i roční doba (resp. počasí) a např. teplota vody a výživnost stravy/pastvy? - kdo ví).
Většinou jsme to dělali ve třech lidech, ale kdo má menší hejno, po čase zvládne i sám.
Nevím ani, jestli se dneska vůbec vyrábějí samostatné žiletky - Astry, v takové té bílé plastové krabičce, asi velikosti krabičky od sirek.
Kachně jsme chytili, jeden držel kachně a otevřel zobák, druhý vytáhnul a držel jazyk - jazyk vytáhněte co nejvíc stranou - líp na jazyk uvidíte, líp se vám bude držet, zobák můžete zavřít/přivřít. V zadní části jazyka je taková máslově zbarvená "prdýlka", ta se rozřízne ostrou (novou či desinfikovanou) žiletkou uprostřed a žabka se vymáčkne, tak trochu jako beďar. Žabka v jazyku drží, takže se vyjme (lehce vytrhne) čistým kouskem hadříku (vyvařené staré prostěradlo, povlečení, pleny...) - jeden hadřík tak na 10 káčat, další várka pak už s novým čistým hadříkem. Do ranky se nasype sůl (prostě se posolí, tak přiměřeně), pak se ranka zavře a jazyk se taky posolí. Babi říkávala, že sůl je proto, aby kachny měly žízeň a brzy se napily - že se jim tak ta ranka rychleji zacelí. Asi bych doporučoval novou čistou vodu, v nové čisté nádobě, aby se eliminovalo jakékoliv riziko. Dneska bych ranku asi navíc zakápnul pár kapkami Betadine (tekutý jód).
Nikdy nám žádné kachně (byly jich stovky) po tomto zákroku nezemřelo.
Někdy se může chvíli stát, že kachně neumí jazyk hned vrátit zpátky, že tzv. tahá jazyk. Můžete ho chytit a jazyk vrátit sami, popř. se to brzo srovná samo a nestresovat ho už.
Dělali jsme to v různém věku káčat (byla od tří kachen, takže nikdy nebyla stejně stará), ale většinou čím dřív, tím líp - jednak u menších káčat je ta žabka ještě malá, takže toho není tolik a problémy kachně ještě nejspíš nestihlo mít a druhak - v mládí není jazyk tak velký, řezná ranka není tak velká a i se jim to lépe zahojí - než se vdají :). Kachňata v době zákroku měla podobu lodiček, ještě měla chmýří, takové té zaprané žluté barvy a zakrslá křídla, sotva základně opeřená, to je asi nejlepší termín preventivního zákroku. Možná bych kachny první den oddělil, např. od agresivnějších hybridních slepic atp.
Fotky jsou třeba tady:
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/805593/zabky-u-kachen-rez-foto
Jsem začínající chovatel ale ty žabky jak popisujete tak prý to je nedostatek vitamínu to říkají zkušený chovatelé.Já mámm doma rouenky měl jsem jich 15. dával jsem jim do krmení vitamíny a skořápky a všechny přežily a ty dobrý lidi co mé to nepřály tak mě říkali pul kachen umře.S pozdravem pája.