Zdzavím chovatele kachen , dnes jsem musela nechat odstranit žabky u kachen jinak by dle vet. chachny těžko přežily , protože jsem tu nikde nenašla správný postup řezu a odstranění žabek dávám sem fotky pro otrlé chovatele co to zvládnou nebo jim to udělá vet. Příznaky žabek - káčata začnou být pomalá ,krk stažený k voleti ,přikrčená ,špatně žerou , kořen jazyka zarudne , včera zjištěno dnes řezáno ,vlastně pomřou hlady protože pro bolest jazyka nežerou . Po řezu cca za 6 hodin byla káčata jako vymněněná , žerou a lítají jako by jim nic nikdy nebyl , ranka skoro nekrvácí , max. jedna kapka krve , ale je to lepší než je nechat pomalu umírat.Snad tento přísp. někomu pomůže zachránit káčata ale je třeba zasáhnout včas. Rosnička.
Hnisu je neskutečné množství opradu se tímto zákrokem káčeti hodně uleví.
arlen
napsal(a):
Výborně moc děkuji za vššchny kdo se stímto problémem ještě nesetkali.
Konečně opravdu užitečná rada i praktická ukázka jak na to.Jarda.
Jo Jardo byla jsem upozorněna že sem nemám dávat takové fotky ale , když si představíte tu beznaděj chovatelů co je potká toto zjištění že mají kachny žabky a nenajde nikde jak na to rozhodla jsem se to nafotit a dát to sem z 10 káčat to mněla všecha všechny jsme řezali i ty co vypadali zdravě ale i ty už tam mněly hnis do pár dní by přestali žrát taky , jo a stačí to prý udělat jednou za život kachny .
rosnička
napsal(a):
Jo Jardo byla jsem upozorněna že sem nemám dávat takové fotky ale , když si představíte tu beznaděj chovatelů co je potká toto zjištění že mají kachny žabky a nenajde nikde jak na to rozhodla jsem se to nafotit a dát to sem z 10 káčat to mněla všecha všechny jsme řezali i ty co vypadali zdravě ale i ty už tam mněly hnis do pár dní by přestali žrát taky , jo a stačí to prý udělat jednou za život kachny .
Ještě jednou díky a pokud se to někomu nebude líbit tak to není chovatel. Protože není nic horšího než bezmoc při nemoci a neumět pomoci trpícímu zvířeti.Jarda
arlen
napsal(a):
Ještě jednou díky a pokud se to někomu nebude líbit tak to není chovatel. Protože není nic horšího než bezmoc při nemoci a neumět pomoci trpícímu zvířeti.Jarda
Děkuji za podporu kdo má rád zvířata a má s nima zkušenosti ten pochopí , kdo má rád zvířata jen na obrázku nebo se na ně chodí dívat do ZOO , ten to pochopí těžko ale snad tento můj přís. někomu pomůže zachránit káčata Rosnička.
Vaše instruktáž je super , konečně jsem pochopila jak to provést
. Mám tu jednu husu je krásná, ale zničeho nic mi zhubla. Vetrinář mi dal nějakou pastu na odčervení, ale zkusím se kouknout jestli to nejsou ty žabky. Odpo ji zkusím odlovit, až tu budu mít sparing partnera, aby jsme ji přeprali
michuela
napsal(a):
Vaše instruktáž je super , konečně jsem pochopila jak to provést
. Mám tu jednu husu je krásná, ale zničeho nic mi zhubla. Vetrinář mi dal nějakou pastu na odčervení, ale zkusím se kouknout jestli to nejsou ty žabky. Odpo ji zkusím odlovit, až tu budu mít sparing partnera, aby jsme ji přeprali
Dobrý den ona totiž ta žabka není moc poznat , kořen jazyka je zarudlí atd , ale když ji říznete a jazyk zmáčknete hnis tam hude nebo ne . Když mi to včera dělal vet. vůbec nic jsem neviděla žádnou zmněnu na jazyku , on to ale vyděl poznal že jsou to žabky. Zadavatelka Rosnička.
Dobrý den,
na jiné diskusi někdo radí po zákroku ranku zasypat solí to Vám veterinář taky dělal? A dále se nikde nemohu dočíst, jestli lze nějak eliminovat riziko, aby kachny žabku vůbec nedostaly. Letos jsme to zažily poprvé a z 13 přežilo 5- pozdě jsme to podchytly tak bych pro příšte byla ráda připravená. Děkuji za odpověd
amiky
napsal(a):
Dobrý den,
na jiné diskusi někdo radí po zákroku ranku zasypat solí to Vám veterinář taky dělal? A dále se nikde nemohu dočíst, jestli lze nějak eliminovat riziko, aby kachny žabku vůbec nedostaly. Letos jsme to zažily poprvé a z 13 přežilo 5- pozdě jsme to podchytly tak bych pro příšte byla ráda připravená. Děkuji za odpověd
Aby jí nedostali musí mít - Dostatek minerálních látek, vitaminů, dobrá výživa ( Bílkoviny ) A velký výběh s přistupem do vody...
honzapm
napsal(a):
To všechno naše čínky, Ondřeji, měly. A přesto žabky byly. U čínek je to holt asi denní chléb.
Ale stačí 1x za život (v mládí) odstranit, a poté už problémy nikdy nejsou.
Tak u některých se to vyskytuje a u některých zas ne ! A taky to můžou zdědit po rodičích Ale jak píšete stačí v mladí odstranit a je klid
A cití se dobře kachna, tak i vy
wannda

XXX.XXX.189.8
Dobrý den, kačena co mi seděla na vejcích pošla na žabky, mám tam další která přestala žrát, díky vaší perfektní fotodokumentaci, jsem je šla říznout, ale nic na mě nevylezlo, kde jsem udělala chybu, či to nebude problém žabek? Řezala jsem od kořene cca 5mm podélně do hloubky cca 3mm do středu jazyka. Byl řez moc mělký?
Předem moc děkuji.
milan78

XXX.XXX.17.197
wannda
napsal(a):
Dobrý den, kačena co mi seděla na vejcích pošla na žabky, mám tam další která přestala žrát, díky vaší perfektní fotodokumentaci, jsem je šla říznout, ale nic na mě nevylezlo, kde jsem udělala chybu, či to nebude problém žabek? Řezala jsem od kořene cca 5mm podélně do hloubky cca 3mm do středu jazyka. Byl řez moc mělký?
Předem moc děkuji.
Vase kachna, co seděla na vejcích určitě neposla na žabky.U dospělých jedinců se toto onemocnění nevyskytuje.Příčinu úmrtí hledejte jinde.
Myslím, že popis a fotky jak se zbavit žabek u kačen i u hus je v pohodě. Jenom bych dodal ze zkušenosti, že po vyříznutí a vytlačení hnisu ze žabky je potřeba potřít jazyk sádlem. Viz rady ještě naší babičky. Potom je nechám klidně půl dne jenom ve výběhu, kde jim nechám jenom čistou vodu. Sůl na řeznou ránu bych nedával nikdy !
Žabky, jak již bylo řečeno se vytvoří většinou když krmíte míchanicí, tedy krmivem, které má měkkou strukturu, ale není to pravidlo. Když se později krmí jádrem, tak si to můžou husy i kachny vymačkat příjmem této tvrdé potravy.
Prevence je kontrola, když máte ty malé tvorečky v ruce, tak se jim na ten jazyk podívat.
To je můj názor a zkušenost.
merkur

XXX.XXX.146.31
Také jsem míval problémy se žabkami.Jak u kačen, tak i u hus.Každý rok.Záleželo na tom, kdy se to u nich zjistilo.Když jsem si hned všiml, že některá nežere, tak se většinou zachránila.Horší to bylo, když už vysílením nemohli chodit.To už byla úspěšnost operace tak 30 %.Žabky jsem jim řezal já a jako dezinfekci používal slivovici.Pořád jsem nevěděl, kde je příčina.Prochladli, jsou nachlazené nebo je to výživou?Hledal jsem na internetu, ptal se známých, nikdo nevěděl.Na trhy k nám jezdí prodávat kačeny jeden velkochovatel, vůbec nevěděl, co to jsou žabky.Z toho jsem usoudil, že to bude výživou.Když je drůbež malá, krmím kupovanou směsí.Když povyrostou, vlastním šrotem a mám od žabek pokoj.
Dobrý den, celkem inspirující informace a fotografie. Jestli tomu dobře rozumím, jedná se o zánět nějakého tukového váčku, který mají u kořene jazyka všechny kachny, husy a slepice. Pokud je dobře krmeno a nejsou k tomu genetické predispozice, nedojde k tomuto zánětu a zvířata jsou bez symptomů a zdravá. Na druhou stranu je tu možnost preventivního odstranění v mladém věku, aby později nedošlo ke komplikacím. Jak se k tomu stavíte. Prevence, tedy předcházení zánětu, nebo počkat, až k tomu zánětu dojde a poté vyříznout? Děkuji.
Milan.Pesak
napsal(a):
Dobrý den, celkem inspirující informace a fotografie. Jestli tomu dobře rozumím, jedná se o zánět nějakého tukového váčku, který mají u kořene jazyka všechny kachny, husy a slepice. Pokud je dobře krmeno a nejsou k tomu genetické predispozice, nedojde k tomuto zánětu a zvířata jsou bez symptomů a zdravá. Na druhou stranu je tu možnost preventivního odstranění v mladém věku, aby později nedošlo ke komplikacím. Jak se k tomu stavíte. Prevence, tedy předcházení zánětu, nebo počkat, až k tomu zánětu dojde a poté vyříznout? Děkuji.
No zkuste si přečíst příspěvek před vámi - ..... Hledal jsem na internetu, ptal se známých, nikdo nevěděl.Na trhy k nám jezdí prodávat kačeny jeden velkochovatel, vůbec nevěděl, co to jsou žabky.Z toho jsem usoudil, že to bude výživou.Když je drůbež malá, krmím kupovanou směsí.Když povyrostou, vlastním šrotem a mám od žabek pokoj. .... od Merkur
Myslím, že je to odpověď na váš dotaz " Prevence, tedy předcházení zánětu,... " Když zánět není, tak není co řezat ... nevím, co by se dalo odstranit na zdravém jazyku, a hlavně proč trápit zvíře...?
Chovam husy,kachny,slepice..nejmíň 25 let,nikdy jsem zabky u zvirat neměla..je to špatným krmenim,nedostatkem vitamínů a minerálů..většinou to maji zvirata,ktera jsou krmena namocenym chlebem,bramborami,srotem,bez pridani Nutrimixu pro drůbež,plastinu,bilkovin..apod..pri krmeni kompletnimi směsmi se to stát nemůže,zvířata jsou zdravá a vitalni..
Naprostý souhlas s Ančovičkou za 30 let nevím co jsou žabky u vodní drůbeže. Úhyny taky neřeším jestli je to jedno kachně za 5 let tak je to moc. V dnešní době nedat malým kachnám a i ostatní drůbeži kompletní krmnou směs je holý šlendriján. Kachna má opravdu kachní žaludek a ve vyšším věku mohou žrát témeř cokoli ale krmit od mala kdejaké blbiny jako barmbory, máčené pečivo sporadicky šrot atd. je fakt blbost a to vše bez přidání nějakých vitaminových premixů. Je jen málo opravdových chovatelů tak jako byli naše babičky které od oka uměli doma namíchat a podat takové krmivo že mláďata rostla doslova před očima i bez kompletních směsí.
frikmon
napsal(a):
Naprostý souhlas s Ančovičkou za 30 let nevím co jsou žabky u vodní drůbeže. Úhyny taky neřeším jestli je to jedno kachně za 5 let tak je to moc. V dnešní době nedat malým kachnám a i ostatní drůbeži kompletní krmnou směs je holý šlendriján. Kachna má opravdu kachní žaludek a ve vyšším věku mohou žrát témeř cokoli ale krmit od mala kdejaké blbiny jako barmbory, máčené pečivo sporadicky šrot atd. je fakt blbost a to vše bez přidání nějakých vitaminových premixů. Je jen málo opravdových chovatelů tak jako byli naše babičky které od oka uměli doma namíchat a podat takové krmivo že mláďata rostla doslova před očima i bez kompletních směsí.
Jj, babičky to uměly i bez krmných směsí..moje babička i mamka chovaly husy i kachny, také nikdy žádné ",, žabky".. věděly,jak a čím krmit..dnes je to ale mnohem jednodušší, žabky jsou úplně zbytečné onemocnění zvířat s následným řezáním jazyků nebo úhynem..
Vlákno sice starší,ale stále aktuální..
Iuck

XXX.XXX.13.252
Nechápu proč zrovna bl** jazyk tak ohrozí kačeny nebo slepice, jiný zvířata snad nic podobného nemají.
Iuck

XXX.XXX.13.252
Vencaz HorníDolní
napsal(a):
Příteli, doporučuji nechat si zkusmo dát do jazyku jedno či dvě žihadla třeba od vosy. Pak možná rychle pochopite, že se přesto nejde nažrat.
Jakoby to chápu, že je to fatální omezení (pak to musí být úžasná úleva když se to odstraní) ale že to vůbec vznikne takový problém. Jak to evoluce mohla dovolit, že se tohle s jazykem děje. Po čtení vlákna se divím, že tyhle druhy ještě nevyhynuly.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Iuck
napsal(a):
Jakoby to chápu, že je to fatální omezení (pak to musí být úžasná úleva když se to odstraní) ale že to vůbec vznikne takový problém. Jak to evoluce mohla dovolit, že se tohle s jazykem děje. Po čtení vlákna se divím, že tyhle druhy ještě nevyhynuly.
Viz Varaxi. Přežijí jen ti nejsilnější.

petr008
napsal(a):
A největší svině
Protože jí to projde. V lidské společnosti.
Pokaždé si vzpomenu na spolužačku z VŠ, když jsme se učily politické vědy (mladší ročníky neznají). Tenkrát prohlásila, za mě, památná slova - kde to ještě fungovalo, byla prvobytně pospolná společnost. Tam tomu velel ten nejsilnější a nejzkušenější. A zbytek to přirozeně uznával. Pak už to stálo za houby.
Vrků

XXX.XXX.14.187
napsal(a):
Pokaždé si vzpomenu na spolužačku z VŠ, když jsme se učily politické vědy (mladší ročníky neznají). Tenkrát prohlásila, za mě, památná slova - kde to ještě fungovalo, byla prvobytně pospolná společnost. Tam tomu velel ten nejsilnější a nejzkušenější. A zbytek to přirozeně uznával. Pak už to stálo za houby.
Vy jedná milovnice Putina a jeho nového světa,

Vrků
napsal(a):

napsal(a):
Jsem si vzpomněla jak někdo vyprávěl, že znal berana, který se naučil, že jiní berani ho nepotrkají, když se postaví bokem. Takže když došlo k půtce, těsně předtím, než ho soupeř nabral, se hodil nabok, a soupeř zmateně zastavil. Až se soupeř vyčerpal, tenhle malý hajzel si ho pěkně podal, a zkušení staří berani chodili zkroušeně z ringu, že prohráli.
Tenhle by předal genů!

Vrků
napsal(a):
Já teda nevím, ale Putin a prvobytně pospolná společnost?
Za mě může člověk šéfovat, řekněme, cca 20 lidem. Ale 20 tisícům nebo 20 miliónům? To zvládá společenský hmyz, ale ne Homo sapiens.

napsal(a):
Já teda nevím, ale Putin a prvobytně pospolná společnost?
Za mě může člověk šéfovat, řekněme, cca 20 lidem. Ale 20 tisícům nebo 20 miliónům? To zvládá společenský hmyz, ale ne Homo sapiens.
A víte, jak ve většině Ruska žijou?….😎
Prosím Vás, zdržte se na tomto webu těchto zbytečných rozepří. Jestli si nemůžete pomoct, tak je alespoň řešte v nějakém speciálním OT tématu, který lidé jako já nebudou sledovat.
Tady se přeci řeší nemoc kachního jazyku. Mě je úplne egál, zda mi tady dobře poradí Babišovec, Okamůrovec, Putinovec, nebo blbec, hlavní je, když ta rada bude z praxe a bude fungovat.
Iuck
napsal(a):
Evoluce s výskytem "žabek" na jazyku kachen ,hus...,nemá nic společného..může za to člověk..ve volné přírodě se nic takového nevyskytuje a nemůže vyskytovat, protože kachny,husy,si všechny vitamíny a minerály najdou ve svém prostředí...zde je to odpovědnost člověka,chovatele, který drůbež zavře do nevyhovujících prostor a nedá jim to,co nutně k životu potřebují... špatně je krmí, potom se diví...
ančovička1
napsal(a):
Evoluce s výskytem "žabek" na jazyku kachen ,hus...,nemá nic společného..může za to člověk..ve volné přírodě se nic takového nevyskytuje a nemůže vyskytovat, protože kachny,husy,si všechny vitamíny a minerály najdou ve svém prostředí...zde je to odpovědnost člověka,chovatele, který drůbež zavře do nevyhovujících prostor a nedá jim to,co nutně k životu potřebují... špatně je krmí, potom se diví...
U mě jsou všechna zvířata na volno na velké zahradě s volným vstupem na rybníček . Ted po X letech se ke kachnám vracím tak jsem zvědavá jak to bude .