Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 12:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.104

Ahoj, jak často mažete nebo se mají mazat kopyta???Díky

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.149.4

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Myslis dehtem? No melo by se to podle toho jak je kopyto spatne... Muj konik to treba vubec nepotrebuje mu davam vitaminy sou lepsi.... No a co pak mas s konama? neco spatneho?

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 12:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.60

Nemazat, kopytům tím víc uškodíš jak pomůžeš, pokud máš možnost, choď s koníkem třeba do potoka, nebo dávej do kopyt "náboje" z jílové hlíny, to udrží v kopytě optimální vlhkost!

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 13:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.104

Myslis dehtem? No melo by se to podle toho jak je kopyto spatne... Muj konik to treba vubec nepotrebuje mu davam vitaminy sou lepsi.... No a co pak mas s konama? neco spatneho?

Nic,jen se tak ptám....

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 13:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.104

Nemazat, kopytům tím víc uškodíš jak pomůžeš, pokud máš možnost, choď s koníkem třeba do potoka, nebo dávej do kopyt "náboje" z jílové hlíny, to udrží v kopytě optimální vlhkost!

Dobře,díky. 5 min od stáje máme řeku, tak tam budem v létě chodit.

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 13:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.103.14

Dobře,díky. 5 min od stáje máme řeku, tak tam budem v létě chodit.

Souhlasím s tím potokem. Spíš namazat když vyjde z potoka pak se ta vlhkost tam udrží ale určite nemazat kopytka suchá pak se tam ta vlhkost nemůže dostat....

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 14:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.64

Souhlasím s tím potokem. Spíš namazat když vyjde z potoka pak se ta vlhkost tam udrží ale určite nemazat kopytka suchá pak se tam ta vlhkost nemůže dostat....

Nemazat vubec, ani sucha, ani mokra, ani po strouhani.... ZBYTECNE.

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 15:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.83

Nemazat vubec, ani sucha, ani mokra, ani po strouhani.... ZBYTECNE.

Já mažu Effolem 2x týdně a kopyta jsou super! Jde o koníka staršího...

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 19:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.13

Já mažu Effolem 2x týdně a kopyta jsou super! Jde o koníka staršího...

Já vždycky nejdřív konikovy kopyta umeju a pak namažu.Asi tak jednou týdně a kopýtka jsou fakt dobrý.Odolnější a i se líp čistěj.I kovář mi je chválý.........

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 20:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.71

DEHET PATŘÍ JEN NA KOPYTA ZASAŽENÁ HNILOBOU!!! ale jinak se mají kopyta mazat tukem na kopyta 2 - 3 x týdně: kopyto se tím chrání proti rozpraskání, vysušování , mrazu, horku atd.
KDO MAŽE, ten jede .... Jenom kopyto umýt vodou a nechat oschnout, to slyším poprvé ...

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 20:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.204

Já vždycky nejdřív konikovy kopyta umeju a pak namažu.Asi tak jednou týdně a kopýtka jsou fakt dobrý.Odolnější a i se líp čistěj.I kovář mi je chválý.........

Sakra vy tu jste úplně jak střelený ...
Proč si myslíte, že kůň potřebuje mazat kopyta ??? Protože se prodává mazání ??? Myslíte si, že divokým mustangům někdo ty kopyta maže ? Ne ! Přečtěte si radši něco o tom, jak kopyto funguje a jak čerpá živiny pro svůj růst. Svoje nehty si jistě nemažete, tak proč koni ano ???
Já nemažu vůbec a kopýtka máme nádherná - tvrdá a lesklá ...

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 20:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.204

DEHET PATŘÍ JEN NA KOPYTA ZASAŽENÁ HNILOBOU!!! ale jinak se mají kopyta mazat tukem na kopyta 2 - 3 x týdně: kopyto se tím chrání proti rozpraskání, vysušování , mrazu, horku atd.
KDO MAŽE, ten jede .... Jenom kopyto umýt vodou a nechat oschnout, to slyším poprvé ...

Tak takovýhle blud už tu dlouho nikdo nenapsal !!!
Kopyto se mazáním nechrání vůbec proti ničemu !!! Naopak - mazáním narušíš jeho přirozenou ochrannou vrstvu. Není divu, že má tolik lidí problémy s kopyty ...
Pleťovou masku svému koni taky dáváš ???

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 20:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.157

Kopyto se mazáním nechrání vůbec proti ničemu !!! Naopak - mazáním narušíš jeho přirozenou ochrannou vrstvu. Není divu, že má tolik lidí problémy s kopyty ...

Sice nejsem autor příspěvku, na který reaguješ (a ani s ním nesouhlasím), ale mě zase docela zaráží tvůj výrok, že se mazáním narušuje nějaká kopytní přirozená ochranná vrstva... Pokud si za tímto názorem stojíš, tak ho objasni blíže a konkrétně - co je to ta přirozená ochranná vrstva a jak ji mazání naruší. Mazání má totiž trochu jiný negativní efekt na kopyta :-)

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 20:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.71

A na co se teda podle tebe tuk na kopyta používá? Aby se pěkně leskly? Ty - pleťová masko !

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 20:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.163

A na co se teda podle tebe tuk na kopyta používá? Aby se pěkně leskly? Ty - pleťová masko !

My mažeme koníkům kopyta jednou týdně(sobota) a i v tenhle den přidáváme do žrádla olej. Koníci jsou zdraví,krásní a mají zdravá kopyta.

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 21:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.83

My mažeme koníkům kopyta jednou týdně(sobota) a i v tenhle den přidáváme do žrádla olej. Koníci jsou zdraví,krásní a mají zdravá kopyta.

Přeně, my mažeme dvakrát týdně a jsou OK! Takže nevidím důvod proč nemazat ! Proč to asi tak prodávají?! Nemyslím tím teď dehet ....

Neregistrovaný uživatel

26.10.2005 22:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.246.22

Přeně, my mažeme dvakrát týdně a jsou OK! Takže nevidím důvod proč nemazat ! Proč to asi tak prodávají?! Nemyslím tím teď dehet ....

Protože tahají z nicnevědoucích lidí peníze
Nemažte, koníkům a jejich kopytům tím prokážete službu a ještě ušetříte

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 07:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.39

Protože tahají z nicnevědoucích lidí peníze
Nemažte, koníkům a jejich kopytům tím prokážete službu a ještě ušetříte

Souhlas. Já pořád nechápu, proč lidi strkají peníze do naprosto zbytečných věcí.

Vy všichni, kdo mažete - zkuste nemazat a uvidíte, že kobyta budou buď stejná nebo lepší bez mazání.

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 08:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.196

Souhlas. Já pořád nechápu, proč lidi strkají peníze do naprosto zbytečných věcí.

Vy všichni, kdo mažete - zkuste nemazat a uvidíte, že kobyta budou buď stejná nebo lepší bez mazání.

Naprostý souhlas. Nemažeme vůbec a taky máme krásná kopyta. Ale není od věci je máčet, hlavně teď, když je pořád sucho.

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 09:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.13

Naprostý souhlas. Nemažeme vůbec a taky máme krásná kopyta. Ale není od věci je máčet, hlavně teď, když je pořád sucho.

Já souhlasím s MÁZÁNÍM.A taky se mi nelíbí,jak jsou tady hnusní lidé....hlavně ty,co jsou proti mazání.....

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 09:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.13

Já souhlasím s MÁZÁNÍM.A taky se mi nelíbí,jak jsou tady hnusní lidé....hlavně ty,co jsou proti mazání.....

myslím si to samé....kopyta mazat.A teď k těm lidem:je dobré mýt svůj názor a říct ho,ale né takovým hnusným způsobem.....

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 09:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.13

myslím si to samé....kopyta mazat.A teď k těm lidem:je dobré mýt svůj názor a říct ho,ale né takovým hnusným způsobem.....

rozhodně MAZAT!!!!!

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 09:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.13

rozhodně MAZAT!!!!!

taky se přikláním k tomu mazání.....Ale musíš si to rozhodnout ty....

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 09:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.39

Tak když jsme tak hnusní, my "nemazači", žádám vás "mazače" o vysvětlení - PROČ KOPYTA MAZAT? ČEMU TO POMÁHÁ???

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 10:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.214

Tak kopyta už nejméně dva roky nemažu. Nechala jsem se od veterinářky přesvědčit, že je to zbytečné až škodlivé. Za ty dva roky nepozoruji žádné zkoršení na kopytech, jsou stále pevná, pružná, pravidelná, bez defektů.
Péče o kopyta však není jen mazat či nemazat. Aby bylo kopyto zdravé, potřebuje pohyb. Pokud bude kůň 23 hodin denně zavřený v boxu, bude jeho kopyto trpět víc, než když mu budete ucpávat póry mazáním.

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 10:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.60

Tak kopyta už nejméně dva roky nemažu. Nechala jsem se od veterinářky přesvědčit, že je to zbytečné až škodlivé. Za ty dva roky nepozoruji žádné zkoršení na kopytech, jsou stále pevná, pružná, pravidelná, bez defektů.
Péče o kopyta však není jen mazat či nemazat. Aby bylo kopyto zdravé, potřebuje pohyb. Pokud bude kůň 23 hodin denně zavřený v boxu, bude jeho kopyto trpět víc, než když mu budete ucpávat póry mazáním.

Konečně rozumný příspěvek!!! I my máme od kováře (a to uznávaného - Petra Přiby/ila) doporučené NEMAZAT, lepší je jak už jsem psala někde nahoře kopyta máčet, ať už v potoce nebo pod hadicí, nebo občas do kopyt dávat náboje z cihlářského jílu. To kopytům prospěje víc než drahé a zbytečné mazání
Děláme to tak už třetím rokem a od té doby jsme neměli s kopyty ani kutím žádný problém. (pro rýpaly, ano koveme, máme sportovní koně).

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 11:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.39

Konečně rozumný příspěvek!!! I my máme od kováře (a to uznávaného - Petra Přiby/ila) doporučené NEMAZAT, lepší je jak už jsem psala někde nahoře kopyta máčet, ať už v potoce nebo pod hadicí, nebo občas do kopyt dávat náboje z cihlářského jílu. To kopytům prospěje víc než drahé a zbytečné mazání
Děláme to tak už třetím rokem a od té doby jsme neměli s kopyty ani kutím žádný problém. (pro rýpaly, ano koveme, máme sportovní koně).

S tvým příspěvkem souhlasím, ale nemůžu si odpustit poznámku.
Sportovní koně = nutnost kovat?

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 11:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.53

Taky souhlasi, už několik let nemažem kopyta a všechny koně je mají v pořádku a krásná. Jenom firmy se snaží co nejvíce prodat. Nikdy koním se kopyta nemazala, tak nevim proč by se měla mazat i teď.

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 11:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.35

Ahoj,je to zvláštní kovář mi poradil abych mému hřebečku-mladý,mazala rostlinným olejem.Měl pořád popraskaný nosný okraj a teď když dostává do žrádla olej a mažu mu 2-3x týdně olejem kopyta má 100% lepší a širší rohovinu,tak nevím.Ale pokaždý namáčím a pak mažu.Záleží na tom jestli je nebo není nakovaný,nakovaný kůň zřejmě nepotřebuje mazat.Protože se mu neodlamuje a nepopraská rohovina,pokud ano pak se nenakove a léčí se mu kopýtka.Zuzka

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 11:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.20

Sice nejsem autor příspěvku, na který reaguješ (a ani s ním nesouhlasím), ale mě zase docela zaráží tvůj výrok, že se mazáním narušuje nějaká kopytní přirozená ochranná vrstva... Pokud si za tímto názorem stojíš, tak ho objasni blíže a konkrétně - co je to ta přirozená ochranná vrstva a jak ji mazání naruší. Mazání má totiž trochu jiný negativní efekt na kopyta :-)

http://equichannel.cz/diskuze/ příspěvek číslo 25846
"Lichokopytnici se vyvinuli na suchych stepich. - povrch kopyta se musi branit proti nadmernemu prijmu vody z okoli a proti nadmernemu odparovani a dela tak produkci vlastni glazury a voskovanim - k normalni fyziologicke funkci kopyta je zapotrebi kontaktu chodidla se zemi."

http://equichannel.cz/diskuze/ příspěvek číslo 25422
"Kopyta maji svuj vlastni fantasticky zpusob jak se zvlhcovat ZEVNITR a zabranovat vnikani prebytecne vlhkosti ZVENKU. Nase aktivita je primarni pricinou naruseni tohoto unikatniho mechanismu a jakmile zacneme interferovat s vodnimi pomery, zabranovat kopytu aby se odparovala prebytecna voda a narusovat voskovity povrch vselijakymi make-upy tak, aby kopytni stena nemela moznost se vlhkosti zvenku branit, podari se nam rozrusit dulezite spojeni - rohovinova stena/skara a mame zadelano na presusena, praskajici kopyta."

http://equichannel.cz/diskuze/ příspěvek číslo 20015
"Cykly macerace - vysuseni, macerace-vysuseni atd, stejne jako cpavek ze staje, brouseni rohovinove steny, patlani kopyt necim co rozpousti a smyva prirozene ochranne vosky, to vsechno je "man-made" problem."

http://equichannel.cz/diskuze/ příspěvek číslo 19999
"Zdravé kopyto má vlastní tuky- vosky ,které vytvoří ochrannou glazuru a ta stačí, časté mazání jí ničí a rozpouští a to samé platí o mytí kopyt vodou, takže je lepší je čistit " na sucho" rejžákem a ne vodou."

http://equichannel.cz/diskuze/ příspěvek číslo 1097366
"Zdravé kopyto má voskovou vrstvu, která sama je lepší pro regulaci vlhkosti v kopytě než nějaký mazání."

A další, stačí jen trochu hledat ....

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 11:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.157

Ahoj,je to zvláštní kovář mi poradil abych mému hřebečku-mladý,mazala rostlinným olejem.Měl pořád popraskaný nosný okraj a teď když dostává do žrádla olej a mažu mu 2-3x týdně olejem kopyta má 100% lepší a širší rohovinu,tak nevím.Ale pokaždý namáčím a pak mažu.Záleží na tom jestli je nebo není nakovaný,nakovaný kůň zřejmě nepotřebuje mazat.Protože se mu neodlamuje a nepopraská rohovina,pokud ano pak se nenakove a léčí se mu kopýtka.Zuzka

Co jsou to ty NÁBOJE z jílu? kde je sehnat? jak se dávají do kopyta? Zvládnu to sama, nebo to musí kovář? Jak často je dávat? Na jak dlouho je dávat? Může s tím být koník na pastvinách? Můžu s tím jezdit? Může mít koník podkovy, když mu to tam dám - nebo někdo? Díky Anka

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 11:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.20

"je dobré mýt svůj názor a říct ho"
Hlavně si ten svůj názor nezapomeň umejt, než ho řekneš ....
Já si myslím, že je dobré mít svůj názor, ale ten názor by měl být podložen ověřenými fakty. Co z toho vyplývá ?
Kdo má dost peněz na zcela zbytečnou, ba dokonce škodlivou kosmetiku pro koně a na kováře a veterináře, kteří pak budou koni dávat kopyta dopořádku a komu víc než na zdraví koně záleží na tom, jak moc nablýskaná kopýtka má, tak ať klidně maže, je to jeho volba. Kdo má zdravý rozum a vzdělává se, ten nemaže.

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 11:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.214

Mám koně bosého, nemažu a nic se neláme

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 11:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.60

Co jsou to ty NÁBOJE z jílu? kde je sehnat? jak se dávají do kopyta? Zvládnu to sama, nebo to musí kovář? Jak často je dávat? Na jak dlouho je dávat? Může s tím být koník na pastvinách? Můžu s tím jezdit? Může mít koník podkovy, když mu to tam dám - nebo někdo? Díky Anka

Je to jednoduché, najdeš si jíl, s vodou ho rozpracuješ jak těsto, aby nebyl tvrdý ani příliš řídký. To potom nacpeš koníkovi do kopyt, klidně může mít podkovy (občas oplácám celé kopyto i z venku). Když pak na to plácneš ještě piliny, tak to v kopytě líp drží, klidně s tím můžeš jezdit. Většinou to koním dáváme tak 1x týdně večer, druhý den jsou s tím ve výběhu a před ježděním to vyškrábnem.

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 11:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.60

S tvým příspěvkem souhlasím, ale nemůžu si odpustit poznámku.
Sportovní koně = nutnost kovat?

Ne tím jsem samozřejmě nemyslela sport.kůň = nutné kovat. Nemáme okované všechny koníky, začínající sporťáky máme jen na předek, poníky pro děcka vůbec a dva sporťáky L-S na všechny čtyři - hl. z důvodu bezpečnosti při odrazu na trávě a v mokru. Na skákání s neokutým koněm na trávě mám dodnes moc hezkou vzpomínku v podobě 12 cm jizvy po totálně rozdrcené klíční kosti - koník se chtěl odrazit, podklouzl a spadl na mě

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 12:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.39

Zuzko, můžu tě ujistit, že naši koně jsou bosí, sportují a mazání na kopyta či olej, neviděli už několik let. Kopyta jsou zdravá!!!

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.213

Zuzko, můžu tě ujistit, že naši koně jsou bosí, sportují a mazání na kopyta či olej, neviděli už několik let. Kopyta jsou zdravá!!!

Tak já fakt nevim, ale my nemažem-ani sporťáky ani hříbata ani poníky ani starý koně prostě žádné kategorie koní a jako že jich máme A kopýtka, musim zaklepat, jsou perfektní, koveme jen koně kteří víc jezdí do terénua na závody, a kteří jsou citliví(třeba jedna plňaska když jde neokovaná na kamínkách, dělá jak kdyby tam šla naprosto bosa prostě podkovy potřebuje jinak chodí jak ... :-) Jíl je super dáváme ho 2x do měsíce...

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 13:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.20

Já souhlasím s NEMAZÁNÍM. A taky se mi nelíbí,jak jsou tady hnusní lidé....hlavně ty,co jsou pro mazání..... To jsou totiž takový ty náctiletý holčičky, co mají pocit, že koník je jako jejich panenka a tak si s ním hrají na kosmetický salón a je jim úplně fuk, že to co dělají škodí jeho zdraví....

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 13:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.157

Tak já fakt nevim, ale my nemažem-ani sporťáky ani hříbata ani poníky ani starý koně prostě žádné kategorie koní a jako že jich máme A kopýtka, musim zaklepat, jsou perfektní, koveme jen koně kteří víc jezdí do terénua na závody, a kteří jsou citliví(třeba jedna plňaska když jde neokovaná na kamínkách, dělá jak kdyby tam šla naprosto bosa prostě podkovy potřebuje jinak chodí jak ... :-) Jíl je super dáváme ho 2x do měsíce...

Kde sehnat jíl? Brno a okolí? Kolik stojí a jaké množství? Dík Anka

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 13:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.157

"Lichokopytnici se vyvinuli na suchych stepich. - povrch kopyta se musi branit proti nadmernemu prijmu vody z okoli a proti nadmernemu odparovani a dela tak produkci vlastni glazury a voskovanim - k normalni fyziologicke funkci kopyta je zapotrebi kontaktu chodidla se zemi."

"Kopyta maji svuj vlastni fantasticky zpusob jak se zvlhcovat ZEVNITR a zabranovat vnikani prebytecne vlhkosti ZVENKU. Nase aktivita je primarni pricinou naruseni tohoto unikatniho mechanismu a jakmile zacneme interferovat s vodnimi pomery, zabranovat kopytu aby se odparovala prebytecna voda a narusovat voskovity povrch vselijakymi make-upy tak, aby kopytni stena nemela moznost se vlhkosti zvenku branit, podari se nam rozrusit dulezite spojeni - rohovinova stena/skara a mame zadelano na presusena, praskajici kopyta."

"Cykly macerace - vysuseni, macerace-vysuseni atd, stejne jako cpavek ze staje, brouseni rohovinove steny, patlani kopyt necim co rozpousti a smyva prirozene ochranne vosky, to vsechno je "man-made" problem."

"Zdravé kopyto má vlastní tuky- vosky ,které vytvoří ochrannou glazuru a ta stačí, časté mazání jí ničí a rozpouští a to samé platí o mytí kopyt vodou, takže je lepší je čistit " na sucho" rejžákem a ne vodou."

"Zdravé kopyto má voskovou vrstvu, která sama je lepší pro regulaci vlhkosti v kopytě než nějaký mazání."

:-) to psala velmi pravděpodobně Eva Zurek, tyto názory je třeba brát s rezervou ...většinou jsou jen z poloviny pravdivé

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 13:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.157

Jo, a krom toho - toto nejsou informace, které já považuji za průkazné. Chci konkrétně - kde, jaká látka, kde v kopytě je látka, která chrání kopyta, a jak konkrétně ji to mazání poškodí. Zatím jen vidím, že slepě opisuješ cizí názory.
Mimochodem - opakuji, já osobně nejsem zastánce mazání kopyt, důvod mám poněkud jiný, než uvádíš ty (a ony příspěvky, které jsi zkopírovala), a proto velmi žádám o konkrétní informace. Děkuji. Jinak je to pouze přebírání cizích dogmat a mýtů.

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 13:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.214

Zajeď si na Žuráň, tam co těží jíl pro cihlovnu Tondachu. Tam ho mají perfektní

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 14:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.20

:-) to psala velmi pravděpodobně Eva Zurek, tyto názory je třeba brát s rezervou ...většinou jsou jen z poloviny pravdivé

:-))) A tohle psala pravděpodobně Jaja ...

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 14:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.157

Například mezi Žebětínem a Bystrcí - tam si ho nekopej mezi sídlištěm a ohradami - je ho spousta a zadarmo :-)

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 14:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.196

Jsou-li názory Evy Zurek jen z poloviny pravdivé, prokaž opak. Protinázor a podložený fakty. Ať si každý rozhodne sám, jestli brát s rezervou tebe nebo Evu Zurek. Někteří si to tu i dokážem přebrat vlastní hlavou, dokonce.

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 14:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.196

Jo, a krom toho - toto nejsou informace, které já považuji za průkazné. Chci konkrétně - kde, jaká látka, kde v kopytě je látka, která chrání kopyta, a jak konkrétně ji to mazání poškodí. Zatím jen vidím, že slepě opisuješ cizí názory.
Mimochodem - opakuji, já osobně nejsem zastánce mazání kopyt, důvod mám poněkud jiný, než uvádíš ty (a ony příspěvky, které jsi zkopírovala), a proto velmi žádám o konkrétní informace. Děkuji. Jinak je to pouze přebírání cizích dogmat a mýtů.

No, a jaký máš důvod ty nemazat? Jestli to není tajné?

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 18:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.35

To se máte,zkusím nemazat.Zuzka

Neregistrovaný uživatel

27.10.2005 19:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.157

No, a jaký máš důvod ty nemazat? Jestli to není tajné?

Docela jednoduchý: tuk, ať už na povrchu (ten je lepší, ten se rychle ošoupe) nebo vsáknutý brání průniku vody do kopyta - od toho jsou v kopytě lipidy :-) Takže omezuje přirozenému procesu rohoviny regulovat si svoji vlhkost dle prostředí, v němž se kůň pohybuje. Na druhé straně taky brání průniku vlhkosti z kopyta ven, což taky nebývá moc výhodné, protože to často odporuje potřebám kopyta. Většinou má obojí na kopyta negativní dopad.
Jsou výjimky, kdy je dobré kopyta namazat, ale je třeba to dělat velmi promyšleně a dělá se to u těch koní, kteří žijí ve velmi nepřirozených podmínkách a provádějí velmi nepřirozenou zátěž (tedy třeba koně stojící 23 hodin ve slámě a pak makající hodinu na pískové jízdárně či v suchém tvrdém terénu).

Neregistrovaný uživatel

28.10.2005 15:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.44

Tak nevím, jaký sport provozujete, ale jestli parkury a ještě jste se bez podkov nevymázli, tak to nad vámi zřejmě stojí všichni svatí

Neregistrovaný uživatel

29.10.2005 15:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.196

Tak nevím, jaký sport provozujete, ale jestli parkury a ještě jste se bez podkov nevymázli, tak to nad vámi zřejmě stojí všichni svatí

Vymázneš se i s podkovama .

Kinzlová

14.12.2019 09:24
Kinzlová

XXX.XXX.87.250

Mám doma nově poncla, a tomu se teď hrozně odlamují kopyta.. takže ty masti na něco asi budou, když mému koni se odlamují, jak jinak mu mám pomoct? 😂 to asi nikoho nenapadne, že když ten kůň nemá ok kopyta tak asi bez mazání nebudou o nic lepší..

14.12.2019 09:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kinzlová napsal(a):
Mám doma nově poncla, a tomu se teď hrozně odlamují kopyta.. takže ty masti na něco asi budou, když mému koni se odlamují, jak jinak mu mám pomoct? 😂 to asi nikoho nenapadne, že když ten kůň nemá ok kopyta tak asi bez mazání nebudou o nic lepší..

Namazaná kopyta vypadají hezky. To je asi vše, k mazání.
Kvalita kopyt je dána geneticky, jen málo se dá něčím ovlivnit. A mazání to zrovna není, ale kvalitní péče o celého koně. Tzm. krmení, dostatek pohybu, žádný stres,korektní ježdění a velmi dobrý kovář.

14.12.2019 11:50
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Kinzlová napsal(a):

Tohle je prostě účelovka - takhle si lhát do kapsy sama sobě.

Lámání kopyta má vždy nějaký důvod. Např. přerostlá sukně se vylomí aby nepáčila, to je přirozené (tak ošetřuje příroda kopyta divokým zvířatům). Jiný jev je když při špatné výživě je kopyto oslabeno a proto praská. Zase jinou kapitolou je nějak křivý postoj nohou, kdy je jedna strana kopyta ochozená a druhá přerůstá až zase praská... Nezanedbatelné jsou infekce kopyt, různé v různých částech. Mechanické, fyzikální, chemické přetížení...
Smůla je, že na tohle všechno vlastně mazání nezabírá. Opravdu se kopyto nedá vyživit z vnějšku (jsou na to vědecké důkazy). Lze ho ale dobře zevně desinfikovat (a zase formou mazání to není nejefektivnější), nejlépe koupelí.

Prostě běžná mazání na kopyta z obchodů s koňskými potřebami jsou kosmetická záležitost. Když jsou tam uvedeny nějaké "léčebné" složky - není to k opravdové léčbě. (jako asi si s lupénkou nebudeš myslet, že šampón proti lupům z drogerie ti nějak zásadně pomůže ke zlepšení, opak je pravdou).
Pokud kopyta praskají opakovaně a nepomůže kovář, je na místě volat veta. Ne si myslet, že mazáním se to spraví.

14.12.2019 12:25
lenacia

XXX.XXX.173.31

mohu se zeptat? Zajímalo by mě to právě z důvdu lámání kopyt a z vlastní zkušenosti.
když jsem před pár lety trpěla a málem umřela na anémii, tak mimo jié přiznaky mezi ně patřila i nadměrná lámavost nehtů...
Ládovala sem sice do sebe plno vitamínů a léků, ale bylo mi doporučeno si nehty lakovat lakem na nehty, pro zpevnění.
Napadlo mě tedy, jestli by pdobně nemohl fungovat lak na kopyta, tedy že by ochránil rohovinu před dalším praskáním, než se správným přístupem ke krmení či chování koně kopyta nenapraví.

14.12.2019 12:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
mohu se zeptat? Zajímalo by mě to právě z důvdu lámání kopyt a z vlastní zkušenosti.
když jsem před pár lety trpěla a málem umřela na anémii, tak mimo jié přiznaky mezi ně patřila i nadměrná lámavost nehtů...
Ládovala sem sice do sebe plno vitamínů a léků, ale bylo mi doporučeno si nehty lakovat lakem na nehty, pro zpevnění.
Napadlo mě tedy, jestli by pdobně nemohl fungovat lak na kopyta, tedy že by ochránil rohovinu před dalším praskáním, než se správným přístupem ke krmení či chování koně kopyta nenapraví.

Jakou silou jste schopna působit na nalakovaný nehet?
Kůň,při došlápnutí v kroku, zatíží kopyto v průměru okolo 100 kg. V klusu víc a ve cvalu ještě větší vahou. Musel by mít kopyto zadrátované,jako velikonoční vejce, a i tak nevěřím, že by to vydrželo.

14.12.2019 17:50
Pipilota

XXX.XXX.46.93

lenacia napsal(a):

Lak nijak kopyta nezpevní - to pružení je tam vážně velké.
Uvažovala jsem o něm při potížích s bílou čárou (v mokrém výběhu natáhla vodu a v noci v boxe stlaném pilinami se přesušila) + pak do oslabené infekce. Ale ochodí se. Z horní strany se prostě jenom krásně leskne...

14.12.2019 21:05
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Za mě taky není úplně nutné mazat. Ale nejsem ani odpůrce mazání. Normální kůň kopyta nepotřebuje mít mazáná. Pokud si, ale myslíš že je lepší mazat tak upozorňuji že všeho s mírou. Jedna kobyla kterou jsem kdysi jezdila měla dlouho problémy, protože to přehráli s mazáním. Dětem co na koních jezdili řekli, že mazání to kopyto ochrání. Jedna holka tedy mazala kobylce nohy každý den silnou vrstvou sádla. Ani za týden měla kobyla na všech čtyřech hniloby. Takže s mazáním opravdu opatrně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.12.2019 09:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pipilota napsal(a):
Tohle je prostě účelovka - takhle si lhát do kapsy sama sobě.

Lámání kopyta má vždy nějaký důvod. Např. přerostlá sukně se vylomí aby nepáčila, to je přirozené (tak ošetřuje příroda kopyta divokým zvířatům). Jiný jev je když při špatné výživě je kopyto oslabeno a proto praská. Zase jinou kapitolou je nějak křivý postoj nohou, kdy je jedna strana kopyta ochozená a druhá přerůstá až zase praská... Nezanedbatelné jsou infekce kopyt, různé v různých částech. Mechanické, fyzikální, chemické přetížení...
Smůla je, že na tohle všechno vlastně mazání nezabírá. Opravdu se kopyto nedá vyživit z vnějšku (jsou na to vědecké důkazy). Lze ho ale dobře zevně desinfikovat (a zase formou mazání to není nejefektivnější), nejlépe koupelí.

Prostě běžná mazání na kopyta z obchodů s koňskými potřebami jsou kosmetická záležitost. Když jsou tam uvedeny nějaké "léčebné" složky - není to k opravdové léčbě. (jako asi si s lupénkou nebudeš myslet, že šampón proti lupům z drogerie ti nějak zásadně pomůže ke zlepšení, opak je pravdou).
Pokud kopyta praskají opakovaně a nepomůže kovář, je na místě volat veta. Ne si myslet, že mazáním se to spraví.

Přesně tak. Když se mi budou lámat nehty, tak zadumám, co mi chybí a ne že na ně začnu plácat lak. Jéé, to se mi povedlo i zarýmovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík