Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.164
Ahojte, zajímaly by mě vaše zkušenosti ze středních škol zaměřených na chov koní a jezdectví.Přemýšlím o Lanškrouně nebo Kladrubech nebo Humpolci-poradíte?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.164
Nebo jestli se tam někdo chystáte tento nebo další rok? Budu ráda za tipy
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.94
lanskroun urcite ne to je jen zemedelka s jezdeckym oddilem...chuchle je k prdu...nejlepsi jsou kladruby
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.94
jinak poradne si to promyslete,v dnesni dobe prace u koni je spatne placena,kazdy zamestnavatel se zvas snazi zedrit kuzi a plat mizernej jste u koni skoro nonstop-ja doporucuju vychodit nejakou poradnou skolu a kone si pak delat bud jako hobby nebo mit vlastni staj zazemi a nabizet ustajko nebo sluzby ale rikam v dnesni dobe se zivit konma je naprd bohuzel i sekretarky a ucetni berou vic....mam kamosku celej den se flaka na pozici manazera a bere 45tis
ja delala u koni 18hodin denne a brala jsem 8tis
ted pracuju v knihovne mam prac dobu od 8-16 plat 12tis a kone doma pro radost
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.94
ted kdyz se ohlidnu zpatky sla bych radeji na veterinu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.33
Byla jsem na škole v Lanškrouně. Zpětně se na ni dívám pozitivně. Není to jen o hnoji,dbá se jak na odborné,tak ,,obyč´´´předměty.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.94
jen chci rict ze aby jste delala u koni nepotrebujete vyucak....prvne si vystudujte neco poradneho,to co se naucite na skole u koni se naucite i v beznem zivote....
v dnesni dobe vas kone neuzivy
dukaz-do skoly nas chodilo 18 a u koni zamestnany zustali z naseho rocniku jen 2
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.68.35
Spoustu lidí mi říká, že škola s końmi je zbytečná. Ale přeci jen, nedávají stáje přednost lidem se školou vystudovanou v oboru?? A řekla bych, že v zahraničí má člověk s touto školou větší šanci na dobré umístění. Ale je to pouze můj názor.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.166
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Spoustu lidí mi říká, že škola s końmi je zbytečná. Ale přeci jen, nedávají stáje přednost lidem se školou vystudovanou v oboru?? A řekla bych, že v zahraničí má člověk s touto školou větší šanci na dobré umístění. Ale je to pouze můj názor.
No dobrá - a do kolika let se touhle prací chcete živit? Přece jen je fyzicky celkem náročná... Co pak?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.254
Můj názor je ten jak už tu někdo psal, udělat si normální školu a koně mít jako hobby a kdyby přeci jenom dotyčná chtěla pracovat u koní tak tam může dělat i bez školy pokud je šikovná a má praxi u koní.
I já má střední veterinu a nedělám to protože bud není uplatnění a nebo mizerný peníze...
A člověk musí přemýšlet i do budoucna, opravdu chceš kydat hnůj celý život? Já mám třeba práci administrativní a mám potom čas a hlavně energii se po práci věnovat koním...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.50
Tak tak. Odmalička jsem byla rozhodnutá jít na koňskou školu, nebo veterinu. Ale jak jsem dospívala, došlo mi, že koně mě neuživí a je to většinou dřina. Tak jsem si radši udělala normální střední, maturitu. Pak jsem odjela do Anglie na koňsku farmu, abych si zkusila, co je práce s koňmi každý den. A upřímně doma mám vlastní 3 koně a miluji koně celý život a přesto jsem za ten rok v Anglii zjistila, že jako práce je to na nic.V zimě, v horku, od rána do večera, většinou i víkendy. A to jsem měla na starosti 5 koní, vykydat, vodu, nastlat, krmit a denně jsem jezdila tak 2 koně. A to jsem to měla i proložené prací na zahradě a víkendy jsem čast dostala volné, což tady v ČR nehrozí. Teď jako dospělá pracuji na úřadě. Čistá práce, v suchu, klidu, odpoledně volné, víkendy volné, plat slušný a každý den po praci jedu za koňmi, které si max.užívám. Když to budete dělat jako práci, tak věřte, že vás to za chvílu omrzí a už to nebude koníček, ale povinnost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.164
Ale já si nechci udělat školu jen na to abych pak někde kydala celej den za mizernej plat.Chci odjet do zahraničí a vydělat si tam a nasbírat zkušenosti pak si založit něco svýho.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.164
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
lanskroun urcite ne to je jen zemedelka s jezdeckym oddilem...chuchle je k prdu...nejlepsi jsou kladruby
Ale dyt je tam obor agroturistika-Chov koní a jezdectví ne?...a ty Kladruby sou s maturitou?Ted se rozpadají ne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.248.245
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale dyt je tam obor agroturistika-Chov koní a jezdectví ne?...a ty Kladruby sou s maturitou?Ted se rozpadají ne?
Kladruby jsou obyčejný učňák, kde se hlavně maká. A škola s hřebčínem jenom spolupracuje, takže to co se děje přímo v hřebčíně se netýká školy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.166
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale já si nechci udělat školu jen na to abych pak někde kydala celej den za mizernej plat.Chci odjet do zahraničí a vydělat si tam a nasbírat zkušenosti pak si založit něco svýho.
Tak to se sbalte a jeďte rovnou Resp. udělejte si normální střední - kterou se uživíte i v teple v kanclu, ve volném čase choďte do stáje a pak jeďte. A jako i když vám fandím - známá něco podobného řeší teď, zkuste si sednout a propočítat si to, jestli je něco takového vůbec reálné, ať spadnete z obláčku včas (1 ha půdy - 100 tis, jízdárna 300 tis, hala min. 300 tis, stáje pod 200 tis taky nebudou - a to jen pár boxů...a máme skoro milion jen tak za základní zázemí - výběhy potřebujete větší, za stáje taky dáte víc...a kde jsou koně, vybavení, vybavení a provoz areálu...aby vás to uživilo, potřebujete aspoň desítku ustájených koní...takže další výdaje na zaměstnance, pokud nechcete kydat)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.254
Ano vyjet do zahraničí můžeš tak i tak, myslím že je to víc o zkušenostech co máš a na to nepotřebuješ školu. Já když byla na intru na škole tak jsem v týdnu chodila ke koním pořád, udělala si licenci, jezdila hobby závody. Pak jsem přešla do dostihové stáje, tam jsem se taky hodně naučila... Takže praxe se dá získat lehce...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.164
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to se sbalte a jeďte rovnou Resp. udělejte si normální střední - kterou se uživíte i v teple v kanclu, ve volném čase choďte do stáje a pak jeďte. A jako i když vám fandím - známá něco podobného řeší teď, zkuste si sednout a propočítat si to, jestli je něco takového vůbec reálné, ať spadnete z obláčku včas (1 ha půdy - 100 tis, jízdárna 300 tis, hala min. 300 tis, stáje pod 200 tis taky nebudou - a to jen pár boxů...a máme skoro milion jen tak za základní zázemí - výběhy potřebujete větší, za stáje taky dáte víc...a kde jsou koně, vybavení, vybavení a provoz areálu...aby vás to uživilo, potřebujete aspoň desítku ustájených koní...takže další výdaje na zaměstnance, pokud nechcete kydat)
Díky za rady,..jenže já se obávám že by mě to v kanclu vážně nebavilo.V Lanškrouně je to zaměřený ale i ekonimocky myslím....Kdybych byla v tom zahraničí dýl, několik let, tak by snad šlo něco víc vydělat, ne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.254
Taky jsem si myslela že mě to nebude v kanclu bavit, ale baví a když vidím ostatní jak chodí z práce sedřený a já mám plno energie ke koním tak jsem spokojená
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.164
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky jsem si myslela že mě to nebude v kanclu bavit, ale baví a když vidím ostatní jak chodí z práce sedřený a já mám plno energie ke koním tak jsem spokojená
A co přesně děláte v kanceláři?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.254
Pracuji ve státním podniku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.2
Copak, že je to blbě placený a žádný volný čas není, nemáte v podstatě svůj život, jen pořád ten samý kolotoč bez zastavení... Ale důležitý je kouknout se na tuhle prácí z toho pohledu, že za pár let máte dokonale zhuntované tělo! Tohle žádná ta holčina, co jde na Koňskou školu nevidí, nechápe, že těch pár boxů, co za život vykydala není ani procento té práce, kterou by dělala za "peníze". Měla jsem to úplně stejně, naštěstí mě rodiče alespoň dotlačili do oboru, kde byla maturita a alespoň nějaké šance na uchycení se i jinde, než u hnoje Škola byla super, klasická zemědělka, nikdy nebudu litovat, že jsem si ji vydupala
Hned po škole jsem se samo nahrnula do první stáje, kterou jsem objevila v inzerátu...no...strávila jsem tam jeden den a už se tam nikdy nevrátila...Bylo to přespříliš...Hlavně ono, když člověk pozná tu druhou stránku věci - ne jen to, že přijdu do stáje a jen se vozím ale i tu stránku toho ošetřovatele, tak to není žádný med...Tam kde jsem byla já, byl ošetřovatel naprostá nula (i když na něm v podstatě ležel chod stáje...) a podle toho se tam k němu taky chovali...
Tož tak
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.10
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jinak poradne si to promyslete,v dnesni dobe prace u koni je spatne placena,kazdy zamestnavatel se zvas snazi zedrit kuzi a plat mizernej jste u koni skoro nonstop-ja doporucuju vychodit nejakou poradnou skolu a kone si pak delat bud jako hobby nebo mit vlastni staj zazemi a nabizet ustajko nebo sluzby ale rikam v dnesni dobe se zivit konma je naprd bohuzel i sekretarky a ucetni berou vic....mam kamosku celej den se flaka na pozici manazera a bere 45tis
ja delala u koni 18hodin denne a brala jsem 8tis
ted pracuju v knihovne mam prac dobu od 8-16 plat 12tis a kone doma pro radost
to chci vidět manažera, který se fláká :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.171
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za rady,..jenže já se obávám že by mě to v kanclu vážně nebavilo.V Lanškrouně je to zaměřený ale i ekonimocky myslím....Kdybych byla v tom zahraničí dýl, několik let, tak by snad šlo něco víc vydělat, ne?
Když jsem chodila na základku, měla jsem jasno - v životě nechci dělat kancelářskou krysu, budu pracovat s koňmi. Naštěstí, čím jsem byla starší, tím mě víc a víc v hlavě svítalo,že to nebude to pravé.
Sice mám vysokou školu se zaměřením na genetiku a šlechtění, ale nakonec jsem skončila jako kancelářská, protože pracovat jako genetik v laboratoři bych musela do většího města, což bych já, venkovsky zaměřený člověk asi nepřežila . Ale jo, naskytly se příležitosti pracovat v oboru, ale peníze nic moc. Zkusila jsem si i práci jako oška (ne, díky, fakt už ne), jezdila na turistické jízdárně (to je občas materiál, co si přišel "zajezdit")...no, a teď už šestým rokem sedím v kanclu. Občas je to na hlavu, ale projdu vrátnicí unavená jen psychicky a můžu všechno pustit z hlavy. člověk si zvykne, věř mi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.109
Podle me je potreba si říct jestli chcete žít skromně bez peněz ale u koni.kdyz budete na koni víc než dobra,škola např.v kladrubech vám otevře velké dveře do celého světa.bohuzel většina není schopna samostatne pracovat s konma,a nechcou na sobě drit aby se zlepšili proto u koni nevydrží.a takové lidi škola nepotrebuje!pokud budes dobra sezenes dobrou práci za slusny peníze i v ČR.kazdy raději zaměstná vyuceneho v oboru ale vetsinou to nic neznamená protože kdyz někdo tvrdí jak byl na skole dobrej a pak není schopnej ani nasedlat a na koni lítá protože ho nedokáže zastavit;(pak si lidi mysli ze škola je na houvno.ale to uz nevědí ze je spis ten člověk na h..!minul se hold povoláním! a pak šup do kanceláře ;)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.164
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Podle me je potreba si říct jestli chcete žít skromně bez peněz ale u koni.kdyz budete na koni víc než dobra,škola např.v kladrubech vám otevře velké dveře do celého světa.bohuzel většina není schopna samostatne pracovat s konma,a nechcou na sobě drit aby se zlepšili proto u koni nevydrží.a takové lidi škola nepotrebuje!pokud budes dobra sezenes dobrou práci za slusny peníze i v ČR.kazdy raději zaměstná vyuceneho v oboru ale vetsinou to nic neznamená protože kdyz někdo tvrdí jak byl na skole dobrej a pak není schopnej ani nasedlat a na koni lítá protože ho nedokáže zastavit;(pak si lidi mysli ze škola je na houvno.ale to uz nevědí ze je spis ten člověk na h..!minul se hold povoláním! a pak šup do kanceláře ;)
Děkuji, to sem potřebovala slyšet , taky si myslím že když se budu hodně snažit, tak určitě něco seženu.Asi do těch Kladrub půjdu....Můžu se zeptat, kde děláte vy?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji, to sem potřebovala slyšet , taky si myslím že když se budu hodně snažit, tak určitě něco seženu.Asi do těch Kladrub půjdu....Můžu se zeptat, kde děláte vy?
Vy jste tohle nepotřebovala slyšet, Vy jste to slyšet chtěla, to je rozdíl. Ostatní mají pravdu. Skončíte jako zhuntovaný chudák- a to nemyslím špatně, to je prostě tvrdá realita. Já jsem od mala chtěla ke koním, tak moc, že jsem si udělala i vějšku zaměřenou na obor chov koní- ostatní prozřeli dříve. Škola fajn, hodně jsem se tam naučila, ale v praxi nepoužitelné. Možná pro jednoho vyvoleného z tisíce...
Takže za mě, najděte si pořádnou práci, která Vás i Vaše koně pohodově uživí a ještě zbyde na radosti. Zkrátka u koní není perspektiva v zaměstnání. Jak už tu někdo psal, pokud budete pracovat hlavou a ne rukama, budete mít pak sílu a energii věnovat se tomu, co nejvíce milujete a nestane se Vám, že z nich nebudete mít radost a budete podrážděná, protože už toho bude zkrátka dost..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.160
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vy jste tohle nepotřebovala slyšet, Vy jste to slyšet chtěla, to je rozdíl. Ostatní mají pravdu. Skončíte jako zhuntovaný chudák- a to nemyslím špatně, to je prostě tvrdá realita. Já jsem od mala chtěla ke koním, tak moc, že jsem si udělala i vějšku zaměřenou na obor chov koní- ostatní prozřeli dříve. Škola fajn, hodně jsem se tam naučila, ale v praxi nepoužitelné. Možná pro jednoho vyvoleného z tisíce...
Takže za mě, najděte si pořádnou práci, která Vás i Vaše koně pohodově uživí a ještě zbyde na radosti. Zkrátka u koní není perspektiva v zaměstnání. Jak už tu někdo psal, pokud budete pracovat hlavou a ne rukama, budete mít pak sílu a energii věnovat se tomu, co nejvíce milujete a nestane se Vám, že z nich nebudete mít radost a budete podrážděná, protože už toho bude zkrátka dost..
naprosto přesné a výstižné!
... i když ne každý má na to pracovat hlavou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.164
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za názor , ale když něčemu věřím a jsem v tom dobrá, tak to prostě dělat budu a neskončím jako ta zhuntovaná podkoní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.209
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za názor , ale když něčemu věřím a jsem v tom dobrá, tak to prostě dělat budu a neskončím jako ta zhuntovaná podkoní.
jak se to projevuje,ze jste v Tom dobra???
to mne prave zaujalo...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.68.35
Ano, u koní je to dřina.!! Ale co když se ten člověk někam vypracuje, co když bude patřit mezi ty co budou koně jezdit a trenovat. Žádná těžká dřina.! Myslím si, že pokud má člověk nějaký ,,dejme tomu vysoký" cíl, že za tím prostě pujde. Né všichni musejí skončit u hnoje. Ale samozřejmě vždycky se nějak začít musí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.78
no, docela ráda bych viděla školu, která mě za 3, potažmo 4 roky naučí pracovat s koňmi. Tím nemyslím vysypat z rukávu naučený fráze a sednout si na školního koně. Práci s koňmi jako takovou naučí jedině život a zkušenosti. A sousty let strávných s koňmi. Já bych to udělala tak, že bych si vybrala školu, na jejímž základě se budu schopna uživit a z koňské školy bych si sehnala učebnice a studovala sama pro sebe. Já jsem si takto "vystudovala" chov koní, reálně jsem vystudovala obor, ve kterém se uživím a koně mám doma... A jen tak pro zajímavost, když se nějakého člověka vystudovaného v koňském oboru na něco zeptám, většinou na mě kouká jak tele na nový vrata. Na co takový člověk potom je...
A co se vlastní stáje týká, zajděte do dvou, třech stájí a zeptejte se majitele, jak takovýchod stáje vypadá z jeho pohledu. Mě osobně by to za ty nervy vůbec nestálo a nechtěla bych k sobě ani jednoho nájemního koně...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.28
A hlavně většina "lepších nájemních stájí" si na provoz nevydělává jenom ustajováním koní, ale i vedlejšími aktivitami a často jsou dotovány ještě další aktivitou majitele - stavební firma, autodoprava....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.164
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jak se to projevuje,ze jste v Tom dobra???
to mne prave zaujalo...
nikdy ste neslyšela...Stačí věřit?Já mám ještě celej život před sebou a hodlám ho naplnit koňma, jasně že se na škole za tři roky hned nenaučím být jako "Monty roberts", vím že to chce životní zkušenosti, ale proč bych si brala svůj cíl, a hned teď nezačala?...Dobrá?No asi že dokážu o hodně věcech sama myslet a dělat to tak jak to vyhovuje oboum stranám, sem víceméně samouk a vidím svůj pokrok, mám na talent a rozvíjím ho a hlavně mám cíl a věřím, věřte tomu nebo ne, prostě ho dosáhnu ...Na práci u hnoje skončí lidi, co si něvěří a nedokážou si říct čeho dosáhnou.Copak není dost známých a štastných lidí okolo koní?...a mimochodem, vím že s ekoně točí hodně okolo peněz, ale pro mě je hlavní, že je miluju....
ps:zajímavá jak sme se ze zkušeností středních škol dostaly sem, že?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
nikdy ste neslyšela...Stačí věřit?Já mám ještě celej život před sebou a hodlám ho naplnit koňma, jasně že se na škole za tři roky hned nenaučím být jako "Monty roberts", vím že to chce životní zkušenosti, ale proč bych si brala svůj cíl, a hned teď nezačala?...Dobrá?No asi že dokážu o hodně věcech sama myslet a dělat to tak jak to vyhovuje oboum stranám, sem víceméně samouk a vidím svůj pokrok, mám na talent a rozvíjím ho a hlavně mám cíl a věřím, věřte tomu nebo ne, prostě ho dosáhnu ...Na práci u hnoje skončí lidi, co si něvěří a nedokážou si říct čeho dosáhnou.Copak není dost známých a štastných lidí okolo koní?...a mimochodem, vím že s ekoně točí hodně okolo peněz, ale pro mě je hlavní, že je miluju....
ps:zajímavá jak sme se ze zkušeností středních škol dostaly sem, že?
A víte proč jsme se dostali až sem? Protože Vám všichni dobře radí, jste mladá, ještě nemáte vyhraněné názory... Není na tom nic špatného, být naivní, já jsem byla taky taková, ale realita je safra jiná... Představte si, že pojedete tedy do toho vysněného zahraničí a vytáhnete tam výuční list- jak myslíte, že na Vás budou koukat? Ty zajímají dovednosti a praxe, ne papír. Papír má hodnotu až ve formě VŠ diplomu, do té doby je to asi jedno... Tímto Vám rozhodně nechci brát iluze, ale život naplníte koňmi nejlépe, když je budete mít vlastní a ze svého solidního platu jim budete moct dopřát to, co uznáte za vhodné. A určitě ne jako oška, nebo chcete-li rajťák nebo trenér, který neovlivní nic moc, co se kolem koní děje a akorát z toho budete mít těžkou hlavu. Ale snít je krásné, ale trochu rozumu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.77.160
Máme zkušenosti s Chuchlí-nic moc úroveň,moc nenaučí,moc neumí.Kladruby jsou učnák,myslím že dosud nejsou akreditovaní jako střední škola.Doporučuji Jezdeckou akademii Mariánské lázně-je to střední odborná s maturitou,uděláš si tam licenci,řidičák,cvičitelák a jsou zaměření na sportovní koně-zejména na parkuráky-v rámci výuky je tam nejen praxe s vidlemi ale i povinný jezdecký výcvik a skokové hodiny-takže umíš nejen luxusně držet vidle,ale i jezdit...kdo má zájem,může jezdit i denně a jezdit i na závody...a jako příprava na vysokou školu je to také dobré-asi 3/4 absolventů šly na vysokou(ostatní nechtěly,ne že by se nedostaly)-např.zemědělku,veterinu a tak
Dobrý den , chtěla bych na SŠ jezdec a chovatel koní ale budu si pořizovat koníka a musela bych tam být na intru což by bylo blbé. Ale někde jsem slyšela že si někam svého koníka můžu vzít s sebou tak se chci zeptat jestli někdo nevíte kde to je a jak to tam všechno okolo toho vlastně funguje jestli by jste mi popř. Poslali odkaz byla bych neskutečně ráda hledám to teď na internetu ale nic nemůžu najít za jakoukoliv pomoc vám děkuji 😊
Qwerts

XXX.XXX.132.43
Na většině škol, které mají tento obor není problém ustájit koně studentů, ale samozřejmě to není zadarmo, a při dnešních cenách (pokud nejsou rodiče štědrými dárci) si nevím představit živit na střední vlastního koně. Je to hodně drahá sranda
Qwerts
napsal(a):
Na většině škol, které mají tento obor není problém ustájit koně studentů, ale samozřejmě to není zadarmo, a při dnešních cenách (pokud nejsou rodiče štědrými dárci) si nevím představit živit na střední vlastního koně. Je to hodně drahá sranda
Záleží jak kde. Na moji, teď už bývalé skole měl student ustajeni za 1500 měsíčně i s krmivem
Qwerts

XXX.XXX.189.79
Antisgarcia
napsal(a):
Záleží jak kde. Na moji, teď už bývalé skole měl student ustajeni za 1500 měsíčně i s krmivem
My jsme na střední platili klasicky 3,5 ale to už je 15let zpátky.
Školy to samozřejmě můžou částečně dotovat, např.díky tomu, že se soukromej kůň využívá i pro výcvik dalších studentů apod. tak pak ta cena může být trochu jinde, ale 1500 si myslím, že už není v dnešní době reálné. (Dva roky zpátky jsem taky měla ustájení za 2,5tis. další rok díky suchu a cenám sena šla cena skoro na 6tis a dolů se jí nechce )
A co si budem nalhávat, ustájení zdaleka není všechno.
Ona představa honem rychle mít koně je lákavá, jen mám pocit, že tazatelka netuší a neřeší, co všechno to obnáší, chtělo by to s tím plánováním začít odjinud
Qwerts
napsal(a):
Školy to samozřejmě můžou částečně dotovat, např.díky tomu, že se soukromej kůň využívá i pro výcvik dalších studentů apod. tak pak ta cena může být trochu jinde, ale 1500 si myslím, že už není v dnešní době reálné. (Dva roky zpátky jsem taky měla ustájení za 2,5tis. další rok díky suchu a cenám sena šla cena skoro na 6tis a dolů se jí nechce )
Ona představa honem rychle mít koně je lákavá, jen mám pocit, že tazatelka netuší a neřeší, co všechno to obnáší, chtělo by to s tím plánováním začít odjinud
No vzhledem k tomu že inzerát je z roku 2013 hádám že buď už dostudovala, studuje nebo nebo končit. 😀
Qwerts

XXX.XXX.189.79
Antisgarcia
napsal(a):
No vzhledem k tomu že inzerát je z roku 2013 hádám že buď už dostudovala, studuje nebo nebo končit. 😀
Vzhledem k tomu, že je to reakce na dnešní příspěvek, předpokládám, že ještě ani nezačala
Qwerts
napsal(a):
Nevím jestli " tazatelka" jsem já ale popř že ano tak
Moc dobře vím co to obnáší vše jsem si plně prověřila a stále prověřuji koně si budu kupovat za dva roky v 16 letech takže do té doby se ještě lehce zdokonalím mezi koňmi se tak nějak motam už od malička a ne jen díky tomu že mi dědové z otcovy strany chovali koně můj táta bohužel není po dědovi a koně si moc neoblíbil spíš dál přednost cestování atd.ja ovšem zdědila.... nevím jak to nazvat snad "talent" asi🤷 prostě abych jednou koně mohla mít rodiče mi budou přispívat a já než si najdu práci budu makat na brikádách.
Ustájeného ho budu mít na pastevním ustájení 6-7 km od nás,za 2000 Kč což si nemyslím že je tak zlé,budu šetřit jak to jen půjde takže nebudu kupovat žádné uzdečky postačí ohlávka kolem 100 až 200 a sedlo... ještě uvidím jak to všechno bude,ale spíše dávám přednost jízdě bez sedla. A budeme kupovat jen to co nutně potřebujeme , žádné zbytečnosti 😊 kdyžtak budu zkoušet štěstí v různých soutěžích 😅
Omlouvám se za tak dlouhý text, jen jsem chtěla aby jste věděla jak se to vše má,ale pochopím když to nebudete číst do konce , protože jsem se opravdu moc rozepsala 🤦😅
Qwerts

XXX.XXX.255.77
A kde je kovář, veterinář, zubař, pojištění.....na léto repelent, na zimu deka....pokud bude kůň pracovat - bude potřebovat víc než jen pastvu....nějaké základní vybavení pro jezdce a koně (jezdit na ohlávce a bez sedla moc dobrý nápad není)....ono se to opravdu nasčítá a vlastnit koně je velkej zásah do rozpočtu
Natysek152
napsal(a):
Moc dobře vím co to obnáší vše jsem si plně prověřila a stále prověřuji koně si budu kupovat za dva roky v 16 letech takže do té doby se ještě lehce zdokonalím mezi koňmi se tak nějak motam už od malička a ne jen díky tomu že mi dědové z otcovy strany chovali koně můj táta bohužel není po dědovi a koně si moc neoblíbil spíš dál přednost cestování atd.ja ovšem zdědila.... nevím jak to nazvat snad "talent" asi🤷 prostě abych jednou koně mohla mít rodiče mi budou přispívat a já než si najdu práci budu makat na brikádách.
Ustájeného ho budu mít na pastevním ustájení 6-7 km od nás,za 2000 Kč což si nemyslím že je tak zlé,budu šetřit jak to jen půjde takže nebudu kupovat žádné uzdečky postačí ohlávka kolem 100 až 200 a sedlo... ještě uvidím jak to všechno bude,ale spíše dávám přednost jízdě bez sedla. A budeme kupovat jen to co nutně potřebujeme , žádné zbytečnosti 😊 kdyžtak budu zkoušet štěstí v různých soutěžích 😅
Omlouvám se za tak dlouhý text, jen jsem chtěla aby jste věděla jak se to vše má,ale pochopím když to nebudete číst do konce , protože jsem se opravdu moc rozepsala 🤦😅
úprimne... ustajneie za 2.000 pri dnešných cenách sena nie je dhlodobo udržateľné. Uvažovať pred kúpou koňa stýlom, že sedlo nepotrebujem, lebo na tom nemám a aj tak chcem jazdiť bez sedla, je naozaj úsmevné. Máš 14, zjavne netušíš, čo všetko vlastníctvo koňa obnáša a ver mi, kúpa to sedla to je najmenšie, čo ťa bude trápiť, keď ti kôň napríklad okríva a ty to budeš riešiť s veterinárom.
Je rozumné, že chceš počkať dva roky, ale naozaj zváž, či máte v rodine dostatok finanncí na to, aby to vlastníctvo koňa neohrozilo celý rodninný rozpočet. Stačí hlúpa kolika a 10.000 na veterinára( a to nemyslím operáciu) zmizne, ako nič.
Pri troche šťastia za dva roky zistíš, že vlastneho koňa nepotrebuješ a jazdenie ti stačí aj na cudzích.
Natysek152
napsal(a):
Tak ten byl dobrej 😂
Budu se vyjadřovat jen k tomu sedlu, protože je ti 14, máš svoji představu o světě a očividně i jak to funguje s vlastním koněm popřípadě jeho ježdění. Ohlávka ti na ježdění opravdu jen nestačí. A pokud nemáš ani na blbou uzdečku a sedlo tak si prosím koně nepořizuj, protože stačí i blbé došlapnutí a může nastat problem.
tak to vám přeju abyste nenarazila na koně s atypickou hlavou, na kterého je XFULL ohlávka už moc velká a dlouhá ale běžné FULL ohlávky v obchodech jsou moc těsné a krátké.. pak i blbá ohlávka člověka vyjde na 700,- a ýš, protože jediná ohlávka s odpovídající velikostí je obvykle kvalitnější kožená, či ohlávky od firmy Eskadron.
Nechci vám brát slečno iluze, ale za 2 roky chcete pořizovat koně, ale
očividně o koních nic nevíte, což je alarmující, pokud vaši dědové chovali koně po generace.
Kdopak vám nakukal tu hlášku s talentem? Taky děda?
To, že by vám rodiče koupili koně a pak vám přspívali na provoz toho koně... to je podlemě absolutně v pohodě, tím myslím jakože jestliže oni sami chtějí tak je to jejich a vaše osobní věc.
Chodíte někam ke koním vůbec? Staráte se o nějaké? Jezdíte na nich? Víte co vlastnění koně obnáší? Protože z toho co tu čtu je mi jasno v mnoham věcech...
Že se asi moc koukáte na animvaný seriál Spirit- Volnost nadevše, a na filmy Ostwind.... a tím tak trošku začíná a končí jakákoliv vaše znalost koní a práce okolo nich
Což je s faktem že chcete na školu zaměřenou na jezdectví a chovatelství více než alarmující...
Nevím na jakou školu půjdete, ale přesně tento obor který zmiňujete má jezdecká akademie. Nejenom že je to obor tříletý tedy výuční, ale také to ročně stojí 15 tisíc....
Oproti čtyřletému oboru sportovního jezdce sice nemusíte na příjmačkách dělat jezdecké zkoušky, ale požadují vyhraněný zájem o koně, a nechci nic říkat kor když mě tady zdejší pisatelé znají, ale ve vašem věku jsem o koních věděla mnohem, mnohem víc a neměla jsem takovéto zkreslené iluze jak budu jezdit bez sedla a po závodech.
Upřímně co si od té školy slibujete? Já vám garantuji že minimálně na jezdeckou akademii chodí lidé, co mají koně už roky! Od dětství! Jejich rodiče s věnujou jezdectví, nebo je v tom pně ty roky podporují. Případně mají třeba rodinnou farmu a vědí, že se posléze uplatní!
Protože jestli vám můžu dát rozumnou radu, pokud zrovna nechcete dělat obor manuální práce které dneska zoufale chybí- truhlář apod.... tak se na učňák zvysoka vybodněte a najděte si něco s maturitou...
Jako... na klasickou práci okolo koní, kterou jako jednu jedinou najdete- stájník, žádnou střední jezdeckou nepotřebujete, pokud ve 14 nevíte, že na závody je potřeba ZZVJ a ZZVJ se musí udělat s uzdečkou a sedlem, a na žádné závody (vyjma ČBS-které jsou pomáááááálu!!!) bez sedla a uzdečky ani nemůžete startovat, tak to upřímně na oboru jezdce a chovatele máte aboslutně nulovou perspektivu do budoucna.
To raději choďte během studia na jízdárnu, plaťte si hodiny, za pár let teprve až budete vědět že snad teda máte ten 'talent' si zaplťte rekvalifikační kurz na instruktora jezdectví.
Natysek152
napsal(a):
Napřed by to chtělo si promyslet nejen to, že koně CHCI a CHCI já, ale taky nad tím, co můžu nabídnout tomu koni. S takhle omezeným rozpočtem nejspíš nic moc a ještě míň.
Své první ustájení jsem si mohla odpracovat - nádhera! Bohužel, déle než půl roku jsem to nevydržela s ohledem na koňské zdraví. Nájemní ustájení za levné peníze bude mít háčky. A ne malé, i když se to nezdá. Co budeš dělat, pokud v zimě ustajovateli hrabne a koně nedostanou seno nebo jim nechá zamrznout vodu a žádnou další nedolije? Necháš ho chcipnout hlady a žízní, protože na okamžitý přechod do jiného ustájení nebudou peníze, natož to měsíčně hradit? I na relativně dobře vedeném pastevku bývají v zimě potíže s kolikami, protože koně ledové vody tolik nevypiji.
Co když bude potřebovat veterináře, který ale koně nebude moct ošetřit, protože na pastevku není světlo, elektřina ani žádný box, infuze zamrza a jediná možnost je odvoz na kliniku, kde dáš 10 tisíc už u vchodu jen za to, že koně můžeš vyložit?
Co když ho ostatní koně budou odhánět od sena, necháš ho chcipnout, protože na lepší stáj nejsou peníze? Nebo se mu na podzim z bahna budou dělat podlomy nebo hniloba kopyt, necháš ho tam, protože na stáj se suchým boxem nejsou peníze? Budeš riskovat, že se blbý podlom z bahna zaniti a koni se udělá flegmona, na jejíž léčbu nebudeš mít peníze, a koni zůstane sloní noha?
Být v zajetí levného ustájení a nemoci si dovolit nic lepšího dřív nebo později odskáče tvůj kůň. Koně polykaji peníze, a ve velkém. Představ si, že se koni udělá blbý zánět v zubu. Nemůže žrát, hubne, zub je třeba vytrhnout. Tohle se u koní dělá na klinice a bude tě to stát přes 25 tisíc. Necháš ho chcipnout hlady nebo infekci? Nebo ho utratís? Kvůli blbemu zubu?
Nebo si kůň v bahně natrhne šlachu. Nic moc velkého, ale potřeboval by 2 měsíce v klidu na boxe. Ty mu ale dopřát nemůžeš, nejsou na boxove ustájení peníze. Necháš ho v bolestech chodit v bahně a šlachu si úplně roztrhnout? Aby byl doživotně chromy?
Ano, koně lze mít i za nízké náklady, ale pouze v případě, že se neprihodi ani malý problém. To je statisticky v podstatě vyloučeno. Jakýkoli i drobný problém může být u koní nečekaně drahý a v podstatě neřešitelný na pastevku nevalné kvality. Opravdu hodlás riskovat zdraví a život svého koně, jen proto, že ty chceš a hotovo? V případě jakéhokoli problému jsi ochotná koně utratit, protože nejsou peníze? Chceš s tím rozhodnutím žít do konce života?
Průměrně mě žádný z mých koní nevyšel s měsíčními náklady pod 4 tisíce Kč, a to jsem svého prvního koně měla před 23 lety. Kolik mě stojí současný kůň, který ani není jezditelny, ani počítat nebudu. Podle mě musíš v současné době počítat s náklady na koně minimálně 6 tisíc měsíčně, a v záloze mít alespoň 50 tisíc, pro případ nouze. Ani takhle to není na nějaké skvělé a luxusní ustájení a operaci koliky, ale už je to aspoň trochu reálné - není třeba koně při náznaku problému nechat zemřít nebo utratit. Pořizovat si koně bez tohohle finančního minima je nejen nezodpovědné, ale hlavně to odnese ten kůň, o jehož blaho má jít především.
Já nechápu, proč téměř všichni, kdo chtějí jezdit, nehledají ježdění, ale shánějí koně. Kvalitních (a levných) koní je v inzerci málo, ale nabídek ježdění spousta. Pokud máš opravdu talent, investuj do výuky ježdění. Pomáhej, plať a pokud budeš dobrá, lidé ti časem budou platit za přiježďování svých koní. Tím si také rovnou ověříš, jestli se tím dokážeš a chceš živit.
Mít jednoho koně na pastevku je cesta pro hobby jezdce, ale ne pro budoucího profesionála :) víc koní pod zadkem = víc zkušeností!
A konečně co se týká "koňské" SŠ/učňáku, doporučuji přečíst si tu diskuzi výše. Odpovídající podle mě měli naprostou pravdu a jejich odpovědi platí doteď.
Qwerts
napsal(a):
A kde je kovář, veterinář, zubař, pojištění.....na léto repelent, na zimu deka....pokud bude kůň pracovat - bude potřebovat víc než jen pastvu....nějaké základní vybavení pro jezdce a koně (jezdit na ohlávce a bez sedla moc dobrý nápad není)....ono se to opravdu nasčítá a vlastnit koně je velkej zásah do rozpočtu
Na to si vyděláme neboj😉 nějaké vybavení a tak si koupíme časem a navíc tou dobou už budu mít vlastní práci 😅a deku na zimu...má srst znám hodně koní co mají max pláštěnku a ani ji nenosí protože mají hustou srst 😀a nechci aby to vyznělo hnusně ale mám pocit že vám do toho nic není.... nemusíte mít strach bude se mít dobře a to co potřebuje dostane i kdybych se měla rozkrájet 😉 toť vše na schledanou ☺️
Qwerts

XXX.XXX.189.25
Natysek152
napsal(a):
Na to si vyděláme neboj😉 nějaké vybavení a tak si koupíme časem a navíc tou dobou už budu mít vlastní práci 😅a deku na zimu...má srst znám hodně koní co mají max pláštěnku a ani ji nenosí protože mají hustou srst 😀a nechci aby to vyznělo hnusně ale mám pocit že vám do toho nic není.... nemusíte mít strach bude se mít dobře a to co potřebuje dostane i kdybych se měla rozkrájet 😉 toť vše na schledanou ☺️
Ach děvče naivní, tohle snad nemá ani cenu komentovat, všechno víš, všechno znáš, arogance a povýšenost ti taky nechybí, tak snad jen doufat, že rodiče mají víc rozumu než ty
A pokud do toho nikomu nic není, tak nelez na veřejné diskuze
Natysek152
napsal(a):
Je třeba si uvědomit pár věci, hlavně upustit od arogance. Zatím hádám nevíš co budeš mít za koně. Pokud kůň není zvyklý být na pastevnim ustájeni tak vude potřebovat aby měl deku, ano taky znám koně kteří jsou na pastevku bez dek, ale převážně se jedná o důchodce a ti jsou cely dny u senáže a k večeru dostávají odmerku ovsa.Pokud máš koně který má svalovou hmotu a pracujes s nim tak 1) při zimě zhoubné, a přijde o svaly, protože tělo se bude potřebovat zahřát a pokud nebude mít z čeho tak si bude brát svaly a tuk. 2) můžeš mít koně který prostě nebude tak huňatý přes zimu, pak co? 3) kůň může být náchylnější na ledvinové koliky. To takového koně taky necháš bez deky? 🤦🏻♀️ Já chapu že tvá představa o tom jak to funguje a bude fungovat je zatím zkreslená. Taky jsem chtěla koně a až teď, ve 22 jsou si jo pořídila. Mám ho na pastevku a představ si že i když má perfektní podmínek tak deky potřebuje 🤦🏻♀️Ono by možná nebylo od věci upustit od arogance a uvědomit si pár věci, ale to ti možná dojde až po vystudovaní školy, pokud pujdeš na koňáku a nebude škola stát úplně za bobek.
Qwerts
napsal(a):
Ach děvče naivní, tohle snad nemá ani cenu komentovat, všechno víš, všechno znáš, arogance a povýšenost ti taky nechybí, tak snad jen doufat, že rodiče mají víc rozumu než ty
A pokud do toho nikomu nic není, tak nelez na veřejné diskuze
Já nikdy neřekla že vše vím já naopak pořád říkám že se každý chovatel koní stále učí nové věci a nikdy neví vše 😉a já už vůbec ne😅jenom to že to nechci dělat tak jak to dělají ostatní neznamená že dělám chybu možná ano možná ne ale přece nemůžeš někomu vysvětlovat pořád do kola že je to špatně, hold na to člověk musí přijít sám 🤷
Natysek152
napsal(a):
Já nikdy neřekla že vše vím já naopak pořád říkám že se každý chovatel koní stále učí nové věci a nikdy neví vše 😉a já už vůbec ne😅jenom to že to nechci dělat tak jak to dělají ostatní neznamená že dělám chybu možná ano možná ne ale přece nemůžeš někomu vysvětlovat pořád do kola že je to špatně, hold na to člověk musí přijít sám 🤷
... na to musí člověk přijít sám.
By nikomu nevadilo, pokud by při tom netrpělo zvíře. Stane se i tak, ale tímto přístupem jdete těm prů**rům vyloženě naproti.
Natysek152
napsal(a):
A vy jste ve stáji někdy pracovala? Máte svoje názory podloženy zkušeností, nebo je to čistá teorie? Jezdíte vůbec? Na jaké úrovni?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Natysek152
napsal(a):
Nechtít dělat věci tak, jak to dělají ostatní, stejně ji hodně úsilí, hodně znalosti a hodně utrpení, a nakonec většinou člověk zůstane sám, zapovězen, jen s tím svým "chci to dělat jinak" 😀 Ve čtrnácti dosti odvážné rozhodnutí, přeji hodně štěstí ✌️
Natysek152
napsal(a):
Má ty Boží prostoto! Já myslela, že má kolegyně je jediný exot, co chce chovat koně "přirozeně". A ono to zřejmě bude nějak vzduchem přenosné, že takové nesmysly nepadají i lidi jinde v ČR.
Chudák kůň.
Natysek152
napsal(a):
Jak to dělá většina majitelů koní, tak to je prověřená praxe.
Poznáš okamžitě, jak se kůň má, podle toho, jak vypadá.Na první fotce koník, který má zodpovědného majitele, na druhé fotce je kůň, jehož majitel něco zanedbal. V příspěvcích výše je popsáno, co je potřeba. A tu zjevně něco z toho chybí.
" Však to nějak udělám." Tak to je přímá cesta do pekel.
Jezdila jsem skoro od malička ale vyskousela jsem mnoho stáji že tu v okolí už nic není, buď to bylo moc drahé nebo do koní kopali a prostě je neměli vůbec vycvičený jenom na to ježdění a žádný vztah s nimi neměli což se mi samozřejmě nelíbilo no a teď když tu nic není jsem přistoupila k tomu že si koupím vlastního 😊
sisi58
napsal(a):
Jak to dělá většina majitelů koní, tak to je prověřená praxe.
Poznáš okamžitě, jak se kůň má, podle toho, jak vypadá.Na první fotce koník, který má zodpovědného majitele, na druhé fotce je kůň, jehož majitel něco zanedbal. V příspěvcích výše je popsáno, co je potřeba. A tu zjevně něco z toho chybí.
" Však to nějak udělám." Tak to je přímá cesta do pekel.
Chudák koník takový lidé jsou prostě....😡
sisi58
napsal(a):
Má ty Boží prostoto! Já myslela, že má kolegyně je jediný exot, co chce chovat koně "přirozeně". A ono to zřejmě bude nějak vzduchem přenosné, že takové nesmysly nepadají i lidi jinde v ČR.
Chudák kůň.
Proč chudák ? Ještě ho ani nemám a už si někdo myslí že to bude chudák ja poznám jestli se mu to líbí nebo ne jestli se mu to nebude líbit tak tak to bude vidět nebo ...ne? Vždycky jsem to poznala tak mně kdyžtak prosím opravte 😅
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechtít dělat věci tak, jak to dělají ostatní, stejně ji hodně úsilí, hodně znalosti a hodně utrpení, a nakonec většinou člověk zůstane sám, zapovězen, jen s tím svým "chci to dělat jinak" 😀 Ve čtrnácti dosti odvážné rozhodnutí, přeji hodně štěstí ✌️
Ne tak třeba mně se nelíbí drezura,nepodporují moc to udidlo a rollkur...no koment
Toď vše ☺️😊
Antisgarcia
napsal(a):
Je třeba si uvědomit pár věci, hlavně upustit od arogance. Zatím hádám nevíš co budeš mít za koně. Pokud kůň není zvyklý být na pastevnim ustájeni tak vude potřebovat aby měl deku, ano taky znám koně kteří jsou na pastevku bez dek, ale převážně se jedná o důchodce a ti jsou cely dny u senáže a k večeru dostávají odmerku ovsa.Pokud máš koně který má svalovou hmotu a pracujes s nim tak 1) při zimě zhoubné, a přijde o svaly, protože tělo se bude potřebovat zahřát a pokud nebude mít z čeho tak si bude brát svaly a tuk. 2) můžeš mít koně který prostě nebude tak huňatý přes zimu, pak co? 3) kůň může být náchylnější na ledvinové koliky. To takového koně taky necháš bez deky? 🤦🏻♀️ Já chapu že tvá představa o tom jak to funguje a bude fungovat je zatím zkreslená. Taky jsem chtěla koně a až teď, ve 22 jsou si jo pořídila. Mám ho na pastevku a představ si že i když má perfektní podmínek tak deky potřebuje 🤦🏻♀️Ono by možná nebylo od věci upustit od arogance a uvědomit si pár věci, ale to ti možná dojde až po vystudovaní školy, pokud pujdeš na koňáku a nebude škola stát úplně za bobek.
Já si budu pořizovat hříbě 😊a je to hezky napsané ♥️ale ...já vás chci opravdu požádat o trochu pochopení od narození si přeji mít koně jenže jsem nemohla 😢tak jsem chodila všude možně ke koním ale teď tu v okolí nic není a já to prostě bez koní nedávám 😞 prostě mě napadlo že když už mám tu šanci si ho koupit tak ...mám ji snad odmítnout ? Nikdy nevíme co se stane do budoucna a .... prostě co když je to jediná příležitost 😞ok na tak 98% není ale nikdy nic nevíme na 100% a prostě já vás jen žádám o povolení a rady moc vás prosím to že tady budete (tohle není myšleno pro vás⬆️vy jste mi právě napsala rady za což jsem vám nesmírně vděčná ♥️♥️♥️takových lidí není nikdy dost) různě nadávat a říkat mi ať si ho nekoupím mi vůbec nic nedá( jsem prostě tvrdohlavý mezek a vím to a snažím se změnit ale není to vůbec lehké) protože já si ho stejně koupím takže vás všechny prosím o rady🙏🙏💖abych neudělala právě ty chyby které se mi snažíte napsat ale úplně to nenapíšete..
Děkuji 😊
Qwerts

XXX.XXX.189.25
Natysek152
napsal(a):
Já si budu pořizovat hříbě 😊a je to hezky napsané ♥️ale ...já vás chci opravdu požádat o trochu pochopení od narození si přeji mít koně jenže jsem nemohla 😢tak jsem chodila všude možně ke koním ale teď tu v okolí nic není a já to prostě bez koní nedávám 😞 prostě mě napadlo že když už mám tu šanci si ho koupit tak ...mám ji snad odmítnout ? Nikdy nevíme co se stane do budoucna a .... prostě co když je to jediná příležitost 😞ok na tak 98% není ale nikdy nic nevíme na 100% a prostě já vás jen žádám o povolení a rady moc vás prosím to že tady budete (tohle není myšleno pro vás⬆️vy jste mi právě napsala rady za což jsem vám nesmírně vděčná ♥️♥️♥️takových lidí není nikdy dost) různě nadávat a říkat mi ať si ho nekoupím mi vůbec nic nedá( jsem prostě tvrdohlavý mezek a vím to a snažím se změnit ale není to vůbec lehké) protože já si ho stejně koupím takže vás všechny prosím o rady🙏🙏💖abych neudělala právě ty chyby které se mi snažíte napsat ale úplně to nenapíšete..
Děkuji 😊
Ano, hříbě je pro naprosto nezkušeného chovatele nejlepší volba
Rodiče o tomhle úmyslu vědí?
Natysek152
napsal(a):
Jezdila jsem skoro od malička ale vyskousela jsem mnoho stáji že tu v okolí už nic není, buď to bylo moc drahé nebo do koní kopali a prostě je neměli vůbec vycvičený jenom na to ježdění a žádný vztah s nimi neměli což se mi samozřejmě nelíbilo no a teď když tu nic není jsem přistoupila k tomu že si koupím vlastního 😊
Já bych ještě počkala. Půjdete na školu, i tam někdo může mít koně, kterého dá do pronájmu. Na jezdecké škole bude koní určitě hromada. Za ty dva tisíce máte poloviční pronájem, můžete jezdit, nebo si hrát v ohradě, finančně nemusíte řešit kováře, veterináře, cajky, můžete být nemocná, nebo mít čas na studium.
Na tu jezdeckou školu bych nešla, vlastnit koně a kydat v maštali můžete i s maturitou a máte mnohem lepší pracovní uplatnění. Raději sedět v teplém kanclu od-do a relaxovat na koni, než muset kulit balíky a těžce fyzicky pracovat, i v případě, že už nemůžu, onemocním, z fyzického hlediska už nebudu moct - onemocnění zad, pohybového aparátu... Kam vás pak vezmou s výučním listem od koní? I účetní v jezdeckém centru musí mít "účetní" vzdělání, jezdit nemusí umět, výživář z vás taky nebude, na to je jiná škola. Jak se uplatníte, když vás tělo zradí?
lenacia
napsal(a):
tak to vám přeju abyste nenarazila na koně s atypickou hlavou, na kterého je XFULL ohlávka už moc velká a dlouhá ale běžné FULL ohlávky v obchodech jsou moc těsné a krátké.. pak i blbá ohlávka člověka vyjde na 700,- a ýš, protože jediná ohlávka s odpovídající velikostí je obvykle kvalitnější kožená, či ohlávky od firmy Eskadron.
Nechci vám brát slečno iluze, ale za 2 roky chcete pořizovat koně, ale
očividně o koních nic nevíte, což je alarmující, pokud vaši dědové chovali koně po generace.
Kdopak vám nakukal tu hlášku s talentem? Taky děda?
To, že by vám rodiče koupili koně a pak vám přspívali na provoz toho koně... to je podlemě absolutně v pohodě, tím myslím jakože jestliže oni sami chtějí tak je to jejich a vaše osobní věc.
Chodíte někam ke koním vůbec? Staráte se o nějaké? Jezdíte na nich? Víte co vlastnění koně obnáší? Protože z toho co tu čtu je mi jasno v mnoham věcech...
Že se asi moc koukáte na animvaný seriál Spirit- Volnost nadevše, a na filmy Ostwind.... a tím tak trošku začíná a končí jakákoliv vaše znalost koní a práce okolo nich
Což je s faktem že chcete na školu zaměřenou na jezdectví a chovatelství více než alarmující...
Nevím na jakou školu půjdete, ale přesně tento obor který zmiňujete má jezdecká akademie. Nejenom že je to obor tříletý tedy výuční, ale také to ročně stojí 15 tisíc....
Oproti čtyřletému oboru sportovního jezdce sice nemusíte na příjmačkách dělat jezdecké zkoušky, ale požadují vyhraněný zájem o koně, a nechci nic říkat kor když mě tady zdejší pisatelé znají, ale ve vašem věku jsem o koních věděla mnohem, mnohem víc a neměla jsem takovéto zkreslené iluze jak budu jezdit bez sedla a po závodech.
Upřímně co si od té školy slibujete? Já vám garantuji že minimálně na jezdeckou akademii chodí lidé, co mají koně už roky! Od dětství! Jejich rodiče s věnujou jezdectví, nebo je v tom pně ty roky podporují. Případně mají třeba rodinnou farmu a vědí, že se posléze uplatní!
Protože jestli vám můžu dát rozumnou radu, pokud zrovna nechcete dělat obor manuální práce které dneska zoufale chybí- truhlář apod.... tak se na učňák zvysoka vybodněte a najděte si něco s maturitou...
Jako... na klasickou práci okolo koní, kterou jako jednu jedinou najdete- stájník, žádnou střední jezdeckou nepotřebujete, pokud ve 14 nevíte, že na závody je potřeba ZZVJ a ZZVJ se musí udělat s uzdečkou a sedlem, a na žádné závody (vyjma ČBS-které jsou pomáááááálu!!!) bez sedla a uzdečky ani nemůžete startovat, tak to upřímně na oboru jezdce a chovatele máte aboslutně nulovou perspektivu do budoucna.
To raději choďte během studia na jízdárnu, plaťte si hodiny, za pár let teprve až budete vědět že snad teda máte ten 'talent' si zaplťte rekvalifikační kurz na instruktora jezdectví.
Dekujuu moc za rady ♥️ale já už to mám jasné že půjdu do hk na veterinu,ale já na žádné závody nechci nevím ještě jestli budu jezdit nebo ho budu mit jenom jako ..(jak tomu někdo říká) mazlíčka 🤷a poníka 😉
Natysek152
napsal(a):
Dekujuu moc za rady ♥️ale já už to mám jasné že půjdu do hk na veterinu,ale já na žádné závody nechci nevím ještě jestli budu jezdit nebo ho budu mit jenom jako ..(jak tomu někdo říká) mazlíčka 🤷a poníka 😉
A vy si myslíte, že vás na veterinu vezmou bez maturity?
Slon Indický
napsal(a):
Napřed by to chtělo si promyslet nejen to, že koně CHCI a CHCI já, ale taky nad tím, co můžu nabídnout tomu koni. S takhle omezeným rozpočtem nejspíš nic moc a ještě míň.
Své první ustájení jsem si mohla odpracovat - nádhera! Bohužel, déle než půl roku jsem to nevydržela s ohledem na koňské zdraví. Nájemní ustájení za levné peníze bude mít háčky. A ne malé, i když se to nezdá. Co budeš dělat, pokud v zimě ustajovateli hrabne a koně nedostanou seno nebo jim nechá zamrznout vodu a žádnou další nedolije? Necháš ho chcipnout hlady a žízní, protože na okamžitý přechod do jiného ustájení nebudou peníze, natož to měsíčně hradit? I na relativně dobře vedeném pastevku bývají v zimě potíže s kolikami, protože koně ledové vody tolik nevypiji.
Co když bude potřebovat veterináře, který ale koně nebude moct ošetřit, protože na pastevku není světlo, elektřina ani žádný box, infuze zamrza a jediná možnost je odvoz na kliniku, kde dáš 10 tisíc už u vchodu jen za to, že koně můžeš vyložit?
Co když ho ostatní koně budou odhánět od sena, necháš ho chcipnout, protože na lepší stáj nejsou peníze? Nebo se mu na podzim z bahna budou dělat podlomy nebo hniloba kopyt, necháš ho tam, protože na stáj se suchým boxem nejsou peníze? Budeš riskovat, že se blbý podlom z bahna zaniti a koni se udělá flegmona, na jejíž léčbu nebudeš mít peníze, a koni zůstane sloní noha?
Být v zajetí levného ustájení a nemoci si dovolit nic lepšího dřív nebo později odskáče tvůj kůň. Koně polykaji peníze, a ve velkém. Představ si, že se koni udělá blbý zánět v zubu. Nemůže žrát, hubne, zub je třeba vytrhnout. Tohle se u koní dělá na klinice a bude tě to stát přes 25 tisíc. Necháš ho chcipnout hlady nebo infekci? Nebo ho utratís? Kvůli blbemu zubu?
Nebo si kůň v bahně natrhne šlachu. Nic moc velkého, ale potřeboval by 2 měsíce v klidu na boxe. Ty mu ale dopřát nemůžeš, nejsou na boxove ustájení peníze. Necháš ho v bolestech chodit v bahně a šlachu si úplně roztrhnout? Aby byl doživotně chromy?
Ano, koně lze mít i za nízké náklady, ale pouze v případě, že se neprihodi ani malý problém. To je statisticky v podstatě vyloučeno. Jakýkoli i drobný problém může být u koní nečekaně drahý a v podstatě neřešitelný na pastevku nevalné kvality. Opravdu hodlás riskovat zdraví a život svého koně, jen proto, že ty chceš a hotovo? V případě jakéhokoli problému jsi ochotná koně utratit, protože nejsou peníze? Chceš s tím rozhodnutím žít do konce života?
Průměrně mě žádný z mých koní nevyšel s měsíčními náklady pod 4 tisíce Kč, a to jsem svého prvního koně měla před 23 lety. Kolik mě stojí současný kůň, který ani není jezditelny, ani počítat nebudu. Podle mě musíš v současné době počítat s náklady na koně minimálně 6 tisíc měsíčně, a v záloze mít alespoň 50 tisíc, pro případ nouze. Ani takhle to není na nějaké skvělé a luxusní ustájení a operaci koliky, ale už je to aspoň trochu reálné - není třeba koně při náznaku problému nechat zemřít nebo utratit. Pořizovat si koně bez tohohle finančního minima je nejen nezodpovědné, ale hlavně to odnese ten kůň, o jehož blaho má jít především.
Peníze jsou a pro to budu šetřit tímto způsobem aby když se něco přihodí tak ať to můžu zaplatit 😊 jasné nemáme na nějaký 4 uzdečky 3 sedla 10 ohlávek atd.nebo jakoby bylo by na to ale je to zbytečnost a právě pro to by pak ty peníze nebyly ale mám je v záloze takže tohle by mělo být vyřešeno ♥️😊
sisi58
napsal(a):
Zdá se, že děvenka to má vymyšlené!
Dámy, nezbývá, než jí popřát, až narazí na tvrdou realitu, aby se nepraštila příliš tvrdě.
A nebo vlastně,ať se praští. To bude mít i za to, že do těch svých fantasmagorií zatahuje živá zvířata.
Joo vždyť v pohodě mně dál urážejte místo rad že jo vždyť pohoda
ammm... zkusím vám to říct naposledy...
Já vás celkem dokážu pochopit ve smyslu proč chcete vlastního koně. To doopravdy dokážu,
Já si kupovala koně coby jezdecký začátečník taky. Ale jen coby jezdecký. Což znamená, že jsem před tím opravdu doslova roky dělala okolo koní, ale bohužel jen ze země, a jen opravdu párkrát jsem si sedla do sedla. Bohužel, kvůli šikaně jsem prostě jízdárný vzdala a radši sem hledala soukromníky. Ti ale obvykle neměli koníky vhodné naježdění (nebo na ježdění pro mě), takže sem část doby strávila péčí o koníky důchodce, o chovné klisny s hříbaty, a případně jsem fungovala jako oška holčiny a jejího profesionálního parkurového koně... Takže byly doby, kdy byla schopná vypucovat koně do lesku a dokonalosti na závody, a ještě mu udělat na hlavě 50 mini bobíků, a práce ze země s mldými koňmi nebo dokonce plemennými hřebci, či asistence při nakládání mi taky nikdy nebyla cizí... Ale ježdění, na učení Lenacie se jezdit zkráta nikdy nezbyl čas nebo neby vhodný kůň, stejně tak jsem neměla nikdy ale moc možnosti přijít a třeba si říct jo teď bych chtěla koníka vyčistit, jo teď bych chtěla jít na procházku, prostě mi chyběl ten osobní kontakt ve smyslu ten kůň je můj.
Takže když sem po dokončení středí školy šla pracovat a měla nastřádané peníze, tak se to prostě tak nějak semlelo, že si mě našla moje Sára.
A řeknu vám, že si myslím že sem tomu dala mnohem větší péči než vy. Bylo mi jasné, že jako začátečník co moc nejezdil to bude těžký, ale důvěřoval jsem lidem, které jsem považovala za své přátele, kteří mi řekli že mi pomůžou. Sáře bylo 10 let tedy žádný mladý kůň, a vozila děti. Plus mi ji okoukla moje dobrá známá, trenérka koní ve všech disciplínách, anglie, western i dostijy, s mnohaletou praxí a zkušenostmi, která mi ji schválila...
Že se pak všechno podělalo, stáj s trenérem se na poslední chvíli rozmyslela že nemají místo, že sem skončila na začátku ve stáji bez jakéhokoliv zázemi a jízdárny, a že prostě žádný z trenérů které já jsem byla schopna najít za mnou dojíždět nechtěli, e ve chvíli kdy jsem si našla člověka na trénování, tak já blbec vjedu do skrytých mokřadů, což působí že mmi kobyla začala házet kozly a pak skončím ve špitále s následným strachem z ježdění v rychlejším kroku než je klus a zdrav. problémy včetně zhoršujícího se udržování rovnováhy, nebo občasné ztráty zraku na jedno oko (neurologický problém) to sou přesně ty věci, se kterými musíte počítat...
Ale nejenom že si kobylu financuju sama, taky jsem počkala až dokončím školu a jako perlička, rodičům jsem 2 roky lhala o tom, že není moje ale jenom ji jezdím... (i když jim to nakonec docvaklo, tátovi protože otevřel dopis od SCHČT když mi poslali změněný průkaz a máma na mě vyrukovala v letadle do Egypta s větou "Ty sis Sáru koupila viď")...
Ve zkratce: DOkážu pochopit, že si někdo pořídí koně, i když nemá naježděné hodiny, ale má alespoň jasnou představu o tom co to obnáší koně vlastnit, a že to opavdu není o pořizování uzdeček a sedel.
Vy ty znalosti a zkušenosti očividně nemáte, spíš mi to přijde opravdu jako že ste odebírala ponyclub/penny girl a viděla Ostwinda a v dětství vám rodiče zaplatili povožení na kolotočích....
Protože říct, že neschvalujete Drezuru kvůli udidlu a 'Rollkuru' prostě svědčí o absolutní neznalosti základních, banálních věcí, které by ale měl znát každý kdo uvažuje koni, a obávám se, že dva roky jaksi nebudou na doplnění znalostí stačit, a nevím nevím s tou veterinou. Ale prosím, veterina zní rozhodně lépe než 'Jezdec a chovatel' za 15k ročně.
Trošku mi o připomíná zážitek v nové stáji. Tam k nám přišel mladej pán, HIPSTER!!!Hipster jako hovado!!! Flanelová košile, kšandy, na hlavě delší vlasy učíslé s pěšinkou na boku, a delšími vousy s copánky (a ve vesnici parkovalo strašn staré historické auto takové to z roku 1920 s látkovou skládací střechou-100% patřilo jemu), jako ten vypadal jak kdyby ho vyflusnuly Google obrázky po zadání slova Hipster do vyhledávače!
A že chce koupit hříbě. Protože chce koně parťáka do života a vychovat si ho sám, a že si s ním utvoří pouto, a bude s ním chodit na procházky a do lesa a možná mu třeba pomůžeodtáhnout nějaké věci apod. vygradovalo to tak že mi došlo, že by ho chtěl mít samotného na dvorku u baráku.
A to byl dospělý člověk. S takovouhle představou (no očividně Hipster tělem i duší
)... No snad ho to přešlo, když sem mu já i kamarádka začaly vyvětlovat všechny taje a zákoutí vlastnění koně, že hříbě určitě pro začátečníka ne, že je lepší ke koním ze začátku docházet, zkusily sme hozlákat že se může přijet třeba podívat ráno jak se o koníky staráme v čase krmení, že nabízíme i ježdění, že já se právě se Sárou částečně věnuju takovému tomu "horsemanshipu" a že mu to předvedeme.... no neukázal se už znova tak snad si to jenom rozmyslel a nekoupil hříbě
Natysek152
napsal(a):
Děkuji 😊
No tak hřibě bych nedoporučovala už vůbec. Já, jakožto člověk pohybující se u koni okolo 11 let, vyučená v oboru a s praxi v napajedelském hřebčine plus v poslední práci jsem pomáhala k při porodech, měla jsem na staji chovné kobyly, bych si nedovolila pořídit hřibě, protože bych to bez rad zkušenějších prostě nedala, a to více méně jsem zasvědcená do toho co hřibě potřebuje a jak s nim zacházet atd.
Pořídit si koně je věc jedna, ale pořídit si hřibě je neskutečně náročná věc. Člověk musí vědět jak hřibě vychovávat, jak ho živit, co potřebuje, jak často ODČERVIT, a spousty dalších věci. 🙂 co zkusit pronájem s odvozem koně do vlastní stáje s možnosti pozdějšího odkupu? Neříkej mi že tam nenajdes koně který by tě posunul dál a pokud v budoucnu nebudeš chtít koně koupit, tak pronájem zrušiš a třeba si pak už pořídíš to hřibě. Ona jedna věc je pohybovat se okolo koni a druhá pohybovat se u hribat. 🙂
Natysek152
napsal(a):
Joo vždyť v pohodě mně dál urážejte místo rad že jo vždyť pohoda
Co je urážlivého na tom, když vám popíšu, jak dopadnete?
Vy si vedete svou, vše víte, vše znáte a od všeho máte klíče. My jsme tu banda nedouků, kteří nevěří v zářné zítřky vašeho budoucího koně.
Někteří se pokoušeli vám vysvětlit, že tak, jak to popisujete, to nebude fungovat. Jsou to lidé, kteří s tím MAJÍ ZKUŠENOSTI. Vy máte vizi.
Jenže ta vaše vize se diametrálně rozchází s normální situací při chovu koně.
Napřed píšete, že si koupíte koně a dáte si ho ve škole, kterou se chystáte navštěvovat,ustájit. To jde, pokud máte peníze nebo pokud koně budete půjčovat.
A najednou obrátíte a chcete si koupit hříbátko, co si vychováte. A na něm budete v té škole jezdit? Nebo se o ně budou doma starat rodiče? Ti rodiče, co s koňmi nechtějí nic mít, protože nedědili po dědovi sklon k chovu koní?
A ve finále napíšete, že si uděláte maturitu na koňské škole a půjdete pak na veterinu. Asi do Brna, ne? No co, však tam ustájení stojí jen nějakých 6000,- a víc. Plus tedy peníze na studium, tak to se vaši určitě zaradují.
Snůška nesmyslů, které jste tu předestřela, by byla k smíchu, pokud by se nejednalo o bytí živého tvora a tím nemyslím vás.
Antisgarcia
napsal(a):
No tak hřibě bych nedoporučovala už vůbec. Já, jakožto člověk pohybující se u koni okolo 11 let, vyučená v oboru a s praxi v napajedelském hřebčine plus v poslední práci jsem pomáhala k při porodech, měla jsem na staji chovné kobyly, bych si nedovolila pořídit hřibě, protože bych to bez rad zkušenějších prostě nedala, a to více méně jsem zasvědcená do toho co hřibě potřebuje a jak s nim zacházet atd.
Pořídit si koně je věc jedna, ale pořídit si hřibě je neskutečně náročná věc. Člověk musí vědět jak hřibě vychovávat, jak ho živit, co potřebuje, jak často ODČERVIT, a spousty dalších věci. 🙂 co zkusit pronájem s odvozem koně do vlastní stáje s možnosti pozdějšího odkupu? Neříkej mi že tam nenajdes koně který by tě posunul dál a pokud v budoucnu nebudeš chtít koně koupit, tak pronájem zrušiš a třeba si pak už pořídíš to hřibě. Ona jedna věc je pohybovat se okolo koni a druhá pohybovat se u hribat. 🙂
Já už pronájem jednu dobu taky měla ale asi půl roku bylo to moc drahé 😢
sisi58
napsal(a):
Co je urážlivého na tom, když vám popíšu, jak dopadnete?
Vy si vedete svou, vše víte, vše znáte a od všeho máte klíče. My jsme tu banda nedouků, kteří nevěří v zářné zítřky vašeho budoucího koně.
Někteří se pokoušeli vám vysvětlit, že tak, jak to popisujete, to nebude fungovat. Jsou to lidé, kteří s tím MAJÍ ZKUŠENOSTI. Vy máte vizi.
Jenže ta vaše vize se diametrálně rozchází s normální situací při chovu koně.
Napřed píšete, že si koupíte koně a dáte si ho ve škole, kterou se chystáte navštěvovat,ustájit. To jde, pokud máte peníze nebo pokud koně budete půjčovat.
A najednou obrátíte a chcete si koupit hříbátko, co si vychováte. A na něm budete v té škole jezdit? Nebo se o ně budou doma starat rodiče? Ti rodiče, co s koňmi nechtějí nic mít, protože nedědili po dědovi sklon k chovu koní?
A ve finále napíšete, že si uděláte maturitu na koňské škole a půjdete pak na veterinu. Asi do Brna, ne? No co, však tam ustájení stojí jen nějakých 6000,- a víc. Plus tedy peníze na studium, tak to se vaši určitě zaradují.
Snůška nesmyslů, které jste tu předestřela, by byla k smíchu, pokud by se nejednalo o bytí živého tvora a tím nemyslím vás.
Musím říct že jsem se teď fakt pobavila protože jste to absolutně ale vůbec nepochopila ale to je jedno protože já neznám vás a vy mně a tak to i zůstane 😉 nemusím vám říkat vše takže poslední slovo 😉
Natysek152
napsal(a):
Jezisikriste, pronájem je moc drahý, a vlastní kůň nebude? Ten bude 3x tak dražší, protože cokoli se podělá, hradite a řešíte vy, po zbytek života koně. A že se podělá zcela jistě, protože už od začátku nemáte šanci koupit slušného koně - on totiž opravdový chovatel náctileté holce hříbě neprodá. Takže budete mít maximálně nějakého křížence, po exterierove nepovedených rodičích, se zdravotními problémy už z odchovu a období březosti. Tam jde o to, jak moc velký průser to bude, že to bude průser je jasné. Zničíte život sobě i tomu hribeti, to vám je jedno? Tak moc toho koně chcete, abyste ho zničila?
Qwerts

XXX.XXX.189.25
Natysek152
napsal(a):
Šmarjá, když byl pronájem moc drahej, tak vlastní kůň bude levnej?
Co zkusit tohle?
https://www.idnes.cz/hobby/dilna/hobby-horsing-trend-finsko.A170511_113400_hobby-dilna_bma
Natysek152
napsal(a):
Z vlastní zkušenosti vím že sice je, ale levnější je mít koně v pronájmu u sebe ve staji. Koně platíte jakoby byl váš, a pokud se něco stane a kůň musí na vážnější zákrok, tak vám to majitel musí proplatit, tak to mám alespoň ve smlouvě já.
Pokud pronájem je pro tebe drahý, tak mít vlastního koně je mnoooohem dražší a tím pádem koupě vlastního koně pro tebe opravdu není ideální.
Pri troche šťastia na to rodičia nebudú mať financie a holt žriebätko nebude.
Predokladám, že máš tušenie, koľko rodičia zarábajú. Mám koňa na pastvine, nevyužívam ho, takže náklady sú plus-mínus, ako pri žriebäti. Ročne dám iba za ustajnenie 54.000 kč a to nie sme blízko veľkého mesta. Okolo 2.500 dám za veterinára pri zdravom koňovi za odčervenie a očkovanie. Tento rok sme riešili krívanie, diagnostika - 2x RTG, sono, protizápalové lieky, bonharen, odhadom necelých 10.000 kč. Kôň je naboso, takže iba strúhanie, ďalších necelých 4.000. Naozaj vedia tvoji rodičia zaplatiť iba tak z rodinného rozpočtu, keď sa nič nepokašle, viac, ako 60.000? Že mu kúpim občas mrkvu na kilá, nejaký ten doplnok do stravy, atď, to ani nepočítam. Je síce pekné, že si ochotná brigádami pomôcť, ale tým možno pokryješ akurát tak tie nevyhnutné náklady mimo ustajnenia.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slon Indický
napsal(a):
Jezisikriste, pronájem je moc drahý, a vlastní kůň nebude? Ten bude 3x tak dražší, protože cokoli se podělá, hradite a řešíte vy, po zbytek života koně. A že se podělá zcela jistě, protože už od začátku nemáte šanci koupit slušného koně - on totiž opravdový chovatel náctileté holce hříbě neprodá. Takže budete mít maximálně nějakého křížence, po exterierove nepovedených rodičích, se zdravotními problémy už z odchovu a období březosti. Tam jde o to, jak moc velký průser to bude, že to bude průser je jasné. Zničíte život sobě i tomu hribeti, to vám je jedno? Tak moc toho koně chcete, abyste ho zničila?
A navíc - to hříbě bude v samotě? Další průser. Ale je to marný, je to marný, je to marný...