Zdravím, prosím Vás o radu, před 3 dny mi valáška načutl jiný kůň ve výběhu do oblasti ramene. Den na to to opuchlo a začal kulhat (ve výběhu však řádil dál). Každý den mu to mažu mastí na otoky a lepší prokrvení a otok ustupuje, ale když jej vezmu na ruku a zaklušeme, tak stále kulhá. Je to patrné jen v klusu, v kroku ne. Myslíte, že mu ta kost mohla nakřupnout nebo mám ještě počkat, zda se to neumoudří? Zvažuji zda nezavolat veta, ale stále doufám, že se to zlepší a třeba mi tady někdo poradí a uklidní :)...říkám si, že kdyby to bylo něco vážnějšího, tak nebude pořád dělat roštárny, ale znáte to...Moc děkuji za jakékoliv rady.
Tri dni sú pomerne krátka doba, pravdepodobne to bude iba udreté so zlomeninou by kríval oveľa výraznejšie, alebo ani nestúpal na nohu. Pri podobnom zranení je ale dôležité nechať koňa v kľudovom režime, hlavne pokiaľ si nie ste na 100% istá že je to iba udreté, pretože ak by to mal prasknuté a bude na tom riadiť vo výbehu môže si zranenie výrazne zhoršiť. Ja by som hneď rtg nerobila, ale lieky proti zápalu - fenilbutazon, alebo niečo podobné by bolo na mieste, zavolajte veterinárovi, možno vám povie to isté čo ja a doporučí tiež len kľudový režim a lieky. Silne udreté miesto môže bolieť ešte zopár dní, koňa je nutné sledovať či sa to nezhoršuje a naozaj dodržať kľudový režim.