Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2015 13:17
elbal

XXX.XXX.166.185

Zdravím, zatím jsem klasický rekre jezdec ale nějak mě to táhne trochu se vzdělávat a kvůli koni to vidím na nějakou nižší hobby drezuru ale mám skokový sedlo a vážné problémy usedět klus a o nějakém velkém přiježdění taky mluvit nemůžu ale nadšení pro věc je velké
Do budoucna pokud mě to nepustí uvažuji o koupi nějakého drezurního sedla ale nechci do něj zas tolik investovat ani zas si zničit koně, máte zkušenosti s nějakými staršími sedly, které se dají lehce dopasovat? (kt, hauzr určitě ale u nich bývá cena nad 10tis. A to už by na mě bylo moc za sedlo, které vytáhnu jednou za čas (ale třeba se situace změní) jaké další značky se dají dopasovat?
a ještě jedna věc co Vy krátkonožci jaké máte drezury? u většiny sedel jsem bojovala s opěrky ale to u drezurních snad nehrozí, nyní mám kt Apollon a ten mi vyhovuje, měnit nechci do lesa je dokonalý a na nějaké ty hobby z poslouží.

11.1.2015 13:25
evcusik

XXX.XXX.152.110

Mam Wintec Isabell s posedlim 16, 5; jsem 158 cm spunt s kratkyma nohama. Sedlo mi velmi vyhovuje, hezky me "vcucne a nepusti". Je akorat mekke, je moznost dat vysoke ci nizke operky a menit (me vyhovuji nizke na jizdarnu a klidne vyjizdky, vysoke operky pouzivam pri dynamictejsich vyjizdkach popr na skoky v terenu).

Mam klasicky vycpavanou Isabell(starsi verze), takze ji muzu upravit presne na kone (komora a u sedlare vykuchani polstaru nebo docpani).

Kupovala jsem za 12 tis(z a-sedla.cz, zkontrolovane) ale Isabell vidivam i kolem 7-8tis. Nove wintec sedla maji vymenne panely, takze se daji polstare upravit i bez pomoci sedlare.

11.1.2015 13:34
johnt

XXX.XXX.71.82

Tak za mne: jsem 154 cm vysoká a kratší nohy a jezdím v drezurce Wintec Isabell a do jiného bych už nikdy nešla. Za mne veliká spokojenost!

11.1.2015 20:16
fortuna

XXX.XXX.250.28

Obecně k sedlům: v poslední době jsem viděla osobně tak 50 sedel (nejdřív jsem kupovala drezurku, pak skočku, teď jsme přesvalili, tak zase měníme drezurku). Z těch 50 bylo dobrých (to znamená nezkřivených, nevyosených) zhruba 5.

K drezurním z pohledu koně: samozřejmostí je nevyosené sedlo - to znamená sedlo, které bylo buď velmi málo ježděné, nebo ten, kdo ho jezdil věděl, co dělá (tzn. Nasedání v 99, 9% případů ze stoličky, rovnoměrné dotahování,...). Další věcí je páteřní kanál - musí být dostatečně široký, protože při drezuře jde o stranové cviky, při kterých páteř potřebuje prostor. Ano, někteří koně mohou dobře fungovat i s úzkým páteřním kanálem. Ale otázkou je, jak dlouho tak budou schopni fungovat a také jak se cítí, vůbec nemluvím o tom, že spousta lidí nepozná, že se kůň nepodsazuje správně a že zádí nepracuje dobře. Takže páteřní kanál alespoň na 2-3 dospělé prsty a to je opravdu minimum. Pak samozřejmě musí obecně sedět, nesvazovat v oblasti lopatek a kohoutku, samozřejmostí by mělo být přecpání, pokud jde z jednoho koně na jiného (tedy kupujete sedlo, které bylo pravidelně ježděno) - každý kůň je nějak křivý a je potřeba upravit sedlo na tu vaši křivost :)

K drezurním z pohledu jezdce: Obecně se dají drezurky rozdělit na dva typy: velmi hluboká sedla s velkými opěrkami a na sedla polohluboká se středními opěrkami. Jsou i sedla plochá, ale ty už se dnes skoro nedělají, neb po nich byla v podstatě nulová poptávka.
Ty první, tedy hluboká a s velkými opěrkami jsou skvělé pro jezdce, kteří s drezurou začínají a mají sedlo opravdu jen na jízdárnu. Skvěle drží, dokonale vedou sed a i člověk co sedí na koni podruhé v životě v nich vypadá dobře.
Ty druhé, tedy polohlubohé se středními opěrkami jsou výborné pro jezdce, kteří už mají co to odježděno, mají dobrý sed. Jsou to sedla mnohem kontaktnější, tedy například přiježďování je v nich mnohem lepší než v prvním typu. Dají se taky využít na vyjížďky, protože dobře podrží v sedle, ale dá se v nich jezdit i v lehkém sedu (v první variantě skoro nemožné, protože mají příliš hluboké posedlí a velmi pravděpodobně si při správné délce třmenů natlučete intimní partie).

Osobní zkušenosti: Jezdila jsem kt Elektru (rok výroby 2012, hluboké), kt Penelopu (r.v. 2010 a 1998, polohluboké) a pár sedel z anglických sedlářství. Všechna sedla v kůži. Asi nejlépe se mi jezdilo ve staré Penelopě, za mně nejlepší co jsem jezdila i v porovnání se skočkama. V terénu dokonalé, na jízdárně super. Elektra byla fajn, ale hrozně mě svazovala, nedovolila v podstatě žádný pohyb a navíc jsem potřebovala koně přiježďovat, což se dělá těžko, když necítíte vůbec nic. Anglická sedla byla různá, ale stejně jsem měla raději sedla s méně hlubokým posedlím, protože zase vždy byl účel pro přiježďování.

11.1.2015 20:56
elbal

XXX.XXX.166.185

Ke zkoušení sedla bych se vzala asi rovnou sedláře pokud bych si myslela, že by mohlo sedět můj valach není zrovna "tovární" typ a toho Apollona máme nového a dopasovaného právě proto, že žádné z předešlých sedel nesedělo.
v drezurním sedle jsem seděla jednou na pár minut a to bylo cosi od kt a ten klus byl hnedka lepší ale musíme trénovat :)
Co se týče toho Wintecu nějak jsem nikdy nepochopila jak fungují ty jejich cair systémy a výměny čehosi ale na živo jsem winteca viděla a seděla v něm jednou a to jsem ho moc nezkoumala
Využití drezurního sedla by bylo asi následující- mám v plánu domluvit se se známou a nejlépe se každý týden aspoň jednou dokopat na jízdárnu, do lesa by zůstával apollon takže žádnou parádu dělat nepotřebuju ale nějakou chudinku polorozpadlou zas nechci, na hobíčka se budu cítit bůhví za jak dlouho a jak se mi v tom bude jezdit zatím nevím (po jednom pádu mám tendence nechávat si delší třmeny pak mě nebolí záda tak kdo ví)
Vždy jsem měla blíž ke kůži ale na ponici mám teď nově Daslo a jezdí se v tom teda krásně a wintec by měl být lepší tak to taky vypadá lákavě a ještě se to nemusí mazat
A samozřejmě bavíme se o drezurách stupně Z, ten les známe zpaměti a častý přístup k jízdárně nemám

11.1.2015 21:05
fortuna

XXX.XXX.250.28

elbal napsal(a):
Ke zkoušení sedla bych se vzala asi rovnou sedláře pokud bych si myslela, že by mohlo sedět můj valach není zrovna "tovární" typ a toho Apollona máme nového a dopasovaného právě proto, že žádné z předešlých sedel nesedělo.
v drezurním sedle jsem seděla jednou na pár minut a to bylo cosi od kt a ten klus byl hnedka lepší ale musíme trénovat :)
Co se týče toho Wintecu nějak jsem nikdy nepochopila jak fungují ty jejich cair systémy a výměny čehosi ale na živo jsem winteca viděla a seděla v něm jednou a to jsem ho moc nezkoumala
Využití drezurního sedla by bylo asi následující- mám v plánu domluvit se se známou a nejlépe se každý týden aspoň jednou dokopat na jízdárnu, do lesa by zůstával apollon takže žádnou parádu dělat nepotřebuju ale nějakou chudinku polorozpadlou zas nechci, na hobíčka se budu cítit bůhví za jak dlouho a jak se mi v tom bude jezdit zatím nevím (po jednom pádu mám tendence nechávat si delší třmeny pak mě nebolí záda tak kdo ví)
Vždy jsem měla blíž ke kůži ale na ponici mám teď nově Daslo a jezdí se v tom teda krásně a wintec by měl být lepší tak to taky vypadá lákavě a ještě se to nemusí mazat
A samozřejmě bavíme se o drezurách stupně Z, ten les známe zpaměti a častý přístup k jízdárně nemám

I pokud budete "drezuřit" jen jednou týdně, tak hlavně kvalitní kostra je základ. Viděla jsem pár Winteců a jsou to asi dobrá sedla, ale já prostě tu kůži tak nějak preferuji, nehledě na to, že na obdélníku vypadá čerstvě namazaná kůže vždy lépe než sebevíce vyčištěná syntetika
Pokud nebudete mít padnoucí sedlo, tak bude ta práce k ničemu, to jezděte raději bez sedla, i tak se dá přiježďovat, pokud máte dobrý sed.
Pokud máte v okolí nějaké jezdce, kteří dělají do drezury, tak si zkuste jejich sedla půjčit, důležité je i jak se budete cítit vy. Co vám tady povíme na diskuzi, to je sice hezké, ale musíte si to osahat sama.
A možná si předtím dejte dvě-tři lekce u dobrého trenéra na dobrém koni, ať vůbec víte, jaký pocit máte v tom sedle hledat :).

12.1.2015 16:00
elbal

XXX.XXX.166.185

čerstvě namazaná kůže mi zničila bílé rajtky takže před akcí mažu min 3dny dopředu
Právě nechci žádnou indii nebo křivýho kt jen proto že na něj mám a je levný (když už by to prodávající přiznal) proto bych ráda něco co se dá dopasovat abych měla jistotu
v okolí právě nikdo drezurku nemá to bych měla moc snadné tady lidi mají skočky a skok. Univerzály, ofiko tu nezávodí nikdo spíš jsme lesní jezdci

12.1.2015 17:03
fortuna

XXX.XXX.250.28

elbal napsal(a):
čerstvě namazaná kůže mi zničila bílé rajtky takže před akcí mažu min 3dny dopředu
Právě nechci žádnou indii nebo křivýho kt jen proto že na něj mám a je levný (když už by to prodávající přiznal) proto bych ráda něco co se dá dopasovat abych měla jistotu
v okolí právě nikdo drezurku nemá to bych měla moc snadné tady lidi mají skočky a skok. Univerzály, ofiko tu nezávodí nikdo spíš jsme lesní jezdci

Tak to nevím, čím jste mazala, já nikdy zabarvené rajtky neměla
Zkuste kontaktovat paní z a-sedla.cz nebo ze sedlovna.cz, pošlou vám i více sedel na zkoušku :).

12.1.2015 17:15
elbal

XXX.XXX.166.185

fortuna napsal(a):
Tak to nevím, čím jste mazala, já nikdy zabarvené rajtky neměla
Zkuste kontaktovat paní z a-sedla.cz nebo ze sedlovna.cz, pošlou vám i více sedel na zkoušku :).

Obyč. Olejem ale poctivě, většina se přes noc nevsákla taky nechápu proč ten kt pustil ale ty rajtky vytáhnu 5x do roka a když jsem v sedle není to vidět a postupně to šedne.

19.1.2015 17:31
-šumák-

XXX.XXX.166.141

A mohl by mi někdo stylem "pro blby" vysvětlit jak funguje ten cair system u wintecu?
děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.1.2015 07:43
Uživatel s deaktivovaným účtem

Cair systém znamená, že sú sedlové vankúše naplnené vzduchom, tie by sa mali nejako lepšie prispôsobiť lepšie, ako bežné náplne sedlových vankúšov.

Přidejte reakci

Přidat smajlík