Prosím o zodpovězení pár otázek:
je pravda, že drezurní sedlo je pro koně i jezdce pohodlnější na dlouhé vyjížďky než třeba universál?
je pravda, že se bezkostrové sedlo přetáčí a na dlouhé vyjížky není vhodné?
může se prošláplá spěnka u koně s jeho stářím zhoršovat? má to následky?
je zákal oka u koně nebezpečny?
setkala jsem se s koněm, který měl letní vyrážku, ale dalo se na něm normálně jezdit tudíš se ptám jestli může být let. Vyrýážka ještě horší nebo ne?
Osobní zkušenosti mám jen co se první otázky týká.
Mám drezurní sedlo, které mi na trénink dost vyhovuje, pěkně fixuje sed, ale neomezuje, nemá přespříliš hlubokou kostru takže na něm bez problémů vysedám a nemlátím se o přední rozsochu jako u jiných drezurních sedel... Ale do terénu to není ono. Hlavně v lehkém cvalu mi řemen, který se dostává přesne pod koleno, dělá modřiny.
2) Domnívám se, že obojí je pravda, podle toho co tu čtu od ostatních, tak na kulatějších koních se fakt přetáčí a málo rozkládá váhu, takže člověk koně sedacími kostmi více dloube do zad.
3) Očekávala bych to, hlavně když bude dlouhá.
4) Asi záleží, co problém s okem způsobilo, jestli zánět, infekce, úraz... Potkala jsem pár koní, kterým se oko začalo zvětšovat a muselo být vyoperováno. Ale o co tam původně šlo nevím.
5) Typla bych si, že i letní vyrážka může způsobit nejezditenost. Když jsem měla muchaře, tak se mi ho repelenty a péčí o kůži dařilo držet v dobrém stavu, ale člověk musel tomu denně věnovat péči, jinak se to dost zhoršovalo.
Pokud by se na to kašlalo, tak asi hrozí, že to udělá dost ošklivé boláky, koni to bude nepříjemné, nebude se pod sedlem soustředit a dost možná ho ani nepůjde nasedlat, pokud bude rozežraný pod podbřišníkem.
Holka, já ti dám jednu radu.
PROSÍM NEKUPUJ si koně, když o nich nic nevíš! Diskuze je teď zahlcená tvými dotazy, na které by si budoucí majitel zvířete měl odpovědět sám. Ženeš se akorát do průseru. Vzdělávej se, uč se, pronajmi si třeba koníka na zkoušku, nech se vést zkušenou osobou (ne kamarádkou) a ono to půjde, nikdy není kam spěchat.
polárka.15
napsal(a):
Holka, já ti dám jednu radu.
PROSÍM NEKUPUJ si koně, když o nich nic nevíš! Diskuze je teď zahlcená tvými dotazy, na které by si budoucí majitel zvířete měl odpovědět sám. Ženeš se akorát do průseru. Vzdělávej se, uč se, pronajmi si třeba koníka na zkoušku, nech se vést zkušenou osobou (ne kamarádkou) a ono to půjde, nikdy není kam spěchat.
Ptala jsem se jen na otázky, které nejdou nikde vyčíst, ale musí to být ze zkušeností jiných lidí (třeba to s drezurním sedlem, u toho bezkostráče jsem slyšela názory pro i proti- nechtěla bych ho, ale jenom mě to zajímá) a ostatní otázky na které jsem se ptala mi přišlo zajímavé zeptat jiných lidí a ne jen knížky ( a taky jsem to viděla v inzerátech, že někdo prodává koně s prošláplou spěnkou do sportu -přišlo mi to jako pěkná blbost ) a na tu vyrážku jsem se chtěla zeptat ze všeho nejlíp, protože pán u kterého jezdím jednu takovou kobylu vlastní tak jsem chtěla vědět jak to s ní bude dál jestli se asi udrbe k smrti.Nechci se moc vytahovat, ale myslím si, že o koních vím docela dost, ale žádný učený z nebe nespadl tak nemusím vědět vše, ale ráda jsem se přiučila.Nejsem taková ta holčička co jezdí dva měsíce a chce koně u koní jsem už docela dlouho a vím co od nic čekat atd. A kamarádkou bych se asi vést nechala protože sama koně vlastní, učí děti jezdit a má licenci. :).
ann.gaia
napsal(a):
Ptala jsem se jen na otázky, které nejdou nikde vyčíst, ale musí to být ze zkušeností jiných lidí (třeba to s drezurním sedlem, u toho bezkostráče jsem slyšela názory pro i proti- nechtěla bych ho, ale jenom mě to zajímá) a ostatní otázky na které jsem se ptala mi přišlo zajímavé zeptat jiných lidí a ne jen knížky ( a taky jsem to viděla v inzerátech, že někdo prodává koně s prošláplou spěnkou do sportu -přišlo mi to jako pěkná blbost ) a na tu vyrážku jsem se chtěla zeptat ze všeho nejlíp, protože pán u kterého jezdím jednu takovou kobylu vlastní tak jsem chtěla vědět jak to s ní bude dál jestli se asi udrbe k smrti.Nechci se moc vytahovat, ale myslím si, že o koních vím docela dost, ale žádný učený z nebe nespadl tak nemusím vědět vše, ale ráda jsem se přiučila.Nejsem taková ta holčička co jezdí dva měsíce a chce koně u koní jsem už docela dlouho a vím co od nic čekat atd. A kamarádkou bych se asi vést nechala protože sama koně vlastní, učí děti jezdit a má licenci. :).
Dobre delas, ze se ptas, takove reakce jako at si nekupujes atd jsou od veci, naopak u koni jsem dlouho a mam vyzkousene, ze se o kone dovede lepe a zodpovedneji postarat clovek, ktery teprve zacina, protoze si vse ohlida, vse resi, vse ho zajima, a kdyz je trener tak neni co zkazit, naopak vylepsis to co jini delaji automaticky, kazdy potrebuje obcas radu a od toho je tu tato diskuze, takze ja vlastnim kone dlouho, a presto jsem si precetla odpovedi nato co jsi psala, protoze me to taky zajimalo, takze ok,.
ann.gaia
napsal(a):
Reaguji celkově na všechny Vaše diskuze, které jste založila...
To, že někdo vlastní koně, má licenci a učí někoho jezdit - tak na to bych se nespoléhala, takových je... Já to mám taky všechno, přesto bych se nikdy za odborníka nepovažovala a aby podle mě někdo jel tak to už vůbec ne.
Promiňte, ale vzhledem k vašim dotazům celkově, i co se týká prošláplé spěnky, letní vyrážky apod., co dělat když pořizuju koně, jak a co kdy očkovat, odčerovovat apod. Opravdu vyznívá jako začínající člověk, já Vám to neberu, nikdo učený z nebe nespadl, ale připadá mi, že si šíleně protiřečíte...