Zdravím, chtěla bych naučit mou klisnu abys v terénech sama neměnila chody, aby je měnila až když budu chtít já. Nejvíce mám problém při klusání. Když ji velmi nedržím, často si sama nacválá. Kamarádka mi říkala že ji mám pustit když bude chtít běhat a pak bude v terénech klidnější a snadněji ovladatelná. Velmi se mi to nezdá... Nebude pak chtít běhat stále a nestane se nezvladatelná? Jak byste to řešili vy? Co bych měla dělat aby se klisna stala na vycházkách spolehlivější? Děkuji za odpovědi :).
Rozhodně ji nenech dělat co chce. Kamarádka nemá pravdu, kobyla se naučí utíkat. Velmi špatná rada. Klusej kratší úseky vždy do momentu než začne zrychlovat do rychlejšího klusu než chceš ty sama. Zavčasu hned přechod do kroku, po zklidnění opět naklusat. I kdyby to mělo být na začátku jen pět klusových kroků. Prostě ještě před tím, než začne "zlobit" přejít do kroku, pochválit že udržela tempo které ty chceš. Časem se budou klusové (a pak i cvalové) úseky prodlužovat. Nenech ji rozběhnout podle její chuti, nemusela bys ji zanedlouho třeba taky vůbec zastavit a budete lítat po lese. Jestliže zrychluje bez tvé pobídky, je to chyba koně, nenech ji chybovat a uč ji, že za poslušnost bude pochválena.
Z vlastní zkušenosti s velmi těžko jezditelným koněm.
Taktéž se přidávám k tomu, že kamarádka nemá pravdu v tomto případě. Dělává se (a je i lepší) když kůň má přemíru energie, že se nechá vycválat ne vylítat! - ale to platí pouze v případě koní, kteří jsou 100% ovladatelní a jezdci, kteří je na mrknutí oka zvládají. Je to lepší než se přetahovat a naštvat tak koně a jezdce.
Ve Vašem případě bych dala největší důraz na klid. Tady naklušeme a pokud budeš dělat bordel tak máš smůlu. Naklusat, jakmile vidím, že kůň se cpe dopředu, okamžitě udělám opatření k tomu (hlasem, sedem - nebudu tak moc vysedat, uklidním se, zpevním se, holení a až v posledním případě jemné půl zádrže), pokud na to kůň reaguje pochválím a jdu dále tempem, které si učím já. Pokud kůň nereaguje a cpe se stále dopředu, tak je to chyba. Já po něm chci klidný klus, ale přitom on chce cválat, tak ho nechám cválat? To rozhodně ne, Vy jste vedoucí Vy určujete, co se bude dít a v jakém chodu a tempu, kůň si diktovat podmínky nemůže, to končí vždy průserem jak mraky. Pokud nereaguje a zrychluje tak jediná a účinná rada je pokud jste na louce, tak dělat kruhy dokud se neuklidní a nepůjde v klusu v jakém chcete (klidně je dobré zvětšovat a zmenšovat kruh) pokud kůň povolí, "odpruží se" tak pokračovat dál. Pokud toto nejde, tak holt půjde kůň krokem a opět dokud se neuklidní. Ze začátku je nelepší střídat hodně kroku s krátkými klusovými intervaly. Vždy si určit odtud k tamtomu stromu půjdeme klusem - jezdec pobídne, kůň dokluše do onoho místa v klidu bez rvaní, tak hrozně moc pochválím, ale pokračují zase dál krokem, postupně intervaly a vzdálenosti zvyšovat. Netřeba dodávat, že je velmi důležitá pečlivost a důslednost. Úspěch se skládá především z drobností. Vytyčím si cíl a trvám si na tom.
Nikoleta359
napsal(a):
Zdravím, chtěla bych naučit mou klisnu abys v terénech sama neměnila chody, aby je měnila až když budu chtít já. Nejvíce mám problém při klusání. Když ji velmi nedržím, často si sama nacválá. Kamarádka mi říkala že ji mám pustit když bude chtít běhat a pak bude v terénech klidnější a snadněji ovladatelná. Velmi se mi to nezdá... Nebude pak chtít běhat stále a nestane se nezvladatelná? Jak byste to řešili vy? Co bych měla dělat aby se klisna stala na vycházkách spolehlivější? Děkuji za odpovědi :).
Z časti má kamarátka pravdu, kone sa rady prebehnú a nie len klusajú na krátkej oťaži. Pustiť ju ale "vytryskať" nie je zrejme to čo myslela skôr ste to zle pochopili. Základom jazdenia v teréne je mať koňa pod kontrolou v každom chode, u vás ale musíte začať od začiatku t.j od kroku nie od cvalu. Ono sa s koňom ktorý je nabitý a ešte na ňom sedí niekto kto to celkom neovláda pracuje dosť ťažko, takže ak máte možnosť skúste ju pred vychádzkou aspoň vylonžovať, alebo vybehať vo výbehu, alebo najideálnejšie odjazdiť na jazdiarni. A potom ju zobrať na pol hodinovú vychádzku v kroku na voľnej oťaži. Musí zistiť, že sa nemá kam ponáhľať. Keď už to budete zvládať v kroku potom zaraďte klusové úseky, stále však na jemnom! kontakte, žiadne ťahanie späť. A keď budete zvládať aj to môžete s ňou začať cválať, zo začiatku len dva - tri cvalové skoky (alebo kým nezačne zrýchlovať). Robiť veľa prechodov, ale SEDOM nie rukami. A hlavne sa musíte zamyslieť nad tým, že na 99% je chyba vo vás a vašom jazdení, čiže si nájsť trénera, prípadne aspoň niekam chodiť jazdiť a zlepšovať sa.