Dobrý den chtěla bych se zeptat dnes jsem byla se svým koněm v ohradě sundala jsem jí ohlávku drbala a hladila ji po krku a za ouškama stála klidně sklonila hlavu a nechala se drbat potom mi začala očmuchávat boty asi po pěti minutách zívla asi 4x za sebou potom jako by mě také chtěla podrbat a otírala svou hlavu o moje rameno potom ji dala mě za krk 2x krátce zařehtala divila jsem se na koho řehtá nikdo tam nebyl takže si myslím že to bylo na mě ale potom kousek couvla a mírně se zvedla na zadní jako by proti mě když jsem sebou cukla jelikož jsem se lekla:D tak se otočila a šla na místo kde ji vyvádím z ohrady...chtěla bych se jen zeptat jestli někdo neví co to mělo znamenat:D mám ji rok je to pětiletá kobyla:) děkuji Csóková.
To by bylo na dlouhé povídání. Když se to shrne, tak naučit se odezírat koňskou řeč. Pro začátek vysedávat u ohrad a koukat na koně, jak si mezi sebou řeší problémy nebo i běžnou komunikaci ve smyslu např. Co udělá nadřazený kůň, když mu podřazený neuhne?. Pak nějakou literaturu nebo videa o koňské etologii a třeba i o "přirozené komunikaci". Video je moc pěkné třeba toto http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10436815680-kone-zrozeni-ke-svobode/21338255481.
Musíte ukázat, že jste pán vy. Valach po mně v našich začátcích jednou vykopnul, trefil se do holeně. No dostal okamžitě čutačku do břicha, koukal jak vyoraná myš. Od té doby se na mě ani křivě nepodíval
Jak tady píše rebeks, koně si to řeší po svém a rozhodně ne něžně. Když ji budete furt jen mazlit a necháte si všechno líbit, tak vás bude mít akorát jako otloukánka. Když něco provede, tak platí pravidlo 3 vteřinové smrti - tedy do tří vteřin musíte reagovat, pak to nemá smysl. Nejsem zastánce násilí na koni a většinou toho mého pacholka taky rozmazluju, ale dovolovat si nesmí. A věřte mi, že když jí jednou "ručně-stručně" vysvětlíte, kdo je pánem, tak se jí nic špatného nestane. Když je kopne jiný kůň, tak je to 100x větší rána, než když jsem toho mého kopla já se svými tehdy 55kg.
mgtka
napsal(a):
Třeba se nestavěla na zadní, jen se prostě otáčela...asi vám právě chybí ta dlouholetá praxe z klubů, kde se naučíte co kůň říká, tohle se vyčíst nedá.
Jinak nic se neděje, takže nic s tím.
Stavěla se a to vím stoprocentně!:D otočení přece jen vypadá jinak a ještě k tomu když má kolem sebe tolik místa...Z klubů?opravdu? po klubech jsem jezdila snad sedm let a vím že jsem vykydala odjezdila si svoje pokaždé na koních který byli už tak vytrénovaní že šlapali jako hodinky a po ježdění měli oči jen pro svůj oves! takže jsem se měla fakt co naučit!;).
No ono když je horší terén jako teď, tak se koně často neotáčejí chůzí, ale jakoby se postaví na zadní a udělají otočku-nevím jak to popsat, tak to bylo myšleno.
A za kluby se neurážejte, chce to klid. Já jen podle sebe soudím, že já bych se asi na nic takového neptala a to jsem právě získala zkušenosti u koní jako nezletilá:)
Byla jsem tam kdysi pořád(i místo školy ) a mé obzory se rozšiřovaly daleko za práci a ježdění, prostě jsem pozorovala, hrála si, nevím co máte za sebou vy.
Nic není myšleno zle tak se nečertěte-taky mě koně naučili být velmi klidná i v neklidových situacích.