Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

NatálieD

6.2.2015 13:26
NatálieD

XXX.XXX.72.31

Dobrý den mám plnáska, 24/7 v létě nemá problém je krásně kulatý, ale teď ač má seno, a je krmen řízky a sladem (plný kýbl) spadnul mi s vahou. Má velké břicho ale páteř a kyčle vylezlé. Problém jsou i lidé kteří nerespektují cedule a koníka mi krmí jablky. Před dvěma lety jsme měli takový incident že se nám angažoval jeden pán a dvakrát do týdne mu vysypal celou přepravku jablek, koník je snědl na posezení ve chvíli kdy jsem přišla už jsem vyhazovala jen posledních pár kusu. Do té doby jsme neměli problémy ani v zimě ale od té doby prostě stačí jedno jablko a koník mi najednou z koule padne do popsaného stavu. A ať krmíme sebe líp nespravuje se. Koník je i dekovaný. Ještě v půlce ledna byl v pohodě a pak najednou začal padat. Našly jsme ve výběhu cizí stopy a povalující zbytky jablek. Nevím co sním.

6.2.2015 14:52
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Z jabĺk vám určite neschudol :)
Čo však neznamená že je to zdravé aby dostával nárazovo veľa (koliky, schvátenie), ale chudnutie by som prisudzovala niečomu inému. Sena má koľko, aký má režim, pracujete s ním?
Klasický postup u koňa ktorý náhle schudol a nič sa v jeho manažmente ani kŕmení nezmenilo je ho poriadne odčerviť niečím naozaj kvalitným a ak nezaberie mali by nasledovať krvné testy.

6.2.2015 15:08
rapotacka11

XXX.XXX.32.20

Třeba mu nesedí 24/7 venku.

6.2.2015 15:19
koně

XXX.XXX.205.252

A když mu dáte jablka v létě, tak taky ze dne na den zhubne?
To se mi zdá jako hloupost.
Jestli mu lezou záda a kyčle, tak opadává ze svalů.A ty uděláte jen prací.
Takže bych se zamyslela nad tím, jak intenzivně pracuje v létě a co děláte v zimě?
Jak už bylo řečeno výše, také může mít zdravotní problém.Co zuby?A odčervení?
Nebo mu opravdu přestává vyhovovat, že je pořád venku.Píšete, že začal hubnout před dvěma lety.Jak dlouho ho máte?
Seno má pořád k dispozici, nebo jen na příděl?
Jádro dostává jednou denně kýbl, nebo 3krát po menší dávce?Zkusila bych přidat trošku oleje a řízky prostřídat s ječným, nebo kukuřičným šrotem, třeba.
Nad těmito aspekty bych se zamyslela a zkusila něco změnit.

6.2.2015 15:36
moonhousea

XXX.XXX.17.231

Mám taky plňasku 24/7, bez deky, v létě má jablek dost a nehubne. Zkuste do krmení přidat vojtěškové granule. Naše koby dostává sladový květ, řepné řízky, vojtěškové granule, kwp, a na jaře a podzim i lněné semínko-2xdenně. Seno má bohužel přídělem (máme i poníka). Je pěkná, ale taky přes zimu vždy spadne ze svalů, jelikož tolik nedělá.

NatalieD

6.2.2015 20:44
NatalieD

XXX.XXX.72.31

Seno má neomezeně. Krmíme řepné řízky jedna fanka. Sladový květ sypký jedna fanka. Krmený jednou denně. Režim má 24/7 s přístřeškem. Jezdí cca 2krát týdně. Není to pravidelné.spíš přes zimu má klid a odpočinek. Minulí rok jsme když dal odčervili ale nezabralo to. Teď tedy zkusím sehnat jiného dodavatele. Bylo mi doporučeno přidat do krmení ještě vojtěškové pelety které prý vyváží seno(není to zrovna 100% kvalita. Ale nevím, zda je to dobrá rada a kolik dávat.

NatalieD

6.2.2015 20:55
NatalieD

XXX.XXX.72.31

Mám jej už 6let. A nikdy sním nebyl problém v zimě až do toho incidentu. Tenkrát jsme to řešili i s vetem a ten usoudil že koník dostal extrémně moc kyselého plus tam všechny jablka nebyly zrovna kvalitní a schvátil se mu organismus. Vet nám doporučil napravit ph střev atd a koník se napravil do jara. Ale od té doby takhle padá. V létě jablka také nedostává, aspon já osobně od té doby mu je nedávám i sám vet to doporučil ať e jim od té doby vyhýbáme a místo toho mu dávám raději mrkev. Přes léto je nádherně kulatý, nasvalený i bez práce.

7.2.2015 08:41
keira

XXX.XXX.106.7

Asi bych zkusila u výběhu umístit tabulky ve smyslu ať koně nikdo nekrmí, že má intoleranci na jablka a pečivo, dostává po nich průjem a a zhoršuje se mu zdravotní stav. Snad to onoho "dobrodince" odradí.
Přemíra jablek skutečně není pro trávení koně dobrá a potom i vhodná krmiva nemusí správně trávit a prosperovat na nich.

7.2.2015 09:18
dsj

XXX.XXX.84.244

NatalieD napsal(a):
Seno má neomezeně. Krmíme řepné řízky jedna fanka. Sladový květ sypký jedna fanka. Krmený jednou denně. Režim má 24/7 s přístřeškem. Jezdí cca 2krát týdně. Není to pravidelné.spíš přes zimu má klid a odpočinek. Minulí rok jsme když dal odčervili ale nezabralo to. Teď tedy zkusím sehnat jiného dodavatele. Bylo mi doporučeno přidat do krmení ještě vojtěškové pelety které prý vyváží seno(není to zrovna 100% kvalita. Ale nevím, zda je to dobrá rada a kolik dávat.

Já bych plňasovi v rekreačním ježdění nekrmila vojtěšku vůbec. Dnes je vojtěška módní krmení, ale je to doplněk krmné dávky pro chovné a pracující koně, což rekreačně ježděný kůň není.
Moje zkušenost s hubnoucími plňasy je, že hubnou, když nejsou v pohodě. Zkuste si někdy sednout k výběhu a dívejte se: neprudí ho ostaní koně? Je prostor dostatečně velký, a přístup k senu takový, aby nedocházelo k napadání ostatními koňmi? Má možnost od koní odejít a někde se v klidu zaparkovat a odpočítat, aniž by po něm někdo startoval? Během ježdění a kontaktu s lidmi, mívá záchvaty paniky nebo neposlušnosti? Hýbe se ochotně a přiměřeně k požadavkům = nikde ho nic nebolí? Podle mých zkušeností plňasi nejvíc hubnou z nervů, když jsou v klidu, tak přiberou. Preventivně bych mu také dala prohlédnout zuby.

NatalieD

7.2.2015 10:00
NatalieD

XXX.XXX.72.31

Cedule máme ale dobrodinci to ignorují. Ve výběhu je jen s jedním koněm, na 4h. S druhým koníkem jsou spolu už 5let a nedají na sebe dopustit. U sena se neperou, druhý koník ho nechává být. Většinou se každý drží na druhé straně výběhu. Přístřešek je také velký.když odpočívá ten druhý ho hlídá ale neruší. Jak vidí lidi hned k nim chce jít. Při ježdění v poho poslušný, a energický chce furt běhat.

8.2.2015 14:39
Íháček

XXX.XXX.236.80

dsj napsal(a):
Já bych plňasovi v rekreačním ježdění nekrmila vojtěšku vůbec. Dnes je vojtěška módní krmení, ale je to doplněk krmné dávky pro chovné a pracující koně, což rekreačně ježděný kůň není.
Moje zkušenost s hubnoucími plňasy je, že hubnou, když nejsou v pohodě. Zkuste si někdy sednout k výběhu a dívejte se: neprudí ho ostaní koně? Je prostor dostatečně velký, a přístup k senu takový, aby nedocházelo k napadání ostatními koňmi? Má možnost od koní odejít a někde se v klidu zaparkovat a odpočítat, aniž by po něm někdo startoval? Během ježdění a kontaktu s lidmi, mívá záchvaty paniky nebo neposlušnosti? Hýbe se ochotně a přiměřeně k požadavkům = nikde ho nic nebolí? Podle mých zkušeností plňasi nejvíc hubnou z nervů, když jsou v klidu, tak přiberou. Preventivně bych mu také dala prohlédnout zuby.

Co je podle vás na vojtěšce špatného že ji nemůže dostat rekreační kůň? Já krmím vojtěšku plňasovi už 10 let dřív byl taky na rekreaci teď už se jenom pase a nikdy s ní problém neměl. Naopak jsem nemusela nikdy řešit že mi hubne kůň. A vojtěška není módní krmení jenom spousta lidí přišla na to že je v mnoha případech prospěšná a není to zabiják koní jak si spousta lidí pořád myslí.

NatalieD

9.2.2015 10:00
NatalieD

XXX.XXX.72.31

Tak jsme našly příčinu koník se nám opět schvátil po těch jablíčkách od těch dobrodinců.Nenechal si šáhnout na nohy, kovář sním měl spoustu práce, protože mu s těma bolavíma nožkama furt škubal at. Do toho se mu na přední udělal abces ale ten sám prasknul a vytekl. Předtím dával nohy v poho nedal nic znát.až teď. Takže opět napravujeme.
Já s tou vojtěškou taky nemám problém. Minulou zimu jsme měli seno kombinaci obyč a vojtěškového a koník se rychle a krásně zpravil. Když byl minulí rok na prázdninách u známé tak dostáal granulovanou vojtěšku a ještě něco. A neměl stím problém.
Takže kováře máme za sebou. Problém jsme našli. Odčevení dorazilo dnes tak ještě odčervíme a pomalu začneme zase napravovat. Koníky jsme zavřeli do výběhu který je krytý ze všech stran jinýmy výběhy takže se knim ti lidé nedostanou a pkud jo tak od okolního obraníku dostanou pěknou pecku. Cedule jsem musela vyvěsit znova protože nám byli strhány. A uvidíme. Zajímavé je že tam s koníky jsem denně od odpoledne až do tmy a a nikdo nepříje. Až na našeho souseda. Ten rád obchází a očumuje.plíží se kolem jak stín když si všimne že tam jsem. Ten chlap je mrcha a jednou na to dojede.

NatalieD

9.2.2015 10:10
NatalieD

XXX.XXX.72.31

Jinak souhlasím že to není zabiják. Musí se to dávat s mozkem v hlavě. Zničíte a zabijete ho čímkoli když u toho nebudete přemýšlet. Viz ti dobrodinci. Jasně neřeknu jedno dvě jablka. Ale dát jednomu koni dvakrát o týdne nárazově přepravku co se mi od léta válí ve sklepě, nekontrolovanou nic prostě jen tak, nebo mu nasypat kýbl cuket, zelí atd. Což už jsme taky nacházeli. Naštěstí koně zrovna nebyli ve výběhu kam to nasypali. Stejně tak jako když si přivezu jen vojtěškový seno a do ted krmím jen lučním tak taky nenakulím čistý vojtškový a žer si jak je libo. To je mi jasný že ho taky oddělám. Prostě jak říkám máme mozek tak ho stačí jen používat a bude vše v poho.
mohu tedy jen poprosit kolik tak těch granulí vojtěšky dávat k tomu co dávám? aby ta náprava byla k dobrýmu a ne k horšímu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík