Jsou silnější valaši?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2015 22:43
alzas

XXX.XXX.147.48

Víte někdo, jak je to s nosností koní (poníků) podle pohlaví? Prý kobyly unesou obecně víc než valaši stejné výšky a konstituce a hřebci ještě méně. Máte s tím někdo zkušenosti že to tak je?

10.2.2015 05:39
mgtka

XXX.XXX.36.4

Zkušenost nemám, ale nějak se mi taková teorie nezdá.

10.2.2015 08:49
aggitta

XXX.XXX.65.76

alzas napsal(a):
Víte někdo, jak je to s nosností koní (poníků) podle pohlaví? Prý kobyly unesou obecně víc než valaši stejné výšky a konstituce a hřebci ještě méně. Máte s tím někdo zkušenosti že to tak je?

Asi takhle - valacha bych se nejméně bála přetížit, protože není nijak jinak zatěžován, zatímco kobylku, od které chci, aby odnosila 15 hříbat, nemůžu současně chtít, aby na hřbetě tahala těžké děti...
Takže u mne (chovám pony přes 25 let) pořadí - nejvíc zatížit valacha, pak hřebce, kobylku šetřit, i když není březí!

10.2.2015 09:40
fortuna

XXX.XXX.85.42

Já jsem nedávno poprvé v životě slyšela pořekadlo "silný jako valach." Když jsem se o tom se známým bavila, tak jsem pochopila, že nějak nevnímá rozdíl mezi valachem, hřebcem, teplokrevníkem a chladnokrevníkem. Valacha si představoval jako "toho velkého a chlupatého co tahá dříví v lese." Když jsem mu osvětlila, že i můj plnokrevník je valach, tak uznal, že to asi nebude úplně vhodné pořekadlo :)
Jinak teda si myslím, že mezi tím, co reálně unese hřebec a valach nebude rozdíl (tedy když mám hřebce a vykastruju, tak mi připadá nelogické, aby najednou unesl víc...). Možná si spíš valaši nechají víc líbit, takže nedávají tolik najevo nepohodu s těžkým břemenem?
U kobyl netuším, ale pocitově bych asi taky dávala menší váhu než na stejně konstitučně stavěného valacha/hřebce.

10.2.2015 10:13
profesor1

XXX.XXX.192.99

Musíte na to jít z úplně jiného konce.
Pořekadlo vzniklo od té doby co pražák se ženou přijeli na Valašsko. Pražák se snažil tady chlapům pomáhat v lese. Když viděl že chlap z valašska - Valach, podřeže strom, pak si tu kládu hodí na rameno a donese ji na hromadu, tak nechápal. Doma (v Praze) pak to všechno převyprávěl U Pinkasů a U Fleků. No a protože v tom lese měli Valaši i koně, tak se to postupně popletlo. Protože ale pražákovi na Valašsku zůstala žena, tak z toho lze usoudit, že Valaši dokážou být i hřebci.
Tak si to nějak přeberte

10.2.2015 10:20
fortuna

XXX.XXX.85.42

profesor1 napsal(a):
Musíte na to jít z úplně jiného konce.
Pořekadlo vzniklo od té doby co pražák se ženou přijeli na Valašsko. Pražák se snažil tady chlapům pomáhat v lese. Když viděl že chlap z valašska - Valach, podřeže strom, pak si tu kládu hodí na rameno a donese ji na hromadu, tak nechápal. Doma (v Praze) pak to všechno převyprávěl U Pinkasů a U Fleků. No a protože v tom lese měli Valaši i koně, tak se to postupně popletlo. Protože ale pražákovi na Valašsku zůstala žena, tak z toho lze usoudit, že Valaši dokážou být i hřebci.
Tak si to nějak přeberte

Vidíte, to mě nenapadlo

Přidejte reakci

Přidat smajlík