Obsedám koníka, zatím jsem na něm seděla čtyřikrát. Když stojíme je úplně v klidu nic nedělá, ale jakmile přitáhnu otěže začne dávat hlavu nahoru, hrabat nebo se otáčet na mojí nohu. Když jsem si na něj sedla a někdo ho vedl ze země, nejdříve šel normálně, ale po chvíli začal po vodičovi chňapat a strkat hlavou a chtěl si vykopnout, nevíte někdo co s tím ?
1) Nejlepe trenera, ktery Vam po shlednuti situace poradi
2) Za jakym ucelem a jak pritahujete oteze?
3) Co uz nyni konik zna ze zeme? Jaka byla priprava?
4) Mate vylouceny zdravotni problem a vhodne sedici sedlo?
5) Jak dlouho trva Vase lekce?
6) Kone jste uz nekdy obsedala, mate zkusenosti? Pokud ne, urychlene bych sla za odbornikem/trenerem - zenete se do prusvihu.
wilik
napsal(a):
Obsedám koníka, zatím jsem na něm seděla čtyřikrát. Když stojíme je úplně v klidu nic nedělá, ale jakmile přitáhnu otěže začne dávat hlavu nahoru, hrabat nebo se otáčet na mojí nohu. Když jsem si na něj sedla a někdo ho vedl ze země, nejdříve šel normálně, ale po chvíli začal po vodičovi chňapat a strkat hlavou a chtěl si vykopnout, nevíte někdo co s tím ?
Je kůň zvyklý na to, že ho ze země někdo vede?Že vodič je opravdu vodič, a ne kolega na hraní?
Zná slovní pobídky aby vykročil, a pak na zastavení?
Když na něm sedíte, proč taháte za otěže?Má li v hubě udidlo, je mu vaše vemblování nepříjemné, proto se obrací.
Zkusila bych na něj sednout v uzavřeném prostoru.Ne ve výběhu mezi koňmi.
Ke slovní pobídce přidat pomůcku sedem a případně holení.Při rozejití mohutně chválit.Zkoušet jít, bez zásahů otěžemi, pořád plynule krokem dopředu.Pak, třeba před rohem, zkusit zas hlasovou pomůcku k zastavení plus samozřejmě sedem a vahou.Při splnění opět mohutně chválit.
Po pár takových lekcích si můžete koně dovést k nějakému klidnému místu, tam nasednout, něco obejít, už venku.Pak ho zas dovést domů.
Podstatou při práci s mladým koněm jsou slovní povely a k nim přidávané pomůcky sedem.
wilik
napsal(a):
Nemáte čo na tom koni hľadať keď ho to neviete naučiť. Tieto veci sa nedajú poradiť cez internet pretože to chce roky praxe. Ľudia ako vy čo si myslia, že to zvládnu, dokážu akurát tak mladého koňa pokaziť a to má zvyčajne následky na celý jeho život.
Takže moja jediná rada znie: dajte ho prijazdiť niekomu kto to vie a vy sa učte jazdiť na staršom skúsenom koni pod vedením niekoho kto to vie.