Vztekání se a utíkání z lonže

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

melbi

15.2.2015 22:50
melbi

XXX.XXX.23.98

Dobrý den, máme takový "menší" problém. Koník v terénu nebo na jízdárně je úplné zlato, nevzteká se. Ale jen co má chodit v kruhovce, nedej bože na lonži, začne se vztekat, šklebit se, "vyhrožovat" a když už ho to přestane bavit odtáhne mě pryč. Nevím si už rady jak ho přesvědčit, že i bez vztekání to jde. Problémy se zády nemá, nekulhá, prostě nic. Na jízdárně dělá kruhy v pohodě. Ještě dodám že jde o 15. letého valáška hucula.

15.2.2015 23:23
canis lupus

XXX.XXX.210.179

Jak vás může odtáhnout z kruhovky? Ta obvykle má průměr akorát na délku lonže, nebo o málo větší.
Hucul obecně je chytrý kůň, který potřebuje práci s nějakým smyslem. Pokud ho nevidí, nepracuje. A ten váš možná není ani zvyklý na práci ze země. Tak zvažte, jestli v jeho věku není lepší dělat s ním to, co ho baví.

16.2.2015 08:41
makki

XXX.XXX.36.237

Myslím si, že to bude nějaká bolest nebo nepohodlí z ohnutí, když se jinak práci nebrání. Nemusí u toho nutně kulhat. Ovšem těžko se to zjišťuje.

16.2.2015 09:34
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Pravdepodobne nie je naučený na prácu na lonži, nevie čo po ňom chcete. Z kruhovky vám utiecť nemôže tak ak máte možnosť "lonžovať" v kruhovke robte to tam. Základom keď sa vzteká je pohnať ho zo zadu, aby vždy musel ísť dopredu, aby nemal čas sa točiť a vymýšľať. Na lonži musíte byť dosť šikovná na to, aby sa nedokázal otočiť a odtiahnuť vás. Základom je dobrý lonžovací obnosok a dlhý lonžovací bič. Z toho čo píšete je ale zrejmé, že ani vy nie ste v lonžovaní moc skúsená a ten kôň vôbec a vzhľadom na to, že má 15 rokov a robí sa s ním pravideľne na jazdiarni aj v teréne ja osobne by som sa na lonžovanie vybodla.

sany12

16.2.2015 09:46
sany12

XXX.XXX.1.137

Proč má chodit na lonži? Nelonžovala bych, raději mu šetřete klouby.

melbi

16.2.2015 12:22
melbi

XXX.XXX.241.141

Ne vždy mám k dispozici kruhovku, proto občas lonžuji na louce. Na lonži chodit umí, jen si ho majitelka zkazila. Nechodí na ní často, ale když nemám čas vzít ho na jízdárnu nebo ven, musí stačit lonž, když nechodí dělá blbosti.

16.2.2015 13:54
koně

XXX.XXX.205.252

Taky bych se přikláněla k názorům výše.Proč lonžovat 15ti letého koně.Když vlastně nemáte kde?A navrch jeho to nebaví.
Podstatu věci vám poradila katkaa1, tak to třeba zkuste, až budete v kruhovce.Na volném prostoru bych to fakt nehrotila.
Než se vypravíte na lonž, to bude nejmíň půl hodiny, tak proč radši nejít ten samý čas pod sedlo.Kde kůň funguje?
Jsou prostě koně, které bezcílné chození a pruzení na lonži nebaví.Ten o kterém píšete pravděpodobně patří mezi ně.

16.2.2015 14:46
lizbeth

XXX.XXX.212.1

Mám kobylu, co ji lonžování prostě nebaví. V kruhovce ještě ok, s respektem se přinutí pracovat ale jde ji vidět na očcích, jak se nudí a vymýšlí blbosti. Na volno to bylo podobné-> chvíli kroužila a pak vzala roha a člověka prostě odtáhla (kohokoliv).
Já se snažím lonžovat minimálně, raději jedu do terénu a když už fakt musím lonžovat, tak v kruhovce nebo uzavřeném prostoru a snažím se to koni zpříjemnit-> dávám na zem kavalety, vymýšlím jak jí zabavit hlavu apod.
Upřímně, podle mě má mít kůň respekt a prostě když se lonžuje tak by měl poslouchat...ale bavilo by Vás takhle kroužit dokola? mě teda rozhodně ne

16.2.2015 16:18
stacey

XXX.XXX.194.90

melbi napsal(a):
Ne vždy mám k dispozici kruhovku, proto občas lonžuji na louce. Na lonži chodit umí, jen si ho majitelka zkazila. Nechodí na ní často, ale když nemám čas vzít ho na jízdárnu nebo ven, musí stačit lonž, když nechodí dělá blbosti.

Odpověděla jste si sama.
Nepíšete jakým způsobem lonžujete (jestli je to jen chození po kruhu, pak vyměnit strany a konec). Máte hucula, a jak už psal někdo výše, je to přemýšlivý kůň, pro kterého musí mít práce smysl. Třeba proto nechce jen tak chodit beze smyslu dokola. Můj valach třeba nesnesl vožení dětí, jelikož chodit sem a tam mu nedávalo smysl. Za to v lese dřel, protože ho to bavilo. Buď nelonžujte a nebo mu práci udělejte zajímavější. Kavalety, nízké křížky, časté přechody a změny směru, kruh zvětšit, zmenšit.
Nebo práce na dvou lonžích či dlouhých otěžích. Různá práce ze země. Pravděpodobně to pro 15ti letého hucula bude lepší než lonžování.

melbi

16.2.2015 16:34
melbi

XXX.XXX.233.229

Děkuji. Kavalety, změny směru atd. děláme, ale i tak se u toho vzteká, tak to asi vzdám a radši ho místo toho budu brát na procházky. :).

16.2.2015 16:44
stacey

XXX.XXX.194.90

Není za co. =)
Procházky na ruce zřejmě budou lepší. A nebo zkuste ty dlouhé otěže a jinou práci ze země. To je pro koně často příjemným zpestřením.

Přidejte reakci

Přidat smajlík