anonymní

XXX.XXX.227.131
Zdravím. Chtěla bych naučit tahat mého koníka. ŮPostroj zná, umí chodit na opratích z 90% reaguje jen na slovní povely, zatím chodí jen na parelce, ale udidlo také zná, je velmi jemný a ochotný, aut atd. se nebojí. Problém je, že byl v minulosti týraný, lidé ho bili. Naštěstí není kopavý či kousavý, svuj strach řeší tím, že začne splašeně utíkat. Pracuji s ním pomalu a vklidu. Když jsem za ním já, tak se nebojí, ale jakékoliv věci, co je za ním se šíleně bojí. Zkoušeli jsme ho seznámit s dvojojkou a nacouval do ní, ale jakmile se byt o milimetr pohla utekl. Pak už k ní jít nechtěl, tak jsme dávali ojku k němu po asi 10ti minutách vypadal klidněji - neutekl, tak jsme skončili. Také jsme zkoušeli za ním táhnout pneumatiku a utíkal, nebo jsme za ním jeli s kolečkem a utíkal, nemám odvahu k němu něco připnout, to by nedopadlo dobře. Poradíte, jak dál pokračovat? má problémy s věcma co jsou za ním. Je šance že se naučí tahat?
Prosím neradte at ho dám ke zkušenejším, lidé z okolí mi říkají že se s ním moc crcám... že by ho dali do vozu k silnějšímu koni, jenže ja se bojím že se mu něco stane. On je schopný se zmrzačit, jsem ráda že mi už aspon věří a mě se nebojí. Cizích se bojí stále.
Také jsem tohle dilema řešila, naučila jsem svého valacha základy, ale do vozíku jsem se bála. Nakonec jsem ho poslala na výcvik do hřebčína Karlen, tam ho připřáhli ke zkušenému valachovi, kterého používají k zaučování a super. Koník mi doma šlape bez problémů, já se též dozvěděla pár fíglů, na které bych sama nepřišla. Sice to nějaký peníz stálo, ale nelituju, udělala bych to zas. Protože pokud je na to člověk sám a pokazí to, napravuje se velice těžko.
anonymní

XXX.XXX.227.131
Ta lonž mě také napadla zkusím to více rozfázovat, ale zatím bych nerada aby bylo něco připnuté na koníkovi a tahl to po zemi. On začne zběsile utíkat a má jediný cíl, zbavit se toho. Naštěstí mam pomocníka co za koníkem s něčím jde. Ale také si myslím, že pokud koník zvládne přípravu a zvládne tahat třeba tu pneumatiku, tak až příjde na vozík dám ho na výcvik.
Koník se prostě naučit tahat musí i kdyby to mělo trvat jakkoli dlouho, jiné využití pro něj nebude, kvh má 110 pro malý děti nevhodný. Na jezdění pro dospělého také ne, pokud nebude tahat sulku, skončí zase někomu na zahradě a tyraný...
Zkuste zkouknout tyto videa.
http://www.oldanovak.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=26
A pak doporučuji zapracovat na důvěře, aby jste odbourali to, že kůň utíká, když za něj něco dáte.
anonymní

XXX.XXX.41.194
Tyhle videa jsem viděla už několikrát, jsou super. Koník není bázlivý a nepanikaří, tak jde vše líp. Můj pony vypadá že ki důvěřuje, v krizových situacích se snaží aspon důvěřovat. Jenže ten jeho strach je mnohdy silnější. Dnes jsem zkusila, k obřišníku připnout na každé straně delší vodítka, tahl je po zemi, vytrh se mi a zběsile s nimi lítal po výběhu kopal po nich, až byl splavený a zjistil že je nesundá tak přišel za mnou, nechválila jse, jen jsem ho vklidu povodila a využila toho, že je unavený a místo vodítek zapla lonž, chodil s ní, celkem slušně. Pak ho pochválila, dala mu pamlsek a pustila ho.
Tohle je velká chyba - nesmí vám utéct - tím se jeho strach nezlepší. Vemte si k sobě někoho, kdo vezme koně u huby, dejte mu udidlo, a vy ho vemte na otěžích a běžte za ním. Až bude chodit v pohodě na opratích, když ho povedete jen vy, přidejte pobočky.. a hlavně musí být kůň v pohodě, jinak to nejde. Ne každý kůň se musí naučit tahat - kdo ví co v minulosti prožil.
Zapřahat teda neumím, ale napadla mne jedna věc. Říkáš, že se bojí hluku za ním. Pokud je klid a najednou za ním něco zarachotí, nedivím se. Co teda vzít třeba kavaletu a tahat ji po jízdárně třeba v druhé ruce nebo prostě v jeho blízkosti, aby si mohl strašáka prohlédnout, očuchat. Jak zjistí, že je to jen šoupající se kavaleta, pomalu zkoušet ji dávat za něj, prostě aby ji slyšel ale neviděl. Předpokládám že známého zvuku by se bát po čase nemusel. Lopaty za zadkem pokud shrabujete kobyláky se snad taky nebojí, protože ten zvuk zná a ví že se mu nic nestane. Přítomnost dalšího koně v blízkosti by také mohla pomoct.