Prchající kůň - kdo poradí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2015 11:37
jitka19

XXX.XXX.128.118

Dobrý den,
dokázal by mi někdo poradit co dělat když kůň venku stále prchá?

Jde o to, že když jdu na vyjížďku a kdykoliv chci naklusat, kobyla se se mnou pere, vytrhává otěže a chce tryskat (ani ne v klidu cválat ale opravdu jen tryskat)... Bohužel je to už starší kobyla a lehce dušná takže tímto chováním je nebezpečná ne jen pro jezdce (v trysku nechce brzdit a je ji jedno jestli je tam strom nebo třeba sloup ve vinohradu) ale i pro sebe, protože se jí těžce dýchá...
Vyzkoušela jsem různá udidla (kromě udidel pákového typu), gumový chambon natáhne jako by tam nebyl, gogue mi rozervala (a i tak nemělo skoro žádný efekt).

Pokud by někdo potřeboval k přiblížení co ta kobyla v životě dělala tak než jsem si ji koupila tahala ve voze, dělala práce na poli, vozila děti a turisty(opravdu kdybych neviděla, že vozila děti nevěřila bych tomu)

Dokáže mi někdo poradit co s tím?

22.2.2015 12:09
helllach

XXX.XXX.209.189

Poradit vám dokážu, myslím že i ostatní. Nejezděte s ní ven v takovém stavu a zapracujte na přiježdění na uzavřeném prostoru. Není třeba tvrdé udidlo pokud koni dostatečně vysvětlíte co po něm chcete a co se od něj v dané chvilce očekává.

Obecně jsou koně při vyjížďce vzrušivější, někteří když jdou sami, někteří když jsou ve skupině. Poté je nutné se zaměřit na jednotlivé problémové situace a řešit je odděleně.
Naučte se tzv, safe otěž". Stočení koňské hlavy ke svému kolenu ve chvíli, kdy se nebudete cítit komfortně a bezpečně. Naučíte tak svého koně reagovat na vás a vaše rozpoložení a okamžitě bleskurychle se zastavit a uklidnit. Koni tím vlastně říkáte, HELE já to nechci, chci jít krokem, klusem, cvalem, chci být na kruhu...bla bla bla..." Koně zastavíte počkáte až se uklidní a pokračujete dál v tom co jste chtěla dělat. Je nutné s naučit rychle takové, výstupy" házet za hlavu. Něco ve stylu, Teď jsi mě naštvala, vyříkali jsme si to a jede se dál..nemyslím na to už". Je to spravedlivé vůči koni a situaci a vám. A dáváte najevo, že jí věříte, že příště to bude lepší, dáváte jí šanci.
Jednoduše, řeště příčinu a ne následky. Ty se dají krátkodobě zvládnout ale vždy se vrátí zrovna když nechcete.
Pomůže vám prcovat s klisnou ze země, učit ji regovat na tlak na různé části těla i hubu a hlavu.
Další věc je uvědomit si proč ten kůň má potřebu prchat..Přemýšlejte na koni, nevozte se. Tím, že se jen vozíte sice nic nezkazíte ale taky nic nedokážete a budete se stále jen ptát na řešení následků nikoliv příčiny..
Good luck

22.2.2015 12:41
jitka19

XXX.XXX.128.118

No bohužel nemám po ruce žádnou jízdárnu, takže jediná možnost jak jít s tím koněm jezdit je ven... ale zkoušela jsem s ní pár věcí ve výběhu a byl to úplně jiný kůň, všechno dělala s ochotou a v pohodě, jak starý drezurák, krásně shromážděná, otočím ji kolem přídě i zádě, ustupuje na holeň, prodloužený i shromážděný klus i cval, i na volné otěži můžu jít v klidu žádný problém...

A ona není vzrušivá jako ve smyslu, že se leká, to vůbec, muže jí vystartovat zajíc nebo bažant přímo před nohama a ona nehne ani brvou... ale mi přijde jako by tu vyjížďku chtěla mít rychle za sebou aby si zase mohla stoupnout k seníku a žrát...

A ještě teda řeknu jednu věc...
Kobylu jsem si kdysi před lety koupila jako 14 letou no a v té době jsem na ní zkusila gumový chambon jen jednou, protože jsem ještě neuměla shromáždit koně a hned na začátku mi půlku cesty procouvala (a to ten chambon měla nastavený na co nejdelší možnou délku a pak už ho taky nikdy nedostala) takže na hubu byla velmi jemná a v té době jsem taky nikdy nezažila, že by prchala nebo že by nechtěla zastavit když jsem to po ní chtěla. A asi rok a pul poté, jsem ji musela ze zdravotních důvodu (mých) prodat.

2 roky jsem o ní nevěděla i když mi nový majitel slíbil dávat o ní informace... Po dalších dvou letech jsem ji našla v jezdeckém klubu, kde vozila děti a turisty... dalšího pul roku na to, mě nová majitelka kontaktovala, zda bych kobylu nechtěla koupit, že ji bude dávat pryč. Takže jsem si klisnu koupila... a říkám opravdu bych nevěřila, že vozí děti, kdybych to na vlastní oči neviděla (s tím co dělá teď bych na ní dítě neposadila)

Dnes je kobyle 20 a chová se hůř než když jí bylo 14.

LadrielCZ

22.2.2015 17:45
LadrielCZ

XXX.XXX.98.183

Mám stejný problém, ale s tím rozdílem, že kobyla doslova tryská hlava nehlava, je jí jedno, jestli se na hlubokém a rozbahněném poli zabije nebo ne, prostě běží. Většinou v důsledku leknutí, když někde něco zašustí nebo se hýbne. Někdy jenom popoběhne, ale trysků z kopce dolů jsem už zažila dost a není to příjemný pocit. Minule mě sejmula jenom kvůli fialové kytce u silnice -> otočka v klusu o 180° a bezhlavý úprk pryč po kamenité cestě.
Je tupohubá (nemá cenu se s ní prát v hubě, na olivě nemám šanci a nechci brát pelhelm nebo sněhuláka - toho má na závody... docela dobře chodí na hackamoru, ale nejsem si jistá svými rukami (jezdím přes dva roky i mladé koně, ale pro jistotu nechci nic riskovat) a nerada bych jí nějak ublížila), lekavá a psychicky z minulosti již poznamenaná. Na jízdárně v klidu, ve cvalu dopředná, někdy až moc.
Myslíte, že by stál za vyzkoušení nějaký jemnější side-pull? S širokým a vypodloženým nánosníkem (nechci ty provazové ani náhodou).
Pak zda by pomohla práce ze země (je mi jasné, že tím bych měla začít).
Na konec asi dodám - kobyla není moje, pouze jí jezdím. Skáče parkury ST, problémová, přísná na ošetřování, šklebivá. Pod sedlem naprostej miláček (nikdy snad nevyhodila za dobu co jí jezdím), jen lekavá a prchající.

22.2.2015 19:00
helllach

XXX.XXX.209.189

jitka19 napsal(a):
No bohužel nemám po ruce žádnou jízdárnu, takže jediná možnost jak jít s tím koněm jezdit je ven... ale zkoušela jsem s ní pár věcí ve výběhu a byl to úplně jiný kůň, všechno dělala s ochotou a v pohodě, jak starý drezurák, krásně shromážděná, otočím ji kolem přídě i zádě, ustupuje na holeň, prodloužený i shromážděný klus i cval, i na volné otěži můžu jít v klidu žádný problém...

A ona není vzrušivá jako ve smyslu, že se leká, to vůbec, muže jí vystartovat zajíc nebo bažant přímo před nohama a ona nehne ani brvou... ale mi přijde jako by tu vyjížďku chtěla mít rychle za sebou aby si zase mohla stoupnout k seníku a žrát...

A ještě teda řeknu jednu věc...
Kobylu jsem si kdysi před lety koupila jako 14 letou no a v té době jsem na ní zkusila gumový chambon jen jednou, protože jsem ještě neuměla shromáždit koně a hned na začátku mi půlku cesty procouvala (a to ten chambon měla nastavený na co nejdelší možnou délku a pak už ho taky nikdy nedostala) takže na hubu byla velmi jemná a v té době jsem taky nikdy nezažila, že by prchala nebo že by nechtěla zastavit když jsem to po ní chtěla. A asi rok a pul poté, jsem ji musela ze zdravotních důvodu (mých) prodat.

2 roky jsem o ní nevěděla i když mi nový majitel slíbil dávat o ní informace... Po dalších dvou letech jsem ji našla v jezdeckém klubu, kde vozila děti a turisty... dalšího pul roku na to, mě nová majitelka kontaktovala, zda bych kobylu nechtěla koupit, že ji bude dávat pryč. Takže jsem si klisnu koupila... a říkám opravdu bych nevěřila, že vozí děti, kdybych to na vlastní oči neviděla (s tím co dělá teď bych na ní dítě neposadila)

Dnes je kobyle 20 a chová se hůř než když jí bylo 14.

Já vás chápu. Odpovím na první odstavec. Možná se vám to nebude líbit. Kdo chce tak si prostor najde nebo vytvoří, kdo nechce bude říkat tak to bohužel.

Vzrušivý kůň je každý. Každý se lekne, každý uskočí, každý zatáhne když se cítí ohrožen. Každý kůň je stále prchlivé a citlivé zvíře. Rozhodně nepřemýšlejí ve stylu, poběžím tím pádem budu mít vyjížďku rychle za sebou ale doma vyflusnu plíce, protože jsem - a neumím jít v klidu".
Jak vydíte, tak v ohradě umí jít v klidu a není -. Takže vyloučíme jako zdroj problému starou kobylu s dušností a zaměříme se na vás. Jenže zde bývá často největší problém. Lidi nechtějí přiznat, že chybují. A chybováním zde nemyslím prošlápnuté paty či ruku na kohoutku nebo záchodový sed. Myslím tím zcela něco jiného. Nespravedlnosti vůči koně, nedodržení posloupnosti výcviku, nesledujete kobylu a její projevy venku, kocháte se, nejezdíte ji jen na ní, vozíte se, nevěnujete pozornost jejímu stavu. Co z toho děláte vy? To jest otázka do ringu, není třeba vědět kde a koho vozila před pár letysmajlík
Pak se možná dostaneme i k tomu co je třeba vyzkoušet pro zastavení prchání...

Ps. neberte mě špatně, já jen často říkám vše od plic a moc se nemažu s odpovědí.

22.2.2015 19:21
helllach

XXX.XXX.209.189

LadrielCZ napsal(a):
Mám stejný problém, ale s tím rozdílem, že kobyla doslova tryská hlava nehlava, je jí jedno, jestli se na hlubokém a rozbahněném poli zabije nebo ne, prostě běží. Většinou v důsledku leknutí, když někde něco zašustí nebo se hýbne. Někdy jenom popoběhne, ale trysků z kopce dolů jsem už zažila dost a není to příjemný pocit. Minule mě sejmula jenom kvůli fialové kytce u silnice -> otočka v klusu o 180° a bezhlavý úprk pryč po kamenité cestě.
Je tupohubá (nemá cenu se s ní prát v hubě, na olivě nemám šanci a nechci brát pelhelm nebo sněhuláka - toho má na závody... docela dobře chodí na hackamoru, ale nejsem si jistá svými rukami (jezdím přes dva roky i mladé koně, ale pro jistotu nechci nic riskovat) a nerada bych jí nějak ublížila), lekavá a psychicky z minulosti již poznamenaná. Na jízdárně v klidu, ve cvalu dopředná, někdy až moc.
Myslíte, že by stál za vyzkoušení nějaký jemnější side-pull? S širokým a vypodloženým nánosníkem (nechci ty provazové ani náhodou).
Pak zda by pomohla práce ze země (je mi jasné, že tím bych měla začít).
Na konec asi dodám - kobyla není moje, pouze jí jezdím. Skáče parkury ST, problémová, přísná na ošetřování, šklebivá. Pod sedlem naprostej miláček (nikdy snad nevyhodila za dobu co jí jezdím), jen lekavá a prchající.

Pod sedlem naprostej miláček (nikdy snad nevyhodila za dobu co jí jezdím), jen lekavá a prchající.
Tohle jste myslela naprosto vážně? To si velmi odporuje, hodnej kůň se mě nepokusí v poli zabít úprkem směrem od fialové kytičky. Hodnej kůň na ni ani nemrkne.

Nechápejte mě špatně. Já jsem člověk, který se z naprosté fobie ze cvalu na koni dopracoval k obsesivní fobii (kuň nemusel hnout ani brvou a já už panicky slízala dolů). Nedalo se to, bylo to v mé hlavě a musela jsem to řešit (vzhledem k výskytu jednoho či více vlastních koní). Není to nic za co se člověk musí stydět. To se prostě stane. To ale sem nepatří. Nejspíš nejste člověk co má strach. Jinak by jste nenavrhla variantu se side-pullem.

K této vaší variantě řeknu jediné. Máte ráda svůj život? Tak si vemte sněhuláka. Minimálně do doby než budete vědět co s kobylou dělat. Pokud máte v místě trenéry zaplaťte si je. Lépe investované peníze nebudou než do vlastní informovanosti a umění.

22.2.2015 19:22
jitka19

XXX.XXX.128.118

V pořádku, psala jsem sem aby mi někdo poradil já nevím jestli je to moje chyba nebo chyba koně, nejsem závodní jezdec ale nejsem ani lajk (jezdím 13 let), jelikož nevím kde je chyba, proto hledám někoho moudřejšího zkušenějšího...

Ohledně toho prostor si udělat tady je to opravdu problém v okolí jsou jen hektary polností a vinohradů a u některých s prominutím "primitivů" stačí jedno šlápnutí na jejich pozemek a máme na krku žalobu, BEZE SRANDY (takže pokud si budu chtít udělat prostor nezbude mi nic jiného než vzít jediný rovný prostor o velikosti cca 10x10m ve výběhu.. víc z něj nevydoluji protože tu opravdu není kde, tu jsou lidi vůči koním velice nepříjemní...

A co se týče toho, jak jste psala, že se kochám a jen se vozím (atd.) myslím, že zrovna na ní se jen vézt a kochat se je sebevražda...

Dokud jsem s ní šla v kroku (venku) byla krásně shromážděná ohýbala se na obě strany nevytrhávala otěž nic, prostě žádný problém, jen jsem chtěla naklusat, okamžitě se začala prát s otěží, vyškubávat ji a tryskat pryč, pobídka k zastavení sedem a holení neměla vůbec žádný efekt, jako bych tam ani nebyla...

Takže pokud můžete, z toho co tu píšu, mi říct co dělám špatně a měla bych změnit nebo co bych měla zkusit, prosím napište mi to, já budu ráda za každou radu a opravdu zkusím cokoliv co muže pomoct.

22.2.2015 19:59
helllach

XXX.XXX.209.189

jitka19 napsal(a):
V pořádku, psala jsem sem aby mi někdo poradil já nevím jestli je to moje chyba nebo chyba koně, nejsem závodní jezdec ale nejsem ani lajk (jezdím 13 let), jelikož nevím kde je chyba, proto hledám někoho moudřejšího zkušenějšího...

Ohledně toho prostor si udělat tady je to opravdu problém v okolí jsou jen hektary polností a vinohradů a u některých s prominutím "primitivů" stačí jedno šlápnutí na jejich pozemek a máme na krku žalobu, BEZE SRANDY (takže pokud si budu chtít udělat prostor nezbude mi nic jiného než vzít jediný rovný prostor o velikosti cca 10x10m ve výběhu.. víc z něj nevydoluji protože tu opravdu není kde, tu jsou lidi vůči koním velice nepříjemní...

A co se týče toho, jak jste psala, že se kochám a jen se vozím (atd.) myslím, že zrovna na ní se jen vézt a kochat se je sebevražda...

Dokud jsem s ní šla v kroku (venku) byla krásně shromážděná ohýbala se na obě strany nevytrhávala otěž nic, prostě žádný problém, jen jsem chtěla naklusat, okamžitě se začala prát s otěží, vyškubávat ji a tryskat pryč, pobídka k zastavení sedem a holení neměla vůbec žádný efekt, jako bych tam ani nebyla...

Takže pokud můžete, z toho co tu píšu, mi říct co dělám špatně a měla bych změnit nebo co bych měla zkusit, prosím napište mi to, já budu ráda za každou radu a opravdu zkusím cokoliv co muže pomoct.

Dokud jsem s ní šla v kroku (venku) byla krásně shromážděná ohýbala se na obě strany nevytrhávala otěž nic, prostě žádný problém, jen jsem chtěla naklusat, okamžitě se začala prát s otěží, vyškubávat ji a tryskat pryč, pobídka k zastavení sedem a holení neměla vůbec žádný efekt, jako bych tam ani nebyla.

Zde vidím něco..z čeho by se dalo vařit. Na internetu většinou vařím jen z informací jezdce ale dá se také občas něco dobrého poznat. Vždy je lepší, když svůj názor, řekne" i váš parťák kůň.
Vezmeme si modelovou situaci. Máte někde poblíž plácek se stromy? Lesík či mezičku. Dojeďte k ní krokem. Tam si koně připravte tak aby vám v příští lekci rozuměl. Na každou stranu ohnu hlavu koně až ke koleni. Jednou otěží. Pokud bude kůň pochodovat nepovolím. Pokud zastaví a ohne hlavu ale bude tam tzv viset, ani tehdy nepovolím. Jakmile povolí v týlu a jakoby, klepne" hlavou na souhlas povolím otěž. Zopakuji několikrát na obě strany dokud si nebudu jistá že rozumí o co žádám. Obrázek přikládám. Jakmile je tohle v pořádku přejděte do krok a vyzkoušejte znovu takto zastavit. Na obě strany. POZOR. Už zde nenechávám koni nic k dobru. Tohle nesmí nikdy použít proti vám.
Pokud již umíte tento SAVE chvat. Zabere cca 30 minut. Podívejte se na nejbližší strom, koně vemte na otěž a naklusejte. Na pár kroků. Pokud vše v pořádku přejdu do kroku. Pokud se opře do otěže, uhne nebo cokoliv jiného co vás zneklidní (prchání, výskok, zastavení, vyvrácení hlavy) ihned použiji SAVE otěž, Tím jí řeknete. Nechci, aby jsi to dělala není mi to příjemné. Poté pokračujte. Naklušte kolem stromu a k dalšímu stromu, motejte se tam klidně hodinu okolo..Slalomujte Jakmile je vše v pořádku pochválím a krokem odchází domů. Klidně i pamlskujte není to naškodu. Ale jen za dobrou práci.
Další den se vraťte k lesíku a znovu a déle. A takto pokračujte třeba ještě dvakrát. Poté můžete zkoušet vyjíždět na volný prostor, cesty, lesní cesty..A žádat ji klusat rovně, spirálu a přechody. SAVE otěž si nachystejte, až budete chít cválat. Tam doporučím začát na kruzích a postupně narovnávat.
Tímto vším získáte spoustu produktivního času a hlavně vyjížďky bez nervů a v pohodě. Zezačátku vás to může odradit ale nebojte bude lépe a to velmi brzy. Funguje to.

PS. Pokud kůň proti vám použív sílu na stupni 10 (opírání do ruky, sprosté ohrožení života) nemůžete použít jen pomůcku sedem a holení...on už vás v té chvíli vůbec nevnímá. Musíte použít okamžitou a funkční pomůcku také na stupni 10. TJ okamžité stočení hlavy do SAVE a vyčkání než se uklidní. Kůň s hlavou na svém břiše nemůže nikam prchat.

Můžete nebo nemusíte použít. Já nejsem nejlepší jezdec ale prchání je u nás naprosto netolerovatelné (a měli jsme prcháče..)

22.2.2015 20:17
koně

XXX.XXX.205.252

Jestli jezdíte jen na vyjížďky a na kolbiště jí bere někdo jiný, asi bych prostě ven chodila v kroku.Klusat a cválat může na jízdárně.
Píšete, že kobyla je v kroku hodná a ochotná, tak nikde nelítejte.Vyjížďky má mít pravděpodobně jako odreagování a uvolnění.Můžete zkoušet různé stranové cviky, někde zastavit, někde zacouvat, aby vám v tom kroku neusnula.Třeba slézt, popást, nasednout, prostě vytvořit dojem, že jít někam s vámi je prima zážitek.
Když bude po nějakém čase pěkně v klidu chodit na volné otěži, tak bych třeba zkusila někde kousek zaklusat.Jakože na jeden kruh.Jakmile začne nervit, vraťte se zpátky ke kroku.
Taky bych klidně jezdila na sněhuláku, nebo co nosí, vždyť v něm nebudete natvrdo viset celou vyjížďku, ne?
Chodíte ven sama?
Pokud někde vozila turisty, pravděpodobně chodila v řadě jako vagon, tak jí také může stresovat, že je venku sama a řeší to rychlým návratem domů.

22.2.2015 20:35
jitka19

XXX.XXX.128.118

Na kolbiště vůbec nejezdím, nejbližší jízdárna je ode mě asi hodinu a pul cesty vyjížďkovým tempem, kobylu do nedávna jezdila moje kamarádka, která měla i ruce do krve od ní, teď ji asi 2 měsíce jezdím já a když vidím jak se kobyla chová (ať už je to jí nebo mnou)

Já po ní nechci žádnou extra pracovní vyjížďku nechci po ní žádné složité jízdárenské práce prostě jen aby se v první fázi uvolnila a pracovala krkem, zády a zádí... na procházky na ruce s ní taky chodím a to je typu buď se pase nebo mě táhne (má svoje tempo)

Udidlo mám 2x lomené stihlo s peckou šířka udítka je tuším 18mm, takže nemyslím že by bylo nějak moc ostré.. a na vyjížďky chodím i sama i s jinými koňmi a vždy je to to samé a zkoušela jsem ji řadit i za koně a akorát ostatním koním šlapal na nohy.

22.2.2015 20:43
helllach

XXX.XXX.209.189

jitka19 napsal(a):
Na kolbiště vůbec nejezdím, nejbližší jízdárna je ode mě asi hodinu a pul cesty vyjížďkovým tempem, kobylu do nedávna jezdila moje kamarádka, která měla i ruce do krve od ní, teď ji asi 2 měsíce jezdím já a když vidím jak se kobyla chová (ať už je to jí nebo mnou)

Já po ní nechci žádnou extra pracovní vyjížďku nechci po ní žádné složité jízdárenské práce prostě jen aby se v první fázi uvolnila a pracovala krkem, zády a zádí... na procházky na ruce s ní taky chodím a to je typu buď se pase nebo mě táhne (má svoje tempo)

Udidlo mám 2x lomené stihlo s peckou šířka udítka je tuším 18mm, takže nemyslím že by bylo nějak moc ostré.. a na vyjížďky chodím i sama i s jinými koňmi a vždy je to to samé a zkoušela jsem ji řadit i za koně a akorát ostatním koním šlapal na nohy.

Vždyť taková práce co jsem vám popsala není vůbec o extra pracování.
Pokud chcete, aby se uvolnila nestačí jen chtít ale něco pro to udělat. Vyjížďkový kůň se sám od sebe nestvoří.
Její tempo nerespektujte, pokud ji máte na povel musí respektovat ona tempo vaše. Jinak se to nezlepší.
Od kud jste?

22.2.2015 21:05
jitka19

XXX.XXX.128.118

To byla rekce na tu druhou paní co mi tam psala... a bydlím cca 30 km od Brna směrem k Rakouským hranicím a to co jste mi psala samozřejmě vyzkouším ale předpokládám to bude práce na delší dobu (pár týdnu možná měsíců)

Je mi jasné, že velet by měl jezdec ale pokud to jde, hledám cestu menšího odporu

Přidejte reakci

Přidat smajlík