Lenculelenka

XXX.XXX.205.245
Dobrý den,
obrací mse na vác s velkou prosbou. Od listopadu mám 10letou kobylku ČT. je nevyběhaná, a přiznávám, že jsem zapoměla tak 90% věcí, protože naposledy jsem jezdila před 7 lety. Kobylka mi ale často naklusává a nacválává a už sem z ní dvakrát sletěla.
Tak jsem se rozhodla, že bych ji tedy před jízdou vždy trochu vylonžovala, aby se vyběhala. Jenže tady je ten úraz. Jakmile jsem ji vzala na lonž vůbec neposlouchala. Točila se ke mě čelem, nebo zadkem, na popohnání bičem couvala. Když si ji vzala zkušenější kamarádka udělala úplně totéž, i když se jí 'práskalo za zadkem'' ani se nehla.
Kruhovku bohužel nemáme, nevím co s ní. Jinak je opravdu hodná a pozorná.
Nemáte nějakou radu kde začít abych si u ní trochu vydobila respekt?
V první řade neshánět pomoc tady! ale někde poblíž domova. poučit se nebo poprosit o pomoc někoho v okolí, kdo se tím přímo zabývá nebo aspoň má svoje koně vychované a v pořádku. zkušený trenér nebo jezdec. možná lepší nějaká větší stáj nebo podnik. dřív než se kobyla úplně zkazí "zaručenými radami " rádobyodborníků.
A zná vůbec nějakou práci na lonžce? Osobně nelonžuji - u koní to nepotřebuji, odjezdím si je, ale při základní výcviku pracuji na kruhu, aby si kůň osvojil práci na kruhu, získal rovnováhu, respekt a základní schémata pobídek. Pokud ji chcete trochu protáhnout před vyjížďkou - tak bych spíše zapracovala na tomto stylu - vzít koně na kruh a chtít po něm třeba 3 kolečka v klusu bez porušení rytmu - pokud udělá, tak chtít něco víc, pokud to nezvládne tak chtít třeba méně, ale vytrvat - zapracujete právě na daném rytmu, který budete potřebovat pak i v sedle na vyjížďce - kůň nemá vyřešené toto schéma - pobídka do klusu - dokud kůň neudělá chybu, tak dále nepobízím - pokud udělá chybu (přejde do kroku, nacválá), tak opravím, zase vše povolím a pokračuji dokud nebudu chtít přejíit do jiného chodu nebo kůň neudělá chybu - je to jednoduché schéma, které je potřeba dodržovat jak na kruhu ze země, tak v terénu, tak na jízdárně, jinak pak právě vzniká samosidělající kůň, který si nacválává nebo zastavuje jak chce. Početla bych si něco o těchto základních schématech a zapracovala bych na úplných základech. Ještě bych dodala, že i u pobídek je potřeba dodržovat základní sled sil pobídek - chci aby kůň šel vpravo - tak ukážu, pak naznačím pobídku bičem a pak bičem dostane. Ale vždy musím začít tou nejjemnější pobídkou, aby měl kůň motivaci na ni zareagovat a byl i on v budoucnu co nejjemnější :) Žádný - prosím běž, prosím běž ;).
Lenculelenka

XXX.XXX.205.245
terezka1995
napsal(a):
A zná vůbec nějakou práci na lonžce? Osobně nelonžuji - u koní to nepotřebuji, odjezdím si je, ale při základní výcviku pracuji na kruhu, aby si kůň osvojil práci na kruhu, získal rovnováhu, respekt a základní schémata pobídek. Pokud ji chcete trochu protáhnout před vyjížďkou - tak bych spíše zapracovala na tomto stylu - vzít koně na kruh a chtít po něm třeba 3 kolečka v klusu bez porušení rytmu - pokud udělá, tak chtít něco víc, pokud to nezvládne tak chtít třeba méně, ale vytrvat - zapracujete právě na daném rytmu, který budete potřebovat pak i v sedle na vyjížďce - kůň nemá vyřešené toto schéma - pobídka do klusu - dokud kůň neudělá chybu, tak dále nepobízím - pokud udělá chybu (přejde do kroku, nacválá), tak opravím, zase vše povolím a pokračuji dokud nebudu chtít přejíit do jiného chodu nebo kůň neudělá chybu - je to jednoduché schéma, které je potřeba dodržovat jak na kruhu ze země, tak v terénu, tak na jízdárně, jinak pak právě vzniká samosidělající kůň, který si nacválává nebo zastavuje jak chce. Početla bych si něco o těchto základních schématech a zapracovala bych na úplných základech. Ještě bych dodala, že i u pobídek je potřeba dodržovat základní sled sil pobídek - chci aby kůň šel vpravo - tak ukážu, pak naznačím pobídku bičem a pak bičem dostane. Ale vždy musím začít tou nejjemnější pobídkou, aby měl kůň motivaci na ni zareagovat a byl i on v budoucnu co nejjemnější :) Žádný - prosím běž, prosím běž ;).
Je jí 10 a před tím fungovala v jízdárně a mám fotografie na kterých je normálně na lonži. Tam bylo jasně vidět, že prostě fakt nechce pracovat... protože i víceméně tříletý kůň, když mý člověk strčí bič za zadek a práskne tak se rozchodí.
Vlastně mi i chvíli chodila, heky krokem, pak jsem řekla klus a ona hezky naklusala a když jsem řekla krok a šla do kroku a pak zčistajasna zastavila a já ač jsem jí říkala krok tak nic. Popohnání bičem pak mělo za výsledek právě to, že si pohodila hlavu a začala mi couvat. Pak už jsem jí mohla strát jenom na místě jaki když jí vedu po levé straně, jakmiel jsem přešla na pravou okamžitě se ke mě točila zadkem. Vysloveně záměrně... a přitom ještě ve středu mě kamarádka brala na lonž a kobča v pohodě makala... zjistila sjem, že mi kloužou nohy ve třmenech což se projevuje na klusu (a proto jsem i posledně slítla když mi zčistajasna nacválala).
Lenacia

XXX.XXX.122.58
mgtka
napsal(a):
Vypadá to, že z vás má prču, protože ví, že nevíte jak na ni.
To i věřím, i když potom si ji převzala slečna majitelka stáje a ostatních koní a ani tu neposlouchala... proto se ptám, jestli nevíte nějakou radu, jak na ni.
Myslím, že chyba je někde ve Vás. Píšete, že jste hodně věcí zapomněla. Jezděte pod dohledem zkušeného člověka, který pozná chyby a poradí, jak se jich zbavit. Desetiletá kobyla už dobře ví, jak se má chovat. Nejspíš protestuje (proti tvrdé ruce, váhavému vedení, nejisté mu sedu apod).
Malá rada na závěr- pokud jste si opravdu na 100% jistá, že Vaše pobídka byla správná a nic kobyle nebrání ji splnit, a ona přesto dělá něco jiného, podpořte ji v tom. Začne couvat- couvejte třeba půl kilometru, dokud jí to nebude protivné, ale ukončit to musíte Vy. Tak nebude mít pocit, že má navrch- splní Váš požadavek. Cválat půl km se někde nedá, ale můžete na kruhu.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
canis lupus
napsal(a):
Myslím, že chyba je někde ve Vás. Píšete, že jste hodně věcí zapomněla. Jezděte pod dohledem zkušeného člověka, který pozná chyby a poradí, jak se jich zbavit. Desetiletá kobyla už dobře ví, jak se má chovat. Nejspíš protestuje (proti tvrdé ruce, váhavému vedení, nejisté mu sedu apod).
Malá rada na závěr- pokud jste si opravdu na 100% jistá, že Vaše pobídka byla správná a nic kobyle nebrání ji splnit, a ona přesto dělá něco jiného, podpořte ji v tom. Začne couvat- couvejte třeba půl kilometru, dokud jí to nebude protivné, ale ukončit to musíte Vy. Tak nebude mít pocit, že má navrch- splní Váš požadavek. Cválat půl km se někde nedá, ale můžete na kruhu.
Naprosto souhlasím, chybu vidím ve mě. Proto se ptám právě pro sebe.
Kobyla podle mě naprosto dobře ví, co má dělat, i proto jak se chová. Což o to u mě, jenže ona to potom dělala i ostatním holkám, které jsou zkušenější a které mi právě radí co a jak.
Ona mi teda couvala ve 'čtverci' (takový travnatý plácek oplocený co stojí za budovama), nic jiného v téhle stáji bohužel nemají (čekám až se uvolní místo někde jinde, kde už to mám dohodnutý a kde mají travnatou jízdárnu a hlavně kruhovku).
Problém je, že já třeba nikdy necválala (pár koleček na lonži nějak nejsem schopna akceptovat jako plnohodnotný cval).
Velký problém byl právě v tom, že ona se vyloženě stáčela ke mě zadkem, nebo mě naopak tlačila předkem. Nakonec jsem jí teda jenom vodila (další problém, dkyž jsem ji vodila z té učebnicově správné strany, všechno bylo ok, ale jakmile jsem ji vedla e strany druhé, zase se točila a tlačila mě bokem) a převáděla přes položenou červenobílou kavaletu (no strašnej bubák pro tamní koně), aby ji teda jen tak na ruce přešla a já ji měla za co 'pochválit'.Když pak přišly holčiny z vyjížďky, tak jim říkám, co jsem měla a problém. Nakonec se řeklo, že to zkusí ony (přecijenom lonžují tam ostatní 4 koně úplně v pohodě), a kobyla i jim dělala naprosto totéž, nenechala se vést druhé strany a nenechala se lonžovat a tlačila je a točila se k nim zadkem.
Lenculelenka
napsal(a):
Je jí 10 a před tím fungovala v jízdárně a mám fotografie na kterých je normálně na lonži. Tam bylo jasně vidět, že prostě fakt nechce pracovat... protože i víceméně tříletý kůň, když mý člověk strčí bič za zadek a práskne tak se rozchodí.
Vlastně mi i chvíli chodila, heky krokem, pak jsem řekla klus a ona hezky naklusala a když jsem řekla krok a šla do kroku a pak zčistajasna zastavila a já ač jsem jí říkala krok tak nic. Popohnání bičem pak mělo za výsledek právě to, že si pohodila hlavu a začala mi couvat. Pak už jsem jí mohla strát jenom na místě jaki když jí vedu po levé straně, jakmiel jsem přešla na pravou okamžitě se ke mě točila zadkem. Vysloveně záměrně... a přitom ještě ve středu mě kamarádka brala na lonž a kobča v pohodě makala... zjistila sjem, že mi kloužou nohy ve třmenech což se projevuje na klusu (a proto jsem i posledně slítla když mi zčistajasna nacválala).
Myslím, že nejhlavnější problém bude v tom, že vy neumíte jezdit.Píšete, že neumíte ani klusat, neudržíte se ve cvalu.A kobyla z jízdárny byla zvyklá na nějaké pobídky a nějaký dril.Třeba na to vodění zprava je spousta koní navyklých.
Taky samozřejmě bude v deseti letech už dobře obeznámená s tím, komu je třeba vyhovět a s koho si lze dělat legraci.
Asi by to chtělo, abyste se naučila nejdřív někde jezdit vy.Přinejmenším abyste dokázala aspoň a usedět pár cvalových skoků a kobyle nevadit.
Protože jestli jí někde budete něco říkat a nepřidáte k tomu žádnou pomůcku sedem, ona z toho může být jen blázen.
A pokud se na ní nějak kvrdláte, třeba jí nevědomky zrovna dáte pobídku do cvalu.Ona vám vyhoví a vy spadnete.
Co chodit jen na krokové vyjížďky a nepokoušet se o nic dalšího?Dokud se nenaučíte jí alespoň nevadit.Abyste se spolu trošku sžily a ona měla čas pobrat vaše pokyny a požadavky.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
koně
napsal(a):
Myslím, že nejhlavnější problém bude v tom, že vy neumíte jezdit.Píšete, že neumíte ani klusat, neudržíte se ve cvalu.A kobyla z jízdárny byla zvyklá na nějaké pobídky a nějaký dril.Třeba na to vodění zprava je spousta koní navyklých.
Taky samozřejmě bude v deseti letech už dobře obeznámená s tím, komu je třeba vyhovět a s koho si lze dělat legraci.
Asi by to chtělo, abyste se naučila nejdřív někde jezdit vy.Přinejmenším abyste dokázala aspoň a usedět pár cvalových skoků a kobyle nevadit.
Protože jestli jí někde budete něco říkat a nepřidáte k tomu žádnou pomůcku sedem, ona z toho může být jen blázen.
A pokud se na ní nějak kvrdláte, třeba jí nevědomky zrovna dáte pobídku do cvalu.Ona vám vyhoví a vy spadnete.
Co chodit jen na krokové vyjížďky a nepokoušet se o nic dalšího?Dokud se nenaučíte jí alespoň nevadit.Abyste se spolu trošku sžily a ona měla čas pobrat vaše pokyny a požadavky.
Já s ní na krokovky právě chodím, nebo se snažím... podle mě je teď teda hlavně náladová, protože říjí... ustát pár cvalovek či klusu mi problém nedělalo, dokud se někde neztratily protiskluzové vložky do třmenů a jedím jen na železe bez vložek, (proto jsem slítla, vyklouzly mi nohy).
Mylsím si to hlavně pro to, že naklusává a dělá neplechy (třeba utíká z tamní provizorní jízdárny směrem k uvazišti u výběhu) nejenom mě, ale i zkušené holčině, která má víc zkušeností.
A dnes to taky dělala všem, přičemž ještě ve středu mě měla kamrádka normálně na lonži a kobča šlapala ajko hodinky.
Zní mi to vše jako jedno velké nedorozumnění. Kobyla buď neví co po ní chcete a nebo ví, že když to neudělá, tak vy s tím nic nenaděláte, ustoupíte a půjdete dělat něco jiného, kde se nenadře. Asi bych začala od začátku - zopákla chůzi na vodítku z obou stran v kroku a klusu - hlídat si osobní prostor (ukázat jí, kde je a rázně si ho hlídat), pak ustupování, couvání a až pak bych přešla na práci na kruhu. Každopádně je potřeba jí právě vysvětlit základní schéma pobídek - ať už u couvání, ustupování, rozcházení, atd. - náznak nejjemnější pobídky (hlasem, rukou, bičem,...), pokud nezareaguje, tak silnější pobídka a pak nejsilnější (v pokročilejší fázi, když už kůň cviky zná, tak vynechávám prostřední pobídku). Vše se odehrává v rychlém sledu, aby se právě kůň naučil, že je pro něj výhodné zareagovat na jemnou pobídku, protože když nezareaguje, tak příjde silnější pobídka. Pak většinou ani nepotřebuji nějaký bič, stačí se škaredě podívat a kůň už ví - je to stejné jako ve stádě - koně se také nejprve zašklebí, naznačí výhružku a pak zaútočí - pro koně to je přirozené schéma, které zná. Od tohoto bych se odpíchla a pokračovala bych na zaměření se právě na ten rytmus - pokud koni nikdo nevysvětlí, že když pobídneš do klusu, tak bez další pobídky nebude zrychlovat ani zpomalovat, tak pak si bude sám nacválávat nebo zastavovat.
Každopádně jak píšete, že máte fotky kde na lonži nerada chodí, tak bych ji vynechala - asi blbé přirovnání, ale asi tak jako když fotbalista rád běhá za míčem a samotné běhání ho nebaví - stejně tak kobylku nebaví chodit do kolečka jak trotl bez smyslu, když může v klidu pochodovat v terénu. Pokud by jste na to trvala, tak bych se hlavně zamyslela nad tím, jaký to vaše lonžování bude mít smysl pro toho koně, nějakou motivaci to dělat, protože když jí to už teď nebaví, tak jí to těžko bude bavit za týden na 20 minut na lonži Každopádně z toho co píše, tak spíše řešíte důsledek problému, tedy to, že kobylka v terénu nacválává, apod. a ne příčinu a to to, že je někde chyba ve výcviku, že nezná základní schéma pobídek, rytmus, apod.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
terezka1995
napsal(a):
Zní mi to vše jako jedno velké nedorozumnění. Kobyla buď neví co po ní chcete a nebo ví, že když to neudělá, tak vy s tím nic nenaděláte, ustoupíte a půjdete dělat něco jiného, kde se nenadře. Asi bych začala od začátku - zopákla chůzi na vodítku z obou stran v kroku a klusu - hlídat si osobní prostor (ukázat jí, kde je a rázně si ho hlídat), pak ustupování, couvání a až pak bych přešla na práci na kruhu. Každopádně je potřeba jí právě vysvětlit základní schéma pobídek - ať už u couvání, ustupování, rozcházení, atd. - náznak nejjemnější pobídky (hlasem, rukou, bičem,...), pokud nezareaguje, tak silnější pobídka a pak nejsilnější (v pokročilejší fázi, když už kůň cviky zná, tak vynechávám prostřední pobídku). Vše se odehrává v rychlém sledu, aby se právě kůň naučil, že je pro něj výhodné zareagovat na jemnou pobídku, protože když nezareaguje, tak příjde silnější pobídka. Pak většinou ani nepotřebuji nějaký bič, stačí se škaredě podívat a kůň už ví - je to stejné jako ve stádě - koně se také nejprve zašklebí, naznačí výhružku a pak zaútočí - pro koně to je přirozené schéma, které zná. Od tohoto bych se odpíchla a pokračovala bych na zaměření se právě na ten rytmus - pokud koni nikdo nevysvětlí, že když pobídneš do klusu, tak bez další pobídky nebude zrychlovat ani zpomalovat, tak pak si bude sám nacválávat nebo zastavovat.
Každopádně jak píšete, že máte fotky kde na lonži nerada chodí, tak bych ji vynechala - asi blbé přirovnání, ale asi tak jako když fotbalista rád běhá za míčem a samotné běhání ho nebaví - stejně tak kobylku nebaví chodit do kolečka jak trotl bez smyslu, když může v klidu pochodovat v terénu. Pokud by jste na to trvala, tak bych se hlavně zamyslela nad tím, jaký to vaše lonžování bude mít smysl pro toho koně, nějakou motivaci to dělat, protože když jí to už teď nebaví, tak jí to těžko bude bavit za týden na 20 minut na lonži Každopádně z toho co píše, tak spíše řešíte důsledek problému, tedy to, že kobylka v terénu nacválává, apod. a ne příčinu a to to, že je někde chyba ve výcviku, že nezná základní schéma pobídek, rytmus, apod.
Ne, mám fotky kde chodí na lonži úplně normálně a stejně tak úplně normálně šlapala na lonži i ve středu.
Chůzi na vodítku zná, z obou stran, i v klusu.
Ale prostě... v pátek jsem přišla a najednou vůbec neposlouchala. když sem chtěla, aby se srovnala a stála čelem k hrazení a ne bokem podél, tak se ani nehla (i když to byla vina jenoho blbce, kterej tam seděl a na celý areál řvala hudba a kobyla k tomu nechtěla být zády).
Jinak já ji klidně navedla doprostřed dvora položila sem vodítko na zem a řekla "a stát!" a kobyla vklidu stála.
I couvat umí na vodítko. Slovní povel 'ustup' a pak lehce zaťukám na plece...
Právě si myslím, že kobylka by ptořebovala pořádně vyběhat aspoň chvíli, což zatím já jakožto jezdec nemohu nabídnout, ano klušu třeba podél dlouhé stěny našeho travnatého obdélníku, ale myslela jsem si, že třeba právě to lonžování by pomohlo nám oběma. Vlastně do chvíle, než jsem po ní chtěla lonžování byla úplně v pohodě, i na to vodění na vodítku a pak najednou zčista jasna jako bych spustila nějakej spínač otočila.
Což o to já, ale kobča to potom dělala i těm ostatním.
A při říjích byla normálně protivnější a nesoustředěnější než obvykle?To se pár dnů stát může.
Vy jste si pořídila desetiletou, zkušenou kobylu.Jako že se na ní budete učit jezdit?A sama jste se alespoň pár let před tím někde jezdit učila?Nebo teď vás občas nějaká kamarádka vezme na lonž a učíte se metodou pokus omyl?
Mě to celé vyznívá, jakože kobyla vás za těch pár měsíců, co se pokoušíte s ní něco dělat, prostě otipla jako neumětele a přestalo jí bavit vám vycházet vstříc.
Nemáte možnost jí někde nechat proběhnout i bez lonže?Nemáte ohrazenou jízdárnu, ani nějaký menší výběh?Kde byste jí prostě jen občas prohnala bičem?
Úplně nejlepší by bylo kdyby vy jste se na ní, pod dohledem někoho kompetentního, nikoli dívčiny od vás, učila na jízdárně.A zároveň jí aspoň den v týdnu někdo vzal na normální vyjížďku.Vybrat jezdce, který je schopen venku naklusat a nacválat.Přitom by se kobyla protáhla, odreagovala a pak by zas byla vstřícnější k vašim pokusům.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
koně
napsal(a):
A při říjích byla normálně protivnější a nesoustředěnější než obvykle?To se pár dnů stát může.
Vy jste si pořídila desetiletou, zkušenou kobylu.Jako že se na ní budete učit jezdit?A sama jste se alespoň pár let před tím někde jezdit učila?Nebo teď vás občas nějaká kamarádka vezme na lonž a učíte se metodou pokus omyl?
Mě to celé vyznívá, jakože kobyla vás za těch pár měsíců, co se pokoušíte s ní něco dělat, prostě otipla jako neumětele a přestalo jí bavit vám vycházet vstříc.
Nemáte možnost jí někde nechat proběhnout i bez lonže?Nemáte ohrazenou jízdárnu, ani nějaký menší výběh?Kde byste jí prostě jen občas prohnala bičem?
Úplně nejlepší by bylo kdyby vy jste se na ní, pod dohledem někoho kompetentního, nikoli dívčiny od vás, učila na jízdárně.A zároveň jí aspoň den v týdnu někdo vzal na normální vyjížďku.Vybrat jezdce, který je schopen venku naklusat a nacválat.Přitom by se kobyla protáhla, odreagovala a pak by zas byla vstřícnější k vašim pokusům.
Bohužel, jsem v takové rodinné stáji, kruhovka je tam už asi dva roky v jednání, ale pochybuji, že ji skutečně budou stavět.
Mám v jednání přesun někam blíž, ale u nás momentálně není místo, pastevka jsou úplně plná a box nemá kobylka moc v oblibě, hodinaří a je nešťastná. Takže čekám až se to uvolní.
Problém je, že momentálně kde jsem jsou všichni majitelé tak nějak nastejno podobní, pastevko a provizorní jízdárna. To bych musela zamluvit přepravník a ject s ní do velké jízdárny, což nám moc nepomůže, protože se mi kobylka cestou vystresuje a spotí... (a bohužel by taková přeprava stála skoro tisíc korun, i za cestu zpátky)
Pod sedlo ji nechávám brát s kamarádkou, ta ji vždycky ujezdila, ale kupodivu i pod ní dělala neplechu, klusala kam chtěla a ne a ne zastavit, prostě jí dělala totéž co mě. Takže mi dala jednak za pravdu, že třmeny bez gum opravdu kloužou a není to tím, že špatně držím nohu, a jednak mi řekla, že možná opravdu nedělám všechno špatně jen já.
Podle nás má i ztupenou hubu, před majitelkou, od které ji mám já, totiž jezdila v jízdárně, odkud mi bylo jednou paní řečeno, že kobyla je jen pro silového jezdce, nejlépe chlapa... No a jestli k ní takhle i přistupovali... tak je jasný, kde je kámen úrazu.
Ale před tím byla vždycky hodná, takhle náruživá a náladová je až teď, možná že vážně říjí.
Je asi pravda, že velkou vinu v mnoha věcech nesu já. Dlouhou dobu jsem nejezdila, a navíc poslední roky ježdění byly western... ale kobylka, ač teda western jezdila taky, jezdila hlavně anglii, tak jsem jí nechtěla v 10 plést hlavu ještě víc. Jenže z westernu si pamatuju pro anglii špatné věci, hlavně u otěží. Ale doteď to byla úžasná kobylka.
Takováhle 'nahákuidní' je poslední týden, takže bych to i na tu říji já viděla.
Prvých 6 rokov svojho jazdeckého života som jazdila bez gúm v strmeňoch a teda nikdy som sa nevyhovárala na to keď som spadka z koňa :D A aby kôň so mnou klusal kam chcel tak to som už roky nevidela len u neskúsených začiatočníckych jazdcov čiže tam bude ten najväčší problém aj u Vás a aj u kamarátky.
Jak to tak celé čítam tam chýba jeden naozaj skúsený človek a pravdu povediac je mi kobylky ľúto. Skúste si nájsť naozaj skúseného človeka ktorý bude ochotný Vám s kobylkou pomáhať ale nielenže napíše že má skúsenosti a bla bla bla... Zistíte to tak že tú kobylu reálne vylonžuje. Mne sa nestalo aby som koňa za hodinu nedonútila šľapať a to nepracujem násilím. Niekedy to trvá kým mu to vysvetlíte ale mala som rôzne problémové kone a po pár týždňoch sa na nich mohli deti učiť jazdiť čiže ono sa to dá len ten človek musí vedieť čo robí. Mala som aj kone čo sa pri pohľade na lonžovací bič rovno predo mnou postavili na zadné alebo čo sa stáčali a veľký horsemani mali problém si s nimi poradiť. Proste to ide len treba vedieť!
Lenacia

XXX.XXX.122.58
serafima
napsal(a):
Prvých 6 rokov svojho jazdeckého života som jazdila bez gúm v strmeňoch a teda nikdy som sa nevyhovárala na to keď som spadka z koňa :D A aby kôň so mnou klusal kam chcel tak to som už roky nevidela len u neskúsených začiatočníckych jazdcov čiže tam bude ten najväčší problém aj u Vás a aj u kamarátky.
Jak to tak celé čítam tam chýba jeden naozaj skúsený človek a pravdu povediac je mi kobylky ľúto. Skúste si nájsť naozaj skúseného človeka ktorý bude ochotný Vám s kobylkou pomáhať ale nielenže napíše že má skúsenosti a bla bla bla... Zistíte to tak že tú kobylu reálne vylonžuje. Mne sa nestalo aby som koňa za hodinu nedonútila šľapať a to nepracujem násilím. Niekedy to trvá kým mu to vysvetlíte ale mala som rôzne problémové kone a po pár týždňoch sa na nich mohli deti učiť jazdiť čiže ono sa to dá len ten človek musí vedieť čo robí. Mala som aj kone čo sa pri pohľade na lonžovací bič rovno predo mnou postavili na zadné alebo čo sa stáčali a veľký horsemani mali problém si s nimi poradiť. Proste to ide len treba vedieť!
Kamarádka jezdí už několik let, ujezdí i tamního valacha, kterej zkouší a leká se kdejakého neviditelného bubáka... opravdu tedy pochybuji o vašem prohlášení o její nezkušenosti.
Kobyla před tím na lonži fungovala úplně v pohodě, i ve středu šla úplně v pořádku na lonži. Dokonce i se mnou úplně v pohodě pár koleček šlapala i klusala.
A navíc majitelka stáje už rozhodně vůbec není žádný začátečník. Většina jejíchkoní byla odkoupena ze špatných podmínek a ona z nich udělala naprosto pohodové hodné koně, s jednou dokonce jezdila hobby parkury. Nebojím se, že jsem obklopená zelenáči, všichni maj mnohaleté zkušenosti.
Zkušenějšího člověka v tomhle místě už neseženu, protože nejbližší jízdárna je sakra daleko.
Z kobyly jsem posledně sletěla, protože mi vypadly obě nohy z třmenů a kobyla mi potom skočila ve cvalu sněhovou hromadu.
Mokrá kluzká hladká podrážka od mazlavě kluzkého bahna a jenom hladký kov třmenů, nedivím se, že mi to klouzalo...
Jasně, chci se přestěhovat jednak blíž a jednak do míst, kde bude lepší zázemí, ale v rámci možností kam kobylku ustájit jsem zvolila místo s nejzkušenějšími lidmi v okolí.
Tak držím palce, aby příčinou neochoty byly "její dny" a příští týden už byste měla zpátky svou slušnou kobylu.
A hlavně jí v té přívětivé přístupnosti udržela i nadále.
Jestli tedy máte pocit, že nějaké výsledky s koňmi má majitelka stáje, zkuste poprosit o spolupráci jí.Aby vám za nějakou finanční částku půjčila svého spolehlivého a vychovaného koně.A na jízdárně na vás aspoň jednou týdně koukla.
Zdokonalit byste evidentně potřebovala v sedu.Abyste bez problémů dokázala usedět kobylí přechody a přitom jí ještě korigovat.O rukách jste nepsala.
Také byste majitelku mohla poprosit, ať si třeba vaší kobylu vezme občas na korekční vyjížďku.
K práci s koněm nemusíte mít extra kruhovku ani mimořádné zázemí, ale hlavní předpoklad je, že vy umíte jezdit.
Taky vidím jako nejlepší řešení pozvat opravdového trenéra, ne kamarádku, která pár let jezdí. To nic neznamená, to může říct kde kdo a odborníka to z něj nedělá. Aby si na kobču sedl a trochu ji porovnal a zároveň by dohlížel i na vás, abyste si trochu vylepšila sed a rovnováhu, protože pak se vám nestane, že spadnete, když vám vyklouzne noha ze třmenu. Myslím, že jezdec by se měl na koni udržet ve všech chodech i bez třmenů, popř. bez sedla.
Jak už někdo výše psal, do věcí, které neumím nebo si nejsem jistá, bych se vůbec nepouštěla (sama bez odborného vedení), viz lonžování.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
alfonza
napsal(a):
Taky vidím jako nejlepší řešení pozvat opravdového trenéra, ne kamarádku, která pár let jezdí. To nic neznamená, to může říct kde kdo a odborníka to z něj nedělá. Aby si na kobču sedl a trochu ji porovnal a zároveň by dohlížel i na vás, abyste si trochu vylepšila sed a rovnováhu, protože pak se vám nestane, že spadnete, když vám vyklouzne noha ze třmenu. Myslím, že jezdec by se měl na koni udržet ve všech chodech i bez třmenů, popř. bez sedla.
Jak už někdo výše psal, do věcí, které neumím nebo si nejsem jistá, bych se vůbec nepouštěla (sama bez odborného vedení), viz lonžování.
Žádný trenér mi sem nedojede... ne z našeho okolí, a zase... abych ho zvala z dálky, to se nedoplatím protože už jedna taková trasa by mě zruinovala, platit jednak hodinu, jednak dopravu tam a zpátky, to si můžu dovolit jednou a to je tak jediný kdy si to můžu dovolit.
Zrovna lonžování mi již bylo několikrát názorně ukazováno a zkoušela jsem i pod dohledem, je pravda, že se Sárou ne, ale jednou si to sama premiérnou musím, a jak říkám, na začátku se mi rozešla naprosto v pořádku, až potom ji něco seklo a najednou jsem ji nemohla ani vodit. A ne jen já ale jak jedna slečna tak i majitelka stáje...
A abysme všechny byly strašné začátečnické nemotory... to snad uznáte, že asi bude pěkná blbost.
Nikdo netvrdí, že jste všechny začátečnické nemotory. Ale pokud jste s kobylou ani jedna nepohla a situace se nelepší, tak si mi to jeví tak, že si s ní ani jedna nevíte rady. Na to by právě mohl pomoci odborník. Ale když to nejde, tak to nejde, to je pak těžké.
Naučit se lonžovat za párkrát je podle mě blbost a pokud se kobyla sekla, tak asi děláte něco špatně. Člověk by měl vždy hledat chybu u sebe.
Uvědomte si, že nikdo tady na diskusi vás ani kobylu nikdy neviděl a těžko vám tedy poradí lépe než někdo na místě.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
koně
napsal(a):
Tak držím palce, aby příčinou neochoty byly "její dny" a příští týden už byste měla zpátky svou slušnou kobylu.
A hlavně jí v té přívětivé přístupnosti udržela i nadále.
Jestli tedy máte pocit, že nějaké výsledky s koňmi má majitelka stáje, zkuste poprosit o spolupráci jí.Aby vám za nějakou finanční částku půjčila svého spolehlivého a vychovaného koně.A na jízdárně na vás aspoň jednou týdně koukla.
Zdokonalit byste evidentně potřebovala v sedu.Abyste bez problémů dokázala usedět kobylí přechody a přitom jí ještě korigovat.O rukách jste nepsala.
Také byste majitelku mohla poprosit, ať si třeba vaší kobylu vezme občas na korekční vyjížďku.
K práci s koněm nemusíte mít extra kruhovku ani mimořádné zázemí, ale hlavní předpoklad je, že vy umíte jezdit.
Vždyť jsem ji i požádala, vlastně šla s náma přímo sama a sama řekla, že to zkusí a kobča jí dělala to samé. Tak ji potom vedla na ruce a zkoušela s ní povely, které by lonžovaný kůň měl umět a kobyla poslechla bez zaváhání.
O rukách jsem se zmínila. Jelikož poslední tréninky které jsem měla byly westernové, tak mám trochu problémy správně držet otěže jako v anglii, ale už se to lepší.
Na vyjížďky je prosím aby ji občas vzaly, třeba dneska ji berou, protože já musela zůstat doma. Ale taky to nejde vždycky, protože doteď jsem ani neměla vlastní sedlo, (respt měla jsem několik na zkoušení, ale neseděly nám) teď už mám krásný ač starý německý co sedí jí a hlavně i mě (půjčovaný pfiff beauty mi nějak nesedlo na zadek, i to může být důvod proč jsem tenkrát sletěla), i podbřišník, ale třmenové řemeny a třmeny zatím nejsou (třmeny jsem teda domlouvala že mi maj dorazit, ale je to už týden a nic), takže když přijdou čtyři lidi, jen tři můžou jít jezdit.
Pod sedlo ji nechávám brát s kamarádkou, ta ji vždycky ujezdila, ale kupodivu i pod ní dělala neplechu, klusala kam chtěla a ne a ne zastavit, prostě jí dělala totéž co mě.
To není kupodivu, to je dost očekávatelné. Kůň jak jednou zjistí a navykne si, že má cochcárnu, tak pak více zlobí i zkušenějším jezdcům, protože se mu nelíbí, že by najednou měl někoho poslouchat. Pokud kůň není jeden z milionu a nemá takový charakter, aby toho nezneužíval, tak je prostě potřeba, aby se všichni, co s tím koněm pracují, naučili lépe koně ovládat a prosadit se.
Lenculelenka

XXX.XXX.205.245
Tak jsme na to kápli. Pod jezdcem na lonži šlape úplně na pohodu a najednou moc dobře ví co se po ní chce... nejspíš ji to bez jezdce nebaví, nebo ví, že když udělá takovýhle chujovinu a nikdo na ní nesedí, tak jí to projde.
Christy29

XXX.XXX.140.236
Omlouvám se, že to znovu vytahuji... ale být vámi naučte se nejdříve pořádně jezdit, nebo ji dejte do polovičního pronájmu zkušené jezdkyni, nejlépe třeba zdarma za to, že vás bude učit... chce to zkušeného člověka, aby na vás dohlížel.
Tohle jinak neskončí dobře... kůň se snadno začátečníkem zkazí a když zjistí, že mu něco projde párkrát po sobě, tak vás pak totálně nebude poslouchat. I z hodného koně se dá udělat zkažený kůň.
Když vám vypadnou nohy ze třmenů, neměl by to být důvod k pádu, ukazuje to na to, že jste opravdu hodně v začátcích a nemáte zpevněné svaly.
Třmeny nejsou na "držení se"... vlastně vůbec by jste se neměla křečovitě držet (koleny, stehny)
Musíte pořádně makat sama na sobě. Pokud s kobylou budete chodit jen krokovky, trochu klusu a pár cvalových, tak budete mít nabušenou kobylu plnou energie a problémy se budou sčítat... Kor pokud je v boxe a nemá celodenní pohyb na obrovské pastvě a ještě je přikrmovaná.
Opravdu to nepodceňujte.
Aby jste si získala kondičku a zvládla koně usedět v základních chodech a respektive i při nějakém problému (vykopnutí, atd), tak vám doporučuji:
(Je to rozvrh minimálně na rok práce)
1) ježdění v kroku ve stehenním sedu se třmeny (neflákat to, drilovat se dokud nebudou svaly bolet - při stejenním sedu si stoupnete do třmenů, díváte se před sebe, rameny dozadu, lokty k sobě - je lepší když vás někdo zkontroluje ze země, protože na 80% to budete dělat špatně)
Pak pokročit:
2) ježdění v kroku ve stehenním sedu BEZ třmenů - to je teprve makačka
3) stehenní sed v klusu se třmeny
4) ježdění v klusu bez třmenů (ze začátku s držením se sedla) - nemusíte se bát, třmeny přehoďte koni přes sedlo, nechte někoho, aby vás lonžoval, je to pohodlnější než normální pracovní sed, posadí vás to do sedla a formujete si rovnováhu
5) ježdění v klusu bez třmenů střídavě pracovním a lehkým klusem
6) ježdění v klusu bez třmenů ve stehenním sedu
7) ježdění pracovním klusem se třmeny
8) nacválání na lonži - usedět půl kruhu
9) nacválání na lonži - usedět celý 1-4 kruhy
10) samostatné cválání (až se budete cítit) a opět začít od mála (obcválat jeden kruh) a zvyšovat nároky
11) cválání ve stehenním sedu se třmeny
12) až si opravdu budete jistá a cval nebude dělat problém (jak plný tak stehenní), tak opět povolat lonžéra a zkusit cval bez třmenů (nejdříve s mírným přidržováním se)
13) až budete ovládat všechny 3 chody, tak si můžete na zem hodit ze 2 kavaletky a klusem je přecházet...
Držím vám palce a snažte se zlepšovat, máte na to! a kromě toho pak budete u koní mnohem sebevědomnější, když budete vědět, že umíte
Christy29

XXX.XXX.140.236
Ještě video: (stehenní, neboli honební sed) https://www.youtube.com/watch?v=Kop7N-y4s-4.
Lenculelenka

XXX.XXX.205.245
Christy29
napsal(a):
Omlouvám se, že to znovu vytahuji... ale být vámi naučte se nejdříve pořádně jezdit, nebo ji dejte do polovičního pronájmu zkušené jezdkyni, nejlépe třeba zdarma za to, že vás bude učit... chce to zkušeného člověka, aby na vás dohlížel.
Tohle jinak neskončí dobře... kůň se snadno začátečníkem zkazí a když zjistí, že mu něco projde párkrát po sobě, tak vás pak totálně nebude poslouchat. I z hodného koně se dá udělat zkažený kůň.
Když vám vypadnou nohy ze třmenů, neměl by to být důvod k pádu, ukazuje to na to, že jste opravdu hodně v začátcích a nemáte zpevněné svaly.
Třmeny nejsou na "držení se"... vlastně vůbec by jste se neměla křečovitě držet (koleny, stehny)
Musíte pořádně makat sama na sobě. Pokud s kobylou budete chodit jen krokovky, trochu klusu a pár cvalových, tak budete mít nabušenou kobylu plnou energie a problémy se budou sčítat... Kor pokud je v boxe a nemá celodenní pohyb na obrovské pastvě a ještě je přikrmovaná.
Opravdu to nepodceňujte.
Aby jste si získala kondičku a zvládla koně usedět v základních chodech a respektive i při nějakém problému (vykopnutí, atd), tak vám doporučuji:
(Je to rozvrh minimálně na rok práce)
1) ježdění v kroku ve stehenním sedu se třmeny (neflákat to, drilovat se dokud nebudou svaly bolet - při stejenním sedu si stoupnete do třmenů, díváte se před sebe, rameny dozadu, lokty k sobě - je lepší když vás někdo zkontroluje ze země, protože na 80% to budete dělat špatně)
Pak pokročit:
2) ježdění v kroku ve stehenním sedu BEZ třmenů - to je teprve makačka
3) stehenní sed v klusu se třmeny
4) ježdění v klusu bez třmenů (ze začátku s držením se sedla) - nemusíte se bát, třmeny přehoďte koni přes sedlo, nechte někoho, aby vás lonžoval, je to pohodlnější než normální pracovní sed, posadí vás to do sedla a formujete si rovnováhu
5) ježdění v klusu bez třmenů střídavě pracovním a lehkým klusem
6) ježdění v klusu bez třmenů ve stehenním sedu
7) ježdění pracovním klusem se třmeny
8) nacválání na lonži - usedět půl kruhu
9) nacválání na lonži - usedět celý 1-4 kruhy
10) samostatné cválání (až se budete cítit) a opět začít od mála (obcválat jeden kruh) a zvyšovat nároky
11) cválání ve stehenním sedu se třmeny
12) až si opravdu budete jistá a cval nebude dělat problém (jak plný tak stehenní), tak opět povolat lonžéra a zkusit cval bez třmenů (nejdříve s mírným přidržováním se)
13) až budete ovládat všechny 3 chody, tak si můžete na zem hodit ze 2 kavaletky a klusem je přecházet...
Držím vám palce a snažte se zlepšovat, máte na to! a kromě toho pak budete u koní mnohem sebevědomnější, když budete vědět, že umíte
Kobylu mám venku na pastvě pouze se senem. Nedokrmuju ničím.
Kobylu do spolurponájmu nabízím, ale nikdo v našem okolí nemá zájem, s trénováním mi pomáhá kamarádka.
Bohužel jsem věčný začátečník kvůli věčným problémům s něčím. Nejdřív to byly zvrtlé kotníky (a ty mě občas pekelně bolej i teď třeba při klusu), potom "podvrtnutý" krk (ve škole mě nutili k letmému kotoulu a mě se přitom podlomily ruce a spadla sjem přímo na krk) a bohužel z mé strany podceněná léčba s následkem problémů zad, a teď poslední rok mi do toho čert ještě narval bolavý koleno, se kterým už si nevím rady já ani ortopedi čím to může být, ale při vyvíjení tlaku je tam čas od času taková divná tahací bolest.
Největším neduhem ovšem asi nakonec byla skutečnost, že jak mi vyjel třmen a já si uvědomila že mi kobyla cválá a už to v ní cukalo do trysku, tak jsem se chtěla něčeho chytit (hřívy), abych se něčeho držela a při tý pitomý příležitosti jsem se blbec předklonila. No a potom už jsem si to raději odporoučela k zemi sama, protože mi vyjela i druhá noha a já zjistila. že zpátky už se nezakloním.
Jinak v sedle si takhle snažím 'blbnout', takové ty tábornické cviky s rukamam, pak nohy ven z třmenů. Na lonži je to ok. Ale teď tenhle týden jsem ve stáji třeba jen já sama, a i když chci jen na jízdárnu, tak mi kobylka naklusává, a to hlavně směrem kudy moc dobře ví, že se dostane ven. Už mám vlastní sedlo, staré německé bez značky, ale zjistila jsem, že se mi v něm sedí tak nějak pevněji než v půjčovaném Pfiff beauty a i ten klus usedím líp a navíc lépe držím rovnováhu při záklonu, takže už se mi daří ji zastavit a už mi neutíká. Jen ho teda ještě nemůžu používat pravidelně, čekám na třmenové řemeny, zatím dostávám zapůjčené. (joo, možná že bych asi mohla zkusit jezdit i bez nich, ale já jsem ráda, že se do sedla vyhoupnu z rampičky a přes třmen, nasedat jsem se nidky nenaučila, ani jako malá na poníkovy ani velká holka na koních všech velikostí, prostě jednak nedokážu zapřít ruce jednak neumím zapřít nohu, když ji mám takhle vcelku vysoko a protože neumím vyšvihnout tu druhou nohu).
No v rámci možností orpavdu doufám, že by se pro mě uvolnilo msíto v té druhé stáji. Je to blíž, maj tam trenéra prořádají různé kurzy... (ale nemaj rampičku :/ :D).
Lenculelenka
napsal(a):
Kobylu mám venku na pastvě pouze se senem. Nedokrmuju ničím.
Kobylu do spolurponájmu nabízím, ale nikdo v našem okolí nemá zájem, s trénováním mi pomáhá kamarádka.
Bohužel jsem věčný začátečník kvůli věčným problémům s něčím. Nejdřív to byly zvrtlé kotníky (a ty mě občas pekelně bolej i teď třeba při klusu), potom "podvrtnutý" krk (ve škole mě nutili k letmému kotoulu a mě se přitom podlomily ruce a spadla sjem přímo na krk) a bohužel z mé strany podceněná léčba s následkem problémů zad, a teď poslední rok mi do toho čert ještě narval bolavý koleno, se kterým už si nevím rady já ani ortopedi čím to může být, ale při vyvíjení tlaku je tam čas od času taková divná tahací bolest.
Největším neduhem ovšem asi nakonec byla skutečnost, že jak mi vyjel třmen a já si uvědomila že mi kobyla cválá a už to v ní cukalo do trysku, tak jsem se chtěla něčeho chytit (hřívy), abych se něčeho držela a při tý pitomý příležitosti jsem se blbec předklonila. No a potom už jsem si to raději odporoučela k zemi sama, protože mi vyjela i druhá noha a já zjistila. že zpátky už se nezakloním.
Jinak v sedle si takhle snažím 'blbnout', takové ty tábornické cviky s rukamam, pak nohy ven z třmenů. Na lonži je to ok. Ale teď tenhle týden jsem ve stáji třeba jen já sama, a i když chci jen na jízdárnu, tak mi kobylka naklusává, a to hlavně směrem kudy moc dobře ví, že se dostane ven. Už mám vlastní sedlo, staré německé bez značky, ale zjistila jsem, že se mi v něm sedí tak nějak pevněji než v půjčovaném Pfiff beauty a i ten klus usedím líp a navíc lépe držím rovnováhu při záklonu, takže už se mi daří ji zastavit a už mi neutíká. Jen ho teda ještě nemůžu používat pravidelně, čekám na třmenové řemeny, zatím dostávám zapůjčené. (joo, možná že bych asi mohla zkusit jezdit i bez nich, ale já jsem ráda, že se do sedla vyhoupnu z rampičky a přes třmen, nasedat jsem se nidky nenaučila, ani jako malá na poníkovy ani velká holka na koních všech velikostí, prostě jednak nedokážu zapřít ruce jednak neumím zapřít nohu, když ji mám takhle vcelku vysoko a protože neumím vyšvihnout tu druhou nohu).
No v rámci možností orpavdu doufám, že by se pro mě uvolnilo msíto v té druhé stáji. Je to blíž, maj tam trenéra prořádají různé kurzy... (ale nemaj rampičku :/ :D).
Nemáte možnost tu vaši kobču občas půjčit někomu zkušenějšímu a zodpovědnému kdo by jí čas od času vzal pod sedlo, aby byla vychozená když na ní sednete? Vy byste si obstarávala "pravidelné" ježdění na vychozené kobče, a když by začala být moc energická, občas by si na ní sedl někdo, kdo by vám jí opohyboval? Podle toho jak kobču popisujete, mi připadá na vaše ježdění trochu moc temperamentní a hlavně asi nevychozená.
Párkrát jsem pomáhala známým s koňmi, které nedokázali ujezdit a zjistila jsem, že většina problémů s ovladatelností se zlepšila s vychozením koně (tím nemyslím kobču vzít ven a honit jí v terénu do padnutí - spíš bych jí vždycky když se ty problémy zhorší nechat opohybovat někým zkušenějším, aby trochu upustila energii). Vím, že najít spolehlivého a rozumného rajťáka se rovná skoro zázraku - ale na občasnou výpomoc s opohybováním nevychozeného koně se jezdci čas od času najdou, třeba když jejich vlastní kůň je marod.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
Hledám neříkám že ne, zatím mi ji jezdí holka odtamtut, ale jak říkám, má tam svého oblíbence kterému se věnuje. Problém je že takhle nikde v okolí té stáje nikdo není, a hlavně mi tam nikdo nechce jezdit. Jo občas někoho svezu autem ale častěji tam jezdím vlakem a chodím pěšky, což se moc nikomu nechce (hlavně kvůli cestě zpátky, musí si pořád hlídat čas.
Když tak čtu vaše příspěvky vážená zadavatelko, přijde mi naprosto nepochopitelné, proč zrovna vy jste si opatřila vlastní kobylu?Co vás k tomu dohnalo?
Když neumíte vlastně ani jezdit?K tomu máte pořád nějaké bolesti a neduhy.Dala jste si jí zrovna do stáje, kde víte, že vám nikdo nepomůže.Peněz asi taky moc nemáte, když je dlouhodobější problém koupit pouhé třmenové řemeny.
Logičtější postup by byl nejdřív se naučit aspoň jezdit.Samozřejmě investovat do hodin s kvalifikovaným cvičitelem.
Pochopila bych, kdybyste někde léta jezdila, starala se o cizí koně.Po nějakém čase byste usoudila, že jste už natolik kompetentní, a finančně zabezpečená, abyste si pořídila koně vlastního.
Ale z vašich příspěvků mi připadá, že vám kobyla spadla z nebe a vy teď najednou za pochodu zjišťujete, že na to nemáte.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
Protože to bylo jediné místo, kde měli volno? Ono když obvoláte 5 stájí v okolí a všude vám řeknou, že mají plno. Navíc pokud vím píšu že mi ve stáji v rámci možností pomáhají, ale nikdo nepřijal mou nabídku na spolupronájem, protože stáj není zrovna za rohem.
Peněz pravda nemám nazbyt, protože se mnou ukončili pracovní poměr necelý týden před uplynutím zkušební doby, ale rozhodně to není důvod proč nemám řemeny. On byl hlavně dlouhodobý problém najít padnoucí sedlo, a řemeny jsem si bohužel na potvoru objednala takové, které nejsou na skladě, takže momentálně čekám na naskaldnění a zaslání.
Co se vašeho logického postupu týče, je to zajímavé ale už deset let se snažím takových možností využívat, ale nikdy to neklaplo na dost dlouho. Nejdéle jsem asi jezdila ve westernu a i tam to bylo dost průběžné a roztahané. Všude to končilo prodejem koní, zrušením nabídky ježdění, někdy měli již plno... a jindy sem odešla, protože jsem se odmítla podílet na tom co jsem v té 'stáji' viděla, a na koni, co 8 měsíců neviděl kopytáře by neměl jezdit ani majitel natož já.
Já jsem jinak s kobylkou naprosto spokojená, v rámci charakteru a poslušnosti v rámci okolností je 1000% lepší než kůň za kterého bych platila 350, - na hodinu a ještě si musela nechat líbit šklebení, kousání a kopání.
Neurazte se, upřímně mě to zajímá- to jste po 10 letech ježdění nenašla na koni takovou rovnováhu, abyste nespadla, když vám vyjede noha ze třmenu?
Jinak by mě docela zajímalo, kdo vám co ještě poradí (a že se zatím snažili), už toho tady padlo spoustu, ale přijde mi, že je všechno problém.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
alfonza
napsal(a):
Neurazte se, upřímně mě to zajímá- to jste po 10 letech ježdění nenašla na koni takovou rovnováhu, abyste nespadla, když vám vyjede noha ze třmenu?
Jinak by mě docela zajímalo, kdo vám co ještě poradí (a že se zatím snažili), už toho tady padlo spoustu, ale přijde mi, že je všechno problém.
Jo, po pár hodinách už je to většinou v pohodě, ale teď jsem tak rok moc nejezdila, a asi 5 let jsem nejezdila ani v anglii.
A jinak, nevím kde je vidět že je všechno preoblém.
Každý to říká že si mám někoho sehnat na ježdění, ale i když tu padesátkrát říkám, že takové lidi mám ve stáji rovnou dva a pomáhají mi, to tady asi tak 110% lidí nezaregistrovalo.
Lenacia
napsal(a):
Jo, po pár hodinách už je to většinou v pohodě, ale teď jsem tak rok moc nejezdila, a asi 5 let jsem nejezdila ani v anglii.
A jinak, nevím kde je vidět že je všechno preoblém.
Každý to říká že si mám někoho sehnat na ježdění, ale i když tu padesátkrát říkám, že takové lidi mám ve stáji rovnou dva a pomáhají mi, to tady asi tak 110% lidí nezaregistrovalo.
Ano, sehnat si na ježdění někoho, kdo ale bude chodit pravidelně, aby byla kobyla vypohybovaná a vy se pak nemusela stresovat, že bude zlobit. Když vám na ní sedne někdo občas, jak jste psala, tak vám to moc nepomůže. Problémy vidím v tom, že nejste spokojená se stájí, nemůžete najít nikoho na spolujízdu, nemůžete si dovolit trenéra, zlobí vám zdraví..
Za těchto podmínek by bylo nejlepší řešení chodit někam, kde se vám bude někdo věnovat, vy se zdokonalíte a po nějaké době pořídíte vlastního koně do ustájení, které vám bude vyhovovat. Pak se třeba i zlepší vaše finanční situace a budete si moci zaplatit pravidelné hodiny pod trenérem. Vím, že tady toho trenéra pořád dokola opakuju, ale bez řádné pomoci ze země se nikam nepohnete. Nebo možná ano, metodou pokusu a omylu, ale bude to trvat o mnoho déle a kdoví s jakým výsledkem.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
alfonza
napsal(a):
Ano, sehnat si na ježdění někoho, kdo ale bude chodit pravidelně, aby byla kobyla vypohybovaná a vy se pak nemusela stresovat, že bude zlobit. Když vám na ní sedne někdo občas, jak jste psala, tak vám to moc nepomůže. Problémy vidím v tom, že nejste spokojená se stájí, nemůžete najít nikoho na spolujízdu, nemůžete si dovolit trenéra, zlobí vám zdraví..
Za těchto podmínek by bylo nejlepší řešení chodit někam, kde se vám bude někdo věnovat, vy se zdokonalíte a po nějaké době pořídíte vlastního koně do ustájení, které vám bude vyhovovat. Pak se třeba i zlepší vaše finanční situace a budete si moci zaplatit pravidelné hodiny pod trenérem. Vím, že tady toho trenéra pořád dokola opakuju, ale bez řádné pomoci ze země se nikam nepohnete. Nebo možná ano, metodou pokusu a omylu, ale bude to trvat o mnoho déle a kdoví s jakým výsledkem.
Jistěže by to bylo fajn, jenže pokud nikdo nemá zájem já s tim nic neudělám. Bohužel, stáj je mimo dobrou dostupnost, a abych dávala 1000 korun za jednu hodinu s trenérem, protože mě víc jak samotná hodina bude stát dojíždění takového člověka k nám, na to se mi finanční situace nikdy nezlepší dost, aby to mělo nějakou cenu.
Bohužel, v okolí žádná jízdárna s trenérem není, že bych docházela tam.
Zdraví mě zlobí už dlouho a čekat až se uzdravím to bych mohla čekat dalších 10 let.
Stejné je to s jízdárnama, zase by to bylo jako před tím těch 10 let, to už s tím můžu prásknout rovnou.
Lenacia
napsal(a):
Jistěže by to bylo fajn, jenže pokud nikdo nemá zájem já s tim nic neudělám. Bohužel, stáj je mimo dobrou dostupnost, a abych dávala 1000 korun za jednu hodinu s trenérem, protože mě víc jak samotná hodina bude stát dojíždění takového člověka k nám, na to se mi finanční situace nikdy nezlepší dost, aby to mělo nějakou cenu.
Bohužel, v okolí žádná jízdárna s trenérem není, že bych docházela tam.
Zdraví mě zlobí už dlouho a čekat až se uzdravím to bych mohla čekat dalších 10 let.
Stejné je to s jízdárnama, zase by to bylo jako před tím těch 10 let, to už s tím můžu prásknout rovnou.
Nikdo nemá zájem, ale dva lidi ze stáje vám pomáhají.Evidentně to nemá výsledky.Nadále neumíte skoro nic.Když už si seženete sedlo, tak nemáte na třmeny.Jezdila jste údajně ve westernu a pořídíte anglii, ze které padáte.
Nikde nic není, trenér k vám nedojede, vy za ním také ne, navíc byste mu musela platit.
Vaše maštal je nedostupná.
Zdraví vás dlouho zlobí.
Špatně umístěné jsou i jízdárny...
Tohle jsou některé z těch vašich problémů, které zmiňuje, kromě mě, též Alfonza.
A právě ty jste měla důkladně řešit už před tím, než jste si pořídila vlastní kobylu.
Když tohle shrnete, nevidím nic, co by mluvilo pro, pořízení vlastního koně.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
koně
napsal(a):
Nikdo nemá zájem, ale dva lidi ze stáje vám pomáhají.Evidentně to nemá výsledky.Nadále neumíte skoro nic.Když už si seženete sedlo, tak nemáte na třmeny.Jezdila jste údajně ve westernu a pořídíte anglii, ze které padáte.
Nikde nic není, trenér k vám nedojede, vy za ním také ne, navíc byste mu musela platit.
Vaše maštal je nedostupná.
Zdraví vás dlouho zlobí.
Špatně umístěné jsou i jízdárny...
Tohle jsou některé z těch vašich problémů, které zmiňuje, kromě mě, též Alfonza.
A právě ty jste měla důkladně řešit už před tím, než jste si pořídila vlastní kobylu.
Když tohle shrnete, nevidím nic, co by mluvilo pro, pořízení vlastního koně.
Kde píšu že nemám na třmeny? Kde? kde to píšu? kde, řekněte mi kde píšu že na ně nemám?
Jednak je to směšné, třmeny mám už dávno doma a jen čekám na naskladnění mnou vybraných řemenů... (kupodivu, nebudete mi věřit, už sou ZAPLACENÉ)
Jezdila jsem ve westernu to ano, ale kobyla jezdila celý život hlavně anglii a nakonec je mnohem snažší za dobrou cenu sehnat padnoucí anglii než padnoucí western. Nebudu kobyle plést hlavu, ani ničit záda.
Trenér mi nepřijede, a když by se možná někdo sehnal, tak k čemu m ibude že mi jednou do měsíce přijede? Protože 2x víc jak za samotnou hodinu dám za dopravu. Nejbližší jízdárna je 30 kilometrů daleko, po kopytě tam asi nedorazím a přepravník také nemáme, a zase jsme na stejném problému, i kdybych teda just zaplatila pálku za cestu přepravníkem: od nich k nám, od nás na jízdárnu, z jízdárny k nám a a od nás zpátky k nim, tak si navíc tou trasou vystresuju kobylu a k čemu ten tréninki bude to netuším.
Zdraví mě zlobí, ale to co je mi na to doporučeno je sport a zpevnění zad a svalů... víceméně je tedy chození a práce u koní to nejlepší co na to můžu udělat, i když mě při tom ty problémy vyskakují ven.
Kobylu nemám nijak dlouho, mám ji pár měsíců a nevím, kde říkám, že pomoc slečen nemá výsledky. Jen že sme všechny měly problém ji přimět chodit na lonži, pro to jsem se kupodivu hned nahoře ptala na problém s lonžováním... a suma sumárum... žádnou radu na tu základní otázku jsem nedostala... jen lživé dedukce o tom jak nemám peníze na třmeny.
A co kdybyste si dala kobylu na měsíc, dva tam, kde je trenér a jezdila pod jeho vedením, pak se třeba vrátila a už byste to zvládla s těmi kamarádkami? Asi to nezabere o moc víc času na dojezd. Bude to stát víc peněz, ale když to vyřeší problémy s kobylou, stojí to přece za to.
Protože jak to vypadá, v současné stáji jste to přes nejlepší snahu nevyřešili. A kobyla, která vás všechny "má na háku" a je prakticky nejezditelná minimálně pro Vás, protože je nespolehlivá, ta Vám žádnou radost nepřinese.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
canis lupus
napsal(a):
A co kdybyste si dala kobylu na měsíc, dva tam, kde je trenér a jezdila pod jeho vedením, pak se třeba vrátila a už byste to zvládla s těmi kamarádkami? Asi to nezabere o moc víc času na dojezd. Bude to stát víc peněz, ale když to vyřeší problémy s kobylou, stojí to přece za to.
Protože jak to vypadá, v současné stáji jste to přes nejlepší snahu nevyřešili. A kobyla, která vás všechny "má na háku" a je prakticky nejezditelná minimálně pro Vás, protože je nespolehlivá, ta Vám žádnou radost nepřinese.
Mít kam jedu tam klidně napořád. Jenže kobylka nesnáší box, je naštvaná, kope do dveří, hodinaří a potom je nepříjemná i venku, takže stáje s boxy nepřipadají moc v úvahu (kor dokud si zase neseženu zaměstnání), a jak říkám, pastevka jsou momentálně plná. Ale mám zamluvené první volné místo co se uvolní ve stáji co mám vybranou.
Taky jsem si myslela, že u nás žádní trenéři nejsou. Dokonce jsem si i podala inzerát. Ale stačilo se ptát, přes známe jsem sehnala kontakt. Buď jsme my jezdili k trenérce, tam jsme jezdili na školních koních nebo jezdila ona k nám. Neměli jsme jízdárnu, takže jsme jezdili na nejbližší louce a taky to šlo. Pak jsme si přes zimu, přes to nejhnusnější období, dali koně k trenérce do stáje a jezdili tam na hale. Jasně, stálo to nějaký prachy, ale určitě nás to nezruinovalo. Myslím, že kdybych se pídila ještě víc, našla bych víc možností, ke komu jezdit. Dokonce jsem náhodou zjistila, že cca 15 km od nás bydlí jedna z nejlepších drezurních trenérek u nás. Tím chci říct, že když jsem fakt hledala, tak jsem našla, za slušné peníze, ve slušné dojezdové vzdálenosti. V podstatě nemusíte hledat vyloženě trenéra, myslím, že by vám pomohl i někdo rozumný s nějakou slušnou výkonností (ideálně aspoň L- S). Takoví lidé u vás třeba jsou, jen o nich nevíte.
Lenacia

XXX.XXX.122.58
-šumák-
napsal(a):
A to nikdo ve stáji nemá zájem o trenéra? že by jste se podělili o částku za cestu? a i trénink 1x do měsíce vám může pomoct, mě stačili dva tréninky na to abych se srovnala a věděla co a jak dál aby si ze mě vlastní kůň nedělal pr-el...
Bohužel, jsme ve stáji tři pravidelné jezdkyně a dvě majitelky koní, Já mám sáru a druhá má čtyři vlastní koně které nechává jezdit. A holčina co tam chodí sice kdysi koně měla ale už nežije. Ale obě se někdy účastnily závodů a majitelka stáje a ostatník koní snad má i vystudovaného chovatele koní a má zkušenosti i s tréninkem. O trenéra bych tedy měla zájem jen já a to je pro mě teď nemyslitelné.
Ale třeba v sedle už mi to jde lépe, stačilo zpevnit ruku a najednou mám o 80% problému méně, zbývá už jen ji odnaučit zkoušet naklusat domů a fungovat na lonži.
koně
napsal(a):
Když tak čtu vaše příspěvky vážená zadavatelko, přijde mi naprosto nepochopitelné, proč zrovna vy jste si opatřila vlastní kobylu?Co vás k tomu dohnalo?
Když neumíte vlastně ani jezdit?K tomu máte pořád nějaké bolesti a neduhy.Dala jste si jí zrovna do stáje, kde víte, že vám nikdo nepomůže.Peněz asi taky moc nemáte, když je dlouhodobější problém koupit pouhé třmenové řemeny.
Logičtější postup by byl nejdřív se naučit aspoň jezdit.Samozřejmě investovat do hodin s kvalifikovaným cvičitelem.
Pochopila bych, kdybyste někde léta jezdila, starala se o cizí koně.Po nějakém čase byste usoudila, že jste už natolik kompetentní, a finančně zabezpečená, abyste si pořídila koně vlastního.
Ale z vašich příspěvků mi připadá, že vám kobyla spadla z nebe a vy teď najednou za pochodu zjišťujete, že na to nemáte.
Taky mě napadá stejná otázka.
Proč ?
Proč ?
Co vás k tomu dohnalo ?
Lenculelenka

XXX.XXX.205.245
rapotacka11
napsal(a):
Taky mě napadá stejná otázka.
Proč ?
Proč ?
Co vás k tomu dohnalo ?
Líbila se mi, charakterem vzhledem, povahou... a už mě nebavilo čekat na to až budu "kompetentní". Zkoušela jsem, ale místo abych já se vzdělala v rámci jízdy měli sourkomníci vymetenej dvůr, uklizenou sedlovnu a ještě jsem jim vytírala podlahy po domě abych se pak dozvěděla, že jezdit se dneska už nebude. A nebo že je špatné počasí, nebo jsem měla dlouho školu a nikdo na mě odpoledne neměl čas... Pak, že je klub už plný ale že se dyštak ozvou, pak jsem byla zase podržhrábě (a ještě jsem platila měsíční poplatek abych celý měsíc ani neseděla na koni)...
Tohle mě k tomu dohnalo...
Jančovička

XXX.XXX.40.135
Lenculelenka
napsal(a):
Líbila se mi, charakterem vzhledem, povahou... a už mě nebavilo čekat na to až budu "kompetentní". Zkoušela jsem, ale místo abych já se vzdělala v rámci jízdy měli sourkomníci vymetenej dvůr, uklizenou sedlovnu a ještě jsem jim vytírala podlahy po domě abych se pak dozvěděla, že jezdit se dneska už nebude. A nebo že je špatné počasí, nebo jsem měla dlouho školu a nikdo na mě odpoledne neměl čas... Pak, že je klub už plný ale že se dyštak ozvou, pak jsem byla zase podržhrábě (a ještě jsem platila měsíční poplatek abych celý měsíc ani neseděla na koni)...
Tohle mě k tomu dohnalo...
Kdybyste zkusila více stájí, tolik byste se nenadřela a neměla byste problémy s koněm. Také jste mohla jít do spolujízdy, kde byste jen platila a jezdil, koníci jsou často přiježdění a slušní...a dnes je tolik koní na spolujízdu, že už i někteří majitelé vezmou někoho, koho si vychovají dle svého.
Vy máte jen a jen samé problémy a na každou radu máte jen odpověď, proč to nejde. Koupila jste si koně, na kterého jezdecky nemáte, nedokážete mu dít odpovídající zátěž a ani ho dostat do odborných rukou...buď ho prodejte a kupte si doopravdy naprosto spolehlivého bývalého školního koně anebo začněte hledat cesty.
lenculelenka

XXX.XXX.122.58
Jančovička
napsal(a):
Kdybyste zkusila více stájí, tolik byste se nenadřela a neměla byste problémy s koněm. Také jste mohla jít do spolujízdy, kde byste jen platila a jezdil, koníci jsou často přiježdění a slušní...a dnes je tolik koní na spolujízdu, že už i někteří majitelé vezmou někoho, koho si vychovají dle svého.
Vy máte jen a jen samé problémy a na každou radu máte jen odpověď, proč to nejde. Koupila jste si koně, na kterého jezdecky nemáte, nedokážete mu dít odpovídající zátěž a ani ho dostat do odborných rukou...buď ho prodejte a kupte si doopravdy naprosto spolehlivého bývalého školního koně anebo začněte hledat cesty.
Víte, nevím okdud jste ale je kraj a kraj, když někdo bydlív Praze, nebo v Brně, tak věřím že 50 stájí má na dostah jen to fikne a může vybírat, navíc i doprava nejspíš nebude jeden šoupák přes horní dolní.
Pojďte si bydlet do obce Beranovka. V okolí jsou jen dvě oficiální stáje a v obou už jsem byla. Na Krakonoš po smrti starého Nágra a s takovým lidským zázemím, kde se krade, pomlouvá a schválně se tam ničí věci, už nikdy znova nepůjdu (jsou schopní ukrát i pitomý hřbílko, a to klidně opakovaně). Ve druhé stáji dlouhodobě nemaj místo.
Jinak jen soukromníci, kterých jsem se ptala, ale buďto neměl zájem (ze skušeností s cizími u jejich koní), nebo už jim tam slečny chodily.
O spolujízdě tady si můžu tak leda nechat zdát, je tu jedinej člověk, kterej nabízí spolujízdu na svém koni, a to jsem já. A jelikož stáj je od nádraží dva kilometry daleko ( navíc ten vlak nejezdí zrovna často), tak jedinej kdo je ochotnej těch deset minut šlapat po rovině ke stáji za koněm jsem očividně zase jenom já.
Pokud vím, jediný problém, na který jsem se tady ptala a který sem chtěla řešit je lonžování. Pozvala jsem si tedy holku se závodní výkonností S (jak mi bylo výše doporučeno), a kobyla na lonži co? Nefungovala. Dle bývalé majitelky to ale moc dobře umí (a dle pozvané slečny moc dobře ví co má dělat aby se lonžování vyhnula)... takže tak.
Tak pokud mohu poradit vám já... prosím řešte to na co sem se ptala hned nahoře a koně si prodávejte sama.
Ze všech nabízených koní se mi tahle líbila nejvíc. Nehctěla jsem bývalého školního koně, vím moc dobře jaký tihle koně jsou... a navíc jim je většinou 15 a víc, a když sem viděla že moje kamarádka má patnácitelého valacha a už do něj musela vrazit dalších třicet tisíc... to si raději jednou či dvakrát spadnu, než naberu větší jisotu.