Ahoj, co si myslíte? Je to už jasný jelení krk? Co dělat, aby se nasvalil na opačné straně? Je to ročníh valach ČT, je to děsnej vykuk, na vše hrooozně čumí a koumá a tím jde i také vidět ten hrozný krčík :).
Lenculelenka

XXX.XXX.205.245
Vím, že je to o tom koníkovy uprostřed ale ten frís a paint jsou nádherní
luciemoravcova
napsal(a):
To si opravdu nemyslím, nebylo to myšlený tak, že chci slyšet radu vyvázat a makat na lonži. Je celý den ve výběhu a na noc v boxe. Spíš by mě zajímalo, jestli se tomu dá napomoci již v takovém věku...nějak...
Jasně, rozumím. Já být vámi, nechám ho být, začala bych to řešit až za ty dva roky, až se budete chystat obsedat. Třeba už pak nebude co řešit. Ale já vím o mláďatech prd, třeba se vyjádří někdo znalejší:).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podľa mňa by kôň zniesol trochu nabrať, nie veľa, ale trochu hmoty by mu neuškodilo- ani ten jeleň by nebol tak výrazný.
luciemoravcova
napsal(a):
To si opravdu nemyslím, nebylo to myšlený tak, že chci slyšet radu vyvázat a makat na lonži. Je celý den ve výběhu a na noc v boxe. Spíš by mě zajímalo, jestli se tomu dá napomoci již v takovém věku...nějak...
Dať ho na pastviny kde je členitý terén - kopce, kde by mal dostatok pohybu. Nech je čo najviac vonku a hýbe sa a pasie. Proste nech má čo najviac hlavu dole, pretože v boxe možno celý čas pozerá von so zdvihnutou hlavou, rovnako v tom blatovom výbehu kde nemá žiadnu zábavku a behať tam tie kone asi moc nebudú. Vyzerá aj trocha podrazene na pasvinách s rovesníkmi by sa mohol spraviť.
Ročnímu koni leze páteř a žebra a nesmí přibrat na váze? No to potěš koště. V tom případě bych neřešila jelení krk, ale rovnou prodej koně někomu, kdo bude schopný mu zajistit odpovídající krmnou dávku.
Kůň jde krmit i tak, aby přibral a nic mu to neudělalo.
Z fotky soudím, že určitě nedostává tolik sena, kolik opravdu potřebuje... Je častý defekt ustajovatelů, že "nechápou", že mladý kůň má úplně jiné nutriční potřeby než hotový dospělý kůň a že to, co dávají dospělým min co do dávky sena, rozhodně mladým rostoucím koním prostě nestačí. A je častý defekt majitelů koní, že se nechají uchlácholit kecama typu "nesmí přibrat, aby nebyla zátěž na klouby" - to je prostě blbost jak vrata. Všechno jde, jen se o to člověk musí zajímat, aby věděl jak na to.
Můj vlastní stále rostoucí a teď už 4l a cca 430kg kůň má sena nejvíc z celé maštale, včetně koní, co mají o 200kg víc než on a světe div se, nic mu to nedělá.
Ustajovatel z mé stáje mi kdysi říkal, že je pro něho prakticky nevýhodné brát do ustájení mladé koně, protože toho sežerou min o 1/3 víc než dospělí, aby aspoň trochu vypadali k světu.
Jelení krk vůbec neřešte, to se spraví až kůň začne adekvátně a správně pracovat
Stačí když mu dáte pořádně nažrat.
alfi pav
napsal(a):
Ročnímu koni leze páteř a žebra a nesmí přibrat na váze? No to potěš koště. V tom případě bych neřešila jelení krk, ale rovnou prodej koně někomu, kdo bude schopný mu zajistit odpovídající krmnou dávku.
Kůň jde krmit i tak, aby přibral a nic mu to neudělalo.
Z fotky soudím, že určitě nedostává tolik sena, kolik opravdu potřebuje... Je častý defekt ustajovatelů, že "nechápou", že mladý kůň má úplně jiné nutriční potřeby než hotový dospělý kůň a že to, co dávají dospělým min co do dávky sena, rozhodně mladým rostoucím koním prostě nestačí. A je častý defekt majitelů koní, že se nechají uchlácholit kecama typu "nesmí přibrat, aby nebyla zátěž na klouby" - to je prostě blbost jak vrata. Všechno jde, jen se o to člověk musí zajímat, aby věděl jak na to.
Můj vlastní stále rostoucí a teď už 4l a cca 430kg kůň má sena nejvíc z celé maštale, včetně koní, co mají o 200kg víc než on a světe div se, nic mu to nedělá.
Ustajovatel z mé stáje mi kdysi říkal, že je pro něho prakticky nevýhodné brát do ustájení mladé koně, protože toho sežerou min o 1/3 víc než dospělí, aby aspoň trochu vypadali k světu.
Jelení krk vůbec neřešte, to se spraví až kůň začne adekvátně a správně pracovat
Stačí když mu dáte pořádně nažrat.
Promiňte, ale o koni nic nevíte, tak nesuďte, že mu leze páteř a žebra! Seno má nostop, dostává granule energys + otruby a lněné semínko + denně mrkev. Na vaší odpověď jsem vážně čekala. Takovou radu jsem opravdu nepotřebovala.
Je nyní cca dva měsíce po kastraci a vytáhl od té doby jen do výšky, možná špatná fotka, ale podyvýživeý opravdu neni a víc už toho do něj cpát opravdu nebudu. Některá hříbata jsou 3 roky POUZE na pastvě a nijak je to netrápí
luciemoravcova
napsal(a):
Promiňte, ale o koni nic nevíte, tak nesuďte, že mu leze páteř a žebra! Seno má nostop, dostává granule energys + otruby a lněné semínko + denně mrkev. Na vaší odpověď jsem vážně čekala. Takovou radu jsem opravdu nepotřebovala.
Je nyní cca dva měsíce po kastraci a vytáhl od té doby jen do výšky, možná špatná fotka, ale podyvýživeý opravdu neni a víc už toho do něj cpát opravdu nebudu. Některá hříbata jsou 3 roky POUZE na pastvě a nijak je to netrápí
Ano, vsak to by vasemu koni pomohlo ze vseho nejvic. Pastva.
luciemoravcova
napsal(a):
Tak se neptejte
Každý kůň je individualita - mé mladé opravdu stačí pastva/seno adlibitně a vypadá akorát. A jsou mlaďoši, kterým musíte trošku přispět.
Radila bych trošku se zavrtat do studia o krmivech. K čemu jsou mladému otruby? - máte dorovnané prvky? Lněné je super, mrkev taky, ale na tom KD rozhodně nestojí.
A můj(! - nikomu nic nevnucuju) názor na Energys není zrovna pozitivní - mladýho bych krmila kvalitnějšími granulemi (Pavo, St. Hippolit, Schaumann) či statkovými krmivy (po konzultaci s výživářem). Sama se koukněte na složení Energysu - kde je kvalitní bílkovina pro mlaďase.
Ale je to Váš koník, chápu, že je ve stavu "samá noha" - ale trošku bych na krmení zapracovala.
A i seno není jako seno - některá jsou méně/více vyživnější a to moc dopředu při koupi nepoznáte.
Môžete sa rozčuľovať koľko chcete, ale Alfi pav vám nenapísala nič zlé len pravdu, my nevieme o režime koňa nič, môžeme sa vyjadriť akurát k tomu čo vidíme na tej jednej fotke, a na tej ten kôň naozaj nevyzerá najlepšie. Nikto vám tu nepísal, že ho týrate ani že je extrémne chudý lebo to zas nie je, ale ani ročkovi nemajú liezť rebrá! Je to bohužial naozaj tak, že v dnešnej dobe nie len pri ročkoch, ale aj pri dospelých koňoch často vídam vychudnuté kone bez svalov a odpoveď prečo tak vyzerajú je "aby netrpeli ich kĺby." Je to proste hovadina, kôň nemá byť obézny, ale ani chudý, má byť tak akurát.
A nemyslite si, že dobrý chovateľ necháva odrast 3 roky na pastve len tak a nijako ho to netrápi.. to nie je vizitka dobrého chovateľa
evcusik
napsal(a):
Tak se neptejte
Každý kůň je individualita - mé mladé opravdu stačí pastva/seno adlibitně a vypadá akorát. A jsou mlaďoši, kterým musíte trošku přispět.
Radila bych trošku se zavrtat do studia o krmivech. K čemu jsou mladému otruby? - máte dorovnané prvky? Lněné je super, mrkev taky, ale na tom KD rozhodně nestojí.
A můj(! - nikomu nic nevnucuju) názor na Energys není zrovna pozitivní - mladýho bych krmila kvalitnějšími granulemi (Pavo, St. Hippolit, Schaumann) či statkovými krmivy (po konzultaci s výživářem). Sama se koukněte na složení Energysu - kde je kvalitní bílkovina pro mlaďase.
Ale je to Váš koník, chápu, že je ve stavu "samá noha" - ale trošku bych na krmení zapracovala.
A i seno není jako seno - některá jsou méně/více vyživnější a to moc dopředu při koupi nepoznáte.
Seno máme vlastní a opravdu kvalitní ;-) tak třeba musli, či nějaké jiné krmivo, na to jsem se ptala...co by mu prospělo a neublížilo.
luciemoravcova
napsal(a):
Seno máme vlastní a opravdu kvalitní ;-) tak třeba musli, či nějaké jiné krmivo, na to jsem se ptala...co by mu prospělo a neublížilo.
Vyhledejte si literaturu (nebudu tu citovat 200stránek - problematika je docela široká) či výživáře.
Neznám nic o Vašem koni, neviděla jsem ho - a to ani vyživář Vám jentak z fleku nevyliskne správnou KD .
(doplňově se zeptejte chovatelů jak krmí - kolik a čeho).
Nejde jen oto krmeni nejvhodnějši by pro něj byla pastva.. (chápu že někdo chce s koněm byt denně dělat snim PK a učiť koně od hřibata ) ale berte v Potaz to že je to mlaďoch ktery se potřebuje vyblbnout. Když bude na pastvě neustále bude mit obrovský prostor pro blbnuti, pohybovať se bude po nerovne pudě a hlavu bude mit dole tím si vypracuje záda a ztrati se mu tenký oblý krk. VE 4 letech budete mit nádherného svalnateho koně se kterym se vam bude dobře pracovat. Představte si že ho bude te mit na tom vašek prostoru budete obsedat a jelikož vam bude hlavu furt strkať na horu se snim budete jen caplovat nebo v horš vyvazovat. Můj názor poradila bych vam se podivat na nějake videa koní kteři maji jeleni krk (nejspiš tam budou jen obsednuti koně). A nebo na fotky mladých koní odchovanych na pastvě a nebo doma v ''malých" výbězich.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Energys je bohužiaľ naozaj druhotriedne krmivo a určite nevhodné pre mladého koňa, všeobecne kvôli kvvalite vstupných surovín.
Kamarátka mala v ustajnení veľmi podobný prípad, roček, veľa a1/1 krvi, ako keby som ho teraz na fotke videla...
Vyživár mu zostavil kŕmnú dávku, po ktorej kôň vyzeral za mesiac o hodne lepšie, za tri mesiace úplne ináč( a to bolo počas roka, v období, ktoré nie je náročné pre kone, s pastvou). Kôň dokonca na objem dostával menej než predtým, len vhodnejšie zloženie... Obráťte sa na nIekoho, kto vám zostaví dávku presne na mieru. Ide jar, ak sa pasie bude vyzerať lepšie, ale naozaj by mu neuškodilo nabrať, zmizne aj ten jeleň( stratí sa v tuku)...
luciemoravcova
napsal(a):
Jo, jednoho takového z pastvin mám doma a už nějakou dobu se ho snažím dát do kupy, aby vypadal dobře a nemůžu říct, že by to šlo úplně hladce (tedy aspoň na můj vkus)... Asi by byl rozdíl, kdyby byl krmen jinak v době, než se ke mně dostal, ale to už teď neovlivním. Přišel ke mně hubený, nijaký, což je na tříletého hřebce nic moc. Nevím nakolik by teď vypadal jinak, kdyby v předchozích třech letech dostával kvalitní příkrm dle jeho nutričních potřeb.
Jste si naprosto jistá, že má seno nonstop a že fakt žere?
Měla jsem stejný problém s mojí bývalou kobylou, která byla na pastvinách se senem nonstop, jen ji k tomu senu dominantní koně odmítali pustit a ona namísto přibírání hubla.Ty nervy, co jste z toho měla ani nevzpomínám. Lezly z ní žebra jak z žebříňáku a majitel pastvin měl tu drzost mi tvrdit do očí, že je ve výborné výživové kondici
Energys jsou s*ačky, kór pro mladé zvíře, hodně chemie a výživová hodnota nula nic.
Jestli chcete české granule nebo musli, četla jsem o Equivitu. Není za špatné peníze.
Já krmím Spillersem (řezanka happy hoof + conditioning mix), měsíčně mě to navíc k ustájku vyjde na cca 1500kč, ale stojí to za to.
Vy máte skvělou příležitost tomu koni dát všechno, co potřebuje a přesně v době kdy to potřebuje. Nepromrhejte to tím, že si budete lhát do očí, že nemůže přibrat kvůli rychlému růstu nebo já nevím čemu.
Poraďte se s odborníkem na krmení a zařiďte se podle toho.
luciemoravcova
napsal(a):
Ptala jste se, jak nasvalit ročkovi krk.O tom, že by to šlo nakrmením, jste se dozvěděla až tady a postupně se s tím rovnáte.
Dříve se hříbatům k pastvě, senu a solnému lizu přidával mačkaný oves.Normálně na tom prospívala.Takže to by mu prospělo, neublížilo a pravděpodobně by to byla nejlevnější možná varianta.Máte li mačkač.
Já bych takovýmu koni KD složila z řepných řízků a slaďáku, plus trošku máčeného ječmene, pivovarských kvasnic. Na Relaxky bych se vyprdla, neb v nich opravdu nic není a už vůbec né pro mladého koně. V otrubách je to také mizerné, ale já je v KD mladých koní mám. Nemyslím, že mlaďoch na tom bude zdravotně lépe, když mu bude scházet, než když dostane, co potřebuje. Dobře opravdu nevypadá, ale který teplokrevný roček vypadá nádherně... A 150cm na roce mi přijde akorát, myslím, že by měli mít od 145-155, takže je v normě na vrchní hraně. Také záleží na rodičích, jakou mají kohoutkovou výšku je to genetika a když se takovému koni obecně nedá nažrat, tak se mu nebudou mít z čeho dělat kvalitní kosti, klouby, šlachy a td. Až na něm bude nějaké maso a svaly, krk bude vypadat taky o moc lépe, chce to krmit a vydržet, kopcovitá pastvina s dokrmem by byla ideální:).