Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Když si moje kobyla lehne na jízdárně se mnou, i s jiným jezdcem, nebo i venku na krokové vyjíždce, nebo když na ní vedu děti, kde je chyba?To mě má fakt u p... nebo prostě nemá tolik práce?Pracuje se s ní občas, lehce, zdravá, sedlo padnoucí.
Může vás "mít u p...", a pak by chtělo jí dát jasně najevo, že to není žádoucí chování, a kdykoliv tohle udělá (nebo když zpozorujete, že se k lehnutí chystá), okamžitě musí následovat negativní reakce z vaší strany a tvrdá práce, aby jí došlo, že tudy cesta nevede.
Také si z vás nemusí dělat p..., ale válení používá jako prostředek ke snížení stressu. Znala jsem valacha, který prožil prvních deset let života na samotce na dvorečku, a kdykoliv se po něm něco nového chtělo, prostě padl k zemi začal se válet - odnaučit ho to nešlo, a čím víc se na něj tlačilo, tím spíš následovalo válení...
Je na vás posoudit jestli jde o nevychovanost (což bych podle vašeho popisu odhadovala jako pravděpodobnější) -nebo o neobvyklou reakci na nějaký stress.
Zdravím, a neučil někdo kobylku lehnutí? Pokud ano, tak toho teď může zneužívat, protože ví, že pak nemusí pracovat. Já jsem učila svou kobylku poklonu a teď už vím, že bych nikdy koně nic takového neučila. Když jsme dělali korektury, tak kobyla si vždycky lehla a nechtěla stát. Naštěstí jsme to odnaučili. Pokud si s Vámi bude chtít lehnout, zkusila bych jí pobídnout, aby k tomu nedošlo. Nebo zkuste nějakou novou práci, třeba je znuděná a nechce se jí pracovat.
A kdy si kobylka lehá? Prostě jdete a padne? Nebo někde postáváte a kobča se nudí? Je mnoho faktorů, které mohou způsobovat lehání - od nudy, svědění pod sedlem (tedy zkontrolovat dečku případně kůži), bolesti zad, nohou či využití toho, že nemusí pracovat - ať už, že ví, že nemusí pracovat, když si lehne, tak i proto, že tak řeší nějaký tlak, stres. Takže bych zkontrolovala raději ještě jednou výbavu a zdravotní stránku - záda, kopyta, dečku, sedlo,... a pokud je vše v pořádku, tak pracovat tak, aby k lehnutí nedocházelo - tedy alespoň na nějakou dobu se vyvarovat situacím, kdy k lehání dochází - dlouhé postávání, apod. Pokud by kobylka i tak začala lehat, tak je potřeba rychle zareagovat a rozpohybovat ji - většinou to jde poznat, že se k tomu koně připravují, ale je potřeba toho koně vnímat po celou dobu. Každopádně ty nohy a záda bych zkontrolovala určitě, pokud to dělá nečekaně, v různých situacích, místech,... U nás valach lehal právě z bolesti nohou - až po vyšetření se zjistila vada pramenící od skřípnutého nervu v oblasti zad
Znala jsem jednoho valacha, který si čas od času lehl, protože ho bolely nohy. V tu chvíli ho nezajímalo, co je kolem a kdo na něm. Navenek nic vidět nebylo, žádné otoky ani kulhání, ale asi měl něco se šlachami. Někdy byl OK, někdy ne. Ale byl už starý a chodil jen občas na lehké vyjížďky.