Dobrý večer,
ráda bych se zeptala, jestli zde někdo má dospělého koníka se špalkovými kopyty. Je mi jasný, že to bude rozdílné případ od případu, ale lze nějak obecně říct, nakolik závažný problém do budoucna by to mohl být, co si hlídat, na co si dát pozor? Kůň by byl využíván rekreačně, hlavně drezurním směrem, terény, k výuce dětí.
K případu - kůň 11letý, strmá kopyta má na obou předních (fotky bohužel nemám). Důvodem je mizerný odchov, po odkoupení v 8 měsících věku současnou majitelkou byla kopyta řešena s ortopedem, ale strmější jsou stále. Kobyla je využívána jako rodinný hobby kůň a k chovu, takže je pošetřená, s nohama nikdy problém neměla. Pokud vím, RTG nejsou, ale s majitelkou budu ještě mluvit ohledně dalších informací.
Děkuji za jakoukoliv odezvu :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určite RTG, ideálne od kvalitného ortopéda... Zmeny bude vidieť hneď a vy budete vedieť, že na čom ste. Možno zistíte, že dú tam také zmeny, ktoré časom môžu spôsobiť problémy a budete hľadať ďalej... A možno nie a poviem vám, že poškodenie je úmerné veku a záťaži.
Vy jí chcete koupit?
Znala jsem hodně koní se špalky, na jedné či na dvou.Dříve se to táhlo v určitých liniích a rodinách ČT.Bylo méně koní, tak se pouštělo kde co.
Obecně bych řekla, že na svých nožkách chodili, byli tak zvyklí.Že by je to nějak drasticky omezovalo si nemyslím.Všichni chodili jak závody, tak výuku.
Má li kůň strmé předky bývá jezdecky méně pohodlný.Chcete li jí na drezúru, tak špalek není opticky tak pěkný.Ale na nějaké hobby to asi není tak důležité.
Pokud jí koupíte a nijak drasticky jí nezatížíte.myslím jako každodenním intenzivním sportovním tréninkem či Xhodinovými vyjížďkami v těžkém terénu a rychlém tempu, myslím, že by vám mohla klidně vydržet bez problému.
Více než špalky by mě osobně vadila dušnost či muchařina.To jsou pro mě důvody, proč toho jedince fakt nebrat.
Byla li doteď pošetřená, tak se nic projevit nestačilo.Dá li se věřit majitelce, zkuste se zeptat, jestli někdy měla problém se šlachami.Otoky, hřejivost, záněty.Jak po hříbatech, jestli se něco měnilo k horšímu.
Rentgeny udělat můžete, to není zas až tak drahá záležitost.
Záleží na tom, jaký ten špalík má, resp. jaký stupeň. Znám koně, kteří mají špalíkovitá kopyta, jednou je někdo správně ostrouhá, pak se to udržuje a je to více méně v pohodě. Pak znám koně, kterýmu chybí dva centimetry kopytní kosti a je v podstatě chromý. Takže opravdu záleží na stupni deformace. Zkuste to zkonzultovat s nějakým šikovným podkovářem/kopytářem a příp. udělat rtg.