Zdravím,
V návaznosti na případy kdy pes napadl koně, kůň se bránil a psa poranil/zabil mě při včerejším opětovném napadnutí napadlo jak se vlastně můžeme bránit... Pes v lese na volno nemá co dělat (samozřejmě pokud pes chodí na dohled a je odvolatelný je mi to srdečně jedno, psi mám ráda a pokud za námi běží vyloženě přátelsky dobrá ale koník může mít už jiný názor...) ale už mě to nebaví, během posledního týdne nás pes napadl 2x a valášek už chápe co se děje když ho otočím proti psovi a zařvu- ale jen běží, nekope ale zase co kdyby... Nevím jak je to právně ale dle mého laického pohledu by to bylo slovo proti slovu.
Do aut se dělají kamery aby se dalo dokázat kdo způsobil nehodu atd. napadlo mě zda by se to samé dalo použít i pro jezdce (myslím tím kamery na helmy, brýle s kamerou..)
dejme tomu si představíme situaci kdy jedete sami s koněm po lesní cestě krokem a odněkud se na Vás vyřítí pes a začne na vás vyjíždět, majitel bude kdesi v dáli nebo stát opodál bez snahy si psa odvolat a kůň se místo útěku začne bránit kopáním a psa poraní/zabije. Kdo by platil škodu?- za předpokladu videonahrávky...
samozřejmě jiné by to bylo kdybych s koněm psa vyloženě provokovala ale takový magor co by tohle provozoval tu doufám není...
Pouze mě to ale napadlo opravdu hned zítra nepoběžím kupovat kameru jen mě zajímá co kdyby...
Podle mého názoru ani záznam z kamery nepomůže. I přes všechna možná svědectví budete platit škodu vždy vy protože v dnešní době spravedlnost bohužel neexistuje. Pejskaři řeknou že máte nevychovaného koně, já jako koňák říkám že oni mají nevychovaného psa. Naučit psa přiběhnout na zavolání je snad základ ne? Určitě se to pes naučí 5x rychleji než kůň. Ale co vám budu povídat, určitě to všechno víte. Tenhle případ je spíš pro soudce, bohužel vím kdo by to vyhrál
Na to vám kamera nepomůže.Záleží i na tom jakou máte odvahu, já to řeším tak že seskakuju když na nás běží pes ve vesnici a jsem schopná ho i nakopnout ve snaze ochránit koně před pokousáním Když potkám psa někde mimo vesnici(louka, les, polní cesta) tak zůstávám na koni, zvednu ruku a s křikem se rozcválám proti psovi.Zatím to vždy fungovalo I ten nejdrsnější vlčák pelášil od nás s ocasem mezi nohama.Jinak perfektní věc je pepřový nebo nervový spray.Stojí od 50kč nahoru, je malí vejde se do kapsy.Můžete stříknout z koně i ze země.Hlavně tím nikomu neublížíte, jen ho to oslepí...a můžete tak zachránit život sobě i koni...Ochrana před psem, medvědem i ůchylákem
Já se právě taky rozcválám a zatím to selhalo jen jednou ale to jsme byli s valáškem podělaní oba (náš první střet se psem- mě bylo 14, jemu 4)
Ano, spreje mi doporučoval i známý tak také paralyzér že to u jízdní na psy vždy fungovalo (ale to si já nemůžu dovolit jít proti zvířeti/člověku s paralyzérem).