Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
stacey
napsal(a):
Ahoj, zajímal by mě váš názor na ježdění na koni v průměru 1krát týdně tak na cca 25 - 30 km? Jedná se o průměrnou hodnotu. Někdy se jezdí 2krát týdně a někdy třeba jen jednou za měsíc nebo i déle. Podle počasí. Zajímá mě jen názor, nejde o mého koně. Děkuji.
Určitě to není dobrý - kůň nemá odpovídající fyzičku, nasvalená záda, a pak dostane "čoud", takže ho druhý den bolí všechno, a sotva se z toho vzpamazuje, tak už je zase víkend .
Zkuste si to převést na sebe - celý týden nic neděláte, a o víkendu dostanete bágl na záda o hmotnosti cca 15 - 20% vaší tělesné hmotnosti, a vyrazíte na 25 km výšlap (střídavě krok, klus). V pondělí budete zralá tak na euthanasii, a pátek při představě, že vás to zítra čeká zase dostáváte nervový kolaps...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Určitě to není dobrý - kůň nemá odpovídající fyzičku, nasvalená záda, a pak dostane "čoud", takže ho druhý den bolí všechno, a sotva se z toho vzpamazuje, tak už je zase víkend .
Zkuste si to převést na sebe - celý týden nic neděláte, a o víkendu dostanete bágl na záda o hmotnosti cca 15 - 20% vaší tělesné hmotnosti, a vyrazíte na 25 km výšlap (střídavě krok, klus). V pondělí budete zralá tak na euthanasii, a pátek při představě, že vás to zítra čeká zase dostáváte nervový kolaps...
Já s vámi naprosto souhlasím. Jen mě zajímalo, jestli má i někdo jiný ten dojem, že to neni správné.
To záleží také na tom, jak je kůň ustájený a jak to ježdění probíhá. Pokud je stále na pastevku se stádem, nějaký pohyb a kondici má a tu trasu stylem krok-klus a jednu louku cval v pohodě zvládne. Pokud má tedy dobře padnoucí výstroj a jezdce, který není jako pytel. Ideální to rozhodně není, ale i kdyby z toho kůň byl unavený, tak má 6 dní na to, aby se zregeneroval.
Spíš to bude záhul pro jezdce, protože při takových intervalech si ne vypracuje správné svaly, bude ho všechno bolet a navíc asi pojede na velmi veselém koni (záleží na plemeni).